2019. augusztus 24. - Bertalan napja
Szombat
Min:21°
Max:29°
Vasárnap
Min:20°
Max:29°
Hétfő
Min:19°
Max:28°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Önkormányzat

Busszal is elérhető lesz az ipari park augusztustól - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-05-13 - A polgármester kezdeményezésére a képviselő-testület úgy döntött, hogy menetrendszerinti buszjáratok közlekedését kezdeményezi az ipari parkba, Százhalombattán. Ennek érdekében az önkormányzat szerződést köt a Volánbusz Zrt-vel. A szolgáltatás várhatóan augusztus 1-jétől az Iparos úti új körforgalmi felüljáró forgalomba helyezéséig, 2020. második feléig fog tartani. A buszjáratok a vasúti menetrendhez igazodnak majd. Egyebek mellett erről is döntés született a képviselő-testület május 8-i ülésén.
Napirend előtti képviselői hozzászólások
Szalai Attila köszöntötte az édesanyákat anyák napja alkalmából, valamint szorgalmazta a zöld területek folyamatos karbantartását, a fák cseréjét és pótlását. Az elmúlt években több zöldfelület szűnt meg különböző ipari fejlesztések miatt, ezért kezdeményezte új növénysávok telepítését. Véleménye szerint terv szerinti cserére lenne szükség. Szeretné, ha őszre elkészülne erről egy szakmai javaslat, amely figyelembe venné a növények pollenkibocsátását, az ipari szennyezés irányát, illetve a változó éghajlati viszonyokat. Megemlékezett a II. világháború végének emléknapjáról is.

Szabó Zoltán örömmel számolt be a Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola udvarán felújított kézilabdapálya avatásáról, amelyen Bóna Zoltán országgyűlési képviselő és Sárközi Márta tankerületigazgató mondott beszédet. Az ünnepélyes átadást látványos labdazsonglőr-bemutató és labdarúgótorna követte. Szabó Zoltán örömét fejezte ki, hogy nemcsak az iskola diákjai használják az új pályát, hanem egyre gyakrabban, a VUK SE kézilabdautánpótlás-csapata is. Szalai Attila hozzászólásához csatlakozva elmondta, hogy a Piac tér környékén néhány éve kivágták a nyárfákat, amely a tapasztalatok szerint nagyon jó döntés volt. Helyettük kőris-, illetve gyertyánfákat telepítettek.

Pap Miklós a közelgő európai parlamenti választásokra hívta fel a lakosság figyelmét. Mint mondta, május 26-án fontos döntés előtt áll Európa és Magyarország, határozni kell Európa és hazánk sorsáról. Megköszönte a városlakók türelmét, a bíztató szavakat, a sok aláírást, amelyet az aktivisták gyűjtöttek.  Az aláírásgyűjtés még nem zárult le, a Fidesz országos weboldalán is hitelesíteni lehet az Orbán Viktor miniszterelnök programját támogató ívet.  Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter lesz a vendége annak a politikai fórumnak, amelyet május 13-án (azaz ma), 18.30-kor rendeznek a Szekeres József Konferencia- és Rendezvény Központban. Pap Miklós szeretettel hívta az eseményre a polgármestert, képviselőtársait és a városlakókat.

Szél Pál több közelgő városi eseményre invitálta a városlakókat: a (május 11-én megrendezett) Batta Bringára, amelynek már évtizedes hagyománya van, a tavi sárkányhajóversenyre, amelyet június 1-jén rendeznek a Csónakázó-tavon. A versenyt a Sárkányhajó Szövetség írta ki, sok százhalombattai egység indul, de még van lehetőség a nevezésre. Érdemes akár nézőként is ellátogatni a rendezvényre, ahol a kisgyermekeket is változatos programokkal várják. Az ÉSZKE gyermeknapi programjára is szeretettel hívják a gyermekes családokat május 25-én, 9 órától a Piac téren.

Török Sándor beszélt az éppen zajló érettségi vizsgákról, sok sikert, jó eredményeket kívánt a százhalombattai maturandusoknak a továbbtanuláshoz is. Örömmel számolt be arról, hogy május 2-án elindult az V. számú házi gyermekorvosi körzet, dr. Ács Beáta megkezdte rendelését. Átmeneti ideig még nem a végleges helyen folyik a betegek ellátása, egyelőre nem teljes a rendelő berendezése. Hétköznapokon folyamatossá vált a gyermekorvosi rendelés. Török Sándor kiemelte: jó szívvel ajánlja Ács doktornőt, aki nagyon kiváló szakember, valamint eredményes munkát kívánt neki.

