2019. január 17. - Antal és Antónia napja
Szerda
Min:1°
Max:1°
Csütörtök
Min:0°
Max:10°
Péntek
Min:-3°
Max:3°
Szombat
Min:-6°
Max:0°
Vasárnap
Min:-7°
Max:-1°
Szolgáltatás

Emelések és csökkenések - Fontos változások 2018-ban
2018-01-08 - Minimálbér, GYED, családi adókedvezmény, olcsóbb internet és önadózás – összegyűjtöttük a legfontosabb és a mindennapokat leginkább érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér január elsejétől. Így a 2017-es bruttó 127 500 forintos összeg 138 000 forintra módosul, ami – családi és egyéb kedvezmények nélkül – nettó 91 770 forintot jelent. A szakképzettséget igénylő pozíciókban az úgynevezett garantált bérminimum pedig 161 ezerről 180 500 forintra nőtt, ez 123 643 forintos nettó.
A gyermekgondozási díj (gyed) plafonja bruttó 193 200 forint, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forint lett. Emellett egy évvel bővül a diplomás gyed jogosultsági ideje, így az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig vehetik igénybe az ellátást. Továbbá a csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.
 
A táppénz maximális összege 8500 forintról 9180-ra emelkedett. Kettőszáztíz forinttal, 7320 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Ennyit kell fizetni az erre kötelezett magánszemélyeknek január elsejétől.
 
Bekerült az adómentes cafeteria-juttatások közé a diákhitel-törlesztés támogatása, illetve kedvezőbbek lettek a lakhatási támogatás feltételei is. Az új elemként megjelenő diákhitel-törlesztési támogatás a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen, a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések teljesítését. Egyes cafeteria-juttatások (például az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi tömegközlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás és az ajándékutalvány) közterhei is kedvezőbbek lettek: 43,66 százalékról 40,71-re csökkentek.
 
Frissítette a kormány a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, miszerint korábbi túlbecslés miatt a nyugdíjasok a jogszabályi előírásoknak megfelelőnél magasabb emelést kapnak 2018-ban. A kormány korábban 3 százalékos inflációt becsült 2018-ra, így ehhez igazította a nyugdíjemelés mértékét is. Most már viszont csak 2,5-2,7 százalékra várják a fogyasztói árszint átlagos emelkedését. A nyugdíjemelés tehát a jogszabályban meghatározottnál 0,3-05 százalékkal nagyobb lesz 2018 elején. A nyugdíjminimum összege maradt 28 500 forint.
 
A nyugdíjkorhatár 63,5 évre nőtt, a tervek szerint 2020-ra éri majd el a 65 évet.
 
Családi kedvezmények
A családi adókedvezmény összege (két gyerek esetén) 17 500 forintra növekszik eltartottanként, ez a tavalyihoz képest gyermekenként 2500 forintos emelést jelent. Így az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni. A kedvezmény 2019-ben tovább emelkedik, így összességében négy év alatt megduplázódik.
 
A sokgyermekes jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken (akár a később felvett hitelekre is). Az intézkedés 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet.
 
Az első gyerek vállalásakor felfüggesztik az édesanya fennálló diákhitelét, a második gyereknél a tartozás felét, a harmadiknál pedig az egészet elengedik.
 
Adminisztratív akadályok elhárításával és a járulékos költségek csökkentésével folytatódik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) program januártól.
 
Köldökzsinór program kezdődik január elsejével, amelyben azok a szülők is jogosulttá válnak az egyszeri, 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint babakötvényre Start-számlával, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határán belül születik meg.
 
Csökkenő áfák és közterhek
Az emberi fogyasztásra alkalmas halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfája is öt százalékra csökkent. A kedvezményes áfakulcs alá eső halfajták közé nem tartozik a díszhal és a cápahús. Az éttermi szolgáltatások tavalyig 18 százalékos adókulcsa ugyancsak öt százalék január elsejétől, viszont bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.
A tavalyi 18 százalékról 5 százalékra csökkent az internet-szolgáltatás áfája januártól. A csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.
 
Szintén csökkent az egyszerűsített közteher-viselési és szociális hozzájárulási adó. A foglalkoztatóknak mostantól 20 helyett 19,5 százalék ekhót, illetve 22 százalék helyett 19,5 százalék szocho-t kell fizetniük.
 
Adózás
Valószínűleg a legtöbb embert érintő változtatás a személyi jövedelemadó bevallási szabályainak módosulása. 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthetik el a foglalkoztatók a dolgozóik adóelszámolását. A magánszemélyek mellett az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is adóbevallási tervezetet kell készíteniük (önállóan vagy a NAV közreműködésével). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívta a figyelmet, hogy a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.
 
Módosult az egyházaknak az SZJA-ból felajánlott 1 százalékkal kapcsolatos eljárásrend is. A NAV mostantól minden évben automatikusan utalja ezt a kedvezményezettnek, amíg a nyilatkozatot vissza nem vonja az adózó.
 
