2019. július 21. - Dániel napja
Vasárnap
Min:22°
Max:25°
Hétfő
Min:18°
Max:26°
Kedd
Min:17°
Max:26°
Szerda
Min:15°
Max:27°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Önkormányzat

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18 - A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.
Napirend előtti képviselői hozzászólások
Szalai Attila kérte a városlakók türelmét a városi beruházásokkal kapcsolatban, mivel az elmúlt hónapok időjárási viszontagságai nagymértékben hátráltatták a munkákat. Példának említette a Piac téri közvilágítást, a gát karbantartását, amely azonban nem önkormányzati feladat. A feltorlódott feladatokat most egyszerre kell elvégezni. Nem emberi mulasztás, hanem az időjárás miatt. A Piac téri útfelbontásokat már megszüntették.

Szabó Zoltán elmondta, hogy sok kiváló tanulmányi eredmény született a városban, jó befektetés az iskolák támogatása. Minden pedagógusnak, iskolai dolgozónak és diáknak jó nyarat és pihenést kívánt. Beszámolt arról, hogy a Piac tér melletti, Irinyi János és Jedlik Ányos utcák közötti parkoló átalakításra kerül. Ezzel kapcsolatban megköszönte Szalai Attila és a Műszaki Iroda munkatársainak segítségét.

Klimsa Arthur az Óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház felújításával kapcsolatban elmondta, hogy a kisebb átalakítások megtörténtek, de véleménye szerint még jó néhány hiányosságot orvosolni kell, például rossz a klíma, a bojler, illetve az ablakok is. Az Óvárosi Nyugdíjas Klub legutóbbi találkozója levegőtlen, 36 fokos épületben zajlott, a klíma nem működött, az ablakok nem nyíltak, mivel már évek óta nem voltak használva. A klubtagoknak maguknak kellett elmosogatni, rendet rakni, korábban erre külön takarító állt rendelkezésre.  Szerinte romlott a közösségi ház szolgáltatása. Kifogásolta a festés minőségét is. Kérte, hogy a jövőben körültekintően járjanak el az illetékesek a munkák átvétele és ellenőrzése során. Szeretné, ha a nyugdíjas klub jó körülmények között tarthatná meg összejöveteleit.

Sinka László arról számolt be, hogy hónapokkal ezelőtt megkereste a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának vezetőjét, akitől sokkal szigorúbb és folyamatos ellenőrzést kért a Matta-kerti építkezések felett. A Járási Hivatal vezetője írásos válaszában biztosította arról, hogy Százhalombattán, illetve a Matta-kertben és környékén kiemelt figyelmet fordítanak az építkezésekre és az ellenőrzésükre. Az elmúlt időszakban azonban több olyan megkeresés érkezett az ott lakóktól, hogy az építkezésekkel kapcsolatban lépni kell valamit.  Reméli, hogy az illetékes járási hivatal a jövőben több figyelmet tud fordítani a területre. Sinka László mindenkit hívott az Óvárosi Szent László Napokra június 22-től 30-ig. Sok színes program várható civil szervezetek közreműködésével és a Korshak Kft. munkatársainak komoly és felelősségteljes munkájának köszönhetően. A leggazdagabb programkínálatot a június 28-29-i hétvége tartogatja.

Szél Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy Rajkai Róbert személyében először jut ki százhalombattai versenyző a júniusi II. Európai Játékokra. A judoka fiatal kora ellenére is bekerült a magyar csapatba, amelyhez a képviselő gratulált neki és mesterének, Sarkadi Jánosnak.    

Dunafüreden is elkezdődnek a nyár folyamán az útfelújítások és a csapadékvíz-elvezetési munkálatok, amelyek a Barátság és az Ősz utcát érintik. Szél Pál kérte a lakosság türelmét. A kivitelezők igyekeznek a lehető leggyorsabban és legkevesebb kényelmetlenséget okozva elvégezni a feladatokat.

Török Sándor elmondta, hogy a Duna utcát felújítják, amely Dunafüreden a legrosszabb állapotban van. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be erre a célra, de sikertelenség esetén is megvalósul a felújítás. A szokatlanul sok csapadék rengeteg problémát okozott városszerte, de különösen Dunafüreden. Fontos további lépéseket tenni a csapadékvíz-elvezetésének javítása érdekében. A lakosság is sokat tehet az ügy érdekében, például úgy, hogy nem temeti be és rendszeresen tisztítja az esővíz-elvezető árkokat. Kis odafigyeléssel sok probléma megelőzhető lenne. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy július 1-jén ünnepeljük a Köztisztviselők Napját és a Semmelweis Napot, amely az egészségügyi dolgozók napja. Ez a két terület igazi sikertörténet a városban. Még a környező településekről is szívesen jönnek ide ügyet intézni. Bízik benne, hogy újra munkaszüneti nap lehet július 1. a köztisztviselők részére. Köszönetét és elismerését fejezte ki e két terület dolgozóinak áldozatos munkájáért.

