2018. február 24. - Mátyás napja
Szombat
Min:-3°
Max:-1°
Vasárnap
Min:-11°
Max:-5°
Hétfő
Min:-11°
Max:-6°
Kedd
Min:-10°
Max:-7°
Szerda
Min:-16°
Max:-9°
Kultúra, Oktatás

Jelen vagy az életedben? - írta: ND
2017-11-17 - A tudatos jelenlét hiányáról, hatásáról és az elsajátítási lehetőségekről tartott részben gyakorlatias előadást dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta és mindfulness-oktató a százhalombattai Barátság Kulturális Központban november 8-án.
A teltházas hallgatóság először a tudatos jelenlét (angolul mindfulness) hiányát jelentő általános emberi jelenségekről hallhatott.

"Embernek lenni szívás"
Az előadó elmondta, hogy hajlamosak vagyunk életünk nagy részében "robotpilóta" üzemmódban működni. Valódi jelenlét nélkül, csak átsiklunk a pillanaton. Ha hagyjuk, hogy figyelmünk elkalandozzon attól, ami éppen történik velünk, akkor lemaradhatunk saját életünk tekintélyes részéről. "Ha az "itt és most" helyett intenzíven vagy túl sokáig a felidézett múltban vagy a félt jövőben, vagyis a jelen helyett a "fejünkben" élünk, akkor a depresszív hangulat és a depresszió esélye is megnő. A digitális eszközök károsan befolyásolják – a többi között – a tudatos jelenlétre való képességünket is. Egy kutatás szerint a megkérdezettek 20 százaléka legalább tíz percenként, átlagosan naponta 150-szer néz rá a telefonjára, és harmincöt százalékuk intenzíven szorong okoskészüléke nélkül. Érdekességként elhangzott az is, hogy amíg tudatos figyelmi kapacitásunk 2000-ben 13 másodperc volt, 2013-ban már csak 8. (Az aranyhalaké kilenc.

A figyelem elvándorló természete mellett egy másik problémát is említett az előadó, amely a történetszövési hajlamunkra vezethető vissza. "Nagyon gyorsan képesek vagyunk szorongáskeltő sztorikat gyártani, ha a főnök aznap nem (úgy) köszön nekünk, ha gyermekünk késve ér haza, ha a párunk nem veszi fel a telefont, vagy kiütések jelennek meg a bőrünkön. Evolúciós oka van. Annak idején hasznos volt, a baj csak az, hogy elménk valóságosnak éli meg a történetet, amelyből düh, harag, félelem, szorongás következik."

Kerüljük a spirituális és egyéb túlkapásokat!
Ugyanígy problémát jelent az is, ha küzdeni próbálunk negatív érzéseinkkel, gondolatainkkal, emlékeinkkel – de ez a "szörny leküzdhetetlen". A pszichológia tudósai szerint a most divatos "irányzatok" – mint a boldogságfétis vagy a "bevonzás" – károsak lehetnek. Törekedjünk arra, hogy legyünk boldogok, vagy boldogabbak, de ha ez nem csak lehetőség, hanem elvárás, akkor könnyen nyomasztó élménnyé válhat. A negatív gondolatok miatti negatív dolgok "bevonzása" pedig fóbiát is eredményezhet bennünk a saját negatív érzéseinkkel kapcsolatban. Teljesen normális, sőt, egészséges, ha néha rosszul érezzük magunkat. Fáj, ha valaki elhagy, haragszunk, ha megbántanak, szorongunk a vizsga előtt. Csak egy pszichopata mentes ezektől az érzésektől. Dr. Szondy Máté szerint csak úgy élhetünk teljes életet, ha bátran közel engedjük magunkhoz minden élményünket, a jót és a rosszat egyaránt.  

A tudatos jelenlét megtanít arra is, hogyan viszonyulhatunk másképp a negatív érzésekhez, gondolatokhoz. Segítségével észrevesszük, ha a figyelmünk elkalandozik, és visszaterelhetjük az "itt és most"-ra.

A tudatos jelenlét hiányának jele lehet, ha elfogadás helyett küzdünk – akár a negatív érzések, gondolatok ellen -, ha tudatos végig gondolás és tudatos válasz helyett automatikus reakciót adunk az adott helyzetre - évek óta bejáratott stratégia vagy családi minta alapján. Ha a valóság helyett "fejben élünk", a pozitív élményeket is kevésbé tudjuk átélni, és sok apró, értékes pillanatot szalasztunk el.

