2018. április 19. - Emma napja
Csütörtök
Min:17°
Max:25°
Péntek
Min:12°
Max:19°
Szombat
Min:8°
Max:19°
Vasárnap
Min:9°
Max:21°
Hétfő
Min:11°
Max:19°
Civil szféra

Játék a tűzzel?
2018-01-09 - A pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatos tudnivalókat is megosztotta a Városi Polgárőrség aktuális, évvégi-éveleji beszámolójában.
A december a rendezvények jegyében telt a szervezet tagjai számára.  A rendőrséggel együtt biztosították a december 3-i fényfelgyújtást a Szent István téren, amelyen nagyon sokan vettek részt. A rendezvényen nem történt rendkívüli esemény.
 
Sok megkeresést kapott a polgárőrség a közterületek ellenőrzésével kapcsolatban, mivel a posta és a nagyobb üzletek környékén ünnepek előtt nagyobb a forgalom. Igyekeztek ügyelni a vásárlók biztonságára. Bűncselekmény nem történt, inkább az volt a jellemző, hogy az emberek elhagyták az értékeiket, telefonokat, magánokiratokat, igazolványokat és pénztárcákat.
 
Az első Országos Polgárőr Lövészverseny az I. Számú Általános Iskolában került megrendezésre december 16-án. Közel 300 polgárőr és 125 versenyző vett részt a rendezvényen az ország minden részéből. A százhalombattai polgárőrök több dobogós helyet is megszereztek.
 
A karácsonyi forgatag után elcsendesedett a város, de a rendőrséggel közös járőrözést folytatták a polgárőrök.
 
A szilveszter ismét több feladatot adott számukra. Délután jelmezes futást szervezett a városközpontban a SZVISE atlétikaszakosztálya, majd koncertek és más zenés programok várták az érdeklődőket a főtéren.
 
A tűzijáték alatt sajnálatos esemény történt. A polgárőrség információi szerint egy 31 éves százhalombattai férfi a biztosított rendezvény területétől 10-15 méterre illegális pirotechnikai eszközt ("telepet") hozott működésbe. Mivel az eszköz nem volt megfelelően rögzítve, az első kilövés erejétől eldőlt, így a következő töltet már vízszintesen hagyta el a "vetőcsövet" és az ünneplők közé repült, eltalálva egy kislány arcát. A biztonsági személyzet a rendőrségi intézkedés megkezdéséig a helyszínen tartotta az elkövetőt.
Az új jogszabály a pirotechnikai termékeket veszélyességük szerint négy kategóriába sorolja. A harmadik és negyedik halmazba tartozókat csak korlátozottan vagy egyáltalán nem szabad használni magánszemélyeknek. 
 
A pirotechnikai termékeket csak legális árusítóhelyeken szabad megvásárolni.
A pirotechnikai tevékenység nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, illetve nem sértheti a tűzvédelmi szabályokat.  
 
Továbbra sem kell engedély egész évben a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához, a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerinti felhasználáshoz 1 kg nettó tömegig. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
Már nem kell engedély egész évben a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátéktermék megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználásához 1 kg nettó tömegig. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
 
Nagykorú személy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékterméket december 28-a és 31-e között megvásárolhatja, tárolhatja, birtokolhatja 3 kg nettó hatóanyag-tartalomig és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig felhasználhatja. A fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékterméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki azt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.
 
Magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, vagy működtethet.
 
Minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell ellátni a terméktől elválaszthatatlan módon. A termék feliratának tartalmaznia kell a többi között a gyártó nevét és címét, a termék nevét, pirotechnikai osztályát, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatóját, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést.
 
Az állampolgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak! – javasolja a polgárőrség, hozzátéve, hogy 2014. január 1-je óta lehet egy petíciót aláírni a pirotechnikai eszközök törvényi betiltásával kapcsolatosan, amely a https://www.peticiok.com/tiltsak_be_a_tzijatekok_lakossagi_hasznalatat           linken érhető el.
Mindenkinek jó egészséget és boldogabb új évet kíván a Városi Polgárőrség. (Fotó: Pap Miklós)

Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
LEGFRISSEBB HÍREINK
Titokfotel - Rázós múlt
2018-04-19
Kedves Fati, biztos, hogy minden rosszat, ami történt velünk, elő kell rángatni a múltból és foglalkozni kell vele? Nem lehet, hogy vannak dolgok, amiket jobb örökre elfelejteni és továbblépni? Judit

Pest megyei elnök lett Szalai Attila
2018-04-19
Száz százalékos támogatással a százhalombattai Szalai Attilát választották a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Pest megyei szervezete elnökének. A tisztújításra a korábbi vezető lemondása után került sor.

Tárgyalásos úton szeretnének megegyezni
2018-04-18
Félpályás útlezárással tiltakoztak tegnap délelőtt a dolgozók a Mol Dunai Finomító északi portája előtt, az Olajmunkás úton, Százhalombattán, mivel a bértárgyalások során nem született megállapodás.

Háromból három
2018-04-18
Megkezdte szereplését a százhalombattai nő labdarúgócsapat a tavaszi évadban április 15-én. A kuparendszerben szervezett megyei első osztályú bajnokságban itthon játszhatták le az első három meccsüket.

