2018. február 24. - Mátyás napja
Szombat
Min:-3°
Max:0°
Vasárnap
Min:-11°
Max:-5°
Hétfő
Min:-11°
Max:-6°
Kedd
Min:-10°
Max:-7°
Szerda
Min:-16°
Max:-9°
Önkormányzat

Közmeghallgatás - Jó és végrehajtható költségvetés
2018-02-14 - A megjelent városlakók többsége elégedettségének adott hangot az idei költségvetésről tartott közmeghallgatáson február 12-én, a Városháza B épületében.
Vezér Mihály polgármester köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal valamennyi irodájának, az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek, valamint a képviselő-testület szakbizottságainak a "fenntarthatóságot és biztonságot szolgáló, széles és valós társadalmi igényeket kielégítő, szakmailag megalapozott költségvetés elkészítéséért, amellyel a város eddig elért vívmányai megtarthatók és lehetőség szerint fejleszthetők". Hangsúlyozta, hogy a 2018-as mintegy 8 milliárd forintos költségvetés tervezésekor minden részletre kiterjedően szem előtt tartották az egészségügy, az oktatás, a sport és a kultúra területén megszokott színvonalat, de "kerülnek minden, az óvatos tervezést veszélyeztető kiadást". A költségvetési rendelettervezet – amelyet a képviselő-testület február 15-ei tanácskozásán fogadhatnak el – szerint a kiadások 62 százalékát az önként vállalt és 38 százalékát a kötelező feladatokra fordítja az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban a polgármester örömét fejezte ki, ugyanakkor aláhúzta: Százhalombatta kiemelkedő szerepet játszik az ország energetikai hálózatában, amely sok hozzáadott értéket, de a környezeti ártalmak esélyét is megnöveli. Ezt az élet minden területén kompenzálni kell a városlakók számára.

A 2018-as költségvetés mintegy 8 milliárdra tervezett bevételéből 1,6 milliárd forint a normatív állami támogatás. Az önkormányzat közel 5 milliárd forintos saját bevételének legnagyobb része, mintegy 3,6 milliárd forint az iparűzési adó. 800 millió forint bevételt terveznek építmény- és 600 milliót telekadóból. A működési bevételt – a többi között a bérleti díjakból – 1,1 milliárd forintra tervezik.

Mire mennyit?
A kiadási oldal részletesebb ismertetésekor a városvezető elmondta, hogy az iskolák állami átadásával összefüggő szolidaritási adó 100 millió forinttal emelkedett az előző évhez képest, így már közel 1 milliárd forint elvonást jelent a városnak. Az idei évben oktatásra 1,6 milliárdot terveznek költeni, amely tartalmazza a már említett, közel 1 milliárdos befizetési kötelezettséget is. Közigazgatásra 900 millió, sportra közel 600 millió forintot terveznek elkülöníteni. Az egészségügy – a járóbetegszakellátás, az egynapos sebészet, a 24 órás ügyelet, az ingyenes betegszállítás, valamint a megszokottan ingyenes, ajánlott védőoltások – működtetésére 1,1 milliárd forintos kiadást terveznek, és 80 millió forintos egészségügyi céltartalék is szerepel a rendelettervezetben. Ebből az elavult röntgen-, illetve lézerberendezéseket cserélik újra szükség esetén.

A Városi Családsegítő és Gondozási Központ hét szakterületen ellátott feladataira közel egymilliárd forintot különítenének el, amelyből csak a szociális ágazatra 530 millió forint jut. A kulturális intézmények – a Barátság Kulturális Központ, a "Matrica" Múzeum és a Hamvas Béla Városi Könyvtár – támogatása mintegy 500 millió, a Summerfest, a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Forrás Néptáncegyüttes támogatása pedig 81 millió forintos kiadást jelentene a városnak a tervezet szerint. Az új, multifunkcionális sportcsarnok építéséhez 500 millió forintos önrész, valamint az úgynevezett kiegészítő beruházások - a teniszpályák és strandbeléptető áthelyezésének - több mint 100 millió forintos költségét a városnak kell biztosítania.

Vezér Mihály néhány idei évre tervezett felújítást is ismertetett. Egyebek mellett napelemes közvilágítás épülhet az óvárosi Szent László téren, és automata locsolóberendezést telepíthetnek az egészségügyi központ előtti térre. Tervezik a Dunafüredi út és a Botond utca felújítását, az óvárosi Halász utca csapadékvíz-elvezetését és zsilipépítést a szintén óvárosi Szkela utcában.

