2018. április 19. - Emma napja
Csütörtök
Min:17°
Max:25°
Péntek
Min:12°
Max:19°
Szombat
Min:8°
Max:19°
Vasárnap
Min:9°
Max:21°
Hétfő
Min:11°
Max:19°
Kultúra, Oktatás

Ha az érzelmek is támogatják - írta: ND
2018-01-08 - A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi nevelés – erről tartott nagysikerű előadást dr. Uzsalyné Pécsi Rita november 23-án a Pitypangos Óvodában. A népszerű neveléskutató az intézmény fennállásának negyvenötödik évfordulója alkalmából kapott meghívást.
A négy saját gyereket nevelő szakember, bevezetőjében kiemelte, hogy csak olyat mond, amit maga is sokszor kipróbált. Úgy látja, hogy a nevelési probléma a legtöbbször abból fakad, hogy a pedagógusok és a szülők nem azt teszik, amit helyesnek gondolnak. A többségében pedagógus hallgatóságnak azt is elmondta, hogy gyakran találkozik a szakmai "kiégéssel" előadásai, tanácsadásai során, de véleménye szerint azt nem a sok, hanem az értelmetlen munka okozza.

Jól dönteni, odabent
Vannak törvényszerűségek a gyereknevelésben, amelyekre bármikor támaszkodhatunk. Ezeknek a segítségével elérhetjük a célt és elégedettek lehetünk. Olyan életrevaló tudást adhatunk át a gyerekeknek, amellyel bármilyen helyzetbe is kerüljenek, jól fognak dönteni.

Az egyik ilyen törvényszerűség, hogy az érzelmeket nem lehet akaratlagosan előállítani és formálni. "Nem tudom magamnak megmondani, hogy aki itt és most belép, abba szerelmes leszek, de azt sem, hogy nem." Ugyanígy nem lehet szándékosan haragudni vagy kíváncsinak lenni. Márpedig a nevelés-tanítás nem lehet eredményes, ha nem támogatják az érzelmek. A szorongás például minden tanulási funkciót gátol, de ha a gyerek ráhangolódik a nevelőre, akár az "eget is kékre festi". Nem lehet előre jutni a nevelésben, ha nem foglalkozunk az érzelmekkel.

11 milliméter kontra 16 kilométer
"Ha a tudatos tartalom 11 milliméter, akkor a tudatalatti ehhez képest 16 kilométer." Utóbbi tartalmazza érzéseink, ösztöneink legjavát. Hiába határozzuk el "a 11 milliméterben, hogy valami hogyan lesz, mert jöhet egy élethelyzet, amely érzelmileg megérint minket, és akkor elönt a 16 kilométer minden nem várt tartalmával együtt, és "borul a papírforma". "A 11 milliméterből nem lehet a 16 kilométert kézben tartani, de arra kell törekedni, hogy a 11 milliméternyi tudatos részünk megismerje a 16 kilométernyi ősit, amellyel azután összhangban tud működni."

Az idegrendszerben mindennek, a többi között a beszédnek, az anyagcserének is van központja, de az érzelmeknek nincs. Érzelmi hálónk van, aminek mindenhez köze van, mindennel jár érzelem, mindent behálóz – központtól központig. Ebből következik, hogy ha a háló bármely részére inger érkezik: zene, illat, tekintet, szép környezet, az "egész bemozdul". Az érzelmi háló tehát a gyereknevelésben nagyon fontos: ide kell bejutni. Ha ez nem sikerül, csak ismeretátadásról beszélhetünk.

Egy következő törvényszerűség, hogy ha sikerül változtatni az érzelmi hálón,  garantáltan és minőségileg megváltozik az egész. A gyerekek barátságát vagy a férfi-nő kapcsolatot sem erőltetni, sem tiltani nem lehet. Az agykutatási eredmények alapján az érzelmi háló életünk végéig képlékeny, tehát alakítható, leginkább természetesen az óvodás korban egészen a kora ifjúságig. 

A sorban a negyedik tény, amivel számolni kell, hogy döntéseink legalább hetven százalékát az érzelmi hálón hozzuk meg, ebben a női és a férfi agy egyforma. Nem krízishelyzetben még tudunk mérlegelni, de egyébként nem.

