2018. augusztus 22. - Menyhért napja
Szerda
Min:20°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:31°
Péntek
Min:19°
Max:31°
Szombat
Min:17°
Max:21°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Önkormányzat

Közmeghallgatás - Jó és végrehajtható költségvetés
2018-02-14 - A megjelent városlakók többsége elégedettségének adott hangot az idei költségvetésről tartott közmeghallgatáson február 12-én, a Városháza B épületében.
Vezér Mihály polgármester köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal valamennyi irodájának, az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek, valamint a képviselő-testület szakbizottságainak a "fenntarthatóságot és biztonságot szolgáló, széles és valós társadalmi igényeket kielégítő, szakmailag megalapozott költségvetés elkészítéséért, amellyel a város eddig elért vívmányai megtarthatók és lehetőség szerint fejleszthetők". Hangsúlyozta, hogy a 2018-as mintegy 8 milliárd forintos költségvetés tervezésekor minden részletre kiterjedően szem előtt tartották az egészségügy, az oktatás, a sport és a kultúra területén megszokott színvonalat, de "kerülnek minden, az óvatos tervezést veszélyeztető kiadást". A költségvetési rendelettervezet – amelyet a képviselő-testület február 15-ei tanácskozásán fogadhatnak el – szerint a kiadások 62 százalékát az önként vállalt és 38 százalékát a kötelező feladatokra fordítja az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban a polgármester örömét fejezte ki, ugyanakkor aláhúzta: Százhalombatta kiemelkedő szerepet játszik az ország energetikai hálózatában, amely sok hozzáadott értéket, de a környezeti ártalmak esélyét is megnöveli. Ezt az élet minden területén kompenzálni kell a városlakók számára.

A 2018-as költségvetés mintegy 8 milliárdra tervezett bevételéből 1,6 milliárd forint a normatív állami támogatás. Az önkormányzat közel 5 milliárd forintos saját bevételének legnagyobb része, mintegy 3,6 milliárd forint az iparűzési adó. 800 millió forint bevételt terveznek építmény- és 600 milliót telekadóból. A működési bevételt – a többi között a bérleti díjakból – 1,1 milliárd forintra tervezik.

Mire mennyit?
A kiadási oldal részletesebb ismertetésekor a városvezető elmondta, hogy az iskolák állami átadásával összefüggő szolidaritási adó 100 millió forinttal emelkedett az előző évhez képest, így már közel 1 milliárd forint elvonást jelent a városnak. Az idei évben oktatásra 1,6 milliárdot terveznek költeni, amely tartalmazza a már említett, közel 1 milliárdos befizetési kötelezettséget is. Közigazgatásra 900 millió, sportra közel 600 millió forintot terveznek elkülöníteni. Az egészségügy – a járóbetegszakellátás, az egynapos sebészet, a 24 órás ügyelet, az ingyenes betegszállítás, valamint a megszokottan ingyenes, ajánlott védőoltások – működtetésére 1,1 milliárd forintos kiadást terveznek, és 80 millió forintos egészségügyi céltartalék is szerepel a rendelettervezetben. Ebből az elavult röntgen-, illetve lézerberendezéseket cserélik újra szükség esetén.

A Városi Családsegítő és Gondozási Központ hét szakterületen ellátott feladataira közel egymilliárd forintot különítenének el, amelyből csak a szociális ágazatra 530 millió forint jut. A kulturális intézmények – a Barátság Kulturális Központ, a "Matrica" Múzeum és a Hamvas Béla Városi Könyvtár – támogatása mintegy 500 millió, a Summerfest, a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Forrás Néptáncegyüttes támogatása pedig 81 millió forintos kiadást jelentene a városnak a tervezet szerint. Az új, multifunkcionális sportcsarnok építéséhez 500 millió forintos önrész, valamint az úgynevezett kiegészítő beruházások - a teniszpályák és strandbeléptető áthelyezésének - több mint 100 millió forintos költségét a városnak kell biztosítania.

Vezér Mihály néhány idei évre tervezett felújítást is ismertetett. Egyebek mellett napelemes közvilágítás épülhet az óvárosi Szent László téren, és automata locsolóberendezést telepíthetnek az egészségügyi központ előtti térre. Tervezik a Dunafüredi út és a Botond utca felújítását, az óvárosi Halász utca csapadékvíz-elvezetését és zsilipépítést a szintén óvárosi Szkela utcában.

