2020. február 16. - Julianna és Lilla napja
Vasárnap
Min:4°
Max:4°
Hétfő
Min:2°
Max:10°
Kedd
Min:6°
Max:10°
Szerda
Min:3°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Sport

Szelek szárnyán - generációról generációra - írta: CK
2020-02-03 - Kiállítással ünnepeli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Dunamenti Energia Modellező Klub Százhalombattán. A bemutatón működő gőzhajó-, helikopter- és rakétamodell is látható február 29-ig a Barátság Kulturális Központban.
A január 31-én rendezett megnyitón Szél Pál, az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság elnöke köszöntötte a modellezőket az önkormányzat nevében. Kiemelte, hogy a klub már a ’90-es években nemzetközi sikereket hozott a városnak.  A Vári László, Bányai Pál, Forrai István, Fülöp József, Guti József, Izsó János, Mórotz Ödön, Sárdi István által alapított sportszervezetnek a mai napig oszlopa a Forrai és a Mórotz-család. Az idősebb generáció nyomában mára már a fiúk és az unokák haladnak. Sokan megjelentek a jubileumi ünnepségen is. Az ötven év relikviái – modellek, újságcikkek, képek, oklevelek, kupák, érmek – öt vitrinben foglalnak helyet, de az egész előtér is kevés lenne mindent megmutatni. Akad modellező, akinél már a kocsit és a biciklit is kiszorította a garázsból ez a szép és különleges hobbi.

A modellező klubot erőműves és finomítós mérnökök, műszaki szakemberek hozták létre 1970 januárjában. A rendszerváltásig anyagokkal, eszközökkel, gépekkel, szakmunkával támogatta tevékenységüket a két nagyvállalat. Azt követően az önkormányzat hozzájárulásával folytatták a versenyzést, amely azonban az elmúlt években jelentősen csökkent. A városon kívül egyetlen szponzoruk a  FŐTERM Zrt., amelynek a legendás főépítész unokája, Schulek János a vezérigazgatója. Maga is hajómodellező.

A legkisebbtől a legnagyobbig szinte minden méretben láthatók vitorlás hajómodellek a kiállításon – mondta Forrai Csaba, a klub elnöke és három hajóosztály kapitánya az országos szövetségben. Mintegy 18 éve váltotta a tisztségben Bezeczki Csabát, aki előtt az édesapja, Forrai István irányította a DEMK-t. A hajómodellező szakágnak az elmúlt évtizedekben ifjúsági világbajnok második helyezést szerzett Forrai Csaba és Kunvári Sándor. Előbbi sokszoros magyar bajnok és kétszeres világbajnok hatodik helyezett. Felesége, Mónika rengeteget segít neki. Elkíséri a sporteseményekre és az adminisztrációból is kiveszi a részét. A DEMK ugyanis évi 12-15 országos hajómodellversenyt szervez Százhalombattán, a Balatonon, illetve a Velencei-tavon. A Forrai-házaspár az utóbbi időszakban a rakétamodellezésbe is belekóstolt. Csaba tavaly országos bajnok lett. Montreálban élő fiuk nem követte őket a klubba, mégis "modellező" lett: rajzfilmanimátorként dolgozik.

Nem kevésbé patinás a DEMK másik szakága, a körrepülő műrepülő-modellezés, amelyet Mórotz Attila, az ország máig legeredményesebb versenyzője vezet. Csapatban egy első és egy második Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet, egyéniben kétszer nyert kontinens-viadalt. Harminchatszoros országos bajnok. Világbajnokságon egyéni 8. és 15., valamint csapat 4. helyet szerzett. A szakág másik kiemelkedő versenyzője a kisvárdai Tokaji Tamás, aki ugyancsak válogatott kerettag. Idén ő vívta ki az elsőséget az OB-n, míg Mórotz Attila a dobogó második helyére állhatott.

Mint mondta, a repülés szeretete mellett a fizikai alapokat is nagyon jól el lehet sajátítani a modellezéssel, amit mi sem bizonyít jobban, mint a harmadik modellező generáció két tagja, Budiás Balázs, aki jelenleg utasszállító repülőgépet vezet, valamint Mórotz Máté, aki három éve dolgozik Tirolban ugyancsak utasszállító siklóernyősként.


AKTUÁLIS
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
MÁV app: bérletvásárlás iOS-szel is
2020-02-14
Újabb hasznos funkciók válnak elérhetővé február 15-étől a MÁV alkalmazásban. A MÁV-START vonalaira érvényes bérleteket immár az iOS operációs rendszert használók is megvásárolhatják. A H5-ös szentendrei vonalra pedig – várhatóan szintén február közepétől – a kiegészítő MÁV-HÉV bérlet teljesárú, 30 napos változatát is meg lehet majd vásárolni mind Android, mind pedig az iOS alapú készülékeken.

Bérlakáspályázat
2020-02-13
Tizenkét bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat február 13-án.

