2018. június 19. - Gyárfás napja
Kedd
Min:21°
Max:24°
Szerda
Min:20°
Max:27°
Csütörtök
Min:20°
Max:27°
Péntek
Min:14°
Max:20°
Szombat
Min:17°
Max:23°
Kultúra, Oktatás

Jelen vagy az életedben? - írta: ND
2017-11-17 - A tudatos jelenlét hiányáról, hatásáról és az elsajátítási lehetőségekről tartott részben gyakorlatias előadást dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta és mindfulness-oktató a százhalombattai Barátság Kulturális Központban november 8-án.
A teltházas hallgatóság először a tudatos jelenlét (angolul mindfulness) hiányát jelentő általános emberi jelenségekről hallhatott.

"Embernek lenni szívás"
Az előadó elmondta, hogy hajlamosak vagyunk életünk nagy részében "robotpilóta" üzemmódban működni. Valódi jelenlét nélkül, csak átsiklunk a pillanaton. Ha hagyjuk, hogy figyelmünk elkalandozzon attól, ami éppen történik velünk, akkor lemaradhatunk saját életünk tekintélyes részéről. "Ha az "itt és most" helyett intenzíven vagy túl sokáig a felidézett múltban vagy a félt jövőben, vagyis a jelen helyett a "fejünkben" élünk, akkor a depresszív hangulat és a depresszió esélye is megnő. A digitális eszközök károsan befolyásolják – a többi között – a tudatos jelenlétre való képességünket is. Egy kutatás szerint a megkérdezettek 20 százaléka legalább tíz percenként, átlagosan naponta 150-szer néz rá a telefonjára, és harmincöt százalékuk intenzíven szorong okoskészüléke nélkül. Érdekességként elhangzott az is, hogy amíg tudatos figyelmi kapacitásunk 2000-ben 13 másodperc volt, 2013-ban már csak 8. (Az aranyhalaké kilenc.

A figyelem elvándorló természete mellett egy másik problémát is említett az előadó, amely a történetszövési hajlamunkra vezethető vissza. "Nagyon gyorsan képesek vagyunk szorongáskeltő sztorikat gyártani, ha a főnök aznap nem (úgy) köszön nekünk, ha gyermekünk késve ér haza, ha a párunk nem veszi fel a telefont, vagy kiütések jelennek meg a bőrünkön. Evolúciós oka van. Annak idején hasznos volt, a baj csak az, hogy elménk valóságosnak éli meg a történetet, amelyből düh, harag, félelem, szorongás következik."

Kerüljük a spirituális és egyéb túlkapásokat!
Ugyanígy problémát jelent az is, ha küzdeni próbálunk negatív érzéseinkkel, gondolatainkkal, emlékeinkkel – de ez a "szörny leküzdhetetlen". A pszichológia tudósai szerint a most divatos "irányzatok" – mint a boldogságfétis vagy a "bevonzás" – károsak lehetnek. Törekedjünk arra, hogy legyünk boldogok, vagy boldogabbak, de ha ez nem csak lehetőség, hanem elvárás, akkor könnyen nyomasztó élménnyé válhat. A negatív gondolatok miatti negatív dolgok "bevonzása" pedig fóbiát is eredményezhet bennünk a saját negatív érzéseinkkel kapcsolatban. Teljesen normális, sőt, egészséges, ha néha rosszul érezzük magunkat. Fáj, ha valaki elhagy, haragszunk, ha megbántanak, szorongunk a vizsga előtt. Csak egy pszichopata mentes ezektől az érzésektől. Dr. Szondy Máté szerint csak úgy élhetünk teljes életet, ha bátran közel engedjük magunkhoz minden élményünket, a jót és a rosszat egyaránt.  

A tudatos jelenlét megtanít arra is, hogyan viszonyulhatunk másképp a negatív érzésekhez, gondolatokhoz. Segítségével észrevesszük, ha a figyelmünk elkalandozik, és visszaterelhetjük az "itt és most"-ra.

A tudatos jelenlét hiányának jele lehet, ha elfogadás helyett küzdünk – akár a negatív érzések, gondolatok ellen -, ha tudatos végig gondolás és tudatos válasz helyett automatikus reakciót adunk az adott helyzetre - évek óta bejáratott stratégia vagy családi minta alapján. Ha a valóság helyett "fejben élünk", a pozitív élményeket is kevésbé tudjuk átélni, és sok apró, értékes pillanatot szalasztunk el.

Bárhova mész, ott vagy!
Az előadó szerint a tudatos jelenlét lényege, hogy "a figyelem tudatosan és ítélkezésmentesen az itt és most élményeire irányul." Gyakorlásával megtanulhatunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, de akár frusztrálóak is. Tudatosíthatjuk előítéleteinket, a belénk rögzült gondolkodás- és viselkedésmódokat, és ennek köszönhetően megpróbálhatjuk csak a számunkra hasznosakat megtartani. Ha jelen vagyunk, észrevesszük testünk jelzéseit, aminek köszönhetően csökkenteni tudjuk a stressz káros hatásait és a betegségek kialakulásának esélyét.

