2020. május 26. - Fülöp, Evelin napja
Kedd
Min:12°
Max:18°
Szerda
Min:9°
Max:20°
Csütörtök
Min:10°
Max:19°
Péntek
Min:10°
Max:17°
Szombat
Min:8°
Max:18°
Önkormányzat

Elutasítják a brutalitást és a megfélemlítést - írta: Kovács Attila
2019-03-22 - Megtámadták az egyik dunafüredi vendéglátóhely tulajdonosát és kollégáit Százhalombattán március 19-én. Az egyébként fegyverrel rendelkező elkövető eközben lelövéssel fenyegette meg a város polgármesterét és több önkormányzati képviselőt. Az egyik sértettet a mentők szállították kórházba. Az eset kapcsán tartott tájékoztatót Vezér Mihály március 20-án, képviselők, intézményvezetők, valamint a sajtómédiumok főszerkesztőinek jelenlétében.
A polgármester bevezetőként elmondta, hogy Szabó Attila helyi képviselő, a DK megyei elnöke, Mi Városunk Százhalombatta néven alapított civilnek mondott szervezetet, amely indul az idei önkormányzati választáson. Az egyesület illegálisan letöltötte az önkormányzat által 30 millió forintból működtetett Városi Archívum képeit, azokat törvényellenesen használta közösségi oldalán. Hasonlóan járt el az MTI anyagával, illetve Százhalombatta címerével is, ezzel hamisan, hivatalos fórum látszatát keltve.

Vezér Mihály kitért arra, hogy az önkormányzati intézmények és cégek nem neki, hanem a képviselő – testületnek tartoznak elszámolni munkájukkal a felügyelő bizottságokon és a szakbizottságokon keresztül. Tevékenységüket évente akár többször is értékelik, mindig kiválónak minősítették őket, azonban folyamatos támadásnak és atrocitásnak vannak kitéve az utóbbi időben.

Az archívum törvénytelen felhasználása ellen nyilvánosan szót emelt pár hónapja honlapjukon Kovács Marianna, a működtető könyvtár igazgatója, akit folyamatosan zaklatnak azóta. Az intézményvezető tájékoztatása szerint a könyvtár és a kollektíva is több verbális támadást kapott, pocskondiázva munkájukat. Egy ízben az utcán utánaköptek egyik kollégájának, így minősítve tevékenységüket. Az igazgató névtelen, durva telefonokat is kapott, miszerint aláírásgyűjtés folyik a leváltásáért.  

Szigetvári József a kulturális központ igazgatója arról számolt be, hogy méltatlan támadások érték őt is, illetve az intézményt. Egyebek mellett gyalázkodó minősítés jelent meg a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldalának egyik bejegyzése alatt. Legutóbb egy szervezet fenyegetőzve felrótta nekik, hogy nem küldtek meghívót a márciusi ünnepségre. Az eset kapcsán hangsúlyozta: most is szigorú városi protokoll lista szerint állították össze az értesítendők körét, azonban az egyik párt meghívott elnöke fénymásolt belépőt juttatott el a jegyzékben nem szereplő szervezethez.

Mazumel Ferenc a Halom Televízió főszerkesztője elmondta, hogy először szimpatikus civil kezdeményezésként, településtörténeti oldalnak tűnt a Mi Városunk Százhalombatta közösségi felület, ezért megkeresték az oldal szerkesztőjét Szabó Attilát, aki még korainak tartotta, hogy nyilatkozzon. Azután mégis kérte, hogy hirdethessen a képújságban, azonban nem volt egyértelmű, hogy ez magánszemélyként, vagy egyesületként történjen-e, ezért gondolkodási időt kért a főszerkesztő. Ekkora már világossá vált számára a szervezet politikai célú működése, valamint az illegális képhasználat. Mielőtt végül erről egyeztettek volna, az egyesület cenzúrával és a nyilvánosság megtagadásával vádolta meg a televíziót.

Kovács Attila a Hírtükör főszerkesztője arról számolt be, hogy hasonló okok miatt nem jelent meg a szervezet hirdetése. Szólt arról is, hogy Törzsök Tibor, a helyi DK vezetője kifogásolta, hogy csak az online felületen kapott helyet a Bóna Zoltán FIDESZ-KDNP –s országgyűlési képviselő értékelésére írt reakciója. A főszerkesztő egyértelművé tette, hogy a közpénzből működő lap csak valóban közérdekű információkat közöl, nem üzenő felület, a közszolgálati, pártatlan szerkesztési elvek alapján sohasem adott teret személyeskedő, provokatív, ízléstelen gondolatoknak. Ezek után a Hírtükör megkapta a DK-tól a "FIDESZ pártszékház" matricát a közösségi oldalon, valamint a szerkesztőség ajtaján.

