2019. március 26. - Emánuel napja
Kedd
Min:5°
Max:10°
Szerda
Min:1°
Max:9°
Csütörtök
Min:-2°
Max:10°
Péntek
Min:3°
Max:13°
Szombat
Min:1°
Max:11°
Szolgáltatás

Mire számítsunk 2019-ben?
2019-01-08 - Áfa, adózás, minimálbér, cafeteria, családi adókedvezmény, diákhitel – összegyűjtöttük a legfontosabb és a legtöbbeket érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Januártól 138 ezer helyett 149 ezer forint a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum pedig 180 500-ról 195 ezer forintra emelkedett.
 
A Munka törvénykönyve újabb módosításának hatályba lépésével 400-ra emelkedett a kiadható túlórák száma a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződésben szabályozva. A cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye. Mostantól havonta 20 ezer forint jár gyermekenként, ha az érintetteknek megvan az ehhez szükséges adóalapjuk.

A nyugdíjak 2,7 százalékkal növekedtek az év elejétől. Januártól 3500 forinttal, több mint havi 133 ezer forintra emelkedett az átlagnyugdíj. Folyatódik az öregségi nyugdíj korhatáremelése. Idén már 64 év a korhatár - a folyamat a 65. év eléréséig, 2020-ig tart -, idén az 1955-ben születettek mehetnek nyugdíjba. Az öregségi nyugdíjminimum továbbra is 28 500 forint marad.

Teljesen átalakul és szűkül a cafeteria-rendszer. Megszűnt az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlettámogatás és az Erzsébet-utalvány. A SZÉP-kártya marad. Több juttatás – például a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatás – adómentessége megszűnik. A sportrendezvényre, illetve kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló bérlet, belépő, valamint a könyvtári beiratkozási díj támogatása továbbra is adómentes juttatásnak minősül a minimálbér mértékéig.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők számára bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint. A továbbiakban lépcsőzetesen emelik 2022 januárjáig, az akkori minimálbér szintjére.

Diákhitel
Eddig soha nem látott alacsony szintre – az előző félévi 2,3 százalékról – 2,2 százalékra csökkentette a Diákhitel1 kamatát a Diákhitel Központ a 2019. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.

Adózás, vállalkozások
Január elsejétől megszűnik a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó, a hitelintézeti különadó és a kulturális adó. A baleseti a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad be.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók SZJA-ja 15 százalékra csökken.

A bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,20 százalékra esik.

Elkezdődik a 2003 óta élő egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetése. Ezt az adónemet már csak a 2019-es adóévre, tavaly december 20-ig történő bejelentéssel lehetett választani.

A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A legkisebb vállalkozások áfamentességének felső határa pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelkedik, amivel a kisvállalkozások mintegy 10 milliárd forintot spórolhatnak és megszabadulhatnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.

Több százezer egyéni vállalkozónak hozhat könnyebbséget, hogy számukra is elkészíti az adóhivatal a bevallási tervezetet.

A december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai enyhülnek, ugyanakkor a jelenlegi 1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik jövőre a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén kiróható pótlék mértéke.

Január 1-jétől közel 20 százalékkal nő a cégek, intézmények állami áramtarifája, és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakossági díjakat nem érinti.

Kissé csökkennek a cégek adminisztrációs feladatai. 2019-től már nem kell bejelenteniük az alkalmazottak végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.

Sokat spórolhatnak a vállalkozások, ha 2019 első napjától a készpénzes vásárlás helyett tartós bérlettel, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel szerzik be a személygépkocsikat. Az áfatörvény módosítása nyomán ugyanis egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése a céges autók bérleti, vagy adózási szempontból bérleti jellegűnek minősülő lízingdíjából.

Átlagosan 5,8 százalékkal nőnek a tehergépjárművek útdíjai, a legnagyobb mértékben, 6,60 Ft/km-rel a négytengelyes kocsik gyorsforgalmi úti haladása drágul.

Pénzügyek
Bár csak júliustól működik élesben az azonnali utalások rendszere, már megindultak az országos rendszertagi tesztek 2019 januárjában. E megoldás révén új korszak kezdődik a magyarországi fizetésben, mivel a tízmillió forint alatti lakossági átutalások azonnal - öt másodpercen belül - megérkeznek majd az egyik bankszámláról a másikra, a nap 24 órájában és a hét minden napján, ünnepnapokon is. A bankoknak kötelező a részvétel.

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Élelmiszer
18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az esl (hosszabban eltartható) és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója. A minisztérium szerint a mérséklés a fogyasztók számára a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent. Az áruházláncok a törvényi előírásokkal összhangban az áfacsökkentést teljes mértékben átadják a vásárlóknak. Ugyanakkor 20 százalékkal nő az úgynevezett egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok - például a cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok - termékadója.

