2019. március 25. - Irén napja
Vasárnap
Min:5°
Max:17°
Hétfő
Min:7°
Max:12°
Kedd
Min:5°
Max:11°
Szerda
Min:2°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:11°
Kultúra, Oktatás

Könyv, könyv, könyv, zene - írta: László Anikó
2018-06-20 - Az idén is eljött az a júniusi péntek reggel, amikor olvasókkal telt meg a Szent István tér. Harmadik alkalommal szervezett könyvünnepet a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár június 8-án.
Ezúttal óvodások is részt vettek a "Dobj el mindent, és olvass!" akcióban. Részben magukkal hozott, részben a könyvtár által biztosított könyveket lapozgattak összebújva a főtér közepén. Körben az általános iskolások ültek, a zenepavilont a középiskolások lepték el. A tíz perces olvasást Vezér Mihály köszöntője és szavalata vezette be, majd Kovács Marianna, a könyvtár igazgatója indította el. Az elmélyült csendet hirtelen felharsanó szaxofonszólam törte meg: bevonult a Langaléta Garabonciások csapata. A gólyalábas legények meglepték, megmozgatták és megnevettették az olvasásra egybegyűlteket.

A könyvünnep ezután a gyermekkönyvtárban folytatódott, ahol Fazekas Csilla tartott Ringató-foglalkozást. Néhány kismama és kisbaba már megtapasztalta, hogy a gyerekkönyvtár – a játékok, játszószőnyeg, babzsákok mellett – számtalan babáknak való könyvet – leporellókat, lapozókat – is kínál az olvasni még nem tudóknak is, a szülők pedig gyerekneveléssel és gondozással kapcsolatos kiadványokat találnak. Az idei könyvünnepre jelent meg a Városi Védőnői Szolgálattal közösen összeállított Könyvkelengye második száma. Ebben a gyermekvállalás gondolatától a baba három éves koráig terjedő időszakra találhatnak szak- és szépirodalmi ajánlatot az érdeklődők. A találkozás eredménye: jónéhány egy év alatti beiratkozott olvasóval gazdagodott a könyvtár.

A délután rendkívüli irodalomórával kezdődött. Véghelyi Balázs helyi költőként, íróként, kiadótulajdonosként tétel a százhalombattai érettségizők tananyagában. Ezúttal az Arany János gimnázium kilencedikeseivel találkozott, akik megismerkedhettek a különböző versformákkal, ritmusokkal és rímekkel, kortárs versekkel. Az előadó legújabb kötetéből, az Üzenet érkezett című válogatásból is bemutatott néhány darabot. Az óra rendkívüli hangulatáról az előadóterem felől felharsanó nagy nevetések és elmélyült csöndek árulkodtak.

A Battai Könyvünnep az országos Ünnepi Könyvhét százhalombattai helyszíne. A 14 órakor kezdődő könyvvásár célja idén is az volt, hogy találkozhassanak a helyi és környékbeli szerzők, valamint helyben élhessék meg a könyvhét hangulatát a városlakók, vagyis ismerkedjenek a helyi alkotókkal és műveikkel, valamint az országos kiadók friss ajánlatából is feltölthessék könyvespolcaikat. Az írók, költők baráti találkozója harmadik alkalommal is jó hangulatban, sok beszélgetéssel telt. Az új könyvek iránti vásárlókedv, a lehetőség széles körű felismerése azonban még várat magára.

A napot a Liszt Ferenc Vegyeskar alapításának 45. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitója zárta. A július végéig látogatható tárlaton a Városi Archívum anyagából, illetve egykori kórustagok magángyűjteményéből származó kézzel készített, egyedi plakátok, meghívótervek és meghívók, jegyzetekkel ellátott aprónyomtatványok láthatók. A megnyitón Takács Péter elevenítette fel a kezdeteket, és foglalta össze az azóta eltelt időszakot. A régi és jelenlegi kórustagok élénk beszélgetésekben idézték fel emlékeiket, és természetesen nem maradhatott el az éneklés sem, ami a 3. Battai Könyvünnep méltó befejezéseként bezengte a könyvtár minden sarkát. (Fotó: Pap Miklós, HBVK)


AKTUÁLIS
2019-03-22 - Tanácskozást tart a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete március 28-án, csütörtökön 9 órától.
2019-03-22 - A Helyi Lokálpatrióták Egyesülete elítéli és elhatárolódik a városunkban történt erőszakos cselekményektől, különösen a minap történt politikai indíttatású erőszakos megnyilvánulásoktól. Az ilyen és ehhez hasonló erőszakos magatartás, más személyek szóbeli és fizikai bántalmazása, vagy fenyegetése.
2019-03-20 - A Nagytétény-Diósd – Pusztaszabolcs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40a Budapest – Pusztaszabolcs [– Dunaújváros] vasútvonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek április 1-től 18-ig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Jönnek az okospadok
2019-03-22
Feltölti a telefont, négy méteres körzetben biztosít internetet, világít, adatokat gyűjt, nyáron hűti magát – ilyesmiket tud az okospad, amit hamarosan Százhalombatta több pontján is kipróbálhatunk.

