2018. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:11°
Max:18°
Szerda
Min:10°
Max:27°
Csütörtök
Min:12°
Max:27°
Péntek
Min:12°
Max:27°
Szombat
Min:14°
Max:18°
Kultúra, Oktatás

Pályaválasztás előtt
2017-11-17 - Rekordszámú, kettő helyi és nyolc környékbeli – köztük három új – oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek szervezett pályaválasztási fórumon a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában november 7-én.
Elsőként az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium mutatkozott be. A gimnáziumi tagozaton két osztályba – általános tantervű, emelt szintű idegen nyelvű (angol vagy német), valamint köznevelési típusú, középfokú sportosztályba – várják a tanulókat. A felvételi eljárás dátumairól és a nyílt napokról bővebb információ megtalálható az intézmény honlapján (www.gardonyi.erd.hu)

Huszonöt éve működik a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium gimnáziumi tagozata. Emelt szintű biológia, informatika-matematika, valamint kezdő és haladó nyelvi előkészítő osztályokat indítanak a következő tanévben. A felvételi pontszámításnál a hozott tanulmányi eredmények, valamint a központi írásbeli vizsga során szerzett pontok számítanak. Kivétel a haladó angol nyelvi előkészítő osztály, az ide jelentkezőknek szóbeli vizsgára is készülni kell, amelyhez a témakörök – minden más felvételivel kapcsolatos információval együtt – megtalálhatók a www.arany.battanet.hu oldalon.

A Pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakgimnázium (www.szabolcsvezer.hu) 4+1 éves szakgimnáziumi, valamint 3+2 éves szakközépiskolai képzéssel, négy különböző ágazattal (kereskedelem, közgazdaság, pedagógia, turisztika) várja az érdeklődő tanulókat.  A képzésekre jelentkezők felvételi pontszáma az általános iskolából hozott tanulmányi eredményekből kerül meghatározásra, az intézmény nem tart írásbeli, szóbeli vizsgát. Nyílt napra december 12-én 8:15-től 12 óráig várják az érdeklődőket.

A tanulási nehézségekkel (például diszlexiával, diszgráfiával vagy diszkalkuliával) küzdő tanulókkal kiemelten foglalkoznak a XI. kerületben működő Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A szakgimnáziumi 4+1 éves képzésre gépészet, villamosipar-elektronika és környezetvédelem ágazaton várják a tanulók jelentkezését. A 9-12. osztályban az érettségire történő felkészítés folyik: a közismereti tantárgyak mellett szakmai előkészítő tantárgyakat és (angol vagy német) választható idegen nyelvet is tanulnak. A szakközépiskolai tagozaton lehetőséget biztosítanak (3+2 éves, korszerű, színvonalas szakmai képzéssel) motorkerékpár-szerelő, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, villanyszerelő, gépi forgácsoló, gyártósori gépbeállító, finommechanikai műszerész, elektromos gép- és készülékszerelő szakmák iránt érdeklődő tanulóknak. Tanulmányi eredménytől függően a hiányszakmákban (gépi forgácsoló, villanyszerelő) 10 és 30 ezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak a diákok. A képzési lehetőségekről, a nyílt napokról az intézmény honlapján (www. oveges.hu/felvetel) lehet tájékozódni.

Az érdi Kós Károly Szakképző Iskolában két iskolatípus és több hiányszakma közül is lehet választani. A szakgimnáziumban (4+1 év képzési idővel) autószerelő, kereskedő, irodai titkár és közszolgálati ügyintéző szakmákat tanítanak. A szakközépiskolában (3+2 év) cukrász, szakács, pincér, eladó, festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő, szerszámkészítő, gépi forgácsoló és hegesztő szakmát tanítanak. Felvételi tájékoztató és egyéb információ található a www.koskarolyszki.hu honlapon.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban általános, angol, német, matematika, kémia, biológia és humán osztályokat indítanak, a diákok második idegen nyelvként az angol, a német, a francia, az orosz és a latin közül választhatnak. A VMG-t elsősorban azoknak ajánlják, akik felsőfokú tanulmányokra készülnek. A beiskolázással kapcsolatos valamennyi tudnivaló – a többi között a gimnáziumok Központi Írásbeli Vizsgájára történő, letölthető jelentkezési lap – is fent van az intézmény honlapján (www.vmg-erd.hu)
Elsősorban az autós szakmák iránt érdeklődő tanulókat várja a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola. A szakgimnáziumi képzésben autószerelő, autóelektronikai műszerész és vasútforgalmi szolgálattevő, a szakközépiskolai képzésben pedig járműfényező, karosszéria-lakatos, építő-szállító- és munkagép-szerelő, valamint hegesztő (hiány)szakmák közül választhatnak a diákok. Információ az iskola honlapján: www.bankidonat.net

A velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szakgimnáziumába (4+1 év) kertészet és parképítés, környezetvédelem-vízgazdálkodás, mezőgazdasági gépész tagozatra lehet jelentkezni. A szakközépiskolai 3+2 éves képzésben családi gazdálkodó, dísznövénykertész, gazda, kertész, kistermelői élelmiszer-előállító és falusi vendéglátó, virágkötő és virágkereskedő, valamint mezőgazdasági gépész képzésre várják a tanulókat. Nyílt napot december 1-jén, 8 és 11 óra között tartanak az érdeklődőknek. Információk az intézmény honlapján (www.entz.hu) elérhetők.

Divat-és stílustervező, valamint textilműves (4+1 éves) képzésekre lehet jelentkezni a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumba. Az előbbi képzésre azon tanulók jelentkezését várják, akik szeretnek rajzolni és érdeklődnek a divat- és ruhatervezés iránt, utóbbira pedig mindenkit, akit érdekel a rajz, a kézműveskedés, szívesen elsajátítja a textiltervezés mellett a nemezelést, szövést, hímzést, batikolást, csipkeverést. A sikeres felvételik érdekében tehetséggondozó rajzszakkört tartanak az intézmény művésztanárai heti egy alkalommal, 10 héten át. További részletek a www.jelky.hu weboldalon.

Az Érdi Szakképzési Centrumhoz tartozó, idén 30 éves Széchenyi István Szakgimnázium és Gimnáziumban (SZISZKI) új, humán négy évfolyamos és hagyományos, nyelvi előkészítős, öt évfolyamos képzést indítanak a gimnáziumi tagozaton. A szakgimnáziumban gépészetet és informatikát, valamint ügyvitelt és közigazgatást oktatnak. Az utóbbi két ágazatot – a 2018/2019. tanévben először – 1 éves nyelvi előkészítő évfolyammal indítják. A SZISZKI a már ismert előnyei – regisztrált tehetségpont, ECL nyelvvizsga- és ECDL vizsgahelyszín, sikeres Erasmus+ program, kiemelkedő kompetencia, aktív diákélet – mellett már a CISCO Hálózati Akadémia szakképzési programjában is részt vehetnek az informatikus tanulók. Nyílt napokra december 7-8-án várják az érdeklődőket. A bemutató órákra az intézmény honlapján (www.sziszki.hu) lehet regisztrálni.

A nyolcadikosok december 8-áig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgára, amely január 20-án lesz. Pótló írásbeli vizsgára január 25-én van lehetőség. Az írásbeli vizsga eredményéről február 8-ig kapnak tájékoztatást a felvételizők. Az általános iskolák február 19-ig továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a középiskolákba, amelyek március 14-én hozzák nyilvánosságra az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ha szükséges, a jelentkezési sorrenden lehet változtatni március 21-22-én. A középiskolák a felvételről, vagy annak elutasításáról április 27-ig küldenek értesítést az általános iskoláknak.
A felvételi eljárás részletei – szabályai, ütemezése, a pontszámítás, a tagozatok – megtalálhatóak az intézmények honlapján.


AKTUÁLIS
2018-09-18 - Óvodai dajka-, valamint Pedagógiai és családsegítő munkatársképzés indul szeptemberben Százhalombattán.
2018-09-11 -
2018-09-05 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
A héten mutatják be Rómában Fazekas darabját
2018-09-18
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án, este 7 óra 30 perctől kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia Liszt termében Fazekas István Pilátus éjszakája című történelmi drámája. A magyar szerző művét La notte di Pilato címmel fordították olaszra.

Judo Eb
2018-09-18
Ötödik helyezést ért el 81 kilogrammban Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a szófiai Judo Junior Európa-bajnokságon szeptember 14-16-án.

Ötvenesek lettek
2018-09-18
Aranylakodalmat ünnepeltek a Dunafüredi Nyugdíjas Klubban Százhalombattán szeptember 17-én. Az önkormányzat nevében Szél Pál és Török Sándor képviselők köszöntötték Garai Józsefet és nejét, Marikát.

Önismereti tréning gyerekeknek
2018-09-18
A résztvevők két nap alatt, tapasztalt önismereti tréner segítségével, közösen járnak be egy utat, amelynek célja, hogy jobban megismerjék saját személyiségüket, erősségeiket, gyengeségeiket, működésüket, reakcióikat, valamint a változtatás lehetőségeit.

