2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:23°
Max:23°
Vasárnap
Min:21°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Riport

Ki szól rájuk, ha mi nem?
2018-05-23 - Hétköznap koradélután az irodaházban. A nyári meleg miatt nyitott ablaknál dolgoznak a könyvelő és jogi irodák, a családsegítő központ gazdasági munkatársai és a többiek. Váratlanul azonban éktelen lárma zavarja meg a munkát. Lakodalmas zenébe öltött pop szól valami biciklipumpáról. A nem túl igényes dalszöveg tisztán érthető, zeng tőle a környék. Az épület melletti apró játszótéren néhány tizenéves bömbölteti a telefonról működtethető nagy teljesítményű mobil hangfalat.
A kütyü – bluetooth hangszóró, hordozható hangfal, paraszthifi – bármelyik női táskában elfér, néhány ezer forintért megvásárolható, és simán behangosít egy kisebb lakodalmat vagy szabadtéri bált. Szinte minden tinédzsernek megveszik, miközben nagyteljesítményű biológiai fegyver azok ellen, akik nem hangszóróval a fülükön nőttek fel, és még ép a hallásuk.

Bizonyára közéjük tartozik az a kedves olvasónk is, aki felhívta a problémára a szerkesztőség figyelmét. "Egyre több gyerek úgy mászkál mostanában a városban, hogy nagy teljesítményű aktív hangszórókból bömbölteti a zenét. Mint a nagyok a kocsikkal, csak itt nem tompít a karosszéria. Biciklire, rollerre, deszkára, hátizsákra vannak felszerelve és egy cseppet sem érdekli őket, hogy zeng az egész utca, amerre mennek. Aztán néha letáboroznak egy-egy ház előtt. Ott a lakók örülnek nagyon. A játszótereken nappal, vagy éjszaka. A szülők nem foglalkoznak velük, még meg is védik a gyerekeiket. Szerintem ez közterületen nem túl szabályos, zavarja az embereket, a járókelőket."
Mit lehet tenni a kéretlen szabadtéri diszkó ellen? – kérdeztünk néhány illetékest. Ami nagymértékben zavarja a környezetben levőket, az szabálysértésnek minősül.
 
Függetlenül attól, hogy valaki nappal vagy éjszaka bömbölteti a zenét. Más kérdés, hogy a jelenség különösen a zajokat felerősítő panelházak között és főként éjszaka válik elviselhetetlenné – mondta el kérdésünkre Szalai Attila közbiztonsági tanácsnok, a Városi Polgárőrség titkára. Ilyen esetben mindig számíthatunk a rendőrségre a nyugalmunk és pihenésünk megóvása érdekében, de csak akkor, ha bejelentést teszünk a 112-es segélyhívó számon. Bár a hívást rögzítik, a bejelentést név nélkül is meg lehet tenni. A diszpécser ki fogja küldeni a járőröket, ráadásul a bejelentés alapján az érintett terület a helyi rendőrök, polgárőrök és közterületfelügyelők látóterébe is bekerül, tehát feltétlenül érdemes telefonálni.

Nem kell attól tartani, hogy "utána majd járkálhatunk a rendőrségre vagy a bíróságra", és semmi értelme hétfőn reggel panaszkodni arról, hogy szombaton éjszaka mekkora lármát csaptak az ablakunk alatt a fiatalok. Szalai Attila azonban azt is megjegyezte a témával kapcsolatban, hogy tavaly látványosan csökkent a városban a vagyon elleni bűncselekmények száma, és ha csak annyi a gondunk, hogy hangosak a gyerekek, igazából örülhetünk.

A mások nyugalmának megzavarására alkalmas viselkedést a szabálysértési törvény szankcionálja. Ennek alapján járhatnak el a hatóságok, valamint a közterületfelügyelők is. Utóbbiak rendszeresen megszólítják a – főként a főtéren – zenebonázó ifjúságot, amelynek képviselői ilyenkor jellemzően hang nélkül csökkentik a hangerőt – mondta el kérdésünkre Majerszky János, a közterület-felügyelet vezetője.

Százhalombattának egyébként saját zajrendelete is van, amelyet legutóbb 2012-ben módosított a képviselő-testület. Ez azonban elsősorban a szabadtéri rendezvényeket, a hangreklámokat és a háztartási zajokat – fúrást, fűnyírást - szabályozza.

Ha tényleg gondot okoznak a paraszthifik, először nyilván érdemes megszólítani a fiatalokat és halkításra kérni őket. Ha nem hallgatnak a szép szóra, lehet hívni a 112-t, de a legfontosabb talán mégis az lenne, hogy mint mindenben, ebben is kialakuljon valamiféle hallgatólagos közmegegyezés, viselkedéskultúra.

A fiatalabbak nevelése elsősorban a szülők, a család, a pedagógusok, a nevelési intézmények, de végül pedig általánosságban az idősebbek dolga. Régebben az utcán egy ismeretlen felnőtt is kiparancsolhatta a süvölvények szájából a cigarettát. Ma ez kicsit másként van, nagyobb az ifjonti öntudat. De ki fog rájuk szólni, ha mi nem tesszük? Kitől tanulnák meg a viselkedés írott és íratlan normáit, ha nem tőlünk, felnőttektől?

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.