2021. április 18. - Andrea napja
Vasárnap
Min:6°
Max:10°
Hétfő
Min:5°
Max:9°
Kedd
Min:5°
Max:12°
Szerda
Min:6°
Max:16°
Csütörtök
Min:7°
Max:16°
Kultúra, Oktatás

Újabb öt év - írta: Kovács Attila
2021-03-01 - Szabó Zoltán maradt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola intézményvezetője, miután újabb öt évre szóló megbízást kapott. A sport sok mindenre megtanította, aminek nagy hasznát vette az élet minden területén. Felidéztük az eddigi pályát, az eredményeket, illetve a tervekről is beszélgettünk.
-Egyértelmű volt, hogy vállalja a megbízatást, ha lehetőséget kap a folytatásra, vagy esetleg volt önben kétség?
Sokat nem gondolkodtam, mert úgy látom, hogy minden területen sikerült előrelépni, különös tekintettel a sport-profilra, melyet tovább szeretnék erősíteni a jövőben. Fontos feladatunk az is, hogy egyre népszerűbb legyen az intézmény a városban, és minél több olyan tanuló jöjjön hozzánk, aki a versenyszerű sportolást is komoly célként tűzi ki.
 
-Korai talán a kérdés, de a tervek fényében akár további ciklust is vállalna?
Ha nem változik a törvény, a mostani új megbízatás lejártával érem el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, ezért nem gondolkodom az ilyen irányú hosszabb távú folyatatásban. 
 
-Milyen folyamat során történt a kinevezés?
A  jelenlegi törvényi rendelkezések szerint a közoktatási intézményekben a második ötéves vezetői ciklusnál nem szükséges pályázatot kiírni. Ha a tantestület több mint kétharmada bizalmat szavaz az intézményvezetőnek, akkor a tankerület vezetőjének egyetértő javaslata alapján az illetékes államtitkár dönt a kinevezésről. Esetemben most ez történt, és nagyon jól esett, hogy az aktív állományban lévő kollégák mindegyike támogatta a kinevezésemet.
 
-Hogyan látja az elmúlt öt évet, mi valósult meg a tervekből?
A legfontosabb a meghatározó profil kialakítása volt, mert városunk  másik három általános iskolája már évekkel korábban megtette ezt. Olyan területet kellett megcélozni, ami akkor nem volt a városban, így esett a választás szinte magától értetődően a sportra. Számomra testhezálló feladat volt, több évtizedes pedagógiai és sportmúlttal, vezetői tapasztalattal és a város által nyújtott lehetőségekkel. Nagy segítség volt ebben a folyamatban, hogy a tankerület, a nevelőtestület, valamint az egyesületek és a szakszövetségek is támogatták az elképzelést. Kiemelendő, hogy jelentős előrelépés tapasztalható iskolánkban a szervezeti kultúra, a belső tudásmegosztás, a minősítések folyamatos erősítése terén, melyeknek köszönhetően nagymértékben javultak a központi írásbeli eredmények is. Ezek egyértelműen azt tükrözik, hogy nagyon jó légkörben, hatékonyan dolgoznak a pedagógusok, a nevelő-oktató munkát segítők és a technikai személyzet egyaránt. Négy kolléga érkezett az elmúlt nyáron, akik  tovább erősítik az amúgy is jól  felkészült nevelőtestületet. Ezt nem csak a belső, hanem a külső visszajelzések is igazolják.
 
-A sport, a mai napig meghatározó része az életének. Az ezen a területen szerzett tapasztalatok mennyiben segítették a munkáját?
A vezetői munkámban is nagy hasznát vettem, hogy a sport  megtanított az alázatra, türelemre, toleranciára, a közösség erejének fontosságára, empátiára, és arra, hogy soha sem szabad feladni. Aki jól ismer az tudja, hogy a humor is nagyon fontos számomra, sokszor segített  a kommunikációban.
 Az sportolói és edzői múltamból adódóan meglehetősen széles a kapcsolatrendszerem országos szinten is. Ennek is köszönhető például, hogy megújult a szabadtéri kézilabdapálya  és a kosárlabdapálya műanyag burkolata. Előbbi teljes mértékben a Magyar Kézilabda Szövetség, míg a kosárpálya egyharmados rendszerben valósult meg, az önkormányzat, a városi kosárlabda szakosztály és az országos kosárlabda szövetség együttműködésével. A tervek között szerepel a több mint 1000 nm-es atlétikapálya teljes felújítása, a világítás kiépítése, így magas szintű versenyeket, akár diákolimpiai atlétikaversenyeket is rendezhetünk. A kiviteli tervek már elkészültek, amint a Magyar Atlétikai Szövetség biztosítani tudja a beruházáshoz szükséges, közel 200 millió forintot, kezdődhet a munka.
 
