2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:2°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Kultúra, Oktatás

Pályaválasztási fórum - írta: ND
2019-11-14 - Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.
Az intézmény már hatodik alkalommal szervezte meg a tájékoztatót a középiskolába készülő diákok és szüleik számára. A helyi és környékbeli középfokú iskolák bemutatkozása után személyes érdeklődésre, információszerzésre is lehetőség nyílt az intézmények standjainál.

Elsőként az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kapott szót. Az intézmény képviselője mindenekelőtt a szakképzési rendszer 2020 szeptemberétől tervezett változásairól beszélt. Elmondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Országgyűlésnek benyújtott szakképzési törvénytervezete szerint a szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz. Mindkettő ágazati alapoktatással indul, amely után váltani lehet a két iskolatípus között. A következő tanévtől a diákok szakképzési munkaszerződéssel, munkavállalóként végeznék majd a gyakorlati képzést. A technikumokban a képzés ötéves lesz, amelynek a végén a tanulók érettségit és technikusi szintű szakképesítést kapnak. A tervezet szerint 10. évfolyamon kell szakmát választani a technikumban. A szakképző iskolákban az oktatás három évig fog tartani, a képzés pedig szakképesítés megszerzésével zárul, amelyen felül további két év tanulással érettségit is lehet szerezni.

A Kósban mindkét iskolatípus és több hiányszakma közül is lehet választani. A technikumban gépjármű mechatronikai technikus (korábban autószerelő), kereskedő és webáruházi technikus (korábban kereskedő), vállalkozás ügyviteli ügyintéző (korábban: irodai titkár) és közszolgálati technikus (korábban közszolgálati ügyintéző), a szakképző iskolában cukrász, szakács, pincér - vendégtéri szakember, kereskedelmi értékesítő (korábban eladó), festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő, szerszám- és készülékgyártó (korábban szerszámkészítő) és hegesztő szakmát tanítanak. A felvételi során csak a hozott pontokat veszik figyelembe. Nyitott műhely programokkal november 20-án, szerdán 9-től 12 óráig várják az érdeklődőket. Felvételi tájékoztató és egyéb információ található a www.koskarolyszki.hu honlapon.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban általános, angol, német, matematika, kémia, biológia és humán osztályokat indítanak. Elsősorban azoknak ajánlják, akik felsőfokú tanulmányokra készülnek. Végzős diákjaik több mint kilencven százaléka egyetemen tanul tovább. A tanulók érettségi átlaga országos átlag feletti. Látványos kísérletekkel és fizika show-val várják az érdeklődőket november 15-én, pénteken. A beiskolázással kapcsolatos információk, a felvételi eljárás rendje megtalálható az intézmény honlapján (www.vmg-erd.hu)

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban huszonhét éve működik a gimnáziumi tagozat. Emelt szintű biológia, informatika-matematika, valamint kezdő és haladó nyelvi előkészítő osztályokat indítanak a következő tanévben. A felvételi pontszámításnál a hozott tanulmányi eredmények, valamint a központi írásbeli vizsga során szerzett pontok számítanak. Kivétel a haladó angol nyelvi előkészítő osztály, ahol a jelentkezőknek szóbeli vizsgára is készülni kell. (www.arany.battanet.hu)

Az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban két osztályba – általános tantervű, emelt szintű idegen nyelvű (angol vagy német), valamint köznevelési típusú, középfokú sportosztályba – várják a tanulókat. Nyílt napot november 26-án, 10 órától tartanak. (www.gardonyi-erd.hu)

Az Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziumában (SZISZKI) általános négy évfolyamos, valamint nyelvi előkészítővel induló (1+4 év) hagyományos gimnáziumi képzésre várják a jelentkezőket. A technikumi ágazatban (5 éves képzés) gépgyártás-technológiai technikus, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző, vállalkozási-ügyviteli ügyintéző képzésre várják a jelentkezőket. Nyílt napot december 4-én és 5-én tartanak. A bemutató órákra (előreláthatóan egy-másfél héttel a nyílt napok előtt) az intézmény honlapján (www.sziszki.hu) lehet regisztrálni, ahol a felvételi előtt állók pontszámító kalkulátort is találnak. (www.sziszki.hu)

A velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium technikumába (5 éves, szakmai érettségit adó képzés) mezőgazdasági technikus (állattenyésztő, növénytermesztő), valamint kertésztechnikus (parképítő- és fenntartó, virágkötő-dísznövénytermesztő, gyógynövénytermesztő, zöldségtermesztő, gyümölcstermesztő) tagozatra lehet jelentkezni. A szakképzőbe (3 éves, szakmát adó képzésre) kereskedelmi értékesítő, panziós-fogadós, gazda (állattenyésztő, növénytermesztő, lovász) és kertészképzésre várják a tanulókat. Nyílt napot november 15-én és 28-án tartanak. További információ az intézmény honlapján (www.entz.hu) elérhető.
A pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (www.szabolcsvezer.hu) technikumába (5 éves képzés) kereskedő és webáruházi technikus, pedagógiai munkatárs és turisztikai technikus tagozaton várja az érdeklődő tanulókat.  A képzésekre jelentkezők felvételi pontszámát az általános iskolából hozott tanulmányi eredményekből határozzák meg, az intézmény nem tart felvételi vizsgát. Kollégiumi elhelyezést Velencén és Dunaújvárosban tudnak biztosítani. Nyílt napra november 26-án várják az érdeklődőket.

A budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola egy-egy technikumi és szakképzőiskolai osztályt indít a 2020/2021-es tanévben. A technikumba (élelmiszeripari ágazati 5 éves képzés) bor- és pezsgőgyártó technikus, a szakképzőbe szőlész-borászképzésre lehet jelentkezni. A képzésekről és a felvételiről részletes tájékoztatók találhatók a www.borasziskola.hu honlapon.

A budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium mintegy hetven éves múltra tekint vissza. Barátságos, modern környezetet, családias légkört, kiváló pedagógusokat, jó diáktársaságot, egyénre szabott személyiségfejlesztést, magas szintű nyelvtudást, komfortos kollégiumot és horvátországi kalandozásokat nyújt diákjainak.     Gimnáziumi (1+4 éves) tagozatra várják a jelentkezőket. A “nulladik" évfolyamon horvát nyelvi felkészítést tartanak heti 14 órában, a gimnáziumi évfolyamokon nyelvi tudás szerinti csoportbontásban tanulnak. Szóbeli meghallgatást 2020. március 6-án tartanak. (www.hosig.hu)

A nyolcadikosok december 6-áig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgára, amely 2020. január 18-án lesz. Pótló írásbeli vizsgára január 23-án van lehetőség. Az írásbeli vizsga eredményéről február 6-ig kapnak tájékoztatást a felvételizők. Az általános iskolák február 19-ig továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a középiskolákba, amelyek március 16-áig hozzák nyilvánosságra az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ha szükséges, a jelentkezési sorrenden lehet változtatni március 19-20-án. A középiskolák a felvételről, vagy annak elutasításáról április 29-ig küldenek értesítést az általános iskoláknak.  (Fotó: HTV)AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.