2019. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:15°
Max:15°
Szerda
Min:9°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:4°
Max:16°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Programajánló

Könyvtár, közösség, kultúra
2019-09-11 - Pörgős nyár után tartalmas kulturális évadra készül a könyvtár Százhalombattán. Új klubok, kiállítások és előadások várják az érdeklődőket, és a HBVK rendezi a jubileumi, XV. Országos Népmese-konferenciát szeptember 20-21-én.
Az idei nyáron először, háromszor rendeztek egyhetes napközis tábort a könyvtárban általános iskolások számára. Az élőszavas mesélést, a népi kultúrát középpontba állító, több évtizedes múltra visszatekintő Meseheteken mindenki ültethetett valamilyen gabonát, gondozhatta a földecskéjét, a lányok hímeztek, a fiúk agyagoztak. Az elkészült munkák egy része még megtekinthető a helyszínen. Egy hétre lovagképzőt is indított a gyerekkönyvtár fiúk részére. A résztvevők a lovagi értékekkel és a Föld védelmével ismerkedtek Pusztai Ilona A zöld lovag című történetének segítségével. Ellátogatott a táborba az Amnesty International, a nemzetközi emberi jogi szervezet magyarországi munkatársa is.

Ugyancsak első alkalommal a Summerfesthez igazította nyitvatartását a könyvtár, és befogadta a babáknak és mamáknak szóló Tücsöktánc programot.

A Battai Napokon is jelen lesz a HBVK. Könyvekkel, folyóiratokkal, társasjátékkal, tartalmas időtöltési és beiratkozási lehetőséggel, szombaton és vasárnap 15 órától élőszavas mesékkel és papírszínházzal várja az érdeklődőket.

Ismét Százhalombatta ad otthont a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által szervezett országos népmese-konferenciának szeptember 20-án és 21-én. A kétnapos rendezvényen az élőszavas mesélés, a hangos olvasás, a népmesék és a kortárs mesék, a mesemondás különböző területei és szerepei kerülnek középpontba. Idén lenne 150 éves Benedek Elek, a legismertebb hazai mesegyűjtő, akinek születésnapján – szeptember 30-án – ünnepeljük a népmese napját. Dédunokája, Benedek Katalin néprajzkutató az olvasásra szánt meseköltészetről és az autentikus élőszavas mesemondásról tart előadást. A konferenciára a nepmesenap.hu oldalon lehet regisztrálni. Nem regisztrációhoz kötött a "mesekocsma" a Szent István téri Camorra-ban, ahova kizárólag felnőtteket várnak a Meseszó Egyesület tagjai pénteken, 18 órakor. A zamatos falatok és a finom bor mellett bárki mesélésbe foghat. A konferencia ideje alatt és egészen október 11-ig lesz látható a könyvtárban Várnay Krisztina selyemfestő mesés világokat idéző finom festményeinek kiállítása.

Családi kiránduláson vehetünk részt és a biodízelről, a szemétmentes életről, valamint a hulladékgazdálkodásról is hallhatunk majd előadásokat a HBVK-ban október 1. és 6. között, az Országos Könyvtári Napok keretében, amelynek idén a környezettudatosság a témája.Folytatódnak a Férfiak Éve programok is. "Építsünk falut LEGO-ból!" - biztatja a könyvtár a városlakókat. A jelentkezési lapok már elérhetők a gyerekkönyvtárban. Az elkészült építmények leadási határideje október 18., a faluavatóra 25-én (pénteken) 17 órakor kerül sor. Dr. Feikné Nagy Judit pszichológus ingyenes előadása a "mamahotelről" fog szólni október 7-én (hétfőn) 18 órától.

