2020. február 25. - Géza napja
Hétfő
Min:6°
Max:6°
Kedd
Min:4°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:2°
Max:6°
Önkormányzat

Tartalmas esztendő - Polgármesteri évértékelő
2020-01-13 - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 
Új képviselő-testület
Negyvenöt százalékos részvételi aránnyal sikeresen lezajlott az önkormányzati választás városunkban október 13-án. Jóleső érzéssel töltött el, hogy ismét bizalmat szavaztak nekem, így az ÉSZKE jelöltjeként 64,3 százalékos szavazati aránnyal hetedik ciklusomat kezdtem meg polgármesterként. Százhalombatta Város Önkormányzata november 4-én tartotta alakuló ülését. Ezt követően alpolgármesteri megbízást kapott Török Sándor és Nagy Balázs képviselő, majd felállítottuk a bizottságokat. Négy szakbizottság, a Pénzügyi, Egészségügyi és Városüzemeltetési, az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi, az Oktatási és Szociális, valamint a Környezetvédelmi Bizottság kezdte meg a munkát.   Egészségügy
A színvonalas egészségügyi ellátás fenntartására tavaly is kiemelt figyelmet fordítottunk. A már korábban finanszírozott önként vállalt feladatokon túl újabb díjmentes szolgáltatásokat vezettünk be. A kötelezően ellátandó feladatokat kiegészítve – a városlakók stabil, sokoldalú egészségügyi ellátása érdekében – számos szolgáltatást biztosítottunk.

Az év legnagyobb egészségügyi beruházása az új, automatikusan programozható röntgengép volt, amelyet szeptember 2-tól helyeztek üzembe a Százhalom Egészségügyi Központban. A korábbi röntgenrendszer a terhelés és a huzamosabb használati idő miatt elavult, elhasználódott, gyakran és költségesen kellett javítani, a biztonságos betegellátás érdekében halaszthatatlanná vált a cseréje. Az új digitális röntgengépet 2018. második felében vásároltuk meg, majd megkezdődött a beépítése és a vizsgálószobák kialakítása. A közel 100 millió forintos beruházással hosszú ideig biztosított lesz a professzionális, megbízható és pontos röntgenvizsgálat.

Folytattuk, sőt új lehetőséggel egészítettük ki a nagycsoportos gyerekek iskolakezdés előtti szűrővizsgálatát. Az ötödik alkalommal szervezett ingyenes szemészeti szűrésen 175 nagycsoportos gyermek vett részt, míg a tavaly bevezetett ortopédiai szűrővizsgálaton 187 kisgyermeket vizsgáltak. A megelőző munkának köszönhetően a látás és ortopédiai problémák még iskolakezdés előtt kiszűrhetők, így elkerülhetők, időben korrigálhatók a tanulási nehézségek, és minden kisgyerek több esélyt kap az eredményes tanuláshoz.
Továbbra is ingyenesen biztosítottuk a rotavírus és bárányhimlő elleni védőoltásokat, amelyek már több mint tíz éve szerepelnek oltási programunkban. 2019-ben 150 kisgyermek kapott rotavírus elleni vakcinát, míg a bárányhimlő elleni védőoltást 110 gyermeknek biztosítottuk, azok számára, akik kiestek az állami támogatásból.

A gyerekek gyorsabb és kényelmesebb szakellátása érdekében kialakítottuk az 5. számú házi gyermekorvosi körzetet dr. Ács Beáta közreműködésével, aki nagy tudással, több szakirányú végzettséggel, klinikai és háziorvosi gyakorlattal rendelkezik. Óváros és a lakótelep egy kisebb része tartozik a körzetéhez.

A csecsemők biztonságosabb otthoni ellátása volt a célja annak a 18 új légzésfigyelő készülék beszerzésének, amelyet a Városi Családsegítő és Gondozási Központ védőnői szolgálatának adtunk át. Az újdonsült szülők a készülékeket a házi gyermekorvosok, illetve a védőnők javaslata alapján vihetik haza.

Míg az országban kialakult orvoshiány miatt számos településnek a kötelező hétvégi és éjszakai orvosi ügyelet biztosítása is problémát okoz, addig városunkban 24 órás felnőtt és gyermekorvosi ügyelet működik. A kötelező hétvégi és éjszakai ügyelet mellett – önként vállalt feladatként – rendelési időben is biztosítjuk az ügyeleti ellátást.  
       
