2021. szeptember 18. - Diána napja
Péntek
Min:15°
Max:19°
Szombat
Min:12°
Max:22°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:9°
Max:17°
Kedd
Min:10°
Max:18°
Jegyzet

FŐTÉR
2021-09-15 - "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!" – Fazekas István gondolatai  
A félelem szóban etimológiailag benne van a teljesség megtörése, a harmóniának a felemássá válása, a létezés lelki komponenseinek kettészakadása. A félelemtől beszűkül a tudat, s olyan, mintha annak jobbik, józanabbik fele beszorult volna valami keskeny sziklahasadékba. A német nyelvben az Angst (félelem) az eng (szűk, szoros) szóból ered, s hogy az effajta eredet-összefüggés megvan a magyarban is, napnál világosabb, hiszen erre utal például a szorongás szavunk is, a félelem rokonértelmű kifejezése. Aki tehát valaminek a szorításában van, az bizony szorong keservesen. S a szorongás sok betegségnek, s még több rossz döntésnek a forrása lehet.
Gyerekkoromban, ha rosszalkodtam, gyakran ijesztgettek a pulyaszedővel. Olykor meg is mutatták messziről. Rettenetesen féltem tőle, ám nyugodt voltam mindaddig, amíg zsákot nem láttam nála, mert úgy képzeltem, csakis zsákban vihet el. Aztán amikor rájöttem, hogy a pulyaszedő nem más, mint Andor, az egyik részeges rokonunk, már csak kuncogtam magamban, ha nagyanyám fegyelmezésképpen felemlegette. Sokáig rettegésben tartott a nagy fehér kakas. Góliátnak kereszteltük el, mert ha gőgős nyakát kifeszítette, s úgy kukorékolt, az összes gyereknél magasabbnak látszott. Nagyon csípős volt, s előszeretettel ugrott az ember szemének. Biztonságban lehettünk ugyan tőle, mert a hátsó udvar volt a birodalma, ám első osztályos koromtól a baromfik és a disznók etetése az én feladatom lett, ami azt jelentette, hogy a vele való találkozást nem tudtam kikerülni. Ahhoz a cselhez folyamodtam, hogy az etetést mindig vele kezdtem, bőséges lucernát és kukoricát dobva neki. De mit sem ért a trükk, a kivételezés! A megtermett, orcátlan jószág ennek ellenére is sokszor nekem támadt hátulról, de úgy, hogy majd felborított. Erős csőrét egyszer még a tarkómon is elkezdte köszörülni. Ekkor telt be a pohár, s elszállt belőlem minden félelem. Felkaptam a vasvillát, s úgy elvertem vele, hogy ha később meg nem ettük volna ebédre, tán a mai napig emlegetné. Innentől aztán nem féltem az állatoktól. A félelem jó gyógyszere a bátorság, s ha nincs belőle elegendő, meg kell támogatni. Volt egy jó kis furkósbotom: ha kóbor kutya, vagy veszett róka veszély volt, mindig magammal vittem.
Mint minden gyereknek, nekem is voltak belső rettegéseim. Sokáig féltem a haláltól, a halottaktól, a kísértetektől. Fazekas nagyanyám, amikor észrevette ezt, elmesélte Krisztus feltámadásának történetét. Olyan szépen és evidensen, hogy megszűnt az ezektől való rémületem is.
A félelem általában hasznos dolog, ugyanis jobb félni, mint megijedni. Csak akkor veszélyes és káros igazán, ha túl sok van belőle. Most, így tanévkezdéskor azon tűnődtem el, hogy milyen szép dolog az, hogy a mi kis városunk ennyire gyermekbarát! Rendkívül jó és biztonságos tereink és játszótereink, a legkorszerűbben felszerelt óvodáink és iskoláink vannak. Ami persze nem azt jelenti, hogy a szülőknek nem kell odafigyelniük a gyerekekre, de a gyermekek külső félelmeit könnyű leküzdeni egy ilyen környezetben.  A nagy kérdés igazából az: törődünk-e eleget kicsinyeink belső félelmével? Jézus ismeri jól az ember félelmeit. Nem véletlenül mondja a szülőknek: "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!"   Az Ő közelében elmúlik minden félelem. El, mert arra tanít meg a leginkább, hogy a szeretet erősebb még a halálnál is.   
 

AKTUÁLIS
2021-09-15 - "Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!" – Fazekas István gondolatai  
2021-09-15 - Dr. Fazekas István Váci Mihály- és Jókai-díjas költő, író, műfordító, drámaíró, teológiai tanár, az Erdélyi Gyülekezet református lelkésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense. A városunk ötvenéves jubileumára írt színdarabjáról beszélgettünk.
2021-08-31 - A Sporthalom Kft. pályázatot hirdet a Sportközpontban lévő 12 m2-es "SPORTBÜFÉ" és 12,5 m2 raktárhelyiség bérbeadására 2021. október 01-től 2026. szeptember 30-ig terjedő időszakra.
Kipp-Kopp Napok
2021-09-17
2021. szeptember 20-28-ig

Új vezetés, új élet az Őszidő Nyugdíjas Klubnál
2021-09-15
Az Őszidő Nyugdíjas Klub 2002-ben jött létre, nyugdíjasok civil szervezeteként. Városunk egyik legnagyobb létszámú, legaktívabb, több mint 150 főt számláló közössége lett.

