2017. december 14. - Szilárda napja
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:3°
Max:8°
Szombat
Min:0°
Max:5°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:-1°
Max:2°
Kultúra, Oktatás

Jelen vagy az életedben? - írta: ND
2017-11-17 - A tudatos jelenlét hiányáról, hatásáról és az elsajátítási lehetőségekről tartott részben gyakorlatias előadást dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta és mindfulness-oktató a százhalombattai Barátság Kulturális Központban november 8-án.
A teltházas hallgatóság először a tudatos jelenlét (angolul mindfulness) hiányát jelentő általános emberi jelenségekről hallhatott.

"Embernek lenni szívás"
Az előadó elmondta, hogy hajlamosak vagyunk életünk nagy részében "robotpilóta" üzemmódban működni. Valódi jelenlét nélkül, csak átsiklunk a pillanaton. Ha hagyjuk, hogy figyelmünk elkalandozzon attól, ami éppen történik velünk, akkor lemaradhatunk saját életünk tekintélyes részéről. "Ha az "itt és most" helyett intenzíven vagy túl sokáig a felidézett múltban vagy a félt jövőben, vagyis a jelen helyett a "fejünkben" élünk, akkor a depresszív hangulat és a depresszió esélye is megnő. A digitális eszközök károsan befolyásolják – a többi között – a tudatos jelenlétre való képességünket is. Egy kutatás szerint a megkérdezettek 20 százaléka legalább tíz percenként, átlagosan naponta 150-szer néz rá a telefonjára, és harmincöt százalékuk intenzíven szorong okoskészüléke nélkül. Érdekességként elhangzott az is, hogy amíg tudatos figyelmi kapacitásunk 2000-ben 13 másodperc volt, 2013-ban már csak 8. (Az aranyhalaké kilenc.

A figyelem elvándorló természete mellett egy másik problémát is említett az előadó, amely a történetszövési hajlamunkra vezethető vissza. "Nagyon gyorsan képesek vagyunk szorongáskeltő sztorikat gyártani, ha a főnök aznap nem (úgy) köszön nekünk, ha gyermekünk késve ér haza, ha a párunk nem veszi fel a telefont, vagy kiütések jelennek meg a bőrünkön. Evolúciós oka van. Annak idején hasznos volt, a baj csak az, hogy elménk valóságosnak éli meg a történetet, amelyből düh, harag, félelem, szorongás következik."

Kerüljük a spirituális és egyéb túlkapásokat!
Ugyanígy problémát jelent az is, ha küzdeni próbálunk negatív érzéseinkkel, gondolatainkkal, emlékeinkkel – de ez a "szörny leküzdhetetlen". A pszichológia tudósai szerint a most divatos "irányzatok" – mint a boldogságfétis vagy a "bevonzás" – károsak lehetnek. Törekedjünk arra, hogy legyünk boldogok, vagy boldogabbak, de ha ez nem csak lehetőség, hanem elvárás, akkor könnyen nyomasztó élménnyé válhat. A negatív gondolatok miatti negatív dolgok "bevonzása" pedig fóbiát is eredményezhet bennünk a saját negatív érzéseinkkel kapcsolatban. Teljesen normális, sőt, egészséges, ha néha rosszul érezzük magunkat. Fáj, ha valaki elhagy, haragszunk, ha megbántanak, szorongunk a vizsga előtt. Csak egy pszichopata mentes ezektől az érzésektől. Dr. Szondy Máté szerint csak úgy élhetünk teljes életet, ha bátran közel engedjük magunkhoz minden élményünket, a jót és a rosszat egyaránt.  

A tudatos jelenlét megtanít arra is, hogyan viszonyulhatunk másképp a negatív érzésekhez, gondolatokhoz. Segítségével észrevesszük, ha a figyelmünk elkalandozik, és visszaterelhetjük az "itt és most"-ra.

A tudatos jelenlét hiányának jele lehet, ha elfogadás helyett küzdünk – akár a negatív érzések, gondolatok ellen -, ha tudatos végig gondolás és tudatos válasz helyett automatikus reakciót adunk az adott helyzetre - évek óta bejáratott stratégia vagy családi minta alapján. Ha a valóság helyett "fejben élünk", a pozitív élményeket is kevésbé tudjuk átélni, és sok apró, értékes pillanatot szalasztunk el.