Iskolajárat Óvárosban?
A polgármester beszámolóját hozzászólások, kérdések követték. Többen elismerő szavakat, köszönetnyilvánítást fogalmaztak meg a város egészségügyben, oktatásban és közbiztonságban elért színvonalával kapcsolatban. Az óvárosban lakó felszólalók a "gazdátlan" épületek (a volt falusi abc, a régi óvoda és a révátkelő), az autóbuszközlekedés, a gyalogátkelők, a Hun utca csapadékvíz-elvezetésének problémáját és a parkolási nehézségeket említették. A felvetésekre Vezér Mihály mellett az érintett szakbizottsági elnökök és az iroda-, intézmény-, valamint cégvezetők válaszoltak. Az óvárosi bolti, patikai és postai szolgáltatással kapcsolaban elhangzott, hogy bár az önkormányzat próbált üzletbarát feltételeket teremteni, azonban a szolgáltatóknak nem éri meg kihelyezett egységeket működtetni. A polgármester felkérte a polgármesteri hivatal illetékes irodáját, hogy vizsgálják meg az iskolabusz-rendszerű helyi járat működésének lehetőségét, mérjék fel az utasszámot és a költségeket.

Vasúti közlekedés
A vasútfejlesztéssel kapcsolatban dr. Oláh M. Zoltán főépítész tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta, hogy a NIF és a MÁV tájékoztatása szerint február 26-ától várhatóan 13 hónapon keresztül szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Kelenföld – Érd-felső útvonalon. A Budapest-Kelenföldről induló járatok Érd-Alsó után Tárnokra közlekednek, ahonnan visszatolatnak Érd-felsőre, az Érd-felsőről Budapest-Kelenföldre tartó vonatok esetében pedig "fordítva" történik a visszatolatás. A vonatokról tehát nem kell leszállni, de 7-7 perccel, vagyis összesen mintegy 15 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az utazóknak. Általánosságban elmondható, hogy emiatt a vonatok 15 perccel korábban indulnak és 15 perccel később érkeznek. A vasúttársaság a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 2-2 plusz szerelvényt fog indítani. A NIF és a MÁV ígéretet tett, hogy a törvényi kötelezettségének eleget téve időben és minden részletre kiterjedően tájékoztatja az érintett utazóközönséget. Ennek ellenére a főépítész javasolja, hogy minden esetben előre tájékozódjunk a tervezett utazás megkezdése előtt.


AKTUÁLIS
2018-02-22 - Hat városi tulajdonú bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat február 22-én. Hármat szociális, hármat pedig költségalapon kívánnak bérbe adni. Pályázni a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájának Ügyfélszolgálatán beszerezhető vagy letölthető adatlapon lehet március 23-a 12 óráig.
2018-02-21 - Vezetékjavítás miatt szünetelni fog a melegvízszolgáltatás a Piac téren, Százhalombattán február 24-én (szombaton) reggel 6-tól február 26-án (hétfő) reggel 6-ig. A SZÁKOM a fogyasztók megértését kéri.
2018-02-21 - Az ünnepnap ellenére a  megszokott rendben végzi a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán március 15-én  (csütörtökön) és március 16-án (pénteken). Utóbbi napon a heti második szemétszállítás is elkezdődik a kertvárosi övezetben.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Menetrendi tájékoztató február 26-ától
2018-02-22
Újabb fázisához érkezett a 40a vasútvonal felújítása, amely miatt február 26-ától 13 hónapon át teljes vágányzár mellett folytatódnak a Kelenföld és Érd-felső közötti szakasz pályafelújítási munkái. A Százhalombattát is érintő változásokról közleményben tájékoztatott a KTI Közlekedéstudományi Intézet központi közlekedésszervező irodája.

Fráziskésés
2018-02-22
Február 7-én eszébe jutott Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnek, hogy Boldog Újévet kívánjon Százhalombatta lakosainak.

Mire számítsanak a vonattal utazók?
2018-02-20
A Budapest – Pusztaszabolcs vasútfejlesztés Százhalombattát érintő szakaszának aktuális helyzetéről és a várható változásokról, menetrendi módosításokról adott ki közleményt Vezér Mihály polgármester. 

Szécsi Noémi - Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő (1914-1939)
2018-02-20
1926, budapesti leánygimnázium.

