2018. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:14°
Max:24°
Szerda
Min:11°
Max:27°
Csütörtök
Min:12°
Max:27°
Péntek
Min:12°
Max:27°
Szombat
Min:14°
Max:18°
Önkormányzat

Megkezdődött a sportcsarnok-támogatás gyűjtése - Képviselő-testületi Összefoglaló
2017-12-01 - Sikerült megállapodni az építendő többfunkciós sportcsarnok első TAO-támogatójával. A Puhi-Tárnok Kft. ötmillió forintot ajánlott fel a beruházáshoz a társasági adóból – jelentette be Vezér Mihály az idei utolsó, november 30-i ülésen.
A polgármester elmondta: más cégekkel is folynak a tárgyalások, és a helyi vállalkozásokhoz is felhívással fordult a város. Remélhetőleg még idén sikerül megállapodni az összesen 1,1 milliárd forintos TAO-pénzről.
Napirend előtt
Szinte minden képviselő áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikeres, boldog új évet kívánt a városlakóknak. Többen köszöntötték gyógyulás és visszatérése alkalmából Kovács Lajos bizottsági elnököt, aki balesete miatt mintegy két hónapig nem tudott részt venni az önkormányzati munkában.

Vezér Mihály arról számolt be, hogy a Magyar Turisztikai Szövetség Év települése díjjal ismerte el városunk kiemelkedő szereplését a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyen. A polgármester köszöntötte az idén 25 éves százhalombattai közalkalmazotti jubileumát ünneplő Till Erikát, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetőjét, és jutalomban részesítette Brün Erikát, Harmati Bettit, Hovonyecz Istvánt, valamint Miklós Lászlónét, aki hosszabb ideje tevékenykednek kitartóan a városi polgárőrség kötelékében. Vezér Mihály mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a vasárnapi fénygyújtáson, amely ötkor kezdődik a főtéren, és tartalmas, szép programokat kínál minden korosztálynak.

Szalai Attila bejelentette, hogy a lakosság aktivitásának és Sinka László, Szél Pál, Klimsa Arthúr, Vezér Mihály kitartó közreműködésének köszönhetően előre lépés történt a Dunapart rendbetételének ügyében. Remélni lehet, hogy hamarosan elkezdődik a munka. A képviselő gratulált az Eötvös iskolának, amely előző napon ünnepelte alapítása 45. évfordulóját.

Nagy Balázs felhívta a képviselők figyelmét, hogy január 31-ig mindenkinek eleget kell tennie vagyonnyilatkozattételi kötelezettségének.

Szabó Attila bejelentette, hogy a Pest Megyei Közgyűlés szabadidős speciális kategóriában sportdíjjal ismeri el a Sérültekért Alapítvány munkáját. A kitüntetést december 15-én adják át a Megyeházán, a sportkarácsony keretében.

Szabó Zoltán a november 17-i budapesti ökoiskola-címek átadásáról tájékoztatott. Mint mondta, a színvonalas ünnepségen három battai intézmény a - SZISZKI, az I-es és a Kőrösi iskola is - átvehette az elismerést, amely a fenntarthatóság tekintetében az egész városnak jó hír. Nagyon jól sikerült a másnapi városi ökomenikus családi nap is, amelyet második alkalommal rendeztek meg a felekezetek. Az egyházügyi tanácsnok köszönetét fejezte ki a polgármesternek a támogatásért és a katolikus felekezetnek a támogató-szervező munkáért. A rendezvényen Bóna Zoltán országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, Illéssy Mátyás atya hirdetett igét, és a Noé bárkája zenekar közreműködésével énekeltek egyházi dalokat a résztvevők. A reformátusok kézműves foglalkozást tartottak, a cserkészek főztek, focitorna, ugrálóvár, sorverseny színesítette a programot. A visszajelzések pozitívak, a szervezők szeretnék folytatni a rendezvényt, amelyen idén is nagyon sok gyerek és fiatal vett részt.

