2020. augusztus 08. - László napja
Szombat
Min:24°
Max:33°
Vasárnap
Min:21°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:31°
Szerda
Min:20°
Max:29°
Programajánló

Könyvtár, közösség, kultúra
2019-09-11 - Pörgős nyár után tartalmas kulturális évadra készül a könyvtár Százhalombattán. Új klubok, kiállítások és előadások várják az érdeklődőket, és a HBVK rendezi a jubileumi, XV. Országos Népmese-konferenciát szeptember 20-21-én.
Az idei nyáron először, háromszor rendeztek egyhetes napközis tábort a könyvtárban általános iskolások számára. Az élőszavas mesélést, a népi kultúrát középpontba állító, több évtizedes múltra visszatekintő Meseheteken mindenki ültethetett valamilyen gabonát, gondozhatta a földecskéjét, a lányok hímeztek, a fiúk agyagoztak. Az elkészült munkák egy része még megtekinthető a helyszínen. Egy hétre lovagképzőt is indított a gyerekkönyvtár fiúk részére. A résztvevők a lovagi értékekkel és a Föld védelmével ismerkedtek Pusztai Ilona A zöld lovag című történetének segítségével. Ellátogatott a táborba az Amnesty International, a nemzetközi emberi jogi szervezet magyarországi munkatársa is.

Ugyancsak első alkalommal a Summerfesthez igazította nyitvatartását a könyvtár, és befogadta a babáknak és mamáknak szóló Tücsöktánc programot.

A Battai Napokon is jelen lesz a HBVK. Könyvekkel, folyóiratokkal, társasjátékkal, tartalmas időtöltési és beiratkozási lehetőséggel, szombaton és vasárnap 15 órától élőszavas mesékkel és papírszínházzal várja az érdeklődőket.

Ismét Százhalombatta ad otthont a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által szervezett országos népmese-konferenciának szeptember 20-án és 21-én. A kétnapos rendezvényen az élőszavas mesélés, a hangos olvasás, a népmesék és a kortárs mesék, a mesemondás különböző területei és szerepei kerülnek középpontba. Idén lenne 150 éves Benedek Elek, a legismertebb hazai mesegyűjtő, akinek születésnapján – szeptember 30-án – ünnepeljük a népmese napját. Dédunokája, Benedek Katalin néprajzkutató az olvasásra szánt meseköltészetről és az autentikus élőszavas mesemondásról tart előadást. A konferenciára a nepmesenap.hu oldalon lehet regisztrálni. Nem regisztrációhoz kötött a "mesekocsma" a Szent István téri Camorra-ban, ahova kizárólag felnőtteket várnak a Meseszó Egyesület tagjai pénteken, 18 órakor. A zamatos falatok és a finom bor mellett bárki mesélésbe foghat. A konferencia ideje alatt és egészen október 11-ig lesz látható a könyvtárban Várnay Krisztina selyemfestő mesés világokat idéző finom festményeinek kiállítása.

Családi kiránduláson vehetünk részt és a biodízelről, a szemétmentes életről, valamint a hulladékgazdálkodásról is hallhatunk majd előadásokat a HBVK-ban október 1. és 6. között, az Országos Könyvtári Napok keretében, amelynek idén a környezettudatosság a témája.Folytatódnak a Férfiak Éve programok is. "Építsünk falut LEGO-ból!" - biztatja a könyvtár a városlakókat. A jelentkezési lapok már elérhetők a gyerekkönyvtárban. Az elkészült építmények leadási határideje október 18., a faluavatóra 25-én (pénteken) 17 órakor kerül sor. Dr. Feikné Nagy Judit pszichológus ingyenes előadása a "mamahotelről" fog szólni október 7-én (hétfőn) 18 órától.

A gyerekkönyvtár célja, hogy a tanév folyamán minden százhalombattai diák legalább egyszer ellátogasson osztályával az intézménybe, ahol különböző projekteket, meséket, foglalkozásokat kínálnak számukra. Az őszi szünetben kortársmese-napok várják a kisdiákokat meseírással és illusztráció-készítéssel, és már most érdemes elkezdeni keresgélni a legjobb verset vagy prózát a 2020-as Városi Vers- és Prózamondó Versenyre. A szövegválasztásban a könyvtárosok is szívesen segítenek.

Új klubok is nyíltak a gyerekkönyvtárban Szeptember elején. László Julika, korábbi gyermekkönyvtáros tart kézimunkakört péntekenként 16 órától, ahol kicsik és nagyok egyaránt elsajátíthatják a hímzés, varrás, kötés, horgolás alapjait. Olvasói igényre indult el szombatonként 10 órától a sakk-kör Bagi Barnabás és Borza Ede vezetésével. Folytatódnak a Kamaszkorom Íróköre összejövetelei is. Első alkalommal szeptember 30-án, 16 órától várja az érdeklődőket Véghelyi Balázs költő és kiadótulajdonos. A Manga-klubban pedig október 4-én (pénteken) 16 órától lehet folytatni az ismerkedést a japán kultúrával. A klubok látogatása ingyenes.

Azokat a középiskolásokat is várják a könyvtárba, akik szeretnék értelmes elfoglaltsággal letudni a kötelező közösségi szolgálatot. Kisebb diákokat korrepetálhatnak valamelyik tantárgyból.

Októbertől indulnak a családi mesedélutánok és a keddi papírszínházak, illetve dia-mozik. Az első Családi Mesedélutánra október 26-án 15 órától várják a kicsiket és nagyokat, az első Papírszínház-keddet pedig 29-én 17 órától rendezik meg.

A Felvonási Tünetek Színházi Műhely mutatja be Molnár Ferenc Ibolya című színművéből készült előadását, a Csipketündért október 12-én (szombaton). A program ingyenes.
November 29-én (pénteken) harmadik alkalommal ünnepli megújult formában – játékkal, tombolával – a könyvtár, hogy 1999-ben, kereken 20 évvel ezelőtt felvette Hamvas Béla nevét. A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány által szervezett program egyrészt ünnep és megemlékezés, másrész jótékonysági alkalom az intézmény javára.

Decemberben Keleti Anikó kiállítása és József-Rozsnyai Júlia adventi Ady-műsora ad méltó keretet az ünnepi hangulatnak, és zárja az évet a HBVK-ban.

Részletes program található a www.hbvk.hu oldalon, a legfrissebb hírekért pedig érdemes feliratkozni a HBVK hírlevelére vagy követni az intézmény Facebook-oldalát.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.