2019. február 19. - Zsuzsanna napja
Kedd
Min:-1°
Max:0°
Szerda
Min:0°
Max:8°
Csütörtök
Min:0°
Max:8°
Péntek
Min:1°
Max:10°
Szombat
Min:-4°
Max:2°
Önkormányzat

Közmeghallgatás - Jó és végrehajtható költségvetés
2018-02-14 - A megjelent városlakók többsége elégedettségének adott hangot az idei költségvetésről tartott közmeghallgatáson február 12-én, a Városháza B épületében.
Vezér Mihály polgármester köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal valamennyi irodájának, az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek, valamint a képviselő-testület szakbizottságainak a "fenntarthatóságot és biztonságot szolgáló, széles és valós társadalmi igényeket kielégítő, szakmailag megalapozott költségvetés elkészítéséért, amellyel a város eddig elért vívmányai megtarthatók és lehetőség szerint fejleszthetők". Hangsúlyozta, hogy a 2018-as mintegy 8 milliárd forintos költségvetés tervezésekor minden részletre kiterjedően szem előtt tartották az egészségügy, az oktatás, a sport és a kultúra területén megszokott színvonalat, de "kerülnek minden, az óvatos tervezést veszélyeztető kiadást". A költségvetési rendelettervezet – amelyet a képviselő-testület február 15-ei tanácskozásán fogadhatnak el – szerint a kiadások 62 százalékát az önként vállalt és 38 százalékát a kötelező feladatokra fordítja az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban a polgármester örömét fejezte ki, ugyanakkor aláhúzta: Százhalombatta kiemelkedő szerepet játszik az ország energetikai hálózatában, amely sok hozzáadott értéket, de a környezeti ártalmak esélyét is megnöveli. Ezt az élet minden területén kompenzálni kell a városlakók számára.

A 2018-as költségvetés mintegy 8 milliárdra tervezett bevételéből 1,6 milliárd forint a normatív állami támogatás. Az önkormányzat közel 5 milliárd forintos saját bevételének legnagyobb része, mintegy 3,6 milliárd forint az iparűzési adó. 800 millió forint bevételt terveznek építmény- és 600 milliót telekadóból. A működési bevételt – a többi között a bérleti díjakból – 1,1 milliárd forintra tervezik.

Mire mennyit?
A kiadási oldal részletesebb ismertetésekor a városvezető elmondta, hogy az iskolák állami átadásával összefüggő szolidaritási adó 100 millió forinttal emelkedett az előző évhez képest, így már közel 1 milliárd forint elvonást jelent a városnak. Az idei évben oktatásra 1,6 milliárdot terveznek költeni, amely tartalmazza a már említett, közel 1 milliárdos befizetési kötelezettséget is. Közigazgatásra 900 millió, sportra közel 600 millió forintot terveznek elkülöníteni. Az egészségügy – a járóbetegszakellátás, az egynapos sebészet, a 24 órás ügyelet, az ingyenes betegszállítás, valamint a megszokottan ingyenes, ajánlott védőoltások – működtetésére 1,1 milliárd forintos kiadást terveznek, és 80 millió forintos egészségügyi céltartalék is szerepel a rendelettervezetben. Ebből az elavult röntgen-, illetve lézerberendezéseket cserélik újra szükség esetén.

A Városi Családsegítő és Gondozási Központ hét szakterületen ellátott feladataira közel egymilliárd forintot különítenének el, amelyből csak a szociális ágazatra 530 millió forint jut. A kulturális intézmények – a Barátság Kulturális Központ, a "Matrica" Múzeum és a Hamvas Béla Városi Könyvtár – támogatása mintegy 500 millió, a Summerfest, a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Forrás Néptáncegyüttes támogatása pedig 81 millió forintos kiadást jelentene a városnak a tervezet szerint. Az új, multifunkcionális sportcsarnok építéséhez 500 millió forintos önrész, valamint az úgynevezett kiegészítő beruházások - a teniszpályák és strandbeléptető áthelyezésének - több mint 100 millió forintos költségét a városnak kell biztosítania.

Vezér Mihály néhány idei évre tervezett felújítást is ismertetett. Egyebek mellett napelemes közvilágítás épülhet az óvárosi Szent László téren, és automata locsolóberendezést telepíthetnek az egészségügyi központ előtti térre. Tervezik a Dunafüredi út és a Botond utca felújítását, az óvárosi Halász utca csapadékvíz-elvezetését és zsilipépítést a szintén óvárosi Szkela utcában.

