2020. június 05. - Fatime napja
Péntek
Min:16°
Max:21°
Szombat
Min:13°
Max:25°
Vasárnap
Min:16°
Max:25°
Hétfő
Min:15°
Max:24°
Kedd
Min:13°
Max:25°
Kultúra, Oktatás

Elégedetten az élettel - írta: ND
2019-10-18 - Ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Pál Feri atya római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, előadó és szerző a Nyitott Akadémia százhalombattai előadássorozatának első állomásán a Barátság Kulturális Központban október 3-án.
Elsőként egy kutatás eredményét ismertette, amelyből kiderült, hogy tíz emberből hét akkor is elégedetlen, ha minden úgy lett, ahogy akarta, vagyis, “ha látja egy általa szabadon meghozott jó döntés eredményét." Pedig, ha átélhetjük a döntés szabadságát, saját magunk hozzuk meg a döntést, végeredményképpen elégedettnek kellene lennünk. Csakhogy már eleve a szabadsággal és a vele járó felelősséggel sokan nem tudnak mit kezdeni, ráadásul, a veszteségtudat erősebb lesz, tehát amiatt bánkódunk, amit nem választottunk, amiről a (jó) döntésünkkel lemondtunk. Az emberi természet egyik csodája az alkalmazkodás képessége, amely ugyan előny, ha szélsőséges (akár negatív) körülményekről van szó, de hátrány, ha “hozzászokunk a jóléthez, és hiába akarjuk mindig a jót, miután megszoktuk, már nem adja ugyanazt az élményt." A jóléttel kapcsolatban Pál Feri kitért arra is, hogy “a mérce nagyon magasan van manapság" és a legtöbben (sajnos) elfelejtjük, hogy a relatív jóléthez nem kell más, csak az, hogy tudjuk: saját magunk és szeretteink alapvető emberi szükségletei viszonylag hosszú távon biztosítottak.

Miután hozzászoktunk a jóhoz, mindig egyre többet várunk az élettől. A megemelt igényszintünket azonban nehezebben elégíti ki az élet, így megnő a csalódás esélye, és csökken a pozitív meglepetés lehetősége is. Vagyis, ha valami jó történik, akkor is hajlamosak vagyunk úgy reagálni, hogy “nekem ez jár", vagy “számítottam rá". Gyakran érezhetjük azt is, hogy az adott személy, tárgy vagy szituáció mégsem az, amire vagy akire szükségünk van – ugyanígy, a hozzászokás miatt. Ezért megkérdőjeleződhet a jó döntésünk, és relatív költségérzetünk is megnő, az emberi kapcsolatainkban is.
A strukturált előadásairól és stand-up comedy-re hajazó, közvetlen, olykor csapongó, de lendületes és humoros stílusáról ismert Feri atya példaként azt említette, amikor a “világ második legjobb okostelefonjával a zsebében boldogtalan az ember. De egy párkapcsolatban is érezhetjük úgy, hogy szép is, jó is a másik, szeretjük is, de sok a kompromisszum, a lemondás, az áldozat – vagyis “drága nekünk, sokba kerül."

Az előadás gyakorlati tanácsokra épülő második részéből az is kiderült, hogy mi a közös vonása azoknak az embereknek, akik elégedettek az életükkel. Azok tudnak elégedettek lenni, akik meg tudnak elégedni az “elég jóval, és ez nem motiválatlanság vagy nemtörődömség!" Az elégedettség kulcsa az, ha valakinek vagy valaminek az értékességéhez kapcsolódni vagyunk képesek. Ha tudatossá válik számunkra a dolgok értékessége. A másik legfontosabb dolog az elégedettség érzéséhez, hogy ne csak döntsünk, hanem köteleződjünk is el. Így kerülhető ki az a zsákutca, hogy korábbi “jó döntéseinket" megkérdőjelezzük később. Végezetül pedig az előadó a hála rendszeres gyakorlására hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy – a többi között – az egészség, a betegség, a boldogság és a nehézség mind ugyanannyira természetes részei az életnek. Akinek nehezen megy a hála gyakorlása, lépjen ki az énközpontúságból! Jellemzően a mereven énközpontú emberek nem tudnak hálásak lenni, mivel szerintük a jó nemcsak természetes, de “ez a minimum", ellenben a nehézségeket pedig kikérik maguknak. “Ez egy beszűkült tudatállapot, a tágabb realitáshoz azonban ebből ki kell jönni!"

Bármi, bármikor, bárkivel megtörténhet, vagy “a boldogság az a rossz, ami ma nem történt meg velem."

