2020. június 05. - Fatime napja
Péntek
Min:15°
Max:16°
Szombat
Min:13°
Max:25°
Vasárnap
Min:16°
Max:25°
Hétfő
Min:15°
Max:24°
Kedd
Min:13°
Max:25°
Önkormányzat

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18 - A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.
Napirend előtti képviselői hozzászólások
Szalai Attila kérte a városlakók türelmét a városi beruházásokkal kapcsolatban, mivel az elmúlt hónapok időjárási viszontagságai nagymértékben hátráltatták a munkákat. Példának említette a Piac téri közvilágítást, a gát karbantartását, amely azonban nem önkormányzati feladat. A feltorlódott feladatokat most egyszerre kell elvégezni. Nem emberi mulasztás, hanem az időjárás miatt. A Piac téri útfelbontásokat már megszüntették.

Szabó Zoltán elmondta, hogy sok kiváló tanulmányi eredmény született a városban, jó befektetés az iskolák támogatása. Minden pedagógusnak, iskolai dolgozónak és diáknak jó nyarat és pihenést kívánt. Beszámolt arról, hogy a Piac tér melletti, Irinyi János és Jedlik Ányos utcák közötti parkoló átalakításra kerül. Ezzel kapcsolatban megköszönte Szalai Attila és a Műszaki Iroda munkatársainak segítségét.

Klimsa Arthur az Óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház felújításával kapcsolatban elmondta, hogy a kisebb átalakítások megtörténtek, de véleménye szerint még jó néhány hiányosságot orvosolni kell, például rossz a klíma, a bojler, illetve az ablakok is. Az Óvárosi Nyugdíjas Klub legutóbbi találkozója levegőtlen, 36 fokos épületben zajlott, a klíma nem működött, az ablakok nem nyíltak, mivel már évek óta nem voltak használva. A klubtagoknak maguknak kellett elmosogatni, rendet rakni, korábban erre külön takarító állt rendelkezésre.  Szerinte romlott a közösségi ház szolgáltatása. Kifogásolta a festés minőségét is. Kérte, hogy a jövőben körültekintően járjanak el az illetékesek a munkák átvétele és ellenőrzése során. Szeretné, ha a nyugdíjas klub jó körülmények között tarthatná meg összejöveteleit.

Sinka László arról számolt be, hogy hónapokkal ezelőtt megkereste a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának vezetőjét, akitől sokkal szigorúbb és folyamatos ellenőrzést kért a Matta-kerti építkezések felett. A Járási Hivatal vezetője írásos válaszában biztosította arról, hogy Százhalombattán, illetve a Matta-kertben és környékén kiemelt figyelmet fordítanak az építkezésekre és az ellenőrzésükre. Az elmúlt időszakban azonban több olyan megkeresés érkezett az ott lakóktól, hogy az építkezésekkel kapcsolatban lépni kell valamit.  Reméli, hogy az illetékes járási hivatal a jövőben több figyelmet tud fordítani a területre. Sinka László mindenkit hívott az Óvárosi Szent László Napokra június 22-től 30-ig. Sok színes program várható civil szervezetek közreműködésével és a Korshak Kft. munkatársainak komoly és felelősségteljes munkájának köszönhetően. A leggazdagabb programkínálatot a június 28-29-i hétvége tartogatja.

Szél Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy Rajkai Róbert személyében először jut ki százhalombattai versenyző a júniusi II. Európai Játékokra. A judoka fiatal kora ellenére is bekerült a magyar csapatba, amelyhez a képviselő gratulált neki és mesterének, Sarkadi Jánosnak.    

Dunafüreden is elkezdődnek a nyár folyamán az útfelújítások és a csapadékvíz-elvezetési munkálatok, amelyek a Barátság és az Ősz utcát érintik. Szél Pál kérte a lakosság türelmét. A kivitelezők igyekeznek a lehető leggyorsabban és legkevesebb kényelmetlenséget okozva elvégezni a feladatokat.

Török Sándor elmondta, hogy a Duna utcát felújítják, amely Dunafüreden a legrosszabb állapotban van. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be erre a célra, de sikertelenség esetén is megvalósul a felújítás. A szokatlanul sok csapadék rengeteg problémát okozott városszerte, de különösen Dunafüreden. Fontos további lépéseket tenni a csapadékvíz-elvezetésének javítása érdekében. A lakosság is sokat tehet az ügy érdekében, például úgy, hogy nem temeti be és rendszeresen tisztítja az esővíz-elvezető árkokat. Kis odafigyeléssel sok probléma megelőzhető lenne. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy július 1-jén ünnepeljük a Köztisztviselők Napját és a Semmelweis Napot, amely az egészségügyi dolgozók napja. Ez a két terület igazi sikertörténet a városban. Még a környező településekről is szívesen jönnek ide ügyet intézni. Bízik benne, hogy újra munkaszüneti nap lehet július 1. a köztisztviselők részére. Köszönetét és elismerését fejezte ki e két terület dolgozóinak áldozatos munkájáért.

Kovács Lajos a 2019-2020-ra tervezett városi felújításokra hívta fel a városlakók figyelmét. Negyven-ötven helyszínen végez az önkormányzat munkálatokat, beleértve a közterületeket, intézményeket is. Példának említette a Gesztenyés út, a Százhalom Egészségügyi Központ előtti járda felújítását. Lesznek munkák a Csónakázó-tónál, a parkokban is. Kérte a Polgármesteri Hivatal vezetését és illetékes munkatársait, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a felújításokra és a határidők betartására. Az intézményektől és a lakosságtól türelmet kért a felújítások idejére.

Nagy Balázs az elmúlt időszakban több társasházi közgyűlésen részt vett a választókerületében, amelyeken jellemzően két fontos téma merült fel: a parkolás és a társasházak csapadékvíz-elvezetése. Utóbbi különösen az Erkel körút 80-81., 69-70. és a 65-66. alatt gond. A 2019. évi költségvetési rendeletmódosítás tartalmaz ezzel kapcsolatban egy 33 millió forintos előirányzatot, amelynek a pontos műszaki tartalma a következő ülésre várható. Képviselőként lobbizni fog annak érdekében, hogy az említett társasházakban javuljon a helyzet. Kérte a lakókat, hogy ne csak az önkormányzat segítségét várják ebben a kérdésben, hanem rendszeresen tisztítsák a társasházak előtti csapadékvíz-elvezető csatornákat. A játszóterek csatornáit a SZÁKOM Kft. karbantartja. Fontos, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszert városi szinten kell kezelni, a témában hamarosan koncepció készül, és meghatározzák a prioritásokat.

Vezér Mihály polgármester bejelentette, hogy a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Illés László, akiről röviden megemlékezett. A volt önkormányzati bizottsági tagot és közös képviselőt június 21-én, 15 órakor helyezik örök nyugalomra a Városi Temetőben.

A polgármester elmondta, hogy májusban extrém mennyiségű eső hullott, amit a mélyebben fekvő területeken fekvő árkok (elsősorban Dunafüreden) nem voltak képesek tökéletesen elvezetni. Ilyen mennyiségű vizet azonban egy csatornarendszer sem nem képes elvezetni, sehol a világon. Sajnos, nemcsak a természet, hanem az emberi hibák is tetézik a problémát, pedig az árkok rendszeres tisztítása a lakókat is védené. Sokan a kényelmesebb parkolás érdekében temették be a köztulajdont képező árkokat, és időnként éppen ők hibáztatják az önkormányzatot, hogy nem tesz eleget a kötelességének. A polgármester a parkolási anomáliákra is felhívta a figyelmet. Gyakran a közlekedést akadályozva parkolnak emberek, több gépjárművet tartva. Sok esetben nem veszik figyelembe a közlekedőket, szomszédokat sem. Vezér Mihály a kóbor állatok etetésének veszélyeire is felhívta a figyelmet, amely állategészségügyi kérdéseket vet fel. Az állatok ürüléke ártalmas az egészségre, a kihelyezett élelem becsalja a városba a rókákat. A polgármester a szúnyogirtással kapcsolatban elmondta, hogy az extrém időjárás, a hirtelen beköszöntött kánikula kedvezett a rovarok elszaporodásának, amely országos probléma. Olyan település is van, ahol rendkívüli állapotot hirdettek a szúnyoginvázió miatt. A város mindent megtesz a megoldás érdekében, a SZÁKOM Kft. munkatársai már hetente végeznek irtást biológiai és vegyi anyagok igénybevételével. A szúnyogirtás időpontjairól a helyi médián keresztül értesítik a lakosságot. Egy-egy alkalommal minden utcát végig járnak, amely több napot igénybe vesz. A katasztrófavédelem is besegített ebben, és sok munkatárs éjszakába nyúlóan, erejét megfeszítve végzi a feladatokat, hogy a szúnyoghelyzet javuljon. A városvezető kérte a lakók türelmét és megértését.

