2018. július 21. - Dániel napja
Szombat
Min:21°
Max:29°
Vasárnap
Min:17°
Max:25°
Hétfő
Min:17°
Max:24°
Kedd
Min:16°
Max:26°
Szerda
Min:19°
Max:27°
Szolgáltatás

Emelések és csökkenések - Fontos változások 2018-ban
2018-01-08 - Minimálbér, GYED, családi adókedvezmény, olcsóbb internet és önadózás – összegyűjtöttük a legfontosabb és a mindennapokat leginkább érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér január elsejétől. Így a 2017-es bruttó 127 500 forintos összeg 138 000 forintra módosul, ami – családi és egyéb kedvezmények nélkül – nettó 91 770 forintot jelent. A szakképzettséget igénylő pozíciókban az úgynevezett garantált bérminimum pedig 161 ezerről 180 500 forintra nőtt, ez 123 643 forintos nettó.
A gyermekgondozási díj (gyed) plafonja bruttó 193 200 forint, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forint lett. Emellett egy évvel bővül a diplomás gyed jogosultsági ideje, így az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig vehetik igénybe az ellátást. Továbbá a csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.
 
A táppénz maximális összege 8500 forintról 9180-ra emelkedett. Kettőszáztíz forinttal, 7320 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Ennyit kell fizetni az erre kötelezett magánszemélyeknek január elsejétől.
 
Bekerült az adómentes cafeteria-juttatások közé a diákhitel-törlesztés támogatása, illetve kedvezőbbek lettek a lakhatási támogatás feltételei is. Az új elemként megjelenő diákhitel-törlesztési támogatás a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen, a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések teljesítését. Egyes cafeteria-juttatások (például az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi tömegközlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás és az ajándékutalvány) közterhei is kedvezőbbek lettek: 43,66 százalékról 40,71-re csökkentek.
 
Frissítette a kormány a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, miszerint korábbi túlbecslés miatt a nyugdíjasok a jogszabályi előírásoknak megfelelőnél magasabb emelést kapnak 2018-ban. A kormány korábban 3 százalékos inflációt becsült 2018-ra, így ehhez igazította a nyugdíjemelés mértékét is. Most már viszont csak 2,5-2,7 százalékra várják a fogyasztói árszint átlagos emelkedését. A nyugdíjemelés tehát a jogszabályban meghatározottnál 0,3-05 százalékkal nagyobb lesz 2018 elején. A nyugdíjminimum összege maradt 28 500 forint.
 
A nyugdíjkorhatár 63,5 évre nőtt, a tervek szerint 2020-ra éri majd el a 65 évet.
 
Családi kedvezmények
A családi adókedvezmény összege (két gyerek esetén) 17 500 forintra növekszik eltartottanként, ez a tavalyihoz képest gyermekenként 2500 forintos emelést jelent. Így az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni. A kedvezmény 2019-ben tovább emelkedik, így összességében négy év alatt megduplázódik.
 
A sokgyermekes jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken (akár a később felvett hitelekre is). Az intézkedés 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet.
 
Az első gyerek vállalásakor felfüggesztik az édesanya fennálló diákhitelét, a második gyereknél a tartozás felét, a harmadiknál pedig az egészet elengedik.
 
Adminisztratív akadályok elhárításával és a járulékos költségek csökkentésével folytatódik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) program januártól.
 
Köldökzsinór program kezdődik január elsejével, amelyben azok a szülők is jogosulttá válnak az egyszeri, 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint babakötvényre Start-számlával, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határán belül születik meg.
 
Csökkenő áfák és közterhek
Az emberi fogyasztásra alkalmas halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfája is öt százalékra csökkent. A kedvezményes áfakulcs alá eső halfajták közé nem tartozik a díszhal és a cápahús. Az éttermi szolgáltatások tavalyig 18 százalékos adókulcsa ugyancsak öt százalék január elsejétől, viszont bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.
A tavalyi 18 százalékról 5 százalékra csökkent az internet-szolgáltatás áfája januártól. A csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.
 
Szintén csökkent az egyszerűsített közteher-viselési és szociális hozzájárulási adó. A foglalkoztatóknak mostantól 20 helyett 19,5 százalék ekhót, illetve 22 százalék helyett 19,5 százalék szocho-t kell fizetniük.
 
Adózás
Valószínűleg a legtöbb embert érintő változtatás a személyi jövedelemadó bevallási szabályainak módosulása. 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthetik el a foglalkoztatók a dolgozóik adóelszámolását. A magánszemélyek mellett az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is adóbevallási tervezetet kell készíteniük (önállóan vagy a NAV közreműködésével). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívta a figyelmet, hogy a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.
 
Módosult az egyházaknak az SZJA-ból felajánlott 1 százalékkal kapcsolatos eljárásrend is. A NAV mostantól minden évben automatikusan utalja ezt a kedvezményezettnek, amíg a nyilatkozatot vissza nem vonja az adózó.
 
Munkavállalás
Az adózás témakörén túl a Munka törvénykönyvében is lesznek módosítások. Minden megváltozott munkaképességű – rokkantsági ellátásban részesülő, legalább 40 százalékos egészségkárosodással élő, vagy a rehabilitációs hatóság minősítése alapján legfeljebb 60 százalékos egészségi állapotú - munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár.
 
