2018. április 19. - Emma napja
Csütörtök
Min:17°
Max:25°
Péntek
Min:12°
Max:19°
Szombat
Min:8°
Max:19°
Vasárnap
Min:9°
Max:21°
Hétfő
Min:11°
Max:19°
Szolgáltatás

Emelések és csökkenések - Fontos változások 2018-ban
2018-01-08 - Minimálbér, GYED, családi adókedvezmény, olcsóbb internet és önadózás – összegyűjtöttük a legfontosabb és a mindennapokat leginkább érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér január elsejétől. Így a 2017-es bruttó 127 500 forintos összeg 138 000 forintra módosul, ami – családi és egyéb kedvezmények nélkül – nettó 91 770 forintot jelent. A szakképzettséget igénylő pozíciókban az úgynevezett garantált bérminimum pedig 161 ezerről 180 500 forintra nőtt, ez 123 643 forintos nettó.
A gyermekgondozási díj (gyed) plafonja bruttó 193 200 forint, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forint lett. Emellett egy évvel bővül a diplomás gyed jogosultsági ideje, így az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig vehetik igénybe az ellátást. Továbbá a csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.
 
A táppénz maximális összege 8500 forintról 9180-ra emelkedett. Kettőszáztíz forinttal, 7320 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Ennyit kell fizetni az erre kötelezett magánszemélyeknek január elsejétől.
 
Bekerült az adómentes cafeteria-juttatások közé a diákhitel-törlesztés támogatása, illetve kedvezőbbek lettek a lakhatási támogatás feltételei is. Az új elemként megjelenő diákhitel-törlesztési támogatás a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen, a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések teljesítését. Egyes cafeteria-juttatások (például az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi tömegközlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás és az ajándékutalvány) közterhei is kedvezőbbek lettek: 43,66 százalékról 40,71-re csökkentek.
 
Frissítette a kormány a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, miszerint korábbi túlbecslés miatt a nyugdíjasok a jogszabályi előírásoknak megfelelőnél magasabb emelést kapnak 2018-ban. A kormány korábban 3 százalékos inflációt becsült 2018-ra, így ehhez igazította a nyugdíjemelés mértékét is. Most már viszont csak 2,5-2,7 százalékra várják a fogyasztói árszint átlagos emelkedését. A nyugdíjemelés tehát a jogszabályban meghatározottnál 0,3-05 százalékkal nagyobb lesz 2018 elején. A nyugdíjminimum összege maradt 28 500 forint.
 
A nyugdíjkorhatár 63,5 évre nőtt, a tervek szerint 2020-ra éri majd el a 65 évet.
 
Családi kedvezmények
A családi adókedvezmény összege (két gyerek esetén) 17 500 forintra növekszik eltartottanként, ez a tavalyihoz képest gyermekenként 2500 forintos emelést jelent. Így az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni. A kedvezmény 2019-ben tovább emelkedik, így összességében négy év alatt megduplázódik.
 
A sokgyermekes jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken (akár a később felvett hitelekre is). Az intézkedés 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet.
 
Az első gyerek vállalásakor felfüggesztik az édesanya fennálló diákhitelét, a második gyereknél a tartozás felét, a harmadiknál pedig az egészet elengedik.
 
Adminisztratív akadályok elhárításával és a járulékos költségek csökkentésével folytatódik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) program januártól.
 
Köldökzsinór program kezdődik január elsejével, amelyben azok a szülők is jogosulttá válnak az egyszeri, 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint babakötvényre Start-számlával, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határán belül születik meg.
 
Csökkenő áfák és közterhek
Az emberi fogyasztásra alkalmas halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfája is öt százalékra csökkent. A kedvezményes áfakulcs alá eső halfajták közé nem tartozik a díszhal és a cápahús. Az éttermi szolgáltatások tavalyig 18 százalékos adókulcsa ugyancsak öt százalék január elsejétől, viszont bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.
A tavalyi 18 százalékról 5 százalékra csökkent az internet-szolgáltatás áfája januártól. A csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.
 
Szintén csökkent az egyszerűsített közteher-viselési és szociális hozzájárulási adó. A foglalkoztatóknak mostantól 20 helyett 19,5 százalék ekhót, illetve 22 százalék helyett 19,5 százalék szocho-t kell fizetniük.
 
Adózás
Valószínűleg a legtöbb embert érintő változtatás a személyi jövedelemadó bevallási szabályainak módosulása. 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthetik el a foglalkoztatók a dolgozóik adóelszámolását. A magánszemélyek mellett az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is adóbevallási tervezetet kell készíteniük (önállóan vagy a NAV közreműködésével). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívta a figyelmet, hogy a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.
 