Elutasítják a brutalitást és a megfélemlítést
2019-03-22
Megtámadták az egyik dunafüredi vendéglátóhely tulajdonosát és kollégáit Százhalombattán március 19-én. Az egyébként fegyverrel rendelkező elkövető eközben lelövéssel fenyegette meg a város polgármesterét és több önkormányzati képviselőt. Az egyik sértettet a mentők szállították kórházba. Az eset kapcsán tartott tájékoztatót Vezér Mihály március 20-án, képviselők, intézményvezetők, valamint a sajtómédiumok főszerkesztőinek jelenlétében.

Battára került a nyereményautó - Egyik percről a másikra lett milliomos
2019-03-21
A százhalombattai Göntér Katalin nyerte a Pöttyös Túró Rudi és a SPAR Magyarország közös promóciójának főnyereményét, a Volkswagen Beetle Cabriolet autót tavaly év végén.

Új betegszállító autó
2019-03-21
Új betegszállító kisbuszt adott át a százhalombattai önkormányzat március 20-án a Százhalom Egészségügyi Központban.  Az OPEL VIVARO-t dr. Berzéki Ferenc, a betegszállítást végző Promed Bt. vezetője vette át Vezér Mihály polgármestertől.

Mennek, futnak, győznek
2019-03-21
Kiugró eredmények és klasszisversenyzők – a márciust is ez jellemezte a Százhalombattai VUK SE triatlonszakosztályánál.

Teke - Vereség hazai pályán
2019-03-21
5:1 arányban alul maradtak a vendég Nagy T csapatával szemben a Battai Gurítók legutóbbi mérkőzésükön. A pontjukat Lehel Vilmos szerezte. Legközelebb március 28-án, csütörtökön, 17 órától játszanak a Golyószórók ellen a KlubSirályban. Várják szurkolóikat!

Oltások és szűrővizsgálatok
2019-03-21
A százhalombattai önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít a városban élő gyerekek egészségének megőrzésére és az egészségügyi problémák időben történő kiszűrésére. Önként vállalt feladatként támogatja az ingyenes oltásokat és óvodai szűrővizsgálatokat.

Íjászverseny
2019-03-19
Jó eredményeket értek el a helyi versenyzők az első százhalombattai teremíjászversenyen március 17-én.

Tisztelet a hősöknek
2019-03-19
"Nehéz kincs a szabadság, amelyért áldozatot kell hozni" – emelte ki Vezér Mihály polgármester a ’48-as forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én rendezett városi ünnepségen Százhalombattán.

Szemészeti szűrés az ovikban
2019-03-19
Az idei évben is teljes körű szemészeti szűrővizsgálatot szervez az önkormányzat a szeptemberben iskolát kezdő gyerekek számára Százhalombattán.

Új sportpálya a Kőrösiben
2019-03-19
Hamarosan elkészül a százhalombattai Kőrösi sportiskola új kézilabda-, illetve focipályája, amelyet közel egy hónapja kezdtek építeni az iskola udvarán a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásából.

Zöld szív
2019-03-19
Kiemelkedően szerepeltek a százhalombattai Pitypangos Óvoda növendékei a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom 30. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázaton.

Több mint 25 ezer zseton
2019-03-19
Négyszázezer forintos adományt nyert a Százhalombattai Szivárvány Óvoda a Tesco civil szervezeteket és intézményeket támogató pályázatán.

Szemétszedés az Urbáriumban
2019-03-19
Szemétszedésre várja a városrész lakóit a víz világnapja alkalmából Vezér Mihály polgármester, Urbárium települési képviselője március 22-én, pénteken 14 órától.

Új vezető az Idősek Otthonában
2019-03-19
Pentz Istvánné megbízott szervezeti egység vezető látja el az Idősek Otthona, valamint az Időskorúak Gondozóháza szakmai felügyeletét február 23-ától. Az új vezető megbízása egy évre szól.

Zöld szíves óvoda- zöld szíves óvodásokkal
2019-03-19
Örömmel tájékoztatok minden kedves érdeklődő olvasót az alábbi sikereinkről.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek
2019-03-18
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Kimaxolta Békéscsabát
2019-03-18
Hét számból hetet nyert meg a XXII. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen Horváth Csenge, a Százhalombattai VUK SE úszója március 16-17-én Békéscsabán.

Közbiztonsági gyermekrajzpályázat
2019-03-18
"Veszélyesnek látom" címmel hirdettek alkotói versenyt az Érdi Rendőrkapitányság, a kataszrófavédelmi kirendeltség, az önkormányzat, ifjúsági önkormányzat, valamint tankerületi központ együttműködésében a kapitányság illetékességi területén élő diákok számára.

Modellezés - Totális elsőség az Észak Adria Trófea Kupán
2019-03-18
Forrai Csaba egyéniben, a Dunamenti Energia Modellező Klub pedig csapatban győzött F5-IOM hajóosztályban a tavalyi Észak Adria Trófea Kupán, amelynek díjátadását az idei versenysorozat első fordulóján, március 17-én adták át.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.