2020. július 11. - Nóra, Lili napja
Szombat
Min:17°
Max:17°
Vasárnap
Min:13°
Max:20°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:24°
Szerda
Min:14°
Max:25°
Kultúra, Oktatás

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02 - Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 
A nagy létszám miatt csak digitális ballagást és tanévzárót tartanak az Arany János Iskolában – mondta el Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató -, és a június 15-re tervezett osztályozó értekezletre is online bejelentkezéssel kerül majd sor.

A 857 diákot oktató-nevelő intézményben egyetlen szülő sem kért ügyeletet a pandémiás időszak alatt, és június első hetére is csupán három tanulót várnak. Az iskolavezető szerint továbbra is féltik a gyerekeket a szülők, de lehet, hogy a nyári szünetre már többen kérnek majd felügyeletet. Egyelőre gyűjtik a jelentkezéseket.

Az iskolák a megszokott rend szerint, júniusban és augusztus 20-tól biztosítanak felügyeletet és ellátást azoknak a diákoknak, akiknek a szülei ezt kérik, de a tankerület a teljes szünidőre felméri az erre vonatkozó igényeket.

Az önkormányzatnak a gyermekvédelmi törvény értelmében a rászoruló gyerekek számára kell felügyeletet és ellátást biztosítani az iskolai szünet alatt.

Az iskolákban a pedagógusok, illetve szaktanárok személyes konzultációt, felzárkóztató foglalkozásokat tartanak a diákoknak június 2-től. Erre hivatalosan a szülő kérésére kerül sor, de sok esetben a pedagógusok kezdeményezik a lemaradások megelőzése érdekében.

Horváthné dr. Hidegh Anikó kiemelte, hogy kollégáit arra kérte, május végéig fejezzék be a tananyag fajsúlyos részét, és júniusban már ne legyenek komolyabb számonkérések. A többi megkérdezett igazgatóhoz hasonlóan optimistán várja a szeptemberi új tanévet, amely a hivatalos tájékoztatások szerint hagyományosan, a megszokott rendben indulhat.  
Az Aranyban két tanító, Minárovits Gáborné és Gusszmann-né Rutai Krisztina egyhetes robotika napközis tábort szervez az alsósoknak június közepén.

A tanévet a pedagógusok számára is digitálisan, on-line tanévzáró értekezlet keretében zárják.

A Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában sem kellett ügyeletet tartani a kijárási korlátozások két és fél hónapja alatt, június 2-ától azonban negyvennégy alsó tagozatos gyerek szülei jelezték, hogy szükség lenne rá. Emellett a felsősök felzárkóztató órái is elkezdődtek – mondta el Szabó Zoltán igazgató.

Az iskolában az eddig megszokott módon több nyári napközis tábort is biztosítanak a diákoknak, emellett vízi, valamint evezős és kerékpáros táborba is viszik őket egy országos pályázati rendszernek köszönhetően, amelybe két éve kapcsolódtak be.
Szabó Zoltán hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag huszonnégy óra alatt készültek fel a pedagógusok a digitális oktatásra, amelynek az értékelése még előttünk áll. Tény, hogy nagyban segítette az önállóságra nevelést, valamint a pedagógusok (és szülők) digitális kompetenciáinak a fejlődését, de az is, hogy - különösen az alsósok tekintetében – több segítségre volt szükség, ha a szülők nem tudták megadni a kellő támogatást a tanuláshoz.

A ballagást külön-külön tartják a két végzős osztálynak, korlátozott vendéglétszámmal, a fenntartói ajánlások szerint. A bizonyítványosztásra tanulócsoportonként kerül sor, jó idő esetén szabad téren.

Nemcsak a kijárási korlátozások alatt, hanem egyelőre még júniusra sem kértek a szülők felügyeletet az 1-es Számú Általános Iskolában. A jobb érdemjegy reményében, a kollégák kérésére, eddig két diák jelentkezett személyes konzultációra – mondta el Hegedüs Roland igazgató.

