2020. szeptember 23. - Tekla napja
Szerda
Min:16°
Max:25°
Csütörtök
Min:15°
Max:25°
Péntek
Min:12°
Max:23°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:8°
Max:10°
Önkormányzat

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03 - Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója
Tisztelt Kertvárosi Lakosok!

Az immár több mint egy hete zajló zöldhulladék-szállításnak álcázott vita lezárásaként kérem, engedjenek meg egy rövid összefoglalót.

Az önkormányzat nem politikai, hanem szakmailag megalapozott, a lakosság többségét legjobban szolgáló helyi rendeletet akart alkotni, ezért az évtizedek óta szolgáltató szakcégének, vagyis a SZÁKOM Kft.-nek a javaslatát kérte ki és fogadta is meg. Javaslatunkat a tapasztalatunkra, az országosan alkalmazott eltérő megoldások szakmai igényű elemzésére alapozva tettük meg, amelyért azóta is felelősséget vállalunk.

Nézzük a legfontosabb tényeket:
1.    Ami eddig az önkormányzat vezetésének köszönhetően ingyen volt, azért most fizetni kell! Ennek oka a nagy állami elvonások tartóssá válása. Ez az elvonás már 5. éve zajlik, átlagosan 1 milliárdról szól évente, ami az önkormányzat tartalékait felemésztette.

2.    Nem környezetbarát zsák, lebomló környezetbarát zsák vagy kuka kérdése.
a)    A nem lebomló zsák nem is kérdés, az 1995. évi LIII. tv. további módosításai egyre inkább kiűzik a környezetkárosító műanyagok használatát az életünkből.
b)    A 240 literes lebomló zsák bruttó 500 Ft/db. A 240 literes kuka, ha legalább 5 évig kitart, ami egészen biztos, 15.000 Ft egyszeri kiadást jelent. Ha ezt a költséget évente a rendeletünk szerint 9 hónapra osztjuk el és heti egyszeri szállításra képzünk viszonyszámot, akkor elviteli alkalmanként 83 Ft-ba kerül. Így évente 500-83 = 417x36 = 15.012 Ft-tal kerül többe a lebomló zsákos elvitel!
c)    A zsák kiszakadhat és ki is szakad, tartalmának egy része a közterületen landol. A kuka nem szakad ki.
d)    A zsákot a többség akkor teszi ki a közterületre – ez az elsöprő többség – amikor levágta a füvet-gallyat, mert nem akarja kétszer megfogni azt. Nem félti, hogy ellopják, a szél felborítja és elreped. Eredménye a porták előtt akár egy hétig csúfoskodik a zsák, ellenben a kuka nem!
e)    A zsákot vidáman a fűre helyezik ki, ami alatt a fű tönkre megy. A kukát a járdán tartják, mert keréken ott gurul jobban és kisebb távolságra is kell így vinni.
f)    A kertes házaknál a kerítés és az út közötti területet a tulajdonosnak kell karbantartani. Jelent ez fűnyírást, levélösszeszedést, ároktisztítást. A lakótelepen a házak egy méteres távolságában a lakosság feladata a zöldterület karbantartása. Ez eddig is így volt! Aki ezt nem tartotta be, azt a városvezetés nem szankcionálta, hanem a ZÖFE Kft. a többi zöldterület-gondozási feladata mellett, közpénzért elvégezte!
g)    Az eddig érvényben levő önkormányzati rendelet 14. § 4. pontja kimondta, hogy "A zöldhulladékot kizárólag műanyag zsákban szállítja el a közszolgáltató vagy kötegelve (legfeljebb 5 cm átmérőjű és 1 m hosszú ágak) alkalmanként 1 m3 mennyiségig. Ehhez képest emlékezzenek vissza az évtizedek óta zajló gyakorlatra, – a teljesség igénye nélkül – említek meg ezekből néhányat: combnyi vastagságú, 3-4 méteres kivágott fák, mintegy 10 köbméteres halmokban, lenyírt fű a gép gyűjtőjéből a közterületre kiöntve, szobanövény földlabdával együtt a ház előtt közterületre kidobva zsák nélkül, műanyag zsákhegyek átlagosan 3-4 héten át a házak előtt gyűjtve, rohasztva stb.

3.    A zöldhulladékgyűjtő pontokat meg kellett szűntetni, mert kerti hulladék volt benne a legkevesebb, ellenben kommunális hulladékkal és építési törmelékkel mindig tele volt.

4.    Mindenki azt akarta, hogy ne előtte legyen a konténer, de neki azért ne kelljen a maga nyesedékét messze vinnie. A talicskáról egy rész mindig "lepotyogott" azt senki össze nem szedte.     

