2020. február 16. - Julianna és Lilla napja
Vasárnap
Min:3°
Max:6°
Hétfő
Min:3°
Max:10°
Kedd
Min:6°
Max:10°
Szerda
Min:3°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Törvényszéki levelek
Megállapította a bíróság a szülők felelősségét - a K-vitamin hiánya vezetett gyermekük halálához
2020-02-07 - A Budapest Környéki Törvényszék nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően 2020. február 6-án hirdetett ítéletet annak a házaspárnak a büntetőügyében, akiket kezdetben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, majd gondatlan emberölés vétségével vádoltak.
A vádlottak házastársak. A vádlottak első gyermeke 2010-ben született, míg második gyermekük, L. E. – az ügy sértettje – 2012. november 12. napján. Harmadik gyermekük 2013-ban jött a világra.
 
A II. r. vádlott egyik gyermekével való várandóság idején sem vette igénybe a védőnői szolgálatot, illetve terhesgondozásra sem járt. A II. r. vádlott 2012. október 9. napján szerződést kötött, hogy otthonszülés keretében egy Kft. szolgáltatásait igénybe kívánja venni. A Kft. a szükséges tájékoztatásokat szóban és írásban átadta a II. r. vádlottnak, de mindezekről a tájékoztatásokról az I. r. vádlottnak is tudomása volt, aki a sértett születésénél is jelen volt.
 
A sértett születését követően K-vitamin profilaxist nem kapott, mely a vérzékenység megakadályozására hivatott. Ezt a vitamint egészségügyi intézményben történt szülést követően beadják az újszülöttnek. A gyermeket az előírásoknak megfelelően újszülött gyógyász megvizsgálta és tájékoztatta a szülőket a K és D-vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező BCG oltásról. Az anyagcsere szűrővizsgálathoz a vért az újszülött gyógyász le akarta venni, azonban ezt a szülők írásban elutasították. K-vitamint a szülést követően második alkalommal, egyhetes korban kellett volna kapni a gyermeknek, azonban ekkor sem kapott.
 
A vádlottak 2012. december 4. napján házi gyermekorvosnál jártak a gyermekkel, de K-vitamin pótlást ott sem kapott. 2012 decemberében a vádlottak lakhelyén fűtési problémák voltak, ezért rokonokhoz és ismerősökhöz fordultak, hogy fogadják be őket és gyermekeiket hosszabb időre. A gyermeknél a K-vitamin be nem adása miatt ekkor már koponyaűri vérzés alakult ki, azonban ennek láható jelei nem voltak.
 
2013. január 1. napján L. E. sértett gyakran sírt, enni nem akart. 17 óra körüli időben a csecsemő sértett sugárban hányt. A sértettet a vendéglátó orvoshoz akarta vitetni, ezért felhívta 17 óra 31 perckor I. r. vádlottat, aki közölte, hogy nem vihetik orvoshoz a gyermeket. A gyermek rövidesen ismét és többször hányt, bőrének színe megváltozott. Az első mentőautó hívására 21 óra 39 perckor került sor, ami 22 óra 12 perckor érkezett a helyszínre, azonban perceken belül az esetkocsi is megérkezett.
 
A sértettet a mentők 23 óra 24 perckor a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikájának átadták, ahol 2013. január 8. napján, csecsemőkori agyvérzés következtében elhunyt.
A vádlottak már a sértett születése előtt igyekeztek gyermekeiket távoltartani a magyar egészségügyi ellátástól és csak szükség esetén fordultak bizalmatlanságukban orvoshoz. Hasonló okból a védőnői szolgáltatásokat is visszautasították. Meg voltak győződve arról, hogy maguk jobban tudják, hogy mely – akár kötelezően előírt – eljárás szolgálja, vagy épp károsítja az egészséget.
 
A sértett születését megelőzően is határozott álláspontjuk volt, hogy a mesterséges K-vitaminra nincs szüksége az újszülöttnek, mert az anya méhlepényéből és a szoptatás idején az anya szervezetéből is elegendő mennyiség áll rendelkezésére. Meggyőződésük volt, hogy a művi K-vitamin és azt hordozó Konakion nem megfelelő készítmény, melyet az orvoslás csak tévedésből alkalmaz és ír elő a véralvadáshoz.
 
A sértett születését megelőzően leszögezték, hogy semmilyen művi anyag beadásához az újszülött részére nem járulnak hozzá.
 
A vádlottak a bűncselekmény elkövetését tagadó védekezésével szemben a törvényszék a bizonyítás eredményeként azt állapította meg, hogy a K-vitamin beadása a szülők kötelessége lett volna, erről ők tudomással bírtak, azonban ennek ellenére elmulasztották annak beadását, illetve visszautasították azt. Könnyelműen bizakodtak abban, hogy mulasztásuk mégsem fogja veszélyeztetni gyermekük egészségét, életét. Ezen szülői mulasztásuk összefüggésbe hozható a sértett halálával, mivel azt a K-vitamin beadásának elmulasztása idézte elő.
 
A törvényszék mindkét vádlottat 1-1 rendbeli gondatlan emberölés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért I. r. vádlottat 1 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre, II. r. vádlottat 1 év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. Mindkét vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását a bíróság 2 év próbaidőre felfüggesztette és a vádlottakat előzetes mentesítésben részesítette.
 
Az ítélet elleni esetleges fellebbezés bejelentésére az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanap gondolkodási időt tartottak fenn, így az nem jogerős.
 
Budapest, 2020. február 6.
 
