2019. november 14. - Aliz napja
Csütörtök
Min:8°
Max:9°
Péntek
Min:7°
Max:13°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:10°
Max:13°
Hétfő
Min:10°
Max:13°
Kultúra, Oktatás

Elégedetten az élettel - írta: ND
2019-10-18 - Ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Pál Feri atya római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, előadó és szerző a Nyitott Akadémia százhalombattai előadássorozatának első állomásán a Barátság Kulturális Központban október 3-án.
Elsőként egy kutatás eredményét ismertette, amelyből kiderült, hogy tíz emberből hét akkor is elégedetlen, ha minden úgy lett, ahogy akarta, vagyis, “ha látja egy általa szabadon meghozott jó döntés eredményét." Pedig, ha átélhetjük a döntés szabadságát, saját magunk hozzuk meg a döntést, végeredményképpen elégedettnek kellene lennünk. Csakhogy már eleve a szabadsággal és a vele járó felelősséggel sokan nem tudnak mit kezdeni, ráadásul, a veszteségtudat erősebb lesz, tehát amiatt bánkódunk, amit nem választottunk, amiről a (jó) döntésünkkel lemondtunk. Az emberi természet egyik csodája az alkalmazkodás képessége, amely ugyan előny, ha szélsőséges (akár negatív) körülményekről van szó, de hátrány, ha “hozzászokunk a jóléthez, és hiába akarjuk mindig a jót, miután megszoktuk, már nem adja ugyanazt az élményt." A jóléttel kapcsolatban Pál Feri kitért arra is, hogy “a mérce nagyon magasan van manapság" és a legtöbben (sajnos) elfelejtjük, hogy a relatív jóléthez nem kell más, csak az, hogy tudjuk: saját magunk és szeretteink alapvető emberi szükségletei viszonylag hosszú távon biztosítottak.

Miután hozzászoktunk a jóhoz, mindig egyre többet várunk az élettől. A megemelt igényszintünket azonban nehezebben elégíti ki az élet, így megnő a csalódás esélye, és csökken a pozitív meglepetés lehetősége is. Vagyis, ha valami jó történik, akkor is hajlamosak vagyunk úgy reagálni, hogy “nekem ez jár", vagy “számítottam rá". Gyakran érezhetjük azt is, hogy az adott személy, tárgy vagy szituáció mégsem az, amire vagy akire szükségünk van – ugyanígy, a hozzászokás miatt. Ezért megkérdőjeleződhet a jó döntésünk, és relatív költségérzetünk is megnő, az emberi kapcsolatainkban is.
A strukturált előadásairól és stand-up comedy-re hajazó, közvetlen, olykor csapongó, de lendületes és humoros stílusáról ismert Feri atya példaként azt említette, amikor a “világ második legjobb okostelefonjával a zsebében boldogtalan az ember. De egy párkapcsolatban is érezhetjük úgy, hogy szép is, jó is a másik, szeretjük is, de sok a kompromisszum, a lemondás, az áldozat – vagyis “drága nekünk, sokba kerül."

Az előadás gyakorlati tanácsokra épülő második részéből az is kiderült, hogy mi a közös vonása azoknak az embereknek, akik elégedettek az életükkel. Azok tudnak elégedettek lenni, akik meg tudnak elégedni az “elég jóval, és ez nem motiválatlanság vagy nemtörődömség!" Az elégedettség kulcsa az, ha valakinek vagy valaminek az értékességéhez kapcsolódni vagyunk képesek. Ha tudatossá válik számunkra a dolgok értékessége. A másik legfontosabb dolog az elégedettség érzéséhez, hogy ne csak döntsünk, hanem köteleződjünk is el. Így kerülhető ki az a zsákutca, hogy korábbi “jó döntéseinket" megkérdőjelezzük később. Végezetül pedig az előadó a hála rendszeres gyakorlására hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy – a többi között – az egészség, a betegség, a boldogság és a nehézség mind ugyanannyira természetes részei az életnek. Akinek nehezen megy a hála gyakorlása, lépjen ki az énközpontúságból! Jellemzően a mereven énközpontú emberek nem tudnak hálásak lenni, mivel szerintük a jó nemcsak természetes, de “ez a minimum", ellenben a nehézségeket pedig kikérik maguknak. “Ez egy beszűkült tudatállapot, a tágabb realitáshoz azonban ebből ki kell jönni!"

Bármi, bármikor, bárkivel megtörténhet, vagy “a boldogság az a rossz, ami ma nem történt meg velem."

Pál Feri búcsúzásként a nagy hatású amerikai pszichológustól, Carl Rogers-től idézett boldogsággal kapcsolatos téveszméket. Mint mondta: a boldogság természetét alapvetően értjük félre. “A boldogság nem állapot, nem érhető el célként, hanem irány és folyamat. Boldog ember tudok lenni, ha az életem jó irányba halad – még ha közben időnként fáj is, a nehézségek elviselhetők, legyőzhetők."

Kiemelte, hogy “nagy baj van a boldogságterveinkkel". Minél részletesebbek, annál merevebbek és boldogtalanabbak leszünk, ha nem pontosan úgy és akkor történik minden, ahogyan mi kigondoltuk. Ez csak állandó feszültséget, szorongást és indulatot kelt. Aki arra törekszik, hogy boldognak érezze magát, annak szinte biztosra vehető a boldogtalansága. Jobb arra törekedni, hogy boldog emberek legyünk. Ha jól akarjuk magunkat érezni, figyeljünk egymásra, tiszteljük, becsüljük egymást, és ezt fejezzük is ki! Törődjünk egymással, gondoskodjunk szeretteinkről és következetesen vegyük emberszámba egymást – még a nehéz helyzetekben is! (Fotó: Kálmán Máté)


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"?
2019-11-11
Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.

Rangadógyőzelem
2019-11-11
7:2 arányban győzött a VUK SE U16-os labdarúgócsapata az Örkény ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 10. fordulójában november 9-én. Nagy várakozás előzte meg az óvárosi összecsapást, hiszen a vendégek  győzelmükkel  letaszíthatták volna a battai gárdát a táblázat éléről.

Szélcsendes évadzáró
2019-11-11
A Velencei-tavon rendezték a modellvitorlás évad utolsó Országos Bajnokságát F5-10 hajóosztályban november 9-én.

Éremeső Hódmezővásárhelyen
2019-11-11
Negyvenkét egyéni és hét csapatban szerzett érmet szereztek a Százhalombattai VUK SE szenior úszói a XVI. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, Hódmezővásárhelyen november 9-10-én.

Eddig veretlenek a Bulldogok
2019-11-07
Itthon játsszák az őszi szezon utolsó mérkőzését a Százhalombattai Bulldogok. A rögbicsapat a Budapest Exilest fogadja a Sportcsarnokban november 16-án, 14 órakor.

Új edzővel kezdték a szezont
2019-11-07
Hat mérkőzés – két győzelem és négy vereség – után a tízcsapatos tabella hetedik helyén áll az SZKE III csapata a megyei elsőosztályú felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban. Az új évadot új edzővel kezdte a csapat. Vele beszélgettünk.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.