2018. október 18. - Lukács napja
Csütörtök
Min:8°
Max:19°
Péntek
Min:8°
Max:20°
Szombat
Min:6°
Max:18°
Vasárnap
Min:4°
Max:16°
Hétfő
Min:7°
Max:19°
Kultúra, Oktatás

Ha az érzelmek is támogatják - írta: ND
2018-01-08 - A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi nevelés – erről tartott nagysikerű előadást dr. Uzsalyné Pécsi Rita november 23-án a Pitypangos Óvodában. A népszerű neveléskutató az intézmény fennállásának negyvenötödik évfordulója alkalmából kapott meghívást.
A négy saját gyereket nevelő szakember, bevezetőjében kiemelte, hogy csak olyat mond, amit maga is sokszor kipróbált. Úgy látja, hogy a nevelési probléma a legtöbbször abból fakad, hogy a pedagógusok és a szülők nem azt teszik, amit helyesnek gondolnak. A többségében pedagógus hallgatóságnak azt is elmondta, hogy gyakran találkozik a szakmai "kiégéssel" előadásai, tanácsadásai során, de véleménye szerint azt nem a sok, hanem az értelmetlen munka okozza.

Jól dönteni, odabent
Vannak törvényszerűségek a gyereknevelésben, amelyekre bármikor támaszkodhatunk. Ezeknek a segítségével elérhetjük a célt és elégedettek lehetünk. Olyan életrevaló tudást adhatunk át a gyerekeknek, amellyel bármilyen helyzetbe is kerüljenek, jól fognak dönteni.

Az egyik ilyen törvényszerűség, hogy az érzelmeket nem lehet akaratlagosan előállítani és formálni. "Nem tudom magamnak megmondani, hogy aki itt és most belép, abba szerelmes leszek, de azt sem, hogy nem." Ugyanígy nem lehet szándékosan haragudni vagy kíváncsinak lenni. Márpedig a nevelés-tanítás nem lehet eredményes, ha nem támogatják az érzelmek. A szorongás például minden tanulási funkciót gátol, de ha a gyerek ráhangolódik a nevelőre, akár az "eget is kékre festi". Nem lehet előre jutni a nevelésben, ha nem foglalkozunk az érzelmekkel.

11 milliméter kontra 16 kilométer
"Ha a tudatos tartalom 11 milliméter, akkor a tudatalatti ehhez képest 16 kilométer." Utóbbi tartalmazza érzéseink, ösztöneink legjavát. Hiába határozzuk el "a 11 milliméterben, hogy valami hogyan lesz, mert jöhet egy élethelyzet, amely érzelmileg megérint minket, és akkor elönt a 16 kilométer minden nem várt tartalmával együtt, és "borul a papírforma". "A 11 milliméterből nem lehet a 16 kilométert kézben tartani, de arra kell törekedni, hogy a 11 milliméternyi tudatos részünk megismerje a 16 kilométernyi ősit, amellyel azután összhangban tud működni."

Az idegrendszerben mindennek, a többi között a beszédnek, az anyagcserének is van központja, de az érzelmeknek nincs. Érzelmi hálónk van, aminek mindenhez köze van, mindennel jár érzelem, mindent behálóz – központtól központig. Ebből következik, hogy ha a háló bármely részére inger érkezik: zene, illat, tekintet, szép környezet, az "egész bemozdul". Az érzelmi háló tehát a gyereknevelésben nagyon fontos: ide kell bejutni. Ha ez nem sikerül, csak ismeretátadásról beszélhetünk.

Egy következő törvényszerűség, hogy ha sikerül változtatni az érzelmi hálón,  garantáltan és minőségileg megváltozik az egész. A gyerekek barátságát vagy a férfi-nő kapcsolatot sem erőltetni, sem tiltani nem lehet. Az agykutatási eredmények alapján az érzelmi háló életünk végéig képlékeny, tehát alakítható, leginkább természetesen az óvodás korban egészen a kora ifjúságig. 

A sorban a negyedik tény, amivel számolni kell, hogy döntéseink legalább hetven százalékát az érzelmi hálón hozzuk meg, ebben a női és a férfi agy egyforma. Nem krízishelyzetben még tudunk mérlegelni, de egyébként nem.

