2019. augusztus 24. - Bertalan napja
Szombat
Min:21°
Max:30°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Hétfő
Min:19°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:31°
Szerda
Min:21°
Max:32°
Programajánló

Drótos Tóth Gábor és az idő
2019-05-14 - Drótos Tóth Gábor alkotásaiból látható kiállítás a Barátság Kulturális Központ galériájában május 3-tól június 5-ig. Az alábbiakban László Bandy május 3-i megnyitóját adjuk közre.
Amikor Drótos Tóth Gábor képeiről beszélgetünk – időről időre –, az időre terelődik a szó. A "mennyi idő alatt"-tól a "milyen időkig nyúl vissza Gábor művészete" kérdésig.
Itt most röviden, az eddigi legnagyobb battai kiállítás kapcsán, arról az időről is kell beszélni, hogy mi mióta is ismerjük egymást. Hát, kérem, ősszel lesz pont 45 éve! Akkor még természetes szemtelenséggel bíró kamasz srác volt, amikor az azóta sajnos elhunyt Póhli Tivadarral lerohanták az akkor már nem is olyan fiatal népművelőt – vagyis engem – egy KISZ-Ifjúság Klubbeli előadás után, hogy miért nem például a szürrealizmusról beszélek, és mi ez a duma a "lakáskultúráról" (1974-ben!)? Kiderült, hogy mindketten rajzolnak, festenek, de olvasnak is hozzá – ami már akkor is nagy ritkaság számba ment. Gábor írt is, és ő is zenélt. Ők lettek az első tanítványaim.

Azóta, mint mondám, eltelt ez a 45 év! Most, amikor ezt a kiállítást rendeztük, Gábor elhumorizált azon, hogy a szakirodalom szerint, aki ezüstvesszővel dolgozik, jó annak olajfinomító mellett lakni, mert ott gyorsabban patinázódik az ezüst. Patina rajtunk is van, s remélem, inkább nemesített, s nem korrodált...

Gábor azóta is ír, fest, rajzol, kiállít, de mégis jogász lett, a neve előtt a "dr" eredetileg doktort jelent. A "drótos" az igazi énjére, az ezüstvesszőt használó művészre utal. Ez a legkedvesebb technikája.

És itt jön az "idő" második értelmezése. Nem csak arról van szó, hogy az ezüstvessző technikája milyen régi – a grafit felfedezése előttről való –, hanem ezt a légiesen finom technikát használva Drótos Tóth a régi mesterek bőrébe bújik, vagy inkább hagyja, hogy ezek a csodált elődök költözzenek a lelkébe, fogják és vezessék a kezét. Egyfajta időutazáson veszünk részt vele és velük az elképesztően okos németalföldi reneszánsztól az angol és francia romantikán át Escherig és persze, Tóth Gáborig.

A képek mind előképekre mennek vissza, szó szerint is, de főleg a szónak megemelt értelmében, hol humorral, hol alázattal tesz az eredetihez valami "drótost".

Ilyen és mégis nagyon más az a sorozat, amiben a hátborzongatóan aktuális száz év előtti "Nagy Háborúra" emlékezik. Hiába a technika szépsége, nincs "megszépítő emlékezet"! Az első világháborús képek közé kontextusba helyezett szép rajzok és festmények újra és újra felteszik azt a kérdést, amit már akkor a DADÁban is nekünk szegeztek: van-e értelme a szépség keresésének, van-e egyáltalán szépség?
Persze, hogy van. És bizony, szükséges is tudni észrevenni, megfigyelni, érteni és magunkba építeni a Világban mindennek ellenére meglevő szépséget!

És itt jön az időre vonatkozó kérdések harmadika: a feltűnően aprólékos technikához mennyi időre van szüksége a művésznek? Na, ez az igazi civil kérdés! Aki valaha is nem csak "csinált" valamit, hanem "alkotott", az tudja, hogy a valamit-teremtésben egészen más időviszonyok vannak. (Tényleg, sok volt vagy kevés Istennek az a hatszor huszonnégy óra?)

Feltűnő az ezüstvessző- és a tusrajzok finomsága és a festmények agresszív ereje közötti különbség. Gábor vallomása szerint a festményeken az a küzdelem kell, hogy látszódjon, ahogy ő a legártatlanabbnak tűnő téma mögött is meghúzódó súlyos kérdésekkel birkózik. Hát birkózik az anyaggal is, rétegről rétegre, és ebbe a küzdelembe bevonja a nézőt is.

A vonalas rajzokban aztán megpihen: az ezüstvesszővel való munka szépsége gyönyörrel tölti el. A tusrajz vékony vonalai közt elmerül, feloldódik, eltűnik a papír mögötti világban.
Az alkotó küzdelem és a gyönyörködtető alkotás időn kívüli, időn túli fogalmak.

Ennyit az időről és Drótos Tóth Gáborról.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.