Ez nagyon oké!
2018-02-20
A gokartversenyzés csúcskategóriájában is megméreti magát a százhalombattai pilóta, Kovács Zsombor az idei versenyszezonban.

Giri - Irány az EB!
2018-02-20
Mindhárom százhalombattai versenyző kvalifikálta magát azon az EB-válogató versenyen, amelyet Kiskunhalason rendeztek meg február 10-én.

Ezüstérmes lett a battai konyhafőnök
2018-02-20
A második legjobbnak ítélte a rangos szakmai zsűri a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila menüjét az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 9-én.

Csak élni kell vele
2018-02-20
A betegségek megelőzéséről és gyógyításáról tart előadást a Barátság Kulturális Központban Szabó Gyuri bácsi március 20-án. A 90 éves "természettudós" még a nagyanyjától tanulta a népi gyógyászatot, és a család úgy tartja számon, hogy ő a huszonegyedik gyógyító a generációk sorában.

Háromszázan az Aranybálon
2018-02-20
Közel háromszázan vettek részt az Arany János iskola alapítványi bálján Százhalombattán február 10-én. A mulatság a hajnali órákig tartott. A bevétellel az intézménybe járó diákokat támogatja az Aranykapu Alapítvány.

Újdonságok a könyvtárban
2018-02-20
Lackfi János: SzóviharJoanne Harris: A St.Oswald fiúiskolaCharles Bukowski: MacskákEndó Súszaku: NémaságParag Khanna: Konnektográfia - A globális civilizáció jövőjének feltérképezéseChristopher Ryan - Cacilda Jethá: Hajnali szex - A modern szexualitás ősi gyökereiBerg Judit- Kertész Erzsi: A négy madár titkaSabina Colloredo: Nagymenők - Kleopátra, a sivatag királynőjeHarriet Ziefert: Olyan nincs, hogy a füleddel kóstolod meg az uborkát!Szokács Eszter: József - Bibliai történetek Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-20
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Óvodai nyári szünet
2018-02-20
Döntött a százhalombattai önkormányzat szakbizottsága az óvodák nyári zárva tartásáról. Június 25-től július 20-ig a Szivárvány és a Napsugár, július 23-tól augusztus 17-ig a Kipp-Kopp, Százszorszép és Pitypangos óvoda tart szünetet.

Önkénteseket képeznek a "Matrica" Múzeumban
2018-02-19
Ingyenes képzéseket tart a százhalombattai "Matrica" Múzeum március és április folyamán azok számára, akik a jövőben szívesen dolgoznának az intézmény önkéntes idegenvezetői, foglalkozásvezetőiként. 

NB I/B férfi kézilabdabajnokság - Vereség idegenben
2018-02-19
AGROFEED ETO SZESE Győr - Százhalombattai KE 37-19 (16-10) február 18., 250 néző

Küzdelmes mérkőzések, három győzelem
2018-02-19
Hosszúra nyúlt pihenő után lépett újra pályára a Százhalombattai KE női kézilabdacsapata. A Pest megyei bajnokság A csoportjában szereplő gárda megnyerte két hazai és egy idegenbeli mérkőzését a tavaszi szezon nyitányaként.

Tenisz
2018-02-19
Második helyen végzett Anka Sára és Csibrák Antónia a Sólyomszem Kupa Eger kiemelt országos korosztályos versenyen L 12-ben február 10-12-én.

Marad a színvonal, épül az új sportcsarnok - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-02-16
Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetési rendeletét február 15-i ülésén Százhalombattán. A költségvetési bevételi oldalt 8,07 a kiadásit 11,15 milliárd forintra tervezték. A hiány nem akkora, amekkorának látszik – hangsúlyozta Nagy Balázs, a pénzügyi bizottság elnöke.

Itt és most az ősi önkifejezési eszközzel - Kipróbáltuk a rajzmeditációt
2018-02-16
A különböző meditációs technikák segítségével belső békét, kiegyensúlyozottságot, a hétköznapok nyugalmát érhetjük el. A Rajzmeditáció© felnőtteknek olyan kreatív foglalkozás, amellyel megérthetjük aktuális érzelmi-hangulati állapotunkat, feszültségeinket, problémáinkat, és közelebb kerülhetünk azok megoldásához, vagy a következő szükséges lépéshez. Előzetes rajztudást nem igényel. Nemes Dóra írása.

Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak
2018-02-16
Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-16
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.