Nyolcvanezer lépés a kedvetekért
2018-04-17
Huszonöten teljesítették az idei Eötvös-futás mintegy 80 kilométeres távját Soós Elekkel április 13-án. A százhalombattai sportember kilencedik alkalommal futott, hogy tiszteletét fejezze ki egykori iskolájának és jó példát mutasson a tanulóifjúságnak.

Nagyszerűen kezdték a szezont a triatlonosok
2018-04-17
A VUK SE triatlonszakosztálya számára a megyei úszó diákolimpia volt az év első versenye, amely még bőven az alapozást frissítette fel január 21-én a százhalombattai sportuszodában. Soós Dorka 100 méter gyorsúszásban indult és kiváló egyéni csúccsal nyert.

Versek szárnyán
2018-04-16
Nemcsak a Magyar Költészet Napjáról, hanem a Könyvtárosok Világnapjáról is megemlékeztek az idei Városi Vers- és Prózamondó Verseny díjátadó gáláján, Százhalombattán április 14-én.

Két mérkőzésen négy pont - Megyei labdarúgás
2018-04-16
A 16 csapatos tabella 10. helyén várja a folytatást a Százhalombattai Labdarúgó Klub a Pest megyei első osztályú bajnokságban.

Komolyan vesszük a gyerekeket
2018-04-16
Megható és családias ünnepségen emlékeztek meg a Szivárvány Óvodában az alapítás negyven éves jubileumáról április 12-én. Az összejövetelen részt vettek az egykori és jelenlegi kollégák, vezetők, a társintézmények, valamint az önkormányzat képviselői.

Értékes helyek a nemzetközi szeniorkupán
2018-04-16
Egy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, valamint több pontszerző negyedik és hatodik helyet értek el a százhalombattai versenyzők a Duna Kupa Nemzetközi Szenior Úszó  Egyesületek Kupáján április 14-15-én a budapesti Tüske uszodában.

Plázázik a NAV
2018-04-16
Az szja-bevallás benyújtási határidejéig több alkalommal is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai a Bécsi úti Eurocenterben és a Váci úti Duna Plazában. A rögtönzött ügyfélfogadási helyeken a NAV munkatársai a bevallással kapcsolatos teendőkben segítenek.  

Próbanyelvvizsga az Aranyban
2018-04-16
Ötvenhét diák tett ingyenes közép-, illetve felsőfokú írásbeli próbanyelvvizsgát angolból a Languagecert Nyelvvizsgaközpont közreműködésével a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban márciusban. A diákok az éles vizsgával teljesen megegyező feladatokat kaptak, amelyeket a vizsgaközpont javítótanárai értékeltek.

Sportnagyhatalom vagyunk
2018-04-13
"Kiváló fiaink és lányaink váltják valóra a város hosszútávú sportkoncepcióját, védik meg a Nemzeti Sportváros büszke címet, képviselik a sport példamutató, közösségépítő- és megtartó értékét és Százhalombattát". Így köszöntötte az év sportolóit Vezér Mihály polgármester az április 11-ei Sportgálán, a Városi Sportcsarnokban.

Ünnepelték Pesten a Pilátus éjszakáját
2018-04-13
A teltházas közönség hosszan ünnepelte Fazekas István Pilátus éjszakája című drámáját április 11-én az Újszínházban.

Melléképület égett
2018-04-13
Kigyulladt egy húsz négyzetméteres műhely csütörtökön délelőtt Százhalombattán, a Széchenyi utcában - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Tervezetből bevallás
2018-04-13
Az szja-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a webes felületen, s a papíralapú postázás is folyamatos. A tervezetet érdemes átnézni, s szükség esetén módosítani, majd véglegesíteni. A jóvá nem hagyott tervezet – a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésére kötelezettek kivételével – május 22-e után automatikusan bevallássá válik. Az őstermelőknek és az áfafizetésére kötelezetteknek ugyanis mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet a tevékenységükből származó adatokkal.

Így lásson, aki látni akar
2018-04-12
Csoóri Sándor-emlékesttel ünnepelték a Magyar Költészet Napját Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban április 11-én. A műsorban közreműködött a Magyar Rádió Énekkara, Császár Angéla és Rubold Ödön színművész, Fundák Kristóf, Sánta Gergely és Berecz István táncos, Navratil Andrea népdalénekes, valamint a Parapács zenekar.

Bandi bácsi fája
2018-04-12
Tavaly elhunyt önkénteséről, Krisztics Andrásról nevezte el a CBA melletti oxyfát a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.

A búvár próbája a merülés - Kipróbáltuk a búvárkodást
2018-04-11
A vizek, tengerek élővilágának megismerése már nem csak a kutatók, felfedezők kiváltsága. Bárki elkezdheti a számára szimpatikus búvárklubban. Bár a búvárkodás ma is az extrém sportok közé tartozik, a szabályok betartásával és egy jó társasággal mindenki számára elérhető.

Jogosítványpályázat
2018-04-11
Idén is támogatja a százhalombattai önkormányzat a fiatalok B kategóriás járművezető engedélyének megszerzését. A képviselő-testület 1,6 millió forintot különített el erre a célra.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.