Munkavállalás
Az adózás témakörén túl a Munka törvénykönyvében is lesznek módosítások. Minden megváltozott munkaképességű – rokkantsági ellátásban részesülő, legalább 40 százalékos egészségkárosodással élő, vagy a rehabilitációs hatóság minősítése alapján legfeljebb 60 százalékos egészségi állapotú - munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár.
 
Az egészségi állapotnak megfelelő munkakör a kismamákra is vonatkozik. Ha a foglalkoztatás feltételei az egészségi állapot változására figyelemmel előírtak szerint nem módosíthatók, más munkakört kell számára felajánlani. Ha ez sem lehetséges, fel kell menteni a munkavégzés alól.
 
Cégkapu
A gazdálkodó szervezeteknek 2018. január 1-jétől kötelező a cégkapu használata. A vállalkozások minden hivatalos iratukat biztonságosan, egy helyről érhetik el, minden hivatalos ügyüket a cégkapun keresztül kell intézniük. A gazdálkodó szervezetek – az egyéni vállalkozók nem tartoznak ide – a Cegkapu.gov.hu oldalon pár perc alatt elvégezhetik a regisztrációt.
 
Lakáskiadás
Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény módosítása szerint nem kell fizetni 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást az ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelmek után.
 
Autópálya
Az autópályamatricák árai nem változtak, azonban két, tavaly átadott útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második és az M35-ös új debreceni szakasza. Ha véletlenül fizetős útra hajtunk, az utazás megkezdése után 60 perc áll rendelkezésre arra, hogy – büntetés nélkül – e-matricát vásároljunk. A D2-es kategóriájú autóknál a kedvezmény már – nem csak négy, hanem – három gyerek után is igénybe vehető. Növekszik a jogosulatlan úthasználatért kiszabott bírság türelmi ideje. Eddig 30 nap után emelkedett a bírság 14 875 Ft-ról 59 500-ra, idén ehhez már 60 nap kell.
 
Kéményseprés
A családi házban élők januártól nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy mikor érkeznek a kéményseprők.  A jövőben az egylakásos ingatlanban lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül kérhetik a számukra alkalmas időpontot a kéményseprésre, illetve az ellenőrzési munkálatokra. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.
 
Pénzmosás-megelőzés a postán
Nem kell okmányt bemutatni a postán a csekkek befizetésekor, ha bankkártyával fizetünk, az adó-, illeték- és bírságcsekkek kiegyenlítésekor, illetve 300 000 forintig áru, szolgáltatás kifizetésekor. Ugyanakkor be kell mutatni az azonosító okmányokat készpénzes fizetésekor, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, valamint nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól.

AKTUÁLIS
2019-01-11 - Lezárják a főtéri parkoló gyógyszertár előtti részét a január 13-i, vasárnapi jótékonysági koncert miatt Százhalombattán. A lezárás reggel 8-tól délután 5-ig tart. A szervezők az autósok megértését és türelmét kérik.
2019-01-11 -
2018-12-18 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sajtónyilatkozat
2019-01-16
A Százhalombattai MSZP szervezete a családok, munkavállalók érdekeit szemelőt tartva az országos összefogást erősítendő felhívással fordulnak Százhalombatta lakosaihoz.

Nyitott csoportajtó
2019-01-16
Hagyomány a százhalombattai Kipp-Kopp oviban, hogy évszakonként  más-más kreativitást fejlesztő tevékenységeket kínálnak a nagycsoportosoknak.

Hogyan tovább?
2019-01-16
Huszonnyolc előadó vett részt a SZISZKI második alkalommal megrendezett pályaorientációs projektnapján január 11-én Százhalombattán. A diákok első kézből szerezhettek információt a legkülönbözőbb szakmákról, egyetemi, főiskolai vagy OKJ-s képzésekről, külföldi munkavállalásról, vállalkozásindításáról, de akár a továbbtanulás költségeiről vagy az egyes szakmákban várható fizetésekről is.

Megérkezett az első baba
2019-01-16
Kovács Zsombor az első százhalombattai újszülött 2019-ben. Január 8-án, 8 óra 5 perckor született 52 centiméter hosszúsággal és 3180 grammos súllyal.

Jelöltállításra kérik a diákokat
2019-01-15
Megjelent a Stádium-díjjal kapcsolatos első felhívás, amelyben arra kérik a Kárpát-medencében élő diákokat az alapítók, hogy állítsanak jelölteket. Az elismerést a múlt évben hozta létre a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a százhalombattai székhelyű Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap.

Ketten döntőzhetnek a diákolimpián
2019-01-15
Ismét Százhalombattán rendezték meg a Pest Megyei Úszó Diákolimpia döntőjét január 12-én. Kellner Gábor (képünkön) és Soós Dorka továbbjutott az országos döntőbe.

