2019. június 26. - János, Pál napja
Szerda
Min:22°
Max:31°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Péntek
Min:13°
Max:23°
Szombat
Min:13°
Max:23°
Vasárnap
Min:14°
Max:24°
Civil szféra

Rossz titkok
2019-04-02 - A gyerekekkel szembeni szexuális erőszak megelőzése, felismerése és rehabilitációja volt az egyik kiemelt témája a Születéstől Felnőttkorig Konferenciának Százhalombattán március 29-én. Száz bántalmazásból jellemzően még ma is csak tízre derül fény, és egyben indul eljárás – mondta el dr. Gyurkó Szilvia, gyermekjogi aktivista, a téma hazai szakértője.
Kiemelte, a szexuális visszaélés csak nagyon kis szeletében szól a szexualitásról, lényege sokkal inkább a hatalommal való visszaélés és az – érzelmi, fizikai - erőszak.
Hazánkban 2005 óta a testi fenyítés minden formája tilos, a felnőttek kétharmada és a gyerekek fele mégis elfogadja annak enyhébb formáit. A szakember szerint azért, mert nem történt erőfeszítés annak érdekében, hogy elterjedjenek azok a pozitív nevelési technikák, amelyek kiválthatnák a verést.

Fontos tudni, hogy bár az érzelmi bántalmazás nem hagy (fizikai) nyomot, nagyon komolyan kikezdheti az önértékelést és a belső erőt. Szavakkal is lehet ütni, sőt, mély sebeket ejteni. Az online tér pedig annál veszélyesebb, mivel a bántalmazó nem szembesül tette következményével.

Minderre a felnőtteknek kell megtanítaniuk a gyerekeket, mint ahogyan a késleltetés jelentőségére is. Sok mindent kifejez ebből az úgynevezett 24 órás szabály, vagyis az, hogy "aludj rá egyet, mielőtt reagálnál!" A szülőnek azzal is tisztában kell lennie, hogy a gyereke "digitális lábnyoma" azzal kezdődik, amit esetlegesen ő maga oszt meg róla az interneten – a tudta, engedélye nélkül. Egy ártatlannak tűnő fotó az immár ügyesen biliző kisdedről később súlyosan sértheti a kamasz érzelmi integritását, vagyis épségét.
Márpedig ennek a tiszteletben tartása fontos szerepet játszik az áldozattá válás megelőzésében is. Mit tehetünk még ez ügyben? A figyelem, a minőségi együtt töltött idő és a szeretetünk változatos kifejezése az egyik legfontosabb. Aki megtapasztalja, hogy szerethető, egészségesen kötődik és kevésbé csábítható.

Akinek már van élménye eltűrt behatásról, jobban tűri a határátlépéseket. Annak az aranyszabálynak az elsajátítása, hogy "a testem az enyém", kisgyerekkorban kezdődik. Ne várjuk el a gyerekünktől, hogy megpuszilja a korábban sosem látott nagynénit, vagy beleüljön a számára ellenszenves rokon, ismerős ölébe! Ne hozzunk helyette döntést a testéről!  

Fontos a teljes testkép megtanítása. Jellemző ugyanis, hogy a "mutasd meg, hol az orrod, szemed, szád" játékból az intim tájék kimarad. A rosszul értelmezett szemérem következménye pedig az lehet, hogy a gyereket nem hozzuk viszonyulásba ezekkel a testrészeivel, és ha bántják, el sem tudja mondani, mi történt vele, ugyanis nincsenek rá szavai.

Egyszerűek és jól alkalmazhatóak az úgynevezett "bugyiszabályok": amit alsónemű fed, azt csak a gyerek érintheti magán, vagy az, akinek ő megengedi. Megtaníthatjuk a gyerekünknek, hogy ha valaki – akármilyen módon – átlépi ezeket a határokat és hallgatást kér, az "rossz titok", amit nem szabad megőrizni.    

Fontos, hogy a "bugyiszabályokat" az orvos, a védőnő, az óvőnő is tartsa tiszteletben, vagyis kérjen engedélyt az érintésre.

