2020. október 30. - Alfonz napja
Péntek
Min:7°
Max:11°
Szombat
Min:10°
Max:16°
Vasárnap
Min:7°
Max:13°
Hétfő
Min:11°
Max:17°
Kedd
Min:12°
Max:14°
Kultúra, Oktatás

Az életnek értelmet csak a szolgálat adhat
2020-10-06 - Nyolc év után nyugállományba vonul a városunk közoktatási intézményeit is fenntartó, működtető Érdi Tankerületi Központ igazgatója, Sárközi Márta. Ebből az alkalomból készült vele összegző beszélgetésünk.
A gyáli Kossuth Lajos Általános Iskolában dolgozott tanítóként majd tanárként 1977-től. Az intézmény igazgatója volt 1987-től. A kerepesi polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa, oktatási referenseként tevékenykedett 2008-tól, majd a Humán Irodát vezette az érdi polgármesteri hivatalban 2010-től. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerületét irányította 2012 novemberétől, majd az Érdi Tankerületi Központ igazgatójának nevezték ki 2016 novemberétől.

- Miért döntött úgy, hogy nyugállományba vonul?
- Negyvenhárom évet töltöttem el a köznevelésben: tíz évet tanítóként és tanárként, huszonegy évet iskolaigazgatóként, négy évet önkormányzati irodavezetőként, s az utolsó nyolc évet tankerületi, illetve tankerületi központ igazgatóként. Most úgy döntöttem, az elkövetkezendő időszak a pihenésé lesz.

-  Hogyan értékeli a KLIK kötelékében töltött nyolc évet?
- Eseményekben, élményekben gazdag korszak zárul le életemben. Minden percét szerettem, s hálás vagyok, hogy ezek a lehetőségek megadattak nekem. Az ország legfiatalabb igazgatójaként teremthettem arculatot egy iskolának, kipróbálhattam magam az önkormányzatnál intézményfenntartóként, s tankerületet és később tankerületi központot hozhattam létre. Magyarországon az ilyen típusú tankerületeknek és tankerületi központoknak nem volt hagyománya. 2012 novemberében az Érdi járás keretében hét település húsz köznevelési intézményének fenntartási feladatait szerveztem meg (a húsz intézmény közül tízet már akkor működtettünk), s amikor 2016-ban átalakult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, három járás területén huszonhat településen kaptam lehetőséget, hogy megszervezzem az Érdi Tankerületi Központot, amelyhez már negyvennyolc köznevelési intézmény tartozott. A központ látja el a fenntartási feladatok mellett a működtetésüket is. Megtiszteltetés, hogy ebben alapító szerepet tölthettem be.
Feladatokban, kihívásokban nem volt hiány: felépíteni a tankerület, illetve a tankerületi központ szervezetét, kapcsolatot kiépíteni huszonhat település önkormányzatával, s hátteret, biztonságot nyújtani negyvennyolc intézményvezetőnek, s általuk a tankerületben dolgozó pedagógusoknak és egyéb alkalmazottaknak, tanulóknak és szülőknek.

Szerencsés vagyok, hiszen valamennyi polgármester segítette a munkámat, remek csapat állt mögöttem a tankerületi központban, s hivatásukat maximálisan értő intézményvezetők irányítják az iskoláinkat a tankerületben. Mindig számíthattam erre a hármasra, s az ő közreműködésük kapcsán érhettünk el sikereket, eredményeket. Építettünk iskolákat, tantermeket, tornatermeket és sportpályákat, végeztünk felújításokat, beruházásokat, hoztunk létre új intézményeket, bővítettük az iskolák feladatait a helyi igényeknek megfelelően. Büszkék vagyunk a tanulóink tanulmányi eredményeire, érettségi és felvételi sikereire, a művészetekben, sportban nyújtott teljesítményeire. Támogatjuk a pedagógusok előmeneteli és továbbképzési elképzeléseit. Minden minősítésnek, mesterpedagógusnak, kutatótanárnak örülünk.

Talán az országban egyedülállóként köszöntünk minden jubiláló alkalmazottat, alapítottunk tankerületi kitüntetést, s az immár hagyományossá vált pedagógusnapi ünnepélyünkön évente száz-százhúsz elismerést adunk át kollégáinknak.

