2020. július 07. - Apollónia napja
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:12°
Max:24°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:14°
Max:21°
Kultúra, Oktatás

Pályaválasztási fórum - írta: ND
2019-11-14 - Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.
Az intézmény már hatodik alkalommal szervezte meg a tájékoztatót a középiskolába készülő diákok és szüleik számára. A helyi és környékbeli középfokú iskolák bemutatkozása után személyes érdeklődésre, információszerzésre is lehetőség nyílt az intézmények standjainál.

Elsőként az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kapott szót. Az intézmény képviselője mindenekelőtt a szakképzési rendszer 2020 szeptemberétől tervezett változásairól beszélt. Elmondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Országgyűlésnek benyújtott szakképzési törvénytervezete szerint a szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz. Mindkettő ágazati alapoktatással indul, amely után váltani lehet a két iskolatípus között. A következő tanévtől a diákok szakképzési munkaszerződéssel, munkavállalóként végeznék majd a gyakorlati képzést. A technikumokban a képzés ötéves lesz, amelynek a végén a tanulók érettségit és technikusi szintű szakképesítést kapnak. A tervezet szerint 10. évfolyamon kell szakmát választani a technikumban. A szakképző iskolákban az oktatás három évig fog tartani, a képzés pedig szakképesítés megszerzésével zárul, amelyen felül további két év tanulással érettségit is lehet szerezni.

A Kósban mindkét iskolatípus és több hiányszakma közül is lehet választani. A technikumban gépjármű mechatronikai technikus (korábban autószerelő), kereskedő és webáruházi technikus (korábban kereskedő), vállalkozás ügyviteli ügyintéző (korábban: irodai titkár) és közszolgálati technikus (korábban közszolgálati ügyintéző), a szakképző iskolában cukrász, szakács, pincér - vendégtéri szakember, kereskedelmi értékesítő (korábban eladó), festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő, szerszám- és készülékgyártó (korábban szerszámkészítő) és hegesztő szakmát tanítanak. A felvételi során csak a hozott pontokat veszik figyelembe. Nyitott műhely programokkal november 20-án, szerdán 9-től 12 óráig várják az érdeklődőket. Felvételi tájékoztató és egyéb információ található a www.koskarolyszki.hu honlapon.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban általános, angol, német, matematika, kémia, biológia és humán osztályokat indítanak. Elsősorban azoknak ajánlják, akik felsőfokú tanulmányokra készülnek. Végzős diákjaik több mint kilencven százaléka egyetemen tanul tovább. A tanulók érettségi átlaga országos átlag feletti. Látványos kísérletekkel és fizika show-val várják az érdeklődőket november 15-én, pénteken. A beiskolázással kapcsolatos információk, a felvételi eljárás rendje megtalálható az intézmény honlapján (www.vmg-erd.hu)

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban huszonhét éve működik a gimnáziumi tagozat. Emelt szintű biológia, informatika-matematika, valamint kezdő és haladó nyelvi előkészítő osztályokat indítanak a következő tanévben. A felvételi pontszámításnál a hozott tanulmányi eredmények, valamint a központi írásbeli vizsga során szerzett pontok számítanak. Kivétel a haladó angol nyelvi előkészítő osztály, ahol a jelentkezőknek szóbeli vizsgára is készülni kell. (www.arany.battanet.hu)

Az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban két osztályba – általános tantervű, emelt szintű idegen nyelvű (angol vagy német), valamint köznevelési típusú, középfokú sportosztályba – várják a tanulókat. Nyílt napot november 26-án, 10 órától tartanak. (www.gardonyi-erd.hu)

Az Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziumában (SZISZKI) általános négy évfolyamos, valamint nyelvi előkészítővel induló (1+4 év) hagyományos gimnáziumi képzésre várják a jelentkezőket. A technikumi ágazatban (5 éves képzés) gépgyártás-technológiai technikus, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző, vállalkozási-ügyviteli ügyintéző képzésre várják a jelentkezőket. Nyílt napot december 4-én és 5-én tartanak. A bemutató órákra (előreláthatóan egy-másfél héttel a nyílt napok előtt) az intézmény honlapján (www.sziszki.hu) lehet regisztrálni, ahol a felvételi előtt állók pontszámító kalkulátort is találnak. (www.sziszki.hu)

A velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium technikumába (5 éves, szakmai érettségit adó képzés) mezőgazdasági technikus (állattenyésztő, növénytermesztő), valamint kertésztechnikus (parképítő- és fenntartó, virágkötő-dísznövénytermesztő, gyógynövénytermesztő, zöldségtermesztő, gyümölcstermesztő) tagozatra lehet jelentkezni. A szakképzőbe (3 éves, szakmát adó képzésre) kereskedelmi értékesítő, panziós-fogadós, gazda (állattenyésztő, növénytermesztő, lovász) és kertészképzésre várják a tanulókat. Nyílt napot november 15-én és 28-án tartanak. További információ az intézmény honlapján (www.entz.hu) elérhető.
A pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (www.szabolcsvezer.hu) technikumába (5 éves képzés) kereskedő és webáruházi technikus, pedagógiai munkatárs és turisztikai technikus tagozaton várja az érdeklődő tanulókat.  A képzésekre jelentkezők felvételi pontszámát az általános iskolából hozott tanulmányi eredményekből határozzák meg, az intézmény nem tart felvételi vizsgát. Kollégiumi elhelyezést Velencén és Dunaújvárosban tudnak biztosítani. Nyílt napra november 26-án várják az érdeklődőket.

A budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola egy-egy technikumi és szakképzőiskolai osztályt indít a 2020/2021-es tanévben. A technikumba (élelmiszeripari ágazati 5 éves képzés) bor- és pezsgőgyártó technikus, a szakképzőbe szőlész-borászképzésre lehet jelentkezni. A képzésekről és a felvételiről részletes tájékoztatók találhatók a www.borasziskola.hu honlapon.

A budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium mintegy hetven éves múltra tekint vissza. Barátságos, modern környezetet, családias légkört, kiváló pedagógusokat, jó diáktársaságot, egyénre szabott személyiségfejlesztést, magas szintű nyelvtudást, komfortos kollégiumot és horvátországi kalandozásokat nyújt diákjainak.     Gimnáziumi (1+4 éves) tagozatra várják a jelentkezőket. A “nulladik" évfolyamon horvát nyelvi felkészítést tartanak heti 14 órában, a gimnáziumi évfolyamokon nyelvi tudás szerinti csoportbontásban tanulnak. Szóbeli meghallgatást 2020. március 6-án tartanak. (www.hosig.hu)

A nyolcadikosok december 6-áig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgára, amely 2020. január 18-án lesz. Pótló írásbeli vizsgára január 23-án van lehetőség. Az írásbeli vizsga eredményéről február 6-ig kapnak tájékoztatást a felvételizők. Az általános iskolák február 19-ig továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a középiskolákba, amelyek március 16-áig hozzák nyilvánosságra az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ha szükséges, a jelentkezési sorrenden lehet változtatni március 19-20-án. A középiskolák a felvételről, vagy annak elutasításáról április 29-ig küldenek értesítést az általános iskoláknak.  (Fotó: HTV)EFOTT
2020-06-16 -
Alig egy hónapja fixálódott, hogy az EFOTT 2020-ban is nyitja kapuit: csúsztatott időpontban, augusztus 26-30. között várja majd az érdeklődőket a Velencei-tó északi partjára.
Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-07-06 - Rockzenei tehetségkutató verseny és kisfesztivál - 2020.08.29 - Szigetszentmiklós
2020-07-01 - Vezér Mihály polgármester közleménye
2020-06-30 - Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
HÍREINK
Bicikliket lopott egy vasúti vagonból
2020-07-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 6-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén szabadlábra helyezte azt a férfit, akinek a letartóztatását az ügyészség indítványozta és aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

Külföldről szállított marihuánát a többszörös visszaeső
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérletével vádolt.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki élve temette el áldozatát
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Dobogós helyek a Szlovák Kupán
2020-07-06
Négyfős csapat képviselte a magyar színeket a Szlovák Kupa vitorlás hajómodellező verseny második fordulóján július 4-5-én. Német, szlovák és cseh versenyzőkkel szálltak ringbe a dobogós helyekért.

Jéggel és oxigénnel mentették meg egy férfi életét az érdi rendőrök
2020-07-06
Eszméletlen férfi megmentésében közreműködtek az érdi egyenruhások július 2-án.

Végéhez közeledik a vasúti beruházás
2020-07-06
A tervek szerint hétfőn nyitják meg a forgalom előtt a Városkapu utat Százhalombattán – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Átadják a körforgalmat
2020-07-03
A kivitelező tájékoztatása szerint július 13-án adják át – az Iparos úti felüljáróhoz tervezett – Városkapu úti körforgalmat Százhalombattán.