Sinka László alpolgármester kérte, hogy a testület foglalkozzon az óvárosi partfal-rekonstrukció hosszú távú megoldásával, ha szükséges, alkalmazzon a jelenleginél szigorúbb előírásokat, mivel nagy a bizonytalanság az építkezésekkel kapcsolatban. Szükségesnek tartja egy városi szintű szennyvízelvezetési rekonstrukció megvalósítását is, mivel vannak területek – így Óváros, illetve az egyre népesebb ipari park -, amelyeken nem megfelelő a rendszer működése, illetve növelni kell a kapacitást. Beszámolt a két fuijani kínai delegáció látogatásáról is, kiemelve, hogy a befektetői érdeklődés jelentős Magyarország, illetve városunk iránt.   

Török Sándor elmondta, hogy összesen 4965-en vettek részt a tüdőszűrésen, és közülük 724-en voltak 40 évnél fiatalabbak, akik után térítést biztosít az önkormányzat. Megtörtént a Pitypangos Óvoda óvárosi épülete fűtésének átalakítása. A SZÁKOM szakembereinek köszönhetően egy hete zavartalanul üzemel a rendszer. A szakbizottsági elnök felhívta a városlakók figyelmét, hogy a csapadékvíz-elvezető árkok karbantartása a kertes városrészekben az ingatlantulajdonsok feladata. Aki elhanyagolja, azt jelentős kár érheti, főként a következő csapadékos-havas-jeges időszakban. Hasonló a helyzet a síkosságmentesítéssel, amely a lakóingatlanok közvetlen környezetében a lakótelepen is a tulajdonosok dolga. Nagy bajokat lehet megelőzni vele! – figyelmeztetett a képviselő.

Fogyatékosellátás
Egyhangú döntés született arról, hogy egy évre további használatba adja az önkormányzat azt a Piac téri helyiséget, ahol Fogyatékosok Nappali Intézményét üzemeltet a Magyar Családokért Országos Egyesület. A helyiségben tizennégy felnőtt korú értelmileg akadályozott, halmozottan sérült, illetve autista ellátottal foglalkoznak, a támogatásért a nevükben is köszönetet mondott Illéssy Mátyás plébános, az egyesület elnöke. Nagy Balázs a feladat ellátását köszönte meg a város nevében.

Leállítják a projektet
Fenntartóként a "Matrica" Múzeum INTERREG Duna Transznacionális Programjának leállításáról döntött a képviselő-testület, miután véleményük szerint az önkormányzat nem kapott megfelelő tájékoztatást az intézménytől az európai uniós pályázat minden részletéről. A probléma abból adódott, hogy a nemzetközi projekt utófinanszírozása hathavi csúszásba került, amelyet a múzeum nem tudott saját költségvetéséből biztosítani. A testület arról határozott, hogy kivizsgálják, történt-e mulasztás a pályázatról szóló egyeztetés során. A téma februárban kerül újból napirendre.

Orvosok kellenek
Zárt ülésen fogadták el a helyi orvosi életpályamodellt, amelynek célja az ovosutánpótlás hosszú távú biztosítása a városban. Nagy Balázs elmondta, hogy a program szakmai menedzselését dr. Berzéki Ferencre, a SZEK főigazgatójára bízták.

Csarnoképítés
Ugyancsak zárt ülésen születtek határozatok az új, többfunkciós sportcsarnok építésével kapcsolatban. Nagy Balázs tájékoztatása szerint egyebek mellett arról döntöttek, hogy mivel a tervezett létesítmény elfoglalja a teniszpályák és a strandbejárat egy részét, új helyen építik meg a teniszpályákat a szabadidőközpont másik területén, valamint megbízták a Sporthalom kft. vezetőjét, hogy gondoskodjon nyárra provizórikus bejáratról a strandon és nyújtsa be a terveket az új fogadóépületre.

Támogatták a Magyarok Öröksége Alapítvány technikai jellegű pénzügyi kérelmét, és 900 ezer forinttal hozzájárultak a Forrás chilei turnéjának költségeihez.

Érdeklődés hiányában egyelőre levették a napirendről a volt TIGÁZ- és Szeles-telek értékesítését. Nagy Balázs bizottsági elnök hangsúlyozta: mivel közvagyonról van szó, nem lehet olcsóbban eladni az ingatlanokat, mint amennyibe az önkormányzatnak kerültek.

