2018. november 18. - Jenő napja
Vasárnap
Min:-1°
Max:8°
Hétfő
Min:0°
Max:1°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:0°
Max:4°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Önkormányzat

Közmeghallgatás - Jó és végrehajtható költségvetés
2018-02-14 - A megjelent városlakók többsége elégedettségének adott hangot az idei költségvetésről tartott közmeghallgatáson február 12-én, a Városháza B épületében.
Vezér Mihály polgármester köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal valamennyi irodájának, az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek, valamint a képviselő-testület szakbizottságainak a "fenntarthatóságot és biztonságot szolgáló, széles és valós társadalmi igényeket kielégítő, szakmailag megalapozott költségvetés elkészítéséért, amellyel a város eddig elért vívmányai megtarthatók és lehetőség szerint fejleszthetők". Hangsúlyozta, hogy a 2018-as mintegy 8 milliárd forintos költségvetés tervezésekor minden részletre kiterjedően szem előtt tartották az egészségügy, az oktatás, a sport és a kultúra területén megszokott színvonalat, de "kerülnek minden, az óvatos tervezést veszélyeztető kiadást". A költségvetési rendelettervezet – amelyet a képviselő-testület február 15-ei tanácskozásán fogadhatnak el – szerint a kiadások 62 százalékát az önként vállalt és 38 százalékát a kötelező feladatokra fordítja az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban a polgármester örömét fejezte ki, ugyanakkor aláhúzta: Százhalombatta kiemelkedő szerepet játszik az ország energetikai hálózatában, amely sok hozzáadott értéket, de a környezeti ártalmak esélyét is megnöveli. Ezt az élet minden területén kompenzálni kell a városlakók számára.

A 2018-as költségvetés mintegy 8 milliárdra tervezett bevételéből 1,6 milliárd forint a normatív állami támogatás. Az önkormányzat közel 5 milliárd forintos saját bevételének legnagyobb része, mintegy 3,6 milliárd forint az iparűzési adó. 800 millió forint bevételt terveznek építmény- és 600 milliót telekadóból. A működési bevételt – a többi között a bérleti díjakból – 1,1 milliárd forintra tervezik.

Mire mennyit?
A kiadási oldal részletesebb ismertetésekor a városvezető elmondta, hogy az iskolák állami átadásával összefüggő szolidaritási adó 100 millió forinttal emelkedett az előző évhez képest, így már közel 1 milliárd forint elvonást jelent a városnak. Az idei évben oktatásra 1,6 milliárdot terveznek költeni, amely tartalmazza a már említett, közel 1 milliárdos befizetési kötelezettséget is. Közigazgatásra 900 millió, sportra közel 600 millió forintot terveznek elkülöníteni. Az egészségügy – a járóbetegszakellátás, az egynapos sebészet, a 24 órás ügyelet, az ingyenes betegszállítás, valamint a megszokottan ingyenes, ajánlott védőoltások – működtetésére 1,1 milliárd forintos kiadást terveznek, és 80 millió forintos egészségügyi céltartalék is szerepel a rendelettervezetben. Ebből az elavult röntgen-, illetve lézerberendezéseket cserélik újra szükség esetén.

A Városi Családsegítő és Gondozási Központ hét szakterületen ellátott feladataira közel egymilliárd forintot különítenének el, amelyből csak a szociális ágazatra 530 millió forint jut. A kulturális intézmények – a Barátság Kulturális Központ, a "Matrica" Múzeum és a Hamvas Béla Városi Könyvtár – támogatása mintegy 500 millió, a Summerfest, a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Forrás Néptáncegyüttes támogatása pedig 81 millió forintos kiadást jelentene a városnak a tervezet szerint. Az új, multifunkcionális sportcsarnok építéséhez 500 millió forintos önrész, valamint az úgynevezett kiegészítő beruházások - a teniszpályák és strandbeléptető áthelyezésének - több mint 100 millió forintos költségét a városnak kell biztosítania.

Vezér Mihály néhány idei évre tervezett felújítást is ismertetett. Egyebek mellett napelemes közvilágítás épülhet az óvárosi Szent László téren, és automata locsolóberendezést telepíthetnek az egészségügyi központ előtti térre. Tervezik a Dunafüredi út és a Botond utca felújítását, az óvárosi Halász utca csapadékvíz-elvezetését és zsilipépítést a szintén óvárosi Szkela utcában.

