2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Jegyzet

FŐTÉR - Fazekas István gondolatai
2021-10-23 - "A szerencsétlen sorsú népek vigasza"
Európában a második világháború épp csak véget ért, a szövetséges nagyhatalmak vezetői Potsdamban máris arról tanácskoztak, hogy miként leckéztessék meg a legyőzött országokat. Állítólag az Attlee, Truman és Sztálin előtt elterpeszkedő hatalmas asztalon az egyik alkalommal egy olyan Európa-térkép-tervezetet is kigöngyölítettek, amelyikről lemaradt Magyarország. Amolyan erőelosztás-vázlat volt ez a jövőt illetően. Egy percig se áltassuk magunkat azzal, hogy a győztesekben lett volna bármiféle nagyvonalúság a magyar sorsot illetően, hiszen kétségtelen tény: valóban voltak olyan elképzelések, hogy a legyőzött Magyarország a Szovjetunió egyik tagköztársasága legyen. Nagy szerencsénk, hogy nem így történt, noha a jaltai egyezmény értelmében még akár így is megtörténhetett volna. Bekebelezés helyett félgyarmati sorba kerültünk. Okkupáltnak lenni mégiscsak jobb egy fokkal, mint annektáltnak lenni. De csak egy fokkal, mert Rákosi hatalomra kerülésétől kezdve az ’56-os forradalomig Magyarországon tombolt a terror. A magyar lélekben, a magyar szellemben, a magyar gazdaságban keletkezett károk iszonyatosak. Felmérni is lehetetlenség. Csoda-e, hogy egy nép fellázadt a nyomorúsága, a barbarizmusba taszítottsága ellen?  
Néhány évvel ezelőtt az egyik politikustól kaptam egy meglehetősen inkorrekt felszólítást, melyre válaszképpen megírtam a Kegyelmet nem kérek! című drámámat. A színdarab egyik alapmotívuma annak a feltárása volt, hogy Nagy Imrét milyen mocskos eszközökkel próbálták meg az ellene folyó koncepciós perben megtörni, milyen vádalkukat kínáltak fel neki, s hajlíthatatlanságával, a mártírhalál tudatos vállalásával miként nemesül az egykori behajtási miniszter, a volt moszkovita nemzeti hőssé. Mert azért az mindenki előtt világos kell, hogy legyen: Nagy Imre igazi, belső forradalma ott játszódik a börtönben és a bíróság előtt! Talán kevesen tudják, hogy az őt elítélő Vida Ferenc bíró a harmincas évek közepétől kezdve Kádár János testi-lelki jó barátja volt. Sikerült megszereznem a Nagy Imre-per teljes iratanyagát. Nem kell hosszasan tanulmányoznunk ahhoz, hogy észrevegyük az olykor nyilvánvaló, olykor ügyetlenül leplezett jogi alpáriságot. Vida flegmatikus mozdulatokkal rendre úgy söpri le Nagy Imre igen terjedelmes, érthető és könnyen követhető, logikus észrevételeit, mintha valami értelmetlen zagyvaságokat hallana. Megtiltja, hogy a tárgyalóteremben bárki is kiejtse Kádár János nevét.
"A szerencsétlen sorsú népek vigasza, hogy bőven vannak hőseik; hisz ezek önfeláldozása élteti a hitet újabb és újabb szabadságharcokra"- írja Illyés, majd az uralkodó hatalom természetének vizsgálatához igazítva gondolatait arról értekezik, hogy a szellemi haza, a "haza a magasban", miként is lehet megtartó erő, ha nem lesznek már agyvelők a nemzeti szellem hordozására. 1956-ban Százhalombattán is megalakult a munkástanács, mely küldöttnek Sefcsik Istvánt választotta meg, aki a demokratikus átalakulásért és a közrend megőrzéséért a helyi Nemzeti Bizottmányban is dolgozott. Börtönbe került, demokratikus magatartásáért évekig hordhatta a szégyenbélyeget. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Százhalombattán könnyebben munkához jutottak azok, akiket ’56-os ténykedésük miatt máshol nem alkalmaztak. Csenterics Sándor, Rátosi Ernő, Simon Pál, Ferenczi Illés és Szekeres József rendkívül emberségesek voltak. A történelmi keresztutak városunkat érintő találkozásainál nemcsak valódi politikusként, hanem az örök emberi értékek felmutatásával tudtak tárgyalni. 
A Kádár-korszakot csakis rendkívüli felkészültséggel, és összetettségének tárgyilagos elemzésével lehet igazán kiértékelni.  A magyar történelemnek bőven vannak elhibázott lépései, a magyar lelki alkat hiányosságai és gyarlóságai külön fejezetet érdemelnek. (Miként a sorscsapások és a külső körülmények hatásai is.) Valamikor büszke, nemes és szép faj voltunk, ős-napkelet álmodott meg minket férfias tartásúvá, s mivé lettünk? Már Berzsenyi szerint is csúf szibarita váz a magyar. A szocializmus sok mindent összetört. A paraszti társadalom megszűnésével eltűnt a népi kultúránk, mely a színességében gazdag különbözőségek mellet is az egységes értékrend alapja volt. Mindezt áthatotta egy mély vallásosság. Hová tűnt mindez? Fakadhatnak-e még a romokon virágok? Hitem szerint igen, de igazi jövőt csak akkor építhetünk, ha elfeledett értékeinket újból éltetni tudjuk majd.
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.