A szakember elmondta, hogy ameddig az IQ-nk, vagyis az intelligenciahányadosunk mérhető, és megvan a velünk született, mindenkire jellemző mennyiségi határa, addig az érzelmi intelligenciánk, az EQ "nevelhető", nincs felső határa sem: az élet, a tapasztalataink, az élményeink írják. Éppen ezért jól kell törődni az EQ-val! – hívta fel a figyelmet.

Edison, a képezhetetlen
Az agy működését biológiai, idegi, fiziológiai felépítése és az egyén adottságai határozzák meg. Ez utóbbi, amit hozunk magunkkal, a "nagy egész" mindössze 20-30 százalékát teszi ki, de ebben minden, a lábméret és a hajszín is benne van. Jó hír tehát, hogy ezáltal semmi nincs kőbe vésve, nem automatikus: az érvényesülés iránya még változhat. Számtalan tapasztalat is mutatja, hogy alacsonyabb képességű gyerekek és akár felnőttek is gyakran felülmúlnak magasabb képességűeket. A híres feltalálót, Edisont egykori tanítója képezhetetlennek tartotta és eltanácsolta az iskolától. Edison édesanyja otthon folytatta a kisfiú oktatását és azt mondta neki, azért, mert "olyan ügyes". Edisonnak még ma is majdnem ezer találmányát használjuk. Volt olyan időszak, amikor négynaponta adott be új találmányt a "képezhetetlen feltaláló", de hol van a tanító?
Saját példaként pedig két ikerfiát említette meg az előadó. Annak ellenére, hogy csecsemőkorukban is különböztek, "az egyik ordított, a másik dünnyögött", mindkettő megtanítható volt arra, ami nem a saját, hozott adottsága. Tehát ebből is látszik, hogy még "a negatív tulajdonságok" sem érvényesülnek automatikusan, kormányozhatóak más-más irányba.

Készség, de nem szakáll – mi az?
Uzsalyné dr. Pécsi Rita felhívta a figyelmet készségeinkre, az agyunk körül elhelyezkedő óriás csírarendszerre. Készségeink négy csoportba sorolhatók. A kognitív, vagyis az értelem készségei még felnőtt korban is csak mintegy húsz százalékát teszik a készségeink összességének. A szakember az IQ kizárólagos fókusza helyett – amely sajnos jellemző a mai magyar iskolarendszerre is – az EQ-val való törődést és fejlesztést javasolja. Ne csak azt kérdezzük meg az iskolából hazaérkező gyerektől, hogy milyen napja volt az IQ-jának, milyen jegyet hozott, és ne is "IQ-ból, IQ-ért jutalmazzuk"! Az iskolai osztályzatokból nem derül ki, hogyan viseli majd az élet viszontagságait! – állítja a professzor. Hangsúlyozta, hogy ha nem jut elég idő az EQ-ra, nem tud fejlődni.
Megemlített egy kutatást is, amelyet háromszor ismételtek meg és mindig ugyanarra az eredményre jutottak: a "kifényezett" IQ-val rendelkező tanulóknak mindössze egynegyede érvényesült a szakmájában a középiskola befejezése után 10 évvel.

Az affektív készségek, vagyis "a konkrét érzelmeket átélni tudni" területe ugyan nem az egész érzelmi intelligencia, de nagyobb helyet foglal el, mint a kognitív készségek. Az előadó szomorú tapasztalatáról számolt be, hogy "a családokban sajnos ügyintézés folyik", az otthoni hancúrozások, átélések helyett. Egy felmérést is említett, amelyből kiderült, hogy a mai óvodások szignifikánsan kevesebb érzelmet ismernek, mint tizenöt évvel ezelőtt. Ezért hangsúlyosan fontos a sok közös élmény, a mesék olvasása, amelyek hallgatása közben fontos dolgokat élhet át a gyerek. A szakember tanácsolja, hogy a meséket ne megbeszéljük, hogy "mit érzett a holló, amikor a róka elvette a sajtot, hanem hagyjuk, hogy átélje a gyerek!"  Ezeket az élményeket élje át minél többször! A probléma csak akkor van megoldva, ha a sárkány mind a hét fejét levágod. Erről szól az élet is: nyelvvizsga, dohányzásról leszokás, fogyókúra, külföldön van a férjem. Mit tanulhatunk belőle? "Azt, hogy kitartani jó! És az élményekért nem kell Dubajba menni nyaralni, csak át kell élni mindent!"

