2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:3°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

"Hogyan készül az instant lovag?"
2019-12-02 -
Sokat sejtető a cím. Talán egy mesebeli szereplőről lehet szó? Nem járunk messze a valóságtól.

A törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Ház adott otthont 2019. november 5-én egy Mesezene konferenciának. A konferencia szervezői és egyben a Mesezene program kidolgozói Ványi Ágnes (logopédus, szakpedagógus, módszeralkotó) és Szűcs Antal Mór (a Mesezene Egyesület elnöke, logopédus, zeneterapeuta, módszeralkotó). A fent említett program 2008-ban indult el Magyarországon és 2012-ben csatlakozott a teamhez Sándor Krisztina (pszichopedagógus, fejlesztő pedagógus, módszeralkotó), az óvodai program megalkotásával.

A Mesezene program alapvetően egy olvasástanítási módszer, amely két pilléren alapszik. Az óvodai modul játékos foglalkozás keretében, észrevétlen módon fejleszti azokat a képességeket, amelyekre az elsős gyermek olvasástanulása majdan biztonsággal épülhet. Ebben a szakaszban a magánhangzók érzékenyítése történik, mely kifejezetten a nagycsoportos óvodások kognitív/emocionális/szociális jellemzőire és sajátosságaira  épít. Az iskolai modul erre ráépülve a hétköznapi életünkből ismerős állatok, tárgyak mesékben való megjelenítésével (hangok, zörejek alkalmazásával) segíti a gyermekek számára a mássalhangzók megismerését, az olvasástanulás első lépéseit.
Azok a gyermekek, akik a Mesezene módszerével készülnek elő az olvasás megtanulására, és abban a szerencsében van részük, hogy Mesezenét alkalmazó tanító osztályába kerülnek, az óvoda-iskola átmenet nehézségeiből lényegesen kevesebbet érzékelnek, mivel erős kötődés alakul ki a mesezenés szereplők és a gyerekek között.
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola első osztályai már évek óta ezzel a módszerrel tanulnak meg írni, olvasni. Tornai Boglárka, iskolánk fiatal pedagógusa, még főiskolai tanulmányai alatt ismerkedett meg ezzel a programmal. Továbbgondolva e rendkívül hasznos élménypedagógiai módszert, átdolgozta az elsős évfolyamos tanulók vizuális kultúra tantárgyának tanmenetét. Szakdolgozatát is hasonló témából írta meg 2017-ben. A Mesezene konferencia szervezői  - tudásmegosztási céllal – felkérték őt előadónak erre a napra, mutassa be programját, hogyan valósítja meg terveit, milyen gyermekmunkák születnek tanítványai keze által. Jómagam is elkísértem őt erre az eseményre, mint kolléga és munkaközösség-vezető.

Előadásában ötleteket hallhattunk arra nézve, hogyan kerülnek elő a magyar órán megismert meseszereplők, hangok, zörejek a különböző rajzolástechnikai eszközök alkalmazása során, hogyan kelnek életre a gyerekek fantáziájában létező tárgyak, élőlények. Illusztrációiban (gyermekmunkák fotói) példákat láthattunk a megvalósított technikákra. Így készülhetett el Kakas lovag hősi páncélja, Autóni különböző közlekedési eszköz barátai, Zokni Zoli unokatestvérei és még sokan mások. :)

Az előadás rávilágított arra, hogyan lehet a tanulók első tanulmányi évét még inkább a gyerekekre és az ő lelki világukra szabni, hogyan érdemes összekapcsolni a különböző tantárgyak ismeretanyagait a SzórakOktatás jegyében.

A konferencia keretében egyebek között hallhattunk a program pozitív szocioemocionális hatásairól, a fejlesztőpedagógiai célú lehetőségeiről, a matematika tantárgyra való adaptációjáról, a roma anyanyelvű gyermekek körében tervezett alkalmazásáról, valamint a nemzetközi porondon megjelenő távlati célokról.

Ifjú kolléganőnk előadása nagy tetszést aratott, a tapasztalt pedagógusok is érdeklődve fordultak és fordulnak ötletei, kezdeményezései felé. Egy következő, hasonló konferenciára is meghívást kapott, melynek büszkén tesz majd eleget. Kidolgozott anyagai 2020 márciusától olvashatóak a Mesezene program kidolgozói által összeállítandó tanulmánygyűjteményben.

További eredményes pedagógiai munkát kívánunk Boglárkának!
 
Tornainé Szegedi Erika
munkaközösség-vezető
Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola

AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.