2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Könyvajánló

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03 -
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok. Hiszen minden, amit tudunk róla, elhallgatással, rejtéllyel teli, és a média szenzációhajhász szűrőjén keresztül jut el hozzánk. Tudunk a szögesdrótokról, a fogolytáborokról, az alultápláltságról, a rossz higiéniás körülményekről, a rendőri túlkapásokról, és az éj leple alatt rejtélyes körülmények között eltűnő emberekről, akiket aztán soha sem lát viszont a családjuk.

Ám mit sem tudunk a horrorisztikus díszletek között élő kisemberekről. Arról, hogy milyen vágyálmokat dédelgetnek; hogyan kapcsolódnak ki; miként viszonyulnak a saját országukhoz és a rendszerhez; milyen információk jutnak el hozzájuk a világ többi részéből, és a kérdések sorát még folytathatnám.

Daniel Tudor könyve hiánypótló, mert a lehetséges keretek közötti "normálisra" fókuszál, és interjúalanyait, a hét különböző korú észak-koreai disszidenst is elsősorban a mindennapokról kérdezi. Válaszaikból kiviláglik, hogy bár európai szemmel nézve hihetetlen elnyomásban élnek, mégsem "agymosott robotok", hanem önálló akarattal és célokkal bíró emberek – csak éppen a súlypontok tolódtak el az életükben. Hétköznapi példa: míg számunkra egyszerű a jogosítvány megszerzése, addig egy észak-koreainak éveket kell rá várnia, mert az országban összesen két autósiskola működik. Sofőrnek lenni irigyelendő kiváltság, autója pedig csak a nagyon gazdag, befolyásos embereknek van, így csodálat övez minden tulajdonost. Az észak-koreai fiatalok illegális módon jutnak nyugati filmekhez, és bár a lebukásért fogolytábor vagy nyilvános kivégzés jár, az egyik huszonéves disszidens elmondása szerint a Reszkessetek, betörők!-ért vagy a James Bond-filmekért bármikor vállalják a kockázatot. A filmnézés korlátozásának és az internethasználat tiltásának valószínűleg egyetlen pozitív hozadéka, hogy az olvasás továbbra is nagyon népszerű szabadidős tevékenység náluk. A cenzúra szigorú, a gyerekek mégsem csak a Kim Ir Szen összest vagy a Halhatatlan vezetőség című, Kim Ir Szen és Kim Dzsongil munkásságáról szóló (egyébként igencsak olvasmányos) műveket ismerik, hanem például a hazánkban is népszerű Nyakigláb Apó és Hamupipőke című meséket is.

Az észak-koreaiak hozzánk hasonlóan szeretnek utazni, de a lehetőségeik e téren is erősen behatároltak. A keményen dolgozók ugyan részt vehetnek a kormány által finanszírozott belföldi, csoportos utazáson, a legtöbben azonban repülésre és külföldi útra vágynak;  mindhiába. Ugyanígy elképzelhetetlen számukra, hogy szabadon dönthessenek arról, milyen szakmát szeretnének űzni, vagy, hogy megússzák a kötelező katonai szolgálatot – ami férfiak esetében akár tíz esztendő is lehet.

Daniel Tudor informatív, fotókkal illusztrált könyve azon országok egyikébe kalauzolja el az olvasót, ahova sokkal jobb (és biztonságosabb) a képzelet szárnyán utazni, mint a valóságban.

A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.
 
Hegedűs Anita
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.