2018. január 24. - Timót napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:-6°
Max:-1°
Péntek
Min:-5°
Max:0°
Szombat
Min:-8°
Max:0°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Szolgáltatás

Emelések és csökkenések - Fontos változások 2018-ban
2018-01-08 - Minimálbér, GYED, családi adókedvezmény, olcsóbb internet és önadózás – összegyűjtöttük a legfontosabb és a mindennapokat leginkább érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.
Fizetés, ellátás, nyugdíj
Nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér január elsejétől. Így a 2017-es bruttó 127 500 forintos összeg 138 000 forintra módosul, ami – családi és egyéb kedvezmények nélkül – nettó 91 770 forintot jelent. A szakképzettséget igénylő pozíciókban az úgynevezett garantált bérminimum pedig 161 ezerről 180 500 forintra nőtt, ez 123 643 forintos nettó.
A gyermekgondozási díj (gyed) plafonja bruttó 193 200 forint, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forint lett. Emellett egy évvel bővül a diplomás gyed jogosultsági ideje, így az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig vehetik igénybe az ellátást. Továbbá a csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.
 
A táppénz maximális összege 8500 forintról 9180-ra emelkedett. Kettőszáztíz forinttal, 7320 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Ennyit kell fizetni az erre kötelezett magánszemélyeknek január elsejétől.
 
Bekerült az adómentes cafeteria-juttatások közé a diákhitel-törlesztés támogatása, illetve kedvezőbbek lettek a lakhatási támogatás feltételei is. Az új elemként megjelenő diákhitel-törlesztési támogatás a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen, a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések teljesítését. Egyes cafeteria-juttatások (például az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi tömegközlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás és az ajándékutalvány) közterhei is kedvezőbbek lettek: 43,66 százalékról 40,71-re csökkentek.
 
Frissítette a kormány a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, miszerint korábbi túlbecslés miatt a nyugdíjasok a jogszabályi előírásoknak megfelelőnél magasabb emelést kapnak 2018-ban. A kormány korábban 3 százalékos inflációt becsült 2018-ra, így ehhez igazította a nyugdíjemelés mértékét is. Most már viszont csak 2,5-2,7 százalékra várják a fogyasztói árszint átlagos emelkedését. A nyugdíjemelés tehát a jogszabályban meghatározottnál 0,3-05 százalékkal nagyobb lesz 2018 elején. A nyugdíjminimum összege maradt 28 500 forint.
 
A nyugdíjkorhatár 63,5 évre nőtt, a tervek szerint 2020-ra éri majd el a 65 évet.
 
Családi kedvezmények
A családi adókedvezmény összege (két gyerek esetén) 17 500 forintra növekszik eltartottanként, ez a tavalyihoz képest gyermekenként 2500 forintos emelést jelent. Így az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni. A kedvezmény 2019-ben tovább emelkedik, így összességében négy év alatt megduplázódik.
 
A sokgyermekes jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken (akár a később felvett hitelekre is). Az intézkedés 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet.
 
Az első gyerek vállalásakor felfüggesztik az édesanya fennálló diákhitelét, a második gyereknél a tartozás felét, a harmadiknál pedig az egészet elengedik.
 
Adminisztratív akadályok elhárításával és a járulékos költségek csökkentésével folytatódik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) program januártól.
 
Köldökzsinór program kezdődik január elsejével, amelyben azok a szülők is jogosulttá válnak az egyszeri, 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint babakötvényre Start-számlával, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határán belül születik meg.
 
Csökkenő áfák és közterhek
Az emberi fogyasztásra alkalmas halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfája is öt százalékra csökkent. A kedvezményes áfakulcs alá eső halfajták közé nem tartozik a díszhal és a cápahús. Az éttermi szolgáltatások tavalyig 18 százalékos adókulcsa ugyancsak öt százalék január elsejétől, viszont bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.
A tavalyi 18 százalékról 5 százalékra csökkent az internet-szolgáltatás áfája januártól. A csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.
 
Szintén csökkent az egyszerűsített közteher-viselési és szociális hozzájárulási adó. A foglalkoztatóknak mostantól 20 helyett 19,5 százalék ekhót, illetve 22 százalék helyett 19,5 százalék szocho-t kell fizetniük.
 
Adózás
Valószínűleg a legtöbb embert érintő változtatás a személyi jövedelemadó bevallási szabályainak módosulása. 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthetik el a foglalkoztatók a dolgozóik adóelszámolását. A magánszemélyek mellett az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is adóbevallási tervezetet kell készíteniük (önállóan vagy a NAV közreműködésével). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívta a figyelmet, hogy a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.
 
