2019. szeptember 15. - Enikő, Melitta napja
Vasárnap
Min:13°
Max:14°
Hétfő
Min:12°
Max:25°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:5°
Max:16°
Civil szféra

Rossz titkok
2019-04-02 - A gyerekekkel szembeni szexuális erőszak megelőzése, felismerése és rehabilitációja volt az egyik kiemelt témája a Születéstől Felnőttkorig Konferenciának Százhalombattán március 29-én. Száz bántalmazásból jellemzően még ma is csak tízre derül fény, és egyben indul eljárás – mondta el dr. Gyurkó Szilvia, gyermekjogi aktivista, a téma hazai szakértője.
Kiemelte, a szexuális visszaélés csak nagyon kis szeletében szól a szexualitásról, lényege sokkal inkább a hatalommal való visszaélés és az – érzelmi, fizikai - erőszak.
Hazánkban 2005 óta a testi fenyítés minden formája tilos, a felnőttek kétharmada és a gyerekek fele mégis elfogadja annak enyhébb formáit. A szakember szerint azért, mert nem történt erőfeszítés annak érdekében, hogy elterjedjenek azok a pozitív nevelési technikák, amelyek kiválthatnák a verést.

Fontos tudni, hogy bár az érzelmi bántalmazás nem hagy (fizikai) nyomot, nagyon komolyan kikezdheti az önértékelést és a belső erőt. Szavakkal is lehet ütni, sőt, mély sebeket ejteni. Az online tér pedig annál veszélyesebb, mivel a bántalmazó nem szembesül tette következményével.

Minderre a felnőtteknek kell megtanítaniuk a gyerekeket, mint ahogyan a késleltetés jelentőségére is. Sok mindent kifejez ebből az úgynevezett 24 órás szabály, vagyis az, hogy "aludj rá egyet, mielőtt reagálnál!" A szülőnek azzal is tisztában kell lennie, hogy a gyereke "digitális lábnyoma" azzal kezdődik, amit esetlegesen ő maga oszt meg róla az interneten – a tudta, engedélye nélkül. Egy ártatlannak tűnő fotó az immár ügyesen biliző kisdedről később súlyosan sértheti a kamasz érzelmi integritását, vagyis épségét.
Márpedig ennek a tiszteletben tartása fontos szerepet játszik az áldozattá válás megelőzésében is. Mit tehetünk még ez ügyben? A figyelem, a minőségi együtt töltött idő és a szeretetünk változatos kifejezése az egyik legfontosabb. Aki megtapasztalja, hogy szerethető, egészségesen kötődik és kevésbé csábítható.

Akinek már van élménye eltűrt behatásról, jobban tűri a határátlépéseket. Annak az aranyszabálynak az elsajátítása, hogy "a testem az enyém", kisgyerekkorban kezdődik. Ne várjuk el a gyerekünktől, hogy megpuszilja a korábban sosem látott nagynénit, vagy beleüljön a számára ellenszenves rokon, ismerős ölébe! Ne hozzunk helyette döntést a testéről!  

Fontos a teljes testkép megtanítása. Jellemző ugyanis, hogy a "mutasd meg, hol az orrod, szemed, szád" játékból az intim tájék kimarad. A rosszul értelmezett szemérem következménye pedig az lehet, hogy a gyereket nem hozzuk viszonyulásba ezekkel a testrészeivel, és ha bántják, el sem tudja mondani, mi történt vele, ugyanis nincsenek rá szavai.

Egyszerűek és jól alkalmazhatóak az úgynevezett "bugyiszabályok": amit alsónemű fed, azt csak a gyerek érintheti magán, vagy az, akinek ő megengedi. Megtaníthatjuk a gyerekünknek, hogy ha valaki – akármilyen módon – átlépi ezeket a határokat és hallgatást kér, az "rossz titok", amit nem szabad megőrizni.    

Fontos, hogy a "bugyiszabályokat" az orvos, a védőnő, az óvőnő is tartsa tiszteletben, vagyis kérjen engedélyt az érintésre.

Fontos, hogy ne 13-14 éves korban kezdjük el megtanítani a nemet mondás képességét. Kisgyerekkortól éreznie kell a gyereknek, hogy úgy fogadjuk el, ahogy van, még akkor is, ha ellenszegül. Ha ebben a tapasztalatban nő fel, nem fogja összekeverni az erotikát a simogatással, a szeretettel, a kötődéssel.

