2018. október 18. - Lukács napja
Csütörtök
Min:9°
Max:19°
Péntek
Min:8°
Max:20°
Szombat
Min:6°
Max:18°
Vasárnap
Min:4°
Max:16°
Hétfő
Min:7°
Max:19°
Szolgáltatás

Emelések és csökkenések - Fontos változások 2018-ban
2018-01-08 - Minimálbér, GYED, családi adókedvezmény, olcsóbb internet és önadózás – összegyűjtöttük a legfontosabb és a mindennapokat leginkább érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér január elsejétől. Így a 2017-es bruttó 127 500 forintos összeg 138 000 forintra módosul, ami – családi és egyéb kedvezmények nélkül – nettó 91 770 forintot jelent. A szakképzettséget igénylő pozíciókban az úgynevezett garantált bérminimum pedig 161 ezerről 180 500 forintra nőtt, ez 123 643 forintos nettó.
A gyermekgondozási díj (gyed) plafonja bruttó 193 200 forint, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forint lett. Emellett egy évvel bővül a diplomás gyed jogosultsági ideje, így az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig vehetik igénybe az ellátást. Továbbá a csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.
 
A táppénz maximális összege 8500 forintról 9180-ra emelkedett. Kettőszáztíz forinttal, 7320 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Ennyit kell fizetni az erre kötelezett magánszemélyeknek január elsejétől.
 
Bekerült az adómentes cafeteria-juttatások közé a diákhitel-törlesztés támogatása, illetve kedvezőbbek lettek a lakhatási támogatás feltételei is. Az új elemként megjelenő diákhitel-törlesztési támogatás a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen, a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések teljesítését. Egyes cafeteria-juttatások (például az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi tömegközlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás és az ajándékutalvány) közterhei is kedvezőbbek lettek: 43,66 százalékról 40,71-re csökkentek.
 
Frissítette a kormány a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, miszerint korábbi túlbecslés miatt a nyugdíjasok a jogszabályi előírásoknak megfelelőnél magasabb emelést kapnak 2018-ban. A kormány korábban 3 százalékos inflációt becsült 2018-ra, így ehhez igazította a nyugdíjemelés mértékét is. Most már viszont csak 2,5-2,7 százalékra várják a fogyasztói árszint átlagos emelkedését. A nyugdíjemelés tehát a jogszabályban meghatározottnál 0,3-05 százalékkal nagyobb lesz 2018 elején. A nyugdíjminimum összege maradt 28 500 forint.
 
A nyugdíjkorhatár 63,5 évre nőtt, a tervek szerint 2020-ra éri majd el a 65 évet.
 
Családi kedvezmények
A családi adókedvezmény összege (két gyerek esetén) 17 500 forintra növekszik eltartottanként, ez a tavalyihoz képest gyermekenként 2500 forintos emelést jelent. Így az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni. A kedvezmény 2019-ben tovább emelkedik, így összességében négy év alatt megduplázódik.
 
A sokgyermekes jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken (akár a később felvett hitelekre is). Az intézkedés 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet.
 
Az első gyerek vállalásakor felfüggesztik az édesanya fennálló diákhitelét, a második gyereknél a tartozás felét, a harmadiknál pedig az egészet elengedik.
 
Adminisztratív akadályok elhárításával és a járulékos költségek csökkentésével folytatódik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) program januártól.
 
Köldökzsinór program kezdődik január elsejével, amelyben azok a szülők is jogosulttá válnak az egyszeri, 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint babakötvényre Start-számlával, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határán belül születik meg.
 
Csökkenő áfák és közterhek
Az emberi fogyasztásra alkalmas halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfája is öt százalékra csökkent. A kedvezményes áfakulcs alá eső halfajták közé nem tartozik a díszhal és a cápahús. Az éttermi szolgáltatások tavalyig 18 százalékos adókulcsa ugyancsak öt százalék január elsejétől, viszont bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.
A tavalyi 18 százalékról 5 százalékra csökkent az internet-szolgáltatás áfája januártól. A csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.
 
Szintén csökkent az egyszerűsített közteher-viselési és szociális hozzájárulási adó. A foglalkoztatóknak mostantól 20 helyett 19,5 százalék ekhót, illetve 22 százalék helyett 19,5 százalék szocho-t kell fizetniük.
 
Adózás
Valószínűleg a legtöbb embert érintő változtatás a személyi jövedelemadó bevallási szabályainak módosulása. 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthetik el a foglalkoztatók a dolgozóik adóelszámolását. A magánszemélyek mellett az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is adóbevallási tervezetet kell készíteniük (önállóan vagy a NAV közreműködésével). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívta a figyelmet, hogy a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.
 