Az eddigi tapasztalatok alapján szerinte sem felfelé, sem pedig lefelé nem várható a tanulmányi átlagok jelentős elmozdulása. A tanulók tudása valószínűleg nem mélyült el annyira, mintha személyesen vehettek volna részt az oktatásban, de értékelni kell a rendkívüli helyzetben tett erőfeszítéseiket és együttműködésüket is. "Az iskola tanítói, tanárai a rendszeres online órák mellett változatos és érdekes feladatokkal igyekeztek tanulóink érdeklődését fenntartani, a követelményeket átadni, amelyről több szülői visszajelzést is kaptam. Köszönet illeti a szülőket, különösen az alsó tagozatban, akik végig korrekt módon segítették, támogatták a pedagógusok munkáját."

Az iskola által szervezett nyári horgásztábor elmarad, a júniusi és augusztus 20-a utáni ügyeletben azonban szeretnének sport-, illetve kézműves foglalkozásokat biztosítani a gyerekeknek, augusztusban pedig matematika napközi táborba várják őket.

A ballagást lehetőség szerint az udvaron rendezik meg. Ebben az esetben a szülők erősen korlátozott létszámmal, a hozzátartozók azonban csak online, élő közvetítésen keresztül követhetik az eseményeket. A tanévzáróra óránként és évfolyamonként kerül sor június 23-án délelőtt.

Március közepétől két-három, az utóbbi hetekben tíz tanulónak is biztosítottak ügyeletet az Eötvös Loránd Kéttannyelvű Iskolában – mondta el Rigó Katalin intézményvezető. A gyerekek egy része azért járt be, mert a család nem tudta megoldani a felügyeletét, míg másik része azért, hogy támogatást kapjon a tanuláshoz. Az iskola által biztosított nyári szüneti ügyeletre a megszokottnál kevesebb – 15-17 helyett csak 6-7 – gyerek jelentkezett eddig.

A ballagást osztályonként rendezik, és végzősönként csak két szülő, illetve hozzátartozó vehet részt az ünnepségen. A tanévzárót lehetőség szerint az udvaron és osztályonként tartják meg június 17-18-án.

Rigó Katalin úgy véli, igazából két és fél hónap esett ki a hagyományos értelemben vett oktatásból, hiszen júniusban már egyébként is inkább a kirándulások és a kötetlen programok uralják a tanévet. Az említett tíz hét tananyagára azonban jobban vissza kell majd tekinteni a szeptemberi ismétlések során. "Voltak, akik jól vették az akadályokat, és voltak, akik több-kevesebb segítségre szorultak, de a kollégáimra nagyon büszke vagyok, mivel panasz, konfliktus nélkül, egymást segítve álltak helyt, és nagyon jól működött a belső kommunikációnk." Hozzátette, fel fogják mérni, hogy a szülők mennyire elégedettek, de az eddigi visszajelzések részükről is pozitívak.
 

EFOTT
2020-06-16 -
Alig egy hónapja fixálódott, hogy az EFOTT 2020-ban is nyitja kapuit: csúsztatott időpontban, augusztus 26-30. között várja majd az érdeklődőket a Velencei-tó északi partjára.
Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-07-06 - Rockzenei tehetségkutató verseny és kisfesztivál - 2020.08.29 - Szigetszentmiklós
2020-07-01 - Vezér Mihály polgármester közleménye
2020-06-30 - Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
HÍREINK
Egyre többen bontják a vonalat
2020-07-09
Ismét útjára indult a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által koordinált ,,Bontsa a vonalat!" elnevezésű kampánysorozat. A kampányindító előadásra Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban került sor július 6-án.

Bűncselekmények sorozatát indította el a szakítás - autót gyújtott fel és szülei megölésével fenyegette meg volt élettársát egy férfi
2020-07-09
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 7-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020 november 7-ig elrendelte annak a férfinak a bűnügyi felületét, aki ellen a Szentendrei Rendőrkapitányság nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette, illetve más bűncselekmények miatt indított nyomozást. A sértett 2020 márciusában vetett véget a gyanúsítottal korábban folytatott élettársi kapcsolatnak.

Még 34 gyermek táboroztatását tudja támogatni A Remény Bajnoka Alapítvány
2020-07-09
Eddig 166 gyermek részesült A Remény Bajnoka Alapítvány június 9-én meghirdetett táborozási támogatásából. A hétfői ülésen 24 kérelmet bíráltak el, és a következő ülésig még be lehet nyújtani a kérelmeket, hiszen a pályázati keretből még 34 százhalombattai gyermek táborozását tudják támogatni – mondta el dr. Bercziné dr. Fazekas Olga, a kuratórium elnöke a július 6-ai ülés után.

