2018. október 18. - Lukács napja
Csütörtök
Min:8°
Max:19°
Péntek
Min:8°
Max:20°
Szombat
Min:6°
Max:18°
Vasárnap
Min:4°
Max:16°
Hétfő
Min:7°
Max:19°
Civil szféra

Játék a tűzzel?
2018-01-09 - A pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatos tudnivalókat is megosztotta a Városi Polgárőrség aktuális, évvégi-éveleji beszámolójában.
A december a rendezvények jegyében telt a szervezet tagjai számára.  A rendőrséggel együtt biztosították a december 3-i fényfelgyújtást a Szent István téren, amelyen nagyon sokan vettek részt. A rendezvényen nem történt rendkívüli esemény.
 
Sok megkeresést kapott a polgárőrség a közterületek ellenőrzésével kapcsolatban, mivel a posta és a nagyobb üzletek környékén ünnepek előtt nagyobb a forgalom. Igyekeztek ügyelni a vásárlók biztonságára. Bűncselekmény nem történt, inkább az volt a jellemző, hogy az emberek elhagyták az értékeiket, telefonokat, magánokiratokat, igazolványokat és pénztárcákat.
 
Az első Országos Polgárőr Lövészverseny az I. Számú Általános Iskolában került megrendezésre december 16-án. Közel 300 polgárőr és 125 versenyző vett részt a rendezvényen az ország minden részéből. A százhalombattai polgárőrök több dobogós helyet is megszereztek.
 
A karácsonyi forgatag után elcsendesedett a város, de a rendőrséggel közös járőrözést folytatták a polgárőrök.
 
A szilveszter ismét több feladatot adott számukra. Délután jelmezes futást szervezett a városközpontban a SZVISE atlétikaszakosztálya, majd koncertek és más zenés programok várták az érdeklődőket a főtéren.
 
A tűzijáték alatt sajnálatos esemény történt. A polgárőrség információi szerint egy 31 éves százhalombattai férfi a biztosított rendezvény területétől 10-15 méterre illegális pirotechnikai eszközt ("telepet") hozott működésbe. Mivel az eszköz nem volt megfelelően rögzítve, az első kilövés erejétől eldőlt, így a következő töltet már vízszintesen hagyta el a "vetőcsövet" és az ünneplők közé repült, eltalálva egy kislány arcát. A biztonsági személyzet a rendőrségi intézkedés megkezdéséig a helyszínen tartotta az elkövetőt.
Az új jogszabály a pirotechnikai termékeket veszélyességük szerint négy kategóriába sorolja. A harmadik és negyedik halmazba tartozókat csak korlátozottan vagy egyáltalán nem szabad használni magánszemélyeknek. 
 
A pirotechnikai termékeket csak legális árusítóhelyeken szabad megvásárolni.
A pirotechnikai tevékenység nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, illetve nem sértheti a tűzvédelmi szabályokat.  
 
Továbbra sem kell engedély egész évben a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához, a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerinti felhasználáshoz 1 kg nettó tömegig. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
Már nem kell engedély egész évben a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátéktermék megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználásához 1 kg nettó tömegig. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
 
Nagykorú személy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékterméket december 28-a és 31-e között megvásárolhatja, tárolhatja, birtokolhatja 3 kg nettó hatóanyag-tartalomig és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig felhasználhatja. A fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékterméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki azt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.
 
Magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, vagy működtethet.
 
Minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell ellátni a terméktől elválaszthatatlan módon. A termék feliratának tartalmaznia kell a többi között a gyártó nevét és címét, a termék nevét, pirotechnikai osztályát, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatóját, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést.
 
Az állampolgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak! – javasolja a polgárőrség, hozzátéve, hogy 2014. január 1-je óta lehet egy petíciót aláírni a pirotechnikai eszközök törvényi betiltásával kapcsolatosan, amely a https://www.peticiok.com/tiltsak_be_a_tzijatekok_lakossagi_hasznalatat           linken érhető el.
Mindenkinek jó egészséget és boldogabb új évet kíván a Városi Polgárőrség. (Fotó: Pap Miklós)

AKTUÁLIS
2018-10-17 -
2018-10-15 - Közösségi összefogás, illetve megmozdulás a gyógyíthatatlan betegekért Százhalombattán a Csónakázó tónál, október 19-én, 17 órától. A rendezvény fővédnöke Vezér Mihály polgármester.
2018-10-12 - Tisztelt Olvasóink! Félreértésre adhat okot, hogy egy korábbi cikkünkhöz érkezett hozzászólás nyomán megjelent az online felületen a "Battán is lesz közjegyző" című 2008 - as írás, amelynek tartalma most már nem aktuális.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Névtelen és önkéntes a közvélemény-kutatás
2018-10-17
Az önkormányzat megbízásából közvélemény-kutatást végez Százhalombattán a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. október 12. és november 9. között. A részletekről Závecz Tibor tulajdonost kérdeztük.

Lakossági fórum a Dunapartról és a postáról
2018-10-17
Az óvárosi Dunapart rendezésével és a helyi posta helyzetével kapcsolatban tartott lakossági fórumot Sinka László alpolgármester, a településrész képviselője a Zenálkó Etel közösségi házban október 15-én.