A gyerekkönyvtár célja, hogy a tanév folyamán minden százhalombattai diák legalább egyszer ellátogasson osztályával az intézménybe, ahol különböző projekteket, meséket, foglalkozásokat kínálnak számukra. Az őszi szünetben kortársmese-napok várják a kisdiákokat meseírással és illusztráció-készítéssel, és már most érdemes elkezdeni keresgélni a legjobb verset vagy prózát a 2020-as Városi Vers- és Prózamondó Versenyre. A szövegválasztásban a könyvtárosok is szívesen segítenek.

Új klubok is nyíltak a gyerekkönyvtárban Szeptember elején. László Julika, korábbi gyermekkönyvtáros tart kézimunkakört péntekenként 16 órától, ahol kicsik és nagyok egyaránt elsajátíthatják a hímzés, varrás, kötés, horgolás alapjait. Olvasói igényre indult el szombatonként 10 órától a sakk-kör Bagi Barnabás és Borza Ede vezetésével. Folytatódnak a Kamaszkorom Íróköre összejövetelei is. Első alkalommal szeptember 30-án, 16 órától várja az érdeklődőket Véghelyi Balázs költő és kiadótulajdonos. A Manga-klubban pedig október 4-én (pénteken) 16 órától lehet folytatni az ismerkedést a japán kultúrával. A klubok látogatása ingyenes.

Azokat a középiskolásokat is várják a könyvtárba, akik szeretnék értelmes elfoglaltsággal letudni a kötelező közösségi szolgálatot. Kisebb diákokat korrepetálhatnak valamelyik tantárgyból.

Októbertől indulnak a családi mesedélutánok és a keddi papírszínházak, illetve dia-mozik. Az első Családi Mesedélutánra október 26-án 15 órától várják a kicsiket és nagyokat, az első Papírszínház-keddet pedig 29-én 17 órától rendezik meg.

A Felvonási Tünetek Színházi Műhely mutatja be Molnár Ferenc Ibolya című színművéből készült előadását, a Csipketündért október 12-én (szombaton). A program ingyenes.
November 29-én (pénteken) harmadik alkalommal ünnepli megújult formában – játékkal, tombolával – a könyvtár, hogy 1999-ben, kereken 20 évvel ezelőtt felvette Hamvas Béla nevét. A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány által szervezett program egyrészt ünnep és megemlékezés, másrész jótékonysági alkalom az intézmény javára.

Decemberben Keleti Anikó kiállítása és József-Rozsnyai Júlia adventi Ady-műsora ad méltó keretet az ünnepi hangulatnak, és zárja az évet a HBVK-ban.

Részletes program található a www.hbvk.hu oldalon, a legfrissebb hírekért pedig érdemes feliratkozni a HBVK hírlevelére vagy követni az intézmény Facebook-oldalát.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Lehengerlő szereplés a modellvitorlás OB-n
2019-09-16
A dobogó mindhárom fokát százhalombattai versenyzők foglalták el a szeptember 14-15-i modellvitorlás országos bajnokságon F5-E hajóosztályban Ölbőn. Forrai Csaba első, Garay György második, Forró Krisztián pedig harmadik helyezést ért el.

Terepkirálynő
2019-09-16
Hétről hétre dobogós helyezésekkel tér haza a versenyekről Szabó Csabáné Kovács Erika, a SZVISE atlétikaszakosztályának egyik legeredményesebb versenyzője – tájékoztatott Szabó Csilla, szakosztályvezető.

Átadták a Gesztenyés utat
2019-09-16
Megindult a forgalom a Gesztenyés út Vörösmarty és Madách utca közötti felújított szakaszán, Százhalombattán szeptember 16-án. A 200 millió forintos beruházást Vezér Mihály polgármester adta át.

Hajléktalan férfi próbálta meg kirabolni a fiatal nőt Szigethalmon
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbírtóság nyomozási bírója 2019. szeptember 13-án elrendelte annak a hajléktalan férfinak a letartóztatását, akit rablás bűntettének kísérletével gyanúsít a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság.

Elrendelték a letartóztatást lopás gyanúja miatt
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte S.

Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.