2021. január 23. - Zelma napja
Szombat
Min:4°
Max:12°
Vasárnap
Min:1°
Max:6°
Hétfő
Min:0°
Max:5°
Kedd
Min:0°
Max:2°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Riport

A szeretet útján karácsonyig
2020-12-07 - Hiába a járványügyi korlátozások, a Barátság Kulturális Központ igyekszik jelen lenni a százhalombattaiak életében. Vasárnap Mikulásjárattal verték fel a város álmosító csendjét és csaltak mosolyt az arcokra.
Az idén első alkalommal indított Mikulásautót nagy várakozás előzte meg. "Nem számítottunk ekkora érdeklődésre" – mondta Szigetvári József, aki szerint a kicsik és a nagyok is ki vannak éhezve a történésékre, találkozásokra, vidámságra. Rengetegen várták, lesték a Mikulást az ablakokban és a kapukban, integettek, kiabáltak, sütit adtak fel a kocsira, szívet ragasztottak ki, sőt, táncoltak is a hangszórókból szóló karácsonyi zenére. "Lelkes követők" is szép számmal akadtak: gyalogosan, biciklin, rolleren, gördeszkán loholtak, gurultak a Mikulás-kocsi nyomában.

A teherautót az óvárosi Magda Mihály adta kölcsön Szigetvári József igazgató Facebook-felhívására reagálva. Már pénteken rendelkezésre bocsátotta, hogy legyen idő feldíszíteni, és a sofőrködést is vállalta a vasárnapi kétszer három órás műszak során.

Mikulásnak Szigetvári József öltözött be, akivel Mikulásik Máté közművelődési asszisztens utazott a platón manóruhában. Őt a Nemzeti Közművelődési Intézet asszisztensprogramja keretében foglalkoztatja az intézmény.

A Mikulás-kocsi zenélt, a nagyszakállú pedig lelkesen integetett és mindenkihez volt egy-egy kedves szava: "Hohohohó, remélem, jó voltál!" Nem csoda, hogy jókedv járt a nyomában.

Szigetvári József életében másodszor öltötte magára a piros ruhát és az álszakállt. Először kezdő pedagógus korában, az érdi Batthyány iskolában. A napokban kapott értesítést arról, hogy a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozta számára a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Kovács Marianna, a könyvtár igazgatója után másodiként nyerte el az elismerést a városban.

"Alkotóként, pedagógusként, előadóként, szervezőként és emberként életét teljes egészében a kultúrának, a szellemi kulturális örökség képviseletének és ápolásának szentelte" – olvasható az adományozásról szóló dokumentumben.

Szigetvári József a BKK irányítása mellett a Forrás Néptáncegyüttes, a Magyarok Öröksége Alapítvány, a Summerfest és a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola alapítója és vezetője. A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége és a Magyar Fesztiválszövetség  alelnöke, a népművészeti fesztiválszervezők világszövetségének (CIOFF) nemzeti képviselője és több más szakmai szervezet aktív tagja. Szervezésében 112 ország 41 ezer táncosa érkezett Magyarországra.

A lovagi címmel megkoronázott életmű későbbi hivatalos méltatásaiban nyilván nem kap majd helyet a 2020. december 6-i Mikulás-szerep, de hogy sok battai szívében hagyott kedves emléket, abban biztosak lehetünk.

A nagy sikerű road show a BKK előtt fejeződött be a második adventi gyertya meggyújtásával, amelyre a Mikulás-járta három legkitartóbb követője, a 12 éves Németh Richárd és 14 éves bátyja, Németh János, valamint barátjuk, a 11 éves Borbás Dávid is meghívást kapott. A három ifjú sportember – a fivérek rögbiznek, barátjuk pedig vízilabdázik – a teljes Dunafüredi körön végig követte a Mikulást. A gyertyagyújtáson részt vett Magda Mihály is, akit egy hatalmas üveg pezsgővel lepett meg "a Mikulás".
Most vasárnap ismét délután négykor kerül sor az adventi gyertyagyújtásra, amelyre a HIT Gyülekezet lelkipásztora kapott meghívást. Az utolsó alkalmon, december 20-án pedig valamennyi helyi gyülekezet vezetője lehetőséget kap, hogy megossza ünnepváró gondolatait a városlakókkal.

Ahogy a gyertyagyújtások, a többi BKK-s program is online követhető a kulturális központ Facebook-oldalán. Keddenként karácsonyi kézműves foglalkozásokba, szerdánként színházi előadásokba, csütörtökönként pedig családi ötpercekbe lehet bekapcsolódni.
Jolsvai Katalin, pedagógus az online tanulással, az otthoni napirenddel, a kamaszokkal és egyéb aktuális nevelési problémákkal kapcsolatban ad tanácsokat a szülőknek, akik kérdéseket is feltehetnek neki a BKK email-címén. (Fotó: Medgyesi Milán)


AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Épülhet a kerékpárút
2021-01-22
A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 kerékpárút Érd és Százhalombatta közötti szakaszára – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Szakmány Tamás professzor a "Város Díszpolgára" cím jelöltje
2021-01-22
Százhalombatta Város Önkormányzata kitüntető díjak odaítélésével is köszönetet mond mindazoknak, akik példaértékű cselekedetet hajtottak végre és hozzájárultak Százhalombatta jó hírnevéhez.   

Tisztelet a Magyar Kultúrának!
2021-01-22
Tisztelt Kultúrakedvelő Százhalombattaiak! Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, amelyet az idei évben rendhagyó módon ünneplünk. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos az eddigi megszokott közös ünneplés helyett az idei évben más térben emlékezhetünk.

Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Előrelépés a nehézségek ellenére - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő évértékelője
2021-01-14
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! A mögöttünk álló évek és évtizedek ezen időszakaiban már-már rutinszerűen kívántunk egymásnak minden jót az új esztendőre. Szép gesztus ez még akkor is, ha az esetek túlnyomó részében megszokásból jön, és igazából végig sem gondoljuk, hogy pontosan mi az a kívánság, amiről azt gondoljuk, hogy boldoggá teheti a másik életét.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.