A szakember elmondta, hogy ameddig az IQ-nk, vagyis az intelligenciahányadosunk mérhető, és megvan a velünk született, mindenkire jellemző mennyiségi határa, addig az érzelmi intelligenciánk, az EQ "nevelhető", nincs felső határa sem: az élet, a tapasztalataink, az élményeink írják. Éppen ezért jól kell törődni az EQ-val! – hívta fel a figyelmet.

Edison, a képezhetetlen
Az agy működését biológiai, idegi, fiziológiai felépítése és az egyén adottságai határozzák meg. Ez utóbbi, amit hozunk magunkkal, a "nagy egész" mindössze 20-30 százalékát teszi ki, de ebben minden, a lábméret és a hajszín is benne van. Jó hír tehát, hogy ezáltal semmi nincs kőbe vésve, nem automatikus: az érvényesülés iránya még változhat. Számtalan tapasztalat is mutatja, hogy alacsonyabb képességű gyerekek és akár felnőttek is gyakran felülmúlnak magasabb képességűeket. A híres feltalálót, Edisont egykori tanítója képezhetetlennek tartotta és eltanácsolta az iskolától. Edison édesanyja otthon folytatta a kisfiú oktatását és azt mondta neki, azért, mert "olyan ügyes". Edisonnak még ma is majdnem ezer találmányát használjuk. Volt olyan időszak, amikor négynaponta adott be új találmányt a "képezhetetlen feltaláló", de hol van a tanító?
Saját példaként pedig két ikerfiát említette meg az előadó. Annak ellenére, hogy csecsemőkorukban is különböztek, "az egyik ordított, a másik dünnyögött", mindkettő megtanítható volt arra, ami nem a saját, hozott adottsága. Tehát ebből is látszik, hogy még "a negatív tulajdonságok" sem érvényesülnek automatikusan, kormányozhatóak más-más irányba.

Készség, de nem szakáll – mi az?
Uzsalyné dr. Pécsi Rita felhívta a figyelmet készségeinkre, az agyunk körül elhelyezkedő óriás csírarendszerre. Készségeink négy csoportba sorolhatók. A kognitív, vagyis az értelem készségei még felnőtt korban is csak mintegy húsz százalékát teszik a készségeink összességének. A szakember az IQ kizárólagos fókusza helyett – amely sajnos jellemző a mai magyar iskolarendszerre is – az EQ-val való törődést és fejlesztést javasolja. Ne csak azt kérdezzük meg az iskolából hazaérkező gyerektől, hogy milyen napja volt az IQ-jának, milyen jegyet hozott, és ne is "IQ-ból, IQ-ért jutalmazzuk"! Az iskolai osztályzatokból nem derül ki, hogyan viseli majd az élet viszontagságait! – állítja a professzor. Hangsúlyozta, hogy ha nem jut elég idő az EQ-ra, nem tud fejlődni.
Megemlített egy kutatást is, amelyet háromszor ismételtek meg és mindig ugyanarra az eredményre jutottak: a "kifényezett" IQ-val rendelkező tanulóknak mindössze egynegyede érvényesült a szakmájában a középiskola befejezése után 10 évvel.

Az affektív készségek, vagyis "a konkrét érzelmeket átélni tudni" területe ugyan nem az egész érzelmi intelligencia, de nagyobb helyet foglal el, mint a kognitív készségek. Az előadó szomorú tapasztalatáról számolt be, hogy "a családokban sajnos ügyintézés folyik", az otthoni hancúrozások, átélések helyett. Egy felmérést is említett, amelyből kiderült, hogy a mai óvodások szignifikánsan kevesebb érzelmet ismernek, mint tizenöt évvel ezelőtt. Ezért hangsúlyosan fontos a sok közös élmény, a mesék olvasása, amelyek hallgatása közben fontos dolgokat élhet át a gyerek. A szakember tanácsolja, hogy a meséket ne megbeszéljük, hogy "mit érzett a holló, amikor a róka elvette a sajtot, hanem hagyjuk, hogy átélje a gyerek!"  Ezeket az élményeket élje át minél többször! A probléma csak akkor van megoldva, ha a sárkány mind a hét fejét levágod. Erről szól az élet is: nyelvvizsga, dohányzásról leszokás, fogyókúra, külföldön van a férjem. Mit tanulhatunk belőle? "Azt, hogy kitartani jó! És az élményekért nem kell Dubajba menni nyaralni, csak át kell élni mindent!"

