2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Riport

Ki szól rájuk, ha mi nem?
2018-05-23 - Hétköznap koradélután az irodaházban. A nyári meleg miatt nyitott ablaknál dolgoznak a könyvelő és jogi irodák, a családsegítő központ gazdasági munkatársai és a többiek. Váratlanul azonban éktelen lárma zavarja meg a munkát. Lakodalmas zenébe öltött pop szól valami biciklipumpáról. A nem túl igényes dalszöveg tisztán érthető, zeng tőle a környék. Az épület melletti apró játszótéren néhány tizenéves bömbölteti a telefonról működtethető nagy teljesítményű mobil hangfalat.
A kütyü – bluetooth hangszóró, hordozható hangfal, paraszthifi – bármelyik női táskában elfér, néhány ezer forintért megvásárolható, és simán behangosít egy kisebb lakodalmat vagy szabadtéri bált. Szinte minden tinédzsernek megveszik, miközben nagyteljesítményű biológiai fegyver azok ellen, akik nem hangszóróval a fülükön nőttek fel, és még ép a hallásuk.

Bizonyára közéjük tartozik az a kedves olvasónk is, aki felhívta a problémára a szerkesztőség figyelmét. "Egyre több gyerek úgy mászkál mostanában a városban, hogy nagy teljesítményű aktív hangszórókból bömbölteti a zenét. Mint a nagyok a kocsikkal, csak itt nem tompít a karosszéria. Biciklire, rollerre, deszkára, hátizsákra vannak felszerelve és egy cseppet sem érdekli őket, hogy zeng az egész utca, amerre mennek. Aztán néha letáboroznak egy-egy ház előtt. Ott a lakók örülnek nagyon. A játszótereken nappal, vagy éjszaka. A szülők nem foglalkoznak velük, még meg is védik a gyerekeiket. Szerintem ez közterületen nem túl szabályos, zavarja az embereket, a járókelőket."
Mit lehet tenni a kéretlen szabadtéri diszkó ellen? – kérdeztünk néhány illetékest. Ami nagymértékben zavarja a környezetben levőket, az szabálysértésnek minősül.
 
Függetlenül attól, hogy valaki nappal vagy éjszaka bömbölteti a zenét. Más kérdés, hogy a jelenség különösen a zajokat felerősítő panelházak között és főként éjszaka válik elviselhetetlenné – mondta el kérdésünkre Szalai Attila közbiztonsági tanácsnok, a Városi Polgárőrség titkára. Ilyen esetben mindig számíthatunk a rendőrségre a nyugalmunk és pihenésünk megóvása érdekében, de csak akkor, ha bejelentést teszünk a 112-es segélyhívó számon. Bár a hívást rögzítik, a bejelentést név nélkül is meg lehet tenni. A diszpécser ki fogja küldeni a járőröket, ráadásul a bejelentés alapján az érintett terület a helyi rendőrök, polgárőrök és közterületfelügyelők látóterébe is bekerül, tehát feltétlenül érdemes telefonálni.

Nem kell attól tartani, hogy "utána majd járkálhatunk a rendőrségre vagy a bíróságra", és semmi értelme hétfőn reggel panaszkodni arról, hogy szombaton éjszaka mekkora lármát csaptak az ablakunk alatt a fiatalok. Szalai Attila azonban azt is megjegyezte a témával kapcsolatban, hogy tavaly látványosan csökkent a városban a vagyon elleni bűncselekmények száma, és ha csak annyi a gondunk, hogy hangosak a gyerekek, igazából örülhetünk.

A mások nyugalmának megzavarására alkalmas viselkedést a szabálysértési törvény szankcionálja. Ennek alapján járhatnak el a hatóságok, valamint a közterületfelügyelők is. Utóbbiak rendszeresen megszólítják a – főként a főtéren – zenebonázó ifjúságot, amelynek képviselői ilyenkor jellemzően hang nélkül csökkentik a hangerőt – mondta el kérdésünkre Majerszky János, a közterület-felügyelet vezetője.

Százhalombattának egyébként saját zajrendelete is van, amelyet legutóbb 2012-ben módosított a képviselő-testület. Ez azonban elsősorban a szabadtéri rendezvényeket, a hangreklámokat és a háztartási zajokat – fúrást, fűnyírást - szabályozza.

Ha tényleg gondot okoznak a paraszthifik, először nyilván érdemes megszólítani a fiatalokat és halkításra kérni őket. Ha nem hallgatnak a szép szóra, lehet hívni a 112-t, de a legfontosabb talán mégis az lenne, hogy mint mindenben, ebben is kialakuljon valamiféle hallgatólagos közmegegyezés, viselkedéskultúra.

A fiatalabbak nevelése elsősorban a szülők, a család, a pedagógusok, a nevelési intézmények, de végül pedig általánosságban az idősebbek dolga. Régebben az utcán egy ismeretlen felnőtt is kiparancsolhatta a süvölvények szájából a cigarettát. Ma ez kicsit másként van, nagyobb az ifjonti öntudat. De ki fog rájuk szólni, ha mi nem tesszük? Kitől tanulnák meg a viselkedés írott és íratlan normáit, ha nem tőlünk, felnőttektől?

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.            

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.