Az egészségi állapotnak megfelelő munkakör a kismamákra is vonatkozik. Ha a foglalkoztatás feltételei az egészségi állapot változására figyelemmel előírtak szerint nem módosíthatók, más munkakört kell számára felajánlani. Ha ez sem lehetséges, fel kell menteni a munkavégzés alól.
 
Cégkapu
A gazdálkodó szervezeteknek 2018. január 1-jétől kötelező a cégkapu használata. A vállalkozások minden hivatalos iratukat biztonságosan, egy helyről érhetik el, minden hivatalos ügyüket a cégkapun keresztül kell intézniük. A gazdálkodó szervezetek – az egyéni vállalkozók nem tartoznak ide – a Cegkapu.gov.hu oldalon pár perc alatt elvégezhetik a regisztrációt.
 
Lakáskiadás
Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény módosítása szerint nem kell fizetni 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást az ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelmek után.
 
Autópálya
Az autópályamatricák árai nem változtak, azonban két, tavaly átadott útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második és az M35-ös új debreceni szakasza. Ha véletlenül fizetős útra hajtunk, az utazás megkezdése után 60 perc áll rendelkezésre arra, hogy – büntetés nélkül – e-matricát vásároljunk. A D2-es kategóriájú autóknál a kedvezmény már – nem csak négy, hanem – három gyerek után is igénybe vehető. Növekszik a jogosulatlan úthasználatért kiszabott bírság türelmi ideje. Eddig 30 nap után emelkedett a bírság 14 875 Ft-ról 59 500-ra, idén ehhez már 60 nap kell.
 
Kéményseprés
A családi házban élők januártól nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy mikor érkeznek a kéményseprők.  A jövőben az egylakásos ingatlanban lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül kérhetik a számukra alkalmas időpontot a kéményseprésre, illetve az ellenőrzési munkálatokra. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.
 
Pénzmosás-megelőzés a postán
Nem kell okmányt bemutatni a postán a csekkek befizetésekor, ha bankkártyával fizetünk, az adó-, illeték- és bírságcsekkek kiegyenlítésekor, illetve 300 000 forintig áru, szolgáltatás kifizetésekor. Ugyanakkor be kell mutatni az azonosító okmányokat készpénzes fizetésekor, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, valamint nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól.

Felhivások
2018-06-18 -
Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
AKTUÁLIS
2018-07-18 - Idén új helyszínen - Dunaharasztin - és új támogatói háttérrel valósul meg a ROXIGET ROCKZENEI FESZTIVÁL ÉS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY. A tehetségkutató versenyre idén is elsősorban a közép-magyarországi régióból várják az amatőr rockzenekarok jelentkezését augusztus 1-jéig.
2018-07-17 - Évek óta rendezvényünk népszerű helyszíne a borfalu, ezért az idei évben is kinyílnak a kapui. Tekintse meg ajánlatunkat és jelentkezzen még ma!
2018-07-03 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Alpolgármesteri fogadóóra
2018-07-20
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester július 23-án(hétfőn), 14 óra 30-tól 16 óra 30-ig az Óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Második hely az OB-n
2018-07-18
Második helyet szerzett Schulek János százhalombattai modellező a rádió-távirányítású vitorlás hajómodellek F5-10 hajóosztályának hétvégén rendezett országos bajnokságán, Balatonlellén.

Remek formában Rajkai Robi
2018-07-18
Öt győzelemmel első helyen végzett a rendkívül erős, 32 ország 380 versenyzőjét felvonultató mezőnyben Rajkai Róbert a nemzetközi junior válogató versenyek negyedik fordulójában július 14-15-én Pakson.

Bűnmegelőzési program a Rendőr Múzeumban
2018-07-18
Kihelyezett bűnmegelőzési előadáson vettek részt a százhalombattai Harmónia Nyugdíjas Klub tagjai a fővárosi Rendőr Múzeumban július 12-én. A programot az érdi rendőrök szervezték, az ismertetőt Daka Béla nyugalmazott rendőr alezredes tartotta.

Utazás Romániában
2018-07-18
Eljött a várva várt nap! Reggel, hajnali 4 órakor elindultunk Románia felé. Hosszú út állt előttünk, de a vidám társasággal röpült az idő. Kisebb pihenőkkel megérkeztünk Borszékre, első és második napi szállásunkra. Erdélynek  e nagyhírű gyógyhelye a keleti Kárpátoknak nyugatról kelet felé vonuló egyik kis völgyében fekszik. Nem hiába hívják Erdélyben bor-víznek a jó minőségű ásványvizet, "mert annak úgy kell gyöngyöznie mint a bornak"

Átadták az Érdi Rendőrkapitányság új épületét
2018-07-12
Ünnepélyes keretek között adták át az Érdi Rendőrkapitányság új, korszerű épületét július 11-én, szerdán.

Lecserélik
2018-07-11
Eltömítette a környező fákról lehulló szennyeződés a Göncz Árpád téri Pitypang szökőkút műanyag fúvókáit Százhalombattán, emiatt a látványos szórófejet le kellett szerelni.