5.    Ismert a mondás, ahány ház annyi szokás! Igaz ez a kertekre is. Egy helyi rendelet célja a többségi igény hatékony kezelése. Az egyedi helyzetekre nem tud tekintettel lenni. Például van, aki térkövezi a kertjét döntő mértékben, mert autót tárol, szerel, van, aki döntően zöldséget termel, van, aki a füvét tarackosan hagyja, ritkábban vágja, mert nagytestű kutyát tart, van, aki örökzöldet, van, aki lombhullatót nevel, eltérő, egyedi arányban, van, aki golfpályaminőségben egy centiméteres magasságban, háromnaponta nyírja a füvet. Van, akinek hobbija a kertészkedés, van, aki gyümölcsfákat tart, van, aki díszfákat, amiknek alig hullik a levele.

Ezekre az egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni, hogy mindenki igényét egyformán kezeljük. A jelenlegi szabályozás egy opció, amit egyedi megrendelésekkel lehet kiegészíteni, amit a SZÁKOM egyedi díjszabással teljesít!
Életünk legrészletesebb megoldásait már ne felülről várjuk! Az már a civil kurázsinak a működését igényli. Ha sok a 120 literes kuka hetente, összefogok a szomszédommal és felezzük a költséget és a tartalmat. Ha időszakosan kevés a 240 literes kuka, hozatok egyedül, vagy másokkal megosztva egy konténert. Utánfutóval kiviszem a hulladékudvarba, ahol csak a lerakási díjat fizetem, megspórolva a szállítási költséget a SZÁKOM felé. Ha nincs utánfutóm, kölcsönkérhetek.

6.    A szállítási és lerakási díj összköltségi szintet jelent, minden ezzel szembeni híresztelés hamis.

7.    Van, akinek a háza előtt sok lombhullató fa áll.
a)    A hivatali szakemberekkel egyeztetetten lecseréli másra
b)    A nagy lombú fa előnyökkel is jár: csökkenti a hőséget, több oxigént termel, megfogja a por és a zaj egy részét. Mérlegelés kérdése, hogy ez megéri-e évente néhány zsákkal több falevél elszállítását.

Tisztelt Olvasók!
A fentieket a teljességre törekvés igénye nélkül bátorkodom szíves figyelmükbe ajánlani. Mindezek birtokában Önök hogyan döntenének? Egy bizonyos, mi nem hordjuk a zsebünkben a bölcsek kövét. Az új szabályozás hatályosulását nyomon követjük, és ha a szezon végére a tapasztalatok alapján indokolt, finomhangoljuk azt. A nézőpont mindig a többségi igény kielégítése, nem a legszélesebb egyedi elvárásoknak megfelelni, mert a kettő együtt nem lehetséges. Az egyedi igényeket is kezeljük, egyedi megrendelésekhez és önkéntes lakossági együttműködéshez igazodva. Az eddigi tapasztalat szerint folyamatosak a szerződéskötések, a döntő többség megérti az új helyzetet és tisztában van az okával.

Néhányan viszont személyes ellenszenvből, vélt sérelmeikből kiindulva a kialakult népszerűtlen kényszerintézkedést a városvezetés elleni hangulatkeltésre használják fel. A témához egyáltalán nem tartozó rágalmakkal, álviták gerjesztésével foglalkoznak. A demagógia soha nem vitte előre a közösség ügyét, ellenben a szakmai alapokon álló tárgyilagos probléma-megközelítés mindig működött. Én az utóbbi alapján nyugvó párbeszédnek feltétlen híve maradok továbbra is.

Tisztelettel:
Janovszky Károly
SZÁKOM Kft.

AKTUÁLIS
2020-09-21 -
2020-09-14 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete szeptember 17-én, csütörtökön 9 órától a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban.
2020-09-11 -
HÍREINK
SZKE - Üllő VKSK 35-13 (11-7)
2020-09-22
III. osztályú férfi serdülő kézilabda-mérkőzés, szeptember 19.

Hét művész kapta meg a Széchenyi-örökség okmányát
2020-09-22
Idén először adta át a Gróf Széchenyi Család Alapítvány az általa alapított Széchenyi-örökség Okmánya elismerést hét művésznek, köztük a Százhalombattán élő Jókai-díjas drámaírónak, Fazekas Istvánnak szeptember 21-én a Nemzeti Múzeumban.

Több mint sportcentrum
2020-09-22
Hivatalosan is átadták az Omega Sportcentrumot Százhalombattán szeptember 21-én. A széles körű szolgáltatást nyújtó létesítmény pár hónapja nyílt meg újból Óvárosban, az Erőmű út 14. szám alatt. A fogadással egybekötött ünnepélyes eseményen részt vett többek között Vezér Mihály, polgármester és Szabó Gábor, a városrész ökormányzati képviselője.

Értő segítség - Szakfordító iroda nyílik Százhalombattán
2020-09-21
A százhalombattai Turiné Zdenkó Andrea már egészen korán, általános iskolás korában eldöntötte, hogy nyelvekkel szeretne foglalkozni. Első diplomáját az ELTE-n szerezte német-orosz szakos nyelvtanárként, majd néhány – de szakmailag releváns – kitérő után a szakfordítói piacon találta meg a helyét.

