2019. január 17. - Antal és Antónia napja
Szerda
Min:1°
Max:1°
Csütörtök
Min:0°
Max:10°
Péntek
Min:-3°
Max:3°
Szombat
Min:-6°
Max:0°
Vasárnap
Min:-7°
Max:-1°
Kultúra, Oktatás

Ha az érzelmek is támogatják - írta: ND
2018-01-08 - A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi nevelés – erről tartott nagysikerű előadást dr. Uzsalyné Pécsi Rita november 23-án a Pitypangos Óvodában. A népszerű neveléskutató az intézmény fennállásának negyvenötödik évfordulója alkalmából kapott meghívást.
A négy saját gyereket nevelő szakember, bevezetőjében kiemelte, hogy csak olyat mond, amit maga is sokszor kipróbált. Úgy látja, hogy a nevelési probléma a legtöbbször abból fakad, hogy a pedagógusok és a szülők nem azt teszik, amit helyesnek gondolnak. A többségében pedagógus hallgatóságnak azt is elmondta, hogy gyakran találkozik a szakmai "kiégéssel" előadásai, tanácsadásai során, de véleménye szerint azt nem a sok, hanem az értelmetlen munka okozza.

Jól dönteni, odabent
Vannak törvényszerűségek a gyereknevelésben, amelyekre bármikor támaszkodhatunk. Ezeknek a segítségével elérhetjük a célt és elégedettek lehetünk. Olyan életrevaló tudást adhatunk át a gyerekeknek, amellyel bármilyen helyzetbe is kerüljenek, jól fognak dönteni.

Az egyik ilyen törvényszerűség, hogy az érzelmeket nem lehet akaratlagosan előállítani és formálni. "Nem tudom magamnak megmondani, hogy aki itt és most belép, abba szerelmes leszek, de azt sem, hogy nem." Ugyanígy nem lehet szándékosan haragudni vagy kíváncsinak lenni. Márpedig a nevelés-tanítás nem lehet eredményes, ha nem támogatják az érzelmek. A szorongás például minden tanulási funkciót gátol, de ha a gyerek ráhangolódik a nevelőre, akár az "eget is kékre festi". Nem lehet előre jutni a nevelésben, ha nem foglalkozunk az érzelmekkel.

11 milliméter kontra 16 kilométer
"Ha a tudatos tartalom 11 milliméter, akkor a tudatalatti ehhez képest 16 kilométer." Utóbbi tartalmazza érzéseink, ösztöneink legjavát. Hiába határozzuk el "a 11 milliméterben, hogy valami hogyan lesz, mert jöhet egy élethelyzet, amely érzelmileg megérint minket, és akkor elönt a 16 kilométer minden nem várt tartalmával együtt, és "borul a papírforma". "A 11 milliméterből nem lehet a 16 kilométert kézben tartani, de arra kell törekedni, hogy a 11 milliméternyi tudatos részünk megismerje a 16 kilométernyi ősit, amellyel azután összhangban tud működni."

Az idegrendszerben mindennek, a többi között a beszédnek, az anyagcserének is van központja, de az érzelmeknek nincs. Érzelmi hálónk van, aminek mindenhez köze van, mindennel jár érzelem, mindent behálóz – központtól központig. Ebből következik, hogy ha a háló bármely részére inger érkezik: zene, illat, tekintet, szép környezet, az "egész bemozdul". Az érzelmi háló tehát a gyereknevelésben nagyon fontos: ide kell bejutni. Ha ez nem sikerül, csak ismeretátadásról beszélhetünk.

Egy következő törvényszerűség, hogy ha sikerül változtatni az érzelmi hálón,  garantáltan és minőségileg megváltozik az egész. A gyerekek barátságát vagy a férfi-nő kapcsolatot sem erőltetni, sem tiltani nem lehet. Az agykutatási eredmények alapján az érzelmi háló életünk végéig képlékeny, tehát alakítható, leginkább természetesen az óvodás korban egészen a kora ifjúságig. 

A sorban a negyedik tény, amivel számolni kell, hogy döntéseink legalább hetven százalékát az érzelmi hálón hozzuk meg, ebben a női és a férfi agy egyforma. Nem krízishelyzetben még tudunk mérlegelni, de egyébként nem.

