2020. február 25. - Géza napja
Kedd
Min:3°
Max:14°
Szerda
Min:4°
Max:9°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:3°
Max:6°
Szombat
Min:1°
Max:9°
Könyvajánló

Könyvjelző - írta: ani
2020-01-13 - C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért
Vannak, akik lelkesen osztják Greta Thunberg (ejtsd: Tunberj) nézeteit, mondatait, videóit, míg mások rosszallóan és kétkedve. Egyre többen hálásak neki, hogy különös személyiségével, egyéni harcával végre elég látványosan felhívta a világ figyelmét egy égető kérdésre, sokan csatlakoznak mozgalmához világszerte. Mások vádakkal illetik a szüleit és támogatóit, hogy "egy beteg kislányt felhasználva hőbörögnek"; egészen odáig, hogy ez az egész inkább árt, mint használ a környezettudatosság ügyének.

Van egy igazán izgalmas nézőpontja ennek az egész "Gréta-jelenségnek". Most egy gyerek mondja meg a felnőtteknek, hogy mit csináljanak. De ki is ez a rendkívüli kislány, aki hol hangosan, hol csak a pillantásával beszél?

A 2003-ban született diáklány 2018 augusztusában bukkant fel a svéd parlament előtt. Ezt megelőzte egy pályázatra írt cikket, amiben a svéd politikusok szemére hányja, hogy miközben előszeretettel állítják be Svédországot példamutatónak a környezetvédelem területén, valójában igen sok üvegházhatású gázt bocsát ki. Greta a cikkel megnyerte a pályázatot, és hamar kapcsolatba került különböző klímaaktivistákkal. Kezdeményezte, hogy tartsanak vele egy iskolai sztrájkban, amelynek üzenete, hogy ha a politikusok nem teszik a dolgukat, akkor a diákok sem hajlandóak. Az ötletéhez azonban senki nem csatlakozott. A szülei azt mondták, nem tiltják meg neki, de nem is támogatják. Egyedül, mindössze egy táblával és jónéhány szórólappal "felfegyverkezve" kezdte el harcát a Földért a svéd tanév első napján, egy különösen forró nyarat követő augusztus 20-án.

Ezután minden nap a parlament elé ment iskola helyett. Makacsul és némán folytatta a tüntetést. Az autizmus egy enyhébb formájával, Asperger-szindrómával él, amely azt is jelenti, hogy amit a fejébe vesz, attól nem lehet eltántorítani, és egyáltalán nem érdekli, hogy ez másoknak tetszik-e vagy sem.

Sokan elmentek mellette, szinte észre sem vették. Azután jött egy klímaaktivista, Ingmar Rentzhog, aki PR-ügynökként is dolgozik, és készített néhány fotót róla, amit kiposztolt a Facebookon és értesítette a sajtót. A média felkapta a történetet: "a kislány, aki ellógja a sulit, hogy a klímáért sztrájkoljon". Nem sokkal később, decemberben már meghívták beszédet mondani a lengyelországi Katowicébe, a klímacsúcstalálkozóra, ahol rangos politikusoknak olvasott be elkeseredett, őszinte szavakkal. Beszéde rövid volt, de igen határozottan fogalmazott – a többi között arról, hogy a politikusok sokat beszélnek és keveset tesznek.

Azóta bejárta a világot – a világhálón és a valóságban egyaránt. Mindennapos sztrájkja minden péntekre korlátozódott, és nemzetközi mozgalom született "Fridays for Future!" (Péntekek a jövőért!) felkiáltással. Ha csak annyi a szerepe, hogy fókuszba hozta és széles rétegekben beszédtémává tette a klímaveszélyt, már sokkal nagyobb eredményt ért el, mint a világ számtalan környezetvédelemmel foglalkozó politikusa vagy szervezete, hiszen általa jutott el a kérdés a gyerekekhez, akikről valójában szól mindez, akiknek a könyv is íródott.

A kötetnek körülbelül a fele foglalkozik Greta személyes útjának bemutatásával, az elmélettel. A másik felében gyakorlati tanácsokat találunk, hogyan és mit kell tennünk az élhető jövő érdekében. Elmagyarázza az ökológiai lábnyom jelentését, tartalmaz egy kis klímaábécét, körbejárja az energiafelhasználás, a táplálkozás, a közlekedés, a fogyasztás témakörét. A magyar kiadás kiegészül az aktuális hazai adatokkal is.

Mint minden környezettudatos kezdeményezés, ez a könyv sem kényszerít, hogy egyik napról a másikra gyökeresen változtassunk az életmódunkon. A gyerekeknek azonban még nincsenek megcsontosodott fogyasztói szokásaik. A felnőtteknek csak annyi a dolguk, hogy ezúttal legyenek nyitottak rájuk, fogadják el, hogy az ő jövőjük érdekében megéri változni. Az utolsó lapok üresek: ide az olvasó maga kezdheti el gyűjteni az ötleteit. A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában.

AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tapasztalt az új őrsparancsnok
2020-02-24
A tárnoki rendőrőrsöt vezette 2015-től idén januárig Bátyi László rendőr őrnagy, aki február elsején vette át a százhalombattai rendőrőrs irányítását. Szeretné megőrizni és javítani a közbiztonságot – látható rendőri jelenléttel és a rendezvények hatósági biztosításával.

Vandáltúra
2020-02-24
Mintha csak egy vandál horda söpört volna végig Százhalombatta Óvárosán február 22-én, szombaton éjszaka. Kiborogatták a kukákat a Szent László úton, az egyiket pedig egy személyautó szélvédőjébe dobták a régi óvodaépületnél, és bezúzták a buszmegálló üvegfalát a Lehel utcánál.

Változik a fogadóóra időpontja
2020-02-24
Az eredetileg meghirdetett időpont (16.30-tól 18.30-ig) helyett 15 órától 17 óráig fog tartani Szabó Gábor óvárosi képviselő fogadó órája február 28-án a Zenálkó Etel közösségi házban.

Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.