2020. február 21. - Eleonóra napja
Péntek
Min:4°
Max:7°
Szombat
Min:1°
Max:8°
Vasárnap
Min:5°
Max:10°
Hétfő
Min:5°
Max:8°
Kedd
Min:3°
Max:10°
Kultúra, Oktatás

Battai Emlékek - írta: @ni
2019-03-08 - Elindult a napokban a százhalombattai Városi Archívum új Facebook-oldala, a Battai emlékek. Az archívum munkájáról, a közösségi médiáról beszélgettünk Paulusz Richárddal, a Városi Archívum munkatársával.
Az archívumnak volt már népszerű Facebook-oldala, amit 5000 százhalombattai követett. A város-lakók régi képeket tekinthettek meg és történetekkel egészíthették ki azokat, akár be is jelölhették magukat. Egy idő után azonban külső okokból az oldal megfagyott. A kényszerszünet után, a várossá nyilvánítás 50. évfordulójára készülve indul az új oldal.

- Mi szól a közösségi médiában való megjelenés mellett, és szól-e valami ellene?
- A közösségi médiában való megjelenéssel a könyvtár elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdag gyűjteményre, a város színes (vagy éppen monokróm) emlékeire, múltjára. Ez mindenképpen mellette szól. Az illékony internettel szemben azonban fontos érv az archívumi gyűjtemény és katalógus állandósága, a beérkezett dokumentumok fennmaradásának biztosítottsága. Elektronikus katalógusunkban a rögzített adatok alapján könnyebb a keresés, tájékozódás. A világhálóval és az egyesek őrizetében lévő anyaggal szemben az archívumban a helytörténeti anyag nem szétszórva, hanem egy helyen található, ami segíti a kutatást, amit támogat a könyvtári olvasószolgálat is.
Az archívumban jelenleg több mint 8000 fotó található már feldolgozott formában, ami azt jelenti, hogy visszakereshetően rögzítésre kerültek olyan ismert adatok, hogy hol, mikor készült, mit illetve kit ábrázol. Emellett legalább még egyszer ennyi fénykép vár feldolgozásra. Ez az anyag évről évre növekszik a városlakók felajánlásai nyomán.

- Hogyan kerülnek a fotók az Archívum birtokába?
- Az eredeti fotókat, papírképeket, negatívokat is elfogadjuk, de aki szeretné megtartani a saját példányát, azt beszkenneljük, és digitálisan tároljuk. Súlyt helyezünk arra, hogy az ajándékozó neve, ha ismert a fénykép készítőjének neve szintén feltüntetésre kerüljön. Célunk ezzel tevékenységének elismerése, a forrás hitelesítése és kiegészítése, valamint a figyelemfelhívás.

- Előbb-utóbb minden dokumentum elérhető lesz a Facebook-felületen?
- A korábbi oldalhoz hasonlóan a könyvtár a dokumentumok nagyobb részét – részben jogi megfon-tolásokból – nem tervezi a nem közgyűjteményi célú külső felületen elérhetővé tenni. Helyet kapnak majd fényképek, linkajánlók, aprónyomtatványok, újságcikkek és könyvajánlók is. Emellett az archívumban helybenolvasási lehetőséget biztosítunk látogatóinknak, haszonnal adunk szaktájékoztatást, valamint nagy sikerrel fogadunk diákcsoportokat. Folyamatosan épülő gyűjteményünk több generáció múlva még összetettebb lesz és felhasználása határai is tágulnak. Ahhoz, hogy ez minél értékesebb legyen, persze az is kell, hogy mindig legyenek olyanok, akik megőrzésre érdemes ajándékaikat az azokra vonatkozó alapvető ismeretekkel együtt eljuttatják hozzánk.

- Mi lehet megőrzésre érdemes? Milyen alapvető ismeretekre lehet szükség?
- Nem csak a fényképek. Az archívum gyűjti a helyi szerzők műveit, ideértve a szakdolgozatokat is, helyi sajtóorgánumokat, városunkra vonatkozó újságcikkeket, lapkivágatokat, filmfelvételeket, okleveleket, tervrajzokat, helyi közösségek emlékeit, meghívókat, plakátokat... egyéb aprónyomtatványokat, például az elmúlt választási időszakok legkülönfélébb nyomdai termékeit, de az 1990. évi önkormányzati választásra vonatkozó gyűjteményrész még hiányos. Visszaemlékezéseket örömmel fogadunk, a szóbelieket akár hangfelvételen is rögzítjük. Az 1980-as években iskolai közreműködéssel szervezett könyvtári vetélkedőre évfolyamtársaimmal együtt beadott, akkor még csak egy-két esztendős felvételek jelentős része ma már vitathatatlanul történeti értékkel bír. Persze szükség van kiegészítő adatokra, egy fényképen ceruzás feljegyzés a hátoldalon a felvétel pontos évével, vagy egy körülbelüli vagy csak az évtizedre vonatkozó datálás - évtizedekkel később nehezen felmérhető segítséget jelent mindez. Már ha nem jár szívfájdalommal a beadásuk. Az esetben ráér, addig is foglalkozunk a többivel.

Végezetül arra biztatnám a százhalombattaiakat, hogy látogassanak el személyesen is a Városi Archívumba, de emellett kövessék online megjelenéseinket, tanulmányozzák történelmünket. Böngésszenek a múlt emlékei között és gondoljanak az emlékek átörökítésére.AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Serdülő kézilabda - Nem sokon múlt a bravúr
2020-02-18
SZKE - Gyömrői KA 26–28 (14-15) III. osztályú férfi serdülő mérkőzés, február 14.

Még mindig hiányosak
2020-02-18
Vereséggel zárult a tavaszi szezon harmadik mérkőzése az SZKE III számára a megyei felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban február 15-én. SZKE III. – Gyömrő VSK 36:18 (17:10)

Ismét dobogón a battai konyhafőnök
2020-02-18
Az előkelő harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a hagyományoknak megfelelően a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 6-án Budapesten.

A hónap végéig lehet pályázni a sportkeretre
2020-02-18
30 millió forintos sportcélú támogatási keretet hozott létre a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete az idei költségvetésben.

Életveszélyesen bántalmazta, mert ne vitte el bulizni
2020-02-18
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntettével gyanúsít.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.