2020. november 27. - Virgil napja
Péntek
Min:1°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:4°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Hétfő
Min:-1°
Max:3°
Kedd
Min:-2°
Max:2°
Kultúra, Oktatás

Mellékhatások - Lelkünk elvágyódik
2020-10-19 - Mellékhatások a címe László Bandy november 9-ig látható lépcsőkiállításának a Barátság Kulturális Központban, Százhalombattán. Az alábbiakban Fazekas Levente október 16-án elhangzott megnyitó beszédét adjuk közre. 
Hol is kezdjem? Eléggé megdöbbentem, amikor Bandy megkért, hogy nyissam meg a kiállítását. Nem csak azért, mert óriási megtiszteltetés, hanem azért is, mert sokkalta nagyobb kihívás egyben.

Az ember nem mindennap nyithatja meg a saját mesterének a kiállítását. Pláne ezt a kiállítást, ami talán a legsúlyosabb személyes élménnyel, vagyis inkább traumával foglalkozik, ami embert érhet: a test betegségével.

Fogalmazzunk úgy, hogy a téma sok szempontból aktuális. A lelkes közönség helyett a kamerának beszélek. Ennél több utalás talán nem is kell arra, aminek mi, mint emberiség ki vagyunk éppen téve, globálisan.

Mindenki, aki ma él, a betegséggel küzd. Szerencsére, egyelőre inkább közvetve, mint közvetlenül, de ez azért tény.

Most kicsit váltok is, de hamarosan visszatérünk a lényegre. Alig két és fél évvel ezelőtt Bandy ugyanitt nyitotta meg "Elveszett Purgatórium" című kiállításomat, aminek fő témája a folyamatos pusztítás volt. Ekkor egyik legnagyobb kritikája az volt felém, hogy még soha nem voltam háborúban, nem láttam igazi nyomort, max a képernyőn. (Amúgy, Bandy, most ezt is csak a képernyőn látják az emberek...)

Szóval nem láttam igazi emberi poklot, legfeljebb filmeken. De akkor most hogy beszéljek arról a pokolról, amit épp Bandy jár meg? Ilyesmiben aztán pláne nem volt még részem.
Amikor átmentem Bandyhoz megnézni a rajzokat, amiket ki akar állítani, megkönnyebbültem. (Súlyos rajzoktól megkönnyebbülni, na, ez is egy mondat.)
Megkönnyebbültem, hiszen nekem nem Bandy állapotáról és gondolatairól kell beszélnem. Azt megteszik helyettem a rajzok. Nekem a rajzokról, vagyis azokon keresztül a nagybetűs Rajzról kell beszélnem inkább.

De ezt megint csak Bandyval tudom kezdeni. Mindjárt megértitek.

Bandy három-négy évvel ezelőtti alkotótáborában tette fel nekünk, tanítványoknak a kérdést, hogy mitől lesz egy rajz huszonegyedik századi? Hogyan lehet egy egyszerű kis rajzzal mai üzeneteket közvetíteni?

Ezen aztán - és azóta is – rengeteget gondolkodtunk közösen vagy magunkban és persze a rajzolás által. Ez a téma azóta is szóba kerül a köreinkben rendszeresen.
És most azt kell, hogy mondjam, hogy ez a téma kapott EGY konklúziót. Bandy elsőként válaszolta meg saját kérdését ezzel a kiállítással. És nem azért, mert a témája éppen "aktuális". Bandynál pláne. Hanem azért, mert a témája éppen – nagy kezdőbetűvel – Aktuális!

Nem, nem a betegség miatt. A rajz miatt. Egyetlen rajz, egy kép többet tud kifejezni, mint egy egész regény, és ezt a másodperc tört része alatt teszi. És ez működött a fényképezőgép előtt, a tizennyolcadik században, de sokkal-sokkal korábban, időszámításunk előtt több száz évvel is. És működik ma is.

A rajz olyan dolgokat fejez ki, amiket a szó nem mindig tud. Vagy csak hosszan tud. A rajz egy vonallal megteszi. És Bandynál minden vonal ott van, ahol lennie kell. Mert: "Nulla dies sine linea." (Ne múljon el nap vonal nélkül. A szerk.)