Napirendi pontok
Egyhangúlag elfogadták a Fővárosi Vízművek Zrt. 2018. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint döntöttek a víziközmű vagyont érintő beruházásokkal, felújításokkal kapcsolatban.

A polgármester javaslatára az önkormányzat 1, 6 millió forinttal támogatja a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat tevékenységét, amelyből a többi között figyelemfelkeltő plakátkampányt, a környezetvédelmi mesekönyvük újra nyomását, Víz- és Föld Napi tisztító akciókat, a "Föld Órája 2020" esemény megszervezését, illetve fásítást szeretnének megvalósítani. A képviselő-testület célja, hogy minél szélesebb összefogás, minél hatékonyabb példamutatás és szemléletformálás alakuljon ki a városban a környezetvédelem területén.

Döntés született a Piac tér felújításáról. A "Helyi piacok fejlesztése Pest megye területén" című pályázaton a város 68 millió forint támogatást nyert, amelyhez 30 millió forint önrésszel járul hozzá.

A képviselő-testület tájékoztatót fogadott el a röntgendiagnosztikai részleg kialakításáról, az új házi gyermekorvosi körzet területi ellátási kötelezettséggel történő biztosításáról, a Védőnői Szolgálat részére beszerzendő tizennyolc légzésfigyelőről, valamint a közintézményekben kihelyezett tíz defibrillátor javításáról.

Alapítói ülés keretében elfogadták a Korshak Kft. intézkedési tervét és 2019. évi Üzleti Tervének módosítását.

A testület egyhangúlag támogatta a Sporthalom Kft. infrastrukturális fejlesztését, amelynek keretében a Szalai János Uszoda elé szélfogó kerül, valamint megújul a létesítmény wellness részlege. A beruházás és felújítás összköltsége mintegy 27 millió forint.

A képviselők egyhangúlag támogatták Sinka László alpolgármester javaslatát, amelynek értelmében az önkormányzat megvásárolja Almafa és Körtefa utca közötti üres telket a Matta-kertben, ahol játszóteret, illetve parkolót fognak kialakítani az ott élők igényei szerint. A célra 30 millió forintot helyeztek tartalékba.

Nagy Balázs javaslatára a Bolyai János és Tóth László utca által határolt terület a Hunyadi János Park elnevezést kapta.

Pótköltségvetés
Egyhangú támogatást kapott az Eötvös és az Arany János iskolák udvarainak felújítása, illetve az 1. Számú Általános Iskola homlokzati nyílászáróinak hővédő fóliázása. A Százhalombattai Városi Utánpótlásért Közhasznú Sportegyesület (VUK) kérelmére megújul a Dunafüredi úton található műfüves labdarúgópálya burkolata, az önkormányzat támogatja az óvodás úszásoktatást, valamint tulajdonosi hozzájárulását adta a salakos teniszpálya LED-es világításfejlesztéséhez és sportuszodai eszközök, sporteszközök beszerzéséhez. Az egyesület több millió forintos állami támogatást nyert ezekre a célokra. A képviselők támogatták a Chorus Matricanus Baráti Kör Egyesület, a BMK Nyugdíjas Klub, a Sérültekért Alapítvány, a Szülők Fóruma Egyesület és a Városi Polgárőrség kérelmét. A Hírhalom Kulturális Közösségi Egyesület kérésére önkormányzati támogatással jelenhet meg a Volt egyszer egy Százhalom kiadvány és a Százhalom Magazin. Felszabadítottak 40 millió forintot a Hun utcai partfal helyreállítására és megerősítésére. A képviselő-testület támogatta a Mosolyért Közhasznú Egyesület kérelmét sürgősségi mentéstechnikai eszközök vásárlására. A városban működő sportszakorvosi ellátás zökkenőmentes biztosítása érdekében öt millió forintot helyeztek céltartalékba.

