2019. augusztus 24. - Bertalan napja
Szombat
Min:21°
Max:24°
Vasárnap
Min:20°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Riport

Ami kötelező, az nem önkéntes - írta: CK
2018-10-16 - Rossz felé terelgetjük a gyerekeket az érettségi előtti kötelező önkéntességgel – vélekedik Szigetvári József, a Summerfest alapító igazgatója, Százhalombatta legnagyobb önkéntes közösségének életre hívója. Szerinte a valódi önkéntesség jelenléte és színvonala a társadalmak fejlettségét jelzi. 
Tíz napos kínai turnén vett részt az Ifjúforrás Táncegyüttes október elején. A 14-16 éves fiatalok számára ez volt az első igazi turné a művészeti csoporttal. A néptáncosok felléptek a tangshani egyetemen, Kína államalapításának hivatalos rendezvényein Pekingben, a Madárfészek elnevezésű olimpiai stadion előtti színpadon, ezután a 2022-es téli olimpia helyszínére utaztak, és több élő közvetítésben láthatták őket a kínai nézők milliói. Óriási élményt jelentett számukra, hogy egy napig sérült gyerekekkel foglalkozhattak a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben, jártak a nagy falon, sőt, egy igazi kínai esküvőbe is belekeveredtek a tangshani hotelben, ahol laktak.

A szertartás első részén népviseletet, a másodikon klasszikus fehér-feketét viselt a jegyespár. A százhalombattai néptáncosok mennyasszonykísérő népdalokat énekeltek, sőt, meg is táncoltatták az ifjú arát, majd lelkesen kapkodták a borítékokat, amiket a ceremónia részeként dobált a házaspár. Utóbb nagy meglepetésre kisebb értékű papírpénzt találtak bennük.

A Forrás először 2016-ban járt Kínában, ahol nagyon jó kapcsolatokat sikerült kiépíteni a pekingi Magyar Kulturális Intézettel és Buslig Szonja igazgatóval. Tavaly a kínai gyermek kulturális központ átadására, idén pedig az "aranyhétre" kaptak meghívást. Az időszak a kínai államalapítás október 1-jei évfordulójához kapcsolódik, jellemzője, hogy az egész országban felpezsdül a turizmus.

Az együttműködés keretében a tavalyi Summerfest alatt zenei, idén pedig tíz napos kortárs tánckurzust tartottak városunkban kínai és közép-európai hallgatók részére, nemzetközi mesterek közreműködésével.

Szigetvári József elmondta, kínai utazásuk és fellépéseik során feltűnt neki, hogy minden rendezvényhelyszínen egyenpólós önkéntesek segítették a programok, a vendéglátás gördülékenységét. Úgy gondolja, fontos lenne, hogy - miként az ázsiai országban látta -, itthon is országos szövetségbe tömörüljenek az önkéntes szervezetek, mert így kölcsönösen segíthetnék egymást a kommunikációban, az érdekképviseletben, társadalmi elismertségük erősítésében. Úgy véli, nem jó irány az önkéntesség kötelezővé tétele, mert a fiataloknak belső motiváció alapján kellene megismerkedni az önzetlen segítség érzésével, kultúrájával, úgy hogy azért – a klasszikus önkéntesség esetén - az erkölcsi elismerésen túl semmi sem jár. A hazai kötelező 50 óra mindezt lebontja, az előírás miatt a fiatalok ellenérzéssel fogadják a feladatot, amit a többségük nem megélni, hanem bárhol, bármi áron letudni akarja. A klasszikus önkéntes nem az órák számát nézi, hanem a feladat ellátását tartja fontosnak, míg az ötven órások "lelkesedése, elkötelezettsége" menet közben is kevés a motiválatlanság miatt, de az ötvenedik óra után még az is elmúlik.  A rendeletalkotók szándéka - miszerint az ötven óra alatt majd feltámad az önkéntes munka iránti érdeklődés - egyáltalán nem teljesül, sőt még azok kedvét is elveszi, akik valóban önkénteskedni szeretnének. Minderről fontos lenne országos szinten beszélni, mert félő, hogy az "ötven órás" program következtében olyan generációk nőnek fel, amelyek a klasszikus önkénteskedéstől elzárkóznak majd.
Százhalombattán évek óta támogatják a Summerfest lebonyolítását az Önkéntes Ördögök, akik mára vonzó közösséggé kovácsolódtak. A pozitív folyamatra az ő esetükben sincsenek jó hatással a muszájból csatlakozók.

Az idén 25 éves fesztivál közreműködőit, így az önkénteseket is dunai sétahajózással, gálaműsorral és vacsorával köszöntötték a szervezők október 7-én. A találkozó a szintén 25 éves Nemzeti Kulturális Alap jubileumi programsorozata keretében valósult meg. Közel százhúszan vettek részt a Summerfesthez képest jóval csendesebb, de családias hangulatú sétahajózáson, majd a rendezvényközpontban került sor a HTV fesztiválfilmjének megtekintésére és az elismerő oklevelek átadására, amit vacsora követett. Emléklappal tüntették ki többek között a százhalombattai Csordás és Szabó családot, akik az elmúlt 25 évben minden nyáron fogadtak Summerfest-vendégeket. Szigetvári József hangsúlyozta: ők nem csak helyi, hanem országos szinten is kiemelkedő példát mutatnak valódi önkéntességből.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.