2019. február 18. - Bernadett napja
Hétfő
Min:-4°
Max:9°
Kedd
Min:-1°
Max:7°
Szerda
Min:0°
Max:9°
Csütörtök
Min:3°
Max:8°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Kultúra, Oktatás

Múlt, jelen, jövő - írta: CK
2019-02-04 - Bár az elején sokan nem sok jövőt jósoltak számára, hatodik alkalommal jelent meg a Százhalom Kalendárium. A kiadványt dr. Vicze Magdolna, a "Matrica" Múzeum igazgatója, Sinka László alpolgármester és Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű igazgatója mutatta be február 1-jén.
Vicze Magdolna kiemelte, annak ellenére, hogy a műfaj inkább a XIX-XX. században volt népszerű, a Százhalom Kalendárium sokszínűsége ma is magával ragadó, és a kiadvány évről évre bővül. A hagyományőrzés, a helytörténet mellett a Dunamenti Erőmű múltjáról, jelenéről és terveiről szóló cikkel a jövő is megjelenik benne. A naperőmű új fejezetet nyitott a város ipartörténetében.

Az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából több témába vágó, helyi vonatkozású írás is helyet kapott a kalendáriumban, és portré készült Ferenczi Illés múzeumalapítóról, Perjés Béla plébánosról, valamint  Wimpffen Mária grófnőről, akinek nagyon sokat köszönhetett az egykori falu. Az irodalmi mellékletben az Érdi Irodalomkedvelők Klubja (IRKA) alkotóinak írásai olvashatók.

Sinka László köszönetét fejezte ki a kiadó Hírhalom Közösségi és Kulturális Egyesületnek, valamint a szerzőként közreműködő szakembereknek és civileknek. Hangsúlyozta: a mindenkori önkormányzatnak támogatnia kell az értékőrző civil szervezeteket.

Elhangzott az is, hogy Sinka Lászlóné Anikó és Jován László szervező munkája nélkül idén sem jelent volna meg a Százhalom Kalendárium.

Horváth Péter megtisztelőnek nevezte, hogy a Dunamenti témaként és támogatóként is jelentős szerepet kapott a kalendáriumban. A borítón a tavaly átadott naperőmű képe látható. Kiemelte, bár az egykori nagyüzemben már csak mintegy hatvanan dolgoznak, az elmúlt ötven évben jelentősen formálta a település életét, és ma is alig akad százhalombattai, akinek legalább valamelyik családtagja ne lett volna erőműves. Szimbolikusnak nevezte, hogy a naperőművet akkor helyezték üzembe, amikor befejeződött a régi áramtermelő blokkok bontása. Az energiapiac visszafordíthatatlan változása szervezeti és szerkezeti átalakulást követelt a Dunamentitől. "Ha a trendet nem is tudták megfordítani, sikerült a részesévé válni", és ezzel együtt hozzájárulni, hogy a bolygó élhető maradjon. A város továbbra is energetikai és közlekedési csomópont, amely komoly fejlesztési potenciált jelent. Ennek mentén kell megragadni a lehetőségeket a jövőben.

A Hírhalom harmadik sajtóreggelijére ezúttal is meghívást kaptak az önkormányzat, valamint a partner intézmények és szervezetek képviselői. A kialakuló beszélgetés során Sinka László elmondta, hogy a képviselő-testület szervezőbizottságot állított fel a várossá nyilvánítás közelgő ötvenedik évfordulójára készülve. A 2020. április 1-jére tervezett rendezvénysorozatot a civil szervezetek és a négy városrész aktív bevonásával képzelik el.
Vicze Magdolnától megtudtuk, hogy több szakmai terv is született a régészeti park és benne a több mint húsz éve átadott halomsírbemutató korszerűsítésére, hogy annak a generációnak is élménnyé válhasson, amely számítógépen és okostelefonon nőtt fel. A múzeumigazgató bízik abban, hogy az önkormányzat, illetve a helyi gazdasági szereplők támogatásával mielőbb meg is valósulhatnak ezek a tervek, hiszen a város fejlődésében az idegenforgalomnak is jelentős szerepe lehet.

Horváth Péter arról tájékoztatott, hogy a Dunamenti hosszú távon szeretné folytatni a 2017-ben kezdett együttműködést Százhalombattával. Lehetőségeikhez mérten a három évre kötött megállapodás lejárta után is támogatni kívánják a sportot és a kultúrát. Szeretnék, ha minél inkább kölcsönösség, párbeszéd, valamint a kapcsolatok élénkülése jellemezze az együttműködést.

