2017. december 14. - Szilárda napja
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:3°
Max:8°
Szombat
Min:0°
Max:5°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:-1°
Max:2°
Kultúra, Oktatás

Pályaválasztás előtt
2017-11-17 - Rekordszámú, kettő helyi és nyolc környékbeli – köztük három új – oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek szervezett pályaválasztási fórumon a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában november 7-én.
Elsőként az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium mutatkozott be. A gimnáziumi tagozaton két osztályba – általános tantervű, emelt szintű idegen nyelvű (angol vagy német), valamint köznevelési típusú, középfokú sportosztályba – várják a tanulókat. A felvételi eljárás dátumairól és a nyílt napokról bővebb információ megtalálható az intézmény honlapján (www.gardonyi.erd.hu)

Huszonöt éve működik a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium gimnáziumi tagozata. Emelt szintű biológia, informatika-matematika, valamint kezdő és haladó nyelvi előkészítő osztályokat indítanak a következő tanévben. A felvételi pontszámításnál a hozott tanulmányi eredmények, valamint a központi írásbeli vizsga során szerzett pontok számítanak. Kivétel a haladó angol nyelvi előkészítő osztály, az ide jelentkezőknek szóbeli vizsgára is készülni kell, amelyhez a témakörök – minden más felvételivel kapcsolatos információval együtt – megtalálhatók a www.arany.battanet.hu oldalon.

A Pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakgimnázium (www.szabolcsvezer.hu) 4+1 éves szakgimnáziumi, valamint 3+2 éves szakközépiskolai képzéssel, négy különböző ágazattal (kereskedelem, közgazdaság, pedagógia, turisztika) várja az érdeklődő tanulókat.  A képzésekre jelentkezők felvételi pontszáma az általános iskolából hozott tanulmányi eredményekből kerül meghatározásra, az intézmény nem tart írásbeli, szóbeli vizsgát. Nyílt napra december 12-én 8:15-től 12 óráig várják az érdeklődőket.

A tanulási nehézségekkel (például diszlexiával, diszgráfiával vagy diszkalkuliával) küzdő tanulókkal kiemelten foglalkoznak a XI. kerületben működő Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A szakgimnáziumi 4+1 éves képzésre gépészet, villamosipar-elektronika és környezetvédelem ágazaton várják a tanulók jelentkezését. A 9-12. osztályban az érettségire történő felkészítés folyik: a közismereti tantárgyak mellett szakmai előkészítő tantárgyakat és (angol vagy német) választható idegen nyelvet is tanulnak. A szakközépiskolai tagozaton lehetőséget biztosítanak (3+2 éves, korszerű, színvonalas szakmai képzéssel) motorkerékpár-szerelő, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, villanyszerelő, gépi forgácsoló, gyártósori gépbeállító, finommechanikai műszerész, elektromos gép- és készülékszerelő szakmák iránt érdeklődő tanulóknak. Tanulmányi eredménytől függően a hiányszakmákban (gépi forgácsoló, villanyszerelő) 10 és 30 ezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak a diákok. A képzési lehetőségekről, a nyílt napokról az intézmény honlapján (www. oveges.hu/felvetel) lehet tájékozódni.

Az érdi Kós Károly Szakképző Iskolában két iskolatípus és több hiányszakma közül is lehet választani. A szakgimnáziumban (4+1 év képzési idővel) autószerelő, kereskedő, irodai titkár és közszolgálati ügyintéző szakmákat tanítanak. A szakközépiskolában (3+2 év) cukrász, szakács, pincér, eladó, festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, villanyszerelő, szerszámkészítő, gépi forgácsoló és hegesztő szakmát tanítanak. Felvételi tájékoztató és egyéb információ található a www.koskarolyszki.hu honlapon.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban általános, angol, német, matematika, kémia, biológia és humán osztályokat indítanak, a diákok második idegen nyelvként az angol, a német, a francia, az orosz és a latin közül választhatnak. A VMG-t elsősorban azoknak ajánlják, akik felsőfokú tanulmányokra készülnek. A beiskolázással kapcsolatos valamennyi tudnivaló – a többi között a gimnáziumok Központi Írásbeli Vizsgájára történő, letölthető jelentkezési lap – is fent van az intézmény honlapján (www.vmg-erd.hu)
Elsősorban az autós szakmák iránt érdeklődő tanulókat várja a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola. A szakgimnáziumi képzésben autószerelő, autóelektronikai műszerész és vasútforgalmi szolgálattevő, a szakközépiskolai képzésben pedig járműfényező, karosszéria-lakatos, építő-szállító- és munkagép-szerelő, valamint hegesztő (hiány)szakmák közül választhatnak a diákok. Információ az iskola honlapján: www.bankidonat.net

A velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szakgimnáziumába (4+1 év) kertészet és parképítés, környezetvédelem-vízgazdálkodás, mezőgazdasági gépész tagozatra lehet jelentkezni. A szakközépiskolai 3+2 éves képzésben családi gazdálkodó, dísznövénykertész, gazda, kertész, kistermelői élelmiszer-előállító és falusi vendéglátó, virágkötő és virágkereskedő, valamint mezőgazdasági gépész képzésre várják a tanulókat. Nyílt napot december 1-jén, 8 és 11 óra között tartanak az érdeklődőknek. Információk az intézmény honlapján (www.entz.hu) elérhetők.

Divat-és stílustervező, valamint textilműves (4+1 éves) képzésekre lehet jelentkezni a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumba. Az előbbi képzésre azon tanulók jelentkezését várják, akik szeretnek rajzolni és érdeklődnek a divat- és ruhatervezés iránt, utóbbira pedig mindenkit, akit érdekel a rajz, a kézműveskedés, szívesen elsajátítja a textiltervezés mellett a nemezelést, szövést, hímzést, batikolást, csipkeverést. A sikeres felvételik érdekében tehetséggondozó rajzszakkört tartanak az intézmény művésztanárai heti egy alkalommal, 10 héten át. További részletek a www.jelky.hu weboldalon.

Az Érdi Szakképzési Centrumhoz tartozó, idén 30 éves Széchenyi István Szakgimnázium és Gimnáziumban (SZISZKI) új, humán négy évfolyamos és hagyományos, nyelvi előkészítős, öt évfolyamos képzést indítanak a gimnáziumi tagozaton. A szakgimnáziumban gépészetet és informatikát, valamint ügyvitelt és közigazgatást oktatnak. Az utóbbi két ágazatot – a 2018/2019. tanévben először – 1 éves nyelvi előkészítő évfolyammal indítják. A SZISZKI a már ismert előnyei – regisztrált tehetségpont, ECL nyelvvizsga- és ECDL vizsgahelyszín, sikeres Erasmus+ program, kiemelkedő kompetencia, aktív diákélet – mellett már a CISCO Hálózati Akadémia szakképzési programjában is részt vehetnek az informatikus tanulók. Nyílt napokra december 7-8-án várják az érdeklődőket. A bemutató órákra az intézmény honlapján (www.sziszki.hu) lehet regisztrálni.

A nyolcadikosok december 8-áig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgára, amely január 20-án lesz. Pótló írásbeli vizsgára január 25-én van lehetőség. Az írásbeli vizsga eredményéről február 8-ig kapnak tájékoztatást a felvételizők. Az általános iskolák február 19-ig továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a középiskolákba, amelyek március 14-én hozzák nyilvánosságra az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ha szükséges, a jelentkezési sorrenden lehet változtatni március 21-22-én. A középiskolák a felvételről, vagy annak elutasításáról április 27-ig küldenek értesítést az általános iskoláknak.
A felvételi eljárás részletei – szabályai, ütemezése, a pontszámítás, a tagozatok – megtalálhatóak az intézmények honlapján.


LEGFRISSEBB HÍREINK
Város szerte karácsony
2017-12-13
Idén is Vezér Mihály polgármesterrel közösen díszítették fel a főtéren felállított hatalmas fenyőfát a százhalombattai óvodások és kisiskolások december 11-én. A gyerekeknek Mikola Péter előadóművész tartott zenés-táncos műsort, amelyet ők nagyon élveztek.

Számítástechnikai fejlesztés az iskolákban
2017-12-13
Régóta aktuális fejlesztést valósít meg a Klebelsberg Központ a Közép-magyarországi régióban, amelynek 650 köznevelési intézményébe 6,2 milliárd értékben 14 ezer számítógépet, hatezer laptopot és hétezer projektort szállítanak ki december 15-ig. A százhalombattai iskolákba összesen közel 50 millió forintos fejlesztés érkezett. 