A gyerekekkel szembeni szexuális erőszaknak csak 1-7 százalékát követik el pedofil személyek. Az esetek legnagyobb hányadában olyan felnőtt – rokon, hozzátartozó, lelkész, orvos, edző – a bántalmazó, akit a gyerek közel érez magához és akiben megbízik. Emiatt még nehezebb feldolgoznia az átélt a traumát, a fájdalomhoz ugyanis bűntudat, szégyen, önvád társul. Sokszor nem tudja beazonosítani, hogy mi történt vele, és nem akar ártani annak, aki bántotta, mindössze annyit szeretne, hogy a visszaélés szűnjön meg.

Ki válhat elkövetővé? Senki sem a nap 24 órájában gyerekmolesztáló, és ne higgyük, hogy bárki, aki ilyet tesz, annak is látszik! Az elkövetőket nagyon sokszor az után is köztisztelet övezi, hogy komolyan gyanúba keverednek.

Ki válhat áldozattá? A speciális nevelési igényű és fogyatékkal élő gyerekek sokkal jobban ki vannak szolgáltatva az erőszak minden formájának. A fizikai bántalmazás kockázata a fiúk, az érzelmié a lányok esetében magasabb, a szexuális visszaélés áldozatainak egyharmada fiú és kétharmada lány. A fiúk esetében még nagyobb a látencia, mivel őket arra nevelik, hogy ne mutassák ki, ha valami fáj, és ne kérjenek segítséget. Ráadásul, ha férfi a bántalmazójuk, félnek a homoszexualitás bélyegétől, sőt, önmaguk előtt is kérdésessé válhat nemi identitásuk. Sok esetben inkább az egész abúzust eltitkolják – még önmaguk előtt is.

Minden magatartás szexuális bántalmazásnak számít, amely során egy felnőtt vágyai kielégítésére használ egy gyereket. Az is, ha "csak" pornót néz előtte, önkielégítésre kényszeríti vagy szavakkal zaklatja.

Szexuális visszaélésre utalhat, ha a gyerek magatartása átszexualizálódik (viselkedése nem felel meg az életkorának), radikálisan és látszólag ok nélkül megváltozik, alvás-, evészavar lép fel nála, radikális testi változásokat – elhízást, kóros fogyást – produkál, vagy öltözékével takarja, rejti feltűnően magát.   Bántalmazásra utalhat az elmagányosodás, a megközelíthetetlenség, a nagyon vastag "páncél" is.

Dr. Gyurkó Szilvia az ENSZ gyermekjogi egyezményének részletével fejezte be előadását: "Az erőszak minden formája megelőzhető és egyetlen formája sem megengedhető."      
A Születéstől felnőttkorig tanácskozást idén tizennegyedik alkalommal és három helyszínen szervezte meg a Szülők Fóruma Egyesület.

A százhalombattai találkozót dr. Csehák Izolda és a Canticum Novum öröméneke hangolta fel, majd Vezér Mihály polgármester és Sárközi Márta, a tankerület igazgatója mondott köszöntőt.

A konferencia megnyitóján elhangzott, hogy két másik civil szervezet mellett a Szülők Fóruma Egyesület programjára is szavazni lehet a százhalombattai MOL-benzinkúton április 1-jétől 22-ig. Ha az SZFE nyer, egyhetes nyári úszótábort valósít meg a MOL támogatásával autista valamint hiperaktív gyerekek számára. Voksolni naponta egyszer lehet, vásárolni nem szükséges hozzá. (Fotó: Pap Miklós)Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Élményuszoda - Korszerűsítés és szolgáltatásbővítés a Szalaiban
2019-09-06
A nyári szünet után újból megnyitották kapuikat a fedett uszodák Százhalombattán. Az önkormányzat támogatásával jelentős korszerűsítést és fejlesztést hajtott végre a Szalai János Uszodában az üzemeltető Sporthalom Kft. , amelyet augusztus 30-án sajtóbejáráson mutatott be Fekete László ügyvezető.

Zöldflotta az Ebattában
2019-09-06
Három új elektromos autót szerzett be ételfutárjai számára az Ebatta Kultúrkocsma és Pizzakuckó Százhalombattán. A járművek használatával a munkakörülményeken szeretnének javítani, emellett az egészségesebb környezetet és az általános szemléletváltást is szem előtt tartották – mondta el Gabelics Péter tulajdonos. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.