2021. március 07. - Tamás napja
Vasárnap
Min:-5°
Max:7°
Hétfő
Min:0°
Max:8°
Kedd
Min:0°
Max:5°
Szerda
Min:0°
Max:7°
Csütörtök
Min:2°
Max:11°
Kultúra, Oktatás

Szeretetközelben - színes kulturális programok
2021-02-17 - Kiállítást és Bálint napi rendezvényt szervezett, valamint a párok részére egyedi kezdeményezést indított a Barátság Kulturális Központ februárban. A Hamvas Béla Városi Könyvtár is különleges eseménnyel jelentkezett, és versenyt is hirdetett.
"Télűző tárlattal" várja a tavaszt a Barátság Kulturális Központ, amely megnyitotta a február végéig látható Busó-kiállítást a bejáratnál berendezett galériában. "Ahogy a tél átadja helyét a tavasznak, mi is úgy adjuk át kiállítóhelyeinket a busóknak, hogy segítsenek elűzni a hideget és jöjjön végre az igazi, madárcsicsergős tavasz"- írta az intézmény.

A közönség még 2019-ben, a Summerfest keretében találkozhatott a busókkal Százhalombattán, innen jött – hagyományteremtő szándékkal - a tavaly februárban megvalósult városi Busójárás ötlete. Bár a felvonulás idén elmaradt a járvány miatt, az emlékek felidézése nem hiúsult meg.  Az intézmény munkatársai az eredeti mohácsi helyszínről hoztak jelmezeket és fafaragású álarcokat, Vikár Csaba busó-nagykövet közreműködésével. A kiállításra a város óvodásai is készítettek ruházatokat, maszkokat ábrázoló rajzokat, festményeket. A tárlat a Kovács Krisztina és Gebei Imre által korábban készített mohácsi busójárás fotóiból, valamint a tavalyi battai esemény képeiből is válogat.

A hónap meghatározó eseménye volt a Bálint (Valentin)-napi ünnep. Bálint a latin Valentinus családnévből származó magyar férfinév. (Valentinus, Valentin, Valent, Balent, Bálint.) A III. században élt Szent Bálintot a szerelmesek védőszentjeként tartja számon az egyház, emléknapja február 14-e, a XX. századi angolszász kultúrában válik a szerelmespárok ünnepévé. Magyarországon a kilencvenes években terjedt el.

A Barátság Kulturális Központ idén rendhagyó módon, versekkel és lakatfallal köszöntötte a párokat. A "Barátságos KultúrKommandó" városszerte hét buszmegállóban helyezett el emléklapokra nyomtatott verseket, amiket bárki hazavíve, kedvesének címezve adhatott át. Ady Endrétől, József Attilától, Radnóti Miklóstól, Shakespearetől, és Szabó Lőrinctől választottak egy-egy verset.

Különleges, szívekkel és virágokkal díszített installációs hátteret állítottak fel az ünnep élő, on-line közvetítéséhez. Szigetvári József, a BKK igazgatójának köszöntője, illetve hagyomány ismertető beszéde között Raczkó Tamás színművész érzelemteli előadásában hallgathatták meg az egybegyűltek Williams Shakespeare 75. szonettjét. Kohut Krisztina igazgatóhelyettes ismertette a pécsi kezdeményezésként hódító útjára induló lakatfal történetét.

A hagyomány 1971-ben indult el, először azonban még csak a pécsi érettségiző diákok tettek lakatokat az iskolai kerítésre, majd később fejezték ki ezen cselekedetükkel párjuk iránti elköteleződésüket. Már több magyar városban is él a hagyomány, immár a százhalombattai párok is elhelyezhetik szerelmük zálogát. Az első három lakatot - zenei kíséret közepette - a központ munkatársai kedvesük jelenlétében tették fel a falra. A BKK két, rácsos lakatfalat állított fel a bejárati árkádoknál, hogy akár a polgári esküvőt követően a közeli teremből kijövő házaspárok így is megerősíthessék "igen"-jüket.

A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár is különleges eseményt szervezett február 14-éhez  kapcsolódóan, ami a könyvek szerelmeseinek is fontos dátum, ekkor tartják ugyanis a Nemzetközi Könyvajándék Napot. A kezdeményezés célja, hogy felkeltsék a könyvek iránti érdeklődést, illetve hogy növeljék az azokhoz való hozzáférési lehetőséget. Az eseményhez idén is csatlakozott az intézmény, így - a korosztályokat figyelembe véve - becsomagolt meglepetés ajándékkönyvvel térhettek haza azok, akik február 12-én kölcsönöztek. A könyvtár örömmel jelentette, hogy minden ünnepi díszbe öltöztetett könyv gazdára talált. "Köszönjük, hogy itt voltatok: reméljük, sikerült mindenkit kedvére való olvasmánnyal meglepnünk!" – írta az intézmény.

"Személyes könyvajándék szerelmeseknek" – címmel található videó a HVBK közösségi oldalán, ahol Kovács Marianna intézményvezető tolmácsolásában mesék is várják az érdeklődőket.

Rendhagyó formában keresik idén Százhalombatta legjobb vers- és prózamondó diákját a Virtuális Vers- és Prózamondó Verseny keretében. Keresik továbbá az ország legjobb +14 korú szövegelőjét is, a jelentkezőktől jó minőségű videófelvételeket várnak március 31-éig.

Lehetőséget biztosítanak 50 órás online közösségi szolgálatra. Öt feladat közül választhatnak a diákok, illetve egyféléből többet is vállalhatnak, vagy akár saját ötlettel is jelentkezhetnek.

