2019. április 24. - György napja
Kedd
Min:11°
Max:11°
Szerda
Min:9°
Max:19°
Csütörtök
Min:12°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:9°
Max:14°
Kultúra, Oktatás

Múlt, jelen, jövő - írta: CK
2019-02-04 - Bár az elején sokan nem sok jövőt jósoltak számára, hatodik alkalommal jelent meg a Százhalom Kalendárium. A kiadványt dr. Vicze Magdolna, a "Matrica" Múzeum igazgatója, Sinka László alpolgármester és Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű igazgatója mutatta be február 1-jén.
Vicze Magdolna kiemelte, annak ellenére, hogy a műfaj inkább a XIX-XX. században volt népszerű, a Százhalom Kalendárium sokszínűsége ma is magával ragadó, és a kiadvány évről évre bővül. A hagyományőrzés, a helytörténet mellett a Dunamenti Erőmű múltjáról, jelenéről és terveiről szóló cikkel a jövő is megjelenik benne. A naperőmű új fejezetet nyitott a város ipartörténetében.

Az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából több témába vágó, helyi vonatkozású írás is helyet kapott a kalendáriumban, és portré készült Ferenczi Illés múzeumalapítóról, Perjés Béla plébánosról, valamint  Wimpffen Mária grófnőről, akinek nagyon sokat köszönhetett az egykori falu. Az irodalmi mellékletben az Érdi Irodalomkedvelők Klubja (IRKA) alkotóinak írásai olvashatók.

Sinka László köszönetét fejezte ki a kiadó Hírhalom Közösségi és Kulturális Egyesületnek, valamint a szerzőként közreműködő szakembereknek és civileknek. Hangsúlyozta: a mindenkori önkormányzatnak támogatnia kell az értékőrző civil szervezeteket.

Elhangzott az is, hogy Sinka Lászlóné Anikó és Jován László szervező munkája nélkül idén sem jelent volna meg a Százhalom Kalendárium.

Horváth Péter megtisztelőnek nevezte, hogy a Dunamenti témaként és támogatóként is jelentős szerepet kapott a kalendáriumban. A borítón a tavaly átadott naperőmű képe látható. Kiemelte, bár az egykori nagyüzemben már csak mintegy hatvanan dolgoznak, az elmúlt ötven évben jelentősen formálta a település életét, és ma is alig akad százhalombattai, akinek legalább valamelyik családtagja ne lett volna erőműves. Szimbolikusnak nevezte, hogy a naperőművet akkor helyezték üzembe, amikor befejeződött a régi áramtermelő blokkok bontása. Az energiapiac visszafordíthatatlan változása szervezeti és szerkezeti átalakulást követelt a Dunamentitől. "Ha a trendet nem is tudták megfordítani, sikerült a részesévé válni", és ezzel együtt hozzájárulni, hogy a bolygó élhető maradjon. A város továbbra is energetikai és közlekedési csomópont, amely komoly fejlesztési potenciált jelent. Ennek mentén kell megragadni a lehetőségeket a jövőben.

A Hírhalom harmadik sajtóreggelijére ezúttal is meghívást kaptak az önkormányzat, valamint a partner intézmények és szervezetek képviselői. A kialakuló beszélgetés során Sinka László elmondta, hogy a képviselő-testület szervezőbizottságot állított fel a várossá nyilvánítás közelgő ötvenedik évfordulójára készülve. A 2020. április 1-jére tervezett rendezvénysorozatot a civil szervezetek és a négy városrész aktív bevonásával képzelik el.
Vicze Magdolnától megtudtuk, hogy több szakmai terv is született a régészeti park és benne a több mint húsz éve átadott halomsírbemutató korszerűsítésére, hogy annak a generációnak is élménnyé válhasson, amely számítógépen és okostelefonon nőtt fel. A múzeumigazgató bízik abban, hogy az önkormányzat, illetve a helyi gazdasági szereplők támogatásával mielőbb meg is valósulhatnak ezek a tervek, hiszen a város fejlődésében az idegenforgalomnak is jelentős szerepe lehet.

Horváth Péter arról tájékoztatott, hogy a Dunamenti hosszú távon szeretné folytatni a 2017-ben kezdett együttműködést Százhalombattával. Lehetőségeikhez mérten a három évre kötött megállapodás lejárta után is támogatni kívánják a sportot és a kultúrát. Szeretnék, ha minél inkább kölcsönösség, párbeszéd, valamint a kapcsolatok élénkülése jellemezze az együttműködést.

Jován László, a Hírhalom elnöke egyebek mellett elmondta, hogy a kalendáriumnak külföldön is vannak előfizetői azok között, akik elhagyták a várost. A kötetet a múzeumban lehet megvásárolni, illetve Jankovits Mártától lehet megrendelni. Minden várakozást felülmúlt a civil szervezet tavaly év végén megjelentetett másik kiadványának, a Volt egyszer egy Százhalomnak a sikere, amely a régióban is érdeklődést keltett. (Fotó: Pap Miklós)


Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-23 -
2019-04-23 - A NAV Érd, Budai út 24. szám alatti kirendeltségén 2019. április 24-én (szerdán) 8 órától 12 óra 30 percig áramszünet lesz.
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kigyulladt egy autó
2019-04-23
Menet közben kigyulladt egy személyautó szombaton este Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton. A törökbálinti és az érdi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd hűtötték vissza a felhevült fém alkatrészeket.

Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.