2019. december 13. - Luca napja
Péntek
Min:2°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:7°
Vasárnap
Min:2°
Max:7°
Hétfő
Min:3°
Max:8°
Kedd
Min:6°
Max:12°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

OMNYE a Benelux napsütésben
2019-05-20 -
Miközben az itthoniak áztak-fáztak a májusi "aranyesőzésben", az OMNYE 46 fős csoportja bejárta a németországi közép-Rajna vidéket és a Benelux országok legszebb városait.

Az első napi, ludwigshafeni szálláshelyünket majd ezer kilométeres buszozást követően értük el. Közben ízelítőt kaptunk az útmenti települések földrajzi, történelmi, kultúrtörténeti tudnivalóiból is. Az otthon "melegére" még jó pár napig emlékeztettek a házi készítésű édes és sós sütemények, valamint jó pálinkák.

A második napunk egy rövid Mainzi programmal indult. Megtekintettük a Szent Márton Dómot, elsétáltunk a Gutenberg ház és a Chagall ólomüveggel díszített Szent István-templom mellett, majd Wiesbaden érintésével Rüdesheimbe látogattunk. Megnéztük a Szent Jakab templomot, tettünk egy sétát a városban, és St. Goarshausenig hajóztunk a Rajnán, útba ejtve a legendás 132 méter magas Loreley sziklát. A következő, kétnapi szálláshelyünk Delft-ben, a festői holland városban volt. A fárasztó nap ellenére az utazók egy kisebb csoportja felfedezte a lagunákkal, hidakkal szabdalt kisváros ámulatba ejtő központját, ahová másnap csoportosan is visszatértünk.

Amszterdamban a virágpiaccal kezdtünk, később a városnézés során betértünk egy csak a németalföldre jellemző középkori vallásos közösségek lakta úgy nevezett begina udvarba. Sétáltunk a vörös lámpás negyedben, hajóztunk a főbb csatornákon a kikötőig és a központba vissza. Délután Volendamot, az üdülővé vált egykori halászfalut néztük meg, melynek szomszédságában egy hatalmas területet készülnek kiszárítással elhódítani a tengertől.    

Másnap Gouda volt az egyik úti cél. Megnéztük a XV. századi mérlegházat, az 1400-as években épült gyönyörű városházát, meghallgattuk annak harangjátékát. Ezt követően kerestük fel Hágát, az áttekinthetetlensége miatt Európa falujának nevezett királyi székhelyt. Lefotóztuk a Nemzetközi Bíróság épületét, látogatást tettünk a Holland Parlament belső udvarában és a Rembrant, Velmeer, Bruegel, Rubens képekkel ékesített Mauritshuis múzeumban.  Délután már Antwerpenben voltunk. Sajnos a város egyik ékköve, a városháza külső tatarozás miatt "becsomagolva" fogadott minket, de a főtéri Notre Dam katedrálisba bejutottunk. Itt 4 Rubens oltárképet csodálhattunk meg. Nem volt szerencsénk a Rubens-házzal sem, ami sztrájk miatt volt zárva, a nagy alkotó sírját őrző St. Jakab templomot pedig tatarozták.

Gentben a harang-torony, a szövőház,  a St. Bavo Székesegyház (itt tekinthető meg Van Eyck1432-ben festett "A bárány imádása" – c. szárnyasoltár) az egykori gabona piac és a St. Mihály híd megtekintése volt programban. De megdobogtatta szívünket az Oscar-díjas Nemes Jeles László Sunset (Napszállta) filmplakátja is az egyik homlokzaton.
Brugge-ben 19 fokos meleg és napsütés fogadott. Felkerestük a főteret, a Belfort-tornyot, a Szent Vér kápolnát, láttunk itt is egy Begina-udvart, és a Miasszonyunk-templom Michelangelo Madonna a gyermekkel szobrát.

Hazautazóban Brüsszelben jártunk: Atomium, Brüsszel-park, Grand Palace, Manneken piss, a fő(koronázó) templom került utunkba. Utolsó állomásunk Luxemburg, a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosa volt. Bementünk a Miasszonyunk templomba, felkerestük a nagyhercegi palotát, láttuk a városházát, kirakatokat néztünk a sétányon.
És mind ezekért 3700 kilométert kellett megtenni? Igen. Szép volt, fáradtságos, de örök élmény marad. (A képen Gouda,  az 1400-as években épült gyönyörű városháza. Meghallgattuk a harangjátékát.)

Buda Dénes

AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fénysugárlélek - Keleti Anikó kiállítása a HBVK-ban
2019-12-12
Adventi kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Keleti Anikó festőművész alkotásiból. A tárlat január 3-ig látható. Az alábbiakban László Bandy megnyitója olvasható.

Agyhullámok tengerén
2019-12-12
A téma három szakértője mellett a százhalombattai dr. Kovács Erika PhD, a  Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója volt a vendége a Duna TV Ridikül című talkshowjának december 4-én.

112, ha baj van!
2019-12-12
A tájékoztató letölthető innen!

Bűnszövetségben károsítottak meg pénzintézeteket több száz millió forinttal
2019-12-12
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 11-én megszüntette a letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével gyanúsít.

Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.