Fontos, hogy ne 13-14 éves korban kezdjük el megtanítani a nemet mondás képességét. Kisgyerekkortól éreznie kell a gyereknek, hogy úgy fogadjuk el, ahogy van, még akkor is, ha ellenszegül. Ha ebben a tapasztalatban nő fel, nem fogja összekeverni az erotikát a simogatással, a szeretettel, a kötődéssel.

A gyerekekkel szembeni szexuális erőszaknak csak 1-7 százalékát követik el pedofil személyek. Az esetek legnagyobb hányadában olyan felnőtt – rokon, hozzátartozó, lelkész, orvos, edző – a bántalmazó, akit a gyerek közel érez magához és akiben megbízik. Emiatt még nehezebb feldolgoznia az átélt a traumát, a fájdalomhoz ugyanis bűntudat, szégyen, önvád társul. Sokszor nem tudja beazonosítani, hogy mi történt vele, és nem akar ártani annak, aki bántotta, mindössze annyit szeretne, hogy a visszaélés szűnjön meg.

Ki válhat elkövetővé? Senki sem a nap 24 órájában gyerekmolesztáló, és ne higgyük, hogy bárki, aki ilyet tesz, annak is látszik! Az elkövetőket nagyon sokszor az után is köztisztelet övezi, hogy komolyan gyanúba keverednek.

Ki válhat áldozattá? A speciális nevelési igényű és fogyatékkal élő gyerekek sokkal jobban ki vannak szolgáltatva az erőszak minden formájának. A fizikai bántalmazás kockázata a fiúk, az érzelmié a lányok esetében magasabb, a szexuális visszaélés áldozatainak egyharmada fiú és kétharmada lány. A fiúk esetében még nagyobb a látencia, mivel őket arra nevelik, hogy ne mutassák ki, ha valami fáj, és ne kérjenek segítséget. Ráadásul, ha férfi a bántalmazójuk, félnek a homoszexualitás bélyegétől, sőt, önmaguk előtt is kérdésessé válhat nemi identitásuk. Sok esetben inkább az egész abúzust eltitkolják – még önmaguk előtt is.

Minden magatartás szexuális bántalmazásnak számít, amely során egy felnőtt vágyai kielégítésére használ egy gyereket. Az is, ha "csak" pornót néz előtte, önkielégítésre kényszeríti vagy szavakkal zaklatja.

Szexuális visszaélésre utalhat, ha a gyerek magatartása átszexualizálódik (viselkedése nem felel meg az életkorának), radikálisan és látszólag ok nélkül megváltozik, alvás-, evészavar lép fel nála, radikális testi változásokat – elhízást, kóros fogyást – produkál, vagy öltözékével takarja, rejti feltűnően magát.   Bántalmazásra utalhat az elmagányosodás, a megközelíthetetlenség, a nagyon vastag "páncél" is.

Dr. Gyurkó Szilvia az ENSZ gyermekjogi egyezményének részletével fejezte be előadását: "Az erőszak minden formája megelőzhető és egyetlen formája sem megengedhető."      
A Születéstől felnőttkorig tanácskozást idén tizennegyedik alkalommal és három helyszínen szervezte meg a Szülők Fóruma Egyesület.

A százhalombattai találkozót dr. Csehák Izolda és a Canticum Novum öröméneke hangolta fel, majd Vezér Mihály polgármester és Sárközi Márta, a tankerület igazgatója mondott köszöntőt.

A konferencia megnyitóján elhangzott, hogy két másik civil szervezet mellett a Szülők Fóruma Egyesület programjára is szavazni lehet a százhalombattai MOL-benzinkúton április 1-jétől 22-ig. Ha az SZFE nyer, egyhetes nyári úszótábort valósít meg a MOL támogatásával autista valamint hiperaktív gyerekek számára. Voksolni naponta egyszer lehet, vásárolni nem szükséges hozzá. (Fotó: Pap Miklós)További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tizenkét zsoltárfordító
2019-06-25
A budapesti Erdélyi Gyülekezet neves költőket kért fel arra, hogy az erdélyieknek legkedvesebb zsoltárokról – a hagyományokat zárójelbe téve, kifejezetten az ősrégi szövegekre hagyatkozva – modern fordításokat (esetleg zsoltárparafrázisokat) készítsenek. A rendkívülinek mondható irodalmi vállalkozást a június 16-án megtartott Németh Géza Emlékkonferencián jelentették be.