Az előadó egy rövid gyakorlatra is felkérte a közönséget. Néhány percig csukott szemmel figyelniük kellett a légzésüket, és ha figyelmük elkalandozott erről, újra és újra vissza kellett irányítaniuk. "A tudatos jelenlét gyakorlása nem hipnózis, nem szuggesztió, nem relaxáció. A megnyugvás, pihenés nem cél, hanem mellékhatás."

A tudatos jelenlét gyakorlására számos lehetőség kínálkozik. Szondy Máté elsőként a digitális eszközöktől való tartózkodást (detoxikációt) vagy a használat mérséklését javasolja. Felhívta a figyelmet az "Éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés" (www.mbsr.hu) honlapon található csoportos tréningekre, valamint az Oxfordi Mindfulness Center nyolc hetes programot tartalmazó kézikönyvére, a Tudatos jelenlét a gyakorlatban című kiadványra.

Egyszerre egy dolog, figyelem, újra és újra
Az előadó szerint empirikus kutatások igazolják, hogy a tudatos jelenlét gyakorlásával már két hónap után átalakul az agy szerkezete és működése, csökken a szorongásra és depresszióra való hajlam, javulnak az értelmi képességek,  megnő az elfogadás, az együttérzés és az altruizmus, emelkedik az életminőség, fejlődnek a társas kapcsolatok, előtérbe kerül az egészségtudat. A pozitív élmények élvezésével kapcsolatban a pszichológus hangsúlyozta: "hiába a luxusnyaralás, ha nem veszem észre és nem tudom átélni a pozitív élményeket, akkor nem is fogom jól, jobban érezni magam!"

A legjobb, ha a gyakorlás a hétköznapi rutin részévé válik. Érdemes kijelölni a helyét és idejét, amely akár a reggeli kávézás is lehet.  Fontos, hogy egyszerre egy dologra, a kitűzött figyelmi fókuszra koncentráljunk. Figyeljük meg részletesen az érzékelhető élményeket, például a kávé aromáját, illatát, textúráját, az adott pillanatban hallható hangokat, a benyomásainkat és gondolatainkat. Ha elkalandozik a figyelmünk, tudatosan irányítsuk vissza, ha kell, újra meg újra.

A tudatosság fejlesztésére létezik játékos, gyerekeknek való lehetőség is, de a pszichológus előadó kiemelte, hogy mint annyi minden más területen, ez esetben is a szülői minta az elsődleges.

Aki tudatosság nélkül él, nem ismeri meg saját hibáit és belső erejét, sem, vagyis elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit is. A mindfulness gyakorlatok segítségével képesek lehetünk tudatosan jelen lenni, vagyis teljes valónkkal megélni minden pillanatot.

Felhivások
2018-06-18 -
Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
2018-06-18 -
2018-06-18 -
2018-06-15 - Módosított menetrend szerint közlekednek a mellékletben szereplő vonatok a Kelenföld – Érd felső állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon június 16-tól augusztus 22-ig – tájékoztatott a MÁV-START Zrt.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hágókon innen és túl
2018-06-19
Kárpátalja lesz a díszvendége az idei, immár 25. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásárnak Százhalombattán augusztus 12 és 22. között.

Kipróbáltuk az Ökobubit - Mozgó, környezetbarát autókozmetika
2018-06-19
"Környezettudatosan kitakarítjuk az autót, miközben a tulajdonos hátra dőlhet a karosszékében, vagy a családjával lehet" – egy ilyen szépen összerakott mondat mögött felsejlik a marketinges múlt. Új vállalkozás kínálja szolgáltatásait Százhalombattán. Az Ökobubi csapata állítja, minimális anyagfelhasználással, maximálisan környezetbarát módszerekkel takarítanak gépkocsikat. László Ani írása.

Iciri-piciri tekergők
2018-06-19
Családi nappal ünnepelték első együtt töltött nevelési évüket a Kipp-Kopp Óvoda legkisebbjei. Felejthetetlen napot töltöttek együtt a Zsiráf csoportba járó kisgyerekek az óvónénik és szüleik társaságában június 2-án, szombaton.

Tenisz - Cél a bent maradás
2018-06-19
Az élmezőnyben versenyezhet a következő bajnokságban a Százhalombattai VUK SE felnőtt női teniszcsapata. A zömében középiskolás lányok veretlenül nyerték meg az NB I-es bajnokságot. Róluk és a sportággal kapcsolatos egyéb aktualitásokról Dénes Tibor szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Aranyszív
2018-06-19
Tizenötödik alkalommal rendezte meg Aranyszív-napi ünnepségét a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 16-án. A gálán Aranyszív-díjjal tüntetik ki azokat, akik országosan vagy helyi szinten kiemelkedően segítik a fogyatékkal élő emberek életét.

