2019. május 23. - Dezső napja
Szerda
Min:13°
Max:13°
Csütörtök
Min:11°
Max:16°
Péntek
Min:8°
Max:18°
Szombat
Min:10°
Max:21°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Programajánló

Drótos Tóth Gábor és az idő
2019-05-14 - Drótos Tóth Gábor alkotásaiból látható kiállítás a Barátság Kulturális Központ galériájában május 3-tól június 5-ig. Az alábbiakban László Bandy május 3-i megnyitóját adjuk közre.
Amikor Drótos Tóth Gábor képeiről beszélgetünk – időről időre –, az időre terelődik a szó. A "mennyi idő alatt"-tól a "milyen időkig nyúl vissza Gábor művészete" kérdésig.
Itt most röviden, az eddigi legnagyobb battai kiállítás kapcsán, arról az időről is kell beszélni, hogy mi mióta is ismerjük egymást. Hát, kérem, ősszel lesz pont 45 éve! Akkor még természetes szemtelenséggel bíró kamasz srác volt, amikor az azóta sajnos elhunyt Póhli Tivadarral lerohanták az akkor már nem is olyan fiatal népművelőt – vagyis engem – egy KISZ-Ifjúság Klubbeli előadás után, hogy miért nem például a szürrealizmusról beszélek, és mi ez a duma a "lakáskultúráról" (1974-ben!)? Kiderült, hogy mindketten rajzolnak, festenek, de olvasnak is hozzá – ami már akkor is nagy ritkaság számba ment. Gábor írt is, és ő is zenélt. Ők lettek az első tanítványaim.

Azóta, mint mondám, eltelt ez a 45 év! Most, amikor ezt a kiállítást rendeztük, Gábor elhumorizált azon, hogy a szakirodalom szerint, aki ezüstvesszővel dolgozik, jó annak olajfinomító mellett lakni, mert ott gyorsabban patinázódik az ezüst. Patina rajtunk is van, s remélem, inkább nemesített, s nem korrodált...

Gábor azóta is ír, fest, rajzol, kiállít, de mégis jogász lett, a neve előtt a "dr" eredetileg doktort jelent. A "drótos" az igazi énjére, az ezüstvesszőt használó művészre utal. Ez a legkedvesebb technikája.

És itt jön az "idő" második értelmezése. Nem csak arról van szó, hogy az ezüstvessző technikája milyen régi – a grafit felfedezése előttről való –, hanem ezt a légiesen finom technikát használva Drótos Tóth a régi mesterek bőrébe bújik, vagy inkább hagyja, hogy ezek a csodált elődök költözzenek a lelkébe, fogják és vezessék a kezét. Egyfajta időutazáson veszünk részt vele és velük az elképesztően okos németalföldi reneszánsztól az angol és francia romantikán át Escherig és persze, Tóth Gáborig.

A képek mind előképekre mennek vissza, szó szerint is, de főleg a szónak megemelt értelmében, hol humorral, hol alázattal tesz az eredetihez valami "drótost".

Ilyen és mégis nagyon más az a sorozat, amiben a hátborzongatóan aktuális száz év előtti "Nagy Háborúra" emlékezik. Hiába a technika szépsége, nincs "megszépítő emlékezet"! Az első világháborús képek közé kontextusba helyezett szép rajzok és festmények újra és újra felteszik azt a kérdést, amit már akkor a DADÁban is nekünk szegeztek: van-e értelme a szépség keresésének, van-e egyáltalán szépség?
Persze, hogy van. És bizony, szükséges is tudni észrevenni, megfigyelni, érteni és magunkba építeni a Világban mindennek ellenére meglevő szépséget!

És itt jön az időre vonatkozó kérdések harmadika: a feltűnően aprólékos technikához mennyi időre van szüksége a művésznek? Na, ez az igazi civil kérdés! Aki valaha is nem csak "csinált" valamit, hanem "alkotott", az tudja, hogy a valamit-teremtésben egészen más időviszonyok vannak. (Tényleg, sok volt vagy kevés Istennek az a hatszor huszonnégy óra?)

Feltűnő az ezüstvessző- és a tusrajzok finomsága és a festmények agresszív ereje közötti különbség. Gábor vallomása szerint a festményeken az a küzdelem kell, hogy látszódjon, ahogy ő a legártatlanabbnak tűnő téma mögött is meghúzódó súlyos kérdésekkel birkózik. Hát birkózik az anyaggal is, rétegről rétegre, és ebbe a küzdelembe bevonja a nézőt is.

A vonalas rajzokban aztán megpihen: az ezüstvesszővel való munka szépsége gyönyörrel tölti el. A tusrajz vékony vonalai közt elmerül, feloldódik, eltűnik a papír mögötti világban.
Az alkotó küzdelem és a gyönyörködtető alkotás időn kívüli, időn túli fogalmak.

Ennyit az időről és Drótos Tóth Gáborról.


1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-05-20 -
2019-05-17 - Nyolc mázsa horogérett pontyot helyez ki a Benta-patakba a Dubics Tamás Horgász Egyesület Százhalombattán május 24-én, pénteken. A torkolat kivételével tilos horgászni a patakban 24-én reggel 8 órától 25-én, szombaton reggel 6 óráig.
2019-05-15 - Idén is meghirdette a Pest Megye Környezetvédelméért Díj pályázatot a megyei önkormányzat.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Babacsomag az önkormányzattól
2019-05-22
Hamarosan elindul a hatmillió forint összértékű, szociális alapú babaprogram Százhalombattán. Az állami családbarát intézkedések kiegészítéseként – polgármesteri kezdeményezésre a születési támogatás is bekerült a város szociális ellátórendszerébe.