Adventi koncert
2017-12-12
A Kőrösi Iskola Bodzabogyók Énekegyüttese és Kisbodzák Kamarakórusa egy rendkívül színvonalas, izgalmas és lélekemelő adventi koncerten énekelt a katolikus templomban a ChorusMatricanus Nőikarral, Násztor Eszterrel és Ávéd János szaxofonművésszel – 2017. december 9-én, szombaton este.

Kötik a bokrétát apró angyalkák
2017-12-12
Kortárs karácsonyi kórusművekből és autentikus népdalokból állított össze kifinomult, egységes és eredeti kompozíciót a Chorus Matricanus Nőikar december 9-i adventi koncertjén a százhalombattai Szent István templomban.

Karácsonyi ajándék az ERSTE-től - Háromszáz millió a sportcsarnokra
2017-12-11
Háromszáz millió forintos támogatást ajánlott fel az új százhalombattai sportcsarnok építésére az ERSTE Bank Hungary Zrt. bankadója terhére. 

Hagyományteremtő regatták
2017-12-11
Első alkalommal rendezték meg a vitorláshajómodellek Mikulás-kupáját és Kék Szalagját a Csónakázó-tavon, Százhalombattán december 9-10-én. 

Fordulatos mérkőzésen döntetlen a Veszprém ellen
2017-12-11
Hetedik helyről várta a folytatást az SZKE a Veszprémi KKFT ellen. Fordulatos mérkőzést láthattak, akik kilátogattak a Városi Szabadidő Központba december 9-én. Százhalombattai KE – Veszprémi KKFT 20-20 (8-13) 

Kupagyőztes lett Imre Milán a junior válogatottal
2017-12-11
Ezüstérmet szerzett Imre Milán, a VUK SE úszója a közép-európai országok junior találkozóján (Central European Countries Junior Meeting) december 8-10-én Romániában.

SZLK évadzáró
2017-12-11
Kétszer 25 perces kispályás meccsel búcsúztatta az évadot a Százhalombattai Labdarúgó Klub a lakótelepi sportközpont "buborékjában" december 8-án.

A kovácsműhely
2017-12-08
A Lakihegy Rádió Százhalombattai Stúdiójában készült el Fazekas István Dévai Bíró Mátyásról, a magyarországi reformáció első nagy alakjáról szóló hangjátéka december 6-án. A kovácsműhely című darabot Dörner György rendezte az Új Színház művészeinek közreműködésével. A tervek szerint karácsonykor mutatja be a Lakihegy, majd további, országos rádiócsatornákon is hallható lesz.

Éljen soká!
2017-12-07
Bográcsban főtt vacsorával, poharazgatással és nótázással ünnepelte fennállását a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja december 4-én. A találkozót a Szent István templom közösségi termében tartották, ahol 15 éve megalakultak.

Sulihét az I-esben
2017-12-07
Sulinapokat tartanak a héten a Százhalombattai I-es Számú Általános Iskolában. A programsorozat évről évre ismétlődő és új elemekből áll, a diákok igényeit felmérve alakítják ki.

A szeretet vámszedői
2017-12-07
Az egyedülálló időskorúak gyakran célpontjai az újra és újra felbukkanó bűnözőknek. Az "unokázós" csalásokra és a trükkös lopásokra hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Mozgalmas év vége a lövészeknél
2017-12-07
Szinte minden hétvégén versenyeznek a Százhalombattai Lövészklub sportolói év végéig. Az országos sportesemények mellett válogatókon és nemzetközi versenyeken is indulnak.

Ígéretes jövő
2017-12-07
Több mint hatszáz érdeklődő számára tartott előadást a MOM Kulturális Központ Nagytermében és 122 ezer forintos támogatásban részesült a MOL Tehetségprogram keretében Násztor Eszter, a százhalombattai Eötvös iskola végzőse ősszel.

Győzelem a Tata otthonában
2017-12-07
Tatai AC – Százhalombattai KE 21-28 (9-14) december 2. A 11. forduló után hat győzelemmel és öt vereséggel, 12 ponttal a tabella hetedik helyén áll a Százhalombattai KE az NB I/B kézilabdabajnokság nyugati

Méhészegyesület alakult Sóskúton
2017-12-07
Közel hetven év után újból térségi méhészegyesület alakult Sóskúton december 1-jén. A szervezetet sