2020. február 25. - Géza napja
Kedd
Min:4°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:2°
Max:6°
Szombat
Min:1°
Max:8°
Szolgáltatás

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09 - Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, nyugdíj
Idén is nyolc-nyolc százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege a 2018 végén kötött egyez¬ség értelmében. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér összege bruttó 160 920 ezer forintra (családi adókedvezmény nélkül nettó 107 ezer forint), míg a középfokú végzettséghez kötött bérminimum bruttó 210 600 forintra nőtt.
A nyugdíjak 2,8 százalékkal növekedtek az év elejétől. Az átlagnyugdíj 3800 forinttal, havi 138 ezer forintra nőtt. Folytatódik az öregségi nyugdíjkorhatár emelése. Idén már 64,5 év a korhatár, így azok mehetnek nyugdíjba, akik 1956-ban születtek. A 64. év betöltését követő 183. nap után jogosultak nyugdíjba menni. Az öregségi nyugdíjminimum továbbra is 28 500 forint marad.

Családtámogatási szabályok
Január elsejétől lehet igényelni a nagyszülői gyedet. Azok kaphatják, akik az unokájuk születése előtti két évnek legalább a felében biztosítottak voltak és aktuálisan nem kapnak nyugdíjat. A támogatás folyósításának további feltétele, hogy a gyerek mindkét szülője, vagy ha egyedülálló szülő neveli, akkor a gyereket gondozó szülő keresőtevékenységet végezzen. A nagyszülői gyed összegét ugyanúgy állapítják meg, mint a szülői gyedét.

Nem kell a jövőben személyi jövedelemadót fizetniük a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a munkaviszonyból vagy más hasonló, nem önálló tevékenységből származó jövedelmük után. Járulékfizetési kötelezettségük azonban továbbra is megmarad. A kedvezmény a vér szerinti, az örökbe fogadott és a felnőtt gyerekek után is jár. A családi kedvezményt a munkavállalói járulékból vagy az apával megosztva érvényesítheti az anya.
Ingyenessé válnak a meddőség kezelésében alkalmazott gyógyszerek és beavatkozások, valamint a meddőségi vizsgálat (nők és férfiak számára egyaránt) 2020 júliusától. Nyáron készül el a Nemzeti Humán Reprodukciós Program is, miközben hat meddőségi intézetet államosítanak.

Adózás, vállalkozások
A leglátványosabb változás, hogy megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). Az evások december 31-ig dönthettek arról, hogy milyen adózási formát választanak. Akik év végéig nem éltek ezzel, egyéni vállalkozóként a vállalkozói szja szabályai alá fognak tartozni, míg társas vállalkozásként a társasági adó alanyává válnak.

A szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével párhuzamosan a kisvállalati adó (kiva) kulcsa is kevesebb, 13 helyett 12 százalék lett.

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás után is turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni január 1-jetétől, amit azzal indokolnak, hogy a szolgáltatásra vonatkozó áfakötelezettség 5 százalékra csökkent. A hozzájárulás alapja az áfa nélküli ellenérték, a mértéke pedig 4 százalék.

Ismét ingyenes és korlátozásmentes a cégjegyzékben szereplő adatok elérése január elsejétől.

Összevonják a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot, a 3 százalékos pénzbeni egészségbiztosítási járulék, valamint az 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot. Az összevont társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz, vagyis a közteher mértéke nem emelkedik. Az új szabály július elsejétől lép életbe. Szintén ekkortól kapják meg a járulékmentességet a megbízási jogviszonyban dolgozó nyugdíjasok.

Pénzügyek
A régi tízezres bankjegyekkel 2019. december 31-ig lehetett fizetni. A 2014. szeptember 2-án megújított bankjegyek közül az új tízezres jött ki legelőször, és elődje búcsúzik utoljára. Akinél maradt belőle, attól a posták és bankok még három évig, az MNB pedig 2039. december 31-ig váltja át azonos címletű fizetőeszközre.

Több ponton is módosultak a lakás-takarékpénztárakra (ltp-k) vonatkozó szabályok. Így például az állami támogatásra jogosult szerződéseknél a pénztár a lakáskölcsönt azonnali hatállyal felmondja, ha az adós a szerződésben vagy a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét megszegi, vagy a lakáskölcsönt nem lakás célra használja fel, valamint az ltp kereskedelmi kommunikációjában az EBKM értékét havi 20 ezer forint folyamatos betételhelyezést feltételezve kell meghatározni.