Kovács Lajos a 2019-2020-ra tervezett városi felújításokra hívta fel a városlakók figyelmét. Negyven-ötven helyszínen végez az önkormányzat munkálatokat, beleértve a közterületeket, intézményeket is. Példának említette a Gesztenyés út, a Százhalom Egészségügyi Központ előtti járda felújítását. Lesznek munkák a Csónakázó-tónál, a parkokban is. Kérte a Polgármesteri Hivatal vezetését és illetékes munkatársait, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a felújításokra és a határidők betartására. Az intézményektől és a lakosságtól türelmet kért a felújítások idejére.

Nagy Balázs az elmúlt időszakban több társasházi közgyűlésen részt vett a választókerületében, amelyeken jellemzően két fontos téma merült fel: a parkolás és a társasházak csapadékvíz-elvezetése. Utóbbi különösen az Erkel körút 80-81., 69-70. és a 65-66. alatt gond. A 2019. évi költségvetési rendeletmódosítás tartalmaz ezzel kapcsolatban egy 33 millió forintos előirányzatot, amelynek a pontos műszaki tartalma a következő ülésre várható. Képviselőként lobbizni fog annak érdekében, hogy az említett társasházakban javuljon a helyzet. Kérte a lakókat, hogy ne csak az önkormányzat segítségét várják ebben a kérdésben, hanem rendszeresen tisztítsák a társasházak előtti csapadékvíz-elvezető csatornákat. A játszóterek csatornáit a SZÁKOM Kft. karbantartja. Fontos, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszert városi szinten kell kezelni, a témában hamarosan koncepció készül, és meghatározzák a prioritásokat.

Vezér Mihály polgármester bejelentette, hogy a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Illés László, akiről röviden megemlékezett. A volt önkormányzati bizottsági tagot és közös képviselőt június 21-én, 15 órakor helyezik örök nyugalomra a Városi Temetőben.

A polgármester elmondta, hogy májusban extrém mennyiségű eső hullott, amit a mélyebben fekvő területeken fekvő árkok (elsősorban Dunafüreden) nem voltak képesek tökéletesen elvezetni. Ilyen mennyiségű vizet azonban egy csatornarendszer sem nem képes elvezetni, sehol a világon. Sajnos, nemcsak a természet, hanem az emberi hibák is tetézik a problémát, pedig az árkok rendszeres tisztítása a lakókat is védené. Sokan a kényelmesebb parkolás érdekében temették be a köztulajdont képező árkokat, és időnként éppen ők hibáztatják az önkormányzatot, hogy nem tesz eleget a kötelességének. A polgármester a parkolási anomáliákra is felhívta a figyelmet. Gyakran a közlekedést akadályozva parkolnak emberek, több gépjárművet tartva. Sok esetben nem veszik figyelembe a közlekedőket, szomszédokat sem. Vezér Mihály a kóbor állatok etetésének veszélyeire is felhívta a figyelmet, amely állategészségügyi kérdéseket vet fel. Az állatok ürüléke ártalmas az egészségre, a kihelyezett élelem becsalja a városba a rókákat. A polgármester a szúnyogirtással kapcsolatban elmondta, hogy az extrém időjárás, a hirtelen beköszöntött kánikula kedvezett a rovarok elszaporodásának, amely országos probléma. Olyan település is van, ahol rendkívüli állapotot hirdettek a szúnyoginvázió miatt. A város mindent megtesz a megoldás érdekében, a SZÁKOM Kft. munkatársai már hetente végeznek irtást biológiai és vegyi anyagok igénybevételével. A szúnyogirtás időpontjairól a helyi médián keresztül értesítik a lakosságot. Egy-egy alkalommal minden utcát végig járnak, amely több napot igénybe vesz. A katasztrófavédelem is besegített ebben, és sok munkatárs éjszakába nyúlóan, erejét megfeszítve végzi a feladatokat, hogy a szúnyoghelyzet javuljon. A városvezető kérte a lakók türelmét és megértését.

Napirendi pontok
Egyhangúlag elfogadták a Fővárosi Vízművek Zrt. 2018. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint döntöttek a víziközmű vagyont érintő beruházásokkal, felújításokkal kapcsolatban.