A polgármester szerint egyértelmű, hogy politikai indíttatás áll a Rácz Richárd és kollégái elleni brutális támadás, illetve az eközben történt Szél Pál bizottsági elnököt, Sinka László alpolgármestert és a személyét érintő lelövéssel való fenyegetés hátterében. Mint mondta, neki lincselést és akasztást is ígértek egy másik fórumon, ha nem tűnik el a közéletből. Adódik a kérdés, hogy kiknek az érdekét szolgálják a történtek, kik állnak azok mögött? A személyes ok kizárható, mert a támadó, E.T. Kálmánnak semmilyen konfliktusa nem volt Rácz Richárddal addig, amíg ő nem írt kulturált, kritikus megjegyzést a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldal posztjához.

Rácz Richárd a dunafüredi Gastrokitchen tulajdonosa elmondta, hogy éppen békésen ebédeltek kollégájával Fazekas Márkkal, amikor megjelent E.T. Kálmán, aki asztalukhoz lépve - "mit akartok tőlünk" felkiáltással - ököllel rögtön a szeme alá ütött. A személyzettel együtt Fazekas Márk segített megfékezni és kitessékelni a folyamatosan fenyegetőző elkövetőt, aki megütötte őt is. Mint a támadó elmondásából kiderült, Rácz Richárd a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldalon tett bejegyzése dühítette fel. A kommentet Szabó Attila küldte el telefonon E.T. Kálmánnak. Közben hívták a rendőröket, akik gyorsan kiértek és elvitték az elkövetőt, aki megjegyezte, hogyha feljelentik őt, és emiatt elveszik vadászfegyvereit, akkor megöli és elássa a sértetteket. Rácz Richárd arca annyira megsérült az ütéstől, hogy mentővel szállították kórházba.

Szél Pál képviselő azon reményének adott hangot, hogy a választási kampány nem durvul el, és még idejében elfojthatóak az ilyen jellegű politikai indíttatású események. Szakbizottsági elnökként, a jó közbiztonság megőrzése érdekében kezdeményezte a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség még szorosabb együttműködését, illetve felajánlotta segítségét a sértetteknek.

Szalai Attila képviselő szerint a közélet eldurvulásáért az elmúlt harminc év politikai elitjét is felelősség terheli. Közös feladat a közerkölcs javítása.

Vezér Mihály hangsúlyozta, soha nem tapasztalt ilyen agressziót a rendszerváltoztatás óta. Nemzetközi példát is hozva megemlítette, hogy késszúrással megölték Gdansk polgármesterét nyilvános szereplése közben pár hónapja, Utrechtben vérfürdőt rendezett a villamoson egy lövöldöző a napokban, Új Zélandon pedig közel ötven ártatlan embert lőtt le egy merénylő. Leszögezte, politikai ellenfelei, ellenségei verbális és fizikai fenyegetéssel sem tudják megfélemlíteni, illetve eltántorítani az újraindulástól. Megjegyezte, ha most lennének a választások, a szavazók 80 százaléka voksolna rá a tavaly decemberi átfogó felmérés szerint, amiért köszöntét fejezte ki. Mint fogalmazott, a nyilvánosság erejével mindenkit megvédenek az atrocitásoktól. Senkit sem terrorizálhatnak, fenyegethetnek, verhetnek meg büntetlenül a szabad véleménynyilvánításért, a demokratikus jogok gyakorlásáért, a közszolgálati munka becsületes ellátásért. Egyezséget ajánlott bizonyos távol maradt prominens személyeknek, miszerint, ha ők senkiről sem terjesztenek rágalmakat a továbbiakban, ő sem terjeszti róluk az igazságot.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Teljes nyitás az ovikban
2020-05-25
A legújabb kormányrendelet értelmében május 25-től minden vidéki településen, így Százhalombattán is a veszélyhelyzet előtti normál rendben fogadják a gyerekeket az óvodák és a bölcsőde. A battai intézményekben felkészültek a kicsik érkezésére, de még nem számítanak arra, hogy teljes létszám lesz a csoportszobákban.

