2018. január 24. - Timót napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:-6°
Max:-1°
Péntek
Min:-5°
Max:0°
Szombat
Min:-8°
Max:0°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Civil szféra

Játék a tűzzel?
2018-01-09 - A pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatos tudnivalókat is megosztotta a Városi Polgárőrség aktuális, évvégi-éveleji beszámolójában.
A december a rendezvények jegyében telt a szervezet tagjai számára.  A rendőrséggel együtt biztosították a december 3-i fényfelgyújtást a Szent István téren, amelyen nagyon sokan vettek részt. A rendezvényen nem történt rendkívüli esemény.
 
Sok megkeresést kapott a polgárőrség a közterületek ellenőrzésével kapcsolatban, mivel a posta és a nagyobb üzletek környékén ünnepek előtt nagyobb a forgalom. Igyekeztek ügyelni a vásárlók biztonságára. Bűncselekmény nem történt, inkább az volt a jellemző, hogy az emberek elhagyták az értékeiket, telefonokat, magánokiratokat, igazolványokat és pénztárcákat.
 
Az első Országos Polgárőr Lövészverseny az I. Számú Általános Iskolában került megrendezésre december 16-án. Közel 300 polgárőr és 125 versenyző vett részt a rendezvényen az ország minden részéből. A százhalombattai polgárőrök több dobogós helyet is megszereztek.
 
A karácsonyi forgatag után elcsendesedett a város, de a rendőrséggel közös járőrözést folytatták a polgárőrök.
 
A szilveszter ismét több feladatot adott számukra. Délután jelmezes futást szervezett a városközpontban a SZVISE atlétikaszakosztálya, majd koncertek és más zenés programok várták az érdeklődőket a főtéren.
 
A tűzijáték alatt sajnálatos esemény történt. A polgárőrség információi szerint egy 31 éves százhalombattai férfi a biztosított rendezvény területétől 10-15 méterre illegális pirotechnikai eszközt ("telepet") hozott működésbe. Mivel az eszköz nem volt megfelelően rögzítve, az első kilövés erejétől eldőlt, így a következő töltet már vízszintesen hagyta el a "vetőcsövet" és az ünneplők közé repült, eltalálva egy kislány arcát. A biztonsági személyzet a rendőrségi intézkedés megkezdéséig a helyszínen tartotta az elkövetőt.
Az új jogszabály a pirotechnikai termékeket veszélyességük szerint négy kategóriába sorolja. A harmadik és negyedik halmazba tartozókat csak korlátozottan vagy egyáltalán nem szabad használni magánszemélyeknek. 
 
A pirotechnikai termékeket csak legális árusítóhelyeken szabad megvásárolni.
A pirotechnikai tevékenység nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, illetve nem sértheti a tűzvédelmi szabályokat.  
 
Továbbra sem kell engedély egész évben a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához, a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerinti felhasználáshoz 1 kg nettó tömegig. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
Már nem kell engedély egész évben a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátéktermék megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználásához 1 kg nettó tömegig. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.
 
Nagykorú személy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékterméket december 28-a és 31-e között megvásárolhatja, tárolhatja, birtokolhatja 3 kg nettó hatóanyag-tartalomig és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig felhasználhatja. A fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékterméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki azt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.
 
Magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, vagy működtethet.
 
Minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell ellátni a terméktől elválaszthatatlan módon. A termék feliratának tartalmaznia kell a többi között a gyártó nevét és címét, a termék nevét, pirotechnikai osztályát, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatóját, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést.
 
Az állampolgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak! – javasolja a polgárőrség, hozzátéve, hogy 2014. január 1-je óta lehet egy petíciót aláírni a pirotechnikai eszközök törvényi betiltásával kapcsolatosan, amely a https://www.peticiok.com/tiltsak_be_a_tzijatekok_lakossagi_hasznalatat           linken érhető el.
Mindenkinek jó egészséget és boldogabb új évet kíván a Városi Polgárőrség. (Fotó: Pap Miklós)

AKTUÁLIS
2018-01-24 -
2018-01-17 - Vezér Mihály polgármester közleménye - Számos hírportál számolt be arról a tragikus és sajnálatos balesetről, amely szombatra virradó éjszaka, január 13-án történt a százhalombattai vasútállomáson. Két fiatalt rázott meg az áram.
2018-01-11 - Megjelentette 2018-as szelektív naptárját a százhalombattai Szákom Nonprofit Kft.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Elhunyt dr. Kárász Erzsébet (1953 - 2018.)
2018-01-23
Megrendüléssel értesültünk, hogy dr. Kárász Erzsébet, a Százhalom Egészségügyi Központ nyugalmazott gyermekorvosa hosszú időn keresztül, türelemmel viselt betegsége után, január 20-án elhunyt.

Közösségi zongora a Magyar Kultúra Napján
2018-01-23
A kultúra mindennapos szükségletére, fogyasztásának és ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet Vezér Mihály polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett városi ünnepségen január 22-én a Barátság Kulturális Központ színháztermében.