Minden városlakó térítésmentesen veheti igénybe a betegszállítást. A szolgáltatás minőségének javítása érdekében márciusban kényelmesebb, korszerűen felszerelt gépjárműre cseréltük a régi betegszállító autót, amelynek költsége átalakítással együtt több mint 10 millió forint volt. Az új gépjármű eddig több mint 1 500 betegnek segített eljutni az Egészségügyi Központba, illetve hazajutni a vizsgálatot követően.

Folytattuk az ingyenes tüdőszűrést is, amelyet tavaly több mint négyezren vettek igénybe.

A gyorsabb mentés és a szakszerű szakellátás javítása érdekében több mint 2 millió forint értékben nyújtottunk fejlesztési támogatást a százhalombattai mentőállomásnak az Országos Egyesület a Mosolyért – Közhasznú Egyesület közreműködésével. A mentőállomás számos új, nélkülözhetetlen életmentő eszközzel gazdagodott.

Közvilágítás
Mivel az elmúlt időszakban egyre gyakoribbak voltak a közvilágítási problémák, és az elhúzódó javítások megnehezítették a városlakók életét, decemberben tárgyalásokat kezdtünk az ELMŰ-vel, amelynek eredményeként a jövőben kiemelt ügyfélként kezeli Százhalombatta Város Önkormányzatát. Januárban stratégiai megállapodást kötünk az előre érzékelhető hibák kiküszöbölése, a közvilágítás stabilizálása érdekében.

Kiépítettük a közvilágítást a Göncz Árpád parkban, a Köbüki játszótér mellett, a Lehel utca és a Géza fejedelem út között, valamint a Dunafüredi úti garázssor előtt. Kicseréltük a régi, kopott kandelábereket az egészségügyi központ előtt.   

Közrend és közbiztonság
A közrend és közbiztonság megőrzésében nagyon fontos szerepet tölt be a rendőrség, a polgárőrség, valamint a közterület-felügyelet munkája és együttműködése. A város térfelügyeleti rendszert működtet, valamint évek óta támogatja a "Közösen a biztonságos Százhalombattáért" programot, amelynek keretében a rendőrség bűnmegelőzési, drogprevenciós, internet- és chatbiztonsági előadásokat tart az iskolákban.

Szolgáltatások, támogatások
A kötelező szociális támogatásokon felül önkéntes ellátásokat is biztosít az önkormányzat. A 2019. július 1. után született babáknak 30.000 forint értékű babacsomagot igényelhetnek szüleik. Az étkezési térítési díj finanszírozását – az állami támogatás kiegészítéseként – három gyerek után igényelték tavaly. Lakbértámogatásra közel 400 ezer, míg karácsonyi támogatás címén több, mint 1,2 millió forintot adtunk a rászoruló családoknak. Tizenöt fiatal nyert Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázati hozzájárulást a 2020. évi fordulóban.

Bérlakásprogramunk keretében évente több alkalommal írunk ki szociális bérlakáspályázatot, amely a nehéz helyzetbe került családok és az önálló életet kezdő fiatalok támogatását teszi lehetővé.

A városban tizenhárom nyugdíjas klub működik, amelyek az önkormányzat támogatásával aktív klubéletet élnek, programokat, kirándulásokat szerveznek.

Az időseket minden évben ajándékcsomaggal, illetve vendéglátással és műsorral köszönti az önkormányzat az idősek világnapján, a Battai Napokon és karácsonykor.

Mindennapok
Köztisztasági feladataink hatékony ellátása érdekében új, szívó-seprőfelépítménnyel gyártott seprőgépet helyeztünk üzembe, amelynek feladata az útszegéllyel ellátott közutak folyamatos tisztítása a város teljes területén. A jármű különösen hasznos a téli útszórásokat követő, kora tavaszi "nagytakarításkor", virágzáskor, valamint lombhullatáskor.

A SZÁKOM Kft. munkatársainak az egyik legnagyobb kihívást a szúnyoggyérítés jelentette tavaly. A májusi esőzés, majd az azt követő meleg miatt jelentősen elszaporodtak a vérszívók, amelyeket csak folyamatos földi és légi irtással sikerült visszaszorítani.