Iskolajárat Óvárosban?
A polgármester beszámolóját hozzászólások, kérdések követték. Többen elismerő szavakat, köszönetnyilvánítást fogalmaztak meg a város egészségügyben, oktatásban és közbiztonságban elért színvonalával kapcsolatban. Az óvárosban lakó felszólalók a "gazdátlan" épületek (a volt falusi abc, a régi óvoda és a révátkelő), az autóbuszközlekedés, a gyalogátkelők, a Hun utca csapadékvíz-elvezetésének problémáját és a parkolási nehézségeket említették. A felvetésekre Vezér Mihály mellett az érintett szakbizottsági elnökök és az iroda-, intézmény-, valamint cégvezetők válaszoltak. Az óvárosi bolti, patikai és postai szolgáltatással kapcsolaban elhangzott, hogy bár az önkormányzat próbált üzletbarát feltételeket teremteni, azonban a szolgáltatóknak nem éri meg kihelyezett egységeket működtetni. A polgármester felkérte a polgármesteri hivatal illetékes irodáját, hogy vizsgálják meg az iskolabusz-rendszerű helyi járat működésének lehetőségét, mérjék fel az utasszámot és a költségeket.

Vasúti közlekedés
A vasútfejlesztéssel kapcsolatban dr. Oláh M. Zoltán főépítész tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta, hogy a NIF és a MÁV tájékoztatása szerint február 26-ától várhatóan 13 hónapon keresztül szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Kelenföld – Érd-felső útvonalon. A Budapest-Kelenföldről induló járatok Érd-Alsó után Tárnokra közlekednek, ahonnan visszatolatnak Érd-felsőre, az Érd-felsőről Budapest-Kelenföldre tartó vonatok esetében pedig "fordítva" történik a visszatolatás. A vonatokról tehát nem kell leszállni, de 7-7 perccel, vagyis összesen mintegy 15 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az utazóknak. Általánosságban elmondható, hogy emiatt a vonatok 15 perccel korábban indulnak és 15 perccel később érkeznek. A vasúttársaság a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 2-2 plusz szerelvényt fog indítani. A NIF és a MÁV ígéretet tett, hogy a törvényi kötelezettségének eleget téve időben és minden részletre kiterjedően tájékoztatja az érintett utazóközönséget. Ennek ellenére a főépítész javasolja, hogy minden esetben előre tájékozódjunk a tervezett utazás megkezdése előtt.


AKTUÁLIS
2018-08-13 - Előre nem látott műszaki problémák, akadályok miatt csúszik a felújítás a Dunafüredi úton, Százhalombattán.
2018-08-13 -
2018-08-08 - Több bejelentés is érkezett az elmúlt időszakban a rendőrségre egy férfival kapcsolatban, aki a százhalombattai városközpontban zaklat járókelőket.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Új csapatban - teljes gázzal előre!
2018-08-21
A KSM Schumacher Racing Teamhez szerződött a százhalombattai gokartversenyző, Kovács Zsombor augusztus elején. Új feladatai azonnal Németországba szólították, emiatt édesapját, menedzserét, Kovács Tibort értük el.

Táncol a világ
2018-08-15
A szélsőséges időjárás miatt meghiúsult ugyan a Summerfest hagyományos, hivatalos fesztiválkezdetének számító nyitóceremónia, de az ünnepélyes zászlófelvonásra és az azt követő menettáncra a megszokott tömeg látogatott ki a Rendezvényközpont parkolójába Százhalombattán, augusztus 14-én. A jubileumi, 25. nyitóceremóniát a kedd esti szélvihar és felhőszakadás miatt másnapra, augusztus 15-ére halasztották a szervezők.

Fiatalok a fiatalokért
2018-08-13
Kezdetét vette a 25. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán augusztus 12-én. Ahogy az minden évben lenni szokott, az Önkéntes Ördögök lelkes csapata is munkába állt, hogy sokszor "láthatatlan", háttérmunkájával idén is hozzájáruljon a sikeres, zökkenőmentes lebonyolításhoz. Jelenleg is aktív, illetve "öregönkéntesekkel" beszélgettünk.

Óvár Regatta
2018-08-13
Első helyezést ért el Garay György a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek F5-M hajóosztályában rendezett 22. Óvár Regatta – Báger-tó Kupán, Mosonmagyaróváron augusztus 11-12-én.

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja
2018-08-13
Saját bevallása szerint nem született rendkívülinek.

Hatodik hely a korosztályos OB-n
2018-08-13
Hatodik helyezést ért el a Százhalombattai VUK SE L14 teniszcsapata a Korosztályos Magyar Bajnokságon, Budapesten augusztus 6-7-én.