Tűz a garázssoron
2020-07-09
Kigyulladt egy húsz négyzetméteres garázs mára virradóra Százhalombattán, az Erkel Ferenc körúton. A tűzoltók kiérkezésekor a tűz átterjedt a két szomszédos garázsra, illetve az égő garázs előtt parkoló gépkocsira is.

Dunamenti Erőmű: újabb három év partnerség
2020-07-08
Meghosszabbította és megújította a 2017-ben, három évre kötött együttműködési megállapodását a MET Csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű Zrt. és Százhalombatta Város Önkormányzata július 8-án. A partneri szerződés által az erőmű újabb három éven át, közel 70 millió forinttal támogatja a helyi közösségeket.

Bicikliket lopott egy vasúti vagonból
2020-07-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 6-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén szabadlábra helyezte azt a férfit, akinek a letartóztatását az ügyészség indítványozta és aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

Külföldről szállított marihuánát a többszörös visszaeső
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérletével vádolt.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki élve temette el áldozatát
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Dobogós helyek a Szlovák Kupán
2020-07-06
Négyfős csapat képviselte a magyar színeket a Szlovák Kupa vitorlás hajómodellező verseny második fordulóján július 4-5-én. Német, szlovák és cseh versenyzőkkel szálltak ringbe a dobogós helyekért.

Jéggel és oxigénnel mentették meg egy férfi életét az érdi rendőrök
2020-07-06
Eszméletlen férfi megmentésében közreműködtek az érdi egyenruhások július 2-án.

Végéhez közeledik a vasúti beruházás
2020-07-06
A tervek szerint hétfőn nyitják meg a forgalom előtt a Városkapu utat Százhalombattán – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Átadják a körforgalmat
2020-07-03
A kivitelező tájékoztatása szerint július 13-án adják át – az Iparos úti felüljáróhoz tervezett – Városkapu úti körforgalmat Százhalombattán.

Szociális otthon vezetőjeként fosztotta ki a gondozottak bankszámláit
2020-07-02
A Monori Járásbíróság 2020. június 30-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hozott annak a két férfinak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

6 év fegyházra ítélte a bíróság a mogyoródi kannabisztermesztőt
2020-07-02
A Gödöllői Járásbíróság 2020. július 1-én megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a házaspárnak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt. Az I.

Köszönet a köztisztviselőknek!
2020-06-30
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy Magyarországon július 1. legyen a Köztisztviselők Napja. Az Országgyűlés eltörölte, ám Százhalombattán – a Képviselő-testület döntése alapján – július 1. munkaszüneti nap lett.

Nesbo, Grisham és Gaiman nyári ajánlata
2020-06-30
Egy-egy szerző neve láttán többnyire tudni véljük, mire számíthatunk. Az alábbiakban néhány meglepetést mutatok be: általában felnőtteknek író szerzők gyerek- és ifjúsági könyveit.

Batta Bringa
2020-06-30
Közel háromszázan tekerték végig a tizennégy kilométeres távot június 27-én Százhalombattán. A Batta Bringa legfiatalabb résztvevője egy, a legidősebb 82 éves volt. Külön díjazták a legmesszebbről, Nagyvenyimből érkezett résztvevőt is.

Summerfesti MÁS - TRENDBEN, tRENDBEN, Battai Nap-OK-é
2020-06-30
A koronavírus-helyzet miatt az idén sem a Summerfestre, sem a Battai Napok rendezvénysorozatára nem készülhetünk a megszokott módon, de mindkettő helyett lesz valami más.

Szent László-díjat alapított a KÉSZ
2020-06-30
Koszorúzást és megemlékezést tartott a templom patrónusa, Szent László tiszteletére a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja és a katolikus egyházközség június 26-án, Százhalombattán. A megemlékezésen először adták át a KÉSZ-csoport által alapított Szent László-díjat.

Szent Adalbert-díj dr. Müller Cecíliának - A KÉSZ közleménye
2020-06-30
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak adományozta Szent Adalbert-díját a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az operatív törzs tagjaként a magyar emberek egészségének megóvása érdekében nap mint nap fáradhatatlanul, magas szakmai színvonalon végzett áldozatos munkája elismeréseként, amelyet keresztény szellemben, nagy empátiával és felebaráti szeretetet tanúsítva folytatott.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.