2019. január 21. - Ágnes napja
Hétfő
Min:-6°
Max:-1°
Kedd
Min:-7°
Max:-1°
Szerda
Min:-6°
Max:-1°
Csütörtök
Min:-3°
Max:0°
Péntek
Min:-3°
Max:0°
Szolgáltatás

Mire számítsunk 2019-ben?
2019-01-08 - Áfa, adózás, minimálbér, cafeteria, családi adókedvezmény, diákhitel – összegyűjtöttük a legfontosabb és a legtöbbeket érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Januártól 138 ezer helyett 149 ezer forint a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum pedig 180 500-ról 195 ezer forintra emelkedett.
 
A Munka törvénykönyve újabb módosításának hatályba lépésével 400-ra emelkedett a kiadható túlórák száma a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződésben szabályozva. A cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye. Mostantól havonta 20 ezer forint jár gyermekenként, ha az érintetteknek megvan az ehhez szükséges adóalapjuk.

A nyugdíjak 2,7 százalékkal növekedtek az év elejétől. Januártól 3500 forinttal, több mint havi 133 ezer forintra emelkedett az átlagnyugdíj. Folyatódik az öregségi nyugdíj korhatáremelése. Idén már 64 év a korhatár - a folyamat a 65. év eléréséig, 2020-ig tart -, idén az 1955-ben születettek mehetnek nyugdíjba. Az öregségi nyugdíjminimum továbbra is 28 500 forint marad.

Teljesen átalakul és szűkül a cafeteria-rendszer. Megszűnt az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlettámogatás és az Erzsébet-utalvány. A SZÉP-kártya marad. Több juttatás – például a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatás – adómentessége megszűnik. A sportrendezvényre, illetve kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló bérlet, belépő, valamint a könyvtári beiratkozási díj támogatása továbbra is adómentes juttatásnak minősül a minimálbér mértékéig.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők számára bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint. A továbbiakban lépcsőzetesen emelik 2022 januárjáig, az akkori minimálbér szintjére.

Diákhitel
Eddig soha nem látott alacsony szintre – az előző félévi 2,3 százalékról – 2,2 százalékra csökkentette a Diákhitel1 kamatát a Diákhitel Központ a 2019. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.

Adózás, vállalkozások
Január elsejétől megszűnik a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó, a hitelintézeti különadó és a kulturális adó. A baleseti a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad be.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók SZJA-ja 15 százalékra csökken.

A bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,20 százalékra esik.

Elkezdődik a 2003 óta élő egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetése. Ezt az adónemet már csak a 2019-es adóévre, tavaly december 20-ig történő bejelentéssel lehetett választani.

A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A legkisebb vállalkozások áfamentességének felső határa pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelkedik, amivel a kisvállalkozások mintegy 10 milliárd forintot spórolhatnak és megszabadulhatnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.

Több százezer egyéni vállalkozónak hozhat könnyebbséget, hogy számukra is elkészíti az adóhivatal a bevallási tervezetet.

A december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai enyhülnek, ugyanakkor a jelenlegi 1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik jövőre a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén kiróható pótlék mértéke.

Január 1-jétől közel 20 százalékkal nő a cégek, intézmények állami áramtarifája, és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakossági díjakat nem érinti.

Kissé csökkennek a cégek adminisztrációs feladatai. 2019-től már nem kell bejelenteniük az alkalmazottak végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.

Sokat spórolhatnak a vállalkozások, ha 2019 első napjától a készpénzes vásárlás helyett tartós bérlettel, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel szerzik be a személygépkocsikat. Az áfatörvény módosítása nyomán ugyanis egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése a céges autók bérleti, vagy adózási szempontból bérleti jellegűnek minősülő lízingdíjából.

Átlagosan 5,8 százalékkal nőnek a tehergépjárművek útdíjai, a legnagyobb mértékben, 6,60 Ft/km-rel a négytengelyes kocsik gyorsforgalmi úti haladása drágul.

Pénzügyek
Bár csak júliustól működik élesben az azonnali utalások rendszere, már megindultak az országos rendszertagi tesztek 2019 januárjában. E megoldás révén új korszak kezdődik a magyarországi fizetésben, mivel a tízmillió forint alatti lakossági átutalások azonnal - öt másodpercen belül - megérkeznek majd az egyik bankszámláról a másikra, a nap 24 órájában és a hét minden napján, ünnepnapokon is. A bankoknak kötelező a részvétel.

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Élelmiszer
18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az esl (hosszabban eltartható) és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója. A minisztérium szerint a mérséklés a fogyasztók számára a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent. Az áruházláncok a törvényi előírásokkal összhangban az áfacsökkentést teljes mértékben átadják a vásárlóknak. Ugyanakkor 20 százalékkal nő az úgynevezett egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok - például a cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok - termékadója.

