2019. augusztus 22. - Menyhért napja
Szerda
Min:18°
Max:18°
Csütörtök
Min:15°
Max:24°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:19°
Max:31°
Vasárnap
Min:20°
Max:31°
Szolgáltatás

Mire számítsunk 2019-ben?
2019-01-08 - Áfa, adózás, minimálbér, cafeteria, családi adókedvezmény, diákhitel – összegyűjtöttük a legfontosabb és a legtöbbeket érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Januártól 138 ezer helyett 149 ezer forint a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum pedig 180 500-ról 195 ezer forintra emelkedett.
 
A Munka törvénykönyve újabb módosításának hatályba lépésével 400-ra emelkedett a kiadható túlórák száma a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződésben szabályozva. A cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye. Mostantól havonta 20 ezer forint jár gyermekenként, ha az érintetteknek megvan az ehhez szükséges adóalapjuk.

A nyugdíjak 2,7 százalékkal növekedtek az év elejétől. Januártól 3500 forinttal, több mint havi 133 ezer forintra emelkedett az átlagnyugdíj. Folyatódik az öregségi nyugdíj korhatáremelése. Idén már 64 év a korhatár - a folyamat a 65. év eléréséig, 2020-ig tart -, idén az 1955-ben születettek mehetnek nyugdíjba. Az öregségi nyugdíjminimum továbbra is 28 500 forint marad.

Teljesen átalakul és szűkül a cafeteria-rendszer. Megszűnt az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlettámogatás és az Erzsébet-utalvány. A SZÉP-kártya marad. Több juttatás – például a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatás – adómentessége megszűnik. A sportrendezvényre, illetve kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló bérlet, belépő, valamint a könyvtári beiratkozási díj támogatása továbbra is adómentes juttatásnak minősül a minimálbér mértékéig.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők számára bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint. A továbbiakban lépcsőzetesen emelik 2022 januárjáig, az akkori minimálbér szintjére.

Diákhitel
Eddig soha nem látott alacsony szintre – az előző félévi 2,3 százalékról – 2,2 százalékra csökkentette a Diákhitel1 kamatát a Diákhitel Központ a 2019. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.

Adózás, vállalkozások
Január elsejétől megszűnik a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó, a hitelintézeti különadó és a kulturális adó. A baleseti a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad be.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók SZJA-ja 15 százalékra csökken.

A bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,20 százalékra esik.

Elkezdődik a 2003 óta élő egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetése. Ezt az adónemet már csak a 2019-es adóévre, tavaly december 20-ig történő bejelentéssel lehetett választani.

A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A legkisebb vállalkozások áfamentességének felső határa pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelkedik, amivel a kisvállalkozások mintegy 10 milliárd forintot spórolhatnak és megszabadulhatnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.

Több százezer egyéni vállalkozónak hozhat könnyebbséget, hogy számukra is elkészíti az adóhivatal a bevallási tervezetet.

A december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai enyhülnek, ugyanakkor a jelenlegi 1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik jövőre a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén kiróható pótlék mértéke.

Január 1-jétől közel 20 százalékkal nő a cégek, intézmények állami áramtarifája, és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakossági díjakat nem érinti.

Kissé csökkennek a cégek adminisztrációs feladatai. 2019-től már nem kell bejelenteniük az alkalmazottak végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.

Sokat spórolhatnak a vállalkozások, ha 2019 első napjától a készpénzes vásárlás helyett tartós bérlettel, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel szerzik be a személygépkocsikat. Az áfatörvény módosítása nyomán ugyanis egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése a céges autók bérleti, vagy adózási szempontból bérleti jellegűnek minősülő lízingdíjából.

Átlagosan 5,8 százalékkal nőnek a tehergépjárművek útdíjai, a legnagyobb mértékben, 6,60 Ft/km-rel a négytengelyes kocsik gyorsforgalmi úti haladása drágul.

