2020. február 25. - Géza napja
Kedd
Min:4°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:2°
Max:6°
Szombat
Min:1°
Max:8°
Kultúra, Oktatás

A Magyar Kultúra Lovagja lett Kovács Marianna
2020-01-21 - A Magyar Kultúra Lovagja címet adományozta Kovács Mariannának, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetőjének a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a budapesti Honvéd Kulturális Központban január 18-án.
"Olyan kiváló emberek kapják a Kultúra Lovagja elismerést, akik nemcsak az egyetemes és magyar kultúrát őrizték, ápolták évtizedeken keresztül, hanem rengeteget tettek a közösségünkért egy emberöltőn át, alázatos és következetes munkával" – mondta a rendezvényen Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Kovács Marianna a népmese hagyományának ápolásáért, közvetítéséért, országos népszerűsítéséért kapta a magas szintű elismerést. Méltatásában elhangzott, hogy a minőségi élőszavas mesemondás, a Kárpát-medence népmesekincsének fáradhatatlan élményszerű terjesztője. A népmesével foglalkozó szakemberek és a mesemondók összefogásának segítője. Alapító tagja a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületnek. Tagja a Magyar Olvasástársaság Tanácsának, állandó szervezője az országos népmese-konferenciáknak. "A népmese napja" mozgalom elindítója, szakmai gondozója. A könyvtári népmeseprogramok, táborok, a családi mesemondóprogramok kezdeményezője. A hagyományos mesemondás módszertanának, taníthatóságának szakértője, aki rendszeresen tart előadásokat a mese szerepéről az olvasóvá nevelésben. Tevékenységével jelentősen hozzájárul a magyarországi horvát mesekultúra megismeréséhez, népszerűsítéséhez. A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál szakmai partnere.

Szerb-horvát nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként diplomázott, néhány évig az I-es számú általános iskolában tanított oroszt és szerbet. Több mint harminc éve a Hamvas Béla Városi Könyvtárban dolgozik.

A csaknem teljesen horvát anyanyelvű, határmenti Drávasztárán született horvát nemzetiségi családban. Gyermekkorát meghatározta a mese, a faluban ugyanis nem működött óvoda, a gyerekek felügyeletét az idősebb családtagok látták el. "Akkoriban nem feküdtek le a felnőttek játszani a gyerek mellé úgy, mint ma, de állandóan szóval tartották." Neki a nagyszülei mellett a legtöbbet két nagynénje mesélt, akik nem mentek férjhez, együtt laktak és sokat vigyáztak rá. "Bármit tett az ember, pláne, ha rosszat, következett, hogy na, mondok erre egy mesét." A tanulságos, példázatos történetek között életesemények, faluban megesett dolgok, állatos történetek és természetesen népmesék szerepeltek.

"Gyerekkorom egyik visszatérő emlékképe, hogy kinézek a házunk ablakán és látom, ahogy elhalad egy tevekaraván. Nyilvánvalóan nem láthattam ilyet, de megelevenedtek előttem az Ezeregy éjszaka meséi, mert jól mesélték nekem. Aki ugyanis jól mesél, az képekben fejezi ki magát. Ezeknek a képeknek a feldolgozása pedig hozzásegíti a mesehallgató gyereket, hogy a későbbiekben készségszintű olvasóvá váljon."

A mese könyvtárosként is fontos maradt a számára, az elsők között végezte el a Hagyományok Háza népmesemondó tanfolyamát. A kiváló mesterekből – Agócs Gergőből, Berecz Andrásból, Fábián Erzsébetből, Kóka Rozáliából – mostanra barátok és kollégák lettek számára. A végzett mesemondókkal 2014-ben megalakították a Meseszó Egyesületet, amely országszerte számos programot kezdeményezett a hagyományos mesemondás népszerűsítése érdekében. Tagjai szinte minden hétvégén mesélnek valahol, a Hagyományok Házában tömegeket vonz havi mesemondó körük.    
   
Kovács Marianna 2008-ban levélben fordult a Magyar Olvasástársasághoz a százhalombattai könyvtár akkori vezetőjével, Szalai Gábornéval, hogy jónak tartanák egy közös, nemzeti ünnepnap, Benedek Elek születésnapja köré szervezni a hagyományos mesemondást népszerűsítő országos rendezvényeket. Miként mondani szokták, nyitott kapukat döngettek, a szervezetet ugyanis foglalkoztatta valamely saját, nemzeti hagyomány megteremtésének a gondolata. A Magyar Népmese Napja nagyon rövid idő alatt vált országos mozgalommá, amelyhez számos intézmény és közösség csatlakozott, a százhalombattai könyvtár kezdeményező, koordináló szerepe azonban azóta is megmaradt. A központi rendezvényeket, a népmesekonferenciákat tizenöt éve Kovács Marianna szervezi.

Szakemberként nagyon sokat tud a népmesekincs kulturális értékéről, az élőszavas mese szerepéről, terápiás, nevelő, fejlesztő, gyógyító hatásairól. "Nagy boldogság, hogy mesélhetek. Varázsállapot, amely óriási felelősség is – a meséért és a hallgatóért. Az emberek többsége nem hiszi, hogy vissza lehet állítani a népmese hagyományát az életünkbe, de érdekes, hogy a néptáncosok viszont azt mondják, ami most történik a népmesével, az ahhoz hasonló, ami a néptánccal történt a táncházmozgalom során. A magam részéről nagyon büszke vagyok arra, hogy ehhez hozzá tudtam járulni. Büszkeséggel tölt el a Hamvas Béla Városi Könyvtár kiemelkedő, kezdeményező szerepvállalása, mint ahogy az is, hogy kollégámmal, László Anival és a "Matrica" Múzeum munkatársával, Tóth Zsuzsannával már hárman vagyunk hagyományos népmesemondók a városban."  

AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tapasztalt az új őrsparancsnok
2020-02-24
A tárnoki rendőrőrsöt vezette 2015-től idén januárig Bátyi László rendőr őrnagy, aki február elsején vette át a százhalombattai rendőrőrs irányítását. Szeretné megőrizni és javítani a közbiztonságot – látható rendőri jelenléttel és a rendezvények hatósági biztosításával.

Vandáltúra
2020-02-24
Mintha csak egy vandál horda söpört volna végig Százhalombatta Óvárosán február 22-én, szombaton éjszaka. Kiborogatták a kukákat a Szent László úton, az egyiket pedig egy személyautó szélvédőjébe dobták a régi óvodaépületnél, és bezúzták a buszmegálló üvegfalát a Lehel utcánál.

Változik a fogadóóra időpontja
2020-02-24
Az eredetileg meghirdetett időpont (16.30-tól 18.30-ig) helyett 15 órától 17 óráig fog tartani Szabó Gábor óvárosi képviselő fogadó órája február 28-án a Zenálkó Etel közösségi házban.

Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.