2020. november 27. - Virgil napja
Péntek
Min:1°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:4°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Hétfő
Min:-1°
Max:3°
Kedd
Min:-2°
Max:2°
Riport

Vasútfelújítás - Befejezéséhez közeledik a 155 milliárdos beruházás
2020-11-03 - Év végére elkészül a Kelenföld – Pusztaszabolcs vasútfejlesztés Százhalombattát érintő része. Az építési munkák befejezésével 2021 első felében már teljes egészében élvezhetjük a gyorsabb és kényelmesebb vasutat – tájékoztatta lapunkat Kiss Boglárka, a beruházó NIF Zrt. szóvivője.   
Szigorú szabályozás mellett folyik a műemléki védettséget élvező állomásépület felújítása. Amíg az időjárás engedi, a homlokzatra koncentrál a kivitelező. Az 1880-as évek elején készült épület funkciója részben megváltozik. Az emeleti lakások helyére vasúti technológiai helyiségek kerülnek. A kazánház és az elektromos helyiség, a forgalmi szakszolgálat öltözői és a kábelfogadó a pincében kapnak helyet. A földszinten a váróterem és a távközlési szerelvényszoba területén tágas utascsarnok készül modern elektromos utastájékoztató monitorokkal, információs pulttal és jegykiadó automatával. Minden utasforgalmi területet akadálymentesítenek. A földszinten kap helyet az utasforgalmi és állomásfőnöki iroda, valamint a szociális helyiségcsoport. Az emeleten alakítják ki az áramellátó és jelfogó, távközlés-technológiai helyiségeket, a padlástérben pedig a komfortklíma kültéri egységei kerülnek elhelyezésre.

A vasútállomáson elkészültek az új gyalogjárdák, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy megőrizték az egészséges gesztenyefákat. Kiépült az új P+R parkoló, amelyhez kihajtó ág épült a Városkapu útra. Elkészült, de még nincs forgalomba helyezve az Iparos úti felüljáró. Ehhez kapcsolódóan átépítették a Városkapu út egy szakaszát, amelyet ideiglenesen már forgalomba helyeztek, a körforgalommal együtt.

Kiss Boglárka elmondta, hogy a százhalombattai létesítmények hivatalos, ünnepélyes átadását jövő év első felében tervezik.  

A százhalombattai állomás tervezési sebessége 120 km/h, de az állomás utáni új, zöldmezős nyomvonalon 160 km/h lesz a sebesség az elektronikus biztosítóberendezés és az ETCS – 2022-re várható - beüzemelését követően. A betűszó a European Train Control System, azaz Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer rövidítése, amelynek elsődleges feladata a vonatok közlekedésének felügyelete, a forgalom biztonságának növelése, valamint az interoperabilitás, a különféle informatikai rendszerek együttműködése.

A Kelenföld - Százhalombatta vasúti pálya és kapcsolódó létesítményeinek korszerűsítését a Kitérő 2016 Konzorcium végzi, amelynek tagjai a V-Híd Zrt. és az A-Híd Zrt. A kivitelezés nettó költsége 53,4 milliárd forint. A kivitelezés várható befejezése az idei év vége. A fejlesztés keretében 20,5 kilométer hosszan átépítik és korszerűsítik a vasúti pályát, amely nagyrészt 120 km/h sebességgel lesz járható. Az állomásokon és megállóhelyeken 55 centiméteres peronok, peronaluljárók, rámpák, liftek, perontetők épülnek korszerű térvilágításrendszerrel. A felsővezeték-rendszer teljes hosszban átépül. Az érintett szakaszon zajvédelmi létesítményeket telepítenek és átépítik, korszerűsítik a szintbeni és különszintű útkeresztezéseket, valamint műtárgyakat is. Új P+R parkolók létesülnek Háros, Nagytétény-Diósd, Érd állomásokon és Budafok, Érd-felső megállóhelyeken.  

 A Kelenföld - Százhalombatta vonalszakasz biztosítóberendezési munkarész kivitelezője a Siemens KLBA Konzorcium, amelynek a Siemens Mobility Kft. és a Siemens Mobility GmbH. a tagjai. A szerződéses ár nettó 16,6 milliárd forint, a kivitelezés várható befejezése szintén az idei év vége, az ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel bonyolítható közlekedés azonban várhatóan csak 2022 végén valósulhat meg. A kivitelezés az elfogadott ütemezés szerint halad. Jelenleg a biztosítóberendezés, az utastájékoztatási és távközlési rendszer, valamint az ETCS pályamenti alrendszer telepítése zajlik.