De ki viszi el a családomat csapatépítőre?
A konatív, vagyis a mozgató erejű készségek – mint például a nyitottság, a kíváncsiság, a motiváció és a kötődés – gyakorlása is csak "élményalapon" lehetséges, amikor megtapasztalhatjuk, hogy együtt lenni, együtt enni, együtt énekelni jó, egymáshoz kapcsolódni és kíváncsinak lenni jó. "A köbdeciliter egy hétévesnek nagyjából annyira fontos, mint a tutáliber-máliber, csak annak legalább van dallama." Ha csak ilyen információhoz jut, kíváncsisága alább hagyhat.

Az utolsó és óriási halmaz a szociális készségeké, amelyek hatással vannak mindenre. Jó hír, hogy a szociális készség is fejleszthető. Az előadó nem találja helyesnek azt a hozzáállást, hogy "ilyen típusú" a gyerek, hiszen például később felnőttkorban (a példa szerint egy anyának) típusától függetlenül biztos, hogy szüksége lesz szinte valamennyi csúcsvezetői készségekre egy átlagos, reggeli készülődés közben. Mint például önuralomra, motiválásra, időbeosztásra, önkritikára, kudarctűrésre, újrakezdésre, új motivációra, meggyőzéstechnikára, konfliktuskezelésre, időtartásra, rugalmas problémamegoldásra, feladatdelegálásra és a céltartásra. "Öt perc múlva mindenki legyen felszerszámozva az ajtó előtt! Nem szólhatunk a szomszédasszonynak, aki köztudottan jó vezető típus, hogy jöjjön át és csinálja meg helyettünk!"

Az érzelmi hálónk, intelligenciánk és készségeink fejlesztése nélkül eltelt évtizedeket semmi nem tudja pótolni.


AKTUÁLIS
2018-10-17 -
2018-10-15 - Közösségi összefogás, illetve megmozdulás a gyógyíthatatlan betegekért Százhalombattán a Csónakázó tónál, október 19-én, 17 órától. A rendezvény fővédnöke Vezér Mihály polgármester.
2018-10-12 - Tisztelt Olvasóink! Félreértésre adhat okot, hogy egy korábbi cikkünkhöz érkezett hozzászólás nyomán megjelent az online felületen a "Battán is lesz közjegyző" című 2008 - as írás, amelynek tartalma most már nem aktuális.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Névtelen és önkéntes a közvélemény-kutatás
2018-10-17
Az önkormányzat megbízásából közvélemény-kutatást végez Százhalombattán a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. október 12. és november 9. között. A részletekről Závecz Tibor tulajdonost kérdeztük.

Lakossági fórum a Dunapartról és a postáról
2018-10-17
Az óvárosi Dunapart rendezésével és a helyi posta helyzetével kapcsolatban tartott lakossági fórumot Sinka László alpolgármester, a településrész képviselője a Zenálkó Etel közösségi házban október 15-én.

Hetedszer is Mórotzé a kupa
2018-10-17
Hetedik alkalommal nyerte meg a Budapest Kupa vándordíját Mórotz Attila százhalombattai modellező október 14-én. A körrepülő műrepülő-modellek F2B kategóriájában rendezett versenynek városunk adott otthont.

Neuropátia szűrőközpont nyílt Pesten
2018-10-17
Megnyílt a Pest Megyei Neuropathia Centrum a Budapesti Szent Ferenc Kórházban október 10-én. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, amelynek következtében közel négyezer lábamputációt végeznek évente hazánkban, valamint sok esetben súlyos-életveszélyes szív-érrendszeri betegségekhez is vezet. Megfelelő vizsgáló eszközökkel könnyen és fájdalommentesen felismerhető, és a korai diagnózis életet menthet. A központ vezetője dr. Berkes Klára főorvos.