A polgármester sürgősségi indítványt nyújtott be a város településfejlesztését elősegítő magáncélú építkezésekkel kapcsolatban. Az indítvány célja, hogy megerősítse a város polgárait a képviselő-testület elkötelezettségéről a település fejlesztésében és a lakosság boldogulásának előmozdításában. A képviselő-testület úgy döntött, hogy elfogadja az indítványban foglaltakat, és átfogó felülvizsgálat tárgyává teszi a jelenleg érvényes településrendezési eszközöket a jogszabályban előírt véleményezési és jóváhagyási menetrend betartásával, valamint a lakossági vélemények figyelembevételével.

Zárt ülésen döntöttek a Köztisztviselői Elismerő Oklevél, az Egészségünkért Elismerő Oklevél, valamint a Közösségért Díjak odaítéléséről. Zárt ülésen tárgyalták továbbá az állampapírbefektetésre, illetve önkormányzati ingatlanok hasznosítására vonatkozó napirendeket.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Polgárőrök szárazon és vízen
2020-06-05
A május is a járványhelyzettel kapcsolatos védekezéssel, ellenőrzéssel és karitatív tevékenységgel telt el a százhalombattai polgárőrök számára.

Pedagógusnapi köszöntő
2020-06-05
Tisztelt Pedagógusok!Szeretettel köszöntöm az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat pedagógusnap alkalmából! Mindnyájan nehéz, küzdelmes időszakon vannak túl. Számos kihívással, ismeretlen feladatokkal kellett szembenézniük, a családjukat érintő változások mellett töretlenül helyt kellett állniuk a mindennapokban.

Újranyit a Magnólia patika
2020-06-04
Több mint két hónap zárvatartás után újranyit a Magnólia Gyógyszertár Százhalombattán június 8-án, hétfőn.

Száz éve írták alá a trianoni békediktátumot
2020-06-04
Az évforduló alkalmából Ablonczy Balázs történész A párizsi békekonferencia és Magyarország, 1919–1920 című tanulmányát adjuk közre. A szerző az MTA–Lendület Trianon 100 Kutatócsoportjának vezetője (Phd habil.)

Anonim felmérés - Kerékpárosok segítségét kéri a rendőrség
2020-06-03
A kerékpáros balesetekről végez kutatást a KTI Közlekedéstudományi Intézet az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, aminek célja, hogy feltárják, mekkora hányaduk nem jelenik meg a személyi sérüléses baleseti statisztikában rendőri intézkedés hiányában.

Nyári szünet az ovikban
2020-06-02
A vonatkozó kormányrendeleteket figyelembe véve meghatározta az óvodák nyári zárva tartási rendjét az önkormányzat Százhalombattán.

Újabb támogatások A Remény Bajnokától
2020-06-02
Újabb közel nyolcvan százhalombattai pályázó részesült a Vezér Mihály polgármester által alapított Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában kuratórium május 25-ei és június 2-ai ülésén.

Három és fél év türelmi idő a kutakra
2020-06-02
Felfüggesztették a korábban engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetését.

Szeptemberre kész lesz az M0
2020-06-02
Ütemterv szerint zajlik az M0-ás autópálya déli szakaszának átépítése - tájékoztatott Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Facebookon.

Pedagógusnapra, szeretettel
2020-06-02
A digitális oktatás hirtelen, egyik napról a másikra állított komoly kihívások elé mindenkit. Lassan három hónapja hiányoznak a megszokott keretek, élmények, személyek. A tanév hamarosan véget ér, de idén se feledkezzünk meg kimutatni szeretetünket, nagyrabecsülésünket a pedagógusok felé! Véleményeket és szívhez szóló üzeneteket gyűjtöttünk csokorba diákoktól és szülőktől.

Személyes ügyintézés a SZÁKOM-nál
2020-06-02
Újra lesz személyes ügyfélfogadás a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában június 8-tól, hétfőtől. Az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig  várják. Az ügyintézés ideje alatt védőmaszkot kell viselni az ügyfélszolgálati irodában.

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02
Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 

Száz másodperc emlékezés
2020-05-29
A visszajelzések szerint akár tizenötezer templom harangja zúghat a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 16 óra 30-kor Kárpát-medence szerte – tájékoztatott Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoport elnöke.

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.