2018. február 24. - Mátyás napja
Szombat
Min:-3°
Max:-1°
Vasárnap
Min:-11°
Max:-5°
Hétfő
Min:-11°
Max:-6°
Kedd
Min:-10°
Max:-7°
Szerda
Min:-16°
Max:-9°
Kultúra, Oktatás

Pályaválasztás előtt
2017-11-17 - Rekordszámú, kettő helyi és nyolc környékbeli – köztük három új – oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek szervezett pályaválasztási fórumon a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában november 7-én.
Elsőként az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium mutatkozott be. A gimnáziumi tagozaton két osztályba – általános tantervű, emelt szintű idegen nyelvű (angol vagy német), valamint köznevelési típusú, középfokú sportosztályba – várják a tanulókat. A felvételi eljárás dátumairól és a nyílt napokról bővebb információ megtalálható az intézmény honlapján (www.gardonyi.erd.hu)

Huszonöt éve működik a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium gimnáziumi tagozata. Emelt szintű biológia, informatika-matematika, valamint kezdő és haladó nyelvi előkészítő osztályokat indítanak a következő tanévben. A felvételi pontszámításnál a hozott tanulmányi eredmények, valamint a központi írásbeli vizsga során szerzett pontok számítanak. Kivétel a haladó angol nyelvi előkészítő osztály, az ide jelentkezőknek szóbeli vizsgára is készülni kell, amelyhez a témakörök – minden más felvételivel kapcsolatos információval együtt – megtalálhatók a www.arany.battanet.hu oldalon.

A Pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakgimnázium (www.szabolcsvezer.hu) 4+1 éves szakgimnáziumi, valamint 3+2 éves szakközépiskolai képzéssel, négy különböző ágazattal (kereskedelem, közgazdaság, pedagógia, turisztika) várja az érdeklődő tanulókat.  A képzésekre jelentkezők felvételi pontszáma az általános iskolából hozott tanulmányi eredményekből kerül meghatározásra, az intézmény nem tart írásbeli, szóbeli vizsgát. Nyílt napra december 12-én 8:15-től 12 óráig várják az érdeklődőket.

A tanulási nehézségekkel (például diszlexiával, diszgráfiával vagy diszkalkuliával) küzdő tanulókkal kiemelten foglalkoznak a XI. kerületben működő Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A szakgimnáziumi 4+1 éves képzésre gépészet, villamosipar-elektronika és környezetvédelem ágazaton várják a tanulók jelentkezését. A 9-12. osztályban az érettségire történő felkészítés folyik: a közismereti tantárgyak mellett szakmai előkészítő tantárgyakat és (angol vagy német) választható idegen nyelvet is tanulnak. A szakközépiskolai tagozaton lehetőséget biztosítanak (3+2 éves, korszerű, színvonalas szakmai képzéssel) motorkerékpár-szerelő, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, villanyszerelő, gépi forgácsoló, gyártósori gépbeállító, finommechanikai műszerész, elektromos gép- és készülékszerelő szakmák iránt érdeklődő tanulóknak. Tanulmányi eredménytől függően a hiányszakmákban (gépi forgácsoló, villanyszerelő) 10 és 30 ezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak a diákok. A képzési lehetőségekről, a nyílt napokról az intézmény honlapján (www. oveges.hu/felvetel) lehet tájékozódni.

Az érdi Kós Károly Szakképző Iskolában két iskolatípus és több hiányszakma közül is lehet választani. A szakgimnáziumban (4+1 év képzési idővel) autószerelő, kereskedő, irodai titkár és közszolgálati ügyintéző szakmákat tanítanak. A szakközépiskolában (3+2 év) cukrász, szakács, pincér, eladó, festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő, szerszámkészítő, gépi forgácsoló és hegesztő szakmát tanítanak. Felvételi tájékoztató és egyéb információ található a www.koskarolyszki.hu honlapon.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban általános, angol, német, matematika, kémia, biológia és humán osztályokat indítanak, a diákok második idegen nyelvként az angol, a német, a francia, az orosz és a latin közül választhatnak. A VMG-t elsősorban azoknak ajánlják, akik felsőfokú tanulmányokra készülnek. A beiskolázással kapcsolatos valamennyi tudnivaló – a többi között a gimnáziumok Központi Írásbeli Vizsgájára történő, letölthető jelentkezési lap – is fent van az intézmény honlapján (www.vmg-erd.hu)
Elsősorban az autós szakmák iránt érdeklődő tanulókat várja a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola. A szakgimnáziumi képzésben autószerelő, autóelektronikai műszerész és vasútforgalmi szolgálattevő, a szakközépiskolai képzésben pedig járműfényező, karosszéria-lakatos, építő-szállító- és munkagép-szerelő, valamint hegesztő (hiány)szakmák közül választhatnak a diákok. Információ az iskola honlapján: www.bankidonat.net

A velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szakgimnáziumába (4+1 év) kertészet és parképítés, környezetvédelem-vízgazdálkodás, mezőgazdasági gépész tagozatra lehet jelentkezni. A szakközépiskolai 3+2 éves képzésben családi gazdálkodó, dísznövénykertész, gazda, kertész, kistermelői élelmiszer-előállító és falusi vendéglátó, virágkötő és virágkereskedő, valamint mezőgazdasági gépész képzésre várják a tanulókat. Nyílt napot december 1-jén, 8 és 11 óra között tartanak az érdeklődőknek. Információk az intézmény honlapján (www.entz.hu) elérhetők.

Divat-és stílustervező, valamint textilműves (4+1 éves) képzésekre lehet jelentkezni a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumba. Az előbbi képzésre azon tanulók jelentkezését várják, akik szeretnek rajzolni és érdeklődnek a divat- és ruhatervezés iránt, utóbbira pedig mindenkit, akit érdekel a rajz, a kézműveskedés, szívesen elsajátítja a textiltervezés mellett a nemezelést, szövést, hímzést, batikolást, csipkeverést. A sikeres felvételik érdekében tehetséggondozó rajzszakkört tartanak az intézmény művésztanárai heti egy alkalommal, 10 héten át. További részletek a www.jelky.hu weboldalon.

Az Érdi Szakképzési Centrumhoz tartozó, idén 30 éves Széchenyi István Szakgimnázium és Gimnáziumban (SZISZKI) új, humán négy évfolyamos és hagyományos, nyelvi előkészítős, öt évfolyamos képzést indítanak a gimnáziumi tagozaton. A szakgimnáziumban gépészetet és informatikát, valamint ügyvitelt és közigazgatást oktatnak. Az utóbbi két ágazatot – a 2018/2019. tanévben először – 1 éves nyelvi előkészítő évfolyammal indítják. A SZISZKI a már ismert előnyei – regisztrált tehetségpont, ECL nyelvvizsga- és ECDL vizsgahelyszín, sikeres Erasmus+ program, kiemelkedő kompetencia, aktív diákélet – mellett már a CISCO Hálózati Akadémia szakképzési programjában is részt vehetnek az informatikus tanulók. Nyílt napokra december 7-8-án várják az érdeklődőket. A bemutató órákra az intézmény honlapján (www.sziszki.hu) lehet regisztrálni.

A nyolcadikosok december 8-áig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgára, amely január 20-án lesz. Pótló írásbeli vizsgára január 25-én van lehetőség. Az írásbeli vizsga eredményéről február 8-ig kapnak tájékoztatást a felvételizők. Az általános iskolák február 19-ig továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a középiskolákba, amelyek március 14-én hozzák nyilvánosságra az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ha szükséges, a jelentkezési sorrenden lehet változtatni március 21-22-én. A középiskolák a felvételről, vagy annak elutasításáról április 27-ig küldenek értesítést az általános iskoláknak.
A felvételi eljárás részletei – szabályai, ütemezése, a pontszámítás, a tagozatok – megtalálhatóak az intézmények honlapján.


AKTUÁLIS
2018-02-22 - Hat városi tulajdonú bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat február 22-én. Hármat szociális, hármat pedig költségalapon kívánnak bérbe adni. Pályázni a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájának Ügyfélszolgálatán beszerezhető vagy letölthető adatlapon lehet március 23-a 12 óráig.
2018-02-21 - Vezetékjavítás miatt szünetelni fog a melegvízszolgáltatás a Piac téren, Százhalombattán február 24-én (szombaton) reggel 6-tól február 26-án (hétfő) reggel 6-ig. A SZÁKOM a fogyasztók megértését kéri.
2018-02-21 - Az ünnepnap ellenére a  megszokott rendben végzi a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán március 15-én  (csütörtökön) és március 16-án (pénteken). Utóbbi napon a heti második szemétszállítás is elkezdődik a kertvárosi övezetben.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Menetrendi tájékoztató február 26-ától
2018-02-22
Újabb fázisához érkezett a 40a vasútvonal felújítása, amely miatt február 26-ától 13 hónapon át teljes vágányzár mellett folytatódnak a Kelenföld és Érd-felső közötti szakasz pályafelújítási munkái. A Százhalombattát is érintő változásokról közleményben tájékoztatott a KTI Közlekedéstudományi Intézet központi közlekedésszervező irodája.

Fráziskésés
2018-02-22
Február 7-én eszébe jutott Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnek, hogy Boldog Újévet kívánjon Százhalombatta lakosainak.

