2019. június 16. - Jusztin napja
Szombat
Min:21°
Max:21°
Vasárnap
Min:19°
Max:27°
Hétfő
Min:16°
Max:24°
Kedd
Min:16°
Max:25°
Szerda
Min:17°
Max:26°
Kultúra, Oktatás

Múlt, jelen, jövő - írta: CK
2019-02-04 - Bár az elején sokan nem sok jövőt jósoltak számára, hatodik alkalommal jelent meg a Százhalom Kalendárium. A kiadványt dr. Vicze Magdolna, a "Matrica" Múzeum igazgatója, Sinka László alpolgármester és Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű igazgatója mutatta be február 1-jén.
Vicze Magdolna kiemelte, annak ellenére, hogy a műfaj inkább a XIX-XX. században volt népszerű, a Százhalom Kalendárium sokszínűsége ma is magával ragadó, és a kiadvány évről évre bővül. A hagyományőrzés, a helytörténet mellett a Dunamenti Erőmű múltjáról, jelenéről és terveiről szóló cikkel a jövő is megjelenik benne. A naperőmű új fejezetet nyitott a város ipartörténetében.

Az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából több témába vágó, helyi vonatkozású írás is helyet kapott a kalendáriumban, és portré készült Ferenczi Illés múzeumalapítóról, Perjés Béla plébánosról, valamint  Wimpffen Mária grófnőről, akinek nagyon sokat köszönhetett az egykori falu. Az irodalmi mellékletben az Érdi Irodalomkedvelők Klubja (IRKA) alkotóinak írásai olvashatók.

Sinka László köszönetét fejezte ki a kiadó Hírhalom Közösségi és Kulturális Egyesületnek, valamint a szerzőként közreműködő szakembereknek és civileknek. Hangsúlyozta: a mindenkori önkormányzatnak támogatnia kell az értékőrző civil szervezeteket.

Elhangzott az is, hogy Sinka Lászlóné Anikó és Jován László szervező munkája nélkül idén sem jelent volna meg a Százhalom Kalendárium.

Horváth Péter megtisztelőnek nevezte, hogy a Dunamenti témaként és támogatóként is jelentős szerepet kapott a kalendáriumban. A borítón a tavaly átadott naperőmű képe látható. Kiemelte, bár az egykori nagyüzemben már csak mintegy hatvanan dolgoznak, az elmúlt ötven évben jelentősen formálta a település életét, és ma is alig akad százhalombattai, akinek legalább valamelyik családtagja ne lett volna erőműves. Szimbolikusnak nevezte, hogy a naperőművet akkor helyezték üzembe, amikor befejeződött a régi áramtermelő blokkok bontása. Az energiapiac visszafordíthatatlan változása szervezeti és szerkezeti átalakulást követelt a Dunamentitől. "Ha a trendet nem is tudták megfordítani, sikerült a részesévé válni", és ezzel együtt hozzájárulni, hogy a bolygó élhető maradjon. A város továbbra is energetikai és közlekedési csomópont, amely komoly fejlesztési potenciált jelent. Ennek mentén kell megragadni a lehetőségeket a jövőben.

A Hírhalom harmadik sajtóreggelijére ezúttal is meghívást kaptak az önkormányzat, valamint a partner intézmények és szervezetek képviselői. A kialakuló beszélgetés során Sinka László elmondta, hogy a képviselő-testület szervezőbizottságot állított fel a várossá nyilvánítás közelgő ötvenedik évfordulójára készülve. A 2020. április 1-jére tervezett rendezvénysorozatot a civil szervezetek és a négy városrész aktív bevonásával képzelik el.
Vicze Magdolnától megtudtuk, hogy több szakmai terv is született a régészeti park és benne a több mint húsz éve átadott halomsírbemutató korszerűsítésére, hogy annak a generációnak is élménnyé válhasson, amely számítógépen és okostelefonon nőtt fel. A múzeumigazgató bízik abban, hogy az önkormányzat, illetve a helyi gazdasági szereplők támogatásával mielőbb meg is valósulhatnak ezek a tervek, hiszen a város fejlődésében az idegenforgalomnak is jelentős szerepe lehet.

Horváth Péter arról tájékoztatott, hogy a Dunamenti hosszú távon szeretné folytatni a 2017-ben kezdett együttműködést Százhalombattával. Lehetőségeikhez mérten a három évre kötött megállapodás lejárta után is támogatni kívánják a sportot és a kultúrát. Szeretnék, ha minél inkább kölcsönösség, párbeszéd, valamint a kapcsolatok élénkülése jellemezze az együttműködést.

Jován László, a Hírhalom elnöke egyebek mellett elmondta, hogy a kalendáriumnak külföldön is vannak előfizetői azok között, akik elhagyták a várost. A kötetet a múzeumban lehet megvásárolni, illetve Jankovits Mártától lehet megrendelni. Minden várakozást felülmúlt a civil szervezet tavaly év végén megjelentetett másik kiadványának, a Volt egyszer egy Százhalomnak a sikere, amely a régióban is érdeklődést keltett. (Fotó: Pap Miklós)


1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Elhunyt Illés László
2019-06-13
Megrendüléssel értesültünk Illés László haláláról, aki a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Nyitott párt
2019-06-12
Fontos a fiatalok bevonása a Fideszbe helyi szinten is, illetve a taglétszám bővítése - jelentette ki Lukács Bernadett, a Fidesz Százhalombattai Szervezetének újonnan megválasztott elnöke a június 11-ei tájékoztatón. Az eseményen a bizalmat kapott négy alelnökből részt vett Dr. Brauswetter Viktor, Erdei Gyula és Szabó Zoltán, Révész Tibor egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni.

Életet mentett
2019-06-11
Az önkormányzat és a Városi Polgárőrség is oklevéllel ismerte el annak a százhalombattai férfinak a tettét, aki saját biztonságát is kockáztatva mentett ki egy fuldoklót a Bara-patakból június 7-én este. Oláh Dávid azonnal a vízbe ugrott, amikor észrevette, hogy valaki bajban van, nagy nehézségek árán húzta partra a fuldokló férfit, akit egészen a mentők, illetve a mentőhelikopter kiérkezéséig próbált életben tartani.

Még lehet jelentkezni
2019-06-11
Még lehet nevezni A "Tiszta udvar – rendes ház" környezetszépítő versenyre július 23-ig Százhalombattán. Az idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is lehet versenyezni.

Ma és csütörtökön lesz szúnyogirtás
2019-06-11
A tervek szerint ismét földi szúnyogirtás lesz Százhalombattán ma és csütörtökön. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést, és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Tehetségek szolgálatában
2019-06-11
Negyedik alkalommal került sor a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciája (KGYTK) referenciaintézményeinek országos tanácskozására június 6-án. A találkozót a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium szervezte meg. Az előadások ezúttal is a tehetséggondozás köré csoportosultak.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.