2021. január 21. - Ágnes napja
Csütörtök
Min:3°
Max:11°
Péntek
Min:6°
Max:11°
Szombat
Min:4°
Max:9°
Vasárnap
Min:1°
Max:3°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Könyvajánló

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03 -
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok. Hiszen minden, amit tudunk róla, elhallgatással, rejtéllyel teli, és a média szenzációhajhász szűrőjén keresztül jut el hozzánk. Tudunk a szögesdrótokról, a fogolytáborokról, az alultápláltságról, a rossz higiéniás körülményekről, a rendőri túlkapásokról, és az éj leple alatt rejtélyes körülmények között eltűnő emberekről, akiket aztán soha sem lát viszont a családjuk.

Ám mit sem tudunk a horrorisztikus díszletek között élő kisemberekről. Arról, hogy milyen vágyálmokat dédelgetnek; hogyan kapcsolódnak ki; miként viszonyulnak a saját országukhoz és a rendszerhez; milyen információk jutnak el hozzájuk a világ többi részéből, és a kérdések sorát még folytathatnám.

Daniel Tudor könyve hiánypótló, mert a lehetséges keretek közötti "normálisra" fókuszál, és interjúalanyait, a hét különböző korú észak-koreai disszidenst is elsősorban a mindennapokról kérdezi. Válaszaikból kiviláglik, hogy bár európai szemmel nézve hihetetlen elnyomásban élnek, mégsem "agymosott robotok", hanem önálló akarattal és célokkal bíró emberek – csak éppen a súlypontok tolódtak el az életükben. Hétköznapi példa: míg számunkra egyszerű a jogosítvány megszerzése, addig egy észak-koreainak éveket kell rá várnia, mert az országban összesen két autósiskola működik. Sofőrnek lenni irigyelendő kiváltság, autója pedig csak a nagyon gazdag, befolyásos embereknek van, így csodálat övez minden tulajdonost. Az észak-koreai fiatalok illegális módon jutnak nyugati filmekhez, és bár a lebukásért fogolytábor vagy nyilvános kivégzés jár, az egyik huszonéves disszidens elmondása szerint a Reszkessetek, betörők!-ért vagy a James Bond-filmekért bármikor vállalják a kockázatot. A filmnézés korlátozásának és az internethasználat tiltásának valószínűleg egyetlen pozitív hozadéka, hogy az olvasás továbbra is nagyon népszerű szabadidős tevékenység náluk. A cenzúra szigorú, a gyerekek mégsem csak a Kim Ir Szen összest vagy a Halhatatlan vezetőség című, Kim Ir Szen és Kim Dzsongil munkásságáról szóló (egyébként igencsak olvasmányos) műveket ismerik, hanem például a hazánkban is népszerű Nyakigláb Apó és Hamupipőke című meséket is.

Az észak-koreaiak hozzánk hasonlóan szeretnek utazni, de a lehetőségeik e téren is erősen behatároltak. A keményen dolgozók ugyan részt vehetnek a kormány által finanszírozott belföldi, csoportos utazáson, a legtöbben azonban repülésre és külföldi útra vágynak;  mindhiába. Ugyanígy elképzelhetetlen számukra, hogy szabadon dönthessenek arról, milyen szakmát szeretnének űzni, vagy, hogy megússzák a kötelező katonai szolgálatot – ami férfiak esetében akár tíz esztendő is lehet.

Daniel Tudor informatív, fotókkal illusztrált könyve azon országok egyikébe kalauzolja el az olvasót, ahova sokkal jobb (és biztonságosabb) a képzelet szárnyán utazni, mint a valóságban.

A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.
 
Hegedűs Anita
 

AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Véradás
2021-01-11
Véradás lesz a Barátság Kulturális Központban 2021. január 15-én, pénteken 13.00 és 18.00 óra között.

Felkészültek a havazásra
2021-01-11
Ügyeleti készültséget léptetett életbe a Szákom Kft., így szükség esetén időben megkezdődhet a hóeltakarítás.

Online múzeum
2021-01-11
A "Matrica" Múzeum a járványügyi helyzetben sajnos most személyesen nem látogatható.

Szabályváltozások - Kisokos a 2021. évre
2021-01-11
Számos adózási és egyéb jogszabályi változás lépett életbe január elsejétől. Az alábbiakban a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.