2022. május 20. - Bernát és Felicia napja
Péntek
Min:11°
Max:26°
Szombat
Min:15°
Max:23°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:21°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-09-15 - "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!" – Fazekas István gondolatai  
A félelem szóban etimológiailag benne van a teljesség megtörése, a harmóniának a felemássá válása, a létezés lelki komponenseinek kettészakadása. A félelemtől beszűkül a tudat, s olyan, mintha annak jobbik, józanabbik fele beszorult volna valami keskeny sziklahasadékba. A német nyelvben az Angst (félelem) az eng (szűk, szoros) szóból ered, s hogy az effajta eredet-összefüggés megvan a magyarban is, napnál világosabb, hiszen erre utal például a szorongás szavunk is, a félelem rokonértelmű kifejezése. Aki tehát valaminek a szorításában van, az bizony szorong keservesen. S a szorongás sok betegségnek, s még több rossz döntésnek a forrása lehet.
Gyerekkoromban, ha rosszalkodtam, gyakran ijesztgettek a pulyaszedővel. Olykor meg is mutatták messziről. Rettenetesen féltem tőle, ám nyugodt voltam mindaddig, amíg zsákot nem láttam nála, mert úgy képzeltem, csakis zsákban vihet el. Aztán amikor rájöttem, hogy a pulyaszedő nem más, mint Andor, az egyik részeges rokonunk, már csak kuncogtam magamban, ha nagyanyám fegyelmezésképpen felemlegette. Sokáig rettegésben tartott a nagy fehér kakas. Góliátnak kereszteltük el, mert ha gőgős nyakát kifeszítette, s úgy kukorékolt, az összes gyereknél magasabbnak látszott. Nagyon csípős volt, s előszeretettel ugrott az ember szemének. Biztonságban lehettünk ugyan tőle, mert a hátsó udvar volt a birodalma, ám első osztályos koromtól a baromfik és a disznók etetése az én feladatom lett, ami azt jelentette, hogy a vele való találkozást nem tudtam kikerülni. Ahhoz a cselhez folyamodtam, hogy az etetést mindig vele kezdtem, bőséges lucernát és kukoricát dobva neki. De mit sem ért a trükk, a kivételezés! A megtermett, orcátlan jószág ennek ellenére is sokszor nekem támadt hátulról, de úgy, hogy majd felborított. Erős csőrét egyszer még a tarkómon is elkezdte köszörülni. Ekkor telt be a pohár, s elszállt belőlem minden félelem. Felkaptam a vasvillát, s úgy elvertem vele, hogy ha később meg nem ettük volna ebédre, tán a mai napig emlegetné. Innentől aztán nem féltem az állatoktól. A félelem jó gyógyszere a bátorság, s ha nincs belőle elegendő, meg kell támogatni. Volt egy jó kis furkósbotom: ha kóbor kutya, vagy veszett róka veszély volt, mindig magammal vittem.
Mint minden gyereknek, nekem is voltak belső rettegéseim. Sokáig féltem a haláltól, a halottaktól, a kísértetektől. Fazekas nagyanyám, amikor észrevette ezt, elmesélte Krisztus feltámadásának történetét. Olyan szépen és evidensen, hogy megszűnt az ezektől való rémületem is.
A félelem általában hasznos dolog, ugyanis jobb félni, mint megijedni. Csak akkor veszélyes és káros igazán, ha túl sok van belőle. Most, így tanévkezdéskor azon tűnődtem el, hogy milyen szép dolog az, hogy a mi kis városunk ennyire gyermekbarát! Rendkívül jó és biztonságos tereink és játszótereink, a legkorszerűbben felszerelt óvodáink és iskoláink vannak. Ami persze nem azt jelenti, hogy a szülőknek nem kell odafigyelniük a gyerekekre, de a gyermekek külső félelmeit könnyű leküzdeni egy ilyen környezetben.  A nagy kérdés igazából az: törődünk-e eleget kicsinyeink belső félelmével? Jézus ismeri jól az ember félelmeit. Nem véletlenül mondja a szülőknek: "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!"   Az Ő közelében elmúlik minden félelem. El, mert arra tanít meg a leginkább, hogy a szeretet erősebb még a halálnál is.   
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.