2019. június 26. - János, Pál napja
Szerda
Min:22°
Max:31°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Péntek
Min:13°
Max:23°
Szombat
Min:13°
Max:23°
Vasárnap
Min:14°
Max:24°
Riport

Hisszük, hogy van értelme - írta: CK
2018-06-01 - A százhalombattai Molnár Renáta egy súlyos beteg jászberényi fiatalembernek és családjának gyűjt támogatást a Facebookon. Szerény eszközei ellenére jelentős segítséget tudott nyújtani számukra az elmúlt két évben, az utóbbi időben azonban többen csalással vádolták, amely miatt elakadtak az adományok. A története arról szól, hogyan születik a fájdalomból emberség, a szenvedésből jóság.
A 16 éves jászberényi Farkas Ricsi az elsők között van, akik tüdőtranszplantáción estek át Magyarországon. Öröklött autoimmun betegséggel született, súlyos fájdalmakkal, betegségekkel – egyebek mellett izom- és látóidegsorvadással, szürkehályoggal - él. Fizikailag nem tudott az életkorának megfelelően fejlődni.

"A tizenkét kilogrammos Ricsi, aki gyerekruhákat hord, egyidős az öcsémmel, aki százhetven magas és hetven kiló körül lehet. Mégis a testvéremet láttam meg benne. Talán emiatt pörgettem vissza a fotóját. Egyébként sosem foglalkoztam különösebben a Facebookon olvasható jótékonysági felhívásokkal, mivel úgy gondoltam, nem vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy segíteni tudjak" – kezdi a történetet Molnár Renáta, vagy ahogyan a "farkasfalkában" nevezik, Reni.

"Felhívtam Eszes Ágit, Ricsi anyját, hogy mit szólna, ha segítenék. Eleinte nagyon bizalmatlan volt. Kiderült, hogy azért, mert sokan visszaéltek a fia fotójával, és a saját számlájukra irányították az adományokat. Döcögősen indult a kapcsolatunk, elkezdtem gyűjteni a Facebookon. Kupakot, játékot, ruhát, fertőtlenítő és tisztítószereket, gyógyászati segédeszközt."

Létrehozott egy Facebook-csoportot Önzetlenül Farkas Ricsikéért névvel, de olyan más, nagy létszámú csoportokban is közzétette a felhívásait, amelyekből számítani lehetett támogatásra. Hajtható, beülős járművet szerzett Ricsi születésnapjára, akiről fontosnak tartja elmondani, hogy mentálisan tökéletesen ép, és ugyanazok a dolgok – autó, motor, szerelem – érdeklik, mint a többi hasonló korú fiút.  Tavaly Mikulásra tűzifát küldött a családnak egy cég. Reni is óriási örömmel élte át, amikor a szállításkor kiderült: három évre elegendő mennyiséget kaptak. A karácsonyra titkos gyűjtéssel is készült, és 700 ezer forintot adott át Ricsiéknek a Picard Cirkusz december 17-i előadásán.

Ez volt a legnagyobb "sikerünk" – így mondja. Valahogy nem jön a szájára, hogy az övé. A cirkuszban átélt boldog pillanatokat azután keserűek követték. Elkezdtek szállingózni a "Láttam, mennyi pénzt gyűjtötté", "Mivel ér a Ricsi többet, mint az én gyerekem?" és "Biztos magadnak gyűjtesz" típusú üzenetek.  Reni felkerült az atveros-oldalak.com feketelistájára is. Igaz, pár hét múlva levették, és bocsánatot kértek tőle, de az adakozás közben megállt és nem is igazán indult újra.

 "Szeretném megértetni az emberekkel, hogy Ricsiéknek nem elég egyszer segíteni. Csak gyógyszerekre és segédeszközökre 150 ezer forintot költenek havonta. Ricsi apukája heti hét napot dolgozik szobafestőként, az édesanyja ápolási ellátást kap, ami igen csak kevés."

Ricsi fizikailag majdnem olyan kiszolgáltatott, mint egy csecsemő. Lehajtott fejjel él, de nem azért, mert szomorú, hanem, mert folyamatos fájdalmat okoz neki a nyakába ültetett művéna. Mivel a mesterséges táplálást teszi lehetővé, nem veszik ki, amíg Ricsi nem hízik, ő viszont éppen miatta nem tud enni. Farkasék nagyon szeretnék kijuttatni a fiukat egy bécsi klinikára, ahol egy tüdőtranszplantált gyerekekkel foglalkozó professzor dolgozik, aki korábban már operálta őt. Úgy vélik, a tapasztalatai reményt jelentenek Ricsinek arra, hogy egyszer majd önálló életet élhet. Erre a célra tették félre a karácsonykor kapott 700 ezer forintot, és ezért folytatja a gyűjtést Reni is, miközben Farkasék számára a mindennapok anyagi túlélése sem egyszerű.

"Mindig a szegény emberek utolsó ezer forintját kapom meg. Legtöbbször olyanok küldenek, akiknek szintén beteg a gyereke" – meséli Reni, aki kezdetben megszámlálhatatlan celebnek és rádiónak írt, de süket fülekre talált.