A szakember elmondta, hogy ameddig az IQ-nk, vagyis az intelligenciahányadosunk mérhető, és megvan a velünk született, mindenkire jellemző mennyiségi határa, addig az érzelmi intelligenciánk, az EQ "nevelhető", nincs felső határa sem: az élet, a tapasztalataink, az élményeink írják. Éppen ezért jól kell törődni az EQ-val! – hívta fel a figyelmet.

Edison, a képezhetetlen
Az agy működését biológiai, idegi, fiziológiai felépítése és az egyén adottságai határozzák meg. Ez utóbbi, amit hozunk magunkkal, a "nagy egész" mindössze 20-30 százalékát teszi ki, de ebben minden, a lábméret és a hajszín is benne van. Jó hír tehát, hogy ezáltal semmi nincs kőbe vésve, nem automatikus: az érvényesülés iránya még változhat. Számtalan tapasztalat is mutatja, hogy alacsonyabb képességű gyerekek és akár felnőttek is gyakran felülmúlnak magasabb képességűeket. A híres feltalálót, Edisont egykori tanítója képezhetetlennek tartotta és eltanácsolta az iskolától. Edison édesanyja otthon folytatta a kisfiú oktatását és azt mondta neki, azért, mert "olyan ügyes". Edisonnak még ma is majdnem ezer találmányát használjuk. Volt olyan időszak, amikor négynaponta adott be új találmányt a "képezhetetlen feltaláló", de hol van a tanító?
Saját példaként pedig két ikerfiát említette meg az előadó. Annak ellenére, hogy csecsemőkorukban is különböztek, "az egyik ordított, a másik dünnyögött", mindkettő megtanítható volt arra, ami nem a saját, hozott adottsága. Tehát ebből is látszik, hogy még "a negatív tulajdonságok" sem érvényesülnek automatikusan, kormányozhatóak más-más irányba.

Készség, de nem szakáll – mi az?
Uzsalyné dr. Pécsi Rita felhívta a figyelmet készségeinkre, az agyunk körül elhelyezkedő óriás csírarendszerre. Készségeink négy csoportba sorolhatók. A kognitív, vagyis az értelem készségei még felnőtt korban is csak mintegy húsz százalékát teszik a készségeink összességének. A szakember az IQ kizárólagos fókusza helyett – amely sajnos jellemző a mai magyar iskolarendszerre is – az EQ-val való törődést és fejlesztést javasolja. Ne csak azt kérdezzük meg az iskolából hazaérkező gyerektől, hogy milyen napja volt az IQ-jának, milyen jegyet hozott, és ne is "IQ-ból, IQ-ért jutalmazzuk"! Az iskolai osztályzatokból nem derül ki, hogyan viseli majd az élet viszontagságait! – állítja a professzor. Hangsúlyozta, hogy ha nem jut elég idő az EQ-ra, nem tud fejlődni.
Megemlített egy kutatást is, amelyet háromszor ismételtek meg és mindig ugyanarra az eredményre jutottak: a "kifényezett" IQ-val rendelkező tanulóknak mindössze egynegyede érvényesült a szakmájában a középiskola befejezése után 10 évvel.

Az affektív készségek, vagyis "a konkrét érzelmeket átélni tudni" területe ugyan nem az egész érzelmi intelligencia, de nagyobb helyet foglal el, mint a kognitív készségek. Az előadó szomorú tapasztalatáról számolt be, hogy "a családokban sajnos ügyintézés folyik", az otthoni hancúrozások, átélések helyett. Egy felmérést is említett, amelyből kiderült, hogy a mai óvodások szignifikánsan kevesebb érzelmet ismernek, mint tizenöt évvel ezelőtt. Ezért hangsúlyosan fontos a sok közös élmény, a mesék olvasása, amelyek hallgatása közben fontos dolgokat élhet át a gyerek. A szakember tanácsolja, hogy a meséket ne megbeszéljük, hogy "mit érzett a holló, amikor a róka elvette a sajtot, hanem hagyjuk, hogy átélje a gyerek!"  Ezeket az élményeket élje át minél többször! A probléma csak akkor van megoldva, ha a sárkány mind a hét fejét levágod. Erről szól az élet is: nyelvvizsga, dohányzásról leszokás, fogyókúra, külföldön van a férjem. Mit tanulhatunk belőle? "Azt, hogy kitartani jó! És az élményekért nem kell Dubajba menni nyaralni, csak át kell élni mindent!"

