2019. május 26. - Fülöp, Evelin napja
Szombat
Min:13°
Max:22°
Vasárnap
Min:10°
Max:23°
Hétfő
Min:15°
Max:21°
Kedd
Min:13°
Max:21°
Szerda
Min:10°
Max:15°
Szolgáltatás

Mire számítsunk 2019-ben?
2019-01-08 - Áfa, adózás, minimálbér, cafeteria, családi adókedvezmény, diákhitel – összegyűjtöttük a legfontosabb és a legtöbbeket érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Januártól 138 ezer helyett 149 ezer forint a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum pedig 180 500-ról 195 ezer forintra emelkedett.
 
A Munka törvénykönyve újabb módosításának hatályba lépésével 400-ra emelkedett a kiadható túlórák száma a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződésben szabályozva. A cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye. Mostantól havonta 20 ezer forint jár gyermekenként, ha az érintetteknek megvan az ehhez szükséges adóalapjuk.

A nyugdíjak 2,7 százalékkal növekedtek az év elejétől. Januártól 3500 forinttal, több mint havi 133 ezer forintra emelkedett az átlagnyugdíj. Folyatódik az öregségi nyugdíj korhatáremelése. Idén már 64 év a korhatár - a folyamat a 65. év eléréséig, 2020-ig tart -, idén az 1955-ben születettek mehetnek nyugdíjba. Az öregségi nyugdíjminimum továbbra is 28 500 forint marad.

Teljesen átalakul és szűkül a cafeteria-rendszer. Megszűnt az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlettámogatás és az Erzsébet-utalvány. A SZÉP-kártya marad. Több juttatás – például a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatás – adómentessége megszűnik. A sportrendezvényre, illetve kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló bérlet, belépő, valamint a könyvtári beiratkozási díj támogatása továbbra is adómentes juttatásnak minősül a minimálbér mértékéig.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők számára bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint. A továbbiakban lépcsőzetesen emelik 2022 januárjáig, az akkori minimálbér szintjére.

Diákhitel
Eddig soha nem látott alacsony szintre – az előző félévi 2,3 százalékról – 2,2 százalékra csökkentette a Diákhitel1 kamatát a Diákhitel Központ a 2019. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.

Adózás, vállalkozások
Január elsejétől megszűnik a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó, a hitelintézeti különadó és a kulturális adó. A baleseti a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad be.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók SZJA-ja 15 százalékra csökken.

A bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,20 százalékra esik.

Elkezdődik a 2003 óta élő egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetése. Ezt az adónemet már csak a 2019-es adóévre, tavaly december 20-ig történő bejelentéssel lehetett választani.

A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A legkisebb vállalkozások áfamentességének felső határa pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelkedik, amivel a kisvállalkozások mintegy 10 milliárd forintot spórolhatnak és megszabadulhatnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.

Több százezer egyéni vállalkozónak hozhat könnyebbséget, hogy számukra is elkészíti az adóhivatal a bevallási tervezetet.

A december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai enyhülnek, ugyanakkor a jelenlegi 1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik jövőre a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén kiróható pótlék mértéke.

Január 1-jétől közel 20 százalékkal nő a cégek, intézmények állami áramtarifája, és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakossági díjakat nem érinti.

Kissé csökkennek a cégek adminisztrációs feladatai. 2019-től már nem kell bejelenteniük az alkalmazottak végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.

Sokat spórolhatnak a vállalkozások, ha 2019 első napjától a készpénzes vásárlás helyett tartós bérlettel, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel szerzik be a személygépkocsikat. Az áfatörvény módosítása nyomán ugyanis egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése a céges autók bérleti, vagy adózási szempontból bérleti jellegűnek minősülő lízingdíjából.

Átlagosan 5,8 százalékkal nőnek a tehergépjárművek útdíjai, a legnagyobb mértékben, 6,60 Ft/km-rel a négytengelyes kocsik gyorsforgalmi úti haladása drágul.

Pénzügyek
Bár csak júliustól működik élesben az azonnali utalások rendszere, már megindultak az országos rendszertagi tesztek 2019 januárjában. E megoldás révén új korszak kezdődik a magyarországi fizetésben, mivel a tízmillió forint alatti lakossági átutalások azonnal - öt másodpercen belül - megérkeznek majd az egyik bankszámláról a másikra, a nap 24 órájában és a hét minden napján, ünnepnapokon is. A bankoknak kötelező a részvétel.