Pál Feri búcsúzásként a nagy hatású amerikai pszichológustól, Carl Rogers-től idézett boldogsággal kapcsolatos téveszméket. Mint mondta: a boldogság természetét alapvetően értjük félre. “A boldogság nem állapot, nem érhető el célként, hanem irány és folyamat. Boldog ember tudok lenni, ha az életem jó irányba halad – még ha közben időnként fáj is, a nehézségek elviselhetők, legyőzhetők."

Kiemelte, hogy “nagy baj van a boldogságterveinkkel". Minél részletesebbek, annál merevebbek és boldogtalanabbak leszünk, ha nem pontosan úgy és akkor történik minden, ahogyan mi kigondoltuk. Ez csak állandó feszültséget, szorongást és indulatot kelt. Aki arra törekszik, hogy boldognak érezze magát, annak szinte biztosra vehető a boldogtalansága. Jobb arra törekedni, hogy boldog emberek legyünk. Ha jól akarjuk magunkat érezni, figyeljünk egymásra, tiszteljük, becsüljük egymást, és ezt fejezzük is ki! Törődjünk egymással, gondoskodjunk szeretteinkről és következetesen vegyük emberszámba egymást – még a nehéz helyzetekben is! (Fotó: Kálmán Máté)


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Polgárőrök szárazon és vízen
2020-06-05
A május is a járványhelyzettel kapcsolatos védekezéssel, ellenőrzéssel és karitatív tevékenységgel telt el a százhalombattai polgárőrök számára.

Pedagógusnapi köszöntő
2020-06-05
Tisztelt Pedagógusok!Szeretettel köszöntöm az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat pedagógusnap alkalmából! Mindnyájan nehéz, küzdelmes időszakon vannak túl. Számos kihívással, ismeretlen feladatokkal kellett szembenézniük, a családjukat érintő változások mellett töretlenül helyt kellett állniuk a mindennapokban.

Újranyit a Magnólia patika
2020-06-04
Több mint két hónap zárvatartás után újranyit a Magnólia Gyógyszertár Százhalombattán június 8-án, hétfőn.

Száz éve írták alá a trianoni békediktátumot
2020-06-04
Az évforduló alkalmából Ablonczy Balázs történész A párizsi békekonferencia és Magyarország, 1919–1920 című tanulmányát adjuk közre. A szerző az MTA–Lendület Trianon 100 Kutatócsoportjának vezetője (Phd habil.)

Anonim felmérés - Kerékpárosok segítségét kéri a rendőrség
2020-06-03
A kerékpáros balesetekről végez kutatást a KTI Közlekedéstudományi Intézet az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, aminek célja, hogy feltárják, mekkora hányaduk nem jelenik meg a személyi sérüléses baleseti statisztikában rendőri intézkedés hiányában.

Nyári szünet az ovikban
2020-06-02
A vonatkozó kormányrendeleteket figyelembe véve meghatározta az óvodák nyári zárva tartási rendjét az önkormányzat Százhalombattán.

Újabb támogatások A Remény Bajnokától
2020-06-02
Újabb közel nyolcvan százhalombattai pályázó részesült a Vezér Mihály polgármester által alapított Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában kuratórium május 25-ei és június 2-ai ülésén.

Három és fél év türelmi idő a kutakra
2020-06-02
Felfüggesztették a korábban engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetését.

Szeptemberre kész lesz az M0
2020-06-02
Ütemterv szerint zajlik az M0-ás autópálya déli szakaszának átépítése - tájékoztatott Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Facebookon.

Pedagógusnapra, szeretettel
2020-06-02
A digitális oktatás hirtelen, egyik napról a másikra állított komoly kihívások elé mindenkit. Lassan három hónapja hiányoznak a megszokott keretek, élmények, személyek. A tanév hamarosan véget ér, de idén se feledkezzünk meg kimutatni szeretetünket, nagyrabecsülésünket a pedagógusok felé! Véleményeket és szívhez szóló üzeneteket gyűjtöttünk csokorba diákoktól és szülőktől.

Személyes ügyintézés a SZÁKOM-nál
2020-06-02
Újra lesz személyes ügyfélfogadás a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában június 8-tól, hétfőtől. Az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig  várják. Az ügyintézés ideje alatt védőmaszkot kell viselni az ügyfélszolgálati irodában.

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02
Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 

Száz másodperc emlékezés
2020-05-29
A visszajelzések szerint akár tizenötezer templom harangja zúghat a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 16 óra 30-kor Kárpát-medence szerte – tájékoztatott Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoport elnöke.

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.