Ha az ember naponta rajzol, akkor akarva-akaratlan mindig ábrázolja, hogy mi történik vele, de ennek része az is, amit a külvilágból tapasztal. Ha úgy nézzük, a testünk is a külvilág része. A test pedig változik, küldi a jeleket. A testünk rabjai vagyunk, de ez szerintem az egyetlen rabság, amiből nem szeretnénk szabadulni. Ha a testünknek baja van, a lelkünk elvágyódik. Ki a természetbe. Egy jobb életbe, el a betegségek elől. El a szürke kórházból, el a vívódásból, el a kínoktól és fájdalmaktól. S valahogy ez az elvágyódás mindig a természetként jelenik meg. Vissza az ősi paradicsomba.

Testünk bajaira az örökkévalóság a gyógyír. A természet, az Élet. Ami nem áll meg. Akkor sem, ha mi már nem vagyunk. Ez az állandó körforgás, az élet örökkévalósága az, ami a fájdalmakban is erőt tud adni. Ez jelenik meg itt a rajzokon is. Ez az, ami kitartásra sarkallja az embert. És Bandy nagyon kitartó. Itt akar lenni, és továbbra is tanítani akar. Elég megnézni ezt a kiállítást, hogy tudjuk ezt.

Az örökkévalóságtól kapta hivatását. Legyen akármilyen vírus, akármilyen betegség vagy kín az életben, Bandy itt van és tanít. Köszönjük Neki!


AKTUÁLIS
2020-11-11 - A kormányrendelet alapján az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók munkájuk támogatása érdekében korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a MÁV-csoport járatain: a vasúton, a HÉV-en és a buszokon is. A jogosultságot igazolni kell.
2020-11-03 - Virtuálisan nyílt meg Kiss Zsuzsi patchwork-kiállítása a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán.
2020-10-28 -
HÍREINK
Utasbarát fejlesztésekkel lépnek életbe az új vasúti- és buszmenetrendek december 13-án
2020-11-27
A MÁV-START 2020/2021-es menetrendje mintegy harminc vasútvonalon hoz az utasok számára jól érzékelhető változást, több vonalon csúcsidőben az eddigieknél is több és gyorsabb vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként.

Az első óra az időseké a postán
2020-11-26
Az ország összes postáján elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek a nyitást követő egy órában mától. A Magyar Posta az időseknek azt javasolja, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek, a többi ügyfelétől pedig türelmet kér.

Folytatja a szűrést az önkormányzat
2020-11-25
Közel hatszáz COVID-tesztet végeztek el a szakorvosi rendelőben az önkormányzat támogatásával november 9-e óta Százhalombattán. A szűrésen részt vettek az egészségközpont, a bölcsőde, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ, az óvodák és az iskolák munkatársai. Erről számolt be Vezér Mihály polgármester ma a városházán.

Elhunyt Szabó Pál a fehér asztal lovagja, a mester, a gasztronómiai nagykövete
2020-11-24
Megrendülten értesültem arról, hogy városunk köztiszteletben álló polgára Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nagykövete és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja 75. életévében elhunyt.

Megkapták az állampolgárságot
2020-11-24
Megszerezte a magyar állampolgárságot Dinh Van Hoan és családja. Az erről szóló dokumentumokat Török Sándor alpolgármester adta át a vietnámi származású házaspárnak november 12-én a városházán. Az ünnepélyes eseményen Klimsa Arthúr, a család barátja is részt vett.  

Futsal
2020-11-24
Megkezdődtek a futsal teremtorna küzdelmei a VUK SE korosztályos labdarúgócsapatai számára. Szépen szerepeltek a mérkőzéseken a zárt kapuk mögött rendezett első fordulón november 21-én Budaörsön, az Aramis SE csarnokában.

Lövészsiker
2020-11-24
Harmadik helyen végzett a sportlövők egyik legrangosabb hazai versenyén, a tizenhatodik alkalommal megrendezett Hungarian Open-en a Százhalombattai Lövészklub versenyzője, Joó Attila a férfiak 60 lövéses légpisztoly számában. A megméretésre rendkívüli biztonsági intézkedések mellett került sor november 20-22-én.

Árokásók
2020-11-24
Szabó Gábor és Szalai Attila önkormányzati képviselők vezetésével, önkéntesek lelkes csapata oldotta meg a csapadékvíz-elvezetés régóta fennálló problémáját az óvárosi Kárász utcában november 21-én.