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Élelmiszer
18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az esl (hosszabban eltartható) és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója. A minisztérium szerint a mérséklés a fogyasztók számára a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent. Az áruházláncok a törvényi előírásokkal összhangban az áfacsökkentést teljes mértékben átadják a vásárlóknak. Ugyanakkor 20 százalékkal nő az úgynevezett egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok - például a cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok - termékadója.

Közlekedés
Minden autóst érint, hogy elindul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, így az eddigi papíralapú nyomtatvány, a kék-sárga néven ismert baleseti bejelentő mellett lehetőség lesz az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézésre. Az alkalmazás egy könnyen használható szerkesztő modult is tartalmaz, amelynek segítségével a felhasználók könnyen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát. A baleset típusának kiválasztása és a lokáció GPS-es meghatározása szintén hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez.
Januártól indul az úgynevezett járműszolgáltatási platform, amiben - a tesztüzem után - ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. A Belügyminisztérium ugyanis egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Ezentúl rendszám alapján elérhetővé válnak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti "előélete", és elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki jogcímigazolás és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti.

Autópálya
A tíznapos autópályamatricák árai tavaly október elsejétől változtak. A D1 kategóriára érvényes jogosultság 3500 forintért, az éves megyei matrica viszont változatlan áron, 5000 forintért vásárolható meg.

Horgászkártya
A jelenlegi, papír alapú igazolványt januártól felváltja a Magyar Horgászkártya, aminek segítségével fokozatosan elektronizálható a többi okmány, például az állami horgászjegy vagy a területi jegyek is. Mára a félmilliót közelíti a horgászok tábora.

Egészségügy
Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain januártól. A cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek, akik esetében ez indokolt.

Van, ami nem változik
Nem drágul a tömegközlekedés: a MÁV, a Volánok és a BKK is tartják a jelenleg tarifákat. A kormány döntése szerint a szemétdíj összege jövőre is változatlan marad.
Haladékot kaptak a kúttulajdonosok. Az eredeti határidő szerint ugyanis 2018. december 31-ig lehetett volna a több százezer engedély nélkül fúrt, ásott kutat legalizálni. A kormány végül az utolsó pillanatban 2020 végére tolta ki a határidőt.

Hosszú hétvégék 2019-ben
Bár nem lesz annyi hosszú hétvégénk, mint tavaly, összesen hétszer örülhetünk kettőnél több napos pihenőnek, sőt, egy kivételesen hosszú, hatnapos is vár ránk. Szombati munkanap pedig alig lesz idén.

A legközelebbi hosszú hétvége március 15-én jön, a nemzeti ünnep ugyanis péntekre esik, tehát 3 napig pihenhetünk majd. A húsvét április 21-22-re esik, és mivel nagypéntek is munkaszüneti nap, már 19-ével elindul a négy napos hétvége. Pünkösdhétfő június 10-én lesz. Augusztus 20-a keddre esik, így az államalapítás ünnepe négynapos hétvégét jelent. November elseje péntek lesz, így három napig nem kell dolgozni. A legkomolyabb pihenőre pedig az év végén számíthatunk. December 25-26. szerda és csütörtök, így a karácsonyt 24-ével és 27-e, pénteki pihenőnappal is megtoldják, aminek következtében rekord hosszúságú, hatnapos pihenést nyerünk. Május 1., október 23., és a jövő év január elseje is szerdára esik, így ekkor csak egy-egy napot pihenhetünk.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvégét augusztus 10-én, a hatnapos karácsonyi pihenést pedig december 7-én és 14-én kell majd ledolgozni.

1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-05-23 -
2019-05-20 -
2019-05-17 - Nyolc mázsa horogérett pontyot helyez ki a Benta-patakba a Dubics Tamás Horgász Egyesület Százhalombattán május 24-én, pénteken. A torkolat kivételével tilos horgászni a patakban 24-én reggel 8 órától 25-én, szombaton reggel 6 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Vasárnap kezdődik a kvízjáték
2019-05-24
Izgalmas, Százhalombatta múltjával és jelenével foglalkozó kvízjátékon játszhatnak a városlakók május 26-ától.

Versenyről versenyre futnak
2019-05-24
Szép eredményekkel tértek haza a SZVISE Atlétika szakosztályának sportolói az elmúlt időszak versenyeiről.

Diákolimpiát nyert a Kőrösi judokája
2019-05-23
Aranyérmet szerzett diák "A" korosztályban, -66 kilogrammban Engler Ádám, a Százhalombattai Körösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános iskola tanulója a Zalaegerszegen megrendezett judodiákolimpián május 18-án.  

