2022. május 19. - Ivó és Milán napja
Csütörtök
Min:4°
Max:22°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:24°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Riport

Hart-ügy - Négy év börtönre ítélte a bíróság a társasházak pénzét elcsaló közös képviselőt - írta: CK
2019-12-17 - Nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően, december 16-án hirdetett ítéletet a Budaörsi Járásbíróság Hart Andrea százhalombattai közös képviselő és testvére ügyében, akiket különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérletével és más bűncselekményekkel vádoltak – tájékoztatott dr. Berczi Norbert, az önkormányzat jogi képviselője.
Hart Andrea az általa alapított társasházkezelő és szolgáltató betéti társaság beltagjaként 2004-től 2010 októberéig huszonnégy százhalombattai társasház közös képviseletét látta el és 2006 októberétől 2010 októberéig az önkormányzat képviselő-testületének is tagja volt.

Ez idő alatt a rendelkezésére bocsátott társasházi megtakarítások és bevételek egy részét saját céljára szerezte meg. Az általa képviselt társasházak sérelmére, folyószámláikról éveken át, rendszeresen, nagyszámú esetben jogosulatlan átutalásokat és készpénzfelvételeket végzett és a társasháztulajdonosok befizetéseinek egy részét saját céljaira használta fel.

Mivel önkormányzati képviselőként közvetlenül tájékozódott a társasházakra kiírt önkormányzati támogatásokról, az önkormányzattól vissza nem térítendő támogatást igényelt. Hamis közgyűlési jegyzőkönyvek, jelenléti ívek benyújtásával, a társasházközösség tagjainak tudta nélkül hiteleket vett fel. A társasház-tulajdonosokkal hamis okiratokat, valótlan adatokat közölt a társasház költségvetéséről, bevételeiről és kiadásairól, tényleges teljesítéseiről, a kapott támogatások és felvett hitelek valós tartalmáról és összegéről. A megszerzett pénzek egy részét nem a társasházak felújítására, hanem saját célra fordította.

Rávette testvéreit, hogy alapítsanak a saját nevükre építőipari vállalkozásokat és bocsássanak ki fiktív számlákat, olyan munkálatok elvégzésének igazolásáról, amelyeket valójában nem teljesítettek.

Több esetben a társasházak közös tulajdonú épületrészeit nem a társasház érdekében kezelte, a társasházak tudta nélkül ingyenesen bérbe adta a közös helyiségeket és lakásokat. A bérbeadott közös helyiségek után járó bérleti díjat és közös költséget a tulajdonként használt garázsok után nem, vagy nem a társasház részére szedte be, hanem saját céljaira fordította, egy esetben pedig a társasház közös helyiségét a társasház tudta nélkül értékesíteni próbálta, jóhiszemű harmadik személytől vételárat vett át.

Építőipari cégekkel vállalkozási szerződést kötött különböző felújítási munkákra, de mivel pénzügyi forrás nem állt a társasházak rendelkezésére, a kivitelező cégeknek is jelentős károkat okozott.

Összességében több százmillió forinttal rövidítette meg áldozatait.

A bíróság bűnösnek mondta ki 41 rendbeli – három esetben folytatólagosan, 33 esetben társtettesként és 4 esetben kísérletként elkövetett – csalás bűntettében, 18 rendbeli – 17 esetben folytatólagosan elkövetett – sikkasztás bűntettében, 2 rendbeli felbújtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, valamint 69 rendbeli – 50 esetben folytatólagosan elkövetett – hamis magánokirat felhasználásának vétségében.

A bíróság 4 év 2 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre, 5 év közügyektől és 8 év közös képviselői és gazdasági társasági vezető tisztségviselői foglalkozástól való eltiltásra ítélte, valamint több mint 500 millió forint vagyonelkobzást rendelt el ellene.
Testvérét, a másodrendű vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki 20 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntettében, közokirat-hamisítás bűntettében és 20 rendbeli folytatólagosan és bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében. Kétévnyi, öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, és öt évre eltiltották attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen.

Hart Andrea másik testvére még korábban beismerő vallomást tett. Őt szintén felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Az ítélet ellen Hart Andrea és védője enyhítésért nyújtott be fellebbezést, a büntetőügy másodfokon a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik.

A közös képviselő pere kilenc és fél év után jutott el az ítélethirdetésig, amelynek az elsődleges oka az, hogy szerteágazó bűncselekményről van szó, amelynek a teljes felderítése óriási feladat volt. Emellett hatásköri vita is késleltette az ítélkezést, amelynek tárgya az volt, hogy melyik ügyészség köteles eljárni az ügyben.

Jellemző az összetett és folytatólagosan elkövetett bűncselekménysorozat tárgyalására, hogy csak a vádirat ismertetése tizenegy óráig tartott. A végül ítéletet hirdető tanács két és fél évig tárgyalta az ügyet, amely adott esetben nem tekinthető túl hosszú időnek.
Dr. Berczi Norbert elmondta, hogy az ítélet szóbeli indoklása igen meggyőző volt. Tekintetbe véve, hogy a vádlott több száz családot károsított meg, és cselekményei büntethetőségének felső határa 15 év, nem valószínű, hogy a másodfokon eljáró bíróság enyhíteni fog az ítéleten.

Várhatóan jövőre, jó esetben még az év első felében másodfokon is megszületik a döntés.
Dr. Berczi Norbert kiemelte, hogy a bíróság rámutatott az ítéletben a Raiffeisen Bank jelentős közrehatására, a pénzintézet ugyanis úgy helyezett ki kölcsönöket Hart Andrea társasházainak, hogy nem vizsgálta körültekintően a körülményeket. Jellemző, hogy olyan társasháztól is elfogadott liftfelújításról szóló számlát, amely nem is rendelkezett felvonóval, és olyan társasházak számára is nyújtott hitelt, amelynél már törlesztési nehézségeket tapasztalt.

Ha a bank körültekintőbben jár el, a bűncselekménysorozatot sokkal korábban meg lehetett volna állítani, és nem keletkezett volna ekkora mértékű anyagi kár.
Az önkormányzat esetében semmilyen jellegű közrehatást nem állapított meg a bíróság.
Mint ismert, a város jelentős jogi és pénzügyi támogatást nyújtott a károsult társasházaknak.

Ezek közül néhány jelenleg is pereskedik a Raiffeisen Bankkal, néhánynak sikerült pert nyernie, míg azok, akik a választott bírósághoz fordultak, jellemzően nem nyertek a pénzintézettel szemben, vagyis olyan döntés született, hogy annak ellenére is vissza kell fizetniük a nevükben felvett hiteleket, hogy azokról nem tudtak, nem döntöttek és nem is használták fel azokat.
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.