2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:16°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:10°
Max:23°
Kedd
Min:12°
Max:18°
Szerda
Min:11°
Max:23°
Könyvajánló

Könyvjelző - írta: ani
2020-01-13 - C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért
Vannak, akik lelkesen osztják Greta Thunberg (ejtsd: Tunberj) nézeteit, mondatait, videóit, míg mások rosszallóan és kétkedve. Egyre többen hálásak neki, hogy különös személyiségével, egyéni harcával végre elég látványosan felhívta a világ figyelmét egy égető kérdésre, sokan csatlakoznak mozgalmához világszerte. Mások vádakkal illetik a szüleit és támogatóit, hogy "egy beteg kislányt felhasználva hőbörögnek"; egészen odáig, hogy ez az egész inkább árt, mint használ a környezettudatosság ügyének.

Van egy igazán izgalmas nézőpontja ennek az egész "Gréta-jelenségnek". Most egy gyerek mondja meg a felnőtteknek, hogy mit csináljanak. De ki is ez a rendkívüli kislány, aki hol hangosan, hol csak a pillantásával beszél?

A 2003-ban született diáklány 2018 augusztusában bukkant fel a svéd parlament előtt. Ezt megelőzte egy pályázatra írt cikket, amiben a svéd politikusok szemére hányja, hogy miközben előszeretettel állítják be Svédországot példamutatónak a környezetvédelem területén, valójában igen sok üvegházhatású gázt bocsát ki. Greta a cikkel megnyerte a pályázatot, és hamar kapcsolatba került különböző klímaaktivistákkal. Kezdeményezte, hogy tartsanak vele egy iskolai sztrájkban, amelynek üzenete, hogy ha a politikusok nem teszik a dolgukat, akkor a diákok sem hajlandóak. Az ötletéhez azonban senki nem csatlakozott. A szülei azt mondták, nem tiltják meg neki, de nem is támogatják. Egyedül, mindössze egy táblával és jónéhány szórólappal "felfegyverkezve" kezdte el harcát a Földért a svéd tanév első napján, egy különösen forró nyarat követő augusztus 20-án.

Ezután minden nap a parlament elé ment iskola helyett. Makacsul és némán folytatta a tüntetést. Az autizmus egy enyhébb formájával, Asperger-szindrómával él, amely azt is jelenti, hogy amit a fejébe vesz, attól nem lehet eltántorítani, és egyáltalán nem érdekli, hogy ez másoknak tetszik-e vagy sem.

Sokan elmentek mellette, szinte észre sem vették. Azután jött egy klímaaktivista, Ingmar Rentzhog, aki PR-ügynökként is dolgozik, és készített néhány fotót róla, amit kiposztolt a Facebookon és értesítette a sajtót. A média felkapta a történetet: "a kislány, aki ellógja a sulit, hogy a klímáért sztrájkoljon". Nem sokkal később, decemberben már meghívták beszédet mondani a lengyelországi Katowicébe, a klímacsúcstalálkozóra, ahol rangos politikusoknak olvasott be elkeseredett, őszinte szavakkal. Beszéde rövid volt, de igen határozottan fogalmazott – a többi között arról, hogy a politikusok sokat beszélnek és keveset tesznek.

Azóta bejárta a világot – a világhálón és a valóságban egyaránt. Mindennapos sztrájkja minden péntekre korlátozódott, és nemzetközi mozgalom született "Fridays for Future!" (Péntekek a jövőért!) felkiáltással. Ha csak annyi a szerepe, hogy fókuszba hozta és széles rétegekben beszédtémává tette a klímaveszélyt, már sokkal nagyobb eredményt ért el, mint a világ számtalan környezetvédelemmel foglalkozó politikusa vagy szervezete, hiszen általa jutott el a kérdés a gyerekekhez, akikről valójában szól mindez, akiknek a könyv is íródott.

A kötetnek körülbelül a fele foglalkozik Greta személyes útjának bemutatásával, az elmélettel. A másik felében gyakorlati tanácsokat találunk, hogyan és mit kell tennünk az élhető jövő érdekében. Elmagyarázza az ökológiai lábnyom jelentését, tartalmaz egy kis klímaábécét, körbejárja az energiafelhasználás, a táplálkozás, a közlekedés, a fogyasztás témakörét. A magyar kiadás kiegészül az aktuális hazai adatokkal is.

Mint minden környezettudatos kezdeményezés, ez a könyv sem kényszerít, hogy egyik napról a másikra gyökeresen változtassunk az életmódunkon. A gyerekeknek azonban még nincsenek megcsontosodott fogyasztói szokásaik. A felnőtteknek csak annyi a dolguk, hogy ezúttal legyenek nyitottak rájuk, fogadják el, hogy az ő jövőjük érdekében megéri változni. Az utolsó lapok üresek: ide az olvasó maga kezdheti el gyűjteni az ötleteit. A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.