- Összességében hogyan értékeli azt a változást, amely lezajlott a közoktatásban az elmúlt nyolc évben? Meghozta-e az államosítás és a központosítás a várt eredményeket?
- 1977-ben kezdtem el tanítani – képesítés nélküli nevelőként -, s 1987-ben ugyanabban az iskolában igazgató lettem. Akkor az iskolák a járásokhoz, a járási művelődési osztályokhoz tartoztak. Nagy segítség volt abban az időben nekem, a kezdőnek, hogy egy nagyon jó igazgatói munkaközösséget működtetett a járás, s mi, igazgatók egymás munkáját segíteni, ösztönözni, megismerni tudtuk. Az az időszak sem volt mentes a változásoktól: bérbruttósítás, megszűnt a Rendtartás, szervezeti és működési szabályzatot kellett készítenünk, a rendszerváltás küszöbén megalkothattuk az első pedagógiai programokat, s hetente változtak a jogszabályok. Jó volt tartozni valahova, fontos volt a tapasztalatcsere, a megerősítés, a háttér. A tankerületben, s később a tankerületi központban én ezt a hátteret, biztonságot, megerősítést, a naprakészséget, a közösséghez tartozást szeretettem volna biztosítani minden intézménynek és minden intézményvezetőnek. Az intézményvezető kollégáim visszajelzései alapján igen, az említett változások meghozták a várt eredményeket.

- Véleménye szerint melyek lesznek a tankerületi központban a legfontosabb feladatok a közeljövőben, illetve hosszabb távon?
- Az elmúlt nyolc, illetve négy évben az alapokat leraktuk. Rendelkezünk hosszú és rövid távú fejlesztési tervvel. A pedagógiai munka területén folytatni szükséges az eddigi eredményes nevelő-oktató tevékenységet, továbbra is biztosítani az esélyegyenlőséget és a hátránykompenzációt, s ezután is minden döntésben a gyermekek mindenek felett álló érdekét kell szem előtt tartani. Jelenleg tizenhárom iskola tekintetében született kormányhatározat tanteremépítésre, -bővítésre, illetve tornateremépítésre. Több helyen már megkezdődött a kivitelezés. Folytatni kell, hiszen a mi területünkön – örömünkre - egyre nő a tanulólétszám.

- Ki lesz az utódja?
- A tankerületi központ igazgatóját a Klebelsberg-központ elnökének javaslatára az EMMI minisztere nevezi ki. A javaslattétel megtörtént. Olyan személyre, akit emberi hozzáállása, pedagógiai felkészültsége, eddigi vezetői tevékenysége miatt becsülök és elismerek. Hozzám hasonlóan vallja Márai Sándor gondolatait: "az életnek értelmet csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk."


Önkormányzat
2020-09-26 -
A 188/2020. /IX.14/ OSZB. számú határozat alapján az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében értékesíti az alábbi bérlakásokat.
AKTUÁLIS
2020-10-28 -
2020-10-27 - Csütörtökön, október 29-én, 9 órától tartja soron következő ülését a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete.
2020-10-27 - Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak el szeretteik sírjához emlékezni, virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani.
HÍREINK
Bűnügyi felügyeletben környékezte meg unokahúgát a férfi
2020-10-30
Nővére lányát zaklatta a férfi, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság szeméremsértés vétsége miatt nyomoz. Eddig a gyanúsított – más bűntetőeljárás miatt – bűnügyi felügyeletben volt, most a bíróság letartóztatta.

Büszkék vagyunk rád!
2020-10-30
"A srácok és a város nevében is köszönünk mindent! Büszkék vagyunk rád!"- olvasható a Sérültekért Alapítvány Facebook-bejegyzésében, amiben arról számol be, hogy Török Sándor alpolgármester a szervezet székhelyén, a Gátőrházban adta át a Pro Urbe Százhalombatta kitüntetést László Bandynak október 22-én.

Nevelt lányait zaklatta és fenyegette meg a pedofil férfi
2020-10-30
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. október 29-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Új tornacsarnok épülhet - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-10-29
A koronavírus-járvány elleni védekezés szabályait szigorúan betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta soron következő ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete én a Szekeres József Konferenciaközpontban október 29- én. Napirenden szerepelt az Arany János iskola mellett létesítendő új tornacsarnok, amelynek építése várhatóan jövő júliusban kezdődik.

Dobogós helyek a sportlövő bajnokságon
2020-10-28
Remekül szerepeltek a Százhalombattai Lövészklub sportolói a Légfegyveres Budapest Bajnokságon, amit október 24-25-én rendeztek meg az UTE sportlövő bázisán.

