2019. május 23. - Dezső napja
Szerda
Min:13°
Max:13°
Csütörtök
Min:11°
Max:16°
Péntek
Min:8°
Max:19°
Szombat
Min:10°
Max:21°
Vasárnap
Min:13°
Max:21°
Önkormányzat

Busszal is elérhető lesz az ipari park augusztustól - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-05-13 - A polgármester kezdeményezésére a képviselő-testület úgy döntött, hogy menetrendszerinti buszjáratok közlekedését kezdeményezi az ipari parkba, Százhalombattán. Ennek érdekében az önkormányzat szerződést köt a Volánbusz Zrt-vel. A szolgáltatás várhatóan augusztus 1-jétől az Iparos úti új körforgalmi felüljáró forgalomba helyezéséig, 2020. második feléig fog tartani. A buszjáratok a vasúti menetrendhez igazodnak majd. Egyebek mellett erről is döntés született a képviselő-testület május 8-i ülésén.
Napirend előtti képviselői hozzászólások
Szalai Attila köszöntötte az édesanyákat anyák napja alkalmából, valamint szorgalmazta a zöld területek folyamatos karbantartását, a fák cseréjét és pótlását. Az elmúlt években több zöldfelület szűnt meg különböző ipari fejlesztések miatt, ezért kezdeményezte új növénysávok telepítését. Véleménye szerint terv szerinti cserére lenne szükség. Szeretné, ha őszre elkészülne erről egy szakmai javaslat, amely figyelembe venné a növények pollenkibocsátását, az ipari szennyezés irányát, illetve a változó éghajlati viszonyokat. Megemlékezett a II. világháború végének emléknapjáról is.

Szabó Zoltán örömmel számolt be a Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola udvarán felújított kézilabdapálya avatásáról, amelyen Bóna Zoltán országgyűlési képviselő és Sárközi Márta tankerületigazgató mondott beszédet. Az ünnepélyes átadást látványos labdazsonglőr-bemutató és labdarúgótorna követte. Szabó Zoltán örömét fejezte ki, hogy nemcsak az iskola diákjai használják az új pályát, hanem egyre gyakrabban, a VUK SE kézilabdautánpótlás-csapata is. Szalai Attila hozzászólásához csatlakozva elmondta, hogy a Piac tér környékén néhány éve kivágták a nyárfákat, amely a tapasztalatok szerint nagyon jó döntés volt. Helyettük kőris-, illetve gyertyánfákat telepítettek.

Pap Miklós a közelgő európai parlamenti választásokra hívta fel a lakosság figyelmét. Mint mondta, május 26-án fontos döntés előtt áll Európa és Magyarország, határozni kell Európa és hazánk sorsáról. Megköszönte a városlakók türelmét, a bíztató szavakat, a sok aláírást, amelyet az aktivisták gyűjtöttek.  Az aláírásgyűjtés még nem zárult le, a Fidesz országos weboldalán is hitelesíteni lehet az Orbán Viktor miniszterelnök programját támogató ívet.  Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter lesz a vendége annak a politikai fórumnak, amelyet május 13-án (azaz ma), 18.30-kor rendeznek a Szekeres József Konferencia- és Rendezvény Központban. Pap Miklós szeretettel hívta az eseményre a polgármestert, képviselőtársait és a városlakókat.

Szél Pál több közelgő városi eseményre invitálta a városlakókat: a (május 11-én megrendezett) Batta Bringára, amelynek már évtizedes hagyománya van, a tavi sárkányhajóversenyre, amelyet június 1-jén rendeznek a Csónakázó-tavon. A versenyt a Sárkányhajó Szövetség írta ki, sok százhalombattai egység indul, de még van lehetőség a nevezésre. Érdemes akár nézőként is ellátogatni a rendezvényre, ahol a kisgyermekeket is változatos programokkal várják. Az ÉSZKE gyermeknapi programjára is szeretettel hívják a gyermekes családokat május 25-én, 9 órától a Piac téren.

Török Sándor beszélt az éppen zajló érettségi vizsgákról, sok sikert, jó eredményeket kívánt a százhalombattai maturandusoknak a továbbtanuláshoz is. Örömmel számolt be arról, hogy május 2-án elindult az V. számú házi gyermekorvosi körzet, dr. Ács Beáta megkezdte rendelését. Átmeneti ideig még nem a végleges helyen folyik a betegek ellátása, egyelőre nem teljes a rendelő berendezése. Hétköznapokon folyamatossá vált a gyermekorvosi rendelés. Török Sándor kiemelte: jó szívvel ajánlja Ács doktornőt, aki nagyon kiváló szakember, valamint eredményes munkát kívánt neki.