Prizmatelepítés
2018-10-17
Újabb gyalogátkelőhelyek kaptak ledes világítást a Damjanich úton, így összesen négy zebra vált biztonságosabbá a gyalogosok számára Százhalombattán.

Baleset
2018-10-17
Súlyos baleset történt a Gesztenyés út és a Csokonai utca kereszteződésében október 15-én Százhalombattán. Egy autó és egy motorkerékpár ütközött össze. Az ütközésnek egy súlyos és egy könnyebb sérültje van. A rendőrség még vizsgálja a baleset körülményeit.

Úszás - "Matrica" Kupa
2018-10-17
Az eddigi legnépesebb mezőny állt rajthoz a nyolcadik alkalommal megrendezett "Matrica" Kupán, Százhalombattán, október 13-14-én.

Gólyahír
2018-10-17
Több mint nyolc millió forintot gyűjtött össze néhány hete zárult adománygyűjtő kampányában a százhalombattai Gólyahír Egyesület a közelmúltban elhunyt alapító elnök, Mórucz Lajosné régi álmának megvalósítására, a Gólyafészek közösségi tér létrehozására.

Multikulti család - Százhalombattára költözött Shodeinde Dorka
2018-10-17
Shodeinde Dorka nevét 2010-ben, az első X-faktorban ismerte meg az ország. A fiatal lány bekerült a legjobb tizenkettő közé, végül a hatodik élő adásban esett ki. A tehetségkutató után Angliába költözött nigériai származású férjével. Nyolc év után, idén nyáron három gyermekükkel települtek végleg haza.

Közbiztonsági konzultáció
2018-10-17
Az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó települések polgármesterei, képviselői, a polgárőrségek vezetői, az Érdi Járási Hivatal vezetője, a Szociális Gondozóközpont képviselője, továbbá a református egyházfő is részt vett azon a közbiztonsági egyeztetésen, amelyet a rendőrkapitányság szervezett október 10-én Érden.

Új évad, új élmények
2018-10-17
Elindult az új kulturális szezon Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban és társintézményeiben. Évadnyitót tartottak a dunafüredi Kszellmann Flóra Közösségi Házban október 12-én.

Kézilabda - NB I/B Egyelőre utolsó helyen az SZKE
2018-10-17
Bizakodva fogadta a Százhalombattai KE a Szigetszentmiklós csapatát a Sportközpontban, Százhalombattán október 6-án.

Víziközmű-korszerűsítés a Kodályon
2018-10-17
Fejlesztési munkálatokat végez a Kodály sétányon található gépházakban a Fővárosi Vízművek Százhalombattán ma és holnap.

Rendőrök az Aranyban
2018-10-17
Közlekedésbiztonsági napot tartottak a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban az Érdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai október 13-án.

Változik a menetrend
2018-10-16
A Kelenföld és Érd-felső közötti vasúti pályaépítés miatt módosul a Budapest és Székesfehérvár, valamint a Budapest és Pusztaszabolcs között közlekedő vonatok menetrendje október 18-tól december 8-ig – tájékoztatott a MÁV.

Iskolakezdés, Battai Napok, vadászszezon
2018-10-16
Az iskolakezdés jegyében telt a szeptember a százhalombattai polgárőrök számára. Biztosították a nagyobb forgalmú kereszteződéseket. A tanév balesetmentesen indult.

Ami kötelező, az nem önkéntes
2018-10-16
Rossz felé terelgetjük a gyerekeket az érettségi előtti kötelező önkéntességgel – vélekedik Szigetvári József, a Summerfest alapító igazgatója, Százhalombatta legnagyobb önkéntes közösségének életre hívója. Szerinte a valódi önkéntesség jelenléte és színvonala a társadalmak fejlettségét jelzi. 

Jelmezes futás
2018-10-16
Negyedik alkalommal rendezi meg a SZVISE atlétika-szakosztálya a Lidérc-futást Százhalombattán november 17-én, szombaton.

Serdülő kézilabda
2018-10-16
Ajka - SZKE (15-9) 29-27, október 13.

Kézilabda női ifjúsági III. osztály
2018-10-16
Százhalombattai KE – Aranyszarvas SE 22-42 (9-21), október 13.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.