Szlovéniában és Horvátországban az Eötvös-diákok
2018-06-18
Az iskolákban a június általában az osztálykirándulások időszaka.

Győzelem a Kupán
2018-06-18
Kunvári Sándor első, Schulek János pedig harmadik helyezést ért el a 40 éves RG65 hajóosztálynak rendezett Tata Kupán június 17-én az Öreg-tavon.

Tisztújítás az MSZP-nél
2018-06-15
Megtartotta a városi szervezet tisztújító taggyűlését az MSZP százhalombattai tagsága.

Csillagtúrák Ausztriában, Salzburg környékén
2018-06-15
A varázslatos Salzkammergut ragyogóan kék vizű tavaival, alpesi jellegű hegyeivel, sóbányáival, barlangjaival méltán Ausztria legnépszerűbb turisztikai célpontja. A különböző méretű szebbnél szebb tavak számtalan lehetőséget kínálnak a látogatóknak, legyen az hajókázás, fürdőzés vagy csak ücsörgés valamelyik tó partján. A gyönyörű, változatos hegyvidéki táj tavasztól őszig vonzza a természet szerelmeseit.

Bizottsági ülések
2018-06-14
Jövő héten tartják képviselő-testületi ülés előtti tanácskozásaikat a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai. A meghívókat a tervezett napirendekkel:A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság üléseAz Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság üléseA Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottság üléseAz Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság ülése

Hasznos tippek az M7-es autópályán közlekedőknek a nyári hónapokra
2018-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Fitt és most - Kipróbáltuk a zumbát
2018-06-14
Sokszor találkoztam a zumba nevével, sőt, bemutatót is láttam már, de soha nem gondoltam, hogy zumbaórákra kellene járnom. Egészen mostanáig, amikor kiskamasz lányaimmal közösen végezhető és élvezhető mozgásformát kerestem. Így találtam rá Miller Klára zumbaoktatóra, akinek foglalkozása első alkalommal szerelemmé vált. Nemes Dóra írása.

Gyökerek és szárnyak
2018-06-14
Különlegesen gazdag, több évtizedes szakmai munkásságáért Bonis Bona 2018 "Kiváló Tehetségsegítő" Díjat vehetett át Szigetvári József, a Barátság Kulturális Központ igazgatója, a Forrás Néptáncegyüttes, a Pesovár Ferenc Néptánc Suli és a Summerfest alapítója, vezetője június 8-án a Pesti Vigadó Dísztermében.

Tévedésben vagyunk, ha az időt vesszük komolyan
2018-06-14
"Időhirdetés – Magyarország 2050" címmel rendezett beszélgetést a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja június 13-án a "Matrica" Múzeumban. A rendezvényen részt vett Jakab-Köves Gyopárka író és férje, Jakab Bálint református lelkész. A meghívottakkal Tóth Ernő, a KÉSZ helyi vezetője beszélgetett.

Az alábbi sajnálatos esemény történt velem!
2018-06-14
Ma délután 17:15' és 17:45' közötti időben a Százhalombattai városkapu üzletház parkolójában az idő alatt míg vásároltam valaki gyalázatos módon megrongálta az autóm bal első ajtaját.

Kitűnő bizonyítvánnyal ajándékutazás a Gyermekvasúton
2018-06-14
Nem kell fizetniük az utazásért szombattól július közepéig a budapesti kisvasúton azoknak az általános és középiskolás tanulóknak, akik a jegyváltáskor bemutatják kitűnő bizonyítványukat.

A Nívea pályázat nyertesei
2018-06-14
"A természet varázsát ontja bőven..." (Shakespeare) Raczkó Tamásné hívta fel a figyelmemet a NIVEA - "Karolj fel egy családot" című pályázatára, amelyet az Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesülete gondoz.

Estére csendesedett el az ovi
2018-06-12
Színes, ötletes, tartalmas összejövetellel zárult a százhalombattai Napsugár Óvoda jubileumi rendezvénysorozata június 7-én. Az alapítás ötvenedik évfordulója alkalmából egy KRESZ-pályával és egy hatalmas mandalával is gazdagodott az intézmény.

Tréfás évadzáró
2018-06-12
Még az előtéri ülőbútorokat is be kellett állítani a Canticum Novum évadzáró koncertjére június 8-án a BKK kamaratermében. Több mint százharmincan voltak kíváncsiak a százhalombattai vegyeskar és a dunavarsányi Kantátika Férfikar közös produkciójára, amelynek témája örökzöld, férfi és a nő kapcsolata volt.

Új portréfilm Csoóri Sándorról
2018-06-12
Az utóbbi évek egyik legkülönösebb és a népköltészet hatásainak vizsgálata szempontjából talán mindezidáig legátfogóbb dokumentumfilmje készült el Csoóri Sándorról a Halom Televízió százhalombattai stúdiójában.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.