A városlakók igényeinek megfelelve "kulcsos házzá" alakítottuk az óvárosi és a dunafüredi közösségi házat, ahol közösségépítő eseményeket, privát rendezvényeket, táborokat tarthatnak.

Szintén a városlakók igényeit szem előtt tartva, a Magyar Postával folytatott egyeztetések eredményeként postahivatal nyílt Óvárosban március elején.

Elindultunk az "okos város" felé vezető úton. Tíz okospadot telepítettünk a város különböző pontjain, amelyek egyre népszerűbb pihenő és találkozási pontok a fiatalok körében.

Új mobiltelefonos applikációt fejlesztettünk egy helyi fiatal vállalkozó közreműködésével. A BattaTúra néven letölthető alkalmazás célja, hogy mozgással összekötött kulturális, történelmi, szórakoztató barangolásra ösztönözzük a városlakókat és a látogatókat.
Óriási sikere volt a XXVI. Battai Napoknak, amely ezzel minden idők leglátogatottabb százhalombattai nagyrendezvénye lett.

Sportélet
Az egyesületek magas szintű támogatása mellett több sportpályát felújított, illetve átépített az önkormányzat, egyre több rendezett, sportolásra alkalmas terület várja a testmozgásra vágyókat.

Kialakítottunk egy multifunkcionális sportpályát, ahol két focikapu, valamint két kosárlabda és streetball palánk kapott helyet. Átadtunk egy gyermekeknek kialakított KRESZ-pályát, ahol a közlekedés szabályait ismerheti meg a kisebb korosztály. Új burkolatot kapott a focipálya a Sportparkban, sporteszközöket telepítettünk az Arany János iskola udvarára és felújítottuk az Eötvös iskola udvarát.

Sportolóink tavaly is fantasztikus eredményekkel gazdagították városunk hírnevét.  

Beruházások
Az év egyik legnagyobb beruházása a Gesztenyés út rekonstrukciója volt, amelynek keretében új burkolatot kapott az úttest és a járda, valamint megújult a "Matrica" Múzeum és az egészségközpont előtti parkoló.

Átépült, szebb, komfortosabb, akadálymentesebb lett az Ifjúság út. Több évtizede fennálló gondot megoldva, új technológiával sikerült megerősíteni a Hun utcai partfalat.
A szélsőséges időjárás miatt a város egyes területein komoly problémát okozott a csapadékvíz-elvezetés. Az önkormányzat felmérte a tennivalókat. A legsürgősebb feladatokat – a Dózsa György út egy szakaszán és a Szellő utcában – még tavaly elvégeztük, a többit pedig beterveztük a 2020-as költségvetésbe.

Több utcát felújítottunk, a többi között új burkolatot kapott a Thury György és a Kinizsi utca.

Megújult a Göncz Árpád parkban található Pitypang szökőkút és a főtéri Csodaszarvas díszkút. Felújítottuk a főtéri harangjátékot, aminek köszönhetően minden órában más-más dallamot játszik.

Bízom benne, hogy az előttünk álló 2020-as esztendő legalább olyan tartalmas és eredményes lesz a város számára, amilyen a tavalyi volt. Ennek jegyében kívánok minden kedves százhalombattainak jó egészséget és sikeres, boldog új évet!

Vezér Mihály polgármesterAKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tapasztalt az új őrsparancsnok
2020-02-24
A tárnoki rendőrőrsöt vezette 2015-től idén januárig Bátyi László rendőr őrnagy, aki február elsején vette át a százhalombattai rendőrőrs irányítását. Szeretné megőrizni és javítani a közbiztonságot – látható rendőri jelenléttel és a rendezvények hatósági biztosításával.

Vandáltúra
2020-02-24
Mintha csak egy vandál horda söpört volna végig Százhalombatta Óvárosán február 22-én, szombaton éjszaka. Kiborogatták a kukákat a Szent László úton, az egyiket pedig egy személyautó szélvédőjébe dobták a régi óvodaépületnél, és bezúzták a buszmegálló üvegfalát a Lehel utcánál.

Változik a fogadóóra időpontja
2020-02-24
Az eredetileg meghirdetett időpont (16.30-tól 18.30-ig) helyett 15 órától 17 óráig fog tartani Szabó Gábor óvárosi képviselő fogadó órája február 28-án a Zenálkó Etel közösségi házban.

Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.