Kovács Lajos két döntésről tájékoztatta a városlakókat. A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság átruházott hatáskörben határozott intézményi felújításokról játszóeszköz-beszerzésről. A szakbizottsági elnök megköszönte az intézményvezetők, valamint a Műszaki Iroda munkáját. Intézményi felújításra idén 30 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület, amit bejárás után osztottak fel. Az egyik legsürgetőbb feladat a Pitypangos Óvoda tetőbeázásának megszüntetése. A többi intézmény esetében a balesetveszélyes problémák elhárítása a cél. Az intézmény működését befolyásoló műszaki gond sehol nem merült fel. A biztonságos üzemeltetés idén is minden intézményben fenntartható. Kovács Lajos felhívta a figyelmet, fontos lenne, hogy a szeptember 1-jei tanévkezdésre minden beruházás elkészüljön, és az intézményi leállások idejére legyenek ütemezve a felújítások. Az út- járdarekonstrukciós program keretében idén is számos felújítást terveznek. A Gesztenyés utat lezárták, elindult a rekonstrukció első üteme. Nagy forgalmat és tömegközlekedést bonyolító útról van szó, amely miatt a képviselő a városlakók türelmét kérte.

Nagy Balázs elmondta, hogy az elmúlt hónapokban sok választókörzetében élő városlakóval volt alkalma beszélni társasházi közgyűléseken, illetve az EP-kampány keretében is, és szinte mindenki problémaként említette a parkolást. Sok ötlet, javaslat elhangzott. A zöldterületek kárára új parkolók kialakítása nem támogatható. A várost éppen a parkjai teszik hangulatossá és élhetővé, a fák kivágása nem lehet megoldás a parkológondokra. Szeptemberre készül egy koncepció a probléma enyhítésére városi szinten. Nagy Balázs felhívta a figyelmet, hogy semmi sem indokolhatja, hogy valaki a lépcsőház elé, parkokba, fűre álljon le autójával. Kérte a hatóságok határozott fellépését a szabálytalanul parkoló gépkocsitulajdonosokkal szemben.

Vezér Mihály polgármester tájékoztatta a városlakókat, hogy május 16-án és 17-én ismét virágosztás lesz. Kérte, hogy minél többen vegyenek részt, és kapcsolódjanak be abba a környezetszépítő versenybe is, amelyben a város ismét megméreti magát. A virágosztást május 16-án, csütörtökön, 16 órakor Óvárosban, a Szent László téren, 18 órakor a SZISZKI parkolójában, május 17-én, pénteken 16 órakor Dunafüreden, a Napsugár téren, 18 órakor pedig a Barátság Kulturális Központ mögött tartják. Meghirdették a "Tiszta udvar – rendes ház" városszépítő versenyt, amely során a legszebb kerteket, erkélyeket díjazzák. A polgármester szeretettel gratulált Raczkó Tamásnénak, a Szivárvány Óvoda és Balla Ildikónak, a Napsugár Óvoda vezetőjének, akik sikeres köznevelési mestervezető vizsgát tettek. A Pitypangos és a Napsugár Óvoda ötödik alkalommal nyerte el az "OKAIM" minősítést, amely mind a szakmai, mind pedig a szülői elismerést magas szinten tükrözi. A minőségbiztosítási védjegy három évente védhető meg. További jó munkát, sok sikert kívánt az intézmények dolgozóinak.

Napirendi pontok
Elfogadták az Érdi Rendőrkapitányság beszámolóját a város közbiztonságának helyzetéről és a további feladatok meghatározásáról. A képviselők elismerésüket fejezték ki a sikeres felderítésekkel, a jó közbiztonsággal, valamint az évek óta működő, eredményes iskolai bűnmegelőzési programmal kapcsolatban. Felhívták a figyelmet a sarkalatos problémákra, amelyek a jövőben is nagyobb odafigyelést és intézkedést igényelnek. Ilyenek a gyorshajtók, az éjszakai rendbontók, a rongálás, illetve a szabálytalan parkolás. Nogula Tamás megbízott rendőrkapitány elmondta, hogy 2018-ban javult az Érdi Rendőrkapitányság felderítési mutatója. Százhalombattán alapvetően kevés a bűncselekmény. A parkolási gondokra kiemelt figyelmet fordít a rendőrség, elsősorban figyelmeztetik a szabálytalanul parkolókat. A kapitány köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak a rendőrség 2018. évi támogatásáért, amelynek köszönhetően egyebek mellett sikeres bűnmegelőzési programot működtetnek a város iskoláiban. Kiemelte, hogy nagyon jó a rendőrség együttműködése a helyi polgárőrséggel és közterület-felügyelettel.
Pozitív döntés született az Ady Endre utca 5. társasház kérelmével kapcsolatban. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a tulajdonosi közösség részére visszatérítendő, célhoz kötött támogatást nyújt a Raiffeisen Bank részére ténylegesen megfizetendő tőkére és kamatra, amennyiben a társasház csatolja a szükséges dokumentumokat.
Döntés született a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesület használatba adási szerződésének meghosszabbításával kapcsolatban.