Iskolajárat Óvárosban?
A polgármester beszámolóját hozzászólások, kérdések követték. Többen elismerő szavakat, köszönetnyilvánítást fogalmaztak meg a város egészségügyben, oktatásban és közbiztonságban elért színvonalával kapcsolatban. Az óvárosban lakó felszólalók a "gazdátlan" épületek (a volt falusi abc, a régi óvoda és a révátkelő), az autóbuszközlekedés, a gyalogátkelők, a Hun utca csapadékvíz-elvezetésének problémáját és a parkolási nehézségeket említették. A felvetésekre Vezér Mihály mellett az érintett szakbizottsági elnökök és az iroda-, intézmény-, valamint cégvezetők válaszoltak. Az óvárosi bolti, patikai és postai szolgáltatással kapcsolaban elhangzott, hogy bár az önkormányzat próbált üzletbarát feltételeket teremteni, azonban a szolgáltatóknak nem éri meg kihelyezett egységeket működtetni. A polgármester felkérte a polgármesteri hivatal illetékes irodáját, hogy vizsgálják meg az iskolabusz-rendszerű helyi járat működésének lehetőségét, mérjék fel az utasszámot és a költségeket.

Vasúti közlekedés
A vasútfejlesztéssel kapcsolatban dr. Oláh M. Zoltán főépítész tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta, hogy a NIF és a MÁV tájékoztatása szerint február 26-ától várhatóan 13 hónapon keresztül szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Kelenföld – Érd-felső útvonalon. A Budapest-Kelenföldről induló járatok Érd-Alsó után Tárnokra közlekednek, ahonnan visszatolatnak Érd-felsőre, az Érd-felsőről Budapest-Kelenföldre tartó vonatok esetében pedig "fordítva" történik a visszatolatás. A vonatokról tehát nem kell leszállni, de 7-7 perccel, vagyis összesen mintegy 15 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az utazóknak. Általánosságban elmondható, hogy emiatt a vonatok 15 perccel korábban indulnak és 15 perccel később érkeznek. A vasúttársaság a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 2-2 plusz szerelvényt fog indítani. A NIF és a MÁV ígéretet tett, hogy a törvényi kötelezettségének eleget téve időben és minden részletre kiterjedően tájékoztatja az érintett utazóközönséget. Ennek ellenére a főépítész javasolja, hogy minden esetben előre tájékozódjunk a tervezett utazás megkezdése előtt.


Felhivások
2019-02-19 -
Meghirdette az idei városi vers- és prózamondó versenyt a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán. A jelentkezési határidő február 22., péntek.
AKTUÁLIS
2019-02-18 - Meghatározta a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2019-20-as nevelési évre Százhalombattán.
2019-02-14 -
2019-02-13 - A Százhalombattai VUK SE úszószakosztálya idén is várja a gyerekeket úszótáborába a Városi Strandon június 17-től hat hétig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közös környezettisztítás
2019-02-19
Ismét tisztítóakciót hirdetett a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat március 23-a szombatra, a Víz Világnapja alkalmából és a TeSzedd! -Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhét keretében.

Jótékonykodtak a battai labdarúgók
2019-02-19
Százezer forintot adományozott a Százhalombattai Labdarúgó Klub a Sérültekért Alapítványnak. A jótékonykodásról tavalyi évzáró bankettjukon határoztak a játékosok és a vezetők. A jövőben focilabdákat is szeretnének adományozni a városi intézményeknek, hogy "mindenhol folyamatosan pattoghasson a játékszer". Elsőként a SZISZKI-be vittek kettőt.

Elfogadták a költségvetést - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-02-19
A 2019. évi költségvetési rendelet megalkotása és az ezzel összefüggő döntések meghozatala volt a százhalombattai képviselő-testület idei első tanácskozásának legfontosabb témája február 14-én. Módosításra került a 2018. évi költségvetéséről szóló rendelet. Több jelentős kérdést tárgyaltak a képviselők, így például az V. számú házi gyermekorvosi körzet kialakításával kapcsolatos döntéseket. Határoztak a Magyar Postával kötendő ingatlanhasználati megállapodásról, amely értelmében hétfőn postafiók nyílik Óvárosban, a Szent László út 17. alatt.  

