2020. június 03. - Klotild napja
Szerda
Min:17°
Max:19°
Csütörtök
Min:12°
Max:24°
Péntek
Min:12°
Max:21°
Szombat
Min:10°
Max:24°
Vasárnap
Min:14°
Max:25°
Szolgáltatás

Fejlesztő mozdulatok - írta: CK
2020-05-13 - Az iskolai beilleszkedési gondok, magatartási problémák és tanulási nehézségek hátterében nagyon sok esetben – szakemberek szerint 70 százalékban – az idegrendszer részleges éretlensége áll. Jó hír, hogy ezeket a lemaradásokat be lehet pótolni. Erdélyi Bernadett öt éve foglalkozik óvodások és kisiskolások komplex mozgásfejlesztésével Százhalombattán.
A tanulási nehézségek megelőzésére és oldására kidolgozott módszer, amit alkalmaz, Carl Henry Delacato neurológus nevéhez fűződik, hazánkban Kulcsár Mihályné neuropedagógus fejlesztette tovább.

Elméleti alapja, hogy a mozgásfejlődés szoros kapcsolatban áll az idegrendszer érésével. A gyerekek mozgásának és észlelésének fejlődése oda-vissza hatásban van egy-egy meghatározott idegrendszeri területtel. Ha a mozgásfejlődés bármelyik szakasza - gurulás, kúszás, mászás - kimarad vagy nem gyakorlódik be eléggé, a kapcsolódó érzékelő és irányító központok sem fejlődnek, differenciálódnak megfelelően. Az agyi területek elégtelen vagy nem jó működése tanulási nehézségekhez és viselkedési problémákhoz vezethet, mivel a mozgás segítségével járódnak be az idegpályák, fejlődnek az agyi rendszerek.

A százhalombattai szakember a hazai fejlesztő fiától sajátította el a részletes kérdőíves anamnézisre, mozgásos, feladatlapos felmérésre és a megfelelő fizikai gyakorlatsor összeállítására alapuló komplex fejlesztést, amelynek segítségével évről évre számos kisgyerek számára sikerül megkönnyítenie az iskolai beilleszkedést és tanulást.    
A fejlesztések gyakorlatából két esetet említett példaként. Egy kislányt azért vittek el hozzá a szülei, mert figyelem- és viselkedészavarral küzdött az óvodában. Az anamnézis során kiderült, hogy császármetszéssel született, elváltak a szülei, és a mozgásfejlődésében is voltak elmaradások. A fejlesztés során nagyon sokat változott, sokkal koncentráltabb és nyugodtabb lett. Mivel rengeteget ült monitor előtt, a szemkoordinációja is fejlesztést igényelt. Erdélyi Bernadett tapasztalata szerint nagyon sok tanulási probléma kialakulásában szerepet játszik a számítógép, a televízió és az okostelefon.

Egy kisfiú olvasási nehézségek miatt érkezett hozzá. Kiderült, hogy bizonytalan a  dominanciája, a jobb keze, de a bal lába volt ügyesebb. "A fejlesztés során különös hangsúlyt fektettünk a dominanciák rendezésére. Miután egy oldalra rendeztük őket, javult az írási és olvasási képessége, könnyebben, gyorsabban és pontosabban volt képes megoldani a feladatait."

Az idegrendszer részleges fejletlenségének hátterében nagyon sok minden szerepet játszhat, az anya terhesség alatti traumájától a szülés során elszenvedett sérüléseken keresztül a már említett korai számítógépezésig. Amelyik baba például sokat ül úgynevezett holdkompban, az a szükségesnél kevesebbet kúszik és mászik, de hátráltatja az egészséges fejlődését a szülők rivalizálása, éretlensége, mindennapos veszekedése vagy éppen az ingerszegény környezet is.

A részleges idegrendszeri elmaradások bizonyos készségek gyengeségében jelennek meg. A látás-hallás hiányosságaira utalhat például a fejletlen szem-kézkoordináció, vagy a zöngés és zöngétlen hangok megkülönböztetésére való képtelenség. A térérzékelés fejletlenségének, bizonytalanságának tipikus megjelenési formája, ha a kisgyerek folyton elesik, mindent elejt, nekimegy dolgoknak, de ugyanez a probléma állhat az iskolai agresszió hátterében is.