Hetedszer is Mórotzé a kupa
2018-10-17
Hetedik alkalommal nyerte meg a Budapest Kupa vándordíját Mórotz Attila százhalombattai modellező október 14-én. A körrepülő műrepülő-modellek F2B kategóriájában rendezett versenynek városunk adott otthont.

Neuropátia szűrőközpont nyílt Pesten
2018-10-17
Megnyílt a Pest Megyei Neuropathia Centrum a Budapesti Szent Ferenc Kórházban október 10-én. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, amelynek következtében közel négyezer lábamputációt végeznek évente hazánkban, valamint sok esetben súlyos-életveszélyes szív-érrendszeri betegségekhez is vezet. Megfelelő vizsgáló eszközökkel könnyen és fájdalommentesen felismerhető, és a korai diagnózis életet menthet. A központ vezetője dr. Berkes Klára főorvos.

Prizmatelepítés
2018-10-17
Újabb gyalogátkelőhelyek kaptak ledes világítást a Damjanich úton, így összesen négy zebra vált biztonságosabbá a gyalogosok számára Százhalombattán.

Baleset
2018-10-17
Súlyos baleset történt a Gesztenyés út és a Csokonai utca kereszteződésében október 15-én Százhalombattán. Egy autó és egy motorkerékpár ütközött össze. Az ütközésnek egy súlyos és egy könnyebb sérültje van. A rendőrség még vizsgálja a baleset körülményeit.

Úszás - "Matrica" Kupa
2018-10-17
Az eddigi legnépesebb mezőny állt rajthoz a nyolcadik alkalommal megrendezett "Matrica" Kupán, Százhalombattán, október 13-14-én.

Gólyahír
2018-10-17
Több mint nyolc millió forintot gyűjtött össze néhány hete zárult adománygyűjtő kampányában a százhalombattai Gólyahír Egyesület a közelmúltban elhunyt alapító elnök, Mórucz Lajosné régi álmának megvalósítására, a Gólyafészek közösségi tér létrehozására.

Multikulti család - Százhalombattára költözött Shodeinde Dorka
2018-10-17
Shodeinde Dorka nevét 2010-ben, az első X-faktorban ismerte meg az ország. A fiatal lány bekerült a legjobb tizenkettő közé, végül a hatodik élő adásban esett ki. A tehetségkutató után Angliába költözött nigériai származású férjével. Nyolc év után, idén nyáron három gyermekükkel települtek végleg haza.

Közbiztonsági konzultáció
2018-10-17
Az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó települések polgármesterei, képviselői, a polgárőrségek vezetői, az Érdi Járási Hivatal vezetője, a Szociális Gondozóközpont képviselője, továbbá a református egyházfő is részt vett azon a közbiztonsági egyeztetésen, amelyet a rendőrkapitányság szervezett október 10-én Érden.

Új évad, új élmények
2018-10-17
Elindult az új kulturális szezon Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban és társintézményeiben. Évadnyitót tartottak a dunafüredi Kszellmann Flóra Közösségi Házban október 12-én.

Kézilabda - NB I/B Egyelőre utolsó helyen az SZKE
2018-10-17
Bizakodva fogadta a Százhalombattai KE a Szigetszentmiklós csapatát a Sportközpontban, Százhalombattán október 6-án.

Víziközmű-korszerűsítés a Kodályon
2018-10-17
Fejlesztési munkálatokat végez a Kodály sétányon található gépházakban a Fővárosi Vízművek Százhalombattán ma és holnap.

Rendőrök az Aranyban
2018-10-17
Közlekedésbiztonsági napot tartottak a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban az Érdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai október 13-án.

Változik a menetrend
2018-10-16
A Kelenföld és Érd-felső közötti vasúti pályaépítés miatt módosul a Budapest és Székesfehérvár, valamint a Budapest és Pusztaszabolcs között közlekedő vonatok menetrendje október 18-tól december 8-ig – tájékoztatott a MÁV.

Iskolakezdés, Battai Napok, vadászszezon
2018-10-16
Az iskolakezdés jegyében telt a szeptember a százhalombattai polgárőrök számára. Biztosították a nagyobb forgalmú kereszteződéseket. A tanév balesetmentesen indult.

Ami kötelező, az nem önkéntes
2018-10-16
Rossz felé terelgetjük a gyerekeket az érettségi előtti kötelező önkéntességgel – vélekedik Szigetvári József, a Summerfest alapító igazgatója, Százhalombatta legnagyobb önkéntes közösségének életre hívója. Szerinte a valódi önkéntesség jelenléte és színvonala a társadalmak fejlettségét jelzi. 

Jelmezes futás
2018-10-16
Negyedik alkalommal rendezi meg a SZVISE atlétika-szakosztálya a Lidérc-futást Százhalombattán november 17-én, szombaton.

Serdülő kézilabda
2018-10-16
Ajka - SZKE (15-9) 29-27, október 13.

Kézilabda női ifjúsági III. osztály
2018-10-16
Százhalombattai KE – Aranyszarvas SE 22-42 (9-21), október 13.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.