Szociális otthon vezetőjeként fosztotta ki a gondozottak bankszámláit
2020-07-02
A Monori Járásbíróság 2020. június 30-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hozott annak a két férfinak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

6 év fegyházra ítélte a bíróság a mogyoródi kannabisztermesztőt
2020-07-02
A Gödöllői Járásbíróság 2020. július 1-én megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a házaspárnak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt. Az I.

Köszönet a köztisztviselőknek!
2020-06-30
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy Magyarországon július 1. legyen a Köztisztviselők Napja. Az Országgyűlés eltörölte, ám Százhalombattán – a Képviselő-testület döntése alapján – július 1. munkaszüneti nap lett.

Nesbo, Grisham és Gaiman nyári ajánlata
2020-06-30
Egy-egy szerző neve láttán többnyire tudni véljük, mire számíthatunk. Az alábbiakban néhány meglepetést mutatok be: általában felnőtteknek író szerzők gyerek- és ifjúsági könyveit.

Batta Bringa
2020-06-30
Közel háromszázan tekerték végig a tizennégy kilométeres távot június 27-én Százhalombattán. A Batta Bringa legfiatalabb résztvevője egy, a legidősebb 82 éves volt. Külön díjazták a legmesszebbről, Nagyvenyimből érkezett résztvevőt is.

Summerfesti MÁS - TRENDBEN, tRENDBEN, Battai Nap-OK-é
2020-06-30
A koronavírus-helyzet miatt az idén sem a Summerfestre, sem a Battai Napok rendezvénysorozatára nem készülhetünk a megszokott módon, de mindkettő helyett lesz valami más.

Szent László-díjat alapított a KÉSZ
2020-06-30
Koszorúzást és megemlékezést tartott a templom patrónusa, Szent László tiszteletére a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja és a katolikus egyházközség június 26-án, Százhalombattán. A megemlékezésen először adták át a KÉSZ-csoport által alapított Szent László-díjat.

Szent Adalbert-díj dr. Müller Cecíliának - A KÉSZ közleménye
2020-06-30
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak adományozta Szent Adalbert-díját a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az operatív törzs tagjaként a magyar emberek egészségének megóvása érdekében nap mint nap fáradhatatlanul, magas szakmai színvonalon végzett áldozatos munkája elismeréseként, amelyet keresztény szellemben, nagy empátiával és felebaráti szeretetet tanúsítva folytatott.

Én is Hős vagyok!
2020-06-30
Ezzel a címmel rendezett tíz hetes bűn- és balesetmegelőzési játékot az Érdi Rendőrkapitányság. Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 25-én került sor.

Óvárosi fogadóóra
2020-06-30
Megtartotta első járványügyi veszélyhelyzet feloldása utáni fogadóóráját Szabó Gábor, Óváros önkormányzati képviselője június 26-án.

Erő, állóképesség, testtudat - Kipróbáltuk a piloxingot
2020-06-30
A személyre szabott tudatos táplálkozás, a rendszeres mozgás, a változatos edzések híve vagyok (mondjuk azért a szerencsés genetika is áldás, akinek jutott belőle). A piloxing számomra teljesen ismeretlen volt. Bár minden elemét ismertem külön-külön, de nehezen képzeltem el egyben. Kellemes meglepetésben volt részem Niki óráján az újranyitott Omega Sportcentrumban. A box gyakorlatoknál kirobbanónak, erősnek, a pilates és tánc elemeinél kecsesnek, könnyűnek, az edzés végén pedig Beyoncé-nek éreztem magam. Nemes Dóra írása.

Újra itt a nyár
2020-06-30
Nyaraláskor sok kérdés felmerül azzal kapcsolatban, hogy mi pakolható a bőröndbe, és mi nem, például a fürdőruha és a naptej mellé. Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, nem árt tisztában lenni pár egyszerű szabállyal, így sok kellemetlenség, felesleges adminisztráció vagy pluszköltség megspórolható. Mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt vihet magával és hozhat be az utazó, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például házikedvencével szeretne nyaralni? Ezekre a kérdésekre is választ talál a NAV közleményében.

Ide ne utazz, ha félsz a cápáktól
2020-06-30
Megkockáztatnád az utazást? Mutatjuk, hova nem ajánlatos menni, ha nem szeretnél cápákkal találkozni! Ugyanis őket nem "érdekli" a vírushelyzet! (Forrás: Nat Geó)

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.