2018. június 19. - Gyárfás napja
Kedd
Min:21°
Max:24°
Szerda
Min:20°
Max:27°
Csütörtök
Min:20°
Max:27°
Péntek
Min:14°
Max:20°
Szombat
Min:17°
Max:23°
Kultúra, Oktatás

Pályaválasztás előtt
2017-11-17 - Rekordszámú, kettő helyi és nyolc környékbeli – köztük három új – oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek szervezett pályaválasztási fórumon a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában november 7-én.
Elsőként az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium mutatkozott be. A gimnáziumi tagozaton két osztályba – általános tantervű, emelt szintű idegen nyelvű (angol vagy német), valamint köznevelési típusú, középfokú sportosztályba – várják a tanulókat. A felvételi eljárás dátumairól és a nyílt napokról bővebb információ megtalálható az intézmény honlapján (www.gardonyi.erd.hu)

Huszonöt éve működik a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium gimnáziumi tagozata. Emelt szintű biológia, informatika-matematika, valamint kezdő és haladó nyelvi előkészítő osztályokat indítanak a következő tanévben. A felvételi pontszámításnál a hozott tanulmányi eredmények, valamint a központi írásbeli vizsga során szerzett pontok számítanak. Kivétel a haladó angol nyelvi előkészítő osztály, az ide jelentkezőknek szóbeli vizsgára is készülni kell, amelyhez a témakörök – minden más felvételivel kapcsolatos információval együtt – megtalálhatók a www.arany.battanet.hu oldalon.

A Pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakgimnázium (www.szabolcsvezer.hu) 4+1 éves szakgimnáziumi, valamint 3+2 éves szakközépiskolai képzéssel, négy különböző ágazattal (kereskedelem, közgazdaság, pedagógia, turisztika) várja az érdeklődő tanulókat.  A képzésekre jelentkezők felvételi pontszáma az általános iskolából hozott tanulmányi eredményekből kerül meghatározásra, az intézmény nem tart írásbeli, szóbeli vizsgát. Nyílt napra december 12-én 8:15-től 12 óráig várják az érdeklődőket.

A tanulási nehézségekkel (például diszlexiával, diszgráfiával vagy diszkalkuliával) küzdő tanulókkal kiemelten foglalkoznak a XI. kerületben működő Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A szakgimnáziumi 4+1 éves képzésre gépészet, villamosipar-elektronika és környezetvédelem ágazaton várják a tanulók jelentkezését. A 9-12. osztályban az érettségire történő felkészítés folyik: a közismereti tantárgyak mellett szakmai előkészítő tantárgyakat és (angol vagy német) választható idegen nyelvet is tanulnak. A szakközépiskolai tagozaton lehetőséget biztosítanak (3+2 éves, korszerű, színvonalas szakmai képzéssel) motorkerékpár-szerelő, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, villanyszerelő, gépi forgácsoló, gyártósori gépbeállító, finommechanikai műszerész, elektromos gép- és készülékszerelő szakmák iránt érdeklődő tanulóknak. Tanulmányi eredménytől függően a hiányszakmákban (gépi forgácsoló, villanyszerelő) 10 és 30 ezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak a diákok. A képzési lehetőségekről, a nyílt napokról az intézmény honlapján (www. oveges.hu/felvetel) lehet tájékozódni.

Az érdi Kós Károly Szakképző Iskolában két iskolatípus és több hiányszakma közül is lehet választani. A szakgimnáziumban (4+1 év képzési idővel) autószerelő, kereskedő, irodai titkár és közszolgálati ügyintéző szakmákat tanítanak. A szakközépiskolában (3+2 év) cukrász, szakács, pincér, eladó, festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő, szerszámkészítő, gépi forgácsoló és hegesztő szakmát tanítanak. Felvételi tájékoztató és egyéb információ található a www.koskarolyszki.hu honlapon.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban általános, angol, német, matematika, kémia, biológia és humán osztályokat indítanak, a diákok második idegen nyelvként az angol, a német, a francia, az orosz és a latin közül választhatnak. A VMG-t elsősorban azoknak ajánlják, akik felsőfokú tanulmányokra készülnek. A beiskolázással kapcsolatos valamennyi tudnivaló – a többi között a gimnáziumok Központi Írásbeli Vizsgájára történő, letölthető jelentkezési lap – is fent van az intézmény honlapján (www.vmg-erd.hu)
Elsősorban az autós szakmák iránt érdeklődő tanulókat várja a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola. A szakgimnáziumi képzésben autószerelő, autóelektronikai műszerész és vasútforgalmi szolgálattevő, a szakközépiskolai képzésben pedig járműfényező, karosszéria-lakatos, építő-szállító- és munkagép-szerelő, valamint hegesztő (hiány)szakmák közül választhatnak a diákok. Információ az iskola honlapján: www.bankidonat.net

A velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szakgimnáziumába (4+1 év) kertészet és parképítés, környezetvédelem-vízgazdálkodás, mezőgazdasági gépész tagozatra lehet jelentkezni. A szakközépiskolai 3+2 éves képzésben családi gazdálkodó, dísznövénykertész, gazda, kertész, kistermelői élelmiszer-előállító és falusi vendéglátó, virágkötő és virágkereskedő, valamint mezőgazdasági gépész képzésre várják a tanulókat. Nyílt napot december 1-jén, 8 és 11 óra között tartanak az érdeklődőknek. Információk az intézmény honlapján (www.entz.hu) elérhetők.

