2020. április 09. - Erhard napja
Csütörtök
Min:14°
Max:16°
Péntek
Min:11°
Max:19°
Szombat
Min:9°
Max:18°
Vasárnap
Min:9°
Max:18°
Hétfő
Min:11°
Max:20°
Riport

A türelem hete - "Minden megváltozott, de alkalmazkodnunk kell"
2020-03-23 - "Eddig arról panaszkodtunk, mindig neteznek, telefonoznak", a jelenlegi helyzet mégis más. Hiányzik a kapcsolat. A mosoly, a biztató pillantás, de még a komisz arckifejezés és a szigorú tekintet is. "Nagyon sok türelem kell. Több, mint, amikor bemegyünk az osztálytermekbe." Hogyan élték meg diákok, szülők, pedagógusok az iskolák bezárását és a távoktatás első hetét? Erről szól dr. Hidegh Anikó, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának írása, amelyet kollégái beszámolói alapján készített.
2020. március 13. péntek este. Miniszterelnöki bejelentés: március 16-tól a diákok nem mehetnek be az iskolába. Meglepődés, döbbenet, szorongás: mi lesz, hogy lesz.... sokk....... sok-sok gondolat, ötletek, egymás megcsörgetése, elszántság, tervezés, lelkesedés, új módszerek, felületek felkutatása a neten, rengeteg munka. Ez mind egy hétvége alatt. Mert a pedagógus ilyen: nem ismer lehetetlent, ha a tanítványairól van szó.

Aztán jön a következő hét. A gyerekek hétfőn önállóan tanulnak, ismételnek, leckét írnak. A pedagógusok tanácskoznak, terveznek, tanulnak, ismerkednek az on-line tanítás lehetőségeivel. Kedden kapcsolatfelvétel: tanár-diák, tanár-szülő, diák-diák, szülő-szülő, tanár-tanár, csoportok, fakultációk, egyebek, digitális órarendre való átállás. Pörgés. Szerda: fejes a mély vízbe, mindenkinek. Mindenkinek új ez a helyzet. Még a gyerekeknek is, pedig eddig arról panaszkodtunk, mindig "neteznek", telefonoznak. Igen, de ez nem ugyanaz. Meg kell tanulni más formán tanulni. Önállóan, intenzíven, rendszeresen, folyamatosan. Itt tényleg lemarad, aki nem tanul. A pedagógus próbálkozik: melyik applikáció, oktatási módszer a legmegfelelőbb a csoportoknak, osztályoknak. Kicsiknek másképp, mint a nagyobbaknak, másképp az SNI-autista tanulók összevont csoportjainak. Minden megváltozott, de alkalmazkodnunk kell, és tudunk alkalmazkodni. A gyerekek lelkesek, izgulnak, próbálkoznak, hogy sikerüljön. A tanárok mindent megtesznek a gyerekek megsegítésére. Néha túlméretezik a tananyagot, aztán lassítanak. Nem kell rohanni, a tananyag megvár. A szülők a háttérben biztosítják a támogatást akár az ellátásban, akár asszisztálva a tanuláshoz.

A kialakult helyzetre való tekintettel egy teljesen új dologba kellett belevágnunk. A digitális-online világ a tanításban még számunkra, pedagógusok számára is nagyon sok tanulnivalót, új ismeret-anyagot tartalmaz. Nem vagyunk túl képzettek ebben, hiszen a mindennapi munka élőben gyerekekkel zajlik, az osztályteremben, az iskolában, most pedig ez a kapcsolat hiányzik. Mindkét félnek. A mosoly, a biztató pillantás, a komisz arckifejezés, de még a szigorú tekintet is. Az online térben való tájékozódás komoly kihívást jelenthet a szülők számára is, hiszen sokszor még egy email megírása is kihívás. Több esetben a diákok nem veszik komolyan a feladatokat, előfordul, hogy nem jelennek meg a kontaktóra időpontjában. Talán egyedül vannak otthon? Hozzá kell szokni az új helyzethez.  Majd beletanulnak. Ez elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti, a gimnazisták ügyesen alkalmazkodnak.

