2022. május 22. - Júlia és Rita napja
Vasárnap
Min:14°
Max:21°
Hétfő
Min:11°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:20°
Szerda
Min:12°
Max:27°
Csütörtök
Min:15°
Max:24°
Riport

A járvány súlyosbodásával veszélybe kerülhet az egészségügyi ellátás
2020-10-26 - Exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és a járvány az egészségügyi dolgozókat is elérte. A szakemberhiány miatt egyelőre csak egyes rendelések nem tudnak működni a Százhalombattai Egészségügyi Központban, de látogatási korlátozásra, legrosszabb esetben pedig teljes bezárásra is fel kell készülniük a betegeknek – mondta el dr. Berzéki Ferenc igazgató.
Felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben tájékozódjunk az intézmény honlapján (szakrendelo.battanet.hu), mielőtt elindulnánk az orvoshoz. Az elmaradó rendelésekről folyamatosan frissítik az információt.

Először egy intenzív aneszteziológus orvos COVID-tesztje lett pozitív a rendelőben október közepén, mostanra azonban többen is kiestek a munkából, vagy azért, mert megfertőződtek, vagy azért, mert karanténba kerültek.

Az intézményben minden dolgozót tesztelnek hetente legalább egyszer. Aki tünetese, pozitív tesztet produkál, vagy otthoni környezetében lesz valaki fertőzött, nem veheti fel a munkát az intézményben. Nemcsak az orvosok, hanem az asszisztensek és a technikai dolgozók hiánya is nehezíti az ellátást.  

Dr. Berzéki Ferenc kiemelte, hogy az országosan egyre magasabb fertőzöttség ellenére sem veszi mindenki komolyan a védekezést. Sokan a rendelőben sem viselik szabályosan a maszkot, ő viszont nagyon félti a kollégáit. Nemcsak amiatt, hogy a COVID-fertőzés súlyos, végzetes következményekkel járhat, hanem amiatt is, hogy ha tovább nő a fertőzöttek száma, és maguk az egészségügyi dolgozók is megbetegednek, akkor nagyon hamar elérkezhet az a pont, amikor az egészségügyi ellátórendszer már nem lesz képes ellátni a betegeket, mivel már most sincs elegendő szakember.

Jelenleg az elvégzett PCR-tesztek 20 százaléka bizonyul pozitívnak, amiből arra lehet következtetni, hogy a lakosság 20 százaléka lehet érintett. Ha ez az arány eléri a 40 százalékot, annyira túlterheltté válhat az egészségügyi rendszer, hogy nem lesz képes ellátni a feladatát. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a COVID-os betegek maradnak ellátatlanul, hanem minden más betegség diagnózisa és kezelése is késni fog, vagyis még több ember halhat meg.

Jelenleg a szakemberhiány miatt szűkíteni kell a rendeléseket a Százhalom Egészségügyi Központban, és folyamatosan ellenőrzik a védőtávolság valamint a szabályos maszkviselés betartását az épületben.

Az orvosigazgató hangsúlyozta: aki maszkot visel, a szezonális influenzával szemben is megvédi magát, mivel az is cseppfertőzés útján terjed. Az arc eltakarása amiatt is előnyös, hogy szabadtéren nem a hideg, hanem a kilélegzett meleg levegővel kevert langyos levegőt lélegzi be az ember, amely megelőzi a meghűlést és az influenza-vírus aktivizálódását.

Dr. Berzéki Ferenc azt is kiemelte, hogy mindenkinek ajánlja az ingyenessé tett infulenza-védőoltás felvételét, aki biztosan tudja, hogy nem COVID-fertőzött és nincs erre utaló tünete. Arra vonatkozó széles körű vizsgálatok ugyanis még nem állnak rendelkezésre, hogyan hathat a COVID-fertőzésre az influenza – akár vakcinaként, gyengített változatban.

Sok a vírustagadó és az is, akinek "elege van", de a szakember szerint ők nincsenek tisztában a fertőzés valós veszélyével. Hozzátette: nagyon rossz a kommunikáció. Amikor az egészségügyi szakma azt hirdeti, hogy hordd a maszkot és védd magad, de a döntéshozók hordják is meg nem is, nem csoda, hogy az emberek elbizonytalanodnak.
Kiemelte, hogy a COVID-fertőzöttség nem lineárisan, hanem exponenciálisan terjed, tehát minél több a fertőzött, annál több lesz a fertőzött. A vírus sokkal fertőzőbb, mint tavasszal volt, és egyáltalán nem lehet tudni, mikor, hogyan fog mutálódni. Nem biztos, hogy aki egyszer elkapta, az védetté válik.

Nagyon sok vizsgálat és kísérlet zajlik, biztosan lesz védőoltás, de addig azonban türelemre van szükség.

Aki emberek közé megy, vegyen maszkot és viseljen kesztyűt, mert a kórokozó a felületeken is megmarad. Legjobb a bőrkesztyű, mivel könnyű fertőtleníteni. Ha mindenki betartja a védekezés alapvető szabályait, nem marad gazdatest, amiben tovább tud élni a kórokozó. Ellenkező esetben azonban beláthatatlanok a járvány következményei.    

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.