2019. szeptember 20. - Friderika napja
Péntek
Min:8°
Max:18°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Vasárnap
Min:8°
Max:21°
Hétfő
Min:10°
Max:16°
Kedd
Min:10°
Max:18°
Kultúra, Oktatás

Battai Emlékek - írta: @ni
2019-03-08 - Elindult a napokban a százhalombattai Városi Archívum új Facebook-oldala, a Battai emlékek. Az archívum munkájáról, a közösségi médiáról beszélgettünk Paulusz Richárddal, a Városi Archívum munkatársával.
Az archívumnak volt már népszerű Facebook-oldala, amit 5000 százhalombattai követett. A város-lakók régi képeket tekinthettek meg és történetekkel egészíthették ki azokat, akár be is jelölhették magukat. Egy idő után azonban külső okokból az oldal megfagyott. A kényszerszünet után, a várossá nyilvánítás 50. évfordulójára készülve indul az új oldal.

- Mi szól a közösségi médiában való megjelenés mellett, és szól-e valami ellene?
- A közösségi médiában való megjelenéssel a könyvtár elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdag gyűjteményre, a város színes (vagy éppen monokróm) emlékeire, múltjára. Ez mindenképpen mellette szól. Az illékony internettel szemben azonban fontos érv az archívumi gyűjtemény és katalógus állandósága, a beérkezett dokumentumok fennmaradásának biztosítottsága. Elektronikus katalógusunkban a rögzített adatok alapján könnyebb a keresés, tájékozódás. A világhálóval és az egyesek őrizetében lévő anyaggal szemben az archívumban a helytörténeti anyag nem szétszórva, hanem egy helyen található, ami segíti a kutatást, amit támogat a könyvtári olvasószolgálat is.
Az archívumban jelenleg több mint 8000 fotó található már feldolgozott formában, ami azt jelenti, hogy visszakereshetően rögzítésre kerültek olyan ismert adatok, hogy hol, mikor készült, mit illetve kit ábrázol. Emellett legalább még egyszer ennyi fénykép vár feldolgozásra. Ez az anyag évről évre növekszik a városlakók felajánlásai nyomán.

- Hogyan kerülnek a fotók az Archívum birtokába?
- Az eredeti fotókat, papírképeket, negatívokat is elfogadjuk, de aki szeretné megtartani a saját példányát, azt beszkenneljük, és digitálisan tároljuk. Súlyt helyezünk arra, hogy az ajándékozó neve, ha ismert a fénykép készítőjének neve szintén feltüntetésre kerüljön. Célunk ezzel tevékenységének elismerése, a forrás hitelesítése és kiegészítése, valamint a figyelemfelhívás.

- Előbb-utóbb minden dokumentum elérhető lesz a Facebook-felületen?
- A korábbi oldalhoz hasonlóan a könyvtár a dokumentumok nagyobb részét – részben jogi megfon-tolásokból – nem tervezi a nem közgyűjteményi célú külső felületen elérhetővé tenni. Helyet kapnak majd fényképek, linkajánlók, aprónyomtatványok, újságcikkek és könyvajánlók is. Emellett az archívumban helybenolvasási lehetőséget biztosítunk látogatóinknak, haszonnal adunk szaktájékoztatást, valamint nagy sikerrel fogadunk diákcsoportokat. Folyamatosan épülő gyűjteményünk több generáció múlva még összetettebb lesz és felhasználása határai is tágulnak. Ahhoz, hogy ez minél értékesebb legyen, persze az is kell, hogy mindig legyenek olyanok, akik megőrzésre érdemes ajándékaikat az azokra vonatkozó alapvető ismeretekkel együtt eljuttatják hozzánk.

- Mi lehet megőrzésre érdemes? Milyen alapvető ismeretekre lehet szükség?
- Nem csak a fényképek. Az archívum gyűjti a helyi szerzők műveit, ideértve a szakdolgozatokat is, helyi sajtóorgánumokat, városunkra vonatkozó újságcikkeket, lapkivágatokat, filmfelvételeket, okleveleket, tervrajzokat, helyi közösségek emlékeit, meghívókat, plakátokat... egyéb aprónyomtatványokat, például az elmúlt választási időszakok legkülönfélébb nyomdai termékeit, de az 1990. évi önkormányzati választásra vonatkozó gyűjteményrész még hiányos. Visszaemlékezéseket örömmel fogadunk, a szóbelieket akár hangfelvételen is rögzítjük. Az 1980-as években iskolai közreműködéssel szervezett könyvtári vetélkedőre évfolyamtársaimmal együtt beadott, akkor még csak egy-két esztendős felvételek jelentős része ma már vitathatatlanul történeti értékkel bír. Persze szükség van kiegészítő adatokra, egy fényképen ceruzás feljegyzés a hátoldalon a felvétel pontos évével, vagy egy körülbelüli vagy csak az évtizedre vonatkozó datálás - évtizedekkel később nehezen felmérhető segítséget jelent mindez. Már ha nem jár szívfájdalommal a beadásuk. Az esetben ráér, addig is foglalkozunk a többivel.

