2019. február 18. - Bernadett napja
Hétfő
Min:-4°
Max:9°
Kedd
Min:-1°
Max:7°
Szerda
Min:0°
Max:9°
Csütörtök
Min:3°
Max:8°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Kultúra, Oktatás

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínomdánomba (Zabaszauruszok 1.)
2019-01-28 - Egy regény, amit a fiúk is szeretni fognak! Amellett, hogy tisztelet minden betűfaló srácnak, legtöbbjük szerint a könyvek unalmasak, az olvasás fárasztó, a könyvmolyok gázok...
De ha megpiszkáljuk kicsit az érdeklődési körüket, kiderül, hogy – a számítógépes játékok leírásán kívül – például dínókról szóló könyveket is hajlandók a kezükbe venni. Még ovis korukból emlékeznek a fajtákra és a táplálkozási és életviteli szokásaikra... És ekkor jön M. Kácsor Zoltán, és a feje tetejére állítja mindazt, amit az ismeretterjesztő könyvekből megtudtunk a dinoszauruszokról. Megteremti ezeket szokatlan és szeretnivaló dínókat: kezdve Rilex-szel, a vegetáriánus tirannoszaurusz rex-szel, akinek a szájában békésen éldegél egy békétlen keselyű, Kunyi. Hozzájuk csapódik egy velociraptor, akit Barmolnak neveznek – de csak azért, mert fogak híján nem tudja jól kimondani a nevét. Azért is vágnak neki a kalandoknak, hogy felkeressék a messzi Dínomdánomban a dínók fogorvosát, Fogkopácsot. Egyrészt, hogy Barmolnak műfogsort csináltassanak, másrészt, hogy Rilex kitanulja a szakmát, és ezáltal barátokat szerezzen.

A szerző csodálatosan kerek világot teremt, amin tempósan átvágva, sorra ismerünk meg további dínókat: gallimimuszokat, pachycephaloszauruszokat, compsognathust, szpinoszauruszt, és így tovább. Az elnevezések további izgalmakat biztosítanak a hangos felolvasással próbálkozóknak.

A dínók többnyire jólelkű, békés lények, de akad néhány kevésbé jóindulatú figura, sőt egy igazán gonosz varjú is. A dínófajták valósak: megtalálhatók a lexikonokban, láttuk őket a Jurassic park filmekben. A rájuk ruházott tulajdonságok és elnevezések azonban végtelenül fantáziadúsak és szellemesek. Mint például a Zabaszauroszok (ami a sorozat címe is), a Csendetlen-óceán, a rendfenntartó Dínomdánomi Duhajellenes Alakulat, valamint Dínomdánom uralkodó párosa: őfelsége száztizenkettedik Gigász Garat császár és hitvese, Orbitália császárné.

Ezek az óriási őslények mindeközben nagyon is emberiek: a viselkedésükben, a viszonyaikban közösségi és családi modelleket ismerhetünk fel. Hogyan lehet szeretni egy önző, nagyszájú, gátlástalan kis mitugrász keselyűt? Rilex, a T-rex jó példát mutat a türelmüket vesztő szülőknek: leckét ad elnéző szeretetből, atyai szigorból. Kalandjaik épp csak annyira félelmetesek, amennyitől még egy kisgyerek is nyugodtan alszik, de azért izgalmasak is annyira, hogy nehéz legyen letenni a könyvet. Jó trükk, hogy rövidek a fejezetek, mert így könnyen azt mondja az ember: csak még egyet! Na, még egyet! És így tovább.

A Zabaszauroszok sorozat jó bevezető olvasmány lehet a betűket már ismerő, de az olvasás örömét még meg nem tapasztalt gyerekeknek. Ugyanis, ha sikerül túllendülniük azon a fárasztó "munkán", hogy a fehér papíron futó fekete jeleket silabizálják, és felfedezik a szavak mögött a történetet, jó eséllyel könyvfaló válik belőlük. A dínók, a kalandok, a humor, a könnyű olvashatóság akár egy "telefonnyomogató-cyberzombival" is megkedveltethetik a papíralapú élményszerzést (értsd: az olvasást).

A Zabaszauroszok mindkét kötete kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.
 

