2018. december 15. - Valér napja
Péntek
Min:0°
Max:0°
Szombat
Min:-1°
Max:0°
Vasárnap
Min:-4°
Max:0°
Hétfő
Min:-5°
Max:0°
Kedd
Min:-10°
Max:0°
Kultúra, Oktatás

Pályaválasztás előtt
2017-11-17 - Rekordszámú, kettő helyi és nyolc környékbeli – köztük három új – oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek szervezett pályaválasztási fórumon a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában november 7-én.
Elsőként az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium mutatkozott be. A gimnáziumi tagozaton két osztályba – általános tantervű, emelt szintű idegen nyelvű (angol vagy német), valamint köznevelési típusú, középfokú sportosztályba – várják a tanulókat. A felvételi eljárás dátumairól és a nyílt napokról bővebb információ megtalálható az intézmény honlapján (www.gardonyi.erd.hu)

Huszonöt éve működik a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium gimnáziumi tagozata. Emelt szintű biológia, informatika-matematika, valamint kezdő és haladó nyelvi előkészítő osztályokat indítanak a következő tanévben. A felvételi pontszámításnál a hozott tanulmányi eredmények, valamint a központi írásbeli vizsga során szerzett pontok számítanak. Kivétel a haladó angol nyelvi előkészítő osztály, az ide jelentkezőknek szóbeli vizsgára is készülni kell, amelyhez a témakörök – minden más felvételivel kapcsolatos információval együtt – megtalálhatók a www.arany.battanet.hu oldalon.

A Pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakgimnázium (www.szabolcsvezer.hu) 4+1 éves szakgimnáziumi, valamint 3+2 éves szakközépiskolai képzéssel, négy különböző ágazattal (kereskedelem, közgazdaság, pedagógia, turisztika) várja az érdeklődő tanulókat.  A képzésekre jelentkezők felvételi pontszáma az általános iskolából hozott tanulmányi eredményekből kerül meghatározásra, az intézmény nem tart írásbeli, szóbeli vizsgát. Nyílt napra december 12-én 8:15-től 12 óráig várják az érdeklődőket.

A tanulási nehézségekkel (például diszlexiával, diszgráfiával vagy diszkalkuliával) küzdő tanulókkal kiemelten foglalkoznak a XI. kerületben működő Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A szakgimnáziumi 4+1 éves képzésre gépészet, villamosipar-elektronika és környezetvédelem ágazaton várják a tanulók jelentkezését. A 9-12. osztályban az érettségire történő felkészítés folyik: a közismereti tantárgyak mellett szakmai előkészítő tantárgyakat és (angol vagy német) választható idegen nyelvet is tanulnak. A szakközépiskolai tagozaton lehetőséget biztosítanak (3+2 éves, korszerű, színvonalas szakmai képzéssel) motorkerékpár-szerelő, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, villanyszerelő, gépi forgácsoló, gyártósori gépbeállító, finommechanikai műszerész, elektromos gép- és készülékszerelő szakmák iránt érdeklődő tanulóknak. Tanulmányi eredménytől függően a hiányszakmákban (gépi forgácsoló, villanyszerelő) 10 és 30 ezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak a diákok. A képzési lehetőségekről, a nyílt napokról az intézmény honlapján (www. oveges.hu/felvetel) lehet tájékozódni.

Az érdi Kós Károly Szakképző Iskolában két iskolatípus és több hiányszakma közül is lehet választani. A szakgimnáziumban (4+1 év képzési idővel) autószerelő, kereskedő, irodai titkár és közszolgálati ügyintéző szakmákat tanítanak. A szakközépiskolában (3+2 év) cukrász, szakács, pincér, eladó, festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő, szerszámkészítő, gépi forgácsoló és hegesztő szakmát tanítanak. Felvételi tájékoztató és egyéb információ található a www.koskarolyszki.hu honlapon.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban általános, angol, német, matematika, kémia, biológia és humán osztályokat indítanak, a diákok második idegen nyelvként az angol, a német, a francia, az orosz és a latin közül választhatnak. A VMG-t elsősorban azoknak ajánlják, akik felsőfokú tanulmányokra készülnek. A beiskolázással kapcsolatos valamennyi tudnivaló – a többi között a gimnáziumok Központi Írásbeli Vizsgájára történő, letölthető jelentkezési lap – is fent van az intézmény honlapján (www.vmg-erd.hu)
Elsősorban az autós szakmák iránt érdeklődő tanulókat várja a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola. A szakgimnáziumi képzésben autószerelő, autóelektronikai műszerész és vasútforgalmi szolgálattevő, a szakközépiskolai képzésben pedig járműfényező, karosszéria-lakatos, építő-szállító- és munkagép-szerelő, valamint hegesztő (hiány)szakmák közül választhatnak a diákok. Információ az iskola honlapján: www.bankidonat.net

A velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szakgimnáziumába (4+1 év) kertészet és parképítés, környezetvédelem-vízgazdálkodás, mezőgazdasági gépész tagozatra lehet jelentkezni. A szakközépiskolai 3+2 éves képzésben családi gazdálkodó, dísznövénykertész, gazda, kertész, kistermelői élelmiszer-előállító és falusi vendéglátó, virágkötő és virágkereskedő, valamint mezőgazdasági gépész képzésre várják a tanulókat. Nyílt napot december 1-jén, 8 és 11 óra között tartanak az érdeklődőknek. Információk az intézmény honlapján (www.entz.hu) elérhetők.

