2018. május 22. - Júlia és Rita napja
Hétfő
Min:14°
Max:22°
Kedd
Min:14°
Max:22°
Szerda
Min:15°
Max:22°
Csütörtök
Min:16°
Max:20°
Péntek
Min:17°
Max:23°
Önkormányzat

Közmeghallgatás - Jó és végrehajtható költségvetés
2018-02-14 - A megjelent városlakók többsége elégedettségének adott hangot az idei költségvetésről tartott közmeghallgatáson február 12-én, a Városháza B épületében.
Vezér Mihály polgármester köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal valamennyi irodájának, az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek, valamint a képviselő-testület szakbizottságainak a "fenntarthatóságot és biztonságot szolgáló, széles és valós társadalmi igényeket kielégítő, szakmailag megalapozott költségvetés elkészítéséért, amellyel a város eddig elért vívmányai megtarthatók és lehetőség szerint fejleszthetők". Hangsúlyozta, hogy a 2018-as mintegy 8 milliárd forintos költségvetés tervezésekor minden részletre kiterjedően szem előtt tartották az egészségügy, az oktatás, a sport és a kultúra területén megszokott színvonalat, de "kerülnek minden, az óvatos tervezést veszélyeztető kiadást". A költségvetési rendelettervezet – amelyet a képviselő-testület február 15-ei tanácskozásán fogadhatnak el – szerint a kiadások 62 százalékát az önként vállalt és 38 százalékát a kötelező feladatokra fordítja az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban a polgármester örömét fejezte ki, ugyanakkor aláhúzta: Százhalombatta kiemelkedő szerepet játszik az ország energetikai hálózatában, amely sok hozzáadott értéket, de a környezeti ártalmak esélyét is megnöveli. Ezt az élet minden területén kompenzálni kell a városlakók számára.

A 2018-as költségvetés mintegy 8 milliárdra tervezett bevételéből 1,6 milliárd forint a normatív állami támogatás. Az önkormányzat közel 5 milliárd forintos saját bevételének legnagyobb része, mintegy 3,6 milliárd forint az iparűzési adó. 800 millió forint bevételt terveznek építmény- és 600 milliót telekadóból. A működési bevételt – a többi között a bérleti díjakból – 1,1 milliárd forintra tervezik.

Mire mennyit?
A kiadási oldal részletesebb ismertetésekor a városvezető elmondta, hogy az iskolák állami átadásával összefüggő szolidaritási adó 100 millió forinttal emelkedett az előző évhez képest, így már közel 1 milliárd forint elvonást jelent a városnak. Az idei évben oktatásra 1,6 milliárdot terveznek költeni, amely tartalmazza a már említett, közel 1 milliárdos befizetési kötelezettséget is. Közigazgatásra 900 millió, sportra közel 600 millió forintot terveznek elkülöníteni. Az egészségügy – a járóbetegszakellátás, az egynapos sebészet, a 24 órás ügyelet, az ingyenes betegszállítás, valamint a megszokottan ingyenes, ajánlott védőoltások – működtetésére 1,1 milliárd forintos kiadást terveznek, és 80 millió forintos egészségügyi céltartalék is szerepel a rendelettervezetben. Ebből az elavult röntgen-, illetve lézerberendezéseket cserélik újra szükség esetén.

A Városi Családsegítő és Gondozási Központ hét szakterületen ellátott feladataira közel egymilliárd forintot különítenének el, amelyből csak a szociális ágazatra 530 millió forint jut. A kulturális intézmények – a Barátság Kulturális Központ, a "Matrica" Múzeum és a Hamvas Béla Városi Könyvtár – támogatása mintegy 500 millió, a Summerfest, a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Forrás Néptáncegyüttes támogatása pedig 81 millió forintos kiadást jelentene a városnak a tervezet szerint. Az új, multifunkcionális sportcsarnok építéséhez 500 millió forintos önrész, valamint az úgynevezett kiegészítő beruházások - a teniszpályák és strandbeléptető áthelyezésének - több mint 100 millió forintos költségét a városnak kell biztosítania.

Vezér Mihály néhány idei évre tervezett felújítást is ismertetett. Egyebek mellett napelemes közvilágítás épülhet az óvárosi Szent László téren, és automata locsolóberendezést telepíthetnek az egészségügyi központ előtti térre. Tervezik a Dunafüredi út és a Botond utca felújítását, az óvárosi Halász utca csapadékvíz-elvezetését és zsilipépítést a szintén óvárosi Szkela utcában.