Módosult az egyházaknak az SZJA-ból felajánlott 1 százalékkal kapcsolatos eljárásrend is. A NAV mostantól minden évben automatikusan utalja ezt a kedvezményezettnek, amíg a nyilatkozatot vissza nem vonja az adózó.
 
Munkavállalás
Az adózás témakörén túl a Munka törvénykönyvében is lesznek módosítások. Minden megváltozott munkaképességű – rokkantsági ellátásban részesülő, legalább 40 százalékos egészségkárosodással élő, vagy a rehabilitációs hatóság minősítése alapján legfeljebb 60 százalékos egészségi állapotú - munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár.
 
Az egészségi állapotnak megfelelő munkakör a kismamákra is vonatkozik. Ha a foglalkoztatás feltételei az egészségi állapot változására figyelemmel előírtak szerint nem módosíthatók, más munkakört kell számára felajánlani. Ha ez sem lehetséges, fel kell menteni a munkavégzés alól.
 
Cégkapu
A gazdálkodó szervezeteknek 2018. január 1-jétől kötelező a cégkapu használata. A vállalkozások minden hivatalos iratukat biztonságosan, egy helyről érhetik el, minden hivatalos ügyüket a cégkapun keresztül kell intézniük. A gazdálkodó szervezetek – az egyéni vállalkozók nem tartoznak ide – a Cegkapu.gov.hu oldalon pár perc alatt elvégezhetik a regisztrációt.
 
Lakáskiadás
Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény módosítása szerint nem kell fizetni 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást az ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelmek után.
 
Autópálya
Az autópályamatricák árai nem változtak, azonban két, tavaly átadott útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második és az M35-ös új debreceni szakasza. Ha véletlenül fizetős útra hajtunk, az utazás megkezdése után 60 perc áll rendelkezésre arra, hogy – büntetés nélkül – e-matricát vásároljunk. A D2-es kategóriájú autóknál a kedvezmény már – nem csak négy, hanem – három gyerek után is igénybe vehető. Növekszik a jogosulatlan úthasználatért kiszabott bírság türelmi ideje. Eddig 30 nap után emelkedett a bírság 14 875 Ft-ról 59 500-ra, idén ehhez már 60 nap kell.
 
Kéményseprés
A családi házban élők januártól nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy mikor érkeznek a kéményseprők.  A jövőben az egylakásos ingatlanban lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül kérhetik a számukra alkalmas időpontot a kéményseprésre, illetve az ellenőrzési munkálatokra. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.
 
Pénzmosás-megelőzés a postán
Nem kell okmányt bemutatni a postán a csekkek befizetésekor, ha bankkártyával fizetünk, az adó-, illeték- és bírságcsekkek kiegyenlítésekor, illetve 300 000 forintig áru, szolgáltatás kifizetésekor. Ugyanakkor be kell mutatni az azonosító okmányokat készpénzes fizetésekor, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, valamint nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól.

AKTUÁLIS
2018-01-24 -
2018-01-17 - Vezér Mihály polgármester közleménye - Számos hírportál számolt be arról a tragikus és sajnálatos balesetről, amely szombatra virradó éjszaka, január 13-án történt a százhalombattai vasútállomáson. Két fiatalt rázott meg az áram.
2018-01-11 - Megjelentette 2018-as szelektív naptárját a százhalombattai Szákom Nonprofit Kft.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Elhunyt dr. Kárász Erzsébet (1953 - 2018.)
2018-01-23
Megrendüléssel értesültünk, hogy dr. Kárász Erzsébet, a Százhalom Egészségügyi Központ nyugalmazott gyermekorvosa hosszú időn keresztül, türelemmel viselt betegsége után, január 20-án elhunyt.

Közösségi zongora a Magyar Kultúra Napján
2018-01-23
A kultúra mindennapos szükségletére, fogyasztásának és ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet Vezér Mihály polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett városi ünnepségen január 22-én a Barátság Kulturális Központ színháztermében.

Nemzetközi díjat nyert Bandy
2018-01-23
Harmadik helyezést ért el László Bandy az első alkalommal megrendezett romániai könyv- és papírművészeti biennálén január 15-én.

Emberből embert
2018-01-23
Barátok, kollégák, tanítványok, kórustársak búcsúztak olykor könnyes, máskor nevetős beszélgetéssel Dobák Józsefné Ani nénitől január 21-én a Barátság Kulturális Központban. A tanár, kar- és képzőművészeti szakkörvezető november 21-én hagyott itt minket. Életművét emlékkiállítás mutatja be az intézmény előterében.