Bárhova mész, ott vagy!
Az előadó szerint a tudatos jelenlét lényege, hogy "a figyelem tudatosan és ítélkezésmentesen az itt és most élményeire irányul." Gyakorlásával megtanulhatunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, de akár frusztrálóak is. Tudatosíthatjuk előítéleteinket, a belénk rögzült gondolkodás- és viselkedésmódokat, és ennek köszönhetően megpróbálhatjuk csak a számunkra hasznosakat megtartani. Ha jelen vagyunk, észrevesszük testünk jelzéseit, aminek köszönhetően csökkenteni tudjuk a stressz káros hatásait és a betegségek kialakulásának esélyét.

Az előadó egy rövid gyakorlatra is felkérte a közönséget. Néhány percig csukott szemmel figyelniük kellett a légzésüket, és ha figyelmük elkalandozott erről, újra és újra vissza kellett irányítaniuk. "A tudatos jelenlét gyakorlása nem hipnózis, nem szuggesztió, nem relaxáció. A megnyugvás, pihenés nem cél, hanem mellékhatás."

A tudatos jelenlét gyakorlására számos lehetőség kínálkozik. Szondy Máté elsőként a digitális eszközöktől való tartózkodást (detoxikációt) vagy a használat mérséklését javasolja. Felhívta a figyelmet az "Éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés" (www.mbsr.hu) honlapon található csoportos tréningekre, valamint az Oxfordi Mindfulness Center nyolc hetes programot tartalmazó kézikönyvére, a Tudatos jelenlét a gyakorlatban című kiadványra.

Egyszerre egy dolog, figyelem, újra és újra
Az előadó szerint empirikus kutatások igazolják, hogy a tudatos jelenlét gyakorlásával már két hónap után átalakul az agy szerkezete és működése, csökken a szorongásra és depresszióra való hajlam, javulnak az értelmi képességek,  megnő az elfogadás, az együttérzés és az altruizmus, emelkedik az életminőség, fejlődnek a társas kapcsolatok, előtérbe kerül az egészségtudat. A pozitív élmények élvezésével kapcsolatban a pszichológus hangsúlyozta: "hiába a luxusnyaralás, ha nem veszem észre és nem tudom átélni a pozitív élményeket, akkor nem is fogom jól, jobban érezni magam!"

A legjobb, ha a gyakorlás a hétköznapi rutin részévé válik. Érdemes kijelölni a helyét és idejét, amely akár a reggeli kávézás is lehet.  Fontos, hogy egyszerre egy dologra, a kitűzött figyelmi fókuszra koncentráljunk. Figyeljük meg részletesen az érzékelhető élményeket, például a kávé aromáját, illatát, textúráját, az adott pillanatban hallható hangokat, a benyomásainkat és gondolatainkat. Ha elkalandozik a figyelmünk, tudatosan irányítsuk vissza, ha kell, újra meg újra.

A tudatosság fejlesztésére létezik játékos, gyerekeknek való lehetőség is, de a pszichológus előadó kiemelte, hogy mint annyi minden más területen, ez esetben is a szülői minta az elsődleges.

Aki tudatosság nélkül él, nem ismeri meg saját hibáit és belső erejét, sem, vagyis elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit is. A mindfulness gyakorlatok segítségével képesek lehetünk tudatosan jelen lenni, vagyis teljes valónkkal megélni minden pillanatot.

LEGFRISSEBB HÍREINK
Város szerte karácsony
2017-12-13
Idén is Vezér Mihály polgármesterrel közösen díszítették fel a főtéren felállított hatalmas fenyőfát a százhalombattai óvodások és kisiskolások december 11-én. A gyerekeknek Mikola Péter előadóművész tartott zenés-táncos műsort, amelyet ők nagyon élveztek.

Számítástechnikai fejlesztés az iskolákban
2017-12-13
Régóta aktuális fejlesztést valósít meg a Klebelsberg Központ a Közép-magyarországi régióban, amelynek 650 köznevelési intézményébe 6,2 milliárd értékben 14 ezer számítógépet, hatezer laptopot és hétezer projektort szállítanak ki december 15-ig. A százhalombattai iskolákba összesen közel 50 millió forintos fejlesztés érkezett. 

Adventi koncert
2017-12-12
A Kőrösi Iskola Bodzabogyók Énekegyüttese és Kisbodzák Kamarakórusa egy rendkívül színvonalas, izgalmas és lélekemelő adventi koncerten énekelt a katolikus templomban a ChorusMatricanus Nőikarral, Násztor Eszterrel és Ávéd János szaxofonművésszel – 2017. december 9-én, szombaton este.

Kötik a bokrétát apró angyalkák
2017-12-12
Kortárs karácsonyi kórusművekből és autentikus népdalokból állított össze kifinomult, egységes és eredeti kompozíciót a Chorus Matricanus Nőikar december 9-i adventi koncertjén a százhalombattai Szent István templomban.