A Széchenyi pihenő (Szép) kártyával a keskeny nyomközű vasútra, vagyis a kisvasútra is lehet jegyet váltani a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója számára.  

Egészségügy
A társadalombiztosítási ellátások fedezetét akkor is biztosítja az állam, ha a társadalombiztosítás kiadásai meghaladják a bevételeket. A nyugdíjasok szempontjából különösen fontos garanciális rendelkezés a nyugdíjtörvényben is rögzített kifizetési garanciát erősíti meg. Ha a járulékbevételek nem lennének elegendőek a nyugdíj- és egészségügyi kiadásokra, a költségvetésben külön pótlólagos előirányzatban kell biztosítani a teljes költségfedezetet.

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása az elektronikus meghatalmazás lehetőségével. A meghatalmazást és a törvényes képviseletet bármely kormányablakban és a lakossági portálon online is lehet rögzíteni.

A magán-egészségügyi szolgáltatók és fogorvosok is csatlakoznak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisához január 1-től.

Drágul a cigi, a lottó és a posta
A nyári adócsomagban elfogadott törvény szerint a finomra vágott dohány és egyéb fogyasztási dohány jövedéki adója a jelenlegi kilónkénti 19 160 forintról három lépcsőben emelkedik. 2020. január 1. és június 30-a között 20 100, július 1-jétől december végéig 20 700, 2021. január 1-jét követően pedig 21 480 forint lesz.

Kétszázötven forinttól 300 forintra ugrott a legnépszerűbb hazai szerencsejátékok, az ötös és ahatos, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára.

135 forintra nőtt a Magyar Posta díjszabásában a belföldi, 50 gramm alatti levelek feladásának ára, és 185 forintra nőtt az elsőbbségi levelek díja. Az 500 gramm alatti elsőbbségi levelek kézbesítése 515, a nem elsőbbségieké 390 forint lett. A 2 kilogrammig terjedő elsőbbségi levelek ára 1490, a nem elsőbbségieké 1185 forintra nőtt. Emelkedett a magasabb tömegkategóriájú küldemények és a többletszolgáltatások tarifája is. Az ajánlott feladás díja 350 forintról 405 forintra, a tértivevény többletszolgáltatás díja 240 forintról 275 forintra változott. A további díjváltozások jórészt a vállalati ügyfeleket érintik, ott az átlagos áremelkedés mértéke közelít a 15 százalékot.

Új korszak a benzinkutakon
Nőtt a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban. Az intézkedéssel Magyarország is csatlakozott a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nőtt az üzemanyagokban. A 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lett. A töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett. A hasonló váltás több uniós országban már megtörtént és nem okozott műszaki problémát. Az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában nem lehet majd változást észlelni.

Díjmentes közlekedés
Januártól kapható a budapesti álláskeresők díjmentes bérlete a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban. A bérletet azok vehetik igénybe, akik állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek a fővárosban és álláskeresőként is nyilvántartásba vannak véve.

AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tapasztalt az új őrsparancsnok
2020-02-24
A tárnoki rendőrőrsöt vezette 2015-től idén januárig Bátyi László rendőr őrnagy, aki február elsején vette át a százhalombattai rendőrőrs irányítását. Szeretné megőrizni és javítani a közbiztonságot – látható rendőri jelenléttel és a rendezvények hatósági biztosításával.

Vandáltúra
2020-02-24
Mintha csak egy vandál horda söpört volna végig Százhalombatta Óvárosán február 22-én, szombaton éjszaka. Kiborogatták a kukákat a Szent László úton, az egyiket pedig egy személyautó szélvédőjébe dobták a régi óvodaépületnél, és bezúzták a buszmegálló üvegfalát a Lehel utcánál.

Változik a fogadóóra időpontja
2020-02-24
Az eredetileg meghirdetett időpont (16.30-tól 18.30-ig) helyett 15 órától 17 óráig fog tartani Szabó Gábor óvárosi képviselő fogadó órája február 28-án a Zenálkó Etel közösségi házban.

Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.