Pénzügyek
Bár csak júliustól működik élesben az azonnali utalások rendszere, már megindultak az országos rendszertagi tesztek 2019 januárjában. E megoldás révén új korszak kezdődik a magyarországi fizetésben, mivel a tízmillió forint alatti lakossági átutalások azonnal - öt másodpercen belül - megérkeznek majd az egyik bankszámláról a másikra, a nap 24 órájában és a hét minden napján, ünnepnapokon is. A bankoknak kötelező a részvétel.

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Élelmiszer
18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az esl (hosszabban eltartható) és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója. A minisztérium szerint a mérséklés a fogyasztók számára a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent. Az áruházláncok a törvényi előírásokkal összhangban az áfacsökkentést teljes mértékben átadják a vásárlóknak. Ugyanakkor 20 százalékkal nő az úgynevezett egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok - például a cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok - termékadója.

Közlekedés
Minden autóst érint, hogy elindul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, így az eddigi papíralapú nyomtatvány, a kék-sárga néven ismert baleseti bejelentő mellett lehetőség lesz az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézésre. Az alkalmazás egy könnyen használható szerkesztő modult is tartalmaz, amelynek segítségével a felhasználók könnyen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát. A baleset típusának kiválasztása és a lokáció GPS-es meghatározása szintén hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez.
Januártól indul az úgynevezett járműszolgáltatási platform, amiben - a tesztüzem után - ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. A Belügyminisztérium ugyanis egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Ezentúl rendszám alapján elérhetővé válnak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti "előélete", és elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki jogcímigazolás és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti.

Autópálya
A tíznapos autópályamatricák árai tavaly október elsejétől változtak. A D1 kategóriára érvényes jogosultság 3500 forintért, az éves megyei matrica viszont változatlan áron, 5000 forintért vásárolható meg.

Horgászkártya
A jelenlegi, papír alapú igazolványt januártól felváltja a Magyar Horgászkártya, aminek segítségével fokozatosan elektronizálható a többi okmány, például az állami horgászjegy vagy a területi jegyek is. Mára a félmilliót közelíti a horgászok tábora.

Egészségügy
Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain januártól. A cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek, akik esetében ez indokolt.

Van, ami nem változik
Nem drágul a tömegközlekedés: a MÁV, a Volánok és a BKK is tartják a jelenleg tarifákat. A kormány döntése szerint a szemétdíj összege jövőre is változatlan marad.
Haladékot kaptak a kúttulajdonosok. Az eredeti határidő szerint ugyanis 2018. december 31-ig lehetett volna a több százezer engedély nélkül fúrt, ásott kutat legalizálni. A kormány végül az utolsó pillanatban 2020 végére tolta ki a határidőt.

Hosszú hétvégék 2019-ben
Bár nem lesz annyi hosszú hétvégénk, mint tavaly, összesen hétszer örülhetünk kettőnél több napos pihenőnek, sőt, egy kivételesen hosszú, hatnapos is vár ránk. Szombati munkanap pedig alig lesz idén.

A legközelebbi hosszú hétvége március 15-én jön, a nemzeti ünnep ugyanis péntekre esik, tehát 3 napig pihenhetünk majd. A húsvét április 21-22-re esik, és mivel nagypéntek is munkaszüneti nap, már 19-ével elindul a négy napos hétvége. Pünkösdhétfő június 10-én lesz. Augusztus 20-a keddre esik, így az államalapítás ünnepe négynapos hétvégét jelent. November elseje péntek lesz, így három napig nem kell dolgozni. A legkomolyabb pihenőre pedig az év végén számíthatunk. December 25-26. szerda és csütörtök, így a karácsonyt 24-ével és 27-e, pénteki pihenőnappal is megtoldják, aminek következtében rekord hosszúságú, hatnapos pihenést nyerünk. Május 1., október 23., és a jövő év január elseje is szerdára esik, így ekkor csak egy-egy napot pihenhetünk.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvégét augusztus 10-én, a hatnapos karácsonyi pihenést pedig december 7-én és 14-én kell majd ledolgozni.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.