Iskolajárat Óvárosban?
A polgármester beszámolóját hozzászólások, kérdések követték. Többen elismerő szavakat, köszönetnyilvánítást fogalmaztak meg a város egészségügyben, oktatásban és közbiztonságban elért színvonalával kapcsolatban. Az óvárosban lakó felszólalók a "gazdátlan" épületek (a volt falusi abc, a régi óvoda és a révátkelő), az autóbuszközlekedés, a gyalogátkelők, a Hun utca csapadékvíz-elvezetésének problémáját és a parkolási nehézségeket említették. A felvetésekre Vezér Mihály mellett az érintett szakbizottsági elnökök és az iroda-, intézmény-, valamint cégvezetők válaszoltak. Az óvárosi bolti, patikai és postai szolgáltatással kapcsolaban elhangzott, hogy bár az önkormányzat próbált üzletbarát feltételeket teremteni, azonban a szolgáltatóknak nem éri meg kihelyezett egységeket működtetni. A polgármester felkérte a polgármesteri hivatal illetékes irodáját, hogy vizsgálják meg az iskolabusz-rendszerű helyi járat működésének lehetőségét, mérjék fel az utasszámot és a költségeket.

Vasúti közlekedés
A vasútfejlesztéssel kapcsolatban dr. Oláh M. Zoltán főépítész tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta, hogy a NIF és a MÁV tájékoztatása szerint február 26-ától várhatóan 13 hónapon keresztül szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Kelenföld – Érd-felső útvonalon. A Budapest-Kelenföldről induló járatok Érd-Alsó után Tárnokra közlekednek, ahonnan visszatolatnak Érd-felsőre, az Érd-felsőről Budapest-Kelenföldre tartó vonatok esetében pedig "fordítva" történik a visszatolatás. A vonatokról tehát nem kell leszállni, de 7-7 perccel, vagyis összesen mintegy 15 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az utazóknak. Általánosságban elmondható, hogy emiatt a vonatok 15 perccel korábban indulnak és 15 perccel később érkeznek. A vasúttársaság a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 2-2 plusz szerelvényt fog indítani. A NIF és a MÁV ígéretet tett, hogy a törvényi kötelezettségének eleget téve időben és minden részletre kiterjedően tájékoztatja az érintett utazóközönséget. Ennek ellenére a főépítész javasolja, hogy minden esetben előre tájékozódjunk a tervezett utazás megkezdése előtt.


AKTUÁLIS
2018-11-15 - Helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására indít új programot a MOL Alapítvány. Az összesen 25 millió forintos keretű MOL Helyi Érték Programban négy kategóriában lehet pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.
2018-11-14 - A kivitelezést végző NIF Zrt. legfrissebb tájékoztatása szerint az Olajmunkás út eredetileg november 15-18. között tervezett lezárása egyelőre elmarad Százhalombattán. Jelenleg nem ismert az útzár kezdetének pontos dátuma. A provizórikus út kiépítési munkálatai folyamatban vannak. Az átmeneti híd szerkezetét november 23-án, 26-án és 28-án, éjjel 1 és 4 óra között tolják a helyére, ezért ezekben az időszakokban jelzőőrök irányítják a forgalmat. (HTV)
2018-11-12 - Véget ért a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. önkormányzati megrendelésre végzett közvélemény-kutatása Százhalombattán november 9-én. Az önkormányzat megbízásából már nem járnak kérdezőbiztosok a városban – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Koraszülöttek Világnapja - Lilába borul a Szent István tér
2018-11-16
Már második alkalommal Százhalombatta is csatlakozik a Koraszülöttek Világnapjához és a hozzá kapcsolódó mozgalomhoz. Ebből az alkalomból a szolidaritás kifejezéseként lilába borul a főtér november 17-én, szombaton 17 órakor. Az alábbiakban Vezér Mihály polgármester közleménye olvasható.

Ameddig csak lehet, dolgozni szeretnék
2018-11-16
A százhalombattai Bedegi Krisztinától sokan kérdezik csodálkozva: hogy-hogy dolgozik?! Pedig mindössze ötven éves, tanult, képzett, kedves, intelligens nő, aki tele van segítőkészséggel és tenni akarással. Nemcsak dolgozni, táncolni is szeretne, sőt, arra is vágyik, hogy adófizető állampolgár maradhasson. 

A szociális dolgozókat köszöntötte a város
2018-11-16
Gajárszki Józsefné, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ titkárságvezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet november 15-én Százhalombattán. Az önkormányzat tizennégy éve köszönti az ágazatban dolgozókat november 12-e, a Szociális Munka Napja alkalmából.

SZISZKI Krónika
2018-11-15
Német testvériskolánk magyarországi látogatásaKirándulás a MátrábanHálózat-on

Kigyúlnak az ünnepi fények
2018-11-15
Idén is varázslatos hangulatú rendezvénnyel veszi kezdetét a városi advent Százhalombattán, a Szent István téren december 2-án, vasárnap, 16 órától.