Módosult az egyházaknak az SZJA-ból felajánlott 1 százalékkal kapcsolatos eljárásrend is. A NAV mostantól minden évben automatikusan utalja ezt a kedvezményezettnek, amíg a nyilatkozatot vissza nem vonja az adózó.
 
Munkavállalás
Az adózás témakörén túl a Munka törvénykönyvében is lesznek módosítások. Minden megváltozott munkaképességű – rokkantsági ellátásban részesülő, legalább 40 százalékos egészségkárosodással élő, vagy a rehabilitációs hatóság minősítése alapján legfeljebb 60 százalékos egészségi állapotú - munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár.
 
Az egészségi állapotnak megfelelő munkakör a kismamákra is vonatkozik. Ha a foglalkoztatás feltételei az egészségi állapot változására figyelemmel előírtak szerint nem módosíthatók, más munkakört kell számára felajánlani. Ha ez sem lehetséges, fel kell menteni a munkavégzés alól.
 
Cégkapu
A gazdálkodó szervezeteknek 2018. január 1-jétől kötelező a cégkapu használata. A vállalkozások minden hivatalos iratukat biztonságosan, egy helyről érhetik el, minden hivatalos ügyüket a cégkapun keresztül kell intézniük. A gazdálkodó szervezetek – az egyéni vállalkozók nem tartoznak ide – a Cegkapu.gov.hu oldalon pár perc alatt elvégezhetik a regisztrációt.
 
Lakáskiadás
Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény módosítása szerint nem kell fizetni 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást az ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelmek után.
 
Autópálya
Az autópályamatricák árai nem változtak, azonban két, tavaly átadott útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második és az M35-ös új debreceni szakasza. Ha véletlenül fizetős útra hajtunk, az utazás megkezdése után 60 perc áll rendelkezésre arra, hogy – büntetés nélkül – e-matricát vásároljunk. A D2-es kategóriájú autóknál a kedvezmény már – nem csak négy, hanem – három gyerek után is igénybe vehető. Növekszik a jogosulatlan úthasználatért kiszabott bírság türelmi ideje. Eddig 30 nap után emelkedett a bírság 14 875 Ft-ról 59 500-ra, idén ehhez már 60 nap kell.
 
Kéményseprés
A családi házban élők januártól nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy mikor érkeznek a kéményseprők.  A jövőben az egylakásos ingatlanban lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül kérhetik a számukra alkalmas időpontot a kéményseprésre, illetve az ellenőrzési munkálatokra. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.
 
Pénzmosás-megelőzés a postán
Nem kell okmányt bemutatni a postán a csekkek befizetésekor, ha bankkártyával fizetünk, az adó-, illeték- és bírságcsekkek kiegyenlítésekor, illetve 300 000 forintig áru, szolgáltatás kifizetésekor. Ugyanakkor be kell mutatni az azonosító okmányokat készpénzes fizetésekor, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, valamint nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól.

Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
LEGFRISSEBB HÍREINK
Titokfotel - Rázós múlt
2018-04-19
Kedves Fati, biztos, hogy minden rosszat, ami történt velünk, elő kell rángatni a múltból és foglalkozni kell vele? Nem lehet, hogy vannak dolgok, amiket jobb örökre elfelejteni és továbblépni? Judit

Pest megyei elnök lett Szalai Attila
2018-04-19
Száz százalékos támogatással a százhalombattai Szalai Attilát választották a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Pest megyei szervezete elnökének. A tisztújításra a korábbi vezető lemondása után került sor.

Tárgyalásos úton szeretnének megegyezni
2018-04-18
Félpályás útlezárással tiltakoztak tegnap délelőtt a dolgozók a Mol Dunai Finomító északi portája előtt, az Olajmunkás úton, Százhalombattán, mivel a bértárgyalások során nem született megállapodás.

Háromból három
2018-04-18
Megkezdte szereplését a százhalombattai nő labdarúgócsapat a tavaszi évadban április 15-én. A kuparendszerben szervezett megyei első osztályú bajnokságban itthon játszhatták le az első három meccsüket.

Nyolcvanezer lépés a kedvetekért
2018-04-17
Huszonöten teljesítették az idei Eötvös-futás mintegy 80 kilométeres távját Soós Elekkel április 13-án. A százhalombattai sportember kilencedik alkalommal futott, hogy tiszteletét fejezze ki egykori iskolájának és jó példát mutasson a tanulóifjúságnak.