Nagyon sok türelem kell. Több, mint, amikor bemegyünk az osztálytermekbe. De türelem kell a gyerekek és szülők részéről is. A szülők is otthonról dolgoznak. Nem tudnak egyfolytában a gyerekek mellett lenni, segíteni. Több családban régi gépek vannak, a telefonok nem biztos, hogy alkalmasak a mostani feladatokra. Az iskola ebben tud segíteni. A gyerekek sincsenek felkészülve arra, hogy egyedül tanuljanak, esetleg segítség nélkül. Amit eddig az osztálytermekben tanultak meg 45 perc alatt, annak a mennyiségét talán észre sem vették, mert volt közben egy kis csevegés, fegyelmezés, kis nem figyelés, ábrándozás, lazítás. Most otthon folyamatos a tanulás, nincs, ami lazítaná a feszült figyelmet, sőt sok esetben "anya-apa figyel" a háttérből.  A gyerekek odafigyeltek az iskolában is, de nem annyira koncentráltan, mint ahogy most kell, otthon. Mi, pedagógusok is sok esetben kísérletezünk, próbálgatjuk, mit tudunk csoport-, osztályszinten megvalósítani. Nem kell nagy iramban haladni. Sok kollégának otthon vannak saját gyermekei is, akik szintén segítségre szorulnak, sőt ők is éhesek szoktak lenni, mint más gyerekek. Mindenki legalább kétszer annyit dolgozik a megváltozott helyzetben: tanár, gyerek és szülő is, de együtt menni fog.

Ez a hét a próba, a beszokás és beszoktatás, de a türelem hete is volt. Biztos vagyok abban, hogy a jövő hétre már egy nagyjából kialakult rendszerben fognak gyerekeink tanulni, a pedagógusok tanítani és a szülők segíteni. Rutinosabban, rugalmasabban fogjuk kezelni az új digitális tanulási felületeket, módszereket. Rengeteget tanul most diák is, tanár is és biztos, hogy a szülők is. Csakis összefogással lehetséges ennek a feladatnak a teljesítése.


Felhivások
2020-03-18 -
Változtatás nélkül adjuk közre a Százhalom Egészségügyi Központ honlapján megjelent koronavírussal kapcsolatos felhívást, amelyben az intézmény gyermekorvosai kérik a lakosság együttműködését.
AKTUÁLIS
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
2020-03-17 - A járványveszély miatt törölte a március 21-re meghirdetett vízvilágnapi önkéntes takarítást a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.
2020-03-12 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombatta dunafüredi részén április 8-án 8 és 18 óra között – tájékoztatott az ELMŰ. Amennyiben a munkálatok előbb befejeződnek, előzetes értesítés nélkül visszakapcsolják az áramot.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ne tegyük ki a zöldhulladékot!
2020-04-09
Erre kéri a kertes városrészekben lakókat a SZÁKOM Kft. Százhalombattán.

Gyilkossággal végződő testvéri viszály
2020-04-09
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020. április 8-án három hónappal meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével gyanúsít.

Segít tájékozódni a NAV
2020-04-08
A legfontosabb, járványhelyzetben alkalmazandó adózási szabályokról tájékoztat a "Segítség rendkívüli helyzetben (COVID-19)" rovat "Gyakori kérdések és válaszok" gyűjteménye a NAV honlapján.

Bővült a lelki segélyszolgálat
2020-04-08
Bogdán Bence tanácsadó, szakpszichológus mellett a Sérültekért Alapítvány Támogató Szolgálata is biztosít segítséget annak, aki lelki problémával küzd ebben a mindenki számára megterhelő időszakban Százhalombattán. Nyírő Lászlóné pszichológiai asszisztens 12 éve dolgozik lelki segélyszolgálatosként, szívesen fogadja a hívásokat. 

Súlyos baleset a 6-oson
2020-04-08
Két személygépkocsi ütközött össze kedden délután a 6-os főút 45-ös kilométerénél, Ercsi közelében. Az ütközés következtében az egyik autó kigyulladt, a roncsokba egy-egy ember beszorult, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak.

Nőnek a város terhei
2020-04-07
A rendkívüli helyzettel kapcsolatos aktualitásokról tartott sajtótájékoztatót Vezér Mihály polgármester április 7-én Százhalombattán.

Átadták a MOL adományát
2020-04-07
Több mint egymillió forint értékben adományozott kézmosó, illetve felületfertőtlenítő szert a MOL Dunai Finomító a százhalombattai önkormányzatnak. A hivatalos átadásra április 7-én került sor a Polgármesteri Hivatalban.