Iskolajárat Óvárosban?
A polgármester beszámolóját hozzászólások, kérdések követték. Többen elismerő szavakat, köszönetnyilvánítást fogalmaztak meg a város egészségügyben, oktatásban és közbiztonságban elért színvonalával kapcsolatban. Az óvárosban lakó felszólalók a "gazdátlan" épületek (a volt falusi abc, a régi óvoda és a révátkelő), az autóbuszközlekedés, a gyalogátkelők, a Hun utca csapadékvíz-elvezetésének problémáját és a parkolási nehézségeket említették. A felvetésekre Vezér Mihály mellett az érintett szakbizottsági elnökök és az iroda-, intézmény-, valamint cégvezetők válaszoltak. Az óvárosi bolti, patikai és postai szolgáltatással kapcsolaban elhangzott, hogy bár az önkormányzat próbált üzletbarát feltételeket teremteni, azonban a szolgáltatóknak nem éri meg kihelyezett egységeket működtetni. A polgármester felkérte a polgármesteri hivatal illetékes irodáját, hogy vizsgálják meg az iskolabusz-rendszerű helyi járat működésének lehetőségét, mérjék fel az utasszámot és a költségeket.

Vasúti közlekedés
A vasútfejlesztéssel kapcsolatban dr. Oláh M. Zoltán főépítész tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta, hogy a NIF és a MÁV tájékoztatása szerint február 26-ától várhatóan 13 hónapon keresztül szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Kelenföld – Érd-felső útvonalon. A Budapest-Kelenföldről induló járatok Érd-Alsó után Tárnokra közlekednek, ahonnan visszatolatnak Érd-felsőre, az Érd-felsőről Budapest-Kelenföldre tartó vonatok esetében pedig "fordítva" történik a visszatolatás. A vonatokról tehát nem kell leszállni, de 7-7 perccel, vagyis összesen mintegy 15 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az utazóknak. Általánosságban elmondható, hogy emiatt a vonatok 15 perccel korábban indulnak és 15 perccel később érkeznek. A vasúttársaság a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 2-2 plusz szerelvényt fog indítani. A NIF és a MÁV ígéretet tett, hogy a törvényi kötelezettségének eleget téve időben és minden részletre kiterjedően tájékoztatja az érintett utazóközönséget. Ennek ellenére a főépítész javasolja, hogy minden esetben előre tájékozódjunk a tervezett utazás megkezdése előtt.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
2018-05-17 - óvodapedagógusi munkakör betöltésére.
2018-05-16 - A pünkösdi munkaszüneti napra tekintettel változik a vonatok közlekedési rendje: május 20-án az ünnepnapi, 21-én a vasárnapi, 22-én, kedden pedig már a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
2018-05-14 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fudokan OB
2018-05-16
A Százhalombattán rendezték meg a harmadik országos fudokan karate bajnokságot május második hétvégéjén. A sporteseményen 18 klub képviseltette magát, az összesített eredmények alapján a százhalombattai csapatot is magában foglaló Budai XI. állhatott a dobogó legfelső fokára.

Kettős jubileum
2018-05-16
Nagyszabású koncerttel ünnepelte kettős évfordulóját a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola május 12-én.

Jó látás, eredményes tanulás
2018-05-16
Mivel a jó látás alapvető feltétele az eredményes tanulásnak, a százhalombattai önkormányzat negyedik éve szervez szemészeti szűrővizsgálatokat az iskolába készülő gyerekek részére. Az idei szűrésekre május első felében került sor az óvodákban.

Égig érő fák és zöldellő gondolatok
2018-05-16
Az idei tanévben is csatlakozott az országosan szervezett Fenntarthatósági Témahét programjaihoz a százhalombattai Eötvös iskola.

Bizottsági ülések
2018-05-16
Üléseznek a százhalombattai képviselő-testület szakbizottságai a jövő hét folyamán.

Ausztriában reptettek
2018-05-16
Mórotz Attila ötödik, Tokaji Tamás hetedik helyezést ért el a körrepülő-műrepülő modellek Styria Kupa elnevezésű nemzetközi versenyén, Ausztriában május 12-13-án.