Részletek a HBVK honlapján és Facebook oldalán.
AKTUÁLIS
2021-03-05 - Garai Gábor gondolatait adjuk közre. A szerző 33 éves, Diósjenőről érkezett Százhalombattára 1 éve. 
2021-03-05 - A koronavírussal kapcsolatos szigorításokkal összhangban, zárva tart a Szákom Kft. ügyfélszolgálata március 8-a és 22-e között. A cég arra kéri az ügyfeleket, hogy telefonon  és online  keressék kollégáikat ezen idő alatt.
2021-03-03 - Elkészült a Hitből pajzsot-sorozat következő epizódja, melyben Gáspár Mátyás ajaki plébános vall arról, hogyan ment keresztül a koronavírus-fertőzésen, milyen szerepe volt gyógyulásában a médiának.
HÍREINK
Véradás
2021-03-06
Várja az önkénteseket a Vöröskereszt Százhalombattán a Barátság Kulturális Központba, március 11-én, 13 és 18 óra között.

Érkeznek a gépjárműadós határozatok
2021-03-05
A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el. 

Tájékoztató az oltási programról
2021-03-05
Tisztelt Százhalombattaiak! Tájékoztatok minden városlakót, hogy a háziorvosok városunkban is nagy erőkkel szervezik és végzik az oltási program alapján sorra kerülő regisztrált személyek Covid-19 elleni oltását.

A passzív biztonsági eszközöket ellenőrzik
2021-03-04
A biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorosok esetében pedig bukósisak használatát ellenőrzi országosan a rendőrség március 8-a és 14-e között.

Számítógépekkel segít az Önkormányzat a háziorvosoknak
2021-03-04
Összesen mintegy 3 millió forint értékben, nyolc darab korszerű számítógép és az adminisztrációt könnyítő irodai programcsomagok beszerzéséről döntött Vezér Mihály polgármester. A gépeket napokon belül üzembe helyezik a Százhalom Egészségügyi Központban – hangzott el a március 4-ei tájékoztatón.

További járványügyi szigorítások
2021-03-04
A koronavírus gyors terjedése miatt újabb korlátozások lépnek életbe – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter március 4-én. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz március 8-tól. A döntéseket szakemberekkel való egyeztetés alapján hozták meg. A nyitás várhatóan ütemezetten, március 22-én megkezdődhet.

Új mobiltelefonos alkalmazás - minden egy helyen
2021-03-03
"OkosBatta" elnevezéssel, elkészült Százhalombatta mobiltelefonos applikációja, amely számos hasznos, a mindennapi életben fontos információt tartalmaz – hangzott el  a  március 3-i tájékoztatón. Az általános tartalmakon túl, a regisztrációt követően a felhasználó időpontot tud foglalni a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadására.

Újabb iskolabezárás Százhalombattán
2021-03-02
Távoktatásra tért át az Eötvös iskola március 2-tól, miután több pedagógus covid-tesztje pozitív lett.

Nagyarányú győzelem a második helyezett ellen
2021-03-02
31:19-re győzött hazai pályán a Százhalombattai KE a Csepel ellen, a férfi kézilabda NB. II-es bajnokságban, február 27-én. Egyesületi beszámoló a mérkőzéséről.

Nagy küzdelem a rangadón
2021-03-02
Szoros meccsen, 26:29-re kikapott hazai pályán az SZKE II-DKSK a Csömör II együttesétől a Megyei I. osztályú férfi felnőtt bajnokságban, február 28-án.

Aktív hónap
2021-03-02
Számos szolgálatot látott el a százhalombattai polgárőrség februárban is.

Sikeres intézményvezetői pályázatok
2021-03-01
Régi-új vezető a könyvtár élén, új kinevezés a múzeumnál Százhalombattán.

Újra meghirdették a Stádium-díjat
2021-03-01
Immár harmadik alkalommal hirdették meg a Stádium-díjat a tudomány, a közélet és a művészet kategóriában a Kárpát-medencei magyar középiskolások számára.

Az ünnep alatt is elszállítják a kommunális és a zöldhulladékot
2021-03-01
A megszokott rendben történik a hulladékgyűjtés a lakótelepen Százhalombattán március 15-én.

Oktatás és gyakorlás a modellvitorlázóknál
2021-03-01
Elméleti és gyakorlati oktatáson vettek részt a százhalombattai Energia Modellező Klub tagjai Badacsonyban, február 27-28-án.

Újabb öt év
2021-03-01
Szabó Zoltán maradt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola intézményvezetője, miután újabb öt évre szóló megbízást kapott. A sport sok mindenre megtanította, aminek nagy hasznát vette az élet minden területén. Felidéztük az eddigi pályát, az eredményeket, illetve a tervekről is beszélgettünk.

Támogatja az önkormányzat az Óvárosi Szerb Klub felújítását
2021-02-26
A város az idei költségvetésből 3 millió forinttal járul hozzá a rekonstrukcióhoz – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Ingyenes gyógyszer házhozszállítás
2021-02-25
Térítésmentesen juttatja el a betegek részére az igényelt gyógyszert a százhalombattai lakótelepi BENU patika.

Tábor az autista gyerekeknek
2021-02-24
A szervező Szikra Tehetséggondozó Egyesület támogatókat, adományozókat keres, hogy segítségükkel 60 autista gyermeknek lehessen felejthetetlen élménye idén nyáron.

Zárva lesz a könyvtár
2021-02-24
Leltár miatt zárva tart a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár márciusban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.