-Mekkora lökést adhat az atlétikának, ha megvalósul a pálya fejlesztése?
Meghatározó jelentősége lenne, mert a jelenlegi városi felnőtt szakosztály mellett beindulhatna az utánpótlás nevelés is. Újra nagy távlatok nyílhatnak, mint régen - amikor a megszűnéséig - nagyon eredményes volt a fiatal atlétákat nevelő szakosztály. A létesítmény nemcsak az iskola, hanem a város számára is sok lehetőséget rejt magában.
 
-A földrajz-testnevelés,  a  közoktatás-vezetői  és mestervezetői diploma megszerzése, illetve a tanítás mellett versenyszerűen sportolt, kézilabdában és teniszben edzőként is tevékenykedett. Hogyan alakult az ilyen irányú pályafutása?
Az általános iskolai testnevelő tanáromtól kaptam az első indíttatást, sokat jelentett, hogy bekerültem az iskolai kézilabda csapatba és tagja lehettem a megyei diákolimpiát megnyerő gárdának. A kézilabdacsapatból többen atlétikaedzésekre is jártunk és értünk el szép eredményeket.  A középiskolában szintén nagyon jó testnevelő tanáraim  és edzőim voltak.  A  többi között ennek volt eredménye, hogy harmadikos középiskolásként a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola felnőtt kézilabda csapatában, a rendkívül segítőkész háttérnek köszönhetően mindent megtanulhattam a kézilabdázásról. Megyei ifjúsági válogatott lettem, és az egri főiskolás évek alatt is folytattam a kézilabdázást. Az atlétikát sem adtam fel, mert a gyorsaságomból fakadóan jó eredményeim voltak 100 és 200-as távokon. Az egyik legnagyobb sportélményem az volt, amikor az országos főiskolai és egyetemi bajnokságon  tagja lehettem annak a 4X100 m-es váltónak, amelyben csapattagként  Nagy István, - aki fedettpályás 200-as Európa-bajnok volt - adta át nekem a stafétát, és  így harmadikok  lettünk. Egyébként a kézilabda révén kerültem Százhalombattára, miután egy rokoni kapcsolat nyomán ide jöttem próbajátékra és bekerültem az NB I./B-s csapatba. Ekkor kezdődött kézilabdaedzői pályafutásom is, utánpótlásedzőként és az általam edzett csapatokkal kiváló eredményeket értünk el, igyekeztem átadni azt a pozitív szemléletet, amelyet testnevelő tanáraimtól és edzőimtől kaptam. Később játszottam az ercsi NB/II-es felnőtt kézilabdacsapatában is, ahol nagyon jó közösségnek lehettem a tagja. Ezt követően edzősködtem az ercsi felnőtt férfi és az érdi felnőtt női kézilabdacsapatoknál is, számtalan eredménnyel és sportélménnyel gazdagodva. A sport kapcsán itt maradtam a városban, és az Eötvösben kezdtem tanítani, majd az intézményi szétválás után az Arany iskolába kerültem 1985-ben, ahol igazgató is voltam 2001-től öt éven át. A teniszt is szerettem, erőnléti és labdás edző voltam, nagyon jó volt az ország egyik legeredményesebb utánpótlás szakosztályában tevékenykedni. Játékosként pedig 1994-ben tagja lettem a megyei felnőtt bajnokcsapatnak, amely aztán megnyerte a harmad-, majd a másodosztályt is. Az egyéni mellett párosban óriási motivációt jelentett, hogy Dénes Tibor, országos ifjúsági páros bajnok vezetőedzővel együtt  játszhattam, és nagyon sok győztes mérkőzést ünnepelhettünk. Azóta is versenyszerűen teniszezem, most éppen a megyei csapatban, és nagyon jó látni, hogy  Pest-megyében  az országos felnőtt és utánpótlás eredmények alapján a százhalombattai klub a legeredményesebb.
 
