2019. április 20. - Tivadar napja
Szombat
Min:10°
Max:20°
Vasárnap
Min:8°
Max:19°
Hétfő
Min:8°
Max:17°
Kedd
Min:7°
Max:11°
Szerda
Min:9°
Max:19°
Önkormányzat

Elutasítják a brutalitást és a megfélemlítést - írta: Kovács Attila
2019-03-22 - Megtámadták az egyik dunafüredi vendéglátóhely tulajdonosát és kollégáit Százhalombattán március 19-én. Az egyébként fegyverrel rendelkező elkövető eközben lelövéssel fenyegette meg a város polgármesterét és több önkormányzati képviselőt. Az egyik sértettet a mentők szállították kórházba. Az eset kapcsán tartott tájékoztatót Vezér Mihály március 20-án, képviselők, intézményvezetők, valamint a sajtómédiumok főszerkesztőinek jelenlétében.
A polgármester bevezetőként elmondta, hogy Szabó Attila helyi képviselő, a DK megyei elnöke, Mi Városunk Százhalombatta néven alapított civilnek mondott szervezetet, amely indul az idei önkormányzati választáson. Az egyesület illegálisan letöltötte az önkormányzat által 30 millió forintból működtetett Városi Archívum képeit, azokat törvényellenesen használta közösségi oldalán. Hasonlóan járt el az MTI anyagával, illetve Százhalombatta címerével is, ezzel hamisan, hivatalos fórum látszatát keltve.

Vezér Mihály kitért arra, hogy az önkormányzati intézmények és cégek nem neki, hanem a képviselő – testületnek tartoznak elszámolni munkájukkal a felügyelő bizottságokon és a szakbizottságokon keresztül. Tevékenységüket évente akár többször is értékelik, mindig kiválónak minősítették őket, azonban folyamatos támadásnak és atrocitásnak vannak kitéve az utóbbi időben.

Az archívum törvénytelen felhasználása ellen nyilvánosan szót emelt pár hónapja honlapjukon Kovács Marianna, a működtető könyvtár igazgatója, akit folyamatosan zaklatnak azóta. Az intézményvezető tájékoztatása szerint a könyvtár és a kollektíva is több verbális támadást kapott, pocskondiázva munkájukat. Egy ízben az utcán utánaköptek egyik kollégájának, így minősítve tevékenységüket. Az igazgató névtelen, durva telefonokat is kapott, miszerint aláírásgyűjtés folyik a leváltásáért.  

Szigetvári József a kulturális központ igazgatója arról számolt be, hogy méltatlan támadások érték őt is, illetve az intézményt. Egyebek mellett gyalázkodó minősítés jelent meg a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldalának egyik bejegyzése alatt. Legutóbb egy szervezet fenyegetőzve felrótta nekik, hogy nem küldtek meghívót a márciusi ünnepségre. Az eset kapcsán hangsúlyozta: most is szigorú városi protokoll lista szerint állították össze az értesítendők körét, azonban az egyik párt meghívott elnöke fénymásolt belépőt juttatott el a jegyzékben nem szereplő szervezethez.

Mazumel Ferenc a Halom Televízió főszerkesztője elmondta, hogy először szimpatikus civil kezdeményezésként, településtörténeti oldalnak tűnt a Mi Városunk Százhalombatta közösségi felület, ezért megkeresték az oldal szerkesztőjét Szabó Attilát, aki még korainak tartotta, hogy nyilatkozzon. Azután mégis kérte, hogy hirdethessen a képújságban, azonban nem volt egyértelmű, hogy ez magánszemélyként, vagy egyesületként történjen-e, ezért gondolkodási időt kért a főszerkesztő. Ekkora már világossá vált számára a szervezet politikai célú működése, valamint az illegális képhasználat. Mielőtt végül erről egyeztettek volna, az egyesület cenzúrával és a nyilvánosság megtagadásával vádolta meg a televíziót.

Kovács Attila a Hírtükör főszerkesztője arról számolt be, hogy hasonló okok miatt nem jelent meg a szervezet hirdetése. Szólt arról is, hogy Törzsök Tibor, a helyi DK vezetője kifogásolta, hogy csak az online felületen kapott helyet a Bóna Zoltán FIDESZ-KDNP –s országgyűlési képviselő értékelésére írt reakciója. A főszerkesztő egyértelművé tette, hogy a közpénzből működő lap csak valóban közérdekű információkat közöl, nem üzenő felület, a közszolgálati, pártatlan szerkesztési elvek alapján sohasem adott teret személyeskedő, provokatív, ízléstelen gondolatoknak. Ezek után a Hírtükör megkapta a DK-tól a "FIDESZ pártszékház" matricát a közösségi oldalon, valamint a szerkesztőség ajtaján.