De ki viszi el a családomat csapatépítőre?
A konatív, vagyis a mozgató erejű készségek – mint például a nyitottság, a kíváncsiság, a motiváció és a kötődés – gyakorlása is csak "élményalapon" lehetséges, amikor megtapasztalhatjuk, hogy együtt lenni, együtt enni, együtt énekelni jó, egymáshoz kapcsolódni és kíváncsinak lenni jó. "A köbdeciliter egy hétévesnek nagyjából annyira fontos, mint a tutáliber-máliber, csak annak legalább van dallama." Ha csak ilyen információhoz jut, kíváncsisága alább hagyhat.

Az utolsó és óriási halmaz a szociális készségeké, amelyek hatással vannak mindenre. Jó hír, hogy a szociális készség is fejleszthető. Az előadó nem találja helyesnek azt a hozzáállást, hogy "ilyen típusú" a gyerek, hiszen például később felnőttkorban (a példa szerint egy anyának) típusától függetlenül biztos, hogy szüksége lesz szinte valamennyi csúcsvezetői készségekre egy átlagos, reggeli készülődés közben. Mint például önuralomra, motiválásra, időbeosztásra, önkritikára, kudarctűrésre, újrakezdésre, új motivációra, meggyőzéstechnikára, konfliktuskezelésre, időtartásra, rugalmas problémamegoldásra, feladatdelegálásra és a céltartásra. "Öt perc múlva mindenki legyen felszerszámozva az ajtó előtt! Nem szólhatunk a szomszédasszonynak, aki köztudottan jó vezető típus, hogy jöjjön át és csinálja meg helyettünk!"

Az érzelmi hálónk, intelligenciánk és készségeink fejlesztése nélkül eltelt évtizedeket semmi nem tudja pótolni.


Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
LEGFRISSEBB HÍREINK
Titokfotel - Rázós múlt
2018-04-19
Kedves Fati, biztos, hogy minden rosszat, ami történt velünk, elő kell rángatni a múltból és foglalkozni kell vele? Nem lehet, hogy vannak dolgok, amiket jobb örökre elfelejteni és továbblépni? Judit

Pest megyei elnök lett Szalai Attila
2018-04-19
Száz százalékos támogatással a százhalombattai Szalai Attilát választották a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Pest megyei szervezete elnökének. A tisztújításra a korábbi vezető lemondása után került sor.

Tárgyalásos úton szeretnének megegyezni
2018-04-18
Félpályás útlezárással tiltakoztak tegnap délelőtt a dolgozók a Mol Dunai Finomító északi portája előtt, az Olajmunkás úton, Százhalombattán, mivel a bértárgyalások során nem született megállapodás.

Háromból három
2018-04-18
Megkezdte szereplését a százhalombattai nő labdarúgócsapat a tavaszi évadban április 15-én. A kuparendszerben szervezett megyei első osztályú bajnokságban itthon játszhatták le az első három meccsüket.

Nyolcvanezer lépés a kedvetekért
2018-04-17
Huszonöten teljesítették az idei Eötvös-futás mintegy 80 kilométeres távját Soós Elekkel április 13-án. A százhalombattai sportember kilencedik alkalommal futott, hogy tiszteletét fejezze ki egykori iskolájának és jó példát mutasson a tanulóifjúságnak.

Nagyszerűen kezdték a szezont a triatlonosok
2018-04-17
A VUK SE triatlonszakosztálya számára a megyei úszó diákolimpia volt az év első versenye, amely még bőven az alapozást frissítette fel január 21-én a százhalombattai sportuszodában. Soós Dorka 100 méter gyorsúszásban indult és kiváló egyéni csúccsal nyert.

Versek szárnyán
2018-04-16
Nemcsak a Magyar Költészet Napjáról, hanem a Könyvtárosok Világnapjáról is megemlékeztek az idei Városi Vers- és Prózamondó Verseny díjátadó gáláján, Százhalombattán április 14-én.