Megszüntetnek négy gyűjtőszigetet
Megszüntetik a Rózsák terén, a Fogoly és Csalogány utca sarkán, a Szabadság és Lehel utca sarkán, valamint a SPAR-parkolóban található szelektív gyűjtőszigetet, mivel a tárolókba jellemzően válogatás nélkül kerül a szemét, és sokan mindenféle hulladékuktól ezeken a helyszíneken szabadulnak meg. Mindez látványként leverő, a mentesítés költsége pedig évi több tízmillió forint. A négy gyűjtősziget helyét január 1-jéig rekultiválja az önkormányzat. A képviselő-testület arra kérte a jegyzőt, szorgalmazza, hogy a közterület-felügyelők szigorúan alkalmazzák az ötvenezer forintos bírságolást, amennyiben szabálytalan hulladéklerakást tapasztalnak.

Ötmillió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt a képviselő-testület a Magyar Úszó Szövetségnek ahhoz a nagyszabású budapesti gálához, amelyen a szervezet 110 éves fennállását fogják megünnepelni.  

Az ülésen döntöttek a polgármester és az önkormányzati tulajdonú cégek ügyvezetőinek év végi jutalmazásáról. Létszámarányosan félhavi juttatásnak és járulékainak megfelelő összeget biztosít a százhalombattai önkormányzat cégei és intézményei részére decemberben. A jutalomban a Százhalom Egészségügy Központ dolgozói is részesülnek. Differenciálásáról a munkahelyi vezetők dönthetnek.

Ifjúságpolitikai pályázat
Újból meghirdetik az ifjúságpolitikai támogatási keretre vonatkozó pályázatot. A rendelkezésre álló 1,9 millió forintra olyan szervezetek pályázhatnak, amelyek a 14-18 éves korosztálynak szerveznek szabadidős, kulturális, közösségi programokat. Jelentkezni január 2-ig lehet. A pályázati kiírást december 4-én teszik közzé a Battaneten.

Emelik a bérleti díjat
Tíz százalékkal megemelkedik a Korshak Kft. kezelésében álló főtéri önkormányzati lakások bérleti díja január 1-jétől. A cél, hogy a költségek a piaci árakhoz igazodjanak.
Szigetszentmiklós is csatlakozott az Érd és Térsége Regionális Önkormányzati Társuláshoz, ezért határoztak a társulási megállapodás módosításáról.

Elfogadták a Települési Arculati Kézikönyvet, amelynek létrehozását törvény írja elő. (A dokumentumot külön írásban fogja bemutatni a Hírtükör.)


AKTUÁLIS
2018-09-18 - Óvodai dajka-, valamint Pedagógiai és családsegítő munkatársképzés indul szeptemberben Százhalombattán.
2018-09-11 -
2018-09-05 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
A héten mutatják be Rómában Fazekas darabját
2018-09-18
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án, este 7 óra 30 perctől kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia Liszt termében Fazekas István Pilátus éjszakája című történelmi drámája. A magyar szerző művét La notte di Pilato címmel fordították olaszra.

Judo Eb
2018-09-18
Ötödik helyezést ért el 81 kilogrammban Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a szófiai Judo Junior Európa-bajnokságon szeptember 14-16-án.

Ötvenesek lettek
2018-09-18
Aranylakodalmat ünnepeltek a Dunafüredi Nyugdíjas Klubban Százhalombattán szeptember 17-én. Az önkormányzat nevében Szél Pál és Török Sándor képviselők köszöntötték Garai Józsefet és nejét, Marikát.

Önismereti tréning gyerekeknek
2018-09-18
A résztvevők két nap alatt, tapasztalt önismereti tréner segítségével, közösen járnak be egy utat, amelynek célja, hogy jobban megismerjék saját személyiségüket, erősségeiket, gyengeségeiket, működésüket, reakcióikat, valamint a változtatás lehetőségeit.

Szűz Mária születése a román nemzetiségnél
2018-09-18
Kisboldog asszony, Na?terea Maicii Domnului ünnepet rendez Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken, amelyre szeretettel várják az érdeklődő városlakókat.