Közlekedés
Minden autóst érint, hogy elindul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, így az eddigi papíralapú nyomtatvány, a kék-sárga néven ismert baleseti bejelentő mellett lehetőség lesz az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézésre. Az alkalmazás egy könnyen használható szerkesztő modult is tartalmaz, amelynek segítségével a felhasználók könnyen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát. A baleset típusának kiválasztása és a lokáció GPS-es meghatározása szintén hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez.
Januártól indul az úgynevezett járműszolgáltatási platform, amiben - a tesztüzem után - ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. A Belügyminisztérium ugyanis egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Ezentúl rendszám alapján elérhetővé válnak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti "előélete", és elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki jogcímigazolás és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti.

Autópálya
A tíznapos autópályamatricák árai tavaly október elsejétől változtak. A D1 kategóriára érvényes jogosultság 3500 forintért, az éves megyei matrica viszont változatlan áron, 5000 forintért vásárolható meg.

Horgászkártya
A jelenlegi, papír alapú igazolványt januártól felváltja a Magyar Horgászkártya, aminek segítségével fokozatosan elektronizálható a többi okmány, például az állami horgászjegy vagy a területi jegyek is. Mára a félmilliót közelíti a horgászok tábora.

Egészségügy
Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain januártól. A cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek, akik esetében ez indokolt.

Van, ami nem változik
Nem drágul a tömegközlekedés: a MÁV, a Volánok és a BKK is tartják a jelenleg tarifákat. A kormány döntése szerint a szemétdíj összege jövőre is változatlan marad.
Haladékot kaptak a kúttulajdonosok. Az eredeti határidő szerint ugyanis 2018. december 31-ig lehetett volna a több százezer engedély nélkül fúrt, ásott kutat legalizálni. A kormány végül az utolsó pillanatban 2020 végére tolta ki a határidőt.

Hosszú hétvégék 2019-ben
Bár nem lesz annyi hosszú hétvégénk, mint tavaly, összesen hétszer örülhetünk kettőnél több napos pihenőnek, sőt, egy kivételesen hosszú, hatnapos is vár ránk. Szombati munkanap pedig alig lesz idén.

A legközelebbi hosszú hétvége március 15-én jön, a nemzeti ünnep ugyanis péntekre esik, tehát 3 napig pihenhetünk majd. A húsvét április 21-22-re esik, és mivel nagypéntek is munkaszüneti nap, már 19-ével elindul a négy napos hétvége. Pünkösdhétfő június 10-én lesz. Augusztus 20-a keddre esik, így az államalapítás ünnepe négynapos hétvégét jelent. November elseje péntek lesz, így három napig nem kell dolgozni. A legkomolyabb pihenőre pedig az év végén számíthatunk. December 25-26. szerda és csütörtök, így a karácsonyt 24-ével és 27-e, pénteki pihenőnappal is megtoldják, aminek következtében rekord hosszúságú, hatnapos pihenést nyerünk. Május 1., október 23., és a jövő év január elseje is szerdára esik, így ekkor csak egy-egy napot pihenhetünk.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvégét augusztus 10-én, a hatnapos karácsonyi pihenést pedig december 7-én és 14-én kell majd ledolgozni.

AKTUÁLIS
2019-03-25 - Garázsépület áramellátása érdekében közterületbontást végez a Best-Vill 2000 Kft. az ELMŰ megbízásából Százhalombattán, az Erkel körúti garázssoron, a 45-50. közötti szakaszon.
2019-03-22 - Tanácskozást tart a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete március 28-án, csütörtökön 9 órától.
2019-03-22 - A Helyi Lokálpatrióták Egyesülete elítéli és elhatárolódik a városunkban történt erőszakos cselekményektől, különösen a minap történt politikai indíttatású erőszakos megnyilvánulásoktól. Az ilyen és ehhez hasonló erőszakos magatartás, más személyek szóbeli és fizikai bántalmazása, vagy fenyegetése.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló
2019-03-25
Amikor a népmesékben vándorról olvasunk, természetesnek vesszük, hogy bár konkrét cél nélkül indul el, tehát hajléktalan csavargó, csodás dolgok történnek vele.

Egységben az egész
2019-03-25
A Víz világnapja alkalmából közös városrész-takarításra gyűltek össze a városlakók a SZISZKI melletti játszótéren március 22-én, pénteken. Vezér Mihály polgármester az ÉSZKE tagjaival közösen tette rendbe az urbáriumi városrészt.

Qwan Ki Do
2019-03-25
Giam Su Jean Izidore Dziengue 7. Dangos mester tartott edzéseket a Magor Harcművészeti Egyesületben Százhalombattán.

