2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:26°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Riport

Ami kötelező, az nem önkéntes - írta: CK
2018-10-16 - Rossz felé terelgetjük a gyerekeket az érettségi előtti kötelező önkéntességgel – vélekedik Szigetvári József, a Summerfest alapító igazgatója, Százhalombatta legnagyobb önkéntes közösségének életre hívója. Szerinte a valódi önkéntesség jelenléte és színvonala a társadalmak fejlettségét jelzi. 
Tíz napos kínai turnén vett részt az Ifjúforrás Táncegyüttes október elején. A 14-16 éves fiatalok számára ez volt az első igazi turné a művészeti csoporttal. A néptáncosok felléptek a tangshani egyetemen, Kína államalapításának hivatalos rendezvényein Pekingben, a Madárfészek elnevezésű olimpiai stadion előtti színpadon, ezután a 2022-es téli olimpia helyszínére utaztak, és több élő közvetítésben láthatták őket a kínai nézők milliói. Óriási élményt jelentett számukra, hogy egy napig sérült gyerekekkel foglalkozhattak a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben, jártak a nagy falon, sőt, egy igazi kínai esküvőbe is belekeveredtek a tangshani hotelben, ahol laktak.

A szertartás első részén népviseletet, a másodikon klasszikus fehér-feketét viselt a jegyespár. A százhalombattai néptáncosok mennyasszonykísérő népdalokat énekeltek, sőt, meg is táncoltatták az ifjú arát, majd lelkesen kapkodták a borítékokat, amiket a ceremónia részeként dobált a házaspár. Utóbb nagy meglepetésre kisebb értékű papírpénzt találtak bennük.

A Forrás először 2016-ban járt Kínában, ahol nagyon jó kapcsolatokat sikerült kiépíteni a pekingi Magyar Kulturális Intézettel és Buslig Szonja igazgatóval. Tavaly a kínai gyermek kulturális központ átadására, idén pedig az "aranyhétre" kaptak meghívást. Az időszak a kínai államalapítás október 1-jei évfordulójához kapcsolódik, jellemzője, hogy az egész országban felpezsdül a turizmus.

Az együttműködés keretében a tavalyi Summerfest alatt zenei, idén pedig tíz napos kortárs tánckurzust tartottak városunkban kínai és közép-európai hallgatók részére, nemzetközi mesterek közreműködésével.

Szigetvári József elmondta, kínai utazásuk és fellépéseik során feltűnt neki, hogy minden rendezvényhelyszínen egyenpólós önkéntesek segítették a programok, a vendéglátás gördülékenységét. Úgy gondolja, fontos lenne, hogy - miként az ázsiai országban látta -, itthon is országos szövetségbe tömörüljenek az önkéntes szervezetek, mert így kölcsönösen segíthetnék egymást a kommunikációban, az érdekképviseletben, társadalmi elismertségük erősítésében. Úgy véli, nem jó irány az önkéntesség kötelezővé tétele, mert a fiataloknak belső motiváció alapján kellene megismerkedni az önzetlen segítség érzésével, kultúrájával, úgy hogy azért – a klasszikus önkéntesség esetén - az erkölcsi elismerésen túl semmi sem jár. A hazai kötelező 50 óra mindezt lebontja, az előírás miatt a fiatalok ellenérzéssel fogadják a feladatot, amit a többségük nem megélni, hanem bárhol, bármi áron letudni akarja. A klasszikus önkéntes nem az órák számát nézi, hanem a feladat ellátását tartja fontosnak, míg az ötven órások "lelkesedése, elkötelezettsége" menet közben is kevés a motiválatlanság miatt, de az ötvenedik óra után még az is elmúlik.  A rendeletalkotók szándéka - miszerint az ötven óra alatt majd feltámad az önkéntes munka iránti érdeklődés - egyáltalán nem teljesül, sőt még azok kedvét is elveszi, akik valóban önkénteskedni szeretnének. Minderről fontos lenne országos szinten beszélni, mert félő, hogy az "ötven órás" program következtében olyan generációk nőnek fel, amelyek a klasszikus önkénteskedéstől elzárkóznak majd.
Százhalombattán évek óta támogatják a Summerfest lebonyolítását az Önkéntes Ördögök, akik mára vonzó közösséggé kovácsolódtak. A pozitív folyamatra az ő esetükben sincsenek jó hatással a muszájból csatlakozók.

Az idén 25 éves fesztivál közreműködőit, így az önkénteseket is dunai sétahajózással, gálaműsorral és vacsorával köszöntötték a szervezők október 7-én. A találkozó a szintén 25 éves Nemzeti Kulturális Alap jubileumi programsorozata keretében valósult meg. Közel százhúszan vettek részt a Summerfesthez képest jóval csendesebb, de családias hangulatú sétahajózáson, majd a rendezvényközpontban került sor a HTV fesztiválfilmjének megtekintésére és az elismerő oklevelek átadására, amit vacsora követett. Emléklappal tüntették ki többek között a százhalombattai Csordás és Szabó családot, akik az elmúlt 25 évben minden nyáron fogadtak Summerfest-vendégeket. Szigetvári József hangsúlyozta: ők nem csak helyi, hanem országos szinten is kiemelkedő példát mutatnak valódi önkéntességből.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.