AKTUÁLIS
2019-02-14 -
2019-02-13 - A Százhalombattai VUK SE úszószakosztálya idén is várja a gyerekeket úszótáborába a Városi Strandon június 17-től hat hétig.
2019-02-12 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sportgála
2019-02-15
A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek, valamint az Életmű Sport Oklevél átadására kerül sor március 1-jén, pénteken, 17 órától a Városi Sportközpontban, Százhalombattán.

Hamarosan nyit a posta Óvárosban
2019-02-15
Megkezdi működését az új óvárosi postahivatal Százhalombattán február 25-én.

Felnőtt úszásoktatás
2019-02-15
Ismét felnőtt úszásoktatás kezdődik Százhalombattán március 5-től öthetes turnusokban.

Isabel Allende: A japán szerető
2019-02-14
A Lark House ("Pacsirtaház") napfényben fürdő idősek otthona Berkeley külvárosában.

Újra zöld a Kipp-Kopp
2019-02-13
Harmadik alkalommal nyerte el a "Zöld Óvoda" címet a Százhalombattai Kipp-Kopp.

Két találkozó Olaszországban
2019-02-13
Különösen mozgalmas volt az elmúlt hét a százhalombattai Arany János iskola Erasmus+ projektjeiben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.

Aranyos szenior páros
2019-02-13
A hétvégén  Nyíregyházán rendezték meg az I. Sóstói Szenior Úszófesztivált, ahol a Százhalombattai VUK SE-t Horváth Csenge és Kőhalmi András képviselte.

Illegál bál
2019-02-13
A "Keresztapa" klánjában és az 1920-as évek Amerikájában érezhették magukat, akik részt vettek a százhalombattai Százszorszép Óvoda alapítványi bálján február 9-én.

Kezdődik a tekebajnokság
2019-02-13
Elkészült a sorsolása a Budapest és Környéki Tekebajnokság tavaszi fordulóinak.

Magyar bajnok teniszező
2019-02-13
Megnyerte a Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot páros L14-ben Csibrák Antónia Berényi Eszterrel január 25-29-én Budapesten.

Zene, vers, virág
2019-02-13
Kökény Attila, Peter Sramek és az Arany János iskola férfikórusa ad ünnepi műsort a százhalombattai lányoknak és asszonyoknak a Városi Nőnapon március 8-án, pénteken, 17 órakor. 

Közmeghallgatás - Vállalható költségvetés
2019-02-13
Vállalhatónak nevezte a 2019-es városi költségvetés elfogadásra váró tervezetét Vezér Mihály polgármester a február 11-én tartott közmeghallgatáson, Százhalombattán. Mint mondta, a fontos feladatokhoz és célokhoz rendelkezésre áll a fedezet, részben az utóbbi években felhalmozott tartaléknak köszönhetően.

Újdonságok a könyvtárban
2019-02-13
Stephen King&Owen King: Csipkerózsikák Iskender Pala: A bánat cseppje Michael Bennett&Sarah Bennett: Francba a szerelemmel!

Rendőrségi hírek
2019-02-13
Február elején két esetben történt betörés városunkban.

Kick-box sikerek
2019-02-12
Egy ezüst- és három bronzéremmel járultak hozzá a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzői a magyar kick-box csapat elsőségéhez a hatodik alkalommal megrendezett European Cup "Karlovac Open" elnevezésű Európa-kupán február 8-10-én Horvátországban.

Bronzérmes focisták
2019-02-11
Bronzérmet szerzett a VUK SE U13-as labdarúgócsapata a Vitkó Béla Emléktornán február 10-én Érden.

A pillanat elérkezett
2019-02-08
Többszázan vettek részt a Stádium-díj alapításának ünnepélyes bejelentésén február 7-én Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központ Színháztermében.

Szalai emlékverseny
2019-02-07
Ismét megrendezésre kerül a Szalai János Emlékverseny Százhalombattán, a Városi Sportuszodában február 16-17-én.

Napirenden a költségvetés
2019-02-07
A százhalombattai képviselő-testület február 14-én tartja soron következő tanácskozását. A múlt héten lezajlottak a szakbizottsági ülések.

Menetrendi változás
2019-02-07
Ismét módosul a menetrend a Kelenföld – Százhalombatta állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt a 30a Budapest – Székesfehérvár és a 40a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon február 16-tól 28-ig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.