2019. május 26. - Fülöp, Evelin napja
Vasárnap
Min:17°
Max:25°
Hétfő
Min:15°
Max:23°
Kedd
Min:12°
Max:23°
Szerda
Min:10°
Max:15°
Csütörtök
Min:9°
Max:12°
Kultúra, Oktatás

Panamából jöttem - Ahol tudnak, ott segítenek - írta: ND
2019-03-06 - Kéthetes önkéntes munkán vett részt a Panama Chiriqui tartományában rendezett nemzetközi néptáncfesztiválon a százhalombattai Sebestyén Tamás február 6-22. között.
Huszonöt éve oszlopos tagja a Forrás Néptáncegyüttesnek. Munkája miatt két évvel ezelőtt a táncot ugyan abbahagyta, de szervezőként közel tíz éve aktív része a Summerfestnek. A panamai néptáncfesztivált rendező együttes először húsz évvel ezelőtt vett részt a Summerfesten, és azóta már többször járt városunkban. A tavalyi Summerfestre két panamai önkéntes is érkezett, akik azt tervezik, hogy a következő fesztiválok valamelyikére szintén jönnek. A panamaiak meghívásának a Forrás nem tudott eleget tenni, de Szigetvári József fesztiváligazgató felvetésére önkéntest delegált a városból. A huszonnyolc éves Sebestyén Tamás örült a lehetőségnek, habár a borsos árú repülőjegyét saját magának kellett megvásárolni és a munkahelyéről is két hétig hiányzott. Ugyanakkor évtizedek óta tapasztalja, hogy az önkéntesek nélkülözhetetlenek a néptáncfesztiválok életében, és szerette volna kipróbálni ezt a munkát.

A fesztiválhelyszín melletti városban lakott. Vendéglátó családjánál egy kolumbiai táncoslánnyal együtt kapott szállást, vendégszeretetet és egy kis betekintést a panamaiak mindennapjaiba.

A panamai "időszámítás" szerint szinte minden két-három órás késéssel történik, de a várakozás legalább fantasztikus hangulatban telik. "Ebben az országban senki nem panaszkodik. Nem véletlen, hogy minden évben Panama áll a legpozitívabb életszemléletű államok listáján, annak ellenére, hogy az emberek harmada a szegénységi küszöb alatt él. Totális és önfeledt a boldogságuk a szoros családi baráti kötelékeknek köszönhetően."
Tamás a házigazdák gyerekeivel angolul, a "Mamával" - régi olasz alapokkal és fordító segítségével – spanyolul kommunikált, de fontos szerepe volt a minden kételyt tisztázó gesztikulációnak is. A család tényleg családi hátteret biztosított számára, kocsival hozták-vitték, minden alkalommal részt vett a családi ebédeken, vacsorákon. Látta a Panama-csatornát, fürdött a Csendes-óceánban és ellátogatott egy hatalmas, gyönyörű virágokkal teli völgybe. Másra nem jutott ideje. "Az, hogy a mindennapjaik része lehettem, sokkal többet, életre szóló élményt jelentett számomra. Már a százhalombattai vendégszereplések során is tapasztaltam, mennyire közvetlenek, segítőkészek, kedvesek. Egyszerűen magával ragadó, ahogy tisztelik egymást, az embereket, ahol tudnak, ott segítenek."

Sebestyén Tamás végig dolgozta a fesztivált, amelyen mindössze négy ország, Kolumbia, Magyarország, Mexikó és Panama vett részt. A nyitó- és zárógálán, valamint a menettáncon és faültetésen kívül két közeli városban tartottak fellépéseket. Tamásékat fogadáson látta vendégül a helyi polgármester, és ellátogattak egy gyermekotthonba is, amely a mi SOS Gyermekfalunkhoz hasonló.

Sebestyén Tamás volt a panamai fesztivál első külföldi önkéntese, a záróceremónián külön köszöntötték. Örömmel töltötte el, hogy a fesztiválon mindenkinek ismerősen csengett a Summerfest kifejezés, amelyre azonnal rávágták, hogy Százhalombatta. Úgy véli, elgondolkodtató, hogy tőlünk tízezer kilométerre élő emberek büszkék Európa legnagyobb folklórfesztiváljára, presztízst jelent számukra, hogy részt vehettek rajta, sőt, fiatal panamai önkéntesek, akik még soha nem jártak külföldön, egy magyarországi kisvárosba vágynak. Az önkéntes munkáról azt mondta: az első biztosan nem az utolsó volt.


1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-05-23 -
2019-05-20 -
2019-05-17 - Nyolc mázsa horogérett pontyot helyez ki a Benta-patakba a Dubics Tamás Horgász Egyesület Százhalombattán május 24-én, pénteken. A torkolat kivételével tilos horgászni a patakban 24-én reggel 8 órától 25-én, szombaton reggel 6 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Vasárnap kezdődik a kvízjáték
2019-05-24
Izgalmas, Százhalombatta múltjával és jelenével foglalkozó kvízjátékon játszhatnak a városlakók május 26-ától.