A Százhalombatta – Pusztaszabolcs vonalszakasz biztosítóberendezési munkarész kivitelezője a Siemens Mobility Kft., a szerződéses ár nettó 18,6 milliárd forint, és a kivitelezés várható befejezése 2020 vége, az ETCS2 esetében 2022 vége, a kivitelezés ezen a szakaszon is ütemterv szerint halad.

A Százhalombatta – Ercsi elágazás pályaépítési munkáit az SZ-E Konzorcium végzi, amelynek tagjai a Mészáros és Mészáros, valamint a Vasútépítők Kft. A kivitelezés költsége nettó 48,5 milliárd forint, és a munka várhatóan december végéig fejeződik be. Az átépítés kezdete a százhalombattai állomás északi részén, az M6 autópálya keresztezés közelében található. A projekt részeként mintegy 12 kilométeres új elkerülő nyomvonal épül, a pálya sebessége 120-160 km/h lesz. Az újonnan létesülő zöldmezős szakasz pályageometriája nem érinti a százhalombattai szeméttelepet, annak környezetében 120 km/h-val lesz járható a vasúti pálya. A beruházás keretében már tavaly augusztusban forgalomba helyezték az átépült és akadálymentesített százhalombattai vasútállomást, jelenleg a pályaépítés befejezése zajlik.  

Az Ercsi elágazás – Pusztaszabolcs pályaépítés kivitelezője az E-P Konzorcium (Mészáros és Mészáros, valamint Vasútépítők Kft.), a kivitelezés költsége nettó 38,16 milliárd forint, a munka pedig ezen a szakaszon is év végére fejeződik be.

A Százhalombatta – Pusztaszabolcs teljes vonalszakasz teljes beruházásának összköltsége 155 milliárd forint, amelyet európai uniós és hazai fejlesztési forrás biztosít.


AKTUÁLIS
2020-11-11 - A kormányrendelet alapján az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók munkájuk támogatása érdekében korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a MÁV-csoport járatain: a vasúton, a HÉV-en és a buszokon is. A jogosultságot igazolni kell.
2020-11-03 - Virtuálisan nyílt meg Kiss Zsuzsi patchwork-kiállítása a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán.
2020-10-28 -
HÍREINK
Utasbarát fejlesztésekkel lépnek életbe az új vasúti- és buszmenetrendek december 13-án
2020-11-27
A MÁV-START 2020/2021-es menetrendje mintegy harminc vasútvonalon hoz az utasok számára jól érzékelhető változást, több vonalon csúcsidőben az eddigieknél is több és gyorsabb vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként.

Az első óra az időseké a postán
2020-11-26
Az ország összes postáján elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek a nyitást követő egy órában mától. A Magyar Posta az időseknek azt javasolja, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek, a többi ügyfelétől pedig türelmet kér.

Folytatja a szűrést az önkormányzat
2020-11-25
Közel hatszáz COVID-tesztet végeztek el a szakorvosi rendelőben az önkormányzat támogatásával november 9-e óta Százhalombattán. A szűrésen részt vettek az egészségközpont, a bölcsőde, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ, az óvodák és az iskolák munkatársai. Erről számolt be Vezér Mihály polgármester ma a városházán.

Elhunyt Szabó Pál a fehér asztal lovagja, a mester, a gasztronómiai nagykövete
2020-11-24
Megrendülten értesültem arról, hogy városunk köztiszteletben álló polgára Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nagykövete és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja 75. életévében elhunyt.

Megkapták az állampolgárságot
2020-11-24
Megszerezte a magyar állampolgárságot Dinh Van Hoan és családja. Az erről szóló dokumentumokat Török Sándor alpolgármester adta át a vietnámi származású házaspárnak november 12-én a városházán. Az ünnepélyes eseményen Klimsa Arthúr, a család barátja is részt vett.  

Futsal
2020-11-24
Megkezdődtek a futsal teremtorna küzdelmei a VUK SE korosztályos labdarúgócsapatai számára. Szépen szerepeltek a mérkőzéseken a zárt kapuk mögött rendezett első fordulón november 21-én Budaörsön, az Aramis SE csarnokában.

Lövészsiker
2020-11-24
Harmadik helyen végzett a sportlövők egyik legrangosabb hazai versenyén, a tizenhatodik alkalommal megrendezett Hungarian Open-en a Százhalombattai Lövészklub versenyzője, Joó Attila a férfiak 60 lövéses légpisztoly számában. A megméretésre rendkívüli biztonsági intézkedések mellett került sor november 20-22-én.