Üzemképtelen kocsik
2020-10-28
Az üzemképtelen autók felmérése, felszólítása és szükség esetén elszállítása folyamatos feladat a közterület-felügyelet számára Százhalombattán.

A kocka gömbösítése
2020-10-28
Bekerült a natgeomagazine.hu Instagram hírfolyamába és közel ezer kedvelést kapott már a százhalombattai hobbifotós, Tóth Erzsébet mobilos fényképe, amely a Rubik-kockát ábrázolja különlegesen kreatív formában.

Utánpótlásfoci - Három nap alatt két vereség
2020-10-28
Három nap alatt kétszer kapott ki a Százhalombattai VUK SE U17-es labdarúgócsapata a Pest megyei I.osztályú bajnokságban.

Magára hagyta újszülött gyermekét - büntetését felfüggesztette a bíróság
2020-10-28
A Budapest Környéki Törvényszék, mint elsőfokú bíróság 2020. október 27-én előkészítő ülésén hozott ítéletet, annak a nőnek a büntetőügyében, akit az ügyészség tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt.

Kézilabda - Két bajnoki pont Szigetszentmiklósról
2020-10-28
Két pontot érő győzelemmel tért haza Szigetszentmiklósról az SZKE II-DKSK kézilabdacsapata a megyei I. osztályú, férfi felnőtt bajnokság október 25-i fordulójáról. SZKSK III - SZKE II-DKSK 28:44 (10:23)

A motivációval nem volt baj
2020-10-28
Vereséget szenvedett az SZKE a Diósd otthonában a III. osztályú férfi serdülő kézilabdabajnokság október 25-i fordulójában. Diósdi DSE – SZKE 34-28 (15-14)

Jutalom a rendőröknek
2020-10-27
Egyenletesen áldozatos, kiemelkedően eredményes munkájuk elismeréseként az önkormányzat nevében pénzjutalomban részesítette Nehéz György és Hajmási György főtörzsőrmester járőrparancsnokokat Vezér Mihály polgármester október 27-én a százhalombattai rendőrőrsön.

Semmi szemét
2020-10-27
Tizenöten vettek részt a Szabó Gábor óvárosi képviselő által szervezett szemétszedésen október 24-én. Megtisztították a Duna-part óvárosi szakaszát a Téglagyári-völgytől a hidegvizes csatornáig.

Vagyonokkal akarta megrövidíteni munkahelyét a férfi
2020-10-27
Milliókért adott el hulladékot, de az árát nem a tulajdonos folyószámáljára utaltatta a férfi – most letartóztatásban várja az ellene indult nyomozás befejezését, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat.

Serdülő kézilabda - Fájó vereség
2020-10-27
Két góllal, de megérdemelten nyerte az ellenfél az SZKE – Kőrösi KDSE Érd  találkozót a III. osztályú férfi serdülő kézilabdabajnokság október 17-i százhalombattai fordulóján. SZKE – Kőrösi KDSE Érd  29-31 (17-18)

Piacoznak a rendőrök
2020-10-27
Az országos bűnmegelőzési kampány keretében a százhalombattai Piac téren találkozhatnak az érdeklődők az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival október 31-én, szombaton reggel 9-től.

Battai sikerek Orfűn
2020-10-26
Dobogós helyeket szereztek a százhalombattai hajómodellezők az október 23-25-i országos versenyeken, Orfűn, a Pécsi tavon.

Vonatülés alatt csempészte áruját a drogdíler
2020-10-26
Nemzetközi személyvonaton bukott le az a férfi, aki a fülkéjében 5 millió forint értékű kábítószert rejtegetett. Ellene megszerzéssel elkövetett kábítószer-birtoklásának bűntette miatt nyomoz a Váci Rendőrkapitányság, a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A járvány súlyosbodásával veszélybe kerülhet az egészségügyi ellátás
2020-10-26
Exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és a járvány az egészségügyi dolgozókat is elérte. A szakemberhiány miatt egyelőre csak egyes rendelések nem tudnak működni a Százhalombattai Egészségügyi Központban, de látogatási korlátozásra, legrosszabb esetben pedig teljes bezárásra is fel kell készülniük a betegeknek – mondta el dr. Berzéki Ferenc igazgató.

Isten éltesse Szekeres Józsefet!
2020-10-22
Városunk nevében sok szeretettel köszöntöm Szekeres József nyugalmazott városvezetőt 84. születésnapja alkalmából!

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.