Ilyenkor kell megfeszülni
2018-05-16
Első alkalommal mutatkozik be a fővárosban, ráadásul két önálló kiállítással kezd Fazekas Levente Százhalombattán élő képzőművész. Szimplapokol című tárlata május 30-án nyílik és június 22-éig lesz látható a Magyar Műhely Galériában (Akácfa utca 20.), Duplapokol című kiállítása pedig június 15-től július 6-ig tart nyitva a MAMŰ Galériában, a Damjanich utca 39. alatt.

Gyémántmadarak
2018-05-16
Minden százhalombattai versenyző a legmagasabb minősítést érte el a Tököli Pünkösdi Népdalünnepen május 11-én.

Telefonközpont-korszerűsítés a rendelőben
2018-05-16
Technológiai átállást végeznek a Százhalom Egészségügyi Központ telefonközpontján május 18-án, pénteken. A munkálatok reggel 8 óra 30-kor kezdődnek és várhatóan mintegy 20 percig tartanak majd, amely idő alatt az intézmény telefonon nem lesz elérhető.

Kézilabda NB I/B - Nem sikerült a győzelem az utolsó fordulóban
2018-05-16
A Vecsés csapata ellen akkor sem könnyű a játék, ha az együttes már biztos bajnoki címmel érkezik Százhalombattára. A gyors, technikás, kiegyensúlyozott vendégalakulat, hazai pályán is megnehezítette az SZKE dolgát (2017.12.17., Vecsés-Százhalombatta 37-27). Senki nem várt egyszerű mérkőzést, sokgólos, parázs meccsre volt kilátás. Százhalombattai KE – Vecsés SE Él-Team 30-32 (14-16), május 12. (szombat), 18 óra, Városi Szabadidő Központ, Százhalombatta – 120 néző.

Kettlebell EB - Egyéni csúcsok, értékes pontok
2018-05-14
A SZVISE eredményei is hozzájárultak Magyarország jó helyezéseihez a Kettlebell Európa-bajnokság éremtáblázatán. A felnőttek között harmadikak, a veteránok összesítésében pedig első helyen végeztünk.  A kontinensviadalt – amelyen 24 ország közel 300 versenyzője indult –Kecskeméten rendezték meg május 11-13-án.

VB-re készülnek a sporttáncosok
2018-05-14
Két produkcióval kvalifikált az SZTC Táncszakosztálya a Zágrábban rendezett European Championship versenyre, amely május 10-13-án zajlott a modern Arénában.

Ki vagyok, és ki lehetnék?
2018-05-14
A ráckeresztúri rehabilitációs központ épülete stabilitást, biztonságot, békét áraszt. Köralakú alaprajzával, abból kiemelkedő kápolnájával, vastag falaival és átriumos belső udvarával kolostorra emlékeztet. "Pedig itt nem apácák laknak."

Battai bajnokok
2018-05-11
Mórotz Attila első, Tokai Tamás pedig második helyezést ért el a Körrepülő Modellek Országos Bajnokságán F2-B felnőtt kategóriában május 6-án Békéscsabán.

Ercsiben is járőröznek
2018-05-11
Az önkormányzat felkérésére a szomszédos Ercsiben is megkezdte környezetvédelmi munkáját a százhalombattai Hulladékkomandó Társadalmi Járőrszolgálat május 2-án. A civil szervezet legfontosabb feladata az illegális hulladéklerakás megfékezése lesz. Az első bejárást a rendőrség, a polgárőrség és a vadásztársaság képviselőivel közösen tartotta.

Jack London az Eötvösben
2018-05-11
Jack London "Az éneklő kutya" című regénye volt az idei olvasási vetélkedő témája a százhalombattai Eötvös iskolában.

Szúnyoggyérítés
2018-05-11
Elkezdődött a szúnyogirtás Százhalombattán április utolsó hetében.

Csepp a tengernél
2018-05-11
Életre szóló élményekkel tért haza tíznapos törökországi turnéjáról a Forrás Néptáncegyüttes Cseppforrás csoportja április 24-én.

Árvízvédelmi gyakorlat
2018-05-10
Összehangolt árvízvédelmi gyakorlaton vettek részt a százhalombattai polgárőrök az Érdi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében a Duna Kossuth Lajos utcai szakaszán április folyamán. A gyakorlatban részt vettek katasztrófavédelem tűzoltói és vezetői, a battai önkéntes tűzoltók, a rendőrség, a honvédség, a közterületfelügyelet és az Arany János iskola diákjai.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-05-09
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester május 16-án (szerdán), 15 órától 17 óráig az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. Időpontot lehet egyeztetni a 23/542-104-es telefonszámon.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.