Battai érmek a kick-box világkupán
2019-05-22
Kisbajcsi Hajnalka ezüstérmet, Gál Edina pedig bronzérmet szerzett a budapesti kick-boksz világkupán május 16-18-án. A 25th Hungarian Kick-boxing World Cup 2019-en 39 ország, 284 csapat, 1 661 versenyző vett részt, tizenkét tatamin és három ringben zajlottak a küzdelmek.

Fel kell készülni a vízelvezetésre
2019-05-21
A betemetett esővízelvezető árkok visszaállítására és rendszeres karbantartására, valamint a társasházi épületek megfelelő vízszigetelésére hívta fel a figyelmet az önkormányzat az özönvízszerű esőzések kapcsán Százhalombattán. 

Ledönteni a falakat
2019-05-21
Nagy sikert aratott a Felhőjárók Mozdulatszínház a 29. alkalommal megrendezett Tartóshullám – Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Fesztiválon, amit április 30-a és május 4-e között rendeztek a Monostori Erődben, Komáromban.

Érmek a BVSC Kupáról
2019-05-21
Tíz versenyzővel képviseltette magát a Százhalombattai VUK SE Úszószakosztálya a XVIII. BVSC Kupa Nemzetközi Úszóversenyen május 19-20-án, Budapesten.

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben!
2019-05-21
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre.

Profi VB-re készülhet a battai triatlonos
2019-05-21
A professzionális mezőnyben indulhat a 70.3 világbajnokságon Eberhardt Annamária szeptember 7-én a franciaországi Nizzában. A Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Vietnamban rendezett 70.3 Ázsia-bajnokságon elért hetedik helyével teljesítette a kvótát az elmúlt hétvégén.

OMNYE a Benelux napsütésben
2019-05-20
Miközben az itthoniak áztak-fáztak a májusi "aranyesőzésben", az OMNYE 46 fős csoportja bejárta a németországi közép-Rajna vidéket és a Benelux országok legszebb városait.

Korai felismerés, egészséges fejlődés
2019-05-20
Három civil szervezet projektje közül messze a legtöbb szavazatot a Szülők Fóruma Egyesület "Tente, baba, tente" programja nyerte a százhalombattai nagyáruházban szervezett vásárlói voksoláson 2018 nyarán.

Rajt-célgyőzelem
2019-05-20
4 óra 20 perces idővel rajt-célgyőzelmet aratott féltávon Arany Gitta, a VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a grazi triatlonversenyen május 11-én. 

Újabb színházi bemutató
2019-05-20
Az élet kapuja címmel jelent meg Herczeg Ferenc nagyszabású történelmi regénye1920-ban, amely azt taglalja, hogy miért nem jött létre Európában a teljes keresztényi összefogás a török veszedelemmel szemben. A három alkalommal is Nobel-díjra jelölt regényt az Újszínház felkérésére a Százhalombattán élő Fazekas István írta színpadra.

Újdonságok a könyvtárban
2019-05-20
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala Teresa Driscoll: Rajtad a szemem B.

Új környezetszépítő verseny
2019-05-20
Idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is versenyezni lehet Százhalombattán. Az országosan hetedik éve meghirdetett programra Vezér Mihály polgármester hívta fel a városlakók figyelmét a négy helyszínen megrendezett virágosztáson május 16-17-én.

Fontos győzelem
2019-05-20
5:3 arányban nyert a VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Szigethalom együttese ellen május 19-én.

Csúcsdöntögetők
2019-05-20
Két új országos csúcsot is úszott a  dr. Huszár Tibor, Kőhalmi András, Tóth Csaba, Tóth György összeállítású férfi váltó a hétvégén  Ausztriában megrendezett nemzetköz szenior úszóversenyen.

Gyémántminősítések az országos versenyen
2019-05-20
Minden százhalombattai csoport és szólista a legkiválóbb minősítésben, Gyémánt Dalosmadár Díjban részesült az Országos Pünkösdi Népdalünnepen május 17-én, Tökölön.

Vitorlás évadnyitó
2019-05-20
Három különböző hajóosztály versenyzett rádió távirányítású vitorlás hajómodellek évadnyitó regattáján, amelyet a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub rendezett május 17-19-én Agárdon.

Rókák a városban
2019-05-17
A városban kóborló rókákkal kapcsolatos polgármesteri tájékoztató az alábbiakban olvasható.

Unikum a házi gyermekorvoslás
2019-05-17
Hosszú szünet után sikerült betölteni az ötödik gyermekorvosi praxist Százhalombattán. Dr. Ács Beáta gyermekgyógyász májusban kezdte meg rendelését a Százhalom Egészségügyi Központban. Korábban klinikai szakorvosként dolgozott, de elhivatott a házi gyermekorvoslásban, amelyet szerinte azért is fontos magas színvonalon ellátni, sőt megőrizni, mert unikumnak számít.

Okos nyereményjáték
2019-05-16
Izgalmas kvízjátékra hívja a városlakókat az önkormányzat Százhalombattán május 26-tól.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.