Sikerült az év a falmászóknak
2019-01-15
Filmbe illően sikerült 2018. a Batta Extreme Sport Club mászó szakosztályának. Harangi János csatlakozása motivációval és edzői szakértelemmel lendítette fel a fiatalok munka- és versenykedvét.

Mi történt tavaly?
2019-01-15
Számos jubileum és szép sport-, valamint szakmai siker teszi emlékezetessé a 2018. esztendőt Százhalombattán, amely a veszteségek de az építkezés éve is volt.

Elutasítják a durva beszédet
2019-01-15
Lapunkhoz is eljuttatta a közbeszéd eldurvulása ellen tiltakozó közleményét a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A szöveg az alábbiakban olvasható.

Újdonságok a könyvtárban
2019-01-15
Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család Dr. Csernus Imre: A harcos - Életrajz és lélekrajz Majtényi György: Egy forint a krumplis lángos Rhiannon Navin: Egyetlen gyermek Stefano Mancuso: Zöld forradalom - a növények már feltalálták a jövőnket Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századraAleksandra Artymowska: 80 böngészővel a Föld körül Tom Watson: Pálcikacica és a nagyváros Colin Stuart: Az atom és az anyag varázslatos világa Aino Havukainen-Sami Toivonen: Tatu és Patu, a nyomozók Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Békés, nyugodt év vége
2019-01-15
Közbiztonsági szempontból nyugodtan telt az adventi és az ünnepi időszak Százhalombattán, december hónapban bűncselekményről nem érkezett bejelentés a helyi rendőrök felé. Békésen, jó hangulatban és rendőri intézkedés nélkül zajlott le a szilveszteri utcabál is – tájékoztatott Kucsera Csaba rendőr százados, a rendőrőrs vezetője.

Ajtócsere
2019-01-15
Tudja-e a tisztelt olvasó, hogy meddig tart egy bejárati ajtó cseréje?

Gyászhír
2019-01-15
Megrendüléssel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy Eszenyei Gyula Zsolt építészmérnök életének 72. évében, 2019. január 6-án elhunyt. Temetése január 25-én, 11 órakor lesz a százhalombattai temetőben. A gyászoló család

Ugye, eljössz még?
2019-01-15
Felemelő zenei és közösségi élményben volt része a már tizedik alkalommal megrendezett Újévi FREEDOM Koncert teltházas közönségének január 13-án, vasárnap a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban, Százhalombattán. A Freedom zenekar különböző formációi mellett Takáts Tamás énekes és Gyenes Béla szaxofonművész lépett fel. A rendezvény fővédnöke a hagyományoknak megfelelően Vezér Mihály polgármester volt.

Tisztelt Százhalombattai Polgárok!
2019-01-14
A mögöttünk álló közös sikerek és eredmények adta jóérzéssel kívánom, hogy a 2019. esztendő mindenki számára az előrelépés és a boldogulás időszaka legyen. Bár köztudottan az év első napjaiban hajlamosak és kénytelenek vagyunk inkább a jövőre koncentrálni, úgy gondolom, hogy érdemes ilyenkor egy kis időre megállni és visszatekinteni az elmúlt esztendőre. A visszatekintés nemcsak abban segít nekünk, hogy megállapítsuk az elmúlt év különböző szempontú szaldóit, de komoly támpontként szolgál abban is, hogy reális célokat tűzzünk ki a jövőre vonatkozóan.

Kupagyőztes teniszező
2019-01-14
Egyéniben és párosban is első helyezett lett L18-ban Dávid Cintia, a Százhalombattai VUK SE teniszezője a január 12-14-én rendezett Budapest Park Kupán.

Terv szerint halad a vasútfejlesztés
2019-01-11
A tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak a fejlesztő munkálatok a Százhalombatta-Pusztaszabolcs közötti vasúti vonalszakaszon. A teljes vágányzár mellett végezhető kivitelezés 2019 nyarán várható. Pontos időpontjáról megelőzően informálni fogják a lakosságot - tájékoztatta a Hírtükröt a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Táncos lábú futár
2019-01-11
A Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, Baricz Dezső felkérésére Mészáros Gábor, a százhalombattai B-Cool Dance Team vezetője szállította ki a karácsonyi cipős dobozba csomagolt ajándékokat és élelmiszeradományt év végén a Családok Átmeneti Otthonába.

Újabb ingyenes tanfolyam
2019-01-10
Rekordidő alatt betelt a Hamvas Béla Városi Könyvtár által meghirdetett ingyenes internetes tanfolyam tavaly decemberben. A nagy érdeklődésre tekintettel új csoportot indítanak február 25-28. között.

Mire számítsunk 2019-ben?
2019-01-08
Áfa, adózás, minimálbér, cafeteria, családi adókedvezmény, diákhitel – összegyűjtöttük a legfontosabb és a legtöbbeket érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.