-Visszatérve az iskolához, milyen sportágakat választhatnak a gyerekek a Kőrösiben?
Négy kiemelt sportág van, a kézi- és kosárlabda, a labdarúgás és az úszás, amelyek esetében szerződést kötöttünk a helyi egyesületekkel, valamint a szakszövetségekkel. Nagyon jó a kapcsolat a városi klubokkal, egyre többen versenyeznek a szakosztályokban, ami megkönnyíti, hogy a rendszeres mozgás szeretetére neveljük a gyerekeket. Iskolánk  segít abban, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb sportágat, hogy aztán igazolt versenyzőként minél jobb eredményeket érjenek el a tanulók. Természetesen más sportágak is választhatóak, most például a két legeredményesebb versenyzőnk lövészetben és a judóban jeleskedik, de már jönnek fel a kisebbek labdajátékokban, úszásban, de jégkorongban is. Felvettük a helyi kajak-kenu klubbal is a kapcsolatot, mert azt tervezzük, hogy jó idő esetén  a sportiskolások kajakoznának és télen korcsolyáznának a délutáni tanórán kívüli időszakban. A korcsolyázást az elmúlt években nagyon megszerették a gyerekek, és  már nagyon várjuk, hogy vége legyen a pandémiás időszaknak és folytatódjon az oktatás az Érdi Jégcsarnokban. Összességében úgy látom, hogy eredményes öt évet tudhatunk az iskolánk dolgozóival magunk mögött, és hasonló reményekkel tekintek előre.  A  vezetői munkám folytatásához a családomtól is megkapok minden támogatást, és   hívő emberként eddig azt tapasztaltam, hogy az  Istentől jövő segítségre is számíthatok.
                                                                                                                                                                                                                                                               
 
 

AKTUÁLIS
2021-04-15 - Ha ismersz olyan pedagógust, akit érdemesnek tartasz kiemelni a sok lelkes kolléga közül, írd meg, és azt is, hogy miért gondoltál rá – erre biztatja a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a diákokat, hogy kedvenc tanáruknak jelest adjanak "online-ból".
2021-04-15 - Zenés, táncos kihívást hirdetett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács.
2021-04-15 - Éppen száz éve annak, hogy Csanády György székelyudvarhelyi költő megírta a Mihalik Kálmán által megzenésített Székely himnusz szövegét. 
Bérlakás pályázat
2021-04-15
Nyolc önkormányzati lakás bérbeadására hirdetett pályázatot a százhalombattai Önkormányzat.

Áramszünet
2021-04-15
Hálózati munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás Százhalombattán a Bolyai és a Bláthy utcában, valamint az Erkel körúton és a Kodály sétányon május 6-án.

Megszépülhet a százhalombattai Duna-part
2021-04-14
Az Önkormányzat egyeztetett az illetékes hatósággal a balesetveszélyes fák és az elhanyagolt Duna-part helyzetéről. Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, valamint Tóth Zsolt, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa együtt tartott bejárást április 14-én.

A legfontosabb feladat az élet, az egészség és a munkahelyek megvédése
2021-04-14
Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akivel aktuális gazdasági, egészségügyi és egyéb kérdésekről beszélgettünk. A miniszter szerint jó esély van arra, hogy mielőbb megfékezzük a koronavírus-járványt, és nyithasson Magyarország.

Akkreditált Kiváló Tehetségpont
2021-04-14
Újabb három évre nyerte el a címet a százhalombattai Arany János iskola.

Virágos köszönet
2021-04-14
1300 szál nárcisz érkezett a Százhalom Egészségügyi Központba április 13 – án. Bálint Judit Százhalombatta idei "Gyermekekért Díjasa", nyugdíjas óvónő, őstermelő, és férje így fejezte ki köszönetét az egészségügyi dolgozóknak fáradhatatlan munkájukért.

