2020. január 18. - Piroska napja
Szombat
Min:0°
Max:0°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Riport

Ki szól rájuk, ha mi nem?
2018-05-23 - Hétköznap koradélután az irodaházban. A nyári meleg miatt nyitott ablaknál dolgoznak a könyvelő és jogi irodák, a családsegítő központ gazdasági munkatársai és a többiek. Váratlanul azonban éktelen lárma zavarja meg a munkát. Lakodalmas zenébe öltött pop szól valami biciklipumpáról. A nem túl igényes dalszöveg tisztán érthető, zeng tőle a környék. Az épület melletti apró játszótéren néhány tizenéves bömbölteti a telefonról működtethető nagy teljesítményű mobil hangfalat.
A kütyü – bluetooth hangszóró, hordozható hangfal, paraszthifi – bármelyik női táskában elfér, néhány ezer forintért megvásárolható, és simán behangosít egy kisebb lakodalmat vagy szabadtéri bált. Szinte minden tinédzsernek megveszik, miközben nagyteljesítményű biológiai fegyver azok ellen, akik nem hangszóróval a fülükön nőttek fel, és még ép a hallásuk.

Bizonyára közéjük tartozik az a kedves olvasónk is, aki felhívta a problémára a szerkesztőség figyelmét. "Egyre több gyerek úgy mászkál mostanában a városban, hogy nagy teljesítményű aktív hangszórókból bömbölteti a zenét. Mint a nagyok a kocsikkal, csak itt nem tompít a karosszéria. Biciklire, rollerre, deszkára, hátizsákra vannak felszerelve és egy cseppet sem érdekli őket, hogy zeng az egész utca, amerre mennek. Aztán néha letáboroznak egy-egy ház előtt. Ott a lakók örülnek nagyon. A játszótereken nappal, vagy éjszaka. A szülők nem foglalkoznak velük, még meg is védik a gyerekeiket. Szerintem ez közterületen nem túl szabályos, zavarja az embereket, a járókelőket."
Mit lehet tenni a kéretlen szabadtéri diszkó ellen? – kérdeztünk néhány illetékest. Ami nagymértékben zavarja a környezetben levőket, az szabálysértésnek minősül.
 
Függetlenül attól, hogy valaki nappal vagy éjszaka bömbölteti a zenét. Más kérdés, hogy a jelenség különösen a zajokat felerősítő panelházak között és főként éjszaka válik elviselhetetlenné – mondta el kérdésünkre Szalai Attila közbiztonsági tanácsnok, a Városi Polgárőrség titkára. Ilyen esetben mindig számíthatunk a rendőrségre a nyugalmunk és pihenésünk megóvása érdekében, de csak akkor, ha bejelentést teszünk a 112-es segélyhívó számon. Bár a hívást rögzítik, a bejelentést név nélkül is meg lehet tenni. A diszpécser ki fogja küldeni a járőröket, ráadásul a bejelentés alapján az érintett terület a helyi rendőrök, polgárőrök és közterületfelügyelők látóterébe is bekerül, tehát feltétlenül érdemes telefonálni.

Nem kell attól tartani, hogy "utána majd járkálhatunk a rendőrségre vagy a bíróságra", és semmi értelme hétfőn reggel panaszkodni arról, hogy szombaton éjszaka mekkora lármát csaptak az ablakunk alatt a fiatalok. Szalai Attila azonban azt is megjegyezte a témával kapcsolatban, hogy tavaly látványosan csökkent a városban a vagyon elleni bűncselekmények száma, és ha csak annyi a gondunk, hogy hangosak a gyerekek, igazából örülhetünk.

A mások nyugalmának megzavarására alkalmas viselkedést a szabálysértési törvény szankcionálja. Ennek alapján járhatnak el a hatóságok, valamint a közterületfelügyelők is. Utóbbiak rendszeresen megszólítják a – főként a főtéren – zenebonázó ifjúságot, amelynek képviselői ilyenkor jellemzően hang nélkül csökkentik a hangerőt – mondta el kérdésünkre Majerszky János, a közterület-felügyelet vezetője.

Százhalombattának egyébként saját zajrendelete is van, amelyet legutóbb 2012-ben módosított a képviselő-testület. Ez azonban elsősorban a szabadtéri rendezvényeket, a hangreklámokat és a háztartási zajokat – fúrást, fűnyírást - szabályozza.

Ha tényleg gondot okoznak a paraszthifik, először nyilván érdemes megszólítani a fiatalokat és halkításra kérni őket. Ha nem hallgatnak a szép szóra, lehet hívni a 112-t, de a legfontosabb talán mégis az lenne, hogy mint mindenben, ebben is kialakuljon valamiféle hallgatólagos közmegegyezés, viselkedéskultúra.

A fiatalabbak nevelése elsősorban a szülők, a család, a pedagógusok, a nevelési intézmények, de végül pedig általánosságban az idősebbek dolga. Régebben az utcán egy ismeretlen felnőtt is kiparancsolhatta a süvölvények szájából a cigarettát. Ma ez kicsit másként van, nagyobb az ifjonti öntudat. De ki fog rájuk szólni, ha mi nem tesszük? Kitől tanulnák meg a viselkedés írott és íratlan normáit, ha nem tőlünk, felnőttektől?

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.