2018. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:14°
Max:24°
Szerda
Min:11°
Max:27°
Csütörtök
Min:12°
Max:27°
Péntek
Min:12°
Max:27°
Szombat
Min:14°
Max:18°
Kultúra, Oktatás

Jelen vagy az életedben? - írta: ND
2017-11-17 - A tudatos jelenlét hiányáról, hatásáról és az elsajátítási lehetőségekről tartott részben gyakorlatias előadást dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta és mindfulness-oktató a százhalombattai Barátság Kulturális Központban november 8-án.
A teltházas hallgatóság először a tudatos jelenlét (angolul mindfulness) hiányát jelentő általános emberi jelenségekről hallhatott.

"Embernek lenni szívás"
Az előadó elmondta, hogy hajlamosak vagyunk életünk nagy részében "robotpilóta" üzemmódban működni. Valódi jelenlét nélkül, csak átsiklunk a pillanaton. Ha hagyjuk, hogy figyelmünk elkalandozzon attól, ami éppen történik velünk, akkor lemaradhatunk saját életünk tekintélyes részéről. "Ha az "itt és most" helyett intenzíven vagy túl sokáig a felidézett múltban vagy a félt jövőben, vagyis a jelen helyett a "fejünkben" élünk, akkor a depresszív hangulat és a depresszió esélye is megnő. A digitális eszközök károsan befolyásolják – a többi között – a tudatos jelenlétre való képességünket is. Egy kutatás szerint a megkérdezettek 20 százaléka legalább tíz percenként, átlagosan naponta 150-szer néz rá a telefonjára, és harmincöt százalékuk intenzíven szorong okoskészüléke nélkül. Érdekességként elhangzott az is, hogy amíg tudatos figyelmi kapacitásunk 2000-ben 13 másodperc volt, 2013-ban már csak 8. (Az aranyhalaké kilenc.

A figyelem elvándorló természete mellett egy másik problémát is említett az előadó, amely a történetszövési hajlamunkra vezethető vissza. "Nagyon gyorsan képesek vagyunk szorongáskeltő sztorikat gyártani, ha a főnök aznap nem (úgy) köszön nekünk, ha gyermekünk késve ér haza, ha a párunk nem veszi fel a telefont, vagy kiütések jelennek meg a bőrünkön. Evolúciós oka van. Annak idején hasznos volt, a baj csak az, hogy elménk valóságosnak éli meg a történetet, amelyből düh, harag, félelem, szorongás következik."

Kerüljük a spirituális és egyéb túlkapásokat!
Ugyanígy problémát jelent az is, ha küzdeni próbálunk negatív érzéseinkkel, gondolatainkkal, emlékeinkkel – de ez a "szörny leküzdhetetlen". A pszichológia tudósai szerint a most divatos "irányzatok" – mint a boldogságfétis vagy a "bevonzás" – károsak lehetnek. Törekedjünk arra, hogy legyünk boldogok, vagy boldogabbak, de ha ez nem csak lehetőség, hanem elvárás, akkor könnyen nyomasztó élménnyé válhat. A negatív gondolatok miatti negatív dolgok "bevonzása" pedig fóbiát is eredményezhet bennünk a saját negatív érzéseinkkel kapcsolatban. Teljesen normális, sőt, egészséges, ha néha rosszul érezzük magunkat. Fáj, ha valaki elhagy, haragszunk, ha megbántanak, szorongunk a vizsga előtt. Csak egy pszichopata mentes ezektől az érzésektől. Dr. Szondy Máté szerint csak úgy élhetünk teljes életet, ha bátran közel engedjük magunkhoz minden élményünket, a jót és a rosszat egyaránt.  

A tudatos jelenlét megtanít arra is, hogyan viszonyulhatunk másképp a negatív érzésekhez, gondolatokhoz. Segítségével észrevesszük, ha a figyelmünk elkalandozik, és visszaterelhetjük az "itt és most"-ra.

A tudatos jelenlét hiányának jele lehet, ha elfogadás helyett küzdünk – akár a negatív érzések, gondolatok ellen -, ha tudatos végig gondolás és tudatos válasz helyett automatikus reakciót adunk az adott helyzetre - évek óta bejáratott stratégia vagy családi minta alapján. Ha a valóság helyett "fejben élünk", a pozitív élményeket is kevésbé tudjuk átélni, és sok apró, értékes pillanatot szalasztunk el.