A gyerekek nagyon sokszor "hiperaktivitással", "rosszalkodással" reagálnak arra, hogy egyszerűen képtelenek elsajátítani valamit, ami a többieknek semmilyen gondot nem okoz.

A bemutatott komplex mozgásfejlesztő terápia már óvodás kortól alkalmazható, vagyis nagyon jó eséllyel felkészítheti a gyerekeket egy sikeresebb, kiegyensúlyozottabb iskolakezdésre, vagy kiemelheti őket a kudarcok, megbélyegzés, motivációvesztés ördögi köréből, amelyből hozzáértő segítség nélkül, a maguk erejéből szinte lehetetlen kitörniük.
A speciális gyakorlatsor, amely segíthet felfejleszteni az elmaradt részképességeket, kisebb gyerekek esetében legfeljebb nyolc, nagyobbak, vagyis iskolások számára maximum tizenhárom feladatból áll, és naponta, de legalább heti öt nap ajánlott ismételni.  A pozitív változás általában már egy hónap múlva tapasztalható, de ha három-négy hónap múlva sincs jele, érdemes lehet tovább – lelki, fiziológiai okok között – keresni a tanulási nehézség, illetve magatartászavar gyökerét.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Anonim felmérés - Kerékpárosok segítségét kéri a rendőrség
2020-06-03
A kerékpáros balesetekről végez kutatást a KTI Közlekedéstudományi Intézet az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, aminek célja, hogy feltárják, mekkora hányaduk nem jelenik meg a személyi sérüléses baleseti statisztikában rendőri intézkedés hiányában.

Nyári szünet az ovikban
2020-06-02
A vonatkozó kormányrendeleteket figyelembe véve meghatározta az óvodák nyári zárva tartási rendjét az önkormányzat Százhalombattán.

Újabb támogatások A Remény Bajnokától
2020-06-02
Újabb közel nyolcvan százhalombattai pályázó részesült a Vezér Mihály polgármester által alapított Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában kuratórium május 25-ei és június 2-ai ülésén.

Három és fél év türelmi idő a kutakra
2020-06-02
Felfüggesztették a korábban engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetését.

Szeptemberre kész lesz az M0
2020-06-02
Ütemterv szerint zajlik az M0-ás autópálya déli szakaszának átépítése - tájékoztatott Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Facebookon.

Pedagógusnapra, szeretettel
2020-06-02
A digitális oktatás hirtelen, egyik napról a másikra állított komoly kihívások elé mindenkit. Lassan három hónapja hiányoznak a megszokott keretek, élmények, személyek. A tanév hamarosan véget ér, de idén se feledkezzünk meg kimutatni szeretetünket, nagyrabecsülésünket a pedagógusok felé! Véleményeket és szívhez szóló üzeneteket gyűjtöttünk csokorba diákoktól és szülőktől.

Személyes ügyintézés a SZÁKOM-nál
2020-06-02
Újra lesz személyes ügyfélfogadás a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában június 8-tól, hétfőtől. Az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig  várják. Az ügyintézés ideje alatt védőmaszkot kell viselni az ügyfélszolgálati irodában.

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02
Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 

Száz másodperc emlékezés
2020-05-29
A visszajelzések szerint akár tizenötezer templom harangja zúghat a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 16 óra 30-kor Kárpát-medence szerte – tájékoztatott Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoport elnöke.

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén
2020-05-28
Balatoni előszezoni menetrend lép életbe Az ünnep miatt módosul a vasúti közlekedési rend: május 31-én az ünnepnapra, június elsején a vasárnapra, 2-án már a szokásos munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Szombaton nyit a versenymedence
2020-05-28
Az időjárás és a járványhelyzet függvényében az összes medencéjét üzembe helyezi a Városi Strand Százhalombattán június 13-tól. A versenymedencét azonban már május 30-tól használni lehet.

Hitből pajzsot
2020-05-27
A KÉSZ videósorozatának legújabb részében Balog Zoltán református lelkész, az EMMI volt minisztere beszél a keresztény értelmiség feladatáról, amelyet a vírushelyzet eredményezett. Elérhető a KÉSZ YouTube-csatornáján itt: https://youtu.be/OnL1freATSw

Folyamatos a segítség
2020-05-26
Újabb közel ötven százhalombattai pályázó részesült A Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában. Erről döntött a kuratórium május 25-ei ülésén.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.