Bizottsági ülések
2018-09-18
Jövő héten tartják képviselő-testületi tanácskozást előkészítő üléseiket a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai.

Szerb búcsú
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a nemzetiségi önkormányzat Százhalombattán. Az évtizedek óta fennálló hagyományos rendezvény a görögkeleti szerb templom védőszentjének ünnepét zárja.

Anyaországi látogatás
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szervezett a görög nemzetiségűeknek anyaországi kulturális kirándulást a százhalombattai görög önkormányzat.

Galéria az udvarban
2018-09-17
Tizenötödik alkalommal rendezett festménykiállítást a százhalombattai Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napok alatt. A minigalériát ezúttal is saját otthonában, a Vasút utca 70. alatti csodaszép kertben rendezte be. A látogatókat pogácsával és aprósüteménnyel fogadta.

Új forgalmi rend az M0-on
2018-09-17
A Hárosi Duna-hídon a munkaterület mellett az M1 autópálya irányába az eddigi kettő helyett három forgalmi sáv, míg a Soroksári Duna-híd felé nyújtott gyorsítósávok segítik majd a közlekedőket az M0-on. Az autóút déli szektorának rekonstrukciója miatt szükségessé vált forgalomterelések átalakításáról született döntés. 

Kungfu-önvédelem felnőtteknek
2018-09-17
A Százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztálya felvételt hirdetett most alakuló felnőtt csoportjába.

ELMŰ-beruházás
2018-09-17
Egy-egy járdaszakaszt rövid időre teljes szélességében lezárnak az aszfaltburkolat bontásakor és helyreállításakor a lakótelepen folyó kábelcsere során – tájékoztatott a százhalombattai önkormányzat. Erre a technológia-biztonsági előírások betartása, elsősorban a gyalogosok biztonsága érdekében van szükség.

Nem járt a vonat
2018-09-17
Pótlóbuszok szállították az utasokat Százhalombatta és Pusztaszabolcs között tegnap délután, mert leszakadt egy felsővezeték Iváncsán.

A százhalombattai vasútfejlesztésről - tényszerűen
2018-09-17
Közel 10 éve volt, hogy az állam beharangozta az építést. Ezidőtájt szerette volna az önkormányzat az állomás előtti buszvárót újjáépíteni, amiben büfé, újságos, mosdók, jegypénztár is helyet kapott volna. Természetesen fűtött-hűtött épület megvalósításában gondolkodtunk.

Harmadik hely a vitorlás OB-n
2018-09-17
Harmadik helyezést ért el Forrai Csaba a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek Országos Bajnokságán F5-E hajóosztályban, Ölbőn szeptember 15-16-án.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-09-14
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester szeptember 18-án, kedden 14 óra 30-tól 16.30-ig Százhalombattán, az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében.

Viharos augusztus
2018-09-13
Sok riasztást kaptak a battai polgárőrök a Dunán közlekedőkkel kapcsolatban augusztus folyamán. Szerencsére halálos baleset nem történt, de mentésre szükség volt.

Megszállottak klubja - Tízszeres vasember
2018-09-13
Leírni is sok: 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és egy maratoni táv, 42 kilométer futás. Ennyiből áll a hosszútávú triatlon csúcsszáma, vagyis az ironman próba. Ezt teljesítette tízszer egymás után Szabó Zoltán, a SZVISE atlétika-szakosztályának versenyzője a Svájcban rendezett Swiss Ultra nemzetközi versenyen augusztus 15 és 30. között.

Kárpátalja a képzőművészetben
2018-09-13
Kárpátalja a képzőművészetben címmel látható minikiállítás a százhalombattai dr.

Szúnyogirtás
2018-09-13
Évek óta gyérítik a szúnyogokat Százhalombattána a Battai napok hetében, hogy a programokra érkezők komfortosan érezzék magukat. A SZÁKOM a tegnapi napon végzett kémiai gyérítést, amelyet ma este megismétel. A szúnyogpopuláció az esőzések miattegyébként is jelentősen nőtt az előző irtás óta – tájékoztatott Darázs Péter, a Szákom Kft. üzemeltetési munkatársa.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.