Bárhova mész, ott vagy!
Az előadó szerint a tudatos jelenlét lényege, hogy "a figyelem tudatosan és ítélkezésmentesen az itt és most élményeire irányul." Gyakorlásával megtanulhatunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, de akár frusztrálóak is. Tudatosíthatjuk előítéleteinket, a belénk rögzült gondolkodás- és viselkedésmódokat, és ennek köszönhetően megpróbálhatjuk csak a számunkra hasznosakat megtartani. Ha jelen vagyunk, észrevesszük testünk jelzéseit, aminek köszönhetően csökkenteni tudjuk a stressz káros hatásait és a betegségek kialakulásának esélyét.

Az előadó egy rövid gyakorlatra is felkérte a közönséget. Néhány percig csukott szemmel figyelniük kellett a légzésüket, és ha figyelmük elkalandozott erről, újra és újra vissza kellett irányítaniuk. "A tudatos jelenlét gyakorlása nem hipnózis, nem szuggesztió, nem relaxáció. A megnyugvás, pihenés nem cél, hanem mellékhatás."

A tudatos jelenlét gyakorlására számos lehetőség kínálkozik. Szondy Máté elsőként a digitális eszközöktől való tartózkodást (detoxikációt) vagy a használat mérséklését javasolja. Felhívta a figyelmet az "Éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés" (www.mbsr.hu) honlapon található csoportos tréningekre, valamint az Oxfordi Mindfulness Center nyolc hetes programot tartalmazó kézikönyvére, a Tudatos jelenlét a gyakorlatban című kiadványra.

Egyszerre egy dolog, figyelem, újra és újra
Az előadó szerint empirikus kutatások igazolják, hogy a tudatos jelenlét gyakorlásával már két hónap után átalakul az agy szerkezete és működése, csökken a szorongásra és depresszióra való hajlam, javulnak az értelmi képességek,  megnő az elfogadás, az együttérzés és az altruizmus, emelkedik az életminőség, fejlődnek a társas kapcsolatok, előtérbe kerül az egészségtudat. A pozitív élmények élvezésével kapcsolatban a pszichológus hangsúlyozta: "hiába a luxusnyaralás, ha nem veszem észre és nem tudom átélni a pozitív élményeket, akkor nem is fogom jól, jobban érezni magam!"

A legjobb, ha a gyakorlás a hétköznapi rutin részévé válik. Érdemes kijelölni a helyét és idejét, amely akár a reggeli kávézás is lehet.  Fontos, hogy egyszerre egy dologra, a kitűzött figyelmi fókuszra koncentráljunk. Figyeljük meg részletesen az érzékelhető élményeket, például a kávé aromáját, illatát, textúráját, az adott pillanatban hallható hangokat, a benyomásainkat és gondolatainkat. Ha elkalandozik a figyelmünk, tudatosan irányítsuk vissza, ha kell, újra meg újra.

A tudatosság fejlesztésére létezik játékos, gyerekeknek való lehetőség is, de a pszichológus előadó kiemelte, hogy mint annyi minden más területen, ez esetben is a szülői minta az elsődleges.

Aki tudatosság nélkül él, nem ismeri meg saját hibáit és belső erejét, sem, vagyis elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit is. A mindfulness gyakorlatok segítségével képesek lehetünk tudatosan jelen lenni, vagyis teljes valónkkal megélni minden pillanatot.

AKTUÁLIS
2018-09-18 - Óvodai dajka-, valamint Pedagógiai és családsegítő munkatársképzés indul szeptemberben Százhalombattán.
2018-09-11 -
2018-09-05 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
A héten mutatják be Rómában Fazekas darabját
2018-09-18
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án, este 7 óra 30 perctől kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia Liszt termében Fazekas István Pilátus éjszakája című történelmi drámája. A magyar szerző művét La notte di Pilato címmel fordították olaszra.

Judo Eb
2018-09-18
Ötödik helyezést ért el 81 kilogrammban Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a szófiai Judo Junior Európa-bajnokságon szeptember 14-16-án.

Ötvenesek lettek
2018-09-18
Aranylakodalmat ünnepeltek a Dunafüredi Nyugdíjas Klubban Százhalombattán szeptember 17-én. Az önkormányzat nevében Szél Pál és Török Sándor képviselők köszöntötték Garai Józsefet és nejét, Marikát.

Önismereti tréning gyerekeknek
2018-09-18
A résztvevők két nap alatt, tapasztalt önismereti tréner segítségével, közösen járnak be egy utat, amelynek célja, hogy jobban megismerjék saját személyiségüket, erősségeiket, gyengeségeiket, működésüket, reakcióikat, valamint a változtatás lehetőségeit.