Divat-és stílustervező, valamint textilműves (4+1 éves) képzésekre lehet jelentkezni a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumba. Az előbbi képzésre azon tanulók jelentkezését várják, akik szeretnek rajzolni és érdeklődnek a divat- és ruhatervezés iránt, utóbbira pedig mindenkit, akit érdekel a rajz, a kézműveskedés, szívesen elsajátítja a textiltervezés mellett a nemezelést, szövést, hímzést, batikolást, csipkeverést. A sikeres felvételik érdekében tehetséggondozó rajzszakkört tartanak az intézmény művésztanárai heti egy alkalommal, 10 héten át. További részletek a www.jelky.hu weboldalon.

Az Érdi Szakképzési Centrumhoz tartozó, idén 30 éves Széchenyi István Szakgimnázium és Gimnáziumban (SZISZKI) új, humán négy évfolyamos és hagyományos, nyelvi előkészítős, öt évfolyamos képzést indítanak a gimnáziumi tagozaton. A szakgimnáziumban gépészetet és informatikát, valamint ügyvitelt és közigazgatást oktatnak. Az utóbbi két ágazatot – a 2018/2019. tanévben először – 1 éves nyelvi előkészítő évfolyammal indítják. A SZISZKI a már ismert előnyei – regisztrált tehetségpont, ECL nyelvvizsga- és ECDL vizsgahelyszín, sikeres Erasmus+ program, kiemelkedő kompetencia, aktív diákélet – mellett már a CISCO Hálózati Akadémia szakképzési programjában is részt vehetnek az informatikus tanulók. Nyílt napokra december 7-8-án várják az érdeklődőket. A bemutató órákra az intézmény honlapján (www.sziszki.hu) lehet regisztrálni.

A nyolcadikosok december 8-áig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgára, amely január 20-án lesz. Pótló írásbeli vizsgára január 25-én van lehetőség. Az írásbeli vizsga eredményéről február 8-ig kapnak tájékoztatást a felvételizők. Az általános iskolák február 19-ig továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a középiskolákba, amelyek március 14-én hozzák nyilvánosságra az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ha szükséges, a jelentkezési sorrenden lehet változtatni március 21-22-én. A középiskolák a felvételről, vagy annak elutasításáról április 27-ig küldenek értesítést az általános iskoláknak.
A felvételi eljárás részletei – szabályai, ütemezése, a pontszámítás, a tagozatok – megtalálhatóak az intézmények honlapján.


AKTUÁLIS
2018-12-14 -
2018-12-14 - A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételt hirdet beosztott tűzoltó munkakörre. Minden érdeklődő jelentkezését várjuk, aki elkötelezett a hivatásos szolgálat iránt.
2018-12-13 - Nyilvános pályázat keretében, 5 évre bérbe adja a százhalombattai önkormányzat a Kodály sétány 26. alatti 50 négyzetméteres helyiséget.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Szilveszteri futás
2018-12-14
A Sporthalom Kft. idén is várja a városlakókat közös, vidám, aktív óévbúcsúztatásra december 31-én, hétfő délután a Szent István téren.

Tánc: múlt, jelen, jövő
2018-12-14
Karácsonyváró műsorral ünnepelte alapításának 15. évfordulóját a Pesovár Ferenc Néptánc Suli december 9-én Százhalombattán. A gálaest második felében Levelek Kárpátaljáról címmel mutatta be közös táncszínházi előadását a Forrás Néptáncegyüttes és a Kárpátalja Táncegyüttes.

Két év haladékot kaptak a kúttulajdonosok
2018-12-14
Megszületett a döntés az engedély nélkül fúrt kutak engedélyeztetése ügyében. A belügyminisztériumi javaslatcsomagról december 12-én határozott az Országgyűlés. Két évvel meghosszabbították az engedélyeztetés határidejét.

Fokozott közbiztonság - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-12-14
A közbiztonság javítása érdekében az önkormányzat megállapodást kötött a szabadidős járőrszolgálatra az Érdi Rendőrkapitányság Százhalombattai Rendőrőrsével. A képviselő-testület a többi között döntött a szociális területen működő egyesületek támogatásáról, terv készül az Erkel körúti kerékpárút meghosszabbítására, valamint jubileumi sorozattal ünnepli Százhalombatta a várossá nyilvánítás 50. évfordulóját.

Volt egyszer egy Százhalom
2018-12-14
Az idén húsz éves Faluvédő Egylet tizennégy család élettörténetét bemutató kötetet adott ki Volt egyszer egy Százhalom címmel. A kötet bemutatójára december 7-én, a Zenálkó Etel Közösségi Házban került sor. Az érdeklődőket Sinka László alpolgármester köszöntötte. Mint mondta, jó, hogy vannak köztünk olyanok, akik mernek vállalni valamit és tesznek is érte.