Végezetül arra biztatnám a százhalombattaiakat, hogy látogassanak el személyesen is a Városi Archívumba, de emellett kövessék online megjelenéseinket, tanulmányozzák történelmünket. Böngésszenek a múlt emlékei között és gondoljanak az emlékek átörökítésére.További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Bronzot hoztak a sárkányhajó Eb-ről
2019-09-19
Négy százhalombattai tagja is volt annak a székesfehérvári sárkányhajócsapatnak, amely harmadik helyezést ért el a 18. Klub Legénység Európa-bajnokságon júliusban Sevillaban.

Télen-nyáron csúszhatnak
2019-09-19
Öt különböző csúszdából álló csúszdaparkot adott át az önkormányzat a Gyertyán utcai játszótéren, a SZISZKI mellett ma délután. Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy az ötletet a helyszín dombos jellege adta. Eddig csak télen csúszkáltak rajta a gyerekek, mostantól egész évben megtehetik.

Játszótéren árusított kábítószert a 3 fiatal
2019-09-19
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 19-én megtartott nyilvános tárgyaláson ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

Szlovénia megmutatta esős és napos arcát is
2019-09-19
Az OMNYE 56 fős csapata szeptember második hetében felfedezte magának Szlovéniát.

Jótékonysági futás a Fészekért
2019-09-19
Rekord mennyiségű adomány gyúlt össze a Fészek Gyermekvédő egyesület ötödik jótékonysági futásán szeptember 15-én, Érden. Az akció még nem fejeződött be, október közepéig lehet futni és adakozni az átmeneti gyermekotthon javára.

Új udvar társadalmi összefogással
2019-09-19
Az önkormányzat, a tankerület, az iskolai alapítvány és a szülők összefogásával újult meg a játszóudvar és a futópálya az Eötvös Loránd iskolában, Százhalombattán. A szabadidős és sportterület korszerű és biztonságos burkolatot kapott mintegy 560 négyzetméteren. Az ünnepélyes átadásra a szeptember 1-jei tanévnyitón került sor.

Emlékszem, Battai Napokon
2019-09-18
Soha nem látott tömegeket mozgattak meg az idei Battai Napok szeptember 13-15-én. Szinte folyamatosan hömpölygött a sokaság a kulturális, közösségi, sport- és családi programokon. Teltházzal dübörögtek az esti koncertek, sorban érkeztek a könnyűzenei élet legjobb előadói. A Halott Pénz minden eddiginél több embert vonzott a szabadidőközpontba. 

Önfeledt nyárbúcsúztató - Elismerések a Battai Napokon
2019-09-18
Mindig nagy érdeklődés mellett kerül sor a Battai Napokra, de az idei, immár huszonhatodik rendezvénysorozat sikere minden várakozást felülmúlt szeptember 13-15-én Százhalombattán.

Virágos nyertesek
2019-09-18
A Battai Napok ünnepélyes megnyitóján került sor a "Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta Udvar – Rendes Ház" versenyek eredményhirdetésére szeptember 13-án.

"A kibékíthetetlen ellentétek is kisimulnak!" - Fazekas István Pilátusa Beregszászon
2019-09-18
Állótapssal jutalmazta a közönség a Pilátus éjszakája című előadást szeptember 15-én a beregszászi színház nagytermében.  A címszerepet Jánosi Dávid, Pilátus feleségét, Claudia Proculát Gregor Bernadett alakította. A budapesti Újszínház művészei először jártak Kárpátalján.

Jogerősen elítélték a kamu karambolok szervezőjét
2019-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 17-én megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntetőügyében, aki úgynevezett kamu karambolok okozója és résztevevője volt.

Gyermekek világnapja
2019-09-18
"Minden gyermek egy önálló személyiség, különleges és értékes emberke.

Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Lehengerlő szereplés a modellvitorlás OB-n
2019-09-16
A dobogó mindhárom fokát százhalombattai versenyzők foglalták el a szeptember 14-15-i modellvitorlás országos bajnokságon F5-E hajóosztályban Ölbőn. Forrai Csaba első, Garay György második, Forró Krisztián pedig harmadik helyezést ért el.

Terepkirálynő
2019-09-16
Hétről hétre dobogós helyezésekkel tér haza a versenyekről Szabó Csabáné Kovács Erika, a SZVISE atlétikaszakosztályának egyik legeredményesebb versenyzője – tájékoztatott Szabó Csilla, szakosztályvezető.

Átadták a Gesztenyés utat
2019-09-16
Megindult a forgalom a Gesztenyés út Vörösmarty és Madách utca közötti felújított szakaszán, Százhalombattán szeptember 16-án. A 200 millió forintos beruházást Vezér Mihály polgármester adta át.

Hajléktalan férfi próbálta meg kirabolni a fiatal nőt Szigethalmon
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbírtóság nyomozási bírója 2019. szeptember 13-án elrendelte annak a hajléktalan férfinak a letartóztatását, akit rablás bűntettének kísérletével gyanúsít a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság.

Elrendelték a letartóztatást lopás gyanúja miatt
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte S.

Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.