Karácsonyi ajándék az ERSTE-től - Háromszáz millió a sportcsarnokra
2017-12-11
Háromszáz millió forintos támogatást ajánlott fel az új százhalombattai sportcsarnok építésére az ERSTE Bank Hungary Zrt. bankadója terhére. 

Hagyományteremtő regatták
2017-12-11
Első alkalommal rendezték meg a vitorláshajómodellek Mikulás-kupáját és Kék Szalagját a Csónakázó-tavon, Százhalombattán december 9-10-én. 

Fordulatos mérkőzésen döntetlen a Veszprém ellen
2017-12-11
Hetedik helyről várta a folytatást az SZKE a Veszprémi KKFT ellen. Fordulatos mérkőzést láthattak, akik kilátogattak a Városi Szabadidő Központba december 9-én. Százhalombattai KE – Veszprémi KKFT 20-20 (8-13) 

Kupagyőztes lett Imre Milán a junior válogatottal
2017-12-11
Ezüstérmet szerzett Imre Milán, a VUK SE úszója a közép-európai országok junior találkozóján (Central European Countries Junior Meeting) december 8-10-én Romániában.

SZLK évadzáró
2017-12-11
Kétszer 25 perces kispályás meccsel búcsúztatta az évadot a Százhalombattai Labdarúgó Klub a lakótelepi sportközpont "buborékjában" december 8-án.

A kovácsműhely
2017-12-08
A Lakihegy Rádió Százhalombattai Stúdiójában készült el Fazekas István Dévai Bíró Mátyásról, a magyarországi reformáció első nagy alakjáról szóló hangjátéka december 6-án. A kovácsműhely című darabot Dörner György rendezte az Új Színház művészeinek közreműködésével. A tervek szerint karácsonykor mutatja be a Lakihegy, majd további, országos rádiócsatornákon is hallható lesz.

Éljen soká!
2017-12-07
Bográcsban főtt vacsorával, poharazgatással és nótázással ünnepelte fennállását a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja december 4-én. A találkozót a Szent István templom közösségi termében tartották, ahol 15 éve megalakultak.

Sulihét az I-esben
2017-12-07
Sulinapokat tartanak a héten a Százhalombattai I-es Számú Általános Iskolában. A programsorozat évről évre ismétlődő és új elemekből áll, a diákok igényeit felmérve alakítják ki.

A szeretet vámszedői
2017-12-07
Az egyedülálló időskorúak gyakran célpontjai az újra és újra felbukkanó bűnözőknek. Az "unokázós" csalásokra és a trükkös lopásokra hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Mozgalmas év vége a lövészeknél
2017-12-07
Szinte minden hétvégén versenyeznek a Százhalombattai Lövészklub sportolói év végéig. Az országos sportesemények mellett válogatókon és nemzetközi versenyeken is indulnak.

Ígéretes jövő
2017-12-07
Több mint hatszáz érdeklődő számára tartott előadást a MOM Kulturális Központ Nagytermében és 122 ezer forintos támogatásban részesült a MOL Tehetségprogram keretében Násztor Eszter, a százhalombattai Eötvös iskola végzőse ősszel.

Győzelem a Tata otthonában
2017-12-07
Tatai AC – Százhalombattai KE 21-28 (9-14) december 2. A 11. forduló után hat győzelemmel és öt vereséggel, 12 ponttal a tabella hetedik helyén áll a Százhalombattai KE az NB I/B kézilabdabajnokság nyugati

Méhészegyesület alakult Sóskúton
2017-12-07
Közel hetven év után újból térségi méhészegyesület alakult Sóskúton december 1-jén. A szervezetet sóskúti, tárnoki és érdi méhészek hozták létre és további tagok csatlakozását várják a környékről.

A szellem napvilága - karácsonykor is
2017-12-06
Százhalombattán túlkínálat van képzőművészetből, miközben a képek már lakberendezési tárgyként sem divatosak. Sajnos.

Városi advent
2017-12-06
Karácsonyi vásárra és közös fadíszítésekre várja a városlakókat a százhalombattai önkormányzat a főtéren és a városi alközpontokban december folyamán.

Hagyományos ízek, családias környezet - Kipróbáltuk a Harcsa csárdát
2017-12-06
Házias ízek, családias légkör és kiszolgálás, mindez egy klasszikus piros abroszos étteremben. A Harcsa Csárda a minőségi ételek és a halas finomságok kedvelőinek is jó választás. Nemes Dóra írása.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.