Két mérkőzésen négy pont - Megyei labdarúgás
2018-04-16
A 16 csapatos tabella 10. helyén várja a folytatást a Százhalombattai Labdarúgó Klub a Pest megyei első osztályú bajnokságban.

Komolyan vesszük a gyerekeket
2018-04-16
Megható és családias ünnepségen emlékeztek meg a Szivárvány Óvodában az alapítás negyven éves jubileumáról április 12-én. Az összejövetelen részt vettek az egykori és jelenlegi kollégák, vezetők, a társintézmények, valamint az önkormányzat képviselői.

Értékes helyek a nemzetközi szeniorkupán
2018-04-16
Egy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, valamint több pontszerző negyedik és hatodik helyet értek el a százhalombattai versenyzők a Duna Kupa Nemzetközi Szenior Úszó  Egyesületek Kupáján április 14-15-én a budapesti Tüske uszodában.

Plázázik a NAV
2018-04-16
Az szja-bevallás benyújtási határidejéig több alkalommal is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai a Bécsi úti Eurocenterben és a Váci úti Duna Plazában. A rögtönzött ügyfélfogadási helyeken a NAV munkatársai a bevallással kapcsolatos teendőkben segítenek.  

Próbanyelvvizsga az Aranyban
2018-04-16
Ötvenhét diák tett ingyenes közép-, illetve felsőfokú írásbeli próbanyelvvizsgát angolból a Languagecert Nyelvvizsgaközpont közreműködésével a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban márciusban. A diákok az éles vizsgával teljesen megegyező feladatokat kaptak, amelyeket a vizsgaközpont javítótanárai értékeltek.

Sportnagyhatalom vagyunk
2018-04-13
"Kiváló fiaink és lányaink váltják valóra a város hosszútávú sportkoncepcióját, védik meg a Nemzeti Sportváros büszke címet, képviselik a sport példamutató, közösségépítő- és megtartó értékét és Százhalombattát". Így köszöntötte az év sportolóit Vezér Mihály polgármester az április 11-ei Sportgálán, a Városi Sportcsarnokban.

Ünnepelték Pesten a Pilátus éjszakáját
2018-04-13
A teltházas közönség hosszan ünnepelte Fazekas István Pilátus éjszakája című drámáját április 11-én az Újszínházban.

Melléképület égett
2018-04-13
Kigyulladt egy húsz négyzetméteres műhely csütörtökön délelőtt Százhalombattán, a Széchenyi utcában - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Tervezetből bevallás
2018-04-13
Az szja-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a webes felületen, s a papíralapú postázás is folyamatos. A tervezetet érdemes átnézni, s szükség esetén módosítani, majd véglegesíteni. A jóvá nem hagyott tervezet – a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésére kötelezettek kivételével – május 22-e után automatikusan bevallássá válik. Az őstermelőknek és az áfafizetésére kötelezetteknek ugyanis mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet a tevékenységükből származó adatokkal.

Így lásson, aki látni akar
2018-04-12
Csoóri Sándor-emlékesttel ünnepelték a Magyar Költészet Napját Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban április 11-én. A műsorban közreműködött a Magyar Rádió Énekkara, Császár Angéla és Rubold Ödön színművész, Fundák Kristóf, Sánta Gergely és Berecz István táncos, Navratil Andrea népdalénekes, valamint a Parapács zenekar.

Bandi bácsi fája
2018-04-12
Tavaly elhunyt önkénteséről, Krisztics Andrásról nevezte el a CBA melletti oxyfát a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.

A búvár próbája a merülés - Kipróbáltuk a búvárkodást
2018-04-11
A vizek, tengerek élővilágának megismerése már nem csak a kutatók, felfedezők kiváltsága. Bárki elkezdheti a számára szimpatikus búvárklubban. Bár a búvárkodás ma is az extrém sportok közé tartozik, a szabályok betartásával és egy jó társasággal mindenki számára elérhető.

Jogosítványpályázat
2018-04-11
Idén is támogatja a százhalombattai önkormányzat a fiatalok B kategóriás járművezető engedélyének megszerzését. A képviselő-testület 1,6 millió forintot különített el erre a célra.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.