Isten a szeretet
2020-05-25
Megjelent a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége "Hitből pajzsot" elnevezésű videósorozatának következő filmje, amelyben Süveges Gergő újságíró osztja meg "nyugalom megzavarására alkalmas" mondanivalóját "Hogyan lehetek Isten nagykövete?" címmel.

Több településen is új pszichoaktív anyagokat árult
2020-05-25
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 22-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Gödöllői Rendőrkapitányság kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytat nyomozást.

Rendszeresen bántalmazta idős édesanyját a ceglédi nő
2020-05-25
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 24-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Elkezdődött a szúnyoggyérítés
2020-05-22
Megkezdte a szúnyogok irtását a Szákom Kft. Százhalombattán ezen a héten. Elsőként biológiai gyérítésre kerül sor, a jövő héten pedig - ha az idő is engedi - kémiai irtást végeznek.

Gyermeknapi sorsolás
2020-05-22
A Városi Gyermeknapi a járványhelyzet miatt elmarad, de Szalai Attila, önkormányzati képviselő több vállalkozás támogatásával ajándéksorsolást rendez a gyerekeknek.

Eltűnt gyerekek világnapja
2020-05-22
"Veszélyes dolog kilépni az ajtón (...).

Tavasz a kertekben
2020-05-22
Megérkezett a tavasz.

Kinyitnak a gyermekintézmények
2020-05-21
Az új kormányrendelet értelmében az óvodák és a bölcsőde a veszélyhelyzet előtti megszokott rendben várják a gyermekeket Százhalombattán május 25-től - tájékoztatott Vezér MIhály polgármester.

Bántalmazta és külföldi prostitucióra akarta kényszeríteni a nőt
2020-05-20
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020. május 20-án három hónappal meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére kizsákmányolás céljából, erőszakkal elkövetett emberkereskedelem bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsít.

Újranyitott az Omega
2020-05-20
Ismét megnyitotta kapuit az óvárosi Omega Sportcentrum május közepén.

Saját cége 24 autóját vitte el
2020-05-20
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 20-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghosszabbította annak a büntetett előéletű férfinak a letartóztatását, akit jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével gyanúsít a Dunakeszi Rendőrkapitányság. 

Áramszünet
2020-05-20
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz június 16-án, 10 és 14 óra között Százhalombattán az alábbi helyszíneken – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.  Amennyiben a munkálatokat a fenti időpont előtt befejezik, a hálózatot előzetes értesítés nélkül visszakapcsolják.

Fél év felfüggesztett súlyos testi sértés kísérlete miatt
2020-05-20
Hat hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a 43 éves százhalombattai férfit, aki tavaly március 19-én ököllel arcon ütötte az egyik dunafüredi vendéglátóhely tulajdonosát, miközben a város polgármestere és több önkormányzati képviselő lelövésével fenyegetőzött.

Ha a világ a feje tetejére áll is
2020-05-18
"A világ a feje tetejére állhat, de mi akkor is megtartjuk a Battai Könyvünnepet!" – jelentette be a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény ötödik alkalommal szervez egész napos programsorozatot az olvasás népszerűsítése érdekében június 5-ére.

Mindig van remény
2020-05-18
Kétmillió forintot adományozott az ERSTE Bank A Remény Bajnoka Alapítványnak – jelentette be Vezér Mihály polgármester május 18-án az alapítvány kuratóriumi ülésén.

Júniustól visszatér a normál működés
2020-05-18
Fokozatosan megkezdte az ellátási korlátozások feloldását a Százhalom Egészségügyi Központ – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató. Bizonyos óvintézkedések megmaradnak, de június 2-tól már az egynapos sebészet is üzemelni fog.

Ásványvizet adományozott a TESCO
2020-05-18
Közel egymillió forint értékben adományozott ásványvizet a százhalombattai önkormányzatnak a TESCO áruház. Az adományt a Százhalombattai Egészségügyi Központ, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ, valamint a SZÁKOM dolgozói fogyaszthatják el a közelgő melegebb hetekben.

Rablásból fedezték megélhetésüket
2020-05-18
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 15-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akik ellen a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

Ismét otthoni betegápolás
2020-05-18
A járványügyi korlátozások fokozatos oldásával összhangban fokozatosan bővíti tevékenységét a százhalombattai Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat május 18-tól.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.