Közlekedés
Minden autóst érint, hogy elindul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, így az eddigi papíralapú nyomtatvány, a kék-sárga néven ismert baleseti bejelentő mellett lehetőség lesz az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézésre. Az alkalmazás egy könnyen használható szerkesztő modult is tartalmaz, amelynek segítségével a felhasználók könnyen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát. A baleset típusának kiválasztása és a lokáció GPS-es meghatározása szintén hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez.
Januártól indul az úgynevezett járműszolgáltatási platform, amiben - a tesztüzem után - ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. A Belügyminisztérium ugyanis egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Ezentúl rendszám alapján elérhetővé válnak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti "előélete", és elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki jogcímigazolás és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti.

Autópálya
A tíznapos autópályamatricák árai tavaly október elsejétől változtak. A D1 kategóriára érvényes jogosultság 3500 forintért, az éves megyei matrica viszont változatlan áron, 5000 forintért vásárolható meg.

Horgászkártya
A jelenlegi, papír alapú igazolványt januártól felváltja a Magyar Horgászkártya, aminek segítségével fokozatosan elektronizálható a többi okmány, például az állami horgászjegy vagy a területi jegyek is. Mára a félmilliót közelíti a horgászok tábora.

Egészségügy
Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain januártól. A cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek, akik esetében ez indokolt.

Van, ami nem változik
Nem drágul a tömegközlekedés: a MÁV, a Volánok és a BKK is tartják a jelenleg tarifákat. A kormány döntése szerint a szemétdíj összege jövőre is változatlan marad.
Haladékot kaptak a kúttulajdonosok. Az eredeti határidő szerint ugyanis 2018. december 31-ig lehetett volna a több százezer engedély nélkül fúrt, ásott kutat legalizálni. A kormány végül az utolsó pillanatban 2020 végére tolta ki a határidőt.

Hosszú hétvégék 2019-ben
Bár nem lesz annyi hosszú hétvégénk, mint tavaly, összesen hétszer örülhetünk kettőnél több napos pihenőnek, sőt, egy kivételesen hosszú, hatnapos is vár ránk. Szombati munkanap pedig alig lesz idén.

A legközelebbi hosszú hétvége március 15-én jön, a nemzeti ünnep ugyanis péntekre esik, tehát 3 napig pihenhetünk majd. A húsvét április 21-22-re esik, és mivel nagypéntek is munkaszüneti nap, már 19-ével elindul a négy napos hétvége. Pünkösdhétfő június 10-én lesz. Augusztus 20-a keddre esik, így az államalapítás ünnepe négynapos hétvégét jelent. November elseje péntek lesz, így három napig nem kell dolgozni. A legkomolyabb pihenőre pedig az év végén számíthatunk. December 25-26. szerda és csütörtök, így a karácsonyt 24-ével és 27-e, pénteki pihenőnappal is megtoldják, aminek következtében rekord hosszúságú, hatnapos pihenést nyerünk. Május 1., október 23., és a jövő év január elseje is szerdára esik, így ekkor csak egy-egy napot pihenhetünk.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvégét augusztus 10-én, a hatnapos karácsonyi pihenést pedig december 7-én és 14-én kell majd ledolgozni.

AKTUÁLIS
2019-01-21 -
2019-01-11 - Lezárják a főtéri parkoló gyógyszertár előtti részét a január 13-i, vasárnapi jótékonysági koncert miatt Százhalombattán. A lezárás reggel 8-tól délután 5-ig tart. A szervezők az autósok megértését és türelmét kérik.
2019-01-11 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Egyensúlyban a család - Kommunikálj empatikusan!
2019-01-21
Az erőszaktól mentes kommunikációról, a játszmáktól mentes, egyensúlyi kapcsolatokról és családról tartott előadást Varga Szilvia családi- és párkapcsolati mediátor, life coach, erőszakmentes kommunikáció konzulens a BKK Kamaratermében október 9-én.

Évnyitó az OMNYE-ban
2019-01-21
A Szépművészeti Múzeumba látogatott az Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete idei első összejövetelén. A buszos kiránduláson több mint hetvenen vettek részt.

Országos csúcsot úsztak a battai szeniorok
2019-01-21
Új országos csúcsot felállítva szerezte meg az első helyet a Százhalombattai VUK SE 4x100 méteres férfi szenior vegyes váltója a január 19-én Szentesen rendezett évadnyitó versenyen.

Veretlenül nyertek
2019-01-21
Aranyérmet szerzett a VUK SE U13-as labdarúgócsapata a január 19-én Ercsiben rendezett BLSZ Tavaszi Fesztivál Gyerektornán.