Divat-és stílustervező, valamint textilműves (4+1 éves) képzésekre lehet jelentkezni a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumba. Az előbbi képzésre azon tanulók jelentkezését várják, akik szeretnek rajzolni és érdeklődnek a divat- és ruhatervezés iránt, utóbbira pedig mindenkit, akit érdekel a rajz, a kézműveskedés, szívesen elsajátítja a textiltervezés mellett a nemezelést, szövést, hímzést, batikolást, csipkeverést. A sikeres felvételik érdekében tehetséggondozó rajzszakkört tartanak az intézmény művésztanárai heti egy alkalommal, 10 héten át. További részletek a www.jelky.hu weboldalon.

Az Érdi Szakképzési Centrumhoz tartozó, idén 30 éves Széchenyi István Szakgimnázium és Gimnáziumban (SZISZKI) új, humán négy évfolyamos és hagyományos, nyelvi előkészítős, öt évfolyamos képzést indítanak a gimnáziumi tagozaton. A szakgimnáziumban gépészetet és informatikát, valamint ügyvitelt és közigazgatást oktatnak. Az utóbbi két ágazatot – a 2018/2019. tanévben először – 1 éves nyelvi előkészítő évfolyammal indítják. A SZISZKI a már ismert előnyei – regisztrált tehetségpont, ECL nyelvvizsga- és ECDL vizsgahelyszín, sikeres Erasmus+ program, kiemelkedő kompetencia, aktív diákélet – mellett már a CISCO Hálózati Akadémia szakképzési programjában is részt vehetnek az informatikus tanulók. Nyílt napokra december 7-8-án várják az érdeklődőket. A bemutató órákra az intézmény honlapján (www.sziszki.hu) lehet regisztrálni.

A nyolcadikosok december 8-áig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgára, amely január 20-án lesz. Pótló írásbeli vizsgára január 25-én van lehetőség. Az írásbeli vizsga eredményéről február 8-ig kapnak tájékoztatást a felvételizők. Az általános iskolák február 19-ig továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a középiskolákba, amelyek március 14-én hozzák nyilvánosságra az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ha szükséges, a jelentkezési sorrenden lehet változtatni március 21-22-én. A középiskolák a felvételről, vagy annak elutasításáról április 27-ig küldenek értesítést az általános iskoláknak.
A felvételi eljárás részletei – szabályai, ütemezése, a pontszámítás, a tagozatok – megtalálhatóak az intézmények honlapján.


Felhivások
2018-06-18 -
Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
2018-06-18 -
2018-06-18 -
2018-06-15 - Módosított menetrend szerint közlekednek a mellékletben szereplő vonatok a Kelenföld – Érd felső állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon június 16-tól augusztus 22-ig – tájékoztatott a MÁV-START Zrt.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hágókon innen és túl
2018-06-19
Kárpátalja lesz a díszvendége az idei, immár 25. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásárnak Százhalombattán augusztus 12 és 22. között.

Kipróbáltuk az Ökobubit - Mozgó, környezetbarát autókozmetika
2018-06-19
"Környezettudatosan kitakarítjuk az autót, miközben a tulajdonos hátra dőlhet a karosszékében, vagy a családjával lehet" – egy ilyen szépen összerakott mondat mögött felsejlik a marketinges múlt. Új vállalkozás kínálja szolgáltatásait Százhalombattán. Az Ökobubi csapata állítja, minimális anyagfelhasználással, maximálisan környezetbarát módszerekkel takarítanak gépkocsikat. László Ani írása.

Iciri-piciri tekergők
2018-06-19
Családi nappal ünnepelték első együtt töltött nevelési évüket a Kipp-Kopp Óvoda legkisebbjei. Felejthetetlen napot töltöttek együtt a Zsiráf csoportba járó kisgyerekek az óvónénik és szüleik társaságában június 2-án, szombaton.

Tenisz - Cél a bent maradás
2018-06-19
Az élmezőnyben versenyezhet a következő bajnokságban a Százhalombattai VUK SE felnőtt női teniszcsapata. A zömében középiskolás lányok veretlenül nyerték meg az NB I-es bajnokságot. Róluk és a sportággal kapcsolatos egyéb aktualitásokról Dénes Tibor szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Aranyszív
2018-06-19
Tizenötödik alkalommal rendezte meg Aranyszív-napi ünnepségét a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 16-án. A gálán Aranyszív-díjjal tüntetik ki azokat, akik országosan vagy helyi szinten kiemelkedően segítik a fogyatékkal élő emberek életét.