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály

AKTUÁLIS
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
MÁV app: bérletvásárlás iOS-szel is
2020-02-14
Újabb hasznos funkciók válnak elérhetővé február 15-étől a MÁV alkalmazásban. A MÁV-START vonalaira érvényes bérleteket immár az iOS operációs rendszert használók is megvásárolhatják. A H5-ös szentendrei vonalra pedig – várhatóan szintén február közepétől – a kiegészítő MÁV-HÉV bérlet teljesárú, 30 napos változatát is meg lehet majd vásárolni mind Android, mind pedig az iOS alapú készülékeken.

Bérlakáspályázat
2020-02-13
Tizenkét bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat február 13-án.

Kick-box világkupán Ivancsik Szabolcs
2020-02-13
Várakozások feletti eredményekkel tért vissza első komoly megméretéséről a Százhalombattai Kick-Box SE debütáló versenyzője, Ivancsik Szabolcs. Egy ezüst- és két bronzéremmel járult hozzá, hogy a magyar csapat az összesített éremtáblázat második helyét foglalja el a tizedik alkalommal megrendezett Karlovac Open Európa-kupán február 7-9-én Horvátországban.

Az internet napja - Rendőrségi hírlevél
2020-02-13
A tájékoztató letölthető innen! 

Kézilabda - Vasárnap hazai meccs
2020-02-13
A Mogyoródot látja vendégül az SZKE II-DKSK a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokságban február 16-án, vasárnap, 17 órakor a Százhalombattán, a Sportcsarnokban. Koller János és csapata jó játékkal szeretné feledtetni az előző fordulóban elszenvedett vereséget. Várják szurkolóikat.

Felmérést végez a KSH
2020-02-13
Idén is folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvétele Százhalombattán.

Külföldi kábítószer-kereskedőt tartóztattak le
2020-02-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. február 12-én elrendelte annak a török származású, holland állampolgárnak a letartóztatását, aki ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály Vizsgálati Osztálya folytat nyomozást.

Tisztelt Százhalombattai Polgárok!
2020-02-11
Az elmúlt év közéleti eseményeit visszaidézve nemcsak azt állapíthatjuk meg, hogy mozgalmas és tartalmas időszakot tudhatunk magunk mögött, hanem számos országos, térségi és közösségi sikert örömmel és megelégedéssel könyvelhetünk el.

Suliváró az Eötvösben
2020-02-11
A hagyományokhoz híven az idei tanév második felében is színes programokkal várják a nagycsoportos, leendő első osztályos óvodásokat és szüleiket a Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskolába.

Mindent egy helyen a kerti kutakról
2020-02-11
A vonatkozó jogszabály értelmében idén év végéig van arra lehetőség, hogy a kúttulajdonosok bírság kiszabása nélkül megszerezhessék a szükséges fennmaradási engedélyt. Az őket érintő leglényegesebb kérdéseknek jártunk utána. 

Okostelefonos alkalmazásban, fényképpel veszi nyilvántartásba a MÁV az elhagyott értékeket
2020-02-11
Tavaly több mint 9000 talált tárgyat regisztráltak a vasúttársaságnál - Másfélszeresére nőtt a vonatokon hagyott tárgyak száma 2018-hoz képest. Míg két éve 5883, 2019-ben már 9029 talált tárgyat regisztráltak, az elhagyott értékek közül minden második került vissza a tulajdonoshoz. Az utasok egészen meglepő dolgokat is vonaton vagy állomáson felejtenek; találtak már jegygyűrűt, babakocsit, az ünnepi időszakban pedig adventi koszorút, sőt mikulásjelmezt is. A MÁV-START új adatbázis-kezelési rendszert vezetett be novemberben: a jegyvizsgálók, pénztárosok mobilkészülékén lévő alkalmazásban képpel együtt azonnal rögzíthetők a megtalált értékek, ezzel segítve a gyorsabb és könnyebb beazonosítást.

Kezdenek a Gurítók
2020-02-11
Lezajlott a 2019-es év zárása, valamint a 2020-as évnyitó a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokságban. A Battai Gurítók csoportjában a 8. helyen végzett.

Olvass, írj, rajzolj! Anne Frankkal
2020-02-11
Gondolkodásra, alkotásra ösztönző, interaktív kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban február 10-én. Az Anne Frank szellemi örökségére épülő utazó bemutató az amszterdami Anne Frank Házból indult el.

Fogadóóra Óvárosban
2020-02-10
Legtöbben a Szent László, Gyorma, Árpád és Hun utcát érintő löszfalcsúszást és a szelektív hulladékszigeteknél kialakult áldatlan állapotokat tették szóvá Óváros új képviselője, Szabó Gábor első fogadóóráján január 31-én.

Kiváló szervezés, battai érmek
2020-02-10
Nyolcadik alkalommal rendezték Százhalombattán a Magyar Sportlövők Szövetségének tízméteres országos bajnokságát február 6-9-én. A versenyt ezúttal is kiváló szervezés jellemezte, és a várakozásoknak megfelelően szerepeltek a battai lövők.

Bizottsági ülések
2020-02-10
A héten tartják tanácskozásaikat a százhalombattai képviselő-testület szakbizottságai.

Letartóztatták a kábítószer-kereskedőket
2020-02-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. február 7-én elrendelte annak az 2 gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsít.

Ülésezik a képviselő-testület
2020-02-10
Tanácskozást tart a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete február 14-én, pénteken 9 órától.

Új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség 10 tagját tartóztatták le
2020-02-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírói 2020. február 7-én elrendelték annak az 10 gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének elkövetésével gyanúsít.

Zsurzs Kati felvételiztet a színitanodában
2020-02-10
Százhalombattai leányiskolát nyit a fővárosi Thália Tanoda az óvárosi közösségi házban márciusban. A felvételi meghallgatást Seszták Szidónia igazgató mellett Zsurzs Katalin színművésznő tartja február 29-én, szombaton, 10 órától.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.