A képviselő-testület egyhangúlag támogatta Sinka László alpolgármester javaslatát, hogy a hivatal vizsgálja meg a lehetőségét annak, hogy közösségi tér és parkolóhelyek jöjjenek létre a Matta-kertben. A sűrűn beépített lakópark ugyanis nem rendelkezik olyan közterülettel, amely lehetővé tenné játszóterek, parkok kialakítását, továbbá parkolási gondokkal is küzdenek az ott élők. A vagyongazdálkodási, városrendezési és műszaki szempontokat is figyelembe vevő szakmai javaslat várhatóan júniusban kerül a testület elé.

A képviselő-testület elfogadta az új, ötödik házi gyermekorvosi körzet elindításáról szóló tájékoztatót, valamint az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól szóló 2018. évi átfogó értékelést és köszönetét, elismerését fejezte ki a területen dolgozó szakembereknek.

A polgármester javaslatára megalkották a születési támogatásról szóló rendeletet. A születési támogatás értelmében az újszülött gyermek születését megelőzően legalább három éve Százhalombattán bejelentett lakóhellyel rendelkező szülők egyszeri támogatásban részesülhetnek a kérelem benyújtását követően. A születési támogatás összege 30 000 forint, tartalma pedig egy emléklap, a város címerével ellátott babapléd és egy babaápolási termékeket tartalmazó csomag.

A képviselő-testület támogatta a Magyarok Öröksége Alapítvány támogatási kérelmét. Támogatást nyújt a Nagyforrás Néptáncegyüttes tagjainak a pekingi expón rendezendő Flowers of the World Festivalon történő részvételhez június 22. és július 1. között.  

Alapítói ülés keretében módosították az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok alapító okiratát, valamint elfogadták a Halom Televízió és a Promotion Service 2018. évi gazdálkodási tervének végrehajtásáról szóló beszámolót és a 2019. évi gazdálkodási tervét. Döntöttek a két gazdasági társaság ügyvezetőinek javadalmazásáról. Elfogadták a Korshak Kft-nél végzett tulajdonosi ellenőrzéséhez kapcsolódó döntéseket.

Döntés született arról is, hogy még idén nyáron jakuzzi és vízi csúszda létesülhet a Városi Strand területén.

A képviselő-testület tulajdonosi hozzájárulást adott a Déli Lakótelepen zajvédő fal átépítéséhez azzal a feltétellel, hogy az elbontásra és cserére kerülő faelemek ártalmatlanításáról a beruházónak saját költségén kell gondoskodnia.

Újabb útfelújításokkal kapcsolatban is határoztak. Az önkormányzat pályázatot nyújt be a Duna utca burkolatának felújítására, amely során 30 millió forint állami támogatás nyerhető el. A megvalósításhoz szükséges 54 millió forintos önrészt biztosítását is megszavazták. Az idei tervek között a Barátság utca Ilonka és Vasút utca közötti szakaszának, az Ősz utcának, a Jurisich Miklós utcának, a Kinizsi Pál utcának és a Thury György utcának a burkolatfelújítása, a Pannónia 1-7. előtti járda, az Erkel Ferenc körút 80-81. előtti járda, valamint az Irinyi és a Jedlik Ányos utca közötti parkoló rekonstrukciója szerepel.
Zárt ülésen döntöttek a Pedagógiai Díj kitüntetés, valamint a Pedagógiai Elismerő Oklevelek odaítéléséről. (Fotó és szöveg: Battanet)


1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-05-20 -
2019-05-17 - Nyolc mázsa horogérett pontyot helyez ki a Benta-patakba a Dubics Tamás Horgász Egyesület Százhalombattán május 24-én, pénteken. A torkolat kivételével tilos horgászni a patakban 24-én reggel 8 órától 25-én, szombaton reggel 6 óráig.
2019-05-15 - Idén is meghirdette a Pest Megye Környezetvédelméért Díj pályázatot a megyei önkormányzat.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Babacsomag az önkormányzattól
2019-05-22
Hamarosan elindul a hatmillió forint összértékű, szociális alapú babaprogram Százhalombattán. Az állami családbarát intézkedések kiegészítéseként – polgármesteri kezdeményezésre a születési támogatás is bekerült a város szociális ellátórendszerébe.

Battai érmek a kick-box világkupán
2019-05-22
Kisbajcsi Hajnalka ezüstérmet, Gál Edina pedig bronzérmet szerzett a budapesti kick-boksz világkupán május 16-18-án. A 25th Hungarian Kick-boxing World Cup 2019-en 39 ország, 284 csapat, 1 661 versenyző vett részt, tizenkét tatamin és három ringben zajlottak a küzdelmek.