Módosult az egyházaknak az SZJA-ból felajánlott 1 százalékkal kapcsolatos eljárásrend is. A NAV mostantól minden évben automatikusan utalja ezt a kedvezményezettnek, amíg a nyilatkozatot vissza nem vonja az adózó.
 
Munkavállalás
Az adózás témakörén túl a Munka törvénykönyvében is lesznek módosítások. Minden megváltozott munkaképességű – rokkantsági ellátásban részesülő, legalább 40 százalékos egészségkárosodással élő, vagy a rehabilitációs hatóság minősítése alapján legfeljebb 60 százalékos egészségi állapotú - munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár.
 
Az egészségi állapotnak megfelelő munkakör a kismamákra is vonatkozik. Ha a foglalkoztatás feltételei az egészségi állapot változására figyelemmel előírtak szerint nem módosíthatók, más munkakört kell számára felajánlani. Ha ez sem lehetséges, fel kell menteni a munkavégzés alól.
 
Cégkapu
A gazdálkodó szervezeteknek 2018. január 1-jétől kötelező a cégkapu használata. A vállalkozások minden hivatalos iratukat biztonságosan, egy helyről érhetik el, minden hivatalos ügyüket a cégkapun keresztül kell intézniük. A gazdálkodó szervezetek – az egyéni vállalkozók nem tartoznak ide – a Cegkapu.gov.hu oldalon pár perc alatt elvégezhetik a regisztrációt.
 
Lakáskiadás
Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény módosítása szerint nem kell fizetni 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást az ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelmek után.
 
Autópálya
Az autópályamatricák árai nem változtak, azonban két, tavaly átadott útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második és az M35-ös új debreceni szakasza. Ha véletlenül fizetős útra hajtunk, az utazás megkezdése után 60 perc áll rendelkezésre arra, hogy – büntetés nélkül – e-matricát vásároljunk. A D2-es kategóriájú autóknál a kedvezmény már – nem csak négy, hanem – három gyerek után is igénybe vehető. Növekszik a jogosulatlan úthasználatért kiszabott bírság türelmi ideje. Eddig 30 nap után emelkedett a bírság 14 875 Ft-ról 59 500-ra, idén ehhez már 60 nap kell.
 
Kéményseprés
A családi házban élők januártól nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy mikor érkeznek a kéményseprők.  A jövőben az egylakásos ingatlanban lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül kérhetik a számukra alkalmas időpontot a kéményseprésre, illetve az ellenőrzési munkálatokra. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.
 
Pénzmosás-megelőzés a postán
Nem kell okmányt bemutatni a postán a csekkek befizetésekor, ha bankkártyával fizetünk, az adó-, illeték- és bírságcsekkek kiegyenlítésekor, illetve 300 000 forintig áru, szolgáltatás kifizetésekor. Ugyanakkor be kell mutatni az azonosító okmányokat készpénzes fizetésekor, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, valamint nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól.

AKTUÁLIS
2018-10-17 -
2018-10-15 - Közösségi összefogás, illetve megmozdulás a gyógyíthatatlan betegekért Százhalombattán a Csónakázó tónál, október 19-én, 17 órától. A rendezvény fővédnöke Vezér Mihály polgármester.
2018-10-12 - Tisztelt Olvasóink! Félreértésre adhat okot, hogy egy korábbi cikkünkhöz érkezett hozzászólás nyomán megjelent az online felületen a "Battán is lesz közjegyző" című 2008 - as írás, amelynek tartalma most már nem aktuális.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Névtelen és önkéntes a közvélemény-kutatás
2018-10-17
Az önkormányzat megbízásából közvélemény-kutatást végez Százhalombattán a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. október 12. és november 9. között. A részletekről Závecz Tibor tulajdonost kérdeztük.

Lakossági fórum a Dunapartról és a postáról
2018-10-17
Az óvárosi Dunapart rendezésével és a helyi posta helyzetével kapcsolatban tartott lakossági fórumot Sinka László alpolgármester, a településrész képviselője a Zenálkó Etel közösségi házban október 15-én.

Hetedszer is Mórotzé a kupa
2018-10-17
Hetedik alkalommal nyerte meg a Budapest Kupa vándordíját Mórotz Attila százhalombattai modellező október 14-én. A körrepülő műrepülő-modellek F2B kategóriájában rendezett versenynek városunk adott otthont.