A közgazdasági érettségivel és OKJ-s képesítéssel rendelkező 25 éves lány egy budapesti klímaszerelő cég vezetője mellett dolgozik asszisztensként és a Wake Upban tart fitneszedzéseket. A két munkahely mellett két kutyáról is gondoskodik. Az egyiket szintén a Facebookon találta. Egy járókelő vette észre, ahogyan ki akarták dobni egy emeleti ablakból. Az addig tenyészebként tartott csivava ugyanis nem ellhetett többet. Reni másik kutyája egy martonvásári, nem kívánatos szaporulat részeként került dobozba.

"A kutyáimat nem akartam, ők találtak rám. Ricsit sem én választottam, a találkozásunk meg volt írva nekünk. Akkor is vele maradok, ha rosszabbra fordulnak a dolgok, de közösen hisszük, hogy végül értelmet kap a tizenhat éve tartó szenvedése."

Ricsi befogadta a családjába, a "farkasfalkába", és Reni hátán egy újabb tetoválás készül ennek emlékére. Farkas kerül a többi motívum mellé, amelyek élete egy-egy fontos állomásának, tapasztalásának mementói. Nem volt könnyű ez az élet. Gyerekként éppen azok gyötörték, akiknek óvniuk, támogatniuk kellett volna. De ez már egy másik történet.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tizenkét zsoltárfordító
2019-06-25
A budapesti Erdélyi Gyülekezet neves költőket kért fel arra, hogy az erdélyieknek legkedvesebb zsoltárokról – a hagyományokat zárójelbe téve, kifejezetten az ősrégi szövegekre hagyatkozva – modern fordításokat (esetleg zsoltárparafrázisokat) készítsenek. A rendkívülinek mondható irodalmi vállalkozást a június 16-án megtartott Németh Géza Emlékkonferencián jelentették be.

Százhalombattai költő a Jakab István-díj győztese
2019-06-25
Fazekas István Jókai-díjas költő, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának harmadéves doktorandusza vehette át az idén a Jakab Istvánról elnevezett nyelvészeti díjat. A díjra elsősorban teológusok pályázhatnak, egy-egy prédikáció megírásával.

A Polgármesteri Hivatal tájékoztatása a volt TIGÁZ-telek hasznosításáról
2019-06-25
Százhalombatta Gesztenyés úti alközpontját a "Matrica" Múzeum, a Napsugár Óvoda, az Egészségügyi Központ és a lakótelep 4-5 szintes lakóépületei alkotják.

A Sátánt látta áldozatában
2019-06-25
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. június 25-én nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntető ügyében, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádoltak.

Újabb sportpályát újítottak fel
2019-06-25
Újabb felújított sportpályát vehetnek birtokba a testmozgást kedvelő városlakók Százhalombattán.

Intenzív szúnyoggyérítés folyik városunkban
2019-06-24
Intenzív szúnyoggyérítés folyik a városunkban 536 hektár területen.

Óriási focis siker
2019-06-24
Megnyerte a labdarúgó Diákolimpia IV. korcsoportjának országos döntőjét az 1.számú Általanos iskola csapata. Az elmúlt hétvégén Egerben megrendezett tornán jó játékkal, simán jutottak a legjobb 4 közé a srácok. Az elődöntőben a fertőszentmiklosi gárdát sikerült legyőzni, míg a döntőben drámai küzdelemben, büntetőrúgásokkal diadalmaskodtak Badacsonytomaj csapata ellen.

Zárkatársát verte meg a vádlott
2019-06-24
A Budapest Környéki Törvényszék nyilvános tárgyalássorozatot követően 2019. június 20-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, akit súlyos testi sértés bűntettével vádoltak.

A volt feleségét lőtte fejbe az érdi férfi
2019-06-24
A Budakörnyéki Járásbíróság 2019. június 20-án elrendelte annak az érdi férfinak a letartóztatását, akit volt felesége meggyilkolásával gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Elismerés a legjobbaknak
2019-06-24
Nem a lexikális tudás bővítésére, hanem az érdeklődés felkeltésére és fenntartására van szükség az oktatásban – vélekedett Vezér Mihály polgármester azon a hagyományos ünnepségen, amelyen a tanév legeredményesebb diákjait és pedagógusait köszöntötte a százhalombattai önkormányzat június 21-én.

Modellező VB
2019-06-24
Előkelő helyezéseket értek el a magyar versenyzők – köztük a százhalombattai Forrai Csaba és Forró Krisztián - a nemzetközi NAVIGA hajómodell szövetség huszadik rádiótávirányítású vitorlás hajómodell-világbajnokságán, a lengyelországi Wągrowiecben június 17-21-én.

Hármas összefogás
2019-06-21
A Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mely szervezetekkel közösen állít jelöltet az őszi önkormányzati választáson. A legszélesebb összefogás érdekében a DK, a Mi Városunk Jövőjéért Egyesület és a Momentum Mozgalom közösen állít polgármesterjelöltet, és valamennyi körzetben képviselő-jelöltet Százhalombattán – nyilatkozta a sajtónak Szabó Attila, a DK választókerületi elnöke június 20-án.

Halhatatlan művészet
2019-06-20
Zsúfolásig megtelt a Barátság Kulturális Központ kamaraterme a Canticum Novum Énekkar nyári koncertjén június 19-én Százhalombattán. A kórus és vendégei különleges, összművészeti produkciója hangos sikert aratott.

Megverte, fához kötözve később felgyújtotta halott áldozatát
2019-06-20
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. június 19-én elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akiket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével és bűnpártolás bűntettével gyanúsít.

Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.      

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.