De ki viszi el a családomat csapatépítőre?
A konatív, vagyis a mozgató erejű készségek – mint például a nyitottság, a kíváncsiság, a motiváció és a kötődés – gyakorlása is csak "élményalapon" lehetséges, amikor megtapasztalhatjuk, hogy együtt lenni, együtt enni, együtt énekelni jó, egymáshoz kapcsolódni és kíváncsinak lenni jó. "A köbdeciliter egy hétévesnek nagyjából annyira fontos, mint a tutáliber-máliber, csak annak legalább van dallama." Ha csak ilyen információhoz jut, kíváncsisága alább hagyhat.

Az utolsó és óriási halmaz a szociális készségeké, amelyek hatással vannak mindenre. Jó hír, hogy a szociális készség is fejleszthető. Az előadó nem találja helyesnek azt a hozzáállást, hogy "ilyen típusú" a gyerek, hiszen például később felnőttkorban (a példa szerint egy anyának) típusától függetlenül biztos, hogy szüksége lesz szinte valamennyi csúcsvezetői készségekre egy átlagos, reggeli készülődés közben. Mint például önuralomra, motiválásra, időbeosztásra, önkritikára, kudarctűrésre, újrakezdésre, új motivációra, meggyőzéstechnikára, konfliktuskezelésre, időtartásra, rugalmas problémamegoldásra, feladatdelegálásra és a céltartásra. "Öt perc múlva mindenki legyen felszerszámozva az ajtó előtt! Nem szólhatunk a szomszédasszonynak, aki köztudottan jó vezető típus, hogy jöjjön át és csinálja meg helyettünk!"

Az érzelmi hálónk, intelligenciánk és készségeink fejlesztése nélkül eltelt évtizedeket semmi nem tudja pótolni.


AKTUÁLIS
2019-01-11 - Lezárják a főtéri parkoló gyógyszertár előtti részét a január 13-i, vasárnapi jótékonysági koncert miatt Százhalombattán. A lezárás reggel 8-tól délután 5-ig tart. A szervezők az autósok megértését és türelmét kérik.
2019-01-11 -
2018-12-18 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sajtónyilatkozat
2019-01-16
A Százhalombattai MSZP szervezete a családok, munkavállalók érdekeit szemelőt tartva az országos összefogást erősítendő felhívással fordulnak Százhalombatta lakosaihoz.

Nyitott csoportajtó
2019-01-16
Hagyomány a százhalombattai Kipp-Kopp oviban, hogy évszakonként  más-más kreativitást fejlesztő tevékenységeket kínálnak a nagycsoportosoknak.

Hogyan tovább?
2019-01-16
Huszonnyolc előadó vett részt a SZISZKI második alkalommal megrendezett pályaorientációs projektnapján január 11-én Százhalombattán. A diákok első kézből szerezhettek információt a legkülönbözőbb szakmákról, egyetemi, főiskolai vagy OKJ-s képzésekről, külföldi munkavállalásról, vállalkozásindításáról, de akár a továbbtanulás költségeiről vagy az egyes szakmákban várható fizetésekről is.

Megérkezett az első baba
2019-01-16
Kovács Zsombor az első százhalombattai újszülött 2019-ben. Január 8-án, 8 óra 5 perckor született 52 centiméter hosszúsággal és 3180 grammos súllyal.

Jelöltállításra kérik a diákokat
2019-01-15
Megjelent a Stádium-díjjal kapcsolatos első felhívás, amelyben arra kérik a Kárpát-medencében élő diákokat az alapítók, hogy állítsanak jelölteket. Az elismerést a múlt évben hozta létre a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a százhalombattai székhelyű Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap.

Ketten döntőzhetnek a diákolimpián
2019-01-15
Ismét Százhalombattán rendezték meg a Pest Megyei Úszó Diákolimpia döntőjét január 12-én. Kellner Gábor (képünkön) és Soós Dorka továbbjutott az országos döntőbe.

Sikerült az év a falmászóknak
2019-01-15
Filmbe illően sikerült 2018. a Batta Extreme Sport Club mászó szakosztályának. Harangi János csatlakozása motivációval és edzői szakértelemmel lendítette fel a fiatalok munka- és versenykedvét.

Mi történt tavaly?
2019-01-15
Számos jubileum és szép sport-, valamint szakmai siker teszi emlékezetessé a 2018. esztendőt Százhalombattán, amely a veszteségek de az építkezés éve is volt.