Van kiút - A felelősség a bántalmazóé
2020-11-24
Amennyiben ismernek olyan nőt, akiről úgy vélik, hogy családon belüli erőszak áldozata, hívják fel a figyelmét arra, hogy a hatóságok és a nők jogaiért küzdő szervezetek segítséget, tájékoztatást tudnak nyújtani neki – erre hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nők elleni erőszak világnapja, november 25-e előtt.

Fedett pálya
2020-11-24
A hideg idő beköszöntével lefedte a sportparkban található kosárlabdapályát az üzemeltető egyesület Százhalombattán. A helyszínen található tájékoztató szerint a sátras pályát – a jelenleg érvényes korlátozó intézkedések feloldása után is – csak az SZKSE játékosai vehetik igénybe.

Harminc nap internet
2020-11-24
Internetes szolgáltatókat kérdeztünk meg arról, hogyan jelezhetik ügyfeleik, ha élni szeretnének a kormányrendeletben lehetővé tett 30 napos ingyenes internetszolgáltatással. Egyelőre a Telekomtól és a DIGI-től kaptunk választ. Cikkünket frissítjük.

Öt éves környezetvédelmi program
2020-11-23
Elkészíttette a 2021-től 2026-ig tartó időszakra vonatkozó települési környezetvédelmi programját a százhalombattai önkormányzat.

Szexuális szolgáltatás ígéretével bevitte az erdőbe, zsarolás lett a vége
2020-11-23
Az élet, vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt tartóztatott le egy nőt a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. november 23-án.  Az ügyben a Ceglédi Rendőrkapitányság indított nyomozást.

A kevesebb több - Egy zseniális szakácskönyv Nemes Dórától
2020-11-23
Mentes Anyu szakácskönyve címmel jelent meg szerkesztőnk, Nemes Dóra első önálló kiadványa. A kötet bármelyik konyhának hasznára, díszére válhat, remek karácsonyi ajándék, de különösen azok számára nélkülözhetetlen, akik szeretnének akkor is finomat és sokfélét enni, ha valamilyen diétát követnek.

Lakatlan házba invitálta, aztán majdnem megölte a nőt a hajléktalan
2020-11-23
Brutális fordulatot vett egy laptopos filmnézésnek indult találkozó. Késsel támadt a nőre a gyanúsított, aki ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást, a bíróság pedig letartóztatta.

Óriási választékkal látta el ügyfeleit a díler - üzletelés közben bukott le
2020-11-23
Felért egy kábítószerraktárral a férfi otthona, vevőköre pedig milliókat fizetett neki az áruért. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nyomoz a gyanúsított ellen, akit a bíróság letartóztatott.

Rendkívüli szünet a bölcsiben
2020-11-23
November 27-ig rendkívüli szünetet rendelt el a bölcsőde egyik csoportjában Vezér Mihály polgármester Százhalombattán, miután az intézményvezető tájékoztatta, hogy az egyik alkalmazott közvetlen COVID-kontakt és tünetei is vannak.

Szép zárás a kéziseknél
2020-11-23
Bár nem sikerült pontot szerezni a listavezető otthonában, derekasan helyt állt az SZKE II-DKSK kézilabdacsapata a megyei férfi felnőtt bajnokság idei utolsó találkozóján november 21-én Solymáron. Solymár - SZKE II-DKSK 35:32 (15:15)

A tilalom csendje
2020-11-20
November 17-én, az este nyolc utáni kijárási tilalom hetedik napján, a Koraszülöttek Világnapján készült Medgyesi Milán százhalombattai képriportja a Hírtükör megbízásából. Bár a fotók önmagukért beszélnek, kollégánk szöveges beszámolója is érdekes, hiszen olyasmiről szól, amit a legtöbben nem éltünk meg eddig és nincs róla tapasztalatunk.

Áprilisig érvényesek az utazási kedvezményre jogosító igazolványok
2020-11-20
A november 11-én életbe lépett újabb járványügyi veszélyhelyzet miatt a MÁV-START és a Volánbusz  meghosszabbította a november 4-ét követően lejáró, utazási kedvezményre jogosító igazolványok és igazolások felhasználhatóságát.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.