Mire számítsanak a vonattal utazók?
2018-02-20
A Budapest – Pusztaszabolcs vasútfejlesztés Százhalombattát érintő szakaszának aktuális helyzetéről és a várható változásokról, menetrendi módosításokról adott ki közleményt Vezér Mihály polgármester. 

Szécsi Noémi - Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő (1914-1939)
2018-02-20
1926, budapesti leánygimnázium.

Ez nagyon oké!
2018-02-20
A gokartversenyzés csúcskategóriájában is megméreti magát a százhalombattai pilóta, Kovács Zsombor az idei versenyszezonban.

Giri - Irány az EB!
2018-02-20
Mindhárom százhalombattai versenyző kvalifikálta magát azon az EB-válogató versenyen, amelyet Kiskunhalason rendeztek meg február 10-én.

Ezüstérmes lett a battai konyhafőnök
2018-02-20
A második legjobbnak ítélte a rangos szakmai zsűri a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila menüjét az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 9-én.

Csak élni kell vele
2018-02-20
A betegségek megelőzéséről és gyógyításáról tart előadást a Barátság Kulturális Központban Szabó Gyuri bácsi március 20-án. A 90 éves "természettudós" még a nagyanyjától tanulta a népi gyógyászatot, és a család úgy tartja számon, hogy ő a huszonegyedik gyógyító a generációk sorában.

Háromszázan az Aranybálon
2018-02-20
Közel háromszázan vettek részt az Arany János iskola alapítványi bálján Százhalombattán február 10-én. A mulatság a hajnali órákig tartott. A bevétellel az intézménybe járó diákokat támogatja az Aranykapu Alapítvány.

Újdonságok a könyvtárban
2018-02-20
Lackfi János: SzóviharJoanne Harris: A St.Oswald fiúiskolaCharles Bukowski: MacskákEndó Súszaku: NémaságParag Khanna: Konnektográfia - A globális civilizáció jövőjének feltérképezéseChristopher Ryan - Cacilda Jethá: Hajnali szex - A modern szexualitás ősi gyökereiBerg Judit- Kertész Erzsi: A négy madár titkaSabina Colloredo: Nagymenők - Kleopátra, a sivatag királynőjeHarriet Ziefert: Olyan nincs, hogy a füleddel kóstolod meg az uborkát!Szokács Eszter: József - Bibliai történetek Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-20
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Óvodai nyári szünet
2018-02-20
Döntött a százhalombattai önkormányzat szakbizottsága az óvodák nyári zárva tartásáról. Június 25-től július 20-ig a Szivárvány és a Napsugár, július 23-tól augusztus 17-ig a Kipp-Kopp, Százszorszép és Pitypangos óvoda tart szünetet.

Önkénteseket képeznek a "Matrica" Múzeumban
2018-02-19
Ingyenes képzéseket tart a százhalombattai "Matrica" Múzeum március és április folyamán azok számára, akik a jövőben szívesen dolgoznának az intézmény önkéntes idegenvezetői, foglalkozásvezetőiként. 

NB I/B férfi kézilabdabajnokság - Vereség idegenben
2018-02-19
AGROFEED ETO SZESE Győr - Százhalombattai KE 37-19 (16-10) február 18., 250 néző

Küzdelmes mérkőzések, három győzelem
2018-02-19
Hosszúra nyúlt pihenő után lépett újra pályára a Százhalombattai KE női kézilabdacsapata. A Pest megyei bajnokság A csoportjában szereplő gárda megnyerte két hazai és egy idegenbeli mérkőzését a tavaszi szezon nyitányaként.

Tenisz
2018-02-19
Második helyen végzett Anka Sára és Csibrák Antónia a Sólyomszem Kupa Eger kiemelt országos korosztályos versenyen L 12-ben február 10-12-én.

Marad a színvonal, épül az új sportcsarnok - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-02-16
Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetési rendeletét február 15-i ülésén Százhalombattán. A költségvetési bevételi oldalt 8,07 a kiadásit 11,15 milliárd forintra tervezték. A hiány nem akkora, amekkorának látszik – hangsúlyozta Nagy Balázs, a pénzügyi bizottság elnöke.

Itt és most az ősi önkifejezési eszközzel - Kipróbáltuk a rajzmeditációt
2018-02-16
A különböző meditációs technikák segítségével belső békét, kiegyensúlyozottságot, a hétköznapok nyugalmát érhetjük el. A Rajzmeditáció© felnőtteknek olyan kreatív foglalkozás, amellyel megérthetjük aktuális érzelmi-hangulati állapotunkat, feszültségeinket, problémáinkat, és közelebb kerülhetünk azok megoldásához, vagy a következő szükséges lépéshez. Előzetes rajztudást nem igényel. Nemes Dóra írása.

Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak
2018-02-16
Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-16
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.