Szűz Mária születése a román nemzetiségnél
2018-09-18
Kisboldog asszony, Na?terea Maicii Domnului ünnepet rendez Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken, amelyre szeretettel várják az érdeklődő városlakókat.

Bizottsági ülések
2018-09-18
Jövő héten tartják képviselő-testületi tanácskozást előkészítő üléseiket a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai.

Szerb búcsú
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a nemzetiségi önkormányzat Százhalombattán. Az évtizedek óta fennálló hagyományos rendezvény a görögkeleti szerb templom védőszentjének ünnepét zárja.

Anyaországi látogatás
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szervezett a görög nemzetiségűeknek anyaországi kulturális kirándulást a százhalombattai görög önkormányzat.

Galéria az udvarban
2018-09-17
Tizenötödik alkalommal rendezett festménykiállítást a százhalombattai Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napok alatt. A minigalériát ezúttal is saját otthonában, a Vasút utca 70. alatti csodaszép kertben rendezte be. A látogatókat pogácsával és aprósüteménnyel fogadta.

Új forgalmi rend az M0-on
2018-09-17
A Hárosi Duna-hídon a munkaterület mellett az M1 autópálya irányába az eddigi kettő helyett három forgalmi sáv, míg a Soroksári Duna-híd felé nyújtott gyorsítósávok segítik majd a közlekedőket az M0-on. Az autóút déli szektorának rekonstrukciója miatt szükségessé vált forgalomterelések átalakításáról született döntés. 

Kungfu-önvédelem felnőtteknek
2018-09-17
A Százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztálya felvételt hirdetett most alakuló felnőtt csoportjába.

ELMŰ-beruházás
2018-09-17
Egy-egy járdaszakaszt rövid időre teljes szélességében lezárnak az aszfaltburkolat bontásakor és helyreállításakor a lakótelepen folyó kábelcsere során – tájékoztatott a százhalombattai önkormányzat. Erre a technológia-biztonsági előírások betartása, elsősorban a gyalogosok biztonsága érdekében van szükség.

Nem járt a vonat
2018-09-17
Pótlóbuszok szállították az utasokat Százhalombatta és Pusztaszabolcs között tegnap délután, mert leszakadt egy felsővezeték Iváncsán.

A százhalombattai vasútfejlesztésről - tényszerűen
2018-09-17
Közel 10 éve volt, hogy az állam beharangozta az építést. Ezidőtájt szerette volna az önkormányzat az állomás előtti buszvárót újjáépíteni, amiben büfé, újságos, mosdók, jegypénztár is helyet kapott volna. Természetesen fűtött-hűtött épület megvalósításában gondolkodtunk.

Harmadik hely a vitorlás OB-n
2018-09-17
Harmadik helyezést ért el Forrai Csaba a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek Országos Bajnokságán F5-E hajóosztályban, Ölbőn szeptember 15-16-án.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-09-14
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester szeptember 18-án, kedden 14 óra 30-tól 16.30-ig Százhalombattán, az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében.

Viharos augusztus
2018-09-13
Sok riasztást kaptak a battai polgárőrök a Dunán közlekedőkkel kapcsolatban augusztus folyamán. Szerencsére halálos baleset nem történt, de mentésre szükség volt.

Megszállottak klubja - Tízszeres vasember
2018-09-13
Leírni is sok: 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és egy maratoni táv, 42 kilométer futás. Ennyiből áll a hosszútávú triatlon csúcsszáma, vagyis az ironman próba. Ezt teljesítette tízszer egymás után Szabó Zoltán, a SZVISE atlétika-szakosztályának versenyzője a Svájcban rendezett Swiss Ultra nemzetközi versenyen augusztus 15 és 30. között.

Kárpátalja a képzőművészetben
2018-09-13
Kárpátalja a képzőművészetben címmel látható minikiállítás a százhalombattai dr.

Szúnyogirtás
2018-09-13
Évek óta gyérítik a szúnyogokat Százhalombattána a Battai napok hetében, hogy a programokra érkezők komfortosan érezzék magukat. A SZÁKOM a tegnapi napon végzett kémiai gyérítést, amelyet ma este megismétel. A szúnyogpopuláció az esőzések miattegyébként is jelentősen nőtt az előző irtás óta – tájékoztatott Darázs Péter, a Szákom Kft. üzemeltetési munkatársa.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.