Fel kell készülni a vízelvezetésre
2019-05-21
A betemetett esővízelvezető árkok visszaállítására és rendszeres karbantartására, valamint a társasházi épületek megfelelő vízszigetelésére hívta fel a figyelmet az önkormányzat az özönvízszerű esőzések kapcsán Százhalombattán. 

Ledönteni a falakat
2019-05-21
Nagy sikert aratott a Felhőjárók Mozdulatszínház a 29. alkalommal megrendezett Tartóshullám – Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Fesztiválon, amit április 30-a és május 4-e között rendeztek a Monostori Erődben, Komáromban.

Érmek a BVSC Kupáról
2019-05-21
Tíz versenyzővel képviseltette magát a Százhalombattai VUK SE Úszószakosztálya a XVIII. BVSC Kupa Nemzetközi Úszóversenyen május 19-20-án, Budapesten.

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben!
2019-05-21
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre.

Profi VB-re készülhet a battai triatlonos
2019-05-21
A professzionális mezőnyben indulhat a 70.3 világbajnokságon Eberhardt Annamária szeptember 7-én a franciaországi Nizzában. A Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Vietnamban rendezett 70.3 Ázsia-bajnokságon elért hetedik helyével teljesítette a kvótát az elmúlt hétvégén.

OMNYE a Benelux napsütésben
2019-05-20
Miközben az itthoniak áztak-fáztak a májusi "aranyesőzésben", az OMNYE 46 fős csoportja bejárta a németországi közép-Rajna vidéket és a Benelux országok legszebb városait.

Korai felismerés, egészséges fejlődés
2019-05-20
Három civil szervezet projektje közül messze a legtöbb szavazatot a Szülők Fóruma Egyesület "Tente, baba, tente" programja nyerte a százhalombattai nagyáruházban szervezett vásárlói voksoláson 2018 nyarán.

Rajt-célgyőzelem
2019-05-20
4 óra 20 perces idővel rajt-célgyőzelmet aratott féltávon Arany Gitta, a VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a grazi triatlonversenyen május 11-én. 

Újabb színházi bemutató
2019-05-20
Az élet kapuja címmel jelent meg Herczeg Ferenc nagyszabású történelmi regénye1920-ban, amely azt taglalja, hogy miért nem jött létre Európában a teljes keresztényi összefogás a török veszedelemmel szemben. A három alkalommal is Nobel-díjra jelölt regényt az Újszínház felkérésére a Százhalombattán élő Fazekas István írta színpadra.

Újdonságok a könyvtárban
2019-05-20
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala Teresa Driscoll: Rajtad a szemem B.

Új környezetszépítő verseny
2019-05-20
Idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is versenyezni lehet Százhalombattán. Az országosan hetedik éve meghirdetett programra Vezér Mihály polgármester hívta fel a városlakók figyelmét a négy helyszínen megrendezett virágosztáson május 16-17-én.

Fontos győzelem
2019-05-20
5:3 arányban nyert a VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Szigethalom együttese ellen május 19-én.

Csúcsdöntögetők
2019-05-20
Két új országos csúcsot is úszott a  dr. Huszár Tibor, Kőhalmi András, Tóth Csaba, Tóth György összeállítású férfi váltó a hétvégén  Ausztriában megrendezett nemzetköz szenior úszóversenyen.

Gyémántminősítések az országos versenyen
2019-05-20
Minden százhalombattai csoport és szólista a legkiválóbb minősítésben, Gyémánt Dalosmadár Díjban részesült az Országos Pünkösdi Népdalünnepen május 17-én, Tökölön.

Vitorlás évadnyitó
2019-05-20
Három különböző hajóosztály versenyzett rádió távirányítású vitorlás hajómodellek évadnyitó regattáján, amelyet a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub rendezett május 17-19-én Agárdon.

Rókák a városban
2019-05-17
A városban kóborló rókákkal kapcsolatos polgármesteri tájékoztató az alábbiakban olvasható.

Unikum a házi gyermekorvoslás
2019-05-17
Hosszú szünet után sikerült betölteni az ötödik gyermekorvosi praxist Százhalombattán. Dr. Ács Beáta gyermekgyógyász májusban kezdte meg rendelését a Százhalom Egészségügyi Központban. Korábban klinikai szakorvosként dolgozott, de elhivatott a házi gyermekorvoslásban, amelyet szerinte azért is fontos magas színvonalon ellátni, sőt megőrizni, mert unikumnak számít.

Okos nyereményjáték
2019-05-16
Izgalmas kvízjátékra hívja a városlakókat az önkormányzat Százhalombattán május 26-tól.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.