Beváltak az új modellek
2018-01-23
Jól sikerült a százhalombattai hajómodellezők horvátországi vendégszereplése a 12. Rogoznyica  Kupán január 19-21-én.

Girja - Két arany, egy ezüst - Battaiak a horvát bajnokságon
2018-01-22
A SZVISE három versenyzője is részt vett a nyílt horvát girja bajnokságon, amelyet Csázma városában rendeztek január 20-án.

Tartják magukat - Szezonértékelő Keresztes Józseffel
2018-01-22
Nem indult jól a Százhalombattai KE kézilabdázói számára a 2017/2018-as bajnokság. Az őszi szezon értékeléséről Keresztes József szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Könyvjelző - Mark Wolynn: Örökölt családminták
2018-01-22
A tizenkilenc éves Jesse egyik éjjel szokatlan dologra riadt fel.

Derült égből rock and roll - Kipróbáltuk a Gastrockitchent
2018-01-22
Váratlanul, de kellemes meglepetésként érkezett városunkba a Gastrockitchen rock kocsma tavaly december közepén, amelynek megálmodója, üzemeltetője a zenész- és vendéglátó körökben széles kapcsolatrendszerrel és (más területen, de) komoly vállalkozói tapasztalatokkal rendelkező Rácz Richárd.  Az ötven éve kocsmaként üzemelő, sokak által ismert hely új koncepciójára, hangulatára, kínálatára a Hírtükör is kíváncsi volt. Nemes Dóra írása.

Tűz a szívekben
2018-01-22
Bódy Magdi, a magyar jazz királynője és Szatai Gábor rockénekes erősítette a Freedom zenekar különböző formációit a IX. Újévi Koncerten, amelyre Százhalombattán, a Szekeres Rendezvényközpontban került sor január 14-én.

Két keréken, biztonságban
2018-01-22
A százhalombattai kerékpárutak fejlesztéséről tartott lakossági fórumot az MSZP helyi szervezete január 19-én a Centrál étteremben.

Kimaxolta a versenyt Horváth Csenge
2018-01-22
Nyolc arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek a battai versenyzők a III. Évindító Nemzetközi Szenior Úszóversenyen január 20-án Szentesen.

Pest Megyei Úszó Diákolimpia
2018-01-22
Sokadik alkalommal adott otthont a Százhalombattai Városi Sportuszoda a Pest Megyei Úszó Diákolimpiának, amelyet január 21-én, vasárnap rendeztek meg, figyelemmel az előző napi felvételikre.

Kipp-Kopp tehetségműhely
2018-01-19
A százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában hagyomány, hogy a "Játszani jó!" drámajáték-tehetségműhely tagjai mesét adnak elő a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Elhunyt László Károly
2018-01-19
Elhunyt László Károly okleveles gépészmérnök, a Dunai Kőolajipari Vállalat egykori alapító munkatársa december 19-én.

Teke hírek - Meglett a 6. hely
2018-01-19
Megszerezte a hatodik helyet a Battai Gurítók csapata a 2017-es Budapest és Környéki Szabadidős Amatőr Teke bajnokság utolsó, halasztott mérkőzésén január 14-én.

Utálom azokat a megnyitókat...
2018-01-18
Utálom azokat a megnyitókat, ahol a megnyitó személy magáról kezd el beszélni, saját szubjektív véleményét hangoztatja. /"Meglátásom szerint, úgy gondolom, úgy érzem...."/ Olyan is volt, hogy egyszerűen kimentem emiatt. De most vagyok elég fáradt, hogy magamról fogok mesélni. Ha figyeltek, azért remélem, közben rájöttök, hogy rólatok és Bandyról.

In Memoriam
2018-01-18
Az elmúlt hétvégén tragikus hirtelenséggel elhunyt tehetséges fiatal fotósra, Bicskei Bencére emlékeznek a Barátság Kulturális Központban az intézmény számára készített fotóival. A válogatás a Minigalériában látható január 21-ig, vasárnapig.

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű
2018-01-18
Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.

A társasházak fizetik a szemétszállítást
2018-01-17
A jövőben a társasházaknak számlázza ki a hulladékszállítás díját a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV) Százhalombattán. A január 1-jén életbe lépő változásról a térségi közszolgáltató helyi alvállalkozója, a SZÁKOM Nonprofit Kft. tájékoztatta a közös képviselőket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.