2019. augusztus 22. - Menyhért napja
Szerda
Min:17°
Max:19°
Csütörtök
Min:16°
Max:26°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:20°
Max:31°
Vasárnap
Min:20°
Max:31°
Riport

Hisszük, hogy van értelme - írta: CK
2018-06-01 - A százhalombattai Molnár Renáta egy súlyos beteg jászberényi fiatalembernek és családjának gyűjt támogatást a Facebookon. Szerény eszközei ellenére jelentős segítséget tudott nyújtani számukra az elmúlt két évben, az utóbbi időben azonban többen csalással vádolták, amely miatt elakadtak az adományok. A története arról szól, hogyan születik a fájdalomból emberség, a szenvedésből jóság.
A 16 éves jászberényi Farkas Ricsi az elsők között van, akik tüdőtranszplantáción estek át Magyarországon. Öröklött autoimmun betegséggel született, súlyos fájdalmakkal, betegségekkel – egyebek mellett izom- és látóidegsorvadással, szürkehályoggal - él. Fizikailag nem tudott az életkorának megfelelően fejlődni.

"A tizenkét kilogrammos Ricsi, aki gyerekruhákat hord, egyidős az öcsémmel, aki százhetven magas és hetven kiló körül lehet. Mégis a testvéremet láttam meg benne. Talán emiatt pörgettem vissza a fotóját. Egyébként sosem foglalkoztam különösebben a Facebookon olvasható jótékonysági felhívásokkal, mivel úgy gondoltam, nem vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy segíteni tudjak" – kezdi a történetet Molnár Renáta, vagy ahogyan a "farkasfalkában" nevezik, Reni.

"Felhívtam Eszes Ágit, Ricsi anyját, hogy mit szólna, ha segítenék. Eleinte nagyon bizalmatlan volt. Kiderült, hogy azért, mert sokan visszaéltek a fia fotójával, és a saját számlájukra irányították az adományokat. Döcögősen indult a kapcsolatunk, elkezdtem gyűjteni a Facebookon. Kupakot, játékot, ruhát, fertőtlenítő és tisztítószereket, gyógyászati segédeszközt."

Létrehozott egy Facebook-csoportot Önzetlenül Farkas Ricsikéért névvel, de olyan más, nagy létszámú csoportokban is közzétette a felhívásait, amelyekből számítani lehetett támogatásra. Hajtható, beülős járművet szerzett Ricsi születésnapjára, akiről fontosnak tartja elmondani, hogy mentálisan tökéletesen ép, és ugyanazok a dolgok – autó, motor, szerelem – érdeklik, mint a többi hasonló korú fiút.  Tavaly Mikulásra tűzifát küldött a családnak egy cég. Reni is óriási örömmel élte át, amikor a szállításkor kiderült: három évre elegendő mennyiséget kaptak. A karácsonyra titkos gyűjtéssel is készült, és 700 ezer forintot adott át Ricsiéknek a Picard Cirkusz december 17-i előadásán.

Ez volt a legnagyobb "sikerünk" – így mondja. Valahogy nem jön a szájára, hogy az övé. A cirkuszban átélt boldog pillanatokat azután keserűek követték. Elkezdtek szállingózni a "Láttam, mennyi pénzt gyűjtötté", "Mivel ér a Ricsi többet, mint az én gyerekem?" és "Biztos magadnak gyűjtesz" típusú üzenetek.  Reni felkerült az atveros-oldalak.com feketelistájára is. Igaz, pár hét múlva levették, és bocsánatot kértek tőle, de az adakozás közben megállt és nem is igazán indult újra.

 "Szeretném megértetni az emberekkel, hogy Ricsiéknek nem elég egyszer segíteni. Csak gyógyszerekre és segédeszközökre 150 ezer forintot költenek havonta. Ricsi apukája heti hét napot dolgozik szobafestőként, az édesanyja ápolási ellátást kap, ami igen csak kevés."

Ricsi fizikailag majdnem olyan kiszolgáltatott, mint egy csecsemő. Lehajtott fejjel él, de nem azért, mert szomorú, hanem, mert folyamatos fájdalmat okoz neki a nyakába ültetett művéna. Mivel a mesterséges táplálást teszi lehetővé, nem veszik ki, amíg Ricsi nem hízik, ő viszont éppen miatta nem tud enni. Farkasék nagyon szeretnék kijuttatni a fiukat egy bécsi klinikára, ahol egy tüdőtranszplantált gyerekekkel foglalkozó professzor dolgozik, aki korábban már operálta őt. Úgy vélik, a tapasztalatai reményt jelentenek Ricsinek arra, hogy egyszer majd önálló életet élhet. Erre a célra tették félre a karácsonykor kapott 700 ezer forintot, és ezért folytatja a gyűjtést Reni is, miközben Farkasék számára a mindennapok anyagi túlélése sem egyszerű.

"Mindig a szegény emberek utolsó ezer forintját kapom meg. Legtöbbször olyanok küldenek, akiknek szintén beteg a gyereke" – meséli Reni, aki kezdetben megszámlálhatatlan celebnek és rádiónak írt, de süket fülekre talált.

A közgazdasági érettségivel és OKJ-s képesítéssel rendelkező 25 éves lány egy budapesti klímaszerelő cég vezetője mellett dolgozik asszisztensként és a Wake Upban tart fitneszedzéseket. A két munkahely mellett két kutyáról is gondoskodik. Az egyiket szintén a Facebookon találta. Egy járókelő vette észre, ahogyan ki akarták dobni egy emeleti ablakból. Az addig tenyészebként tartott csivava ugyanis nem ellhetett többet. Reni másik kutyája egy martonvásári, nem kívánatos szaporulat részeként került dobozba.

"A kutyáimat nem akartam, ők találtak rám. Ricsit sem én választottam, a találkozásunk meg volt írva nekünk. Akkor is vele maradok, ha rosszabbra fordulnak a dolgok, de közösen hisszük, hogy végül értelmet kap a tizenhat éve tartó szenvedése."

Ricsi befogadta a családjába, a "farkasfalkába", és Reni hátán egy újabb tetoválás készül ennek emlékére. Farkas kerül a többi motívum mellé, amelyek élete egy-egy fontos állomásának, tapasztalásának mementói. Nem volt könnyű ez az élet. Gyerekként éppen azok gyötörték, akiknek óvniuk, támogatniuk kellett volna. De ez már egy másik történet.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.