Kick-box világkupán Ivancsik Szabolcs
2020-02-13
Várakozások feletti eredményekkel tért vissza első komoly megméretéséről a Százhalombattai Kick-Box SE debütáló versenyzője, Ivancsik Szabolcs. Egy ezüst- és két bronzéremmel járult hozzá, hogy a magyar csapat az összesített éremtáblázat második helyét foglalja el a tizedik alkalommal megrendezett Karlovac Open Európa-kupán február 7-9-én Horvátországban.

Az internet napja - Rendőrségi hírlevél
2020-02-13
A tájékoztató letölthető innen! 

Kézilabda - Vasárnap hazai meccs
2020-02-13
A Mogyoródot látja vendégül az SZKE II-DKSK a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokságban február 16-án, vasárnap, 17 órakor a Százhalombattán, a Sportcsarnokban. Koller János és csapata jó játékkal szeretné feledtetni az előző fordulóban elszenvedett vereséget. Várják szurkolóikat.

Felmérést végez a KSH
2020-02-13
Idén is folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvétele Százhalombattán.

Külföldi kábítószer-kereskedőt tartóztattak le
2020-02-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. február 12-én elrendelte annak a török származású, holland állampolgárnak a letartóztatását, aki ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály Vizsgálati Osztálya folytat nyomozást.

Tisztelt Százhalombattai Polgárok!
2020-02-11
Az elmúlt év közéleti eseményeit visszaidézve nemcsak azt állapíthatjuk meg, hogy mozgalmas és tartalmas időszakot tudhatunk magunk mögött, hanem számos országos, térségi és közösségi sikert örömmel és megelégedéssel könyvelhetünk el.

Suliváró az Eötvösben
2020-02-11
A hagyományokhoz híven az idei tanév második felében is színes programokkal várják a nagycsoportos, leendő első osztályos óvodásokat és szüleiket a Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskolába.

Mindent egy helyen a kerti kutakról
2020-02-11
A vonatkozó jogszabály értelmében idén év végéig van arra lehetőség, hogy a kúttulajdonosok bírság kiszabása nélkül megszerezhessék a szükséges fennmaradási engedélyt. Az őket érintő leglényegesebb kérdéseknek jártunk utána. 

Okostelefonos alkalmazásban, fényképpel veszi nyilvántartásba a MÁV az elhagyott értékeket
2020-02-11
Tavaly több mint 9000 talált tárgyat regisztráltak a vasúttársaságnál - Másfélszeresére nőtt a vonatokon hagyott tárgyak száma 2018-hoz képest. Míg két éve 5883, 2019-ben már 9029 talált tárgyat regisztráltak, az elhagyott értékek közül minden második került vissza a tulajdonoshoz. Az utasok egészen meglepő dolgokat is vonaton vagy állomáson felejtenek; találtak már jegygyűrűt, babakocsit, az ünnepi időszakban pedig adventi koszorút, sőt mikulásjelmezt is. A MÁV-START új adatbázis-kezelési rendszert vezetett be novemberben: a jegyvizsgálók, pénztárosok mobilkészülékén lévő alkalmazásban képpel együtt azonnal rögzíthetők a megtalált értékek, ezzel segítve a gyorsabb és könnyebb beazonosítást.

Kezdenek a Gurítók
2020-02-11
Lezajlott a 2019-es év zárása, valamint a 2020-as évnyitó a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokságban. A Battai Gurítók csoportjában a 8. helyen végzett.

Olvass, írj, rajzolj! Anne Frankkal
2020-02-11
Gondolkodásra, alkotásra ösztönző, interaktív kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban február 10-én. Az Anne Frank szellemi örökségére épülő utazó bemutató az amszterdami Anne Frank Házból indult el.

Fogadóóra Óvárosban
2020-02-10
Legtöbben a Szent László, Gyorma, Árpád és Hun utcát érintő löszfalcsúszást és a szelektív hulladékszigeteknél kialakult áldatlan állapotokat tették szóvá Óváros új képviselője, Szabó Gábor első fogadóóráján január 31-én.

Kiváló szervezés, battai érmek
2020-02-10
Nyolcadik alkalommal rendezték Százhalombattán a Magyar Sportlövők Szövetségének tízméteres országos bajnokságát február 6-9-én. A versenyt ezúttal is kiváló szervezés jellemezte, és a várakozásoknak megfelelően szerepeltek a battai lövők.

Bizottsági ülések
2020-02-10
A héten tartják tanácskozásaikat a százhalombattai képviselő-testület szakbizottságai.

Letartóztatták a kábítószer-kereskedőket
2020-02-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. február 7-én elrendelte annak az 2 gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsít.

Ülésezik a képviselő-testület
2020-02-10
Tanácskozást tart a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete február 14-én, pénteken 9 órától.

Új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség 10 tagját tartóztatták le
2020-02-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírói 2020. február 7-én elrendelték annak az 10 gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének elkövetésével gyanúsít.

Zsurzs Kati felvételiztet a színitanodában
2020-02-10
Százhalombattai leányiskolát nyit a fővárosi Thália Tanoda az óvárosi közösségi házban márciusban. A felvételi meghallgatást Seszták Szidónia igazgató mellett Zsurzs Katalin színművésznő tartja február 29-én, szombaton, 10 órától.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.