Családias karácsony
2018-12-14
Ünnepi hangulatban telt a december 13-i klubdélután az Óvárosi Nyugdíjas Klubban. A tagokat Sinka László alpolgármester, Klimsa Arthúr képviselő, valamint ovisok köszöntötték a közelgő ünnepek alkalmából a Zenálkó Etel Közösségi Házban.

Több helyen intenzív havazás lassíthatja a közlekedést
2018-12-14
Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki az ország jelentős részére intenzív havazás és helyenként hófúvás veszélye miatt. A Magyar Közút a következő napokban minden emberi és gépi erőforrásával, 12 órás váltott műszakokban dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, ahol szükségeslehetséges, a megelőző sószórásról is gondoskodik. A közlekedőktől azt kérik, csak akkor induljanak útnak, ha előtte tájékozódtak az aktuális út- és látási viszonyokról.

Több mint négyezren vettek részt a tüdőszűrésen
2018-12-13
Több mint négyezer városlakó élt az ingyenes tüdőszűrés lehetőségével, amelyet az idei évben is biztosított az önkormányzat Százhalombattán. A vizsgálatokat a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet mobil szűrőszolgálata végezte el október 29. és november 29. között a Százhalom Egészségügyi Központban.  

Óvárosi advent
2018-12-13
Óvárosban Vezér Mihály polgármester és Sinka László alpolgármester, a településrész képviselője várta közös fenyődíszítésre a városlakókat a Szent László téren december 12-én.

Fővárosi fellépés
2018-12-13
A Hagyományok Háza szervezésében a Corvin Téri Vásárban énekelt a százhalombattai Kőrösi iskola Bodzabogyók Énekegyüttese Násztorné Réczey Éva vezetésével.

Csapatmunka az ügyfelekért
2018-12-13
Karácsonyi köszöntésre hívta az önkormányzat a város volt és jelenlegi köztisztviselőit a Szekeres József Konferencia és Rendezvény Központba december 11-én. A város nevében Vezér Mihály polgármester kívánt kellemes ünnepeket nekik.

Mikulás-kupa
2018-12-12
Jó hangulatú versenyen mérték össze tudásukat a VUK SE növendékei a Városi Sportuszodában Százhalombattán december 8-án. A résztvevőket Vezér Mihály polgármester köszöntötte.

Harminc év és egy nagyon szép szakma
2018-12-12
December 1-jén volt harminc éve, hogy Pintérné Krizsán Erika a mai Százhalom Egészségügyi Központ, akkor Városi Egészségügyi Intézmény dolgozója lett. A kerek évforduló alkalmából beszélgettünk vele a rendelő és a szakma változásairól, közösség iránti elkötelezettségről és segítő szándékról, azokról az értékekről, amelyek valakit megtarthatnak egy úton.

Város szerte karácsony
2018-12-11
Ragyogó napsütésben díszítették fel a város karácsonyfáját az óvodások és a kisiskolások a Szent István téren december 10-én délelőtt Százhalombattán.

Utánpótlásfoci
2018-12-10
Negyedik helyen végzett a Százhalombattai VUK SE U11-es labdarúgócsapata a december 9-én, Törökbálinton megrendezett Aréna Mikulás Kupán.

Aranyos diákok a Tudósakadémián
2018-12-10
Mintegy 300 tehetséges biológus között a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium kiválóságai is meghívást kaptak a Szegedi Tudósakadémiára. Az intézmény tanulói negyedik alkalommal vehettek részt az egyik legrangosabb országos középiskolai szakmai rendezvényen.

Ranglistavezetők a szeniorúszók
2018-12-10
Három arany-, három ezüst- és négy bronzérmet hozott el a százhalombattai VUK SE négy fős csapata  arról az évzáró szenior úszóversenyről, amelyet december 8-án rendeztek Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában.

Tókerülő vitorlás modellek
2018-12-10
Szép battai sikerek születtek a Csónakázó-tó hagyományos "Kék szalag" versenyén december 9-én. Forró Krisztián II., Forrai István VII., Kunvári Sándor pedig VIII. helyen végzett. Előző nap rendezték a szintén megszokott évvégi Mikulás Kupát MM hajóosztályban, amelyben a helyi modellezők nem voltak érdekeltek.

Befejeződött a Szent István templom rekonstrukciója
2018-12-07
Kívül-belül megújult a százhalombattai Szent István templom az elmúlt hónapokban. A munkálatok – amelyek során gyakorlatilag teljeskörű felújítást végeztek – mintegy négy és fél hónapig tartottak, a kivitelező MAVIT Kft. határidőre, november végén adta át az épületet.

Minden, ami kicsit vagy nagyon régi - Kipróbáltuk a Sandi Antik üzletét
2018-12-05
Nem lehet észrevétlenül elsétálni az újonnan nyílt régiség-antikvitás üzlet mellett a Városkapu üzletházban. Nem emlékszem, hogy valaha működött volna hasonló a városunkban. Kirakata és kínálata impozáns, mesés, titokzatos és csábító. Nemes Dóra írása.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.