2022. május 22. - Júlia és Rita napja
Vasárnap
Min:13°
Max:21°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:19°
Szerda
Min:12°
Max:26°
Csütörtök
Min:13°
Max:21°
Jegyzet

Fazekas István - Főtér
2021-05-10 - "Az anyák halhatatlanok."
A múlt év karácsonya előtt Dörner György, az Újszínház igazgatója arra kért, hogy írjam színpadra Szabó Dezsőnek a Feltámadás Makucskán című elbeszélését. Mielőtt a munkának igazából nekiláttam volna, hónapokig magával Szabó Dezsővel foglalkoztam. Elolvastam tőle szinte mindent. Éles esze, jó szeme, még jobb humora, kegyetlen kritikai érzéke és lefegyverző stílusa lenyűgöző. Írásaiban alig akadnak üresjáratok, a születésről, a halálról, a magyar sors nagy kérdéseiről is intellektuális iróniával – hol csípősen, hol maró gúnnyal – mer írni. Gombos Gyula azt állítja róla, hogy "pályája kezdetétől fogva maga bizonyította be számtalanszor, hogy a szatíra az a terület, ahol leginkább – a légvétel természetességével – van elemében." S valóban, helyénvaló ez a kritika, hiszen Szabó Dezső legsikerültebb műve mindenképpen az, amelyik egyben legnagyobb szatírája is, a Feltámadás Makucskán. Élők és holtak nevettető, s egyben megrendítő konfliktusa.

Édesanyám az utóbbi öt évben arra kapott rá, hogy amit elolvasok, alighogy leteszem, azt nyomban ő is elolvassa. Be-bekapcsolódik ebbe esetenként a feleségem és a középső lányom is, úgyhogy néha már szabályos olvasókör vagyunk: mindenki elmondja a gondolatait, a bírálatait, vitatkozunk, egyetértünk, tűnődünk hangosan. Legfontosabb teóriáink persze ilyenkor is a járványhoz kapcsolódnak, tehát imádkozunk, hogy mielőbb véget érjen, s hogy vigaszuk legyen a gyászolóknak.

Mindannyiunkat mélyen megrázott az óvárosi Varga család tragédiája, s szomorúan konstatáltuk, hogy rajtuk kívül is, de sok ismerőst, barátot elragadott már ez a járvány! Mindenütt beszéd, lárma, zsivaj, valójában mégis csönddé-fagyott ez a mi mostani időnk. Mintha fekete liliomerdőkben élnénk, olyanná lett ez a karantén-lét! "Maszkot a maszkra!" – mondjuk Mercutio szavaival minden reggel, s indulunk a munkába, rohanunk türelmetlen dolgaink után, s alig várjuk a hazaérkezés nagy pillanatát, hogy álarcainkat szögre akasszuk, átöleljük hitvesünket, gyermekeinket. Ha bekapcsoljuk a televíziót, néhány deformábilis hír után felocsúdva megkérdezzük: tulajdonképpen hány Európa van? És hány Magyarország? Merre tart a Nyugat? Úgy lenne, ahogyan Oswald Spengler a Der Untergang des Abendlandes című munkájában megjósolta, a nyugati civilizáció tényleg az elkerülhetetlen pusztulás felé halad? Hová tűntek a Duna-völgyi kultúrák humanista hagyományai? Elmerengek a válaszokon, s egyszer csak azon kapom magam, hogy elmosolyodom: milyen jó is százhalombattainak lenni! Nemcsak azért, mert élhető és lakható a városunk, hanem azért is, mert olyan kulturális kohéziója van, mely egyszerre megtartó és modern, s amelynek közegéből a műszaki és humán gondolatok szintézise révén esetenként létrejöhet, kinyílhat egy-egy jelentős szimpózium is a valóság nagy kérdéseiről. Nyilván nem véletlen, hogy 2017-ben, az "Örök reformáció" Nemzetközi Tudományos Konferencián, Balog Zoltán püspök úr – akkor még az emberi erőforrások minisztereként – ünnepi köszöntőlevelében rólunk, battaiakról így fogalmazott: "Önök meghallották az Úrnak, s az Úr angyalának hívását, s vállalásaikkal egy kicsit "magyar Wittenberggé", a reformáció egyik nagyon fontos hazai városává válhattak a 2017-es évben."   
 
Hisszük-e, hogy a szeretet erősebb lehet a halálnál? Ahol úgy törődnek az elesettekkel, az elárvultakkal, mint városunkban, ott minden bizonnyal van, ami táplálja ezt a hitet. A Szülők Fóruma Egyesület, a Sérültekért Alapítvány, a Felhőjárók és más közösségeink munkái abban erősítenek bennünket, hogy a szeretet diadalt arathat a rossz és a romlás fölött. S kik hiszik ezt leginkább, mindenre tekintet nélkül? Az édesanyák. Akik akkor is szeretik gyermekeiket, ha már mindenki elfordult tőlük, akik akkor is szépnek látnák azt a kisfiút vagy kislányt, aki a karjukon ül, ha az egész világ csúfnak mondaná is. Van egy tér, amelyik a világ minden vallásában a legszentebb zárt tér: az anyaméh. Ebben a térben mindaddig, míg ember él a földön újra és újra megmutatkozik a teremtés csodája, a csillagok ujjongása, a kozmosz szívverése, az élet sugaras és gyöngyöket szóró boldogsága. Nincs is nagyobb dolog az anyaságnál! Mert úgy igaz, ahogyan Ratkó József megírta: "Az anyák halhatatlanok./ Csak testet, arcot, alakot/ váltanak; egyetlen halott/ sincs közülük; fiatalok,/ mint az idő. Újra születnek/ minden gyerekkel; megöletnek/ minden halottal – harmadnapra/ feltámadnak, mire virradna.// Adassék nekik gyönyörűség, szerelmükért örökös hűség,/ s adassék könny is, hogy kibírják/ a világ összegyűjtött kínját."

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.