Neuropátia szűrőközpont nyílt Pesten
2018-10-17
Megnyílt a Pest Megyei Neuropathia Centrum a Budapesti Szent Ferenc Kórházban október 10-én. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, amelynek következtében közel négyezer lábamputációt végeznek évente hazánkban, valamint sok esetben súlyos-életveszélyes szív-érrendszeri betegségekhez is vezet. Megfelelő vizsgáló eszközökkel könnyen és fájdalommentesen felismerhető, és a korai diagnózis életet menthet. A központ vezetője dr. Berkes Klára főorvos.

Prizmatelepítés
2018-10-17
Újabb gyalogátkelőhelyek kaptak ledes világítást a Damjanich úton, így összesen négy zebra vált biztonságosabbá a gyalogosok számára Százhalombattán.

Baleset
2018-10-17
Súlyos baleset történt a Gesztenyés út és a Csokonai utca kereszteződésében október 15-én Százhalombattán. Egy autó és egy motorkerékpár ütközött össze. Az ütközésnek egy súlyos és egy könnyebb sérültje van. A rendőrség még vizsgálja a baleset körülményeit.

Úszás - "Matrica" Kupa
2018-10-17
Az eddigi legnépesebb mezőny állt rajthoz a nyolcadik alkalommal megrendezett "Matrica" Kupán, Százhalombattán, október 13-14-én.

Gólyahír
2018-10-17
Több mint nyolc millió forintot gyűjtött össze néhány hete zárult adománygyűjtő kampányában a százhalombattai Gólyahír Egyesület a közelmúltban elhunyt alapító elnök, Mórucz Lajosné régi álmának megvalósítására, a Gólyafészek közösségi tér létrehozására.

Multikulti család - Százhalombattára költözött Shodeinde Dorka
2018-10-17
Shodeinde Dorka nevét 2010-ben, az első X-faktorban ismerte meg az ország. A fiatal lány bekerült a legjobb tizenkettő közé, végül a hatodik élő adásban esett ki. A tehetségkutató után Angliába költözött nigériai származású férjével. Nyolc év után, idén nyáron három gyermekükkel települtek végleg haza.

Közbiztonsági konzultáció
2018-10-17
Az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó települések polgármesterei, képviselői, a polgárőrségek vezetői, az Érdi Járási Hivatal vezetője, a Szociális Gondozóközpont képviselője, továbbá a református egyházfő is részt vett azon a közbiztonsági egyeztetésen, amelyet a rendőrkapitányság szervezett október 10-én Érden.

Új évad, új élmények
2018-10-17
Elindult az új kulturális szezon Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban és társintézményeiben. Évadnyitót tartottak a dunafüredi Kszellmann Flóra Közösségi Házban október 12-én.

Kézilabda - NB I/B Egyelőre utolsó helyen az SZKE
2018-10-17
Bizakodva fogadta a Százhalombattai KE a Szigetszentmiklós csapatát a Sportközpontban, Százhalombattán október 6-án.

Víziközmű-korszerűsítés a Kodályon
2018-10-17
Fejlesztési munkálatokat végez a Kodály sétányon található gépházakban a Fővárosi Vízművek Százhalombattán ma és holnap.

Rendőrök az Aranyban
2018-10-17
Közlekedésbiztonsági napot tartottak a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban az Érdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai október 13-án.

Változik a menetrend
2018-10-16
A Kelenföld és Érd-felső közötti vasúti pályaépítés miatt módosul a Budapest és Székesfehérvár, valamint a Budapest és Pusztaszabolcs között közlekedő vonatok menetrendje október 18-tól december 8-ig – tájékoztatott a MÁV.

Iskolakezdés, Battai Napok, vadászszezon
2018-10-16
Az iskolakezdés jegyében telt a szeptember a százhalombattai polgárőrök számára. Biztosították a nagyobb forgalmú kereszteződéseket. A tanév balesetmentesen indult.

Ami kötelező, az nem önkéntes
2018-10-16
Rossz felé terelgetjük a gyerekeket az érettségi előtti kötelező önkéntességgel – vélekedik Szigetvári József, a Summerfest alapító igazgatója, Százhalombatta legnagyobb önkéntes közösségének életre hívója. Szerinte a valódi önkéntesség jelenléte és színvonala a társadalmak fejlettségét jelzi. 

Jelmezes futás
2018-10-16
Negyedik alkalommal rendezi meg a SZVISE atlétika-szakosztálya a Lidérc-futást Százhalombattán november 17-én, szombaton.

Serdülő kézilabda
2018-10-16
Ajka - SZKE (15-9) 29-27, október 13.

Kézilabda női ifjúsági III. osztály
2018-10-16
Százhalombattai KE – Aranyszarvas SE 22-42 (9-21), október 13.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.