Európa Brüsszelből - Színesebb, mint gondolnád
2018-08-10
Nemcsak a politikai paletta létező összes árnyalata, hanem a kultúra sokszínűsége is meglepő az Európai Unió brüsszeli központjában. Erről számolt be Molnár Levente, aki az Európa Parlamentben gyakornokoskodott az elmúlt fél évben.

Szoláriumok Porschéja, szalonok Dubaja
2018-08-08
Kipróbáltuk az új Megasun szoláriumstúdiót

Szárazföldön és vízen
2018-08-08
Családi napot tartottak a százhalombattai polgárőrök július 8-án, amelyre a környékbeli polgárőr-egyesületek is meghívást kaptak. A sportvetélkedővel tarkított egész napos program finom vacsorával zárult.

Hogyan és hová lehet klímát szerelni?
2018-08-08
A homlokzati klímaberendezés, más néven légkondicionáló elhelyezésére nem kell építési engedélyt kérni, de jó, ha tudjuk, ez nem azt jelenti, hogy bárhová, bármilyen módon elhelyezhetjük a forró napokon enyhülést adó készülékünket.

Szegeden folytatja Dalibor atya
2018-08-07
Szegeden folytatja papi hivatását Dalibor Milenkovic szerb ortodox lelkész. Az atya szentmisén búcsúzott a százhalombattai hívektől és a várostól augusztus 2-án.

Tanártovábbképzés Southamptonban
2018-08-07
Köznevelési mobilitási pályázat keretében, az Erasmus + támogatásával módszertani továbbképzésen vettem részt az angliai Southamptonban 2018 júliusában.

Menetrendváltozás!
2018-08-07
A Kelenföld és Érd felső állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon augusztus 27-től szeptember 2-ig és szeptember 22-től 23-ig - tájékoztatott a MÁV-START Zrt.

Szenior úszás Három bajnoki cím - irány az EB!
2018-08-06
Egyéni csúccsal három számban – 50 méter mell és gyors, valamint 100 méter mellúszásban – is magyar bajnok lett Kőhalmi András az augusztus első hétvégéjén, Gyulán megrendezett Szenior Úszó Országos Bajnokságon.

Esti mesék lázadó lányoknak
2018-08-02
Holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány? Hogy miként írja be a nevét a történelembe? Hogyan forgassa fel a világot, hogy aztán példaképként meséljék életét a jövő lányainak? Talán ilyesmikről álmodozott az a 100 különleges nő, akiknek portréját most egy-egy oldalpáron ismerhetjük meg a Móra Kiadó könyvéből.

Római bemutató
2018-07-31
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia színháztermében Fazekas István Pilátus éjszakája című színdarabja.

Nagyon fontos örömet szerezni
2018-07-31
Nyilván szép számmal akadnak százhalombattaiak, akik a Summerfest idejére veszik ki a nyári szabadságukat, de olyan, aki az elmúlt huszonöt évben mindig így tett, aligha. Kivéve Dobos Ágit, aki az első Summerfesttől az utolsóig mindegyiken részt vett, sőt, mindig egy hónappal korábban kezdi a fesztiválozást. A Summerfest és a város "élő intézményével", PR-osával, sajtószóvivőjével negyed század legszebb emlékeit elevenítettük fel. 

Nem utazik Glasgowba Ilyés Laura
2018-07-31
Bár a Százhalombattai VUK SE mindössze tizenhat éves klasszisa bekerült a magyar úszók EB-keretébe, betegsége miatt lemondott a glasgow-i szereplésről.

Ezrek szívébe írta bele a nevét
2018-07-30
Életének 67. évében július 29-én reggel elhunyt Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület alapító elnöke. A 2000-ben létrejött civil szervezet több mint 900 újszülött nyílt örökbefogadásában működött közre és több ezer nőnek segített – kelengyével, anyaotthoni elhelyezéssel, tanácsadással – abban, hogy fel tudja vállalni nem tervezett gyermeke nevelését. Mórucz Lajosné betegségét, fizikai fájdalmait nap mint nap leküzdve, fáradhatatlanul dolgozott az egyesületért, az anyákért, a gyerekekért és a gyermekre vágyó családokért. Váratlanul, otthonában hunyt el. Óriási hiány marad utána. 

Judo - Az EB-re és a VB-re is utazhat Rajkai Robi
2018-07-30
Sikerrel zárta a junior válogatóversenyek utolsó állomását, a berlini judo Európa Kupát a Százhalombattai Városi Ifjúsági SE korosztályos válogatott versenyzője, Rajkai Róbert.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.