Kovács Lajos két döntésről tájékoztatta a városlakókat. A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság átruházott hatáskörben határozott intézményi felújításokról játszóeszköz-beszerzésről. A szakbizottsági elnök megköszönte az intézményvezetők, valamint a Műszaki Iroda munkáját. Intézményi felújításra idén 30 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület, amit bejárás után osztottak fel. Az egyik legsürgetőbb feladat a Pitypangos Óvoda tetőbeázásának megszüntetése. A többi intézmény esetében a balesetveszélyes problémák elhárítása a cél. Az intézmény működését befolyásoló műszaki gond sehol nem merült fel. A biztonságos üzemeltetés idén is minden intézményben fenntartható. Kovács Lajos felhívta a figyelmet, fontos lenne, hogy a szeptember 1-jei tanévkezdésre minden beruházás elkészüljön, és az intézményi leállások idejére legyenek ütemezve a felújítások. Az út- járdarekonstrukciós program keretében idén is számos felújítást terveznek. A Gesztenyés utat lezárták, elindult a rekonstrukció első üteme. Nagy forgalmat és tömegközlekedést bonyolító útról van szó, amely miatt a képviselő a városlakók türelmét kérte.

Nagy Balázs elmondta, hogy az elmúlt hónapokban sok választókörzetében élő városlakóval volt alkalma beszélni társasházi közgyűléseken, illetve az EP-kampány keretében is, és szinte mindenki problémaként említette a parkolást. Sok ötlet, javaslat elhangzott. A zöldterületek kárára új parkolók kialakítása nem támogatható. A várost éppen a parkjai teszik hangulatossá és élhetővé, a fák kivágása nem lehet megoldás a parkológondokra. Szeptemberre készül egy koncepció a probléma enyhítésére városi szinten. Nagy Balázs felhívta a figyelmet, hogy semmi sem indokolhatja, hogy valaki a lépcsőház elé, parkokba, fűre álljon le autójával. Kérte a hatóságok határozott fellépését a szabálytalanul parkoló gépkocsitulajdonosokkal szemben.

Vezér Mihály polgármester tájékoztatta a városlakókat, hogy május 16-án és 17-én ismét virágosztás lesz. Kérte, hogy minél többen vegyenek részt, és kapcsolódjanak be abba a környezetszépítő versenybe is, amelyben a város ismét megméreti magát. A virágosztást május 16-án, csütörtökön, 16 órakor Óvárosban, a Szent László téren, 18 órakor a SZISZKI parkolójában, május 17-én, pénteken 16 órakor Dunafüreden, a Napsugár téren, 18 órakor pedig a Barátság Kulturális Központ mögött tartják. Meghirdették a "Tiszta udvar – rendes ház" városszépítő versenyt, amely során a legszebb kerteket, erkélyeket díjazzák. A polgármester szeretettel gratulált Raczkó Tamásnénak, a Szivárvány Óvoda és Balla Ildikónak, a Napsugár Óvoda vezetőjének, akik sikeres köznevelési mestervezető vizsgát tettek. A Pitypangos és a Napsugár Óvoda ötödik alkalommal nyerte el az "OKAIM" minősítést, amely mind a szakmai, mind pedig a szülői elismerést magas szinten tükrözi. A minőségbiztosítási védjegy három évente védhető meg. További jó munkát, sok sikert kívánt az intézmények dolgozóinak.

