2022. május 22. - Júlia és Rita napja
Vasárnap
Min:13°
Max:21°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:19°
Szerda
Min:12°
Max:26°
Csütörtök
Min:13°
Max:21°
Riport

A türelem hete - "Minden megváltozott, de alkalmazkodnunk kell"
2020-03-23 - "Eddig arról panaszkodtunk, mindig neteznek, telefonoznak", a jelenlegi helyzet mégis más. Hiányzik a kapcsolat. A mosoly, a biztató pillantás, de még a komisz arckifejezés és a szigorú tekintet is. "Nagyon sok türelem kell. Több, mint, amikor bemegyünk az osztálytermekbe." Hogyan élték meg diákok, szülők, pedagógusok az iskolák bezárását és a távoktatás első hetét? Erről szól dr. Hidegh Anikó, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának írása, amelyet kollégái beszámolói alapján készített.
2020. március 13. péntek este. Miniszterelnöki bejelentés: március 16-tól a diákok nem mehetnek be az iskolába. Meglepődés, döbbenet, szorongás: mi lesz, hogy lesz.... sokk....... sok-sok gondolat, ötletek, egymás megcsörgetése, elszántság, tervezés, lelkesedés, új módszerek, felületek felkutatása a neten, rengeteg munka. Ez mind egy hétvége alatt. Mert a pedagógus ilyen: nem ismer lehetetlent, ha a tanítványairól van szó.

Aztán jön a következő hét. A gyerekek hétfőn önállóan tanulnak, ismételnek, leckét írnak. A pedagógusok tanácskoznak, terveznek, tanulnak, ismerkednek az on-line tanítás lehetőségeivel. Kedden kapcsolatfelvétel: tanár-diák, tanár-szülő, diák-diák, szülő-szülő, tanár-tanár, csoportok, fakultációk, egyebek, digitális órarendre való átállás. Pörgés. Szerda: fejes a mély vízbe, mindenkinek. Mindenkinek új ez a helyzet. Még a gyerekeknek is, pedig eddig arról panaszkodtunk, mindig "neteznek", telefonoznak. Igen, de ez nem ugyanaz. Meg kell tanulni más formán tanulni. Önállóan, intenzíven, rendszeresen, folyamatosan. Itt tényleg lemarad, aki nem tanul. A pedagógus próbálkozik: melyik applikáció, oktatási módszer a legmegfelelőbb a csoportoknak, osztályoknak. Kicsiknek másképp, mint a nagyobbaknak, másképp az SNI-autista tanulók összevont csoportjainak. Minden megváltozott, de alkalmazkodnunk kell, és tudunk alkalmazkodni. A gyerekek lelkesek, izgulnak, próbálkoznak, hogy sikerüljön. A tanárok mindent megtesznek a gyerekek megsegítésére. Néha túlméretezik a tananyagot, aztán lassítanak. Nem kell rohanni, a tananyag megvár. A szülők a háttérben biztosítják a támogatást akár az ellátásban, akár asszisztálva a tanuláshoz.

A kialakult helyzetre való tekintettel egy teljesen új dologba kellett belevágnunk. A digitális-online világ a tanításban még számunkra, pedagógusok számára is nagyon sok tanulnivalót, új ismeret-anyagot tartalmaz. Nem vagyunk túl képzettek ebben, hiszen a mindennapi munka élőben gyerekekkel zajlik, az osztályteremben, az iskolában, most pedig ez a kapcsolat hiányzik. Mindkét félnek. A mosoly, a biztató pillantás, a komisz arckifejezés, de még a szigorú tekintet is. Az online térben való tájékozódás komoly kihívást jelenthet a szülők számára is, hiszen sokszor még egy email megírása is kihívás. Több esetben a diákok nem veszik komolyan a feladatokat, előfordul, hogy nem jelennek meg a kontaktóra időpontjában. Talán egyedül vannak otthon? Hozzá kell szokni az új helyzethez.  Majd beletanulnak. Ez elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti, a gimnazisták ügyesen alkalmazkodnak.

Nagyon sok türelem kell. Több, mint, amikor bemegyünk az osztálytermekbe. De türelem kell a gyerekek és szülők részéről is. A szülők is otthonról dolgoznak. Nem tudnak egyfolytában a gyerekek mellett lenni, segíteni. Több családban régi gépek vannak, a telefonok nem biztos, hogy alkalmasak a mostani feladatokra. Az iskola ebben tud segíteni. A gyerekek sincsenek felkészülve arra, hogy egyedül tanuljanak, esetleg segítség nélkül. Amit eddig az osztálytermekben tanultak meg 45 perc alatt, annak a mennyiségét talán észre sem vették, mert volt közben egy kis csevegés, fegyelmezés, kis nem figyelés, ábrándozás, lazítás. Most otthon folyamatos a tanulás, nincs, ami lazítaná a feszült figyelmet, sőt sok esetben "anya-apa figyel" a háttérből.  A gyerekek odafigyeltek az iskolában is, de nem annyira koncentráltan, mint ahogy most kell, otthon. Mi, pedagógusok is sok esetben kísérletezünk, próbálgatjuk, mit tudunk csoport-, osztályszinten megvalósítani. Nem kell nagy iramban haladni. Sok kollégának otthon vannak saját gyermekei is, akik szintén segítségre szorulnak, sőt ők is éhesek szoktak lenni, mint más gyerekek. Mindenki legalább kétszer annyit dolgozik a megváltozott helyzetben: tanár, gyerek és szülő is, de együtt menni fog.

Ez a hét a próba, a beszokás és beszoktatás, de a türelem hete is volt. Biztos vagyok abban, hogy a jövő hétre már egy nagyjából kialakult rendszerben fognak gyerekeink tanulni, a pedagógusok tanítani és a szülők segíteni. Rutinosabban, rugalmasabban fogjuk kezelni az új digitális tanulási felületeket, módszereket. Rengeteget tanul most diák is, tanár is és biztos, hogy a szülők is. Csakis összefogással lehetséges ennek a feladatnak a teljesítése.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.