Összbírói Értekezlet a Budapest Környéki Törvényszéken
2019-05-23
A Budapest Környéki Törvényszék (BKT) 2019. május 22-én Összbírói Értekezletet tartott, amelyet évértékelő sajtótájékoztató előzött meg.

Babacsomag az önkormányzattól
2019-05-22
Hamarosan elindul a hatmillió forint összértékű, szociális alapú babaprogram Százhalombattán. Az állami családbarát intézkedések kiegészítéseként – polgármesteri kezdeményezésre a születési támogatás is bekerült a város szociális ellátórendszerébe.

Battai érmek a kick-box világkupán
2019-05-22
Kisbajcsi Hajnalka ezüstérmet, Gál Edina pedig bronzérmet szerzett a budapesti kick-boksz világkupán május 16-18-án. A 25th Hungarian Kick-boxing World Cup 2019-en 39 ország, 284 csapat, 1 661 versenyző vett részt, tizenkét tatamin és három ringben zajlottak a küzdelmek.

Fel kell készülni a vízelvezetésre
2019-05-21
A betemetett esővízelvezető árkok visszaállítására és rendszeres karbantartására, valamint a társasházi épületek megfelelő vízszigetelésére hívta fel a figyelmet az önkormányzat az özönvízszerű esőzések kapcsán Százhalombattán. 

Ledönteni a falakat
2019-05-21
Nagy sikert aratott a Felhőjárók Mozdulatszínház a 29. alkalommal megrendezett Tartóshullám – Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Fesztiválon, amit április 30-a és május 4-e között rendeztek a Monostori Erődben, Komáromban.

Érmek a BVSC Kupáról
2019-05-21
Tíz versenyzővel képviseltette magát a Százhalombattai VUK SE Úszószakosztálya a XVIII. BVSC Kupa Nemzetközi Úszóversenyen május 19-20-án, Budapesten.

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben!
2019-05-21
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre.

Profi VB-re készülhet a battai triatlonos
2019-05-21
A professzionális mezőnyben indulhat a 70.3 világbajnokságon Eberhardt Annamária szeptember 7-én a franciaországi Nizzában. A Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Vietnamban rendezett 70.3 Ázsia-bajnokságon elért hetedik helyével teljesítette a kvótát az elmúlt hétvégén.

OMNYE a Benelux napsütésben
2019-05-20
Miközben az itthoniak áztak-fáztak a májusi "aranyesőzésben", az OMNYE 46 fős csoportja bejárta a németországi közép-Rajna vidéket és a Benelux országok legszebb városait.

Korai felismerés, egészséges fejlődés
2019-05-20
Három civil szervezet projektje közül messze a legtöbb szavazatot a Szülők Fóruma Egyesület "Tente, baba, tente" programja nyerte a százhalombattai nagyáruházban szervezett vásárlói voksoláson 2018 nyarán.

Rajt-célgyőzelem
2019-05-20
4 óra 20 perces idővel rajt-célgyőzelmet aratott féltávon Arany Gitta, a VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a grazi triatlonversenyen május 11-én. 

Újabb színházi bemutató
2019-05-20
Az élet kapuja címmel jelent meg Herczeg Ferenc nagyszabású történelmi regénye1920-ban, amely azt taglalja, hogy miért nem jött létre Európában a teljes keresztényi összefogás a török veszedelemmel szemben. A három alkalommal is Nobel-díjra jelölt regényt az Újszínház felkérésére a Százhalombattán élő Fazekas István írta színpadra.

Újdonságok a könyvtárban
2019-05-20
Jamagucsi Szango: Szamurájok hajnala Teresa Driscoll: Rajtad a szemem B.

Új környezetszépítő verseny
2019-05-20
Idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is versenyezni lehet Százhalombattán. Az országosan hetedik éve meghirdetett programra Vezér Mihály polgármester hívta fel a városlakók figyelmét a négy helyszínen megrendezett virágosztáson május 16-17-én.

Fontos győzelem
2019-05-20
5:3 arányban nyert a VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Szigethalom együttese ellen május 19-én.

Csúcsdöntögetők
2019-05-20
Két új országos csúcsot is úszott a  dr. Huszár Tibor, Kőhalmi András, Tóth Csaba, Tóth György összeállítású férfi váltó a hétvégén  Ausztriában megrendezett nemzetköz szenior úszóversenyen.

Gyémántminősítések az országos versenyen
2019-05-20
Minden százhalombattai csoport és szólista a legkiválóbb minősítésben, Gyémánt Dalosmadár Díjban részesült az Országos Pünkösdi Népdalünnepen május 17-én, Tökölön.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.