Jován László, a Hírhalom elnöke egyebek mellett elmondta, hogy a kalendáriumnak külföldön is vannak előfizetői azok között, akik elhagyták a várost. A kötetet a múzeumban lehet megvásárolni, illetve Jankovits Mártától lehet megrendelni. Minden várakozást felülmúlt a civil szervezet tavaly év végén megjelentetett másik kiadványának, a Volt egyszer egy Százhalomnak a sikere, amely a régióban is érdeklődést keltett. (Fotó: Pap Miklós)


AKTUÁLIS
2019-02-14 -
2019-02-13 - A Százhalombattai VUK SE úszószakosztálya idén is várja a gyerekeket úszótáborába a Városi Strandon június 17-től hat hétig.
2019-02-12 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sportgála
2019-02-15
A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek, valamint az Életmű Sport Oklevél átadására kerül sor március 1-jén, pénteken, 17 órától a Városi Sportközpontban, Százhalombattán.

Hamarosan nyit a posta Óvárosban
2019-02-15
Megkezdi működését az új óvárosi postahivatal Százhalombattán február 25-én.

Felnőtt úszásoktatás
2019-02-15
Ismét felnőtt úszásoktatás kezdődik Százhalombattán március 5-től öthetes turnusokban.

Isabel Allende: A japán szerető
2019-02-14
A Lark House ("Pacsirtaház") napfényben fürdő idősek otthona Berkeley külvárosában.

Újra zöld a Kipp-Kopp
2019-02-13
Harmadik alkalommal nyerte el a "Zöld Óvoda" címet a Százhalombattai Kipp-Kopp.

Két találkozó Olaszországban
2019-02-13
Különösen mozgalmas volt az elmúlt hét a százhalombattai Arany János iskola Erasmus+ projektjeiben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.

Aranyos szenior páros
2019-02-13
A hétvégén  Nyíregyházán rendezték meg az I. Sóstói Szenior Úszófesztivált, ahol a Százhalombattai VUK SE-t Horváth Csenge és Kőhalmi András képviselte.

Illegál bál
2019-02-13
A "Keresztapa" klánjában és az 1920-as évek Amerikájában érezhették magukat, akik részt vettek a százhalombattai Százszorszép Óvoda alapítványi bálján február 9-én.

Kezdődik a tekebajnokság
2019-02-13
Elkészült a sorsolása a Budapest és Környéki Tekebajnokság tavaszi fordulóinak.

Magyar bajnok teniszező
2019-02-13
Megnyerte a Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot páros L14-ben Csibrák Antónia Berényi Eszterrel január 25-29-én Budapesten.

Zene, vers, virág
2019-02-13
Kökény Attila, Peter Sramek és az Arany János iskola férfikórusa ad ünnepi műsort a százhalombattai lányoknak és asszonyoknak a Városi Nőnapon március 8-án, pénteken, 17 órakor. 

Közmeghallgatás - Vállalható költségvetés
2019-02-13
Vállalhatónak nevezte a 2019-es városi költségvetés elfogadásra váró tervezetét Vezér Mihály polgármester a február 11-én tartott közmeghallgatáson, Százhalombattán. Mint mondta, a fontos feladatokhoz és célokhoz rendelkezésre áll a fedezet, részben az utóbbi években felhalmozott tartaléknak köszönhetően.

Újdonságok a könyvtárban
2019-02-13
Stephen King&Owen King: Csipkerózsikák Iskender Pala: A bánat cseppje Michael Bennett&Sarah Bennett: Francba a szerelemmel!

Rendőrségi hírek
2019-02-13
Február elején két esetben történt betörés városunkban.

Kick-box sikerek
2019-02-12
Egy ezüst- és három bronzéremmel járultak hozzá a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzői a magyar kick-box csapat elsőségéhez a hatodik alkalommal megrendezett European Cup "Karlovac Open" elnevezésű Európa-kupán február 8-10-én Horvátországban.

Bronzérmes focisták
2019-02-11
Bronzérmet szerzett a VUK SE U13-as labdarúgócsapata a Vitkó Béla Emléktornán február 10-én Érden.

A pillanat elérkezett
2019-02-08
Többszázan vettek részt a Stádium-díj alapításának ünnepélyes bejelentésén február 7-én Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központ Színháztermében.

Szalai emlékverseny
2019-02-07
Ismét megrendezésre kerül a Szalai János Emlékverseny Százhalombattán, a Városi Sportuszodában február 16-17-én.

Napirenden a költségvetés
2019-02-07
A százhalombattai képviselő-testület február 14-én tartja soron következő tanácskozását. A múlt héten lezajlottak a szakbizottsági ülések.

Menetrendi változás
2019-02-07
Ismét módosul a menetrend a Kelenföld – Százhalombatta állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt a 30a Budapest – Székesfehérvár és a 40a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon február 16-tól 28-ig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.