Nemzetközi vizeken
2019-01-21
Erős nemzetközi mezőnyben, hűvös, de remek vitorlázóidőben kezdték meg az évadot a százhalombattai vitorlás hajómodellezők január 18-20-án Horvátországban.

Lépésről lépésre, bizalommal
2019-01-18
Hat hónap leforgása alatt három fejlesztési pályázaton is sikeresen szerepelt a százhalombattai KATHAT Kft. Katona István ügyvezető szerint érdemes időt és energiát fordítani a részvételre, még akkor is, ha az eredményességhez nagyon sok és sokféle feltételnek kell teljesülnie. 

Nehézsúlyú bajnok
2019-01-17
Rangos elismerést vehetett át a Magyar Ökölvívó Szövetség évzáró gáláján Schrammel Csaba, százhalombattai profi bokszoló december 29-én, Budapesten. Éves munkájáért kupát és oklevelet vett át Erdei Zsolt elnöktől. A nehézsúlyú ranglistavezetővel idei terveiről beszélgettünk.

Szelektív naptár
2019-01-17
Közzé tette a szelektív hulladékgyűjtés településrészenkénti időpontjait a Szákom Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Nyílt levél és válasz a túlóratörvényről
2019-01-17
Nyílt levél Vezér Mihály polgármesterhez!

Sajtónyilatkozat
2019-01-16
A Százhalombattai MSZP szervezete a családok, munkavállalók érdekeit szemelőt tartva az országos összefogást erősítendő felhívással fordulnak Százhalombatta lakosaihoz.

Nyitott csoportajtó
2019-01-16
Hagyomány a százhalombattai Kipp-Kopp oviban, hogy évszakonként  más-más kreativitást fejlesztő tevékenységeket kínálnak a nagycsoportosoknak.

Hogyan tovább?
2019-01-16
Huszonnyolc előadó vett részt a SZISZKI második alkalommal megrendezett pályaorientációs projektnapján január 11-én Százhalombattán. A diákok első kézből szerezhettek információt a legkülönbözőbb szakmákról, egyetemi, főiskolai vagy OKJ-s képzésekről, külföldi munkavállalásról, vállalkozásindításáról, de akár a továbbtanulás költségeiről vagy az egyes szakmákban várható fizetésekről is.

Megérkezett az első baba
2019-01-16
Kovács Zsombor az első százhalombattai újszülött 2019-ben. Január 8-án, 8 óra 5 perckor született 52 centiméter hosszúsággal és 3180 grammos súllyal.

Jelöltállításra kérik a diákokat
2019-01-15
Megjelent a Stádium-díjjal kapcsolatos első felhívás, amelyben arra kérik a Kárpát-medencében élő diákokat az alapítók, hogy állítsanak jelölteket. Az elismerést a múlt évben hozta létre a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a százhalombattai székhelyű Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap.

Ketten döntőzhetnek a diákolimpián
2019-01-15
Ismét Százhalombattán rendezték meg a Pest Megyei Úszó Diákolimpia döntőjét január 12-én. Kellner Gábor (képünkön) és Soós Dorka továbbjutott az országos döntőbe.

Sikerült az év a falmászóknak
2019-01-15
Filmbe illően sikerült 2018. a Batta Extreme Sport Club mászó szakosztályának. Harangi János csatlakozása motivációval és edzői szakértelemmel lendítette fel a fiatalok munka- és versenykedvét.

Mi történt tavaly?
2019-01-15
Számos jubileum és szép sport-, valamint szakmai siker teszi emlékezetessé a 2018. esztendőt Százhalombattán, amely a veszteségek de az építkezés éve is volt.

Elutasítják a durva beszédet
2019-01-15
Lapunkhoz is eljuttatta a közbeszéd eldurvulása ellen tiltakozó közleményét a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A szöveg az alábbiakban olvasható.

Újdonságok a könyvtárban
2019-01-15
Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család Dr. Csernus Imre: A harcos - Életrajz és lélekrajz Majtényi György: Egy forint a krumplis lángos Rhiannon Navin: Egyetlen gyermek Stefano Mancuso: Zöld forradalom - a növények már feltalálták a jövőnket Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századraAleksandra Artymowska: 80 böngészővel a Föld körül Tom Watson: Pálcikacica és a nagyváros Colin Stuart: Az atom és az anyag varázslatos világa Aino Havukainen-Sami Toivonen: Tatu és Patu, a nyomozók Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Békés, nyugodt év vége
2019-01-15
Közbiztonsági szempontból nyugodtan telt az adventi és az ünnepi időszak Százhalombattán, december hónapban bűncselekményről nem érkezett bejelentés a helyi rendőrök felé. Békésen, jó hangulatban és rendőri intézkedés nélkül zajlott le a szilveszteri utcabál is – tájékoztatott Kucsera Csaba rendőr százados, a rendőrőrs vezetője.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.