Elutasítják a durva beszédet
2019-01-15
Lapunkhoz is eljuttatta a közbeszéd eldurvulása ellen tiltakozó közleményét a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A szöveg az alábbiakban olvasható.

Újdonságok a könyvtárban
2019-01-15
Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család Dr. Csernus Imre: A harcos - Életrajz és lélekrajz Majtényi György: Egy forint a krumplis lángos Rhiannon Navin: Egyetlen gyermek Stefano Mancuso: Zöld forradalom - a növények már feltalálták a jövőnket Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századraAleksandra Artymowska: 80 böngészővel a Föld körül Tom Watson: Pálcikacica és a nagyváros Colin Stuart: Az atom és az anyag varázslatos világa Aino Havukainen-Sami Toivonen: Tatu és Patu, a nyomozók Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Békés, nyugodt év vége
2019-01-15
Közbiztonsági szempontból nyugodtan telt az adventi és az ünnepi időszak Százhalombattán, december hónapban bűncselekményről nem érkezett bejelentés a helyi rendőrök felé. Békésen, jó hangulatban és rendőri intézkedés nélkül zajlott le a szilveszteri utcabál is – tájékoztatott Kucsera Csaba rendőr százados, a rendőrőrs vezetője.

Ajtócsere
2019-01-15
Tudja-e a tisztelt olvasó, hogy meddig tart egy bejárati ajtó cseréje?

Gyászhír
2019-01-15
Megrendüléssel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy Eszenyei Gyula Zsolt építészmérnök életének 72. évében, 2019. január 6-án elhunyt. Temetése január 25-én, 11 órakor lesz a százhalombattai temetőben. A gyászoló család

Ugye, eljössz még?
2019-01-15
Felemelő zenei és közösségi élményben volt része a már tizedik alkalommal megrendezett Újévi FREEDOM Koncert teltházas közönségének január 13-án, vasárnap a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban, Százhalombattán. A Freedom zenekar különböző formációi mellett Takáts Tamás énekes és Gyenes Béla szaxofonművész lépett fel. A rendezvény fővédnöke a hagyományoknak megfelelően Vezér Mihály polgármester volt.

Tisztelt Százhalombattai Polgárok!
2019-01-14
A mögöttünk álló közös sikerek és eredmények adta jóérzéssel kívánom, hogy a 2019. esztendő mindenki számára az előrelépés és a boldogulás időszaka legyen. Bár köztudottan az év első napjaiban hajlamosak és kénytelenek vagyunk inkább a jövőre koncentrálni, úgy gondolom, hogy érdemes ilyenkor egy kis időre megállni és visszatekinteni az elmúlt esztendőre. A visszatekintés nemcsak abban segít nekünk, hogy megállapítsuk az elmúlt év különböző szempontú szaldóit, de komoly támpontként szolgál abban is, hogy reális célokat tűzzünk ki a jövőre vonatkozóan.

Kupagyőztes teniszező
2019-01-14
Egyéniben és párosban is első helyezett lett L18-ban Dávid Cintia, a Százhalombattai VUK SE teniszezője a január 12-14-én rendezett Budapest Park Kupán.

Terv szerint halad a vasútfejlesztés
2019-01-11
A tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak a fejlesztő munkálatok a Százhalombatta-Pusztaszabolcs közötti vasúti vonalszakaszon. A teljes vágányzár mellett végezhető kivitelezés 2019 nyarán várható. Pontos időpontjáról megelőzően informálni fogják a lakosságot - tájékoztatta a Hírtükröt a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Táncos lábú futár
2019-01-11
A Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, Baricz Dezső felkérésére Mészáros Gábor, a százhalombattai B-Cool Dance Team vezetője szállította ki a karácsonyi cipős dobozba csomagolt ajándékokat és élelmiszeradományt év végén a Családok Átmeneti Otthonába.

Újabb ingyenes tanfolyam
2019-01-10
Rekordidő alatt betelt a Hamvas Béla Városi Könyvtár által meghirdetett ingyenes internetes tanfolyam tavaly decemberben. A nagy érdeklődésre tekintettel új csoportot indítanak február 25-28. között.

Mire számítsunk 2019-ben?
2019-01-08
Áfa, adózás, minimálbér, cafeteria, családi adókedvezmény, diákhitel – összegyűjtöttük a legfontosabb és a legtöbbeket érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.