Nagyszerűen kezdték a szezont a triatlonosok
2018-04-17
A VUK SE triatlonszakosztálya számára a megyei úszó diákolimpia volt az év első versenye, amely még bőven az alapozást frissítette fel január 21-én a százhalombattai sportuszodában. Soós Dorka 100 méter gyorsúszásban indult és kiváló egyéni csúccsal nyert.

Versek szárnyán
2018-04-16
Nemcsak a Magyar Költészet Napjáról, hanem a Könyvtárosok Világnapjáról is megemlékeztek az idei Városi Vers- és Prózamondó Verseny díjátadó gáláján, Százhalombattán április 14-én.

Két mérkőzésen négy pont - Megyei labdarúgás
2018-04-16
A 16 csapatos tabella 10. helyén várja a folytatást a Százhalombattai Labdarúgó Klub a Pest megyei első osztályú bajnokságban.

Komolyan vesszük a gyerekeket
2018-04-16
Megható és családias ünnepségen emlékeztek meg a Szivárvány Óvodában az alapítás negyven éves jubileumáról április 12-én. Az összejövetelen részt vettek az egykori és jelenlegi kollégák, vezetők, a társintézmények, valamint az önkormányzat képviselői.

Értékes helyek a nemzetközi szeniorkupán
2018-04-16
Egy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, valamint több pontszerző negyedik és hatodik helyet értek el a százhalombattai versenyzők a Duna Kupa Nemzetközi Szenior Úszó  Egyesületek Kupáján április 14-15-én a budapesti Tüske uszodában.

Plázázik a NAV
2018-04-16
Az szja-bevallás benyújtási határidejéig több alkalommal is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai a Bécsi úti Eurocenterben és a Váci úti Duna Plazában. A rögtönzött ügyfélfogadási helyeken a NAV munkatársai a bevallással kapcsolatos teendőkben segítenek.  

Próbanyelvvizsga az Aranyban
2018-04-16
Ötvenhét diák tett ingyenes közép-, illetve felsőfokú írásbeli próbanyelvvizsgát angolból a Languagecert Nyelvvizsgaközpont közreműködésével a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban márciusban. A diákok az éles vizsgával teljesen megegyező feladatokat kaptak, amelyeket a vizsgaközpont javítótanárai értékeltek.

Sportnagyhatalom vagyunk
2018-04-13
"Kiváló fiaink és lányaink váltják valóra a város hosszútávú sportkoncepcióját, védik meg a Nemzeti Sportváros büszke címet, képviselik a sport példamutató, közösségépítő- és megtartó értékét és Százhalombattát". Így köszöntötte az év sportolóit Vezér Mihály polgármester az április 11-ei Sportgálán, a Városi Sportcsarnokban.

Ünnepelték Pesten a Pilátus éjszakáját
2018-04-13
A teltházas közönség hosszan ünnepelte Fazekas István Pilátus éjszakája című drámáját április 11-én az Újszínházban.

Melléképület égett
2018-04-13
Kigyulladt egy húsz négyzetméteres műhely csütörtökön délelőtt Százhalombattán, a Széchenyi utcában - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Tervezetből bevallás
2018-04-13
Az szja-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a webes felületen, s a papíralapú postázás is folyamatos. A tervezetet érdemes átnézni, s szükség esetén módosítani, majd véglegesíteni. A jóvá nem hagyott tervezet – a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésére kötelezettek kivételével – május 22-e után automatikusan bevallássá válik. Az őstermelőknek és az áfafizetésére kötelezetteknek ugyanis mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet a tevékenységükből származó adatokkal.

Így lásson, aki látni akar
2018-04-12
Csoóri Sándor-emlékesttel ünnepelték a Magyar Költészet Napját Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban április 11-én. A műsorban közreműködött a Magyar Rádió Énekkara, Császár Angéla és Rubold Ödön színművész, Fundák Kristóf, Sánta Gergely és Berecz István táncos, Navratil Andrea népdalénekes, valamint a Parapács zenekar.

Bandi bácsi fája
2018-04-12
Tavaly elhunyt önkénteséről, Krisztics Andrásról nevezte el a CBA melletti oxyfát a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.

A búvár próbája a merülés - Kipróbáltuk a búvárkodást
2018-04-11
A vizek, tengerek élővilágának megismerése már nem csak a kutatók, felfedezők kiváltsága. Bárki elkezdheti a számára szimpatikus búvárklubban. Bár a búvárkodás ma is az extrém sportok közé tartozik, a szabályok betartásával és egy jó társasággal mindenki számára elérhető.

Jogosítványpályázat
2018-04-11
Idén is támogatja a százhalombattai önkormányzat a fiatalok B kategóriás járművezető engedélyének megszerzését. A képviselő-testület 1,6 millió forintot különített el erre a célra.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.