Nemzetközi díjat nyert Bandy
2018-01-23
Harmadik helyezést ért el László Bandy az első alkalommal megrendezett romániai könyv- és papírművészeti biennálén január 15-én.

Emberből embert
2018-01-23
Barátok, kollégák, tanítványok, kórustársak búcsúztak olykor könnyes, máskor nevetős beszélgetéssel Dobák Józsefné Ani nénitől január 21-én a Barátság Kulturális Központban. A tanár, kar- és képzőművészeti szakkörvezető november 21-én hagyott itt minket. Életművét emlékkiállítás mutatja be az intézmény előterében.

Beváltak az új modellek
2018-01-23
Jól sikerült a százhalombattai hajómodellezők horvátországi vendégszereplése a 12. Rogoznyica  Kupán január 19-21-én.

Girja - Két arany, egy ezüst - Battaiak a horvát bajnokságon
2018-01-22
A SZVISE három versenyzője is részt vett a nyílt horvát girja bajnokságon, amelyet Csázma városában rendeztek január 20-án.

Tartják magukat - Szezonértékelő Keresztes Józseffel
2018-01-22
Nem indult jól a Százhalombattai KE kézilabdázói számára a 2017/2018-as bajnokság. Az őszi szezon értékeléséről Keresztes József szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Könyvjelző - Mark Wolynn: Örökölt családminták
2018-01-22
A tizenkilenc éves Jesse egyik éjjel szokatlan dologra riadt fel.

Derült égből rock and roll - Kipróbáltuk a Gastrockitchent
2018-01-22
Váratlanul, de kellemes meglepetésként érkezett városunkba a Gastrockitchen rock kocsma tavaly december közepén, amelynek megálmodója, üzemeltetője a zenész- és vendéglátó körökben széles kapcsolatrendszerrel és (más területen, de) komoly vállalkozói tapasztalatokkal rendelkező Rácz Richárd.  Az ötven éve kocsmaként üzemelő, sokak által ismert hely új koncepciójára, hangulatára, kínálatára a Hírtükör is kíváncsi volt. Nemes Dóra írása.

Tűz a szívekben
2018-01-22
Bódy Magdi, a magyar jazz királynője és Szatai Gábor rockénekes erősítette a Freedom zenekar különböző formációit a IX. Újévi Koncerten, amelyre Százhalombattán, a Szekeres Rendezvényközpontban került sor január 14-én.

Két keréken, biztonságban
2018-01-22
A százhalombattai kerékpárutak fejlesztéséről tartott lakossági fórumot az MSZP helyi szervezete január 19-én a Centrál étteremben.

Kimaxolta a versenyt Horváth Csenge
2018-01-22
Nyolc arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek a battai versenyzők a III. Évindító Nemzetközi Szenior Úszóversenyen január 20-án Szentesen.

Pest Megyei Úszó Diákolimpia
2018-01-22
Sokadik alkalommal adott otthont a Százhalombattai Városi Sportuszoda a Pest Megyei Úszó Diákolimpiának, amelyet január 21-én, vasárnap rendeztek meg, figyelemmel az előző napi felvételikre.

Kipp-Kopp tehetségműhely
2018-01-19
A százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában hagyomány, hogy a "Játszani jó!" drámajáték-tehetségműhely tagjai mesét adnak elő a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Elhunyt László Károly
2018-01-19
Elhunyt László Károly okleveles gépészmérnök, a Dunai Kőolajipari Vállalat egykori alapító munkatársa december 19-én.

Teke hírek - Meglett a 6. hely
2018-01-19
Megszerezte a hatodik helyet a Battai Gurítók csapata a 2017-es Budapest és Környéki Szabadidős Amatőr Teke bajnokság utolsó, halasztott mérkőzésén január 14-én.

Utálom azokat a megnyitókat...
2018-01-18
Utálom azokat a megnyitókat, ahol a megnyitó személy magáról kezd el beszélni, saját szubjektív véleményét hangoztatja. /"Meglátásom szerint, úgy gondolom, úgy érzem...."/ Olyan is volt, hogy egyszerűen kimentem emiatt. De most vagyok elég fáradt, hogy magamról fogok mesélni. Ha figyeltek, azért remélem, közben rájöttök, hogy rólatok és Bandyról.

In Memoriam
2018-01-18
Az elmúlt hétvégén tragikus hirtelenséggel elhunyt tehetséges fiatal fotósra, Bicskei Bencére emlékeznek a Barátság Kulturális Központban az intézmény számára készített fotóival. A válogatás a Minigalériában látható január 21-ig, vasárnapig.

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű
2018-01-18
Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.

A társasházak fizetik a szemétszállítást
2018-01-17
A jövőben a társasházaknak számlázza ki a hulladékszállítás díját a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV) Százhalombattán. A január 1-jén életbe lépő változásról a térségi közszolgáltató helyi alvállalkozója, a SZÁKOM Nonprofit Kft. tájékoztatta a közös képviselőket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.