Maradt az elnök
2021-09-15
Ismét Lukács Bernadettet választották a százhalombattai Fidesz szervezetének elnökévé az augusztus 31-i a tisztújító közgyűlésen. A régi-új elnököt kérdeztük a tervekről, feladatokról.

Fél évszázad a Judóban
2021-09-15
Ötven év Judoban töltött munkájáért elismerésben részesült Szél Pál, Százhalombattán élő, V. danos nagymester.

Battai Íjászok az Eötvös Napon
2021-09-15
Ercsiben hagyományosan Eötvös József születésnapjához (1813.) szeptember 3-hoz legközelebb eső szombati napon rendezik a város ünnepét, az Eötvös Napokat. Az idén már 21. alkalommal került erre sor szeptember 4-én, ahol nem csak szórakoztatóként, hanem szórakozóként is számos százhalombattai is részt vett.

Nagy csatában vereség a bajnokesélyes ellen
2021-09-15
34-35-re kikapott a Százhalombattai KE hazai pályán a Budai Farkasok együttesétől az NB I/B legutóbbi fordulójában. A battai csapat két év kihagyás után lépett újra pályára ebben az osztályban – írja az egyesület a mérkőzés beszámolójában.

Díjátadás a Battai Napokon
2021-09-15
A legnagyobb adózókat köszöntötték, valamint átadták a Megyei Kitüntető díjakat és a Közösségért díjakat a rendezvény megnyitóján, szeptember 10-én.

Aszfaltozás a Pipacs utcában
2021-09-14
Megkezdődött a Pipacs utca aszfaltos szakaszának meghosszabbítása Százhalombattán - tájékozatott Vezér Mihály polgármester.

Remek hétvége
2021-09-14
Három érmet és több jó helyezést szereztek a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzői Ölbőn, a modellvitorlás Országos bajnokságon az F5-E hajóosztályban, szeptember 11-12-én.

Hatan hatot
2021-09-14
Eredményes körözési akciót hajtottak végre az érdi rendőrök. A civil- és egyenruhás rendőrök szeptember 9-én hajnalban indultak az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó településekre. 

Karbantartás a Dunai Finomítóban
2021-09-11
Időszakos, ütemezett karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében, szeptember 23. – október 30. között.

27. Battai Napok
2021-09-09
2021. szeptember 10-11.

Győzelem a "Brutálfutáson"
2021-09-09
Harmadik alkalommal vett részt Lak Tünde a SZVISE versenyzője és lánya Balogh Noémi, a rendkívüli akadályokkal nehezített versenyen, Nyáregyházán, szeptember 4-én.

Tábori élmények
2021-09-09
A százhalombattai Kőrösi iskola tanulói idén nyáron is háromféle vándortáborban vehettek részt. Ki-ki habitusának, mozgáskultúrájának megfelelően választhatott a kerékpáros-, evezős- és gyalogtúrázós táborok közül.

A tervek szerint halad a kosárlabda edzőcsarnok építése
2021-09-06
A százhalombattai Arany iskola udvarán épülő létesítmény várhatóan jövő év júniusáig elkészül, a kosárlabdázók mellett az oktatási intézmény és a városi közösség is igénybe veheti majd.

Javítják a csőtörést
2021-09-06
Eltörött egy ivóvízvezeték a Dobó István utca 25. 27. szám előtt, ezért teljes szélességében lezárták a közutat szeptember 6-án. A vízművek a hibaelhárítási munkákat már megkezdte, a teljes befejezés két nap alatt várható – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester, kerületi képviselő.

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Százhalombattai Karate Egyesület
2021-09-02
A kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően a Barátság Kulturális Központban folytak az edzések júniusban.

Képzőművészeti tárlat az eucharisztia jegyében
2021-09-02
Az eucharisztia jegyében "Kereszténység ihlette művészet" címmel nyílik képzőművészeti tárlat Százhalombattán, 2021. szeptember 06-án 18 órakor a Barátság Kulturális Központ Galériájában.

Román Ünnep a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban - A Román Diaszpóra Napja 2021.
2021-09-01
Zimmermann Krisztina, a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat (RONÖ) elnöke nyitotta meg a tizenegyedik román gasztronómiai fesztivált a Külföldön Élő Románok napján a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban augusztus 28-án. A Román Nemzetiségi Önkormányzat 2011. óta minden évben augusztus végén megrendezi a Román Diaszpóra Napját.

Anya-lánya futás
2021-08-31
Sikeresen teljesítette a 36. WizzAir félmaratont Lak Tünde, a SZVISE Atlétika szakosztályának futója augusztus 29-én. Lánya, Noémi a 10 km-es távon ért el remek eredményt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.