A polgármester szerint egyértelmű, hogy politikai indíttatás áll a Rácz Richárd és kollégái elleni brutális támadás, illetve az eközben történt Szél Pál bizottsági elnököt, Sinka László alpolgármestert és a személyét érintő lelövéssel való fenyegetés hátterében. Mint mondta, neki lincselést és akasztást is ígértek egy másik fórumon, ha nem tűnik el a közéletből. Adódik a kérdés, hogy kiknek az érdekét szolgálják a történtek, kik állnak azok mögött? A személyes ok kizárható, mert a támadó, E.T. Kálmánnak semmilyen konfliktusa nem volt Rácz Richárddal addig, amíg ő nem írt kulturált, kritikus megjegyzést a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldal posztjához.

Rácz Richárd a dunafüredi Gastrokitchen tulajdonosa elmondta, hogy éppen békésen ebédeltek kollégájával Fazekas Márkkal, amikor megjelent E.T. Kálmán, aki asztalukhoz lépve - "mit akartok tőlünk" felkiáltással - ököllel rögtön a szeme alá ütött. A személyzettel együtt Fazekas Márk segített megfékezni és kitessékelni a folyamatosan fenyegetőző elkövetőt, aki megütötte őt is. Mint a támadó elmondásából kiderült, Rácz Richárd a Mi Városunk Százhalombatta közösségi oldalon tett bejegyzése dühítette fel. A kommentet Szabó Attila küldte el telefonon E.T. Kálmánnak. Közben hívták a rendőröket, akik gyorsan kiértek és elvitték az elkövetőt, aki megjegyezte, hogyha feljelentik őt, és emiatt elveszik vadászfegyvereit, akkor megöli és elássa a sértetteket. Rácz Richárd arca annyira megsérült az ütéstől, hogy mentővel szállították kórházba.

Szél Pál képviselő azon reményének adott hangot, hogy a választási kampány nem durvul el, és még idejében elfojthatóak az ilyen jellegű politikai indíttatású események. Szakbizottsági elnökként, a jó közbiztonság megőrzése érdekében kezdeményezte a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség még szorosabb együttműködését, illetve felajánlotta segítségét a sértetteknek.

Szalai Attila képviselő szerint a közélet eldurvulásáért az elmúlt harminc év politikai elitjét is felelősség terheli. Közös feladat a közerkölcs javítása.

Vezér Mihály hangsúlyozta, soha nem tapasztalt ilyen agressziót a rendszerváltoztatás óta. Nemzetközi példát is hozva megemlítette, hogy késszúrással megölték Gdansk polgármesterét nyilvános szereplése közben pár hónapja, Utrechtben vérfürdőt rendezett a villamoson egy lövöldöző a napokban, Új Zélandon pedig közel ötven ártatlan embert lőtt le egy merénylő. Leszögezte, politikai ellenfelei, ellenségei verbális és fizikai fenyegetéssel sem tudják megfélemlíteni, illetve eltántorítani az újraindulástól. Megjegyezte, ha most lennének a választások, a szavazók 80 százaléka voksolna rá a tavaly decemberi átfogó felmérés szerint, amiért köszöntét fejezte ki. Mint fogalmazott, a nyilvánosság erejével mindenkit megvédenek az atrocitásoktól. Senkit sem terrorizálhatnak, fenyegethetnek, verhetnek meg büntetlenül a szabad véleménynyilvánításért, a demokratikus jogok gyakorlásáért, a közszolgálati munka becsületes ellátásért. Egyezséget ajánlott bizonyos távol maradt prominens személyeknek, miszerint, ha ők senkiről sem terjesztenek rágalmakat a továbbiakban, ő sem terjeszti róluk az igazságot.


Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
2019-04-17 -
2019-04-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Országos csúcsot döntött Kőhalmi András
2019-04-15
Országos csúcsot döntött 50 méter mellúszásban Kőhalmi András,  a Százhalombattai VUK SE versenyzője az V. Duna Kupa Nemzetközi Szenior Úszóversenyen április 14-én, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.