Árokásók
2020-11-24
Szabó Gábor és Szalai Attila önkormányzati képviselők vezetésével, önkéntesek lelkes csapata oldotta meg a csapadékvíz-elvezetés régóta fennálló problémáját az óvárosi Kárász utcában november 21-én.

Van kiút - A felelősség a bántalmazóé
2020-11-24
Amennyiben ismernek olyan nőt, akiről úgy vélik, hogy családon belüli erőszak áldozata, hívják fel a figyelmét arra, hogy a hatóságok és a nők jogaiért küzdő szervezetek segítséget, tájékoztatást tudnak nyújtani neki – erre hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nők elleni erőszak világnapja, november 25-e előtt.

Fedett pálya
2020-11-24
A hideg idő beköszöntével lefedte a sportparkban található kosárlabdapályát az üzemeltető egyesület Százhalombattán. A helyszínen található tájékoztató szerint a sátras pályát – a jelenleg érvényes korlátozó intézkedések feloldása után is – csak az SZKSE játékosai vehetik igénybe.

Harminc nap internet
2020-11-24
Internetes szolgáltatókat kérdeztünk meg arról, hogyan jelezhetik ügyfeleik, ha élni szeretnének a kormányrendeletben lehetővé tett 30 napos ingyenes internetszolgáltatással. Egyelőre a Telekomtól és a DIGI-től kaptunk választ. Cikkünket frissítjük.

Öt éves környezetvédelmi program
2020-11-23
Elkészíttette a 2021-től 2026-ig tartó időszakra vonatkozó települési környezetvédelmi programját a százhalombattai önkormányzat.

Szexuális szolgáltatás ígéretével bevitte az erdőbe, zsarolás lett a vége
2020-11-23
Az élet, vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt tartóztatott le egy nőt a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. november 23-án.  Az ügyben a Ceglédi Rendőrkapitányság indított nyomozást.

A kevesebb több - Egy zseniális szakácskönyv Nemes Dórától
2020-11-23
Mentes Anyu szakácskönyve címmel jelent meg szerkesztőnk, Nemes Dóra első önálló kiadványa. A kötet bármelyik konyhának hasznára, díszére válhat, remek karácsonyi ajándék, de különösen azok számára nélkülözhetetlen, akik szeretnének akkor is finomat és sokfélét enni, ha valamilyen diétát követnek.

Lakatlan házba invitálta, aztán majdnem megölte a nőt a hajléktalan
2020-11-23
Brutális fordulatot vett egy laptopos filmnézésnek indult találkozó. Késsel támadt a nőre a gyanúsított, aki ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást, a bíróság pedig letartóztatta.

Óriási választékkal látta el ügyfeleit a díler - üzletelés közben bukott le
2020-11-23
Felért egy kábítószerraktárral a férfi otthona, vevőköre pedig milliókat fizetett neki az áruért. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nyomoz a gyanúsított ellen, akit a bíróság letartóztatott.

Rendkívüli szünet a bölcsiben
2020-11-23
November 27-ig rendkívüli szünetet rendelt el a bölcsőde egyik csoportjában Vezér Mihály polgármester Százhalombattán, miután az intézményvezető tájékoztatta, hogy az egyik alkalmazott közvetlen COVID-kontakt és tünetei is vannak.

Szép zárás a kéziseknél
2020-11-23
Bár nem sikerült pontot szerezni a listavezető otthonában, derekasan helyt állt az SZKE II-DKSK kézilabdacsapata a megyei férfi felnőtt bajnokság idei utolsó találkozóján november 21-én Solymáron. Solymár - SZKE II-DKSK 35:32 (15:15)

A tilalom csendje
2020-11-20
November 17-én, az este nyolc utáni kijárási tilalom hetedik napján, a Koraszülöttek Világnapján készült Medgyesi Milán százhalombattai képriportja a Hírtükör megbízásából. Bár a fotók önmagukért beszélnek, kollégánk szöveges beszámolója is érdekes, hiszen olyasmiről szól, amit a legtöbben nem éltünk meg eddig és nincs róla tapasztalatunk.

Áprilisig érvényesek az utazási kedvezményre jogosító igazolványok
2020-11-20
A november 11-én életbe lépett újabb járványügyi veszélyhelyzet miatt a MÁV-START és a Volánbusz  meghosszabbította a november 4-ét követően lejáró, utazási kedvezményre jogosító igazolványok és igazolások felhasználhatóságát.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.