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-02-19
Fogadó órát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester február 25-én, hétfőn, 14 óra 30-tól 16.30-ig a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Szalai emlékverseny
2019-02-19
Rekord méretű csapattal, negyvenkilenc versenyzővel képviselte városunkat a Százhalombattai VUK SE az immár hagyományos Szalai János Úszó Emlékversenyen, amelyet a Városi Sportuszodában rendeztek meg február 16-17-én.

Lázcsillapítás: mikor kell, mikor nem?
2019-02-19
Nagyon sok a lázas, beteg gyerek mostanában, ezért különösen aktuális néhány alapelvet felidézni a lázcsillapítással kapcsolatban. Az alábbiakban dr. Benedek László házi gyermekorvos tanácsait olvashatják.

Új gyermekorvos
2019-02-18
Bemutatkozott Százhalombatta új gyermekorvosa a képviselő-testület február 14-i ülésén. Dr. Ács Beáta az ötödik gyermekorvosi körzetért lesz felelős, fiatal kora ellenére nagy szaktudással rendelkezik és ambiciózus tervekkel lát munkához. Az új praxis várhatóan áprilisban kezdi meg működését.

Ügyeletes óvodák a nyári és téliszünetben
2019-02-18
Meghatározta a városi óvodák nyári és téli nyitvatartási rendjét a százhalombattai önkormányzat Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottsága.

Megjelentek a pályázati felhívások
2019-02-18
Megjelentette az esélyegyenlőségi, kulturális és sportpályázati keretekre való felhívásokat a százhalombattai önkormányzat. Az esélyegyenlőségi támogatási alapon 320 ezer, a sportalapon 65 millió, a kulturális alapon pedig 5 millió 120 ezer forintot különítettek el a 2019-es költségvetésben, amelyre február 25-e (hétfőn) 16 óráig adhatják be pályázatukat a civil szervezetek.

A KÉSZ nyilatkozata a tudományszervezés aktuális kérdéseiről
2019-02-18
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elengedhetetlenül fontosnak tekinti a Kárpát-medencei keresztény kultúra minél mélyebb megismerését, megőrzését és terjesztését, az ehhez nélkülözhetetlen tudományos tevékenység szabad művelését, az így feltárt ismeretek átadását a jövő generációk megfelelő szellemű oktatása és nevelése érdekében. Mindezek alapján, értelmiségieket tömörítő szervezetként sajnálattal tapasztaljuk az elmúlt időszak, sokszor tudatosan szított, éles és heves vitáit a magyar tudományszervezés és tudományfinanszírozás kérdései körül.

Sportgála
2019-02-15
A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek, valamint az Életmű Sport Oklevél átadására kerül sor március 1-jén, pénteken, 17 órától a Városi Sportközpontban, Százhalombattán.

Hamarosan nyit a posta Óvárosban
2019-02-15
Megkezdi működését az új óvárosi postahivatal Százhalombattán február 25-én.

Felnőtt úszásoktatás
2019-02-15
Ismét felnőtt úszásoktatás kezdődik Százhalombattán március 5-től öthetes turnusokban.

Isabel Allende: A japán szerető
2019-02-14
A Lark House ("Pacsirtaház") napfényben fürdő idősek otthona Berkeley külvárosában.

Újra zöld a Kipp-Kopp
2019-02-13
Harmadik alkalommal nyerte el a "Zöld Óvoda" címet a Százhalombattai Kipp-Kopp.

Két találkozó Olaszországban
2019-02-13
Különösen mozgalmas volt az elmúlt hét a százhalombattai Arany János iskola Erasmus+ projektjeiben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.

Aranyos szenior páros
2019-02-13
A hétvégén  Nyíregyházán rendezték meg az I. Sóstói Szenior Úszófesztivált, ahol a Százhalombattai VUK SE-t Horváth Csenge és Kőhalmi András képviselte.

Illegál bál
2019-02-13
A "Keresztapa" klánjában és az 1920-as évek Amerikájában érezhették magukat, akik részt vettek a százhalombattai Százszorszép Óvoda alapítványi bálján február 9-én.

Kezdődik a tekebajnokság
2019-02-13
Elkészült a sorsolása a Budapest és Környéki Tekebajnokság tavaszi fordulóinak.

Magyar bajnok teniszező
2019-02-13
Megnyerte a Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot páros L14-ben Csibrák Antónia Berényi Eszterrel január 25-29-én Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.