Pályaválasztási fórum
2018-11-15
Kilenc oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában rendezett pályaválasztási fórumon november 13-án.

Rendezvényről rendezvényre
2018-11-15
Számos városi rendezvényt biztosított, és saját rendezvényeken is részt vett a százhalombattai Városi Polgárőrség októberben.

Végig az élmezőnyben
2018-11-15
A maximumot hozta ki a százhalombattai gokartos, Kovács Zsombor legutóbbi versenyén, a WSK Final Cup nemzetközi gokartbajnokság második fordulójában, amelyre az olaszországi Castellettoban került sor november 9-11-én.

Mikor siketítőn bőgni kezd a gránát
2018-11-14
Gyóni Géza, az első világháborúban elhunyt költő ikonikus versével nyílt meg a százhalombattai "Matrica" Múzeum új időszaki tárlata november 12-én. A kiállítás emberközelben mutatja be a 100 éve befejeződött első világégés battai történetét.

Schrammel Csaba hozta el a világbajnoki övet
2018-11-14
Alig tíz másodperccel a tízmenetes profi ökölvívó mérkőzés vége előtt szerzett kiütéssel nyert a huszonkilenc éves százhalombattai sportoló, Schrammel Csaba (9-5-1) a Feja Promotion bokszgáláján Dunaföldváron, november 11-én.

Lakossági fórum
2018-11-14
Hadházy Ákos országgyűlési képviselő lesz a százhalombattai Demokraták Klubjának vendége a Szekeres József rendezvényközpontban november 26-án, hétfőn, 18 órakor.

Százszorszép Márton-nap
2018-11-14
Ebben az évben is felelevenítették a Márton-napi népszokásokat a Százszorszép Óvodában.

Akrobatikus torna - Ezüstérmes Sárdi Borbála
2018-11-14
Tizenegy indulóból a második helyen végzett a 11-16 évesek mezőnyében a százhalombattai Sárdi Borbála tornász társaival, a tizenhárom éves Balogh Dorkával és a tizennégy éves Kiss Vandával a IX. Nemzetközi Akrobatikus Torna Versenyen, Prágában november 10-11-én.

Tangó
2018-11-13
A százhalombattai Sérültekért Alapítványt mutatja be Ignáczy Adrienn fotókiállítása, amely november 7-én nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Békásmegyeri könyvtárában. A bemutató ott november 28-ig, Százhalombattán a tervek szerint a költészetnapon lesz látható.

Kétszeres országos bajnok Ilyés Laura
2018-11-13
Két arany- és egy ezüstéremmel zárta a VUK SE tizenhat éves sportolója, Ilyés Laura Vanda a XV. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságot, amelyet immár tizenegyedik alkalommal rendeztek Százhalombattán november 7-10-én.

Várja az önkormányzat a fenyőfelajánlásokat
2018-11-13
A százhalombattai Polgármesteri Hivatal az idei esztendőben is várja a fenyőfelajánlásokat a városi karácsonyra.

Alakformálás, zsírégetés, méregtelenítés MAX - Kipróbáltuk az InfraShape fekvőkerékpár-kapszulát
2018-11-13
Számtalan alakformáló eszköz van a piacon, mégis felfigyeltünk az InfraShape-re, több okból is. Egyrészt az országos sajtóban, közösségi médiában már hallottuk-láttuk, másrészt rövid idő alatt nagyon komoly népszerűségre tett szert. Nemes Dóra írása.

Tíz hihetetlenül zöld év
2018-11-12
Kiállítással ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat november 9-én. A rendezvényen köszöntőt mondott Urbán Csilla, a HUMUSZ Szövetség elnöke, és köszönetet mondott Sinka László Százhalombatta, valamint Papp György Ercsi alpolgármestere.

Szellemidézés a rockkocsmában
2018-11-12
Megemlékezéssel egybekötött képavatást tartottak az egykori barátok, osztálytársak és rajongók a fiatalon elhunyt rocklegenda, Bencsik Sándor Samu tiszteletére a százhalombattai Gastrockitchenben november 8-án.

Tüdőszűrés - Éljünk a lehetőséggel!
2018-11-12
Erre biztat a százhalombattai önkormányzat, amely idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a városlakók részére október 29-től november 29-ig. A törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil szűrőállomásán a Százhalom Egészségügyi Központban lehet jelentkezni hétfőn 12-től 18, kedden 8-tól 14, szerdán 12-től 18, valamint csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.