Jubileumi prezentáció
2020-04-06
Szülők, gyerekek és óvónők közösen készítettek digitális megemlékezést a várossá nyilvánítás ötvenedik évfordulójára Százhalombattán.A prezentációt itt lehet megtekinteni! 

Csökkent a postai nyitvatartás
2020-04-06
A járványveszély és a forgalom visszaesése miatt csökkentett nyitva tartással állnak az ügyfelek rendelkezésére az ország postahivatalai április 1-jétől. Hétköznap egységesen délután hatig vannak nyitva, hétvégén pedig megyeszékhelyenként csak egy-egy, a fővárosban pedig három hivatal fogadja az ügyfeleket. Százhalombattán ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a főtéri postahivatal nyitva tartási ideje egy órával csökkent, a TESCO- posta pedig az eddigiekkel ellentétben nem tart nyitva hétvégén. A rendkívüli intézkedéseket a járványveszély és a kevesebb forgalom mellett az is indokolta, hogy be kell osztani a rendelkezésre álló munkaerőt – mondta el Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt.

Szeretőjét szurkálta halálra a gödöllői nő
2020-04-06
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020. április 3-án elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével gyanúsít.

A teljes nyugdíját elrabolta ismerősétől a gyanúsított
2020-04-06
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. április 5-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a gyanúsítottnak a meghallgatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Útfelújítás és lezárás vasárnaptól
2020-04-03
Felújítás miatt lezárják a Barátság utca Vasút utca és Ilonka utca közötti szakaszát Százhalombattán április 5-től – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A munkálatok – az időjárástól függően – előreláthatóan egy hónapig tartanak.

Önkéntes lelkisegély-szolgálatot indított a százhalombattai pszichológus
2020-04-03
Önkéntes lelkisegély-szolgálatot ajánlott fel a városlakók számára Bogdán Bence tanácsadó szakpszichológus Százhalombattán. Célja, hogy hozzáértő támogatást kapjanak, akik nehezebben viselik a bezártság és a bizonytalanság miatti feszültséget.

Az élet megy tovább - Új ultrahangos készülék a rendelőben
2020-04-03
Már üzemel az új, csúcstechnológiás genetikai ultrahang-berendezés a Százhalom Egészségügyi Központban március végétől.

Elmaradnak a közgyűlések, online ügyintézés a társasházaknál
2020-04-02
Bár a társasházi törvény szerint május 31-ig mindenhol el kell fogadni az előző év gazdasági beszámolóját és az aktuális tervet, de mivel a dokumentumokról nem lehet írásban szavazni, erre csak a járványveszély után kerülhet sor, amikor majd össze lehet hívni a közgyűléseket – emlékeztett Fazekas Csaba, a Társasházak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. 

Elkezdődött a védőmaszkok kiszállítása
2020-04-02
Elkezdődött a védőmaszkok kiszállítása a lakosság részére Százhalombattán a mai napon. Először a lakótelepiek kapnak három-három többször használható, fertőtleníthető maszkot és egyszerű használati utasítást a postaládájukba – mondta el Vezér Mihály polgármester.

Ne tegyük ki a zöldhulladékot!
2020-04-02
Erre kéri a városlakókat a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán. Amint arról korábban már hírt adtunk, átmenetileg nem működteti az önkormányzat a zöldjáratot. A kommunális szolgáltatónak ugyanis – mint a legtöbb cégnek – tartalékolnia kell az erőforrásait, hogy minél tovább el tudja látni a legfontosabb közszolgáltatásokat.

Kihasználták, majd holttestét az erdőbe rejtették az áldozatnak
2020-04-02
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. március 31-én megtartott két ülésén meghosszabbította annak a férfinak és annak a nőnek a letartóztatását, akiket harmadik társukkal együtt nyereségvágyból, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és akik 2019. október 2-a óta vannak letartóztatásban.

Látványtervek a piacról
2020-04-02
Olvasóink kérésére látványterveket kaptunk az üzemeltető SZÁKOM Kft-től a tervezett piacfelújításhoz.

Kiszámolhatjuk a törlesztési moratórium hatását
2020-04-02
A Bank360.hu készítette el az első kalkulátort, amivel néhány másodperc alatt kiderül, hogy mennyivel nyúlik meg a futamidő és mennyivel változik a hitelünk visszafizetendő összege a moratórium miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.