A polgármester javaslatára az önkormányzat 1, 6 millió forinttal támogatja a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat tevékenységét, amelyből a többi között figyelemfelkeltő plakátkampányt, a környezetvédelmi mesekönyvük újra nyomását, Víz- és Föld Napi tisztító akciókat, a "Föld Órája 2020" esemény megszervezését, illetve fásítást szeretnének megvalósítani. A képviselő-testület célja, hogy minél szélesebb összefogás, minél hatékonyabb példamutatás és szemléletformálás alakuljon ki a városban a környezetvédelem területén.

Döntés született a Piac tér felújításáról. A "Helyi piacok fejlesztése Pest megye területén" című pályázaton a város 68 millió forint támogatást nyert, amelyhez 30 millió forint önrésszel járul hozzá.

A képviselő-testület tájékoztatót fogadott el a röntgendiagnosztikai részleg kialakításáról, az új házi gyermekorvosi körzet területi ellátási kötelezettséggel történő biztosításáról, a Védőnői Szolgálat részére beszerzendő tizennyolc légzésfigyelőről, valamint a közintézményekben kihelyezett tíz defibrillátor javításáról.

Alapítói ülés keretében elfogadták a Korshak Kft. intézkedési tervét és 2019. évi Üzleti Tervének módosítását.

A testület egyhangúlag támogatta a Sporthalom Kft. infrastrukturális fejlesztését, amelynek keretében a Szalai János Uszoda elé szélfogó kerül, valamint megújul a létesítmény wellness részlege. A beruházás és felújítás összköltsége mintegy 27 millió forint.

A képviselők egyhangúlag támogatták Sinka László alpolgármester javaslatát, amelynek értelmében az önkormányzat megvásárolja Almafa és Körtefa utca közötti üres telket a Matta-kertben, ahol játszóteret, illetve parkolót fognak kialakítani az ott élők igényei szerint. A célra 30 millió forintot helyeztek tartalékba.

Nagy Balázs javaslatára a Bolyai János és Tóth László utca által határolt terület a Hunyadi János Park elnevezést kapta.

Pótköltségvetés
Egyhangú támogatást kapott az Eötvös és az Arany János iskolák udvarainak felújítása, illetve az 1. Számú Általános Iskola homlokzati nyílászáróinak hővédő fóliázása. A Százhalombattai Városi Utánpótlásért Közhasznú Sportegyesület (VUK) kérelmére megújul a Dunafüredi úton található műfüves labdarúgópálya burkolata, az önkormányzat támogatja az óvodás úszásoktatást, valamint tulajdonosi hozzájárulását adta a salakos teniszpálya LED-es világításfejlesztéséhez és sportuszodai eszközök, sporteszközök beszerzéséhez. Az egyesület több millió forintos állami támogatást nyert ezekre a célokra. A képviselők támogatták a Chorus Matricanus Baráti Kör Egyesület, a BMK Nyugdíjas Klub, a Sérültekért Alapítvány, a Szülők Fóruma Egyesület és a Városi Polgárőrség kérelmét. A Hírhalom Kulturális Közösségi Egyesület kérésére önkormányzati támogatással jelenhet meg a Volt egyszer egy Százhalom kiadvány és a Százhalom Magazin. Felszabadítottak 40 millió forintot a Hun utcai partfal helyreállítására és megerősítésére. A képviselő-testület támogatta a Mosolyért Közhasznú Egyesület kérelmét sürgősségi mentéstechnikai eszközök vásárlására. A városban működő sportszakorvosi ellátás zökkenőmentes biztosítása érdekében öt millió forintot helyeztek céltartalékba.

A polgármester sürgősségi indítványt nyújtott be a város településfejlesztését elősegítő magáncélú építkezésekkel kapcsolatban. Az indítvány célja, hogy megerősítse a város polgárait a képviselő-testület elkötelezettségéről a település fejlesztésében és a lakosság boldogulásának előmozdításában. A képviselő-testület úgy döntött, hogy elfogadja az indítványban foglaltakat, és átfogó felülvizsgálat tárgyává teszi a jelenleg érvényes településrendezési eszközöket a jogszabályban előírt véleményezési és jóváhagyási menetrend betartásával, valamint a lakossági vélemények figyelembevételével.