Száz kilométeres háziverseny
2020-09-21
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a huszonharmadik alkalommal megrendezett Kékes Csúcsfutáson szeptember 19-én.

Úszás - Battai éremeső
2020-09-21
Öt arany-, tizennégy ezüst- és hat bronzéremmel zárták a VUK SE úszói a saját rendezésű Jövő Bajnokai és Utánpótlás Strandversenyt szeptember 19-20-án Százhalombattán.

OB-t rendeztek a battai modellezők
2020-09-21
A százhalombattai Dunementi Energia Modellező Klub rendezte meg a rádiótávirányítású vitorlás hajómodellek országos bajnokságát MM hajóosztályban szeptember 19-én a sukorói evezős pályán.

Országos első
2020-09-21
Első helyen végzett Nádasy Gergely, a Százhalombattai VUK SE teniszezője a MINOREX Kupa 1. kategóriás, kiemelt F18-as országos versenyen, amit Budapesten rendeztek szeptember 12-14-én.

Tovább szigorítják a maszkhasználatot
2020-09-21
Már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem az utasok által használt állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz a maszk használata szeptember 21-től.

Megérdemelt győzelem
2020-09-21
4:0 arányú győzelmet aratott a VUK SE U17-es labdarúgócsapata Pécelen a Pest megyei I. osztályú bajnokság harmadik fordulójában szeptember 20-án. A több alapemberét is nélkülöző battai gárda végig irányította a mérkőzést, és az első félidőben kihagyott helyzetek után a második játékrészben gólra váltotta a lehetőségeit.

Döntetlen a megyei I. osztályú férfi kézilabda-bajnokságban
2020-09-21
SZKE II-DKSK- Domony 30:30 (9:16)

Magabiztos győzelem az első hazai meccsen
2020-09-21
SZÁZHALOMBATTAI KE - ÜLLŐI VKSK 31:24 (17:10) Nagyjából 7 hónap szünet után játszhatott a csapat újra bajnoki mérkőzést hazai pályán. Az Üllői VKSK nagyon kellemetlen és az utolsó percig küzdő ellenfélnek bizonyult. Ráadásul legutóbb az SZKE hazai pályán nagyon gyenge teljesítménnyel kikapott tőlük, szóval volt miért revansot vennie. 

Szüret a Dirty Canvas-nél
2020-09-21
Több tehetségkutató és utcazenei fesztiválon is kiugróan szerepelt a 2017-ben alapított Dirty Canvas zenekar. A fiatalokból álló,  blues ihlette, akusztik unplag formáció százhalombattai énekes-gitárosa, Huff Zalán hivatásos zenésznek készül. Tehetségéről sokan meggyőződhettek különféle kulturális eseményeken.

Durván a duplája a lom
2020-09-21
Egyelőre nincsenek számok, de nagyjából a megszokott mennyiség duplája került utcára az őszi lomtalanítás során Százhalombattán.

Gyermeknap és diaszpóra napja a RONÖ-nál
2020-09-18
A gyermeknapot és a külföldön élő románok napját is megrendezte a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat augusztusban – számolt be Zimmermann Krisztina, elnök.

Börtönbe megy a férfi, aki vendégségben szexuálisan zaklatott egy nőt, majd tévedéssel magyarázta tettét
2020-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék mint másodfokú bíróság 2020. szeptember 18-án ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit szexuális erőszak bűntette miatt a Váci Járásbíróság 2020. március 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletében 2 év szabadságvesztésre ítélt, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Negyedére faragták a deficitet - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-09-18
Sikerült az év eleji 1,2 milliárdos költségvetési hiányt 300 millióra csökkenteni Százhalombattán – mondta el Vezér Mihály polgármester a képviselő-testület tegnapi ülésén, amelyen elfogadták a költségvetési rendelet módosítását. A városvezető köszönetet mondott minden intézmény- és cégvezetőnek, a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, a felügyelő és külső bizottsági tagoknak, valamint a képviselőknek a kitartó, szakmai együttműködésért. A városi tartalékvagyona év végére eléri a 4 milliárd forintot. Vezér Mihály a lakosság megértését is megköszönte a költségcsökkenést célzó elkerülhetetlen pénzügyi szigorítások miatt. "Most a hosszútávú jövőért hozunk rövidtávú áldozatot" – mondta.

Brutálisan megölte feleségét, mert azt hitte az ördög beszél hozzá - kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság
2020-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. szeptember 17-én távmeghallgatás útján megtartott nyilvános előkészítő ülést követő tárgyaláson ítéletet hozott annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt.

Tanulásmódszertan-projektnapok a SZISZKI-ben
2020-09-18
Egy lemorzsolódást preventáló VEKOP-projektben vesz részt az Érdi SZC minden iskolája.

Késelésbe torkollott az italozás Vecsésen
2020-09-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a 2020. szeptember 15-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. október 15-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.