Bárhova mész, ott vagy!
Az előadó szerint a tudatos jelenlét lényege, hogy "a figyelem tudatosan és ítélkezésmentesen az itt és most élményeire irányul." Gyakorlásával megtanulhatunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, de akár frusztrálóak is. Tudatosíthatjuk előítéleteinket, a belénk rögzült gondolkodás- és viselkedésmódokat, és ennek köszönhetően megpróbálhatjuk csak a számunkra hasznosakat megtartani. Ha jelen vagyunk, észrevesszük testünk jelzéseit, aminek köszönhetően csökkenteni tudjuk a stressz káros hatásait és a betegségek kialakulásának esélyét.

Az előadó egy rövid gyakorlatra is felkérte a közönséget. Néhány percig csukott szemmel figyelniük kellett a légzésüket, és ha figyelmük elkalandozott erről, újra és újra vissza kellett irányítaniuk. "A tudatos jelenlét gyakorlása nem hipnózis, nem szuggesztió, nem relaxáció. A megnyugvás, pihenés nem cél, hanem mellékhatás."

A tudatos jelenlét gyakorlására számos lehetőség kínálkozik. Szondy Máté elsőként a digitális eszközöktől való tartózkodást (detoxikációt) vagy a használat mérséklését javasolja. Felhívta a figyelmet az "Éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés" (www.mbsr.hu) honlapon található csoportos tréningekre, valamint az Oxfordi Mindfulness Center nyolc hetes programot tartalmazó kézikönyvére, a Tudatos jelenlét a gyakorlatban című kiadványra.

Egyszerre egy dolog, figyelem, újra és újra
Az előadó szerint empirikus kutatások igazolják, hogy a tudatos jelenlét gyakorlásával már két hónap után átalakul az agy szerkezete és működése, csökken a szorongásra és depresszióra való hajlam, javulnak az értelmi képességek,  megnő az elfogadás, az együttérzés és az altruizmus, emelkedik az életminőség, fejlődnek a társas kapcsolatok, előtérbe kerül az egészségtudat. A pozitív élmények élvezésével kapcsolatban a pszichológus hangsúlyozta: "hiába a luxusnyaralás, ha nem veszem észre és nem tudom átélni a pozitív élményeket, akkor nem is fogom jól, jobban érezni magam!"

A legjobb, ha a gyakorlás a hétköznapi rutin részévé válik. Érdemes kijelölni a helyét és idejét, amely akár a reggeli kávézás is lehet.  Fontos, hogy egyszerre egy dologra, a kitűzött figyelmi fókuszra koncentráljunk. Figyeljük meg részletesen az érzékelhető élményeket, például a kávé aromáját, illatát, textúráját, az adott pillanatban hallható hangokat, a benyomásainkat és gondolatainkat. Ha elkalandozik a figyelmünk, tudatosan irányítsuk vissza, ha kell, újra meg újra.

A tudatosság fejlesztésére létezik játékos, gyerekeknek való lehetőség is, de a pszichológus előadó kiemelte, hogy mint annyi minden más területen, ez esetben is a szülői minta az elsődleges.

Aki tudatosság nélkül él, nem ismeri meg saját hibáit és belső erejét, sem, vagyis elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit is. A mindfulness gyakorlatok segítségével képesek lehetünk tudatosan jelen lenni, vagyis teljes valónkkal megélni minden pillanatot.

AKTUÁLIS
2018-02-22 - Hat városi tulajdonú bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat február 22-én. Hármat szociális, hármat pedig költségalapon kívánnak bérbe adni. Pályázni a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájának Ügyfélszolgálatán beszerezhető vagy letölthető adatlapon lehet március 23-a 12 óráig.
2018-02-21 - Vezetékjavítás miatt szünetelni fog a melegvízszolgáltatás a Piac téren, Százhalombattán február 24-én (szombaton) reggel 6-tól február 26-án (hétfő) reggel 6-ig. A SZÁKOM a fogyasztók megértését kéri.
2018-02-21 - Az ünnepnap ellenére a  megszokott rendben végzi a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán március 15-én  (csütörtökön) és március 16-án (pénteken). Utóbbi napon a heti második szemétszállítás is elkezdődik a kertvárosi övezetben.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Menetrendi tájékoztató február 26-ától
2018-02-22
Újabb fázisához érkezett a 40a vasútvonal felújítása, amely miatt február 26-ától 13 hónapon át teljes vágányzár mellett folytatódnak a Kelenföld és Érd-felső közötti szakasz pályafelújítási munkái. A Százhalombattát is érintő változásokról közleményben tájékoztatott a KTI Közlekedéstudományi Intézet központi közlekedésszervező irodája.

Fráziskésés
2018-02-22
Február 7-én eszébe jutott Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnek, hogy Boldog Újévet kívánjon Százhalombatta lakosainak.

