2019. március 21. - Benedek napja
Csütörtök
Min:4°
Max:8°
Péntek
Min:1°
Max:14°
Szombat
Min:2°
Max:15°
Vasárnap
Min:3°
Max:17°
Hétfő
Min:5°
Max:14°
Kultúra, Oktatás

Battai Emlékek - írta: @ni
2019-03-08 - Elindult a napokban a százhalombattai Városi Archívum új Facebook-oldala, a Battai emlékek. Az archívum munkájáról, a közösségi médiáról beszélgettünk Paulusz Richárddal, a Városi Archívum munkatársával.
Az archívumnak volt már népszerű Facebook-oldala, amit 5000 százhalombattai követett. A város-lakók régi képeket tekinthettek meg és történetekkel egészíthették ki azokat, akár be is jelölhették magukat. Egy idő után azonban külső okokból az oldal megfagyott. A kényszerszünet után, a várossá nyilvánítás 50. évfordulójára készülve indul az új oldal.

- Mi szól a közösségi médiában való megjelenés mellett, és szól-e valami ellene?
- A közösségi médiában való megjelenéssel a könyvtár elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdag gyűjteményre, a város színes (vagy éppen monokróm) emlékeire, múltjára. Ez mindenképpen mellette szól. Az illékony internettel szemben azonban fontos érv az archívumi gyűjtemény és katalógus állandósága, a beérkezett dokumentumok fennmaradásának biztosítottsága. Elektronikus katalógusunkban a rögzített adatok alapján könnyebb a keresés, tájékozódás. A világhálóval és az egyesek őrizetében lévő anyaggal szemben az archívumban a helytörténeti anyag nem szétszórva, hanem egy helyen található, ami segíti a kutatást, amit támogat a könyvtári olvasószolgálat is.
Az archívumban jelenleg több mint 8000 fotó található már feldolgozott formában, ami azt jelenti, hogy visszakereshetően rögzítésre kerültek olyan ismert adatok, hogy hol, mikor készült, mit illetve kit ábrázol. Emellett legalább még egyszer ennyi fénykép vár feldolgozásra. Ez az anyag évről évre növekszik a városlakók felajánlásai nyomán.

- Hogyan kerülnek a fotók az Archívum birtokába?
- Az eredeti fotókat, papírképeket, negatívokat is elfogadjuk, de aki szeretné megtartani a saját példányát, azt beszkenneljük, és digitálisan tároljuk. Súlyt helyezünk arra, hogy az ajándékozó neve, ha ismert a fénykép készítőjének neve szintén feltüntetésre kerüljön. Célunk ezzel tevékenységének elismerése, a forrás hitelesítése és kiegészítése, valamint a figyelemfelhívás.

- Előbb-utóbb minden dokumentum elérhető lesz a Facebook-felületen?
- A korábbi oldalhoz hasonlóan a könyvtár a dokumentumok nagyobb részét – részben jogi megfon-tolásokból – nem tervezi a nem közgyűjteményi célú külső felületen elérhetővé tenni. Helyet kapnak majd fényképek, linkajánlók, aprónyomtatványok, újságcikkek és könyvajánlók is. Emellett az archívumban helybenolvasási lehetőséget biztosítunk látogatóinknak, haszonnal adunk szaktájékoztatást, valamint nagy sikerrel fogadunk diákcsoportokat. Folyamatosan épülő gyűjteményünk több generáció múlva még összetettebb lesz és felhasználása határai is tágulnak. Ahhoz, hogy ez minél értékesebb legyen, persze az is kell, hogy mindig legyenek olyanok, akik megőrzésre érdemes ajándékaikat az azokra vonatkozó alapvető ismeretekkel együtt eljuttatják hozzánk.

- Mi lehet megőrzésre érdemes? Milyen alapvető ismeretekre lehet szükség?
- Nem csak a fényképek. Az archívum gyűjti a helyi szerzők műveit, ideértve a szakdolgozatokat is, helyi sajtóorgánumokat, városunkra vonatkozó újságcikkeket, lapkivágatokat, filmfelvételeket, okleveleket, tervrajzokat, helyi közösségek emlékeit, meghívókat, plakátokat... egyéb aprónyomtatványokat, például az elmúlt választási időszakok legkülönfélébb nyomdai termékeit, de az 1990. évi önkormányzati választásra vonatkozó gyűjteményrész még hiányos. Visszaemlékezéseket örömmel fogadunk, a szóbelieket akár hangfelvételen is rögzítjük. Az 1980-as években iskolai közreműködéssel szervezett könyvtári vetélkedőre évfolyamtársaimmal együtt beadott, akkor még csak egy-két esztendős felvételek jelentős része ma már vitathatatlanul történeti értékkel bír. Persze szükség van kiegészítő adatokra, egy fényképen ceruzás feljegyzés a hátoldalon a felvétel pontos évével, vagy egy körülbelüli vagy csak az évtizedre vonatkozó datálás - évtizedekkel később nehezen felmérhető segítséget jelent mindez. Már ha nem jár szívfájdalommal a beadásuk. Az esetben ráér, addig is foglalkozunk a többivel.