Masters Judo - Nagymesteri fokozat Sarkadi Jánosnak
2019-03-25
Tizenhét ország 234 versenyzője vett részt a 21. alkalommal, Százhalombattán megrendezett Hungarian Masters Open bajnokságon március 23-24-én a Városi Sportcsarnokban.

Egészség és jóllét - Fenntarthatósági témahét az Eötvösben
2019-03-25
A méhészettől a függőségeken át a veszélyes hulladékokig számtalan érdekes témával, előadóval és foglalkozással találkoztak a gyerekek a Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskolában március 18-tól 23-ig. Az egész hetet az egészségnek, környezetvédelemnek és fenntarthatóságnak szentelték az intézményben.

Újdonságok a könyvtárban
2019-03-25
Johann Lippet: Ajtó a hátsó konyhához Edward Rutherfurd: London – Az ezerarcú, nyüzsgő város Anita Moorjani: Meghaltam, hogy önmagamra találjak Körner András: A magyar zsidó konyha Mindenkinek jár a család – Örökbe fogadó és nevelőszülők vallomásai Alma Katsu: Éhség Molnár T.

Kilencedszer kiváló a Forrás
2019-03-25
Kilencedik alkalommal szerezte meg a kiváló minősítést a Forrás Néptáncegyüttes Százhalombattán március 23-án.

SZISZKI-krónika
2019-03-25
Március 15.Fenntarthatósági Világnap

Mi kell egy finom olasz kávéhoz?
2019-03-25
Nagyon régi humán teória - mint a kotyogós kávéfőző -, hogy a tanulás folyamatos, a bölcsőtől a sírig tart.

Tehetségműhely-bemutató a Szivárvány oviban
2019-03-25
Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét bemutathattuk tehetséggondozó munkánkat az érdeklődő tanítóknak március 20-án.

Dalos kedvvel, játékosan
2019-03-25
Ismét vendégül látta a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket az Arany János iskola a "Nyitva van az Arany-kapu" soron következő foglalkozásán március 14-én.

Jönnek az okospadok
2019-03-22
Feltölti a telefont, négy méteres körzetben biztosít internetet, világít, adatokat gyűjt, nyáron hűti magát – ilyesmiket tud az okospad, amit hamarosan Százhalombatta több pontján is kipróbálhatunk.

Elutasítják a brutalitást és a megfélemlítést
2019-03-22
Megtámadták az egyik dunafüredi vendéglátóhely tulajdonosát és kollégáit Százhalombattán március 19-én. Az egyébként fegyverrel rendelkező elkövető eközben lelövéssel fenyegette meg a város polgármesterét és több önkormányzati képviselőt. Az egyik sértettet a mentők szállították kórházba. Az eset kapcsán tartott tájékoztatót Vezér Mihály március 20-án, képviselők, intézményvezetők, valamint a sajtómédiumok főszerkesztőinek jelenlétében.

Battára került a nyereményautó - Egyik percről a másikra lett milliomos
2019-03-21
A százhalombattai Göntér Katalin nyerte a Pöttyös Túró Rudi és a SPAR Magyarország közös promóciójának főnyereményét, a Volkswagen Beetle Cabriolet autót tavaly év végén.

Új betegszállító autó
2019-03-21
Új betegszállító kisbuszt adott át a százhalombattai önkormányzat március 20-án a Százhalom Egészségügyi Központban.  Az OPEL VIVARO-t dr. Berzéki Ferenc, a betegszállítást végző Promed Bt. vezetője vette át Vezér Mihály polgármestertől.

Mennek, futnak, győznek
2019-03-21
Kiugró eredmények és klasszisversenyzők – a márciust is ez jellemezte a Százhalombattai VUK SE triatlonszakosztályánál.

Teke - Vereség hazai pályán
2019-03-21
5:1 arányban alul maradtak a vendég Nagy T csapatával szemben a Battai Gurítók legutóbbi mérkőzésükön. A pontjukat Lehel Vilmos szerezte. Legközelebb március 28-án, csütörtökön, 17 órától játszanak a Golyószórók ellen a KlubSirályban. Várják szurkolóikat!

Oltások és szűrővizsgálatok
2019-03-21
A százhalombattai önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít a városban élő gyerekek egészségének megőrzésére és az egészségügyi problémák időben történő kiszűrésére. Önként vállalt feladatként támogatja az ingyenes oltásokat és óvodai szűrővizsgálatokat.

Íjászverseny
2019-03-19
Jó eredményeket értek el a helyi versenyzők az első százhalombattai teremíjászversenyen március 17-én.

Tisztelet a hősöknek
2019-03-19
"Nehéz kincs a szabadság, amelyért áldozatot kell hozni" – emelte ki Vezér Mihály polgármester a ’48-as forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én rendezett városi ünnepségen Százhalombattán.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.