Versenyről versenyre futnak
2019-05-24
Szép eredményekkel tértek haza a SZVISE Atlétika szakosztályának sportolói az elmúlt időszak versenyeiről.

Diákolimpiát nyert a Kőrösi judokája
2019-05-23
Aranyérmet szerzett diák "A" korosztályban, -66 kilogrammban Engler Ádám, a Százhalombattai Körösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános iskola tanulója a Zalaegerszegen megrendezett judodiákolimpián május 18-án.  

Összbírói Értekezlet a Budapest Környéki Törvényszéken
2019-05-23
A Budapest Környéki Törvényszék (BKT) 2019. május 22-én Összbírói Értekezletet tartott, amelyet évértékelő sajtótájékoztató előzött meg.

Babacsomag az önkormányzattól
2019-05-22
Hamarosan elindul a hatmillió forint összértékű, szociális alapú babaprogram Százhalombattán. Az állami családbarát intézkedések kiegészítéseként – polgármesteri kezdeményezésre a születési támogatás is bekerült a város szociális ellátórendszerébe.

Battai érmek a kick-box világkupán
2019-05-22
Kisbajcsi Hajnalka ezüstérmet, Gál Edina pedig bronzérmet szerzett a budapesti kick-boksz világkupán május 16-18-án. A 25th Hungarian Kick-boxing World Cup 2019-en 39 ország, 284 csapat, 1 661 versenyző vett részt, tizenkét tatamin és három ringben zajlottak a küzdelmek.

Fel kell készülni a vízelvezetésre
2019-05-21
A betemetett esővízelvezető árkok visszaállítására és rendszeres karbantartására, valamint a társasházi épületek megfelelő vízszigetelésére hívta fel a figyelmet az önkormányzat az özönvízszerű esőzések kapcsán Százhalombattán. 

Ledönteni a falakat
2019-05-21
Nagy sikert aratott a Felhőjárók Mozdulatszínház a 29. alkalommal megrendezett Tartóshullám – Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Fesztiválon, amit április 30-a és május 4-e között rendeztek a Monostori Erődben, Komáromban.

Érmek a BVSC Kupáról
2019-05-21
Tíz versenyzővel képviseltette magát a Százhalombattai VUK SE Úszószakosztálya a XVIII. BVSC Kupa Nemzetközi Úszóversenyen május 19-20-án, Budapesten.

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben!
2019-05-21
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre.

Profi VB-re készülhet a battai triatlonos
2019-05-21
A professzionális mezőnyben indulhat a 70.3 világbajnokságon Eberhardt Annamária szeptember 7-én a franciaországi Nizzában. A Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Vietnamban rendezett 70.3 Ázsia-bajnokságon elért hetedik helyével teljesítette a kvótát az elmúlt hétvégén.

OMNYE a Benelux napsütésben
2019-05-20
Miközben az itthoniak áztak-fáztak a májusi "aranyesőzésben", az OMNYE 46 fős csoportja bejárta a németországi közép-Rajna vidéket és a Benelux országok legszebb városait.

Korai felismerés, egészséges fejlődés
2019-05-20
Három civil szervezet projektje közül messze a legtöbb szavazatot a Szülők Fóruma Egyesület "Tente, baba, tente" programja nyerte a százhalombattai nagyáruházban szervezett vásárlói voksoláson 2018 nyarán.

Rajt-célgyőzelem
2019-05-20
4 óra 20 perces idővel rajt-célgyőzelmet aratott féltávon Arany Gitta, a VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a grazi triatlonversenyen május 11-én. 

Újabb színházi bemutató
2019-05-20
Az élet kapuja címmel jelent meg Herczeg Ferenc nagyszabású történelmi regénye1920-ban, amely azt taglalja, hogy miért nem jött létre Európában a teljes keresztényi összefogás a török veszedelemmel szemben. A három alkalommal is Nobel-díjra jelölt regényt az Újszínház felkérésére a Százhalombattán élő Fazekas István írta színpadra.

Újdonságok a könyvtárban
2019-05-20
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala Teresa Driscoll: Rajtad a szemem B.

Új környezetszépítő verseny
2019-05-20
Idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is versenyezni lehet Százhalombattán. Az országosan hetedik éve meghirdetett programra Vezér Mihály polgármester hívta fel a városlakók figyelmét a négy helyszínen megrendezett virágosztáson május 16-17-én.

Fontos győzelem
2019-05-20
5:3 arányban nyert a VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Szigethalom együttese ellen május 19-én.

Csúcsdöntögetők
2019-05-20
Két új országos csúcsot is úszott a  dr. Huszár Tibor, Kőhalmi András, Tóth Csaba, Tóth György összeállítású férfi váltó a hétvégén  Ausztriában megrendezett nemzetköz szenior úszóversenyen.

Gyémántminősítések az országos versenyen
2019-05-20
Minden százhalombattai csoport és szólista a legkiválóbb minősítésben, Gyémánt Dalosmadár Díjban részesült az Országos Pünkösdi Népdalünnepen május 17-én, Tökölön.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.