Megtisztítják a közutak környezetét
2021-04-14
A "Tisztítsuk meg az Országot" programhoz kapcsolódva az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtését végzi a Magyar Közút az április 12-ei héten. A közútkezelő az utak melletti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt összehangoltan, országosan gondoskodik az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról.

Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán
2021-04-12
A legmodernebb követelményeknek megfelelő egységet adtak át a százhalombattai ipari parkban április 12-én. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, Vezér Mihály a város polgármestere és Nagy Balázs alpolgármester.

A múlt sohasem tűnik el teljesen
2021-04-12
Takácsné Németh Gabriella őskoros régésszel, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park nemrégiben megválasztott intézményvezetőjével Fazekas István író beszélgetett.

Segítik a bűncselekmények áldozatait
2021-04-09
Fogadóórát tart a bűncselekményben érintett áldozatok számára a Pest Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálata a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatása, igényeinek felmérése, és annak megfelelő, mihamarabbi kezelésének érdekében.

"Tiszteld a múltat" - Van, aki nem becsüli, szándékosan tönkreteszi!
2021-04-09
Tisztelt Százhalombattaiak! Szomorúan tapasztaltam, hogy újabb szándékos rongálás történt városunkban, jelen esetben, az Óvárosban. Értékeink, múltunk, környezetünk megóvása sajnos nem mindenki számára fontos. Vannak, akik abban élik ki magukat, hogy tönkretesznek mások által teremtett értékeket, felelőtlenül okoznak nem kevés anyagi és erkölcsi kárt, nem gondolva arra, hogy ezt valakinek meg kell fizetni. 

Lakossági felmérés
2021-04-08
A Központi Statisztikai Hivatal – a korábbi évek gyakorlata szerint – önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez Százhalombattán.

Városi bejárás
2021-04-08
Összesítik a tél, illetve a rongálás miatt keletkezett közterületi károkat Százhalombattán. Vezér Mihály polgármester és a hivatali munkatársak a több hétig tartó bejárás első állomásaként a déli lakótelepen, a Kodály Zoltán sétány környékén mérték fel a játszóterek és járdák állapotát április 8-án. 

Elhunyt Törzsök Tibor
1
2021-04-08
Életének 53. évében, súlyos betegség után meghalt Törzsök Tibor, a Pest megyei közgyűlés képviselője, aki egy évtizedig volt a Halom Televízió szerkesztő-riportere és műsorvezetője, két évig pedig ügyvezetője.

Részleges nyitás a sportlétesítményeknél, felmérik a közterületi károkat
2021-04-07
Megnyitják az igazolt egyesületi tagok előtt a százhalombattai zárt sportlétesítményeket április 8-tól. A szabadtéri létesítmények a tömegsport céljára is igénybe vehetőek - jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Elkészült a felújított százhalombattai OTP bankfiók
2021-04-07
Befejeződött a Szent István tér 5. sz. alatti bankfiók felújítása, ezért bezár az ideiglenes bankfiók  április 9-én, pénteken 13 órakor, ezt követően az ott lévő bankautomata sem használható. A bank megújult és modern környezetben, ismét a régi helyen várja az ügyfeleket április 12-étől, hétfőtől.

Új akkumulátor-teleppel bővül a Dunamenti Erőmű
2021-04-06
Kutatás-fejlesztési projekt keretében érkezik a megoldás az időjárásfüggő zöld energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítésére, és a most induló konzorciumi együttműködéshez a Dunamenti Erőmű biztosítja a megfelelő infrastruktúrát – tájékoztatott a vállalat.

Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját
2021-04-06
A jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek ismét előkerülnek. Az ingatlanok feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ennek elkerüléséhez ad tanácsokat a rendőrség.

Vigyázat, csalók!
2021-04-06
Végrehajtással és ingóságok lefoglalásával fenyegető csalás terjed – figyelmeztet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tisztább, zöldebb óvárosi Duna-partért
2021-04-06
A tavasz beköszöntével immár hagyományos módon önkéntesek tisztították meg az Óváros Duna-parti szakaszát. Összeszedték a gallyakat, a szemetet, kitakarították a tűzrakó helyeket. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.