Napirendi pontok
Elfogadták az Érdi Rendőrkapitányság beszámolóját a város közbiztonságának helyzetéről és a további feladatok meghatározásáról. A képviselők elismerésüket fejezték ki a sikeres felderítésekkel, a jó közbiztonsággal, valamint az évek óta működő, eredményes iskolai bűnmegelőzési programmal kapcsolatban. Felhívták a figyelmet a sarkalatos problémákra, amelyek a jövőben is nagyobb odafigyelést és intézkedést igényelnek. Ilyenek a gyorshajtók, az éjszakai rendbontók, a rongálás, illetve a szabálytalan parkolás. Nogula Tamás megbízott rendőrkapitány elmondta, hogy 2018-ban javult az Érdi Rendőrkapitányság felderítési mutatója. Százhalombattán alapvetően kevés a bűncselekmény. A parkolási gondokra kiemelt figyelmet fordít a rendőrség, elsősorban figyelmeztetik a szabálytalanul parkolókat. A kapitány köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak a rendőrség 2018. évi támogatásáért, amelynek köszönhetően egyebek mellett sikeres bűnmegelőzési programot működtetnek a város iskoláiban. Kiemelte, hogy nagyon jó a rendőrség együttműködése a helyi polgárőrséggel és közterület-felügyelettel.
Pozitív döntés született az Ady Endre utca 5. társasház kérelmével kapcsolatban. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a tulajdonosi közösség részére visszatérítendő, célhoz kötött támogatást nyújt a Raiffeisen Bank részére ténylegesen megfizetendő tőkére és kamatra, amennyiben a társasház csatolja a szükséges dokumentumokat.
Döntés született a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesület használatba adási szerződésének meghosszabbításával kapcsolatban.

A képviselő-testület egyhangúlag támogatta Sinka László alpolgármester javaslatát, hogy a hivatal vizsgálja meg a lehetőségét annak, hogy közösségi tér és parkolóhelyek jöjjenek létre a Matta-kertben. A sűrűn beépített lakópark ugyanis nem rendelkezik olyan közterülettel, amely lehetővé tenné játszóterek, parkok kialakítását, továbbá parkolási gondokkal is küzdenek az ott élők. A vagyongazdálkodási, városrendezési és műszaki szempontokat is figyelembe vevő szakmai javaslat várhatóan júniusban kerül a testület elé.

A képviselő-testület elfogadta az új, ötödik házi gyermekorvosi körzet elindításáról szóló tájékoztatót, valamint az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól szóló 2018. évi átfogó értékelést és köszönetét, elismerését fejezte ki a területen dolgozó szakembereknek.

A polgármester javaslatára megalkották a születési támogatásról szóló rendeletet. A születési támogatás értelmében az újszülött gyermek születését megelőzően legalább három éve Százhalombattán bejelentett lakóhellyel rendelkező szülők egyszeri támogatásban részesülhetnek a kérelem benyújtását követően. A születési támogatás összege 30 000 forint, tartalma pedig egy emléklap, a város címerével ellátott babapléd és egy babaápolási termékeket tartalmazó csomag.

A képviselő-testület támogatta a Magyarok Öröksége Alapítvány támogatási kérelmét. Támogatást nyújt a Nagyforrás Néptáncegyüttes tagjainak a pekingi expón rendezendő Flowers of the World Festivalon történő részvételhez június 22. és július 1. között.  

Alapítói ülés keretében módosították az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok alapító okiratát, valamint elfogadták a Halom Televízió és a Promotion Service 2018. évi gazdálkodási tervének végrehajtásáról szóló beszámolót és a 2019. évi gazdálkodási tervét. Döntöttek a két gazdasági társaság ügyvezetőinek javadalmazásáról. Elfogadták a Korshak Kft-nél végzett tulajdonosi ellenőrzéséhez kapcsolódó döntéseket.

Döntés született arról is, hogy még idén nyáron jakuzzi és vízi csúszda létesülhet a Városi Strand területén.

A képviselő-testület tulajdonosi hozzájárulást adott a Déli Lakótelepen zajvédő fal átépítéséhez azzal a feltétellel, hogy az elbontásra és cserére kerülő faelemek ártalmatlanításáról a beruházónak saját költségén kell gondoskodnia.

Újabb útfelújításokkal kapcsolatban is határoztak. Az önkormányzat pályázatot nyújt be a Duna utca burkolatának felújítására, amely során 30 millió forint állami támogatás nyerhető el. A megvalósításhoz szükséges 54 millió forintos önrészt biztosítását is megszavazták. Az idei tervek között a Barátság utca Ilonka és Vasút utca közötti szakaszának, az Ősz utcának, a Jurisich Miklós utcának, a Kinizsi Pál utcának és a Thury György utcának a burkolatfelújítása, a Pannónia 1-7. előtti járda, az Erkel Ferenc körút 80-81. előtti járda, valamint az Irinyi és a Jedlik Ányos utca közötti parkoló rekonstrukciója szerepel.
Zárt ülésen döntöttek a Pedagógiai Díj kitüntetés, valamint a Pedagógiai Elismerő Oklevelek odaítéléséről. (Fotó és szöveg: Battanet)


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.