Zárt ülésen döntöttek a Köztisztviselői Elismerő Oklevél, az Egészségünkért Elismerő Oklevél, valamint a Közösségért Díjak odaítéléséről. Zárt ülésen tárgyalták továbbá az állampapírbefektetésre, illetve önkormányzati ingatlanok hasznosítására vonatkozó napirendeket.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Sziget fesztivál - 2019-07-17
- FEZEN - 2019-07-11
- Fedde Le Grand a zárónapon - teljes a FEZEN programja - 2019-07-01
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-07-11 - A biztonságosabb, gyorsabb és könnyebb gyalogos közlekedés érdekében Önkormányzatunk további négy új gyalogátkelőhelyet alakított ki városunkban.   
2019-07-11 -
2019-07-11 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
KRESZ-park a gyerekeknek
2019-07-18
KRESZ-pályát alakított ki az önkormányzat Százhalombattán, a Tóth László és az Irinyi János utca közötti régi "dühöngő" helyén.

Anyaországi látogatás
2019-07-18
Idén is anyaországi látogatást szervezett a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat június 23-a és 29-e között.

Letartóztatta a bíróság az agresszív férfit
2019-07-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít a Dabasi Rendőrkapitányság.

A pincében termesztett marihuánát a szigethalmi gyanúsított
2019-07-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. július 11-én elrendelte annak az gyanúsítottnak a letartóztatását, akit termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít.

Változások az óvárosi postán
2019-07-16
Hetente kétszer este 6 óráig lesz nyitva és a postához közeli területekre érkező küldemények átvételi lehetőségét biztosítja az óvárosi postahivatal Százhalombattán szeptember elsejétől – tájékoztatott a Magyar Posta Hálózati Igazgatósága.

Tájékoztatás! - TOBORZÁS!
2019-07-16
A Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályának hivatásos állományának létszámbővítése kapcsán toborzást tart! Rendezvény neve: Nyílt nap.Helyszín: Érdi Rendőrkapitányság, 203 Érd, Felső utca 4.Dátum: 2019.07.19. (péntek) 9.30-13.30 időpontban. A Határvadász képzéssel kapcsolatos információk elérhetők: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarvadasz-kepzes Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Érdi Rendőrkapitányság

Triatlon - Újabb magyar bajnoki címek
2019-07-11
Sikert sikerre halmoztak a VUK triatlonosai a július első hétvégéjén megrendezett országos megméretéseken – tájékoztatott Kelemen Viktor szakosztályvezető. 

Gyászjelentés
2019-07-10
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Hajzer Barnabás elhunyt, életének 67. évében.

Virágos zsűri
2019-07-10
Százhalombattán járt a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny háromfős zsűrije július 5-én. 

Biztonságos fürdőzés
2019-07-10

Kimagasló sikerek nemzetközi vízen
2019-07-10
Dobogós helyeken végeztek a százhalombattai hajómodellezők a nemzetközi nyílt szlovák kupa ötödik fordulóján, július 6-7-én Ruzomberokban. 

Országos bajnok
2019-07-10
Győzött korosztályában, az 55-60 évesek között Szabó Zoltán, a Százhalombattai VUK SE versenyzője a XX. Országos Pedagógus Teniszbajnokságon, amit július 5-7-én rendeztek Balatonalmádiban. 

Váltóversenyek hétvégéje
2019-07-10
Sok megtett kilométerrel és szép eredményekkel tértek haza a SZVISE atlétái a múlt hétvégén megrendezett futóversenyekről.

Elutasított indítvány
2019-07-10
A Budapest Környéki Törvényszék másodfokú döntésében elutasította az óvadék megállapítása iránti indítványt, és fenntartotta az érdi gázoló letartoztatását

A gyanú szerint kétszer rabolt egy este leforgása alatt
2019-07-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. július 5-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit az Érdi Rendőrkapitányság rablás bűntette és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít. 

Letartóztatták a bankrabló házaspárt
2019-07-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája 2019. július 05-én elrendelte annak a két személynek a letartóztatását, akik pár hét különbséggel két bankot is kiraboltak Pest megyében, az ügyészség fegyveresen elkövetett rablás bűntettének gyanúja miatt tett indítványt a házaspár letartóztatására.

Segélyhívó szám
2019-07-10
Tájékoztató 

Megváltozott nyitva tartás
2019-07-10
Új, egységes ügyfélfogadási rendet vezettek be a Pest Megyei Kormányhivatal illetékességi területén működő kormányablakokban július 1-jén. 

Négy hónap haladék
2019-07-10
A hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfélátvilágítás megfelelő elvégzése érdekében négy hónappal, október 31-éig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét az Országgyűlés június 25-ei törvénymódosításával.

Kapacitás-és komfortbővítés a Piac téren
2019-07-04
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően megújul Százhalombatta piactere. Ez volt a Piac Téri Egyesület taggyűlésének egyik napirendi pontja, amelyről a városvezetéssel közösen egyeztettek a Polgármesteri Hivatalban július 2-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.