Szűz Mária születése a román nemzetiségnél
2018-09-18
Kisboldog asszony, Na?terea Maicii Domnului ünnepet rendez Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken, amelyre szeretettel várják az érdeklődő városlakókat.

Bizottsági ülések
2018-09-18
Jövő héten tartják képviselő-testületi tanácskozást előkészítő üléseiket a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai.

Szerb búcsú
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a nemzetiségi önkormányzat Százhalombattán. Az évtizedek óta fennálló hagyományos rendezvény a görögkeleti szerb templom védőszentjének ünnepét zárja.

Anyaországi látogatás
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szervezett a görög nemzetiségűeknek anyaországi kulturális kirándulást a százhalombattai görög önkormányzat.

Galéria az udvarban
2018-09-17
Tizenötödik alkalommal rendezett festménykiállítást a százhalombattai Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napok alatt. A minigalériát ezúttal is saját otthonában, a Vasút utca 70. alatti csodaszép kertben rendezte be. A látogatókat pogácsával és aprósüteménnyel fogadta.

Új forgalmi rend az M0-on
2018-09-17
A Hárosi Duna-hídon a munkaterület mellett az M1 autópálya irányába az eddigi kettő helyett három forgalmi sáv, míg a Soroksári Duna-híd felé nyújtott gyorsítósávok segítik majd a közlekedőket az M0-on. Az autóút déli szektorának rekonstrukciója miatt szükségessé vált forgalomterelések átalakításáról született döntés. 

Kungfu-önvédelem felnőtteknek
2018-09-17
A Százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztálya felvételt hirdetett most alakuló felnőtt csoportjába.

ELMŰ-beruházás
2018-09-17
Egy-egy járdaszakaszt rövid időre teljes szélességében lezárnak az aszfaltburkolat bontásakor és helyreállításakor a lakótelepen folyó kábelcsere során – tájékoztatott a százhalombattai önkormányzat. Erre a technológia-biztonsági előírások betartása, elsősorban a gyalogosok biztonsága érdekében van szükség.

Nem járt a vonat
2018-09-17
Pótlóbuszok szállították az utasokat Százhalombatta és Pusztaszabolcs között tegnap délután, mert leszakadt egy felsővezeték Iváncsán.

A százhalombattai vasútfejlesztésről - tényszerűen
2018-09-17
Közel 10 éve volt, hogy az állam beharangozta az építést. Ezidőtájt szerette volna az önkormányzat az állomás előtti buszvárót újjáépíteni, amiben büfé, újságos, mosdók, jegypénztár is helyet kapott volna. Természetesen fűtött-hűtött épület megvalósításában gondolkodtunk.

Harmadik hely a vitorlás OB-n
2018-09-17
Harmadik helyezést ért el Forrai Csaba a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek Országos Bajnokságán F5-E hajóosztályban, Ölbőn szeptember 15-16-án.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-09-14
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester szeptember 18-án, kedden 14 óra 30-tól 16.30-ig Százhalombattán, az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében.

Viharos augusztus
2018-09-13
Sok riasztást kaptak a battai polgárőrök a Dunán közlekedőkkel kapcsolatban augusztus folyamán. Szerencsére halálos baleset nem történt, de mentésre szükség volt.

Megszállottak klubja - Tízszeres vasember
2018-09-13
Leírni is sok: 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és egy maratoni táv, 42 kilométer futás. Ennyiből áll a hosszútávú triatlon csúcsszáma, vagyis az ironman próba. Ezt teljesítette tízszer egymás után Szabó Zoltán, a SZVISE atlétika-szakosztályának versenyzője a Svájcban rendezett Swiss Ultra nemzetközi versenyen augusztus 15 és 30. között.

Kárpátalja a képzőművészetben
2018-09-13
Kárpátalja a képzőművészetben címmel látható minikiállítás a százhalombattai dr.

Szúnyogirtás
2018-09-13
Évek óta gyérítik a szúnyogokat Százhalombattána a Battai napok hetében, hogy a programokra érkezők komfortosan érezzék magukat. A SZÁKOM a tegnapi napon végzett kémiai gyérítést, amelyet ma este megismétel. A szúnyogpopuláció az esőzések miattegyébként is jelentősen nőtt az előző irtás óta – tájékoztatott Darázs Péter, a Szákom Kft. üzemeltetési munkatársa.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.