2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Riport

Ami kötelező, az nem önkéntes - írta: CK
2018-10-16 - Rossz felé terelgetjük a gyerekeket az érettségi előtti kötelező önkéntességgel – vélekedik Szigetvári József, a Summerfest alapító igazgatója, Százhalombatta legnagyobb önkéntes közösségének életre hívója. Szerinte a valódi önkéntesség jelenléte és színvonala a társadalmak fejlettségét jelzi. 
Tíz napos kínai turnén vett részt az Ifjúforrás Táncegyüttes október elején. A 14-16 éves fiatalok számára ez volt az első igazi turné a művészeti csoporttal. A néptáncosok felléptek a tangshani egyetemen, Kína államalapításának hivatalos rendezvényein Pekingben, a Madárfészek elnevezésű olimpiai stadion előtti színpadon, ezután a 2022-es téli olimpia helyszínére utaztak, és több élő közvetítésben láthatták őket a kínai nézők milliói. Óriási élményt jelentett számukra, hogy egy napig sérült gyerekekkel foglalkozhattak a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben, jártak a nagy falon, sőt, egy igazi kínai esküvőbe is belekeveredtek a tangshani hotelben, ahol laktak.

A szertartás első részén népviseletet, a másodikon klasszikus fehér-feketét viselt a jegyespár. A százhalombattai néptáncosok mennyasszonykísérő népdalokat énekeltek, sőt, meg is táncoltatták az ifjú arát, majd lelkesen kapkodták a borítékokat, amiket a ceremónia részeként dobált a házaspár. Utóbb nagy meglepetésre kisebb értékű papírpénzt találtak bennük.

A Forrás először 2016-ban járt Kínában, ahol nagyon jó kapcsolatokat sikerült kiépíteni a pekingi Magyar Kulturális Intézettel és Buslig Szonja igazgatóval. Tavaly a kínai gyermek kulturális központ átadására, idén pedig az "aranyhétre" kaptak meghívást. Az időszak a kínai államalapítás október 1-jei évfordulójához kapcsolódik, jellemzője, hogy az egész országban felpezsdül a turizmus.

Az együttműködés keretében a tavalyi Summerfest alatt zenei, idén pedig tíz napos kortárs tánckurzust tartottak városunkban kínai és közép-európai hallgatók részére, nemzetközi mesterek közreműködésével.

Szigetvári József elmondta, kínai utazásuk és fellépéseik során feltűnt neki, hogy minden rendezvényhelyszínen egyenpólós önkéntesek segítették a programok, a vendéglátás gördülékenységét. Úgy gondolja, fontos lenne, hogy - miként az ázsiai országban látta -, itthon is országos szövetségbe tömörüljenek az önkéntes szervezetek, mert így kölcsönösen segíthetnék egymást a kommunikációban, az érdekképviseletben, társadalmi elismertségük erősítésében. Úgy véli, nem jó irány az önkéntesség kötelezővé tétele, mert a fiataloknak belső motiváció alapján kellene megismerkedni az önzetlen segítség érzésével, kultúrájával, úgy hogy azért – a klasszikus önkéntesség esetén - az erkölcsi elismerésen túl semmi sem jár. A hazai kötelező 50 óra mindezt lebontja, az előírás miatt a fiatalok ellenérzéssel fogadják a feladatot, amit a többségük nem megélni, hanem bárhol, bármi áron letudni akarja. A klasszikus önkéntes nem az órák számát nézi, hanem a feladat ellátását tartja fontosnak, míg az ötven órások "lelkesedése, elkötelezettsége" menet közben is kevés a motiválatlanság miatt, de az ötvenedik óra után még az is elmúlik.  A rendeletalkotók szándéka - miszerint az ötven óra alatt majd feltámad az önkéntes munka iránti érdeklődés - egyáltalán nem teljesül, sőt még azok kedvét is elveszi, akik valóban önkénteskedni szeretnének. Minderről fontos lenne országos szinten beszélni, mert félő, hogy az "ötven órás" program következtében olyan generációk nőnek fel, amelyek a klasszikus önkénteskedéstől elzárkóznak majd.
Százhalombattán évek óta támogatják a Summerfest lebonyolítását az Önkéntes Ördögök, akik mára vonzó közösséggé kovácsolódtak. A pozitív folyamatra az ő esetükben sincsenek jó hatással a muszájból csatlakozók.

Az idén 25 éves fesztivál közreműködőit, így az önkénteseket is dunai sétahajózással, gálaműsorral és vacsorával köszöntötték a szervezők október 7-én. A találkozó a szintén 25 éves Nemzeti Kulturális Alap jubileumi programsorozata keretében valósult meg. Közel százhúszan vettek részt a Summerfesthez képest jóval csendesebb, de családias hangulatú sétahajózáson, majd a rendezvényközpontban került sor a HTV fesztiválfilmjének megtekintésére és az elismerő oklevelek átadására, amit vacsora követett. Emléklappal tüntették ki többek között a százhalombattai Csordás és Szabó családot, akik az elmúlt 25 évben minden nyáron fogadtak Summerfest-vendégeket. Szigetvári József hangsúlyozta: ők nem csak helyi, hanem országos szinten is kiemelkedő példát mutatnak valódi önkéntességből.

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.