Mire számítsanak a vonattal utazók?
2018-02-20
A Budapest – Pusztaszabolcs vasútfejlesztés Százhalombattát érintő szakaszának aktuális helyzetéről és a várható változásokról, menetrendi módosításokról adott ki közleményt Vezér Mihály polgármester. 

Szécsi Noémi - Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő (1914-1939)
2018-02-20
1926, budapesti leánygimnázium.

Ez nagyon oké!
2018-02-20
A gokartversenyzés csúcskategóriájában is megméreti magát a százhalombattai pilóta, Kovács Zsombor az idei versenyszezonban.

Giri - Irány az EB!
2018-02-20
Mindhárom százhalombattai versenyző kvalifikálta magát azon az EB-válogató versenyen, amelyet Kiskunhalason rendeztek meg február 10-én.

Ezüstérmes lett a battai konyhafőnök
2018-02-20
A második legjobbnak ítélte a rangos szakmai zsűri a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila menüjét az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 9-én.

Csak élni kell vele
2018-02-20
A betegségek megelőzéséről és gyógyításáról tart előadást a Barátság Kulturális Központban Szabó Gyuri bácsi március 20-án. A 90 éves "természettudós" még a nagyanyjától tanulta a népi gyógyászatot, és a család úgy tartja számon, hogy ő a huszonegyedik gyógyító a generációk sorában.

Háromszázan az Aranybálon
2018-02-20
Közel háromszázan vettek részt az Arany János iskola alapítványi bálján Százhalombattán február 10-én. A mulatság a hajnali órákig tartott. A bevétellel az intézménybe járó diákokat támogatja az Aranykapu Alapítvány.

Újdonságok a könyvtárban
2018-02-20
Lackfi János: SzóviharJoanne Harris: A St.Oswald fiúiskolaCharles Bukowski: MacskákEndó Súszaku: NémaságParag Khanna: Konnektográfia - A globális civilizáció jövőjének feltérképezéseChristopher Ryan - Cacilda Jethá: Hajnali szex - A modern szexualitás ősi gyökereiBerg Judit- Kertész Erzsi: A négy madár titkaSabina Colloredo: Nagymenők - Kleopátra, a sivatag királynőjeHarriet Ziefert: Olyan nincs, hogy a füleddel kóstolod meg az uborkát!Szokács Eszter: József - Bibliai történetek Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-20
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Óvodai nyári szünet
2018-02-20
Döntött a százhalombattai önkormányzat szakbizottsága az óvodák nyári zárva tartásáról. Június 25-től július 20-ig a Szivárvány és a Napsugár, július 23-tól augusztus 17-ig a Kipp-Kopp, Százszorszép és Pitypangos óvoda tart szünetet.

Önkénteseket képeznek a "Matrica" Múzeumban
2018-02-19
Ingyenes képzéseket tart a százhalombattai "Matrica" Múzeum március és április folyamán azok számára, akik a jövőben szívesen dolgoznának az intézmény önkéntes idegenvezetői, foglalkozásvezetőiként. 

NB I/B férfi kézilabdabajnokság - Vereség idegenben
2018-02-19
AGROFEED ETO SZESE Győr - Százhalombattai KE 37-19 (16-10) február 18., 250 néző

Küzdelmes mérkőzések, három győzelem
2018-02-19
Hosszúra nyúlt pihenő után lépett újra pályára a Százhalombattai KE női kézilabdacsapata. A Pest megyei bajnokság A csoportjában szereplő gárda megnyerte két hazai és egy idegenbeli mérkőzését a tavaszi szezon nyitányaként.

Tenisz
2018-02-19
Második helyen végzett Anka Sára és Csibrák Antónia a Sólyomszem Kupa Eger kiemelt országos korosztályos versenyen L 12-ben február 10-12-én.

Marad a színvonal, épül az új sportcsarnok - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-02-16
Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetési rendeletét február 15-i ülésén Százhalombattán. A költségvetési bevételi oldalt 8,07 a kiadásit 11,15 milliárd forintra tervezték. A hiány nem akkora, amekkorának látszik – hangsúlyozta Nagy Balázs, a pénzügyi bizottság elnöke.

Itt és most az ősi önkifejezési eszközzel - Kipróbáltuk a rajzmeditációt
2018-02-16
A különböző meditációs technikák segítségével belső békét, kiegyensúlyozottságot, a hétköznapok nyugalmát érhetjük el. A Rajzmeditáció© felnőtteknek olyan kreatív foglalkozás, amellyel megérthetjük aktuális érzelmi-hangulati állapotunkat, feszültségeinket, problémáinkat, és közelebb kerülhetünk azok megoldásához, vagy a következő szükséges lépéshez. Előzetes rajztudást nem igényel. Nemes Dóra írása.

Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak
2018-02-16
Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-16
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.