2019. február 18. - Bernadett napja
Hétfő
Min:-5°
Max:9°
Kedd
Min:-1°
Max:7°
Szerda
Min:0°
Max:9°
Csütörtök
Min:3°
Max:8°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Kultúra, Oktatás

Egymás felé fordított tükrök - írta: BM
2019-01-29 - Ezzel a címmel került megrendezésre Fazekas István és Véghelyi Balázs közös költői estje a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, a Magyar Kultúra Napjához kötődő rendezvénysorozat keretében. A versek hatalmáról, a mesterekről és az írásművészet különös sajátosságairól tett vallomást a két alkotó.
A rendezvény elején az írók visszaemlékeztek barátságuk kezdetére, amelyben két másik költőnek is fontos szerepe volt. Egyrészt a Kossuth-díjas Csoóri Sándornak, aki felhívta Fazekas figyelmét a pályakezdő, első éves egyetemista Véghelyi Balázsra, másrészt pedig a szintén Kossuth-díjas Serfőző Simonnak, a Felsőmagyarország Kiadó vezetőjének, akihez már Fazekas István továbbította Véghelyi Balázs Magyar poharak című esszéfüzérét. Serfőző Simon nem teketóriázott sokat, hanem nyomban megjelentette Véghelyi munkáját, amit a szerző egyébként még középiskolás fővel írt meg. A két költő életútjában érdekes egybeesés, hogy Fazekas Isván első könyvét, a Harangok és kereplők című verseskötetet tíz esztendővel Véghelyi indulása előtt szintén Serfőző Simon adta ki, aki Fazekas költészetéről így fogalmazott: "Olyan költő, akinek tehetségét nem lehet kétségbe vonni. Fazekas István a "megfáradt szívek" földjéről Váci Mihály, Ratkó József nyomdokait követve jön a keleti végek felől. Azok szavával a verseiben, akiké a nehéz élet, a nehéz sors, a mindennapi küzdelem. Oly tiszta, egyszerű ez a líra, mint a népdal, a virágének. Olyan áttetsző, mint a források vize. Nincs semmi mesterkéltség, csináltság benne. A fiatalság hite, szenvedélye fűti mindenik sorát, s röpíti csillagok magasába ezeket az énekeket." Véghelyi első könyvéről Csoóri Sándor pedig ezt írta: "Véghelyi Balázs a csodatevők szakmáját tanulgatja: költő, író, nemzetnevelő felnőtt akar lenni s nem űrhajós, nem televíziós személyiség és nem is politikus. Olyan Toldi-utódnak készül, aki egy szalmaszállal nemcsak lepkéknek, katicabogaraknak és sasoknak mutatja az utat, hanem fiatal kortársainak is, akik kevesebbet tudnak az életről, a sorsról, önmagukról."

Fazekast és Véghelyit erős baráti szálak fűzték még Hubay Miklóshoz, Jókai Annához és Tarján Tamáshoz, akik szintén nagy figyelemmel kísérték a két battai művész kibontakozó munkásságát. Mindkét alkotót jellemzi egyfajta hűség a magyar lírai hagyományokhoz, s ugyanazon hűség a lírai örökség újragondolásának és átértékelésének szentségéhez. Ennek egyik emblematikus bizonyítéka a 2004-ben megjelent kétszemélyes antológiájuk, amelynek a Megrendült időnk címet adták. A könyvet tarján Tamás mutatta be annak idején a városi könyvtárban, s a két szerzőnek ez volt az első közös szereplése. S hogy a népzenéhez való kötődésüket látványosan is hangsúlyozzák, a könyvbemutatóhoz az Ifjú Muzsikás "húzta a talp alá valót".

A szerzők több verssel is tisztelegtek az elhunyt mesterek előtt, József-Rozsnyai Júlia színművésznő gyönyörű előadásában. Az említetteken túl felidézték még Petőfi Sándor, Ady Endre, Sinka István, Ratkó József és Utassy József szellemét is. Megtudhattuk, hogy az íráson túl a zene is összeköti őket, mindketten több hangszeren játszanak, verseket zenésítenek meg, többször együtt is zenéltek, s az is közös bennük, hogy a tudományos életben is aktivitást mutatnak. Véghelyi épp a pesti kabaré történetéből, Fazekas pedig a zsoltárfordításokból írja disszertációs dolgozatát. Az alkotásokon túl a battai szerzők a magyar irodalmat egyéb munkásságukkal is éltetik. Fazekas évekig vezette a Százhalom Kiadót és  a Felsőmagyarország Művészeti Alapítványt, a Hitel folyóirat megmaradása érdekében 2005-ben létrehozta "A Hitelért" Alapítványt, jelenleg pedig a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap, valamint a Papirusz egyetemi folyóirat főszerkesztője. Véghelyi Balázs az Üveghegy Kiadó vezetője.  Véghelyi Balázsnak eddig nyolc könyve, egy zenei cd-je és egy hangoskönyve, Fazekas Istvánnak pedig huszonhat könyve és négy hangoskönyve jelent meg. (Fotó: HTV)