Százhalombattai költő a Jakab István-díj győztese
2019-06-25
Fazekas István Jókai-díjas költő, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának harmadéves doktorandusza vehette át az idén a Jakab Istvánról elnevezett nyelvészeti díjat. A díjra elsősorban teológusok pályázhatnak, egy-egy prédikáció megírásával.

A Polgármesteri Hivatal tájékoztatása a volt TIGÁZ-telek hasznosításáról
2019-06-25
Százhalombatta Gesztenyés úti alközpontját a "Matrica" Múzeum, a Napsugár Óvoda, az Egészségügyi Központ és a lakótelep 4-5 szintes lakóépületei alkotják.

A Sátánt látta áldozatában
2019-06-25
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. június 25-én nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntető ügyében, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádoltak.

Újabb sportpályát újítottak fel
2019-06-25
Újabb felújított sportpályát vehetnek birtokba a testmozgást kedvelő városlakók Százhalombattán.

Intenzív szúnyoggyérítés folyik városunkban
2019-06-24
Intenzív szúnyoggyérítés folyik a városunkban 536 hektár területen.

Óriási focis siker
2019-06-24
Megnyerte a labdarúgó Diákolimpia IV. korcsoportjának országos döntőjét az 1.számú Általanos iskola csapata. Az elmúlt hétvégén Egerben megrendezett tornán jó játékkal, simán jutottak a legjobb 4 közé a srácok. Az elődöntőben a fertőszentmiklosi gárdát sikerült legyőzni, míg a döntőben drámai küzdelemben, büntetőrúgásokkal diadalmaskodtak Badacsonytomaj csapata ellen.

Zárkatársát verte meg a vádlott
2019-06-24
A Budapest Környéki Törvényszék nyilvános tárgyalássorozatot követően 2019. június 20-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, akit súlyos testi sértés bűntettével vádoltak.

A volt feleségét lőtte fejbe az érdi férfi
2019-06-24
A Budakörnyéki Járásbíróság 2019. június 20-án elrendelte annak az érdi férfinak a letartóztatását, akit volt felesége meggyilkolásával gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Elismerés a legjobbaknak
2019-06-24
Nem a lexikális tudás bővítésére, hanem az érdeklődés felkeltésére és fenntartására van szükség az oktatásban – vélekedett Vezér Mihály polgármester azon a hagyományos ünnepségen, amelyen a tanév legeredményesebb diákjait és pedagógusait köszöntötte a százhalombattai önkormányzat június 21-én.

Modellező VB
2019-06-24
Előkelő helyezéseket értek el a magyar versenyzők – köztük a százhalombattai Forrai Csaba és Forró Krisztián - a nemzetközi NAVIGA hajómodell szövetség huszadik rádiótávirányítású vitorlás hajómodell-világbajnokságán, a lengyelországi Wągrowiecben június 17-21-én.

Hármas összefogás
2019-06-21
A Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mely szervezetekkel közösen állít jelöltet az őszi önkormányzati választáson. A legszélesebb összefogás érdekében a DK, a Mi Városunk Jövőjéért Egyesület és a Momentum Mozgalom közösen állít polgármesterjelöltet, és valamennyi körzetben képviselő-jelöltet Százhalombattán – nyilatkozta a sajtónak Szabó Attila, a DK választókerületi elnöke június 20-án.

Halhatatlan művészet
2019-06-20
Zsúfolásig megtelt a Barátság Kulturális Központ kamaraterme a Canticum Novum Énekkar nyári koncertjén június 19-én Százhalombattán. A kórus és vendégei különleges, összművészeti produkciója hangos sikert aratott.

Megverte, fához kötözve később felgyújtotta halott áldozatát
2019-06-20
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. június 19-én elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akiket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével és bűnpártolás bűntettével gyanúsít.

Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.      

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.