Végezetül arra biztatnám a százhalombattaiakat, hogy látogassanak el személyesen is a Városi Archívumba, de emellett kövessék online megjelenéseinket, tanulmányozzák történelmünket. Böngésszenek a múlt emlékei között és gondoljanak az emlékek átörökítésére.AKTUÁLIS
2019-03-20 - A Nagytétény-Diósd – Pusztaszabolcs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40a Budapest – Pusztaszabolcs [– Dunaújváros] vasútvonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek április 1-től 18-ig.
2019-03-13 - A százhalombattai önkormányzat elkészíttette a város településszerkezeti és szabályozási tervének módosítására vonatkozó javaslatát.
2019-03-12 - Ne váljon a csalók áldozatává! Időskorú hozzátartozóink tőlünk sokszor távol élnek. Jóindulatuk, jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódóan egészségi állapotuk miatt kiemeleten veszélyeztettek a különféle jogsértésekkel szemben.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Battára került a nyereményautó - Egyik percről a másikra lett milliomos
2019-03-21
A százhalombattai Göntér Katalin nyerte a Pöttyös Túró Rudi és a SPAR Magyarország közös promóciójának főnyereményét, a Volkswagen Beetle Cabriolet autót tavaly év végén.

Új betegszállító autó
2019-03-21
Új betegszállító kisbuszt adott át a százhalombattai önkormányzat március 20-án a Százhalom Egészségügyi Központban.  Az OPEL VIVARO-t dr. Berzéki Ferenc, a betegszállítást végző Promed Bt. vezetője vette át Vezér Mihály polgármestertől.

Mennek, futnak, győznek
2019-03-21
Kiugró eredmények és klasszisversenyzők – a márciust is ez jellemezte a Százhalombattai VUK SE triatlonszakosztályánál.

Teke - Vereség hazai pályán
2019-03-21
5:1 arányban alul maradtak a vendég Nagy T csapatával szemben a Battai Gurítók legutóbbi mérkőzésükön. A pontjukat Lehel Vilmos szerezte. Legközelebb március 28-án, csütörtökön, 17 órától játszanak a Golyószórók ellen a KlubSirályban. Várják szurkolóikat!

Oltások és szűrővizsgálatok
2019-03-21
A százhalombattai önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít a városban élő gyerekek egészségének megőrzésére és az egészségügyi problémák időben történő kiszűrésére. Önként vállalt feladatként támogatja az ingyenes oltásokat és óvodai szűrővizsgálatokat.

Íjászverseny
2019-03-19
Jó eredményeket értek el a helyi versenyzők az első százhalombattai teremíjászversenyen március 17-én.

Tisztelet a hősöknek
2019-03-19
"Nehéz kincs a szabadság, amelyért áldozatot kell hozni" – emelte ki Vezér Mihály polgármester a ’48-as forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én rendezett városi ünnepségen Százhalombattán.

Szemészeti szűrés az ovikban
2019-03-19
Az idei évben is teljes körű szemészeti szűrővizsgálatot szervez az önkormányzat a szeptemberben iskolát kezdő gyerekek számára Százhalombattán.

Új sportpálya a Kőrösiben
2019-03-19
Hamarosan elkészül a százhalombattai Kőrösi sportiskola új kézilabda-, illetve focipályája, amelyet közel egy hónapja kezdtek építeni az iskola udvarán a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásából.

Zöld szív
2019-03-19
Kiemelkedően szerepeltek a százhalombattai Pitypangos Óvoda növendékei a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom 30. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázaton.

Több mint 25 ezer zseton
2019-03-19
Négyszázezer forintos adományt nyert a Százhalombattai Szivárvány Óvoda a Tesco civil szervezeteket és intézményeket támogató pályázatán.

Szemétszedés az Urbáriumban
2019-03-19
Szemétszedésre várja a városrész lakóit a víz világnapja alkalmából Vezér Mihály polgármester, Urbárium települési képviselője március 22-én, pénteken 14 órától.

Új vezető az Idősek Otthonában
2019-03-19
Pentz Istvánné megbízott szervezeti egység vezető látja el az Idősek Otthona, valamint az Időskorúak Gondozóháza szakmai felügyeletét február 23-ától. Az új vezető megbízása egy évre szól.

Zöld szíves óvoda- zöld szíves óvodásokkal
2019-03-19
Örömmel tájékoztatok minden kedves érdeklődő olvasót az alábbi sikereinkről.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek
2019-03-18
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Kimaxolta Békéscsabát
2019-03-18
Hét számból hetet nyert meg a XXII. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen Horváth Csenge, a Százhalombattai VUK SE úszója március 16-17-én Békéscsabán.

Közbiztonsági gyermekrajzpályázat
2019-03-18
"Veszélyesnek látom" címmel hirdettek alkotói versenyt az Érdi Rendőrkapitányság, a kataszrófavédelmi kirendeltség, az önkormányzat, ifjúsági önkormányzat, valamint tankerületi központ együttműködésében a kapitányság illetékességi területén élő diákok számára.

Modellezés - Totális elsőség az Észak Adria Trófea Kupán
2019-03-18
Forrai Csaba egyéniben, a Dunamenti Energia Modellező Klub pedig csapatban győzött F5-IOM hajóosztályban a tavalyi Észak Adria Trófea Kupán, amelynek díjátadását az idei versenysorozat első fordulóján, március 17-én adták át.

Ismét magyar bajnok Rajkai
2019-03-18
Megnyerte a 81 kilogrammos súlycsoportot Rajkai Róbert, a SZVISE judósa a junior országos bajnokságon, Győrött március 16-án.

Vidámságban nem volt hiány - Nagy farsangi buli az OMNYÉ-nál
2019-03-14
A télbúcsúztatás, a tavaszvárás jó alkalom egy igazi mulatságra.  Az "olajos" nyugdíjasok március 9-én (igaz, már húshagyó kedd után) tartották a hagyományos farsangi estjüket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.