2020. augusztus 14. - Marcell napja
Péntek
Min:21°
Max:26°
Szombat
Min:19°
Max:28°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Hétfő
Min:20°
Max:32°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Kultúra, Oktatás

Beszorulva - írta: (CK)
2020-07-16 - Mi történik az emberrel, ha már végképp nincs hová hátrálnia? Mit tesz, ha nincs már hová bújni az önhazugságok elől? Mit tesz, ha kívül és belül csakis hazugság van? Hova menekül a félelmei elől, ha rávicsorognak az "édes otthon" sötét titkai?
Fazekas István Jókai-díjas drámaíró a karanténba szorította bele hétköznapi hőseit, a mai magyar társadalom tipikus figuráit legújabb, Zsákutca című művében.

A klasszikus görög drámák tér-idő-cselekményegységébe sűrített történet az erkély nélküli lakótelepi lakás falai között pereg le, sőt, annál is kisebb területen: az étkezőnek, hallnak, nappalinak csúfolható családi "játszótéren".

Minden életet gúzsba kötő titok, szégyen, adósság, szorongás erre a pár négyzetméterre és egy órába sűrűsödik, mivel "helyzet van". Az a helyzet, hogy nem lehet kimenni. Vagyis pontosabban: még a szokottnál is félelmetesebb.  

És "a helyzetre való tekintettel" a szokásos hétköznapi őrület, az egyensúly elvesztése, a rend felborulása, az élet oszlásának kezdete a végletekig felerősödik. Olyannyira, hogy valaminek történnie kell.

A papírvékony – semmitől sem védő, de mindentől távol tartó - falak között együtt él a kisnyugdíjas asszony, Mamika és frissen elvált ötven éves fia, Dezsőke. Az idős nő szerint mindenki másba menekül a pandémia elől: van, aki a szexbe és van, aki a piába. Ő a másodikat választotta, Dezsőke nyilván valami harmadikat, mert az ivást a mama, a szexet pedig a szomszédok foglalták le.

De mi elől menekülnek a darab hősei? A COVID-tól? A médiából folyó hazugságoktól, amelyek a "rendkívüli helyzetben" lassan egyetlen köldökzsinórral kötnének a külvilághoz? A behajtótól érkező követelőző levelek elől? Fazekas drámája végül arra ébreszt rá, hogy mindig ugyanattól: az élet szűkösségétől, hogy nem marad idő élni, hogy meg kell halni, mielőtt még igazán éltünk volna.     

A darab központi szereplője, Mamika a játék végtelenített pillanatában vadul reménykedik, hogy élete minden buktatója, fintora, kudarca ellenére, egyszer, utoljára kitörhet az örök kisember örök vesztes szerepéből, és egyetlen "jó üzlettel" megszabadulhat az immár egzisztenciáját fenyegető adósságtól, egyúttal megoldva mindkét – szintén zsákutcába szorult - gyereke problémáját is.

Annál is inkább készül e végső "huszárvágásra" – kicsit Münchhausen-es, magát saját hajánál fogva kihúzós módon, sőt, a "múltat végképp eltörölve" -, mivel van egy olyan érzése – nyilván nemcsak neki -, hogy a vírushelyzet után valami egészen más, talán éppen a világvége jön.

Fia, Dezsőke, a középkorú tanár, akinek mindig csak ígérgetik, hogy kifizetik, és akit természetesen mindenéből, jövőbeni keresetéből is kiforgatott a volt felesége, az a "szajha". Ő az, aki szintén mindig alul marad, de józan rezignációval fogadja a sorsát, mintegy ebben az elfogadásban felmagasztosulva. Akárhányszor csapják arcon a lapáttal, sohasem lázad, nem hazardíroz - mivel valószínűleg nem tudja eldönteni, hogy akkor nemesb-e a lélek -, és emiatt nem is nő fel. Örök idealista, aki mindent elhisz, és ha hazugsággal vádolják, könnyekre fakad.

A harmadik szereplő Ágika, nagyjából az a karakter, aki az édesanya lehetett negyvenöt éve, persze, egy egészen más rendszerben, amely mégis mindig ugyanaz. Ágika és Dezső egyformán hiszi, hogy kontrollálhatja a vak sorsot, és úrrá lehet az élet banalizmusán, tudni illik, hogy végső igazságként csak egyetlen dologban, a halálban lehetünk biztosak. Ennek jegyében versenyt fertőtlenítenek. Ágika győz a korszerű géllel – szomorú jelképeként "életre valóbb voltának".     

Fazekas ezúttal sem hagyja a végletekig sűrített drámát fordulatok nélkül. Ezek persze, csak elsőre meghökkentők, mert igazából tökéletesen beleillenek abba kicsiny, de társadalomrajz-igényű világba, amit – a viták hevében metaforákig izzó párbeszédekkel és néhány egyszerű hangeffektussal - fest. A meglepő, de mégis sorsszerű fordulatok annak a szimbólumai, hogyan képes az agyonra nyomorított, agyonra becsapott kisember saját pokoli paneljén, szubjektív és objektív vesztegzárján még egyet és még egyet srófolni a végzet.       

Fazekas István Zsákutca című karantén-tragikomédiája a Napút folyóirat elektronikus oldalán ezen a linken olvasható:
http://www.naputonline.hu/2020/07/01/fazekas-istvan-zsakutca/
 

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-10 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Bővült a kör, újabb dílert gyanúsítanak a rendőrök
2020-08-13
Az érdi zsaruk felkutatták, kitől vásárolhatta a kábítószert, a már május óta letartóztatásban lévő gyanúsított.

Álmában végeztek a nem kívánatos lakóval
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Bozótvágóval akarta megölni anyja élettársát egy férfi
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

Parkolókban fosztottak ki alvó sofőröket
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást. 2020. augusztus 10-én, az M1-es autópálya egyik parkolójában egy ismeretlen tettes betörte egy várakozó autó ablakát és eltulajdonította a kocsiban alvó sértett pénztárcáját, majd társaival elmenekült a helyszínről.

Napi ötszáz forint lesz a bölcsődei térítés
2020-08-10
Az állam és az önkormányzat mellett a szülőknek is fizetniük kell a gyerekek bölcsődei gondozásáért szeptember 1-jétől Százhalombattán.

Vasvillával és baltával ment a szomszédjának egy férfi
2020-08-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 7-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 7-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyomoz. A gyanúsított, valamint a sértett és annak élettársa között néhány éve megromlott a szomszédi kapcsolat, a rendszeressé váló konfliktusok miatt a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is indult. 2020. július 31-én a gyanúsított lovaskocsijával elsodorta az előtte kerékpárral közlekedő sértettet.

Egy méret mindenkinek? Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning gyakorló és leendő szülőknek
2020-08-10
Egy család - mint minden rendszer - olyan egyedi jellemzőkkel bír, amelyekkel tagjai külön-külön nem rendelkeznek.  A családra jellemző egyedi problémák  egyedi megoldásokat kívánnak. Ugyanakkor a változás, változtatás létrehozásához szükséges szabályszerűségek és eszközök nagyon is hasonlóak.

Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.