2020. február 21. - Eleonóra napja
Csütörtök
Min:-2°
Max:-2°
Péntek
Min:-1°
Max:7°
Szombat
Min:1°
Max:8°
Vasárnap
Min:5°
Max:11°
Hétfő
Min:4°
Max:8°
Kultúra, Oktatás

Panamából jöttem - Ahol tudnak, ott segítenek - írta: ND
2019-03-06 - Kéthetes önkéntes munkán vett részt a Panama Chiriqui tartományában rendezett nemzetközi néptáncfesztiválon a százhalombattai Sebestyén Tamás február 6-22. között.
Huszonöt éve oszlopos tagja a Forrás Néptáncegyüttesnek. Munkája miatt két évvel ezelőtt a táncot ugyan abbahagyta, de szervezőként közel tíz éve aktív része a Summerfestnek. A panamai néptáncfesztivált rendező együttes először húsz évvel ezelőtt vett részt a Summerfesten, és azóta már többször járt városunkban. A tavalyi Summerfestre két panamai önkéntes is érkezett, akik azt tervezik, hogy a következő fesztiválok valamelyikére szintén jönnek. A panamaiak meghívásának a Forrás nem tudott eleget tenni, de Szigetvári József fesztiváligazgató felvetésére önkéntest delegált a városból. A huszonnyolc éves Sebestyén Tamás örült a lehetőségnek, habár a borsos árú repülőjegyét saját magának kellett megvásárolni és a munkahelyéről is két hétig hiányzott. Ugyanakkor évtizedek óta tapasztalja, hogy az önkéntesek nélkülözhetetlenek a néptáncfesztiválok életében, és szerette volna kipróbálni ezt a munkát.

A fesztiválhelyszín melletti városban lakott. Vendéglátó családjánál egy kolumbiai táncoslánnyal együtt kapott szállást, vendégszeretetet és egy kis betekintést a panamaiak mindennapjaiba.

A panamai "időszámítás" szerint szinte minden két-három órás késéssel történik, de a várakozás legalább fantasztikus hangulatban telik. "Ebben az országban senki nem panaszkodik. Nem véletlen, hogy minden évben Panama áll a legpozitívabb életszemléletű államok listáján, annak ellenére, hogy az emberek harmada a szegénységi küszöb alatt él. Totális és önfeledt a boldogságuk a szoros családi baráti kötelékeknek köszönhetően."
Tamás a házigazdák gyerekeivel angolul, a "Mamával" - régi olasz alapokkal és fordító segítségével – spanyolul kommunikált, de fontos szerepe volt a minden kételyt tisztázó gesztikulációnak is. A család tényleg családi hátteret biztosított számára, kocsival hozták-vitték, minden alkalommal részt vett a családi ebédeken, vacsorákon. Látta a Panama-csatornát, fürdött a Csendes-óceánban és ellátogatott egy hatalmas, gyönyörű virágokkal teli völgybe. Másra nem jutott ideje. "Az, hogy a mindennapjaik része lehettem, sokkal többet, életre szóló élményt jelentett számomra. Már a százhalombattai vendégszereplések során is tapasztaltam, mennyire közvetlenek, segítőkészek, kedvesek. Egyszerűen magával ragadó, ahogy tisztelik egymást, az embereket, ahol tudnak, ott segítenek."

Sebestyén Tamás végig dolgozta a fesztivált, amelyen mindössze négy ország, Kolumbia, Magyarország, Mexikó és Panama vett részt. A nyitó- és zárógálán, valamint a menettáncon és faültetésen kívül két közeli városban tartottak fellépéseket. Tamásékat fogadáson látta vendégül a helyi polgármester, és ellátogattak egy gyermekotthonba is, amely a mi SOS Gyermekfalunkhoz hasonló.

Sebestyén Tamás volt a panamai fesztivál első külföldi önkéntese, a záróceremónián külön köszöntötték. Örömmel töltötte el, hogy a fesztiválon mindenkinek ismerősen csengett a Summerfest kifejezés, amelyre azonnal rávágták, hogy Százhalombatta. Úgy véli, elgondolkodtató, hogy tőlünk tízezer kilométerre élő emberek büszkék Európa legnagyobb folklórfesztiváljára, presztízst jelent számukra, hogy részt vehettek rajta, sőt, fiatal panamai önkéntesek, akik még soha nem jártak külföldön, egy magyarországi kisvárosba vágynak. Az önkéntes munkáról azt mondta: az első biztosan nem az utolsó volt.


AKTUÁLIS
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Serdülő kézilabda - Nem sokon múlt a bravúr
2020-02-18
SZKE - Gyömrői KA 26–28 (14-15) III. osztályú férfi serdülő mérkőzés, február 14.

Még mindig hiányosak
2020-02-18
Vereséggel zárult a tavaszi szezon harmadik mérkőzése az SZKE III számára a megyei felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban február 15-én. SZKE III. – Gyömrő VSK 36:18 (17:10)

Ismét dobogón a battai konyhafőnök
2020-02-18
Az előkelő harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a hagyományoknak megfelelően a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 6-án Budapesten.

A hónap végéig lehet pályázni a sportkeretre
2020-02-18
30 millió forintos sportcélú támogatási keretet hozott létre a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete az idei költségvetésben.

Életveszélyesen bántalmazta, mert ne vitte el bulizni
2020-02-18
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntettével gyanúsít.

Két ponttal alul maradt az SZKE II
2020-02-18
SZKE II-DKSK- Mogyoród 23:25 (12:12) Megyei férfi felnőtt bajnoki mérkőzés, február 16.SZKE II-DKSK: HOMONAY, (kapus), KOMÁROMI 6, Smid 1, Tobola, GÓLYA 5, KALÁCSKA 5. Major O 1, Csere: Varga, László L.

Biztonságos költségvetés
2020-02-17
Elfogadta a város idei költségvetését a képviselő-testület február 14-én Százhalombattán.

Érték a házasság
2020-02-17
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének közleménye

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.