2019. december 13. - Luca napja
Péntek
Min:1°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:6°
Kedd
Min:5°
Max:12°
Riport

Hisszük, hogy van értelme - írta: CK
2018-06-01 - A százhalombattai Molnár Renáta egy súlyos beteg jászberényi fiatalembernek és családjának gyűjt támogatást a Facebookon. Szerény eszközei ellenére jelentős segítséget tudott nyújtani számukra az elmúlt két évben, az utóbbi időben azonban többen csalással vádolták, amely miatt elakadtak az adományok. A története arról szól, hogyan születik a fájdalomból emberség, a szenvedésből jóság.
A 16 éves jászberényi Farkas Ricsi az elsők között van, akik tüdőtranszplantáción estek át Magyarországon. Öröklött autoimmun betegséggel született, súlyos fájdalmakkal, betegségekkel – egyebek mellett izom- és látóidegsorvadással, szürkehályoggal - él. Fizikailag nem tudott az életkorának megfelelően fejlődni.

"A tizenkét kilogrammos Ricsi, aki gyerekruhákat hord, egyidős az öcsémmel, aki százhetven magas és hetven kiló körül lehet. Mégis a testvéremet láttam meg benne. Talán emiatt pörgettem vissza a fotóját. Egyébként sosem foglalkoztam különösebben a Facebookon olvasható jótékonysági felhívásokkal, mivel úgy gondoltam, nem vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy segíteni tudjak" – kezdi a történetet Molnár Renáta, vagy ahogyan a "farkasfalkában" nevezik, Reni.

"Felhívtam Eszes Ágit, Ricsi anyját, hogy mit szólna, ha segítenék. Eleinte nagyon bizalmatlan volt. Kiderült, hogy azért, mert sokan visszaéltek a fia fotójával, és a saját számlájukra irányították az adományokat. Döcögősen indult a kapcsolatunk, elkezdtem gyűjteni a Facebookon. Kupakot, játékot, ruhát, fertőtlenítő és tisztítószereket, gyógyászati segédeszközt."

Létrehozott egy Facebook-csoportot Önzetlenül Farkas Ricsikéért névvel, de olyan más, nagy létszámú csoportokban is közzétette a felhívásait, amelyekből számítani lehetett támogatásra. Hajtható, beülős járművet szerzett Ricsi születésnapjára, akiről fontosnak tartja elmondani, hogy mentálisan tökéletesen ép, és ugyanazok a dolgok – autó, motor, szerelem – érdeklik, mint a többi hasonló korú fiút.  Tavaly Mikulásra tűzifát küldött a családnak egy cég. Reni is óriási örömmel élte át, amikor a szállításkor kiderült: három évre elegendő mennyiséget kaptak. A karácsonyra titkos gyűjtéssel is készült, és 700 ezer forintot adott át Ricsiéknek a Picard Cirkusz december 17-i előadásán.

Ez volt a legnagyobb "sikerünk" – így mondja. Valahogy nem jön a szájára, hogy az övé. A cirkuszban átélt boldog pillanatokat azután keserűek követték. Elkezdtek szállingózni a "Láttam, mennyi pénzt gyűjtötté", "Mivel ér a Ricsi többet, mint az én gyerekem?" és "Biztos magadnak gyűjtesz" típusú üzenetek.  Reni felkerült az atveros-oldalak.com feketelistájára is. Igaz, pár hét múlva levették, és bocsánatot kértek tőle, de az adakozás közben megállt és nem is igazán indult újra.

 "Szeretném megértetni az emberekkel, hogy Ricsiéknek nem elég egyszer segíteni. Csak gyógyszerekre és segédeszközökre 150 ezer forintot költenek havonta. Ricsi apukája heti hét napot dolgozik szobafestőként, az édesanyja ápolási ellátást kap, ami igen csak kevés."

Ricsi fizikailag majdnem olyan kiszolgáltatott, mint egy csecsemő. Lehajtott fejjel él, de nem azért, mert szomorú, hanem, mert folyamatos fájdalmat okoz neki a nyakába ültetett művéna. Mivel a mesterséges táplálást teszi lehetővé, nem veszik ki, amíg Ricsi nem hízik, ő viszont éppen miatta nem tud enni. Farkasék nagyon szeretnék kijuttatni a fiukat egy bécsi klinikára, ahol egy tüdőtranszplantált gyerekekkel foglalkozó professzor dolgozik, aki korábban már operálta őt. Úgy vélik, a tapasztalatai reményt jelentenek Ricsinek arra, hogy egyszer majd önálló életet élhet. Erre a célra tették félre a karácsonykor kapott 700 ezer forintot, és ezért folytatja a gyűjtést Reni is, miközben Farkasék számára a mindennapok anyagi túlélése sem egyszerű.

"Mindig a szegény emberek utolsó ezer forintját kapom meg. Legtöbbször olyanok küldenek, akiknek szintén beteg a gyereke" – meséli Reni, aki kezdetben megszámlálhatatlan celebnek és rádiónak írt, de süket fülekre talált.

A közgazdasági érettségivel és OKJ-s képesítéssel rendelkező 25 éves lány egy budapesti klímaszerelő cég vezetője mellett dolgozik asszisztensként és a Wake Upban tart fitneszedzéseket. A két munkahely mellett két kutyáról is gondoskodik. Az egyiket szintén a Facebookon találta. Egy járókelő vette észre, ahogyan ki akarták dobni egy emeleti ablakból. Az addig tenyészebként tartott csivava ugyanis nem ellhetett többet. Reni másik kutyája egy martonvásári, nem kívánatos szaporulat részeként került dobozba.

"A kutyáimat nem akartam, ők találtak rám. Ricsit sem én választottam, a találkozásunk meg volt írva nekünk. Akkor is vele maradok, ha rosszabbra fordulnak a dolgok, de közösen hisszük, hogy végül értelmet kap a tizenhat éve tartó szenvedése."

Ricsi befogadta a családjába, a "farkasfalkába", és Reni hátán egy újabb tetoválás készül ennek emlékére. Farkas kerül a többi motívum mellé, amelyek élete egy-egy fontos állomásának, tapasztalásának mementói. Nem volt könnyű ez az élet. Gyerekként éppen azok gyötörték, akiknek óvniuk, támogatniuk kellett volna. De ez már egy másik történet.


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fénysugárlélek - Keleti Anikó kiállítása a HBVK-ban
2019-12-12
Adventi kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Keleti Anikó festőművész alkotásiból. A tárlat január 3-ig látható. Az alábbiakban László Bandy megnyitója olvasható.

Agyhullámok tengerén
2019-12-12
A téma három szakértője mellett a százhalombattai dr. Kovács Erika PhD, a  Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója volt a vendége a Duna TV Ridikül című talkshowjának december 4-én.

112, ha baj van!
2019-12-12
A tájékoztató letölthető innen!

Bűnszövetségben károsítottak meg pénzintézeteket több száz millió forinttal
2019-12-12
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 11-én megszüntette a letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével gyanúsít.

Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.