Polgárőr nyár
2018-07-11
A június sem a nyugalom jegyében telt el a százhalombattai polgárőröknél.

A csapatmunka nagyon fontos
2018-07-11
A Magyar Judo Szövetség regionális dankollégiumának elnökévé választották Szél Pált július 4-én. Az 5. danos mestert aligha kell bemutatni a százhalombattaiaknak, hiszen tősgyökeres dunafüredi, 26 éve képviseli a városrészt az önkormányzatban, amelyen belül az Ifjúsági, Sport és Közrendi Bizottság elnöke, a városi polgárőrszervezet valamint a polgárőrök országos sportegyesületének vezetője. A Lakihegy Rádióban elhangzott beszélgetés során városi aktualitásokat is megosztott a hallgatókkal.

Szedje és cserélje!
2018-07-11
Kivontak több Valsartan-alapanyagú vérnyomáscsökkentőt A Valsartan nevű alapanyaggal Magyarországon közel 200 ezer beteget kezelnek, vagyis a magas vérnyomásos betegek mintegy 30 százalékát érinti a kivonás. Ugyanakkor nem mindenkit, mert több olyan Valsartan-alapanyagú, de  más kombinációjú készítmény is van, amelyek minősége megfelelő és továbbra is forgalmazhatók.

Még egy kicsit iskolázzunk??
2018-07-11
Talán elkéstem egy kicsit, hiszen sokak számára már "tombol" a nyár, de nem tudom letenni a tollamat, amíg nem írok büszkén, intézményvezetőként az Arany János Iskoláról! Júniusban a sok érettségiző (117 diák) elég hosszasan bizonyította tudását, majd záróértekezlet a nevelőtestület felé a tanév összegzése és vége. .....mindenki megkezdte jól megérdemelt pihenését június 30-án.Az iskolában se gyerekek, se pedagógusok, csak papírok és emlékek az üres termek, kiürült folyosók falai között.

A köztisztviselőket ünnepelték
2018-07-10
A százhalombattai Polgármesteri Hivatal aktív és nyugdíjas munkatársait köszöntötték, valamint elismerő okleveleket is átadtak a Köztisztviselők Napja alkalmából rendezett ünnepségen a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban június 29-én.

Emlékezzünk Mátyás királyra
2018-07-09
Álljunk meg egy percre, és főhajtással emlékezzünk Mátyás királyra július 10-én 12 órakor, a gépjárművet vezetők pedig rövid dudaszóval demonstrálják, hogy a mai napig aktuális a nagy uralkodó szellemisége. Bakk István PhS, a Kanonok Alapítvány elnöke kezdeményezte a megemlékezést a Mátyás emlékév alkalmából.        

EB-ezüst és további érmek
2018-07-09
Az összes hátszámban rajthoz állt, nagyszerűen szerepelt és a dobogóra is állhatott Ilyés Laura Vanda, a Százhalombattai VUK SE úszója élete harmadik, egyben utolsó ifjúsági Európa-bajnokságán, amelyet Helsinkiben rendeztek július 4-8-án.

Bababarát szoba várja az édesanyákat a Hotel Trainingben
2018-07-09
Kényelmesen és praktikusan berendezett helyiség várja ezentúl az édesanyákat és a séta vagy ügyintézés közben megéhezett gyermeküket a Hotel Trainingben. Vezér Mihály polgármester adta át július 2-án azt a baba-mama szobát, ahol a nap bármely időpontjában nyugodt körülmények között táplálhatják a csecsemőket az anyukák.

Szent László király útján
2018-07-09
Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár, Tordai-hasadék, Marosvásárhely, Nyárádszentlászló, Korond, Székelyudvarhely, Bögöz, Segesvár, Gyulafehérvár, Déva, Arad...

Két győzelem a hétvégén
2018-07-09
Két versenyen is dobogós helyeket szereztek a százhalombattai hajómodellezők az elmúlt hétvégén.

Közvélemény-kutatás az élhető városért - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-07-04
A város vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelésére, a civil társadalom önszerveződő tevékenységének erősítésére, az itt élők életminőségének javítására irányuló eszközök, módszerek feltérképezése a célja annak a közvélemény-kutatásnak, amelynek előkészítéséről döntés született a százhalombattai képviselő-testület június 27-i ülésén.  A kutatás lehetőséget biztosít arra, hogy a város vezetése konkrét adatokra alapozva aktualizálja Százhalombatta közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját.

Két első hely a szlovák regattán
2018-07-03
Mindkét versenyszámban elsőséget szerzett Forrai Csaba azon a szlovákiai vitorlás hajómodellversenyen, amelyet a Tátra által körülölelt tavon,Ruzomberokban (Rózsahegyen) rendeztek június 30-án és július 1-jén. 

Teke - Győzelem az utolsó mérkőzésen
2018-07-03
4:2 arányú győzelmet arattak a Battai Gurítók a tavaszi szezon utolsó mérkőzésén, így az elmúlt évhez hasonlóan a bajnokság hetedik helyén végeztek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.