Szlovéniában és Horvátországban az Eötvös-diákok
2018-06-18
Az iskolákban a június általában az osztálykirándulások időszaka.

Győzelem a Kupán
2018-06-18
Kunvári Sándor első, Schulek János pedig harmadik helyezést ért el a 40 éves RG65 hajóosztálynak rendezett Tata Kupán június 17-én az Öreg-tavon.

Tisztújítás az MSZP-nél
2018-06-15
Megtartotta a városi szervezet tisztújító taggyűlését az MSZP százhalombattai tagsága.

Csillagtúrák Ausztriában, Salzburg környékén
2018-06-15
A varázslatos Salzkammergut ragyogóan kék vizű tavaival, alpesi jellegű hegyeivel, sóbányáival, barlangjaival méltán Ausztria legnépszerűbb turisztikai célpontja. A különböző méretű szebbnél szebb tavak számtalan lehetőséget kínálnak a látogatóknak, legyen az hajókázás, fürdőzés vagy csak ücsörgés valamelyik tó partján. A gyönyörű, változatos hegyvidéki táj tavasztól őszig vonzza a természet szerelmeseit.

Bizottsági ülések
2018-06-14
Jövő héten tartják képviselő-testületi ülés előtti tanácskozásaikat a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai. A meghívókat a tervezett napirendekkel:A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság üléseAz Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság üléseA Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottság üléseAz Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság ülése

Hasznos tippek az M7-es autópályán közlekedőknek a nyári hónapokra
2018-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Fitt és most - Kipróbáltuk a zumbát
2018-06-14
Sokszor találkoztam a zumba nevével, sőt, bemutatót is láttam már, de soha nem gondoltam, hogy zumbaórákra kellene járnom. Egészen mostanáig, amikor kiskamasz lányaimmal közösen végezhető és élvezhető mozgásformát kerestem. Így találtam rá Miller Klára zumbaoktatóra, akinek foglalkozása első alkalommal szerelemmé vált. Nemes Dóra írása.

Gyökerek és szárnyak
2018-06-14
Különlegesen gazdag, több évtizedes szakmai munkásságáért Bonis Bona 2018 "Kiváló Tehetségsegítő" Díjat vehetett át Szigetvári József, a Barátság Kulturális Központ igazgatója, a Forrás Néptáncegyüttes, a Pesovár Ferenc Néptánc Suli és a Summerfest alapítója, vezetője június 8-án a Pesti Vigadó Dísztermében.

Tévedésben vagyunk, ha az időt vesszük komolyan
2018-06-14
"Időhirdetés – Magyarország 2050" címmel rendezett beszélgetést a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja június 13-án a "Matrica" Múzeumban. A rendezvényen részt vett Jakab-Köves Gyopárka író és férje, Jakab Bálint református lelkész. A meghívottakkal Tóth Ernő, a KÉSZ helyi vezetője beszélgetett.

Az alábbi sajnálatos esemény történt velem!
2018-06-14
Ma délután 17:15' és 17:45' közötti időben a Százhalombattai városkapu üzletház parkolójában az idő alatt míg vásároltam valaki gyalázatos módon megrongálta az autóm bal első ajtaját.

Kitűnő bizonyítvánnyal ajándékutazás a Gyermekvasúton
2018-06-14
Nem kell fizetniük az utazásért szombattól július közepéig a budapesti kisvasúton azoknak az általános és középiskolás tanulóknak, akik a jegyváltáskor bemutatják kitűnő bizonyítványukat.

A Nívea pályázat nyertesei
2018-06-14
"A természet varázsát ontja bőven..." (Shakespeare) Raczkó Tamásné hívta fel a figyelmemet a NIVEA - "Karolj fel egy családot" című pályázatára, amelyet az Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesülete gondoz.

Estére csendesedett el az ovi
2018-06-12
Színes, ötletes, tartalmas összejövetellel zárult a százhalombattai Napsugár Óvoda jubileumi rendezvénysorozata június 7-én. Az alapítás ötvenedik évfordulója alkalmából egy KRESZ-pályával és egy hatalmas mandalával is gazdagodott az intézmény.

Tréfás évadzáró
2018-06-12
Még az előtéri ülőbútorokat is be kellett állítani a Canticum Novum évadzáró koncertjére június 8-án a BKK kamaratermében. Több mint százharmincan voltak kíváncsiak a százhalombattai vegyeskar és a dunavarsányi Kantátika Férfikar közös produkciójára, amelynek témája örökzöld, férfi és a nő kapcsolata volt.

Új portréfilm Csoóri Sándorról
2018-06-12
Az utóbbi évek egyik legkülönösebb és a népköltészet hatásainak vizsgálata szempontjából talán mindezidáig legátfogóbb dokumentumfilmje készült el Csoóri Sándorról a Halom Televízió százhalombattai stúdiójában.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.