AKTUÁLIS
2019-02-14 -
2019-02-13 - A Százhalombattai VUK SE úszószakosztálya idén is várja a gyerekeket úszótáborába a Városi Strandon június 17-től hat hétig.
2019-02-12 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sportgála
2019-02-15
A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek, valamint az Életmű Sport Oklevél átadására kerül sor március 1-jén, pénteken, 17 órától a Városi Sportközpontban, Százhalombattán.

Hamarosan nyit a posta Óvárosban
2019-02-15
Megkezdi működését az új óvárosi postahivatal Százhalombattán február 25-én.

Felnőtt úszásoktatás
2019-02-15
Ismét felnőtt úszásoktatás kezdődik Százhalombattán március 5-től öthetes turnusokban.

Isabel Allende: A japán szerető
2019-02-14
A Lark House ("Pacsirtaház") napfényben fürdő idősek otthona Berkeley külvárosában.

Újra zöld a Kipp-Kopp
2019-02-13
Harmadik alkalommal nyerte el a "Zöld Óvoda" címet a Százhalombattai Kipp-Kopp.

Két találkozó Olaszországban
2019-02-13
Különösen mozgalmas volt az elmúlt hét a százhalombattai Arany János iskola Erasmus+ projektjeiben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.

Aranyos szenior páros
2019-02-13
A hétvégén  Nyíregyházán rendezték meg az I. Sóstói Szenior Úszófesztivált, ahol a Százhalombattai VUK SE-t Horváth Csenge és Kőhalmi András képviselte.

Illegál bál
2019-02-13
A "Keresztapa" klánjában és az 1920-as évek Amerikájában érezhették magukat, akik részt vettek a százhalombattai Százszorszép Óvoda alapítványi bálján február 9-én.

Kezdődik a tekebajnokság
2019-02-13
Elkészült a sorsolása a Budapest és Környéki Tekebajnokság tavaszi fordulóinak.

Magyar bajnok teniszező
2019-02-13
Megnyerte a Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot páros L14-ben Csibrák Antónia Berényi Eszterrel január 25-29-én Budapesten.

Zene, vers, virág
2019-02-13
Kökény Attila, Peter Sramek és az Arany János iskola férfikórusa ad ünnepi műsort a százhalombattai lányoknak és asszonyoknak a Városi Nőnapon március 8-án, pénteken, 17 órakor. 

Közmeghallgatás - Vállalható költségvetés
2019-02-13
Vállalhatónak nevezte a 2019-es városi költségvetés elfogadásra váró tervezetét Vezér Mihály polgármester a február 11-én tartott közmeghallgatáson, Százhalombattán. Mint mondta, a fontos feladatokhoz és célokhoz rendelkezésre áll a fedezet, részben az utóbbi években felhalmozott tartaléknak köszönhetően.

Újdonságok a könyvtárban
2019-02-13
Stephen King&Owen King: Csipkerózsikák Iskender Pala: A bánat cseppje Michael Bennett&Sarah Bennett: Francba a szerelemmel!

Rendőrségi hírek
2019-02-13
Február elején két esetben történt betörés városunkban.

Kick-box sikerek
2019-02-12
Egy ezüst- és három bronzéremmel járultak hozzá a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzői a magyar kick-box csapat elsőségéhez a hatodik alkalommal megrendezett European Cup "Karlovac Open" elnevezésű Európa-kupán február 8-10-én Horvátországban.

Bronzérmes focisták
2019-02-11
Bronzérmet szerzett a VUK SE U13-as labdarúgócsapata a Vitkó Béla Emléktornán február 10-én Érden.

A pillanat elérkezett
2019-02-08
Többszázan vettek részt a Stádium-díj alapításának ünnepélyes bejelentésén február 7-én Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központ Színháztermében.

Szalai emlékverseny
2019-02-07
Ismét megrendezésre kerül a Szalai János Emlékverseny Százhalombattán, a Városi Sportuszodában február 16-17-én.

Napirenden a költségvetés
2019-02-07
A százhalombattai képviselő-testület február 14-én tartja soron következő tanácskozását. A múlt héten lezajlottak a szakbizottsági ülések.

Menetrendi változás
2019-02-07
Ismét módosul a menetrend a Kelenföld – Százhalombatta állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt a 30a Budapest – Székesfehérvár és a 40a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon február 16-tól 28-ig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.