2019. május 26. - Fülöp, Evelin napja
Vasárnap
Min:17°
Max:26°
Hétfő
Min:15°
Max:21°
Kedd
Min:13°
Max:22°
Szerda
Min:9°
Max:14°
Csütörtök
Min:8°
Max:11°
Kultúra, Oktatás

Battai Emlékek - írta: @ni
2019-03-08 - Elindult a napokban a százhalombattai Városi Archívum új Facebook-oldala, a Battai emlékek. Az archívum munkájáról, a közösségi médiáról beszélgettünk Paulusz Richárddal, a Városi Archívum munkatársával.
Az archívumnak volt már népszerű Facebook-oldala, amit 5000 százhalombattai követett. A város-lakók régi képeket tekinthettek meg és történetekkel egészíthették ki azokat, akár be is jelölhették magukat. Egy idő után azonban külső okokból az oldal megfagyott. A kényszerszünet után, a várossá nyilvánítás 50. évfordulójára készülve indul az új oldal.

- Mi szól a közösségi médiában való megjelenés mellett, és szól-e valami ellene?
- A közösségi médiában való megjelenéssel a könyvtár elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdag gyűjteményre, a város színes (vagy éppen monokróm) emlékeire, múltjára. Ez mindenképpen mellette szól. Az illékony internettel szemben azonban fontos érv az archívumi gyűjtemény és katalógus állandósága, a beérkezett dokumentumok fennmaradásának biztosítottsága. Elektronikus katalógusunkban a rögzített adatok alapján könnyebb a keresés, tájékozódás. A világhálóval és az egyesek őrizetében lévő anyaggal szemben az archívumban a helytörténeti anyag nem szétszórva, hanem egy helyen található, ami segíti a kutatást, amit támogat a könyvtári olvasószolgálat is.
Az archívumban jelenleg több mint 8000 fotó található már feldolgozott formában, ami azt jelenti, hogy visszakereshetően rögzítésre kerültek olyan ismert adatok, hogy hol, mikor készült, mit illetve kit ábrázol. Emellett legalább még egyszer ennyi fénykép vár feldolgozásra. Ez az anyag évről évre növekszik a városlakók felajánlásai nyomán.

- Hogyan kerülnek a fotók az Archívum birtokába?
- Az eredeti fotókat, papírképeket, negatívokat is elfogadjuk, de aki szeretné megtartani a saját példányát, azt beszkenneljük, és digitálisan tároljuk. Súlyt helyezünk arra, hogy az ajándékozó neve, ha ismert a fénykép készítőjének neve szintén feltüntetésre kerüljön. Célunk ezzel tevékenységének elismerése, a forrás hitelesítése és kiegészítése, valamint a figyelemfelhívás.

- Előbb-utóbb minden dokumentum elérhető lesz a Facebook-felületen?
- A korábbi oldalhoz hasonlóan a könyvtár a dokumentumok nagyobb részét – részben jogi megfon-tolásokból – nem tervezi a nem közgyűjteményi célú külső felületen elérhetővé tenni. Helyet kapnak majd fényképek, linkajánlók, aprónyomtatványok, újságcikkek és könyvajánlók is. Emellett az archívumban helybenolvasási lehetőséget biztosítunk látogatóinknak, haszonnal adunk szaktájékoztatást, valamint nagy sikerrel fogadunk diákcsoportokat. Folyamatosan épülő gyűjteményünk több generáció múlva még összetettebb lesz és felhasználása határai is tágulnak. Ahhoz, hogy ez minél értékesebb legyen, persze az is kell, hogy mindig legyenek olyanok, akik megőrzésre érdemes ajándékaikat az azokra vonatkozó alapvető ismeretekkel együtt eljuttatják hozzánk.

- Mi lehet megőrzésre érdemes? Milyen alapvető ismeretekre lehet szükség?
- Nem csak a fényképek. Az archívum gyűjti a helyi szerzők műveit, ideértve a szakdolgozatokat is, helyi sajtóorgánumokat, városunkra vonatkozó újságcikkeket, lapkivágatokat, filmfelvételeket, okleveleket, tervrajzokat, helyi közösségek emlékeit, meghívókat, plakátokat... egyéb aprónyomtatványokat, például az elmúlt választási időszakok legkülönfélébb nyomdai termékeit, de az 1990. évi önkormányzati választásra vonatkozó gyűjteményrész még hiányos. Visszaemlékezéseket örömmel fogadunk, a szóbelieket akár hangfelvételen is rögzítjük. Az 1980-as években iskolai közreműködéssel szervezett könyvtári vetélkedőre évfolyamtársaimmal együtt beadott, akkor még csak egy-két esztendős felvételek jelentős része ma már vitathatatlanul történeti értékkel bír. Persze szükség van kiegészítő adatokra, egy fényképen ceruzás feljegyzés a hátoldalon a felvétel pontos évével, vagy egy körülbelüli vagy csak az évtizedre vonatkozó datálás - évtizedekkel később nehezen felmérhető segítséget jelent mindez. Már ha nem jár szívfájdalommal a beadásuk. Az esetben ráér, addig is foglalkozunk a többivel.

Végezetül arra biztatnám a százhalombattaiakat, hogy látogassanak el személyesen is a Városi Archívumba, de emellett kövessék online megjelenéseinket, tanulmányozzák történelmünket. Böngésszenek a múlt emlékei között és gondoljanak az emlékek átörökítésére.1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-05-23 -
2019-05-20 -
2019-05-17 - Nyolc mázsa horogérett pontyot helyez ki a Benta-patakba a Dubics Tamás Horgász Egyesület Százhalombattán május 24-én, pénteken. A torkolat kivételével tilos horgászni a patakban 24-én reggel 8 órától 25-én, szombaton reggel 6 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Vasárnap kezdődik a kvízjáték
2019-05-24
Izgalmas, Százhalombatta múltjával és jelenével foglalkozó kvízjátékon játszhatnak a városlakók május 26-ától.

Versenyről versenyre futnak
2019-05-24
Szép eredményekkel tértek haza a SZVISE Atlétika szakosztályának sportolói az elmúlt időszak versenyeiről.

Diákolimpiát nyert a Kőrösi judokája
2019-05-23
Aranyérmet szerzett diák "A" korosztályban, -66 kilogrammban Engler Ádám, a Százhalombattai Körösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános iskola tanulója a Zalaegerszegen megrendezett judodiákolimpián május 18-án.  

Összbírói Értekezlet a Budapest Környéki Törvényszéken
2019-05-23
A Budapest Környéki Törvényszék (BKT) 2019. május 22-én Összbírói Értekezletet tartott, amelyet évértékelő sajtótájékoztató előzött meg.

Babacsomag az önkormányzattól
2019-05-22
Hamarosan elindul a hatmillió forint összértékű, szociális alapú babaprogram Százhalombattán. Az állami családbarát intézkedések kiegészítéseként – polgármesteri kezdeményezésre a születési támogatás is bekerült a város szociális ellátórendszerébe.

Battai érmek a kick-box világkupán
2019-05-22
Kisbajcsi Hajnalka ezüstérmet, Gál Edina pedig bronzérmet szerzett a budapesti kick-boksz világkupán május 16-18-án. A 25th Hungarian Kick-boxing World Cup 2019-en 39 ország, 284 csapat, 1 661 versenyző vett részt, tizenkét tatamin és három ringben zajlottak a küzdelmek.

Fel kell készülni a vízelvezetésre
2019-05-21
A betemetett esővízelvezető árkok visszaállítására és rendszeres karbantartására, valamint a társasházi épületek megfelelő vízszigetelésére hívta fel a figyelmet az önkormányzat az özönvízszerű esőzések kapcsán Százhalombattán. 

Ledönteni a falakat
2019-05-21
Nagy sikert aratott a Felhőjárók Mozdulatszínház a 29. alkalommal megrendezett Tartóshullám – Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Fesztiválon, amit április 30-a és május 4-e között rendeztek a Monostori Erődben, Komáromban.

Érmek a BVSC Kupáról
2019-05-21
Tíz versenyzővel képviseltette magát a Százhalombattai VUK SE Úszószakosztálya a XVIII. BVSC Kupa Nemzetközi Úszóversenyen május 19-20-án, Budapesten.

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben!
2019-05-21
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre.

Profi VB-re készülhet a battai triatlonos
2019-05-21
A professzionális mezőnyben indulhat a 70.3 világbajnokságon Eberhardt Annamária szeptember 7-én a franciaországi Nizzában. A Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Vietnamban rendezett 70.3 Ázsia-bajnokságon elért hetedik helyével teljesítette a kvótát az elmúlt hétvégén.

OMNYE a Benelux napsütésben
2019-05-20
Miközben az itthoniak áztak-fáztak a májusi "aranyesőzésben", az OMNYE 46 fős csoportja bejárta a németországi közép-Rajna vidéket és a Benelux országok legszebb városait.

Korai felismerés, egészséges fejlődés
2019-05-20
Három civil szervezet projektje közül messze a legtöbb szavazatot a Szülők Fóruma Egyesület "Tente, baba, tente" programja nyerte a százhalombattai nagyáruházban szervezett vásárlói voksoláson 2018 nyarán.

Rajt-célgyőzelem
2019-05-20
4 óra 20 perces idővel rajt-célgyőzelmet aratott féltávon Arany Gitta, a VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a grazi triatlonversenyen május 11-én. 

Újabb színházi bemutató
2019-05-20
Az élet kapuja címmel jelent meg Herczeg Ferenc nagyszabású történelmi regénye1920-ban, amely azt taglalja, hogy miért nem jött létre Európában a teljes keresztényi összefogás a török veszedelemmel szemben. A három alkalommal is Nobel-díjra jelölt regényt az Újszínház felkérésére a Százhalombattán élő Fazekas István írta színpadra.

Újdonságok a könyvtárban
2019-05-20
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala Teresa Driscoll: Rajtad a szemem B.

Új környezetszépítő verseny
2019-05-20
Idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is versenyezni lehet Százhalombattán. Az országosan hetedik éve meghirdetett programra Vezér Mihály polgármester hívta fel a városlakók figyelmét a négy helyszínen megrendezett virágosztáson május 16-17-én.

Fontos győzelem
2019-05-20
5:3 arányban nyert a VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Szigethalom együttese ellen május 19-én.

Csúcsdöntögetők
2019-05-20
Két új országos csúcsot is úszott a  dr. Huszár Tibor, Kőhalmi András, Tóth Csaba, Tóth György összeállítású férfi váltó a hétvégén  Ausztriában megrendezett nemzetköz szenior úszóversenyen.

Gyémántminősítések az országos versenyen
2019-05-20
Minden százhalombattai csoport és szólista a legkiválóbb minősítésben, Gyémánt Dalosmadár Díjban részesült az Országos Pünkösdi Népdalünnepen május 17-én, Tökölön.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.