2022. május 22. - Júlia és Rita napja
Vasárnap
Min:14°
Max:21°
Hétfő
Min:11°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:20°
Szerda
Min:12°
Max:27°
Csütörtök
Min:15°
Max:24°
Riport

Vasútfelújítás - Befejezéséhez közeledik a 155 milliárdos beruházás
2020-11-03 - Év végére elkészül a Kelenföld – Pusztaszabolcs vasútfejlesztés Százhalombattát érintő része. Az építési munkák befejezésével 2021 első felében már teljes egészében élvezhetjük a gyorsabb és kényelmesebb vasutat – tájékoztatta lapunkat Kiss Boglárka, a beruházó NIF Zrt. szóvivője.   
Szigorú szabályozás mellett folyik a műemléki védettséget élvező állomásépület felújítása. Amíg az időjárás engedi, a homlokzatra koncentrál a kivitelező. Az 1880-as évek elején készült épület funkciója részben megváltozik. Az emeleti lakások helyére vasúti technológiai helyiségek kerülnek. A kazánház és az elektromos helyiség, a forgalmi szakszolgálat öltözői és a kábelfogadó a pincében kapnak helyet. A földszinten a váróterem és a távközlési szerelvényszoba területén tágas utascsarnok készül modern elektromos utastájékoztató monitorokkal, információs pulttal és jegykiadó automatával. Minden utasforgalmi területet akadálymentesítenek. A földszinten kap helyet az utasforgalmi és állomásfőnöki iroda, valamint a szociális helyiségcsoport. Az emeleten alakítják ki az áramellátó és jelfogó, távközlés-technológiai helyiségeket, a padlástérben pedig a komfortklíma kültéri egységei kerülnek elhelyezésre.

A vasútállomáson elkészültek az új gyalogjárdák, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy megőrizték az egészséges gesztenyefákat. Kiépült az új P+R parkoló, amelyhez kihajtó ág épült a Városkapu útra. Elkészült, de még nincs forgalomba helyezve az Iparos úti felüljáró. Ehhez kapcsolódóan átépítették a Városkapu út egy szakaszát, amelyet ideiglenesen már forgalomba helyeztek, a körforgalommal együtt.

Kiss Boglárka elmondta, hogy a százhalombattai létesítmények hivatalos, ünnepélyes átadását jövő év első felében tervezik.  

A százhalombattai állomás tervezési sebessége 120 km/h, de az állomás utáni új, zöldmezős nyomvonalon 160 km/h lesz a sebesség az elektronikus biztosítóberendezés és az ETCS – 2022-re várható - beüzemelését követően. A betűszó a European Train Control System, azaz Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer rövidítése, amelynek elsődleges feladata a vonatok közlekedésének felügyelete, a forgalom biztonságának növelése, valamint az interoperabilitás, a különféle informatikai rendszerek együttműködése.

A Kelenföld - Százhalombatta vasúti pálya és kapcsolódó létesítményeinek korszerűsítését a Kitérő 2016 Konzorcium végzi, amelynek tagjai a V-Híd Zrt. és az A-Híd Zrt. A kivitelezés nettó költsége 53,4 milliárd forint. A kivitelezés várható befejezése az idei év vége. A fejlesztés keretében 20,5 kilométer hosszan átépítik és korszerűsítik a vasúti pályát, amely nagyrészt 120 km/h sebességgel lesz járható. Az állomásokon és megállóhelyeken 55 centiméteres peronok, peronaluljárók, rámpák, liftek, perontetők épülnek korszerű térvilágításrendszerrel. A felsővezeték-rendszer teljes hosszban átépül. Az érintett szakaszon zajvédelmi létesítményeket telepítenek és átépítik, korszerűsítik a szintbeni és különszintű útkeresztezéseket, valamint műtárgyakat is. Új P+R parkolók létesülnek Háros, Nagytétény-Diósd, Érd állomásokon és Budafok, Érd-felső megállóhelyeken.  

 A Kelenföld - Százhalombatta vonalszakasz biztosítóberendezési munkarész kivitelezője a Siemens KLBA Konzorcium, amelynek a Siemens Mobility Kft. és a Siemens Mobility GmbH. a tagjai. A szerződéses ár nettó 16,6 milliárd forint, a kivitelezés várható befejezése szintén az idei év vége, az ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel bonyolítható közlekedés azonban várhatóan csak 2022 végén valósulhat meg. A kivitelezés az elfogadott ütemezés szerint halad. Jelenleg a biztosítóberendezés, az utastájékoztatási és távközlési rendszer, valamint az ETCS pályamenti alrendszer telepítése zajlik.

A Százhalombatta – Pusztaszabolcs vonalszakasz biztosítóberendezési munkarész kivitelezője a Siemens Mobility Kft., a szerződéses ár nettó 18,6 milliárd forint, és a kivitelezés várható befejezése 2020 vége, az ETCS2 esetében 2022 vége, a kivitelezés ezen a szakaszon is ütemterv szerint halad.

A Százhalombatta – Ercsi elágazás pályaépítési munkáit az SZ-E Konzorcium végzi, amelynek tagjai a Mészáros és Mészáros, valamint a Vasútépítők Kft. A kivitelezés költsége nettó 48,5 milliárd forint, és a munka várhatóan december végéig fejeződik be. Az átépítés kezdete a százhalombattai állomás északi részén, az M6 autópálya keresztezés közelében található. A projekt részeként mintegy 12 kilométeres új elkerülő nyomvonal épül, a pálya sebessége 120-160 km/h lesz. Az újonnan létesülő zöldmezős szakasz pályageometriája nem érinti a százhalombattai szeméttelepet, annak környezetében 120 km/h-val lesz járható a vasúti pálya. A beruházás keretében már tavaly augusztusban forgalomba helyezték az átépült és akadálymentesített százhalombattai vasútállomást, jelenleg a pályaépítés befejezése zajlik.  

Az Ercsi elágazás – Pusztaszabolcs pályaépítés kivitelezője az E-P Konzorcium (Mészáros és Mészáros, valamint Vasútépítők Kft.), a kivitelezés költsége nettó 38,16 milliárd forint, a munka pedig ezen a szakaszon is év végére fejeződik be.

A Százhalombatta – Pusztaszabolcs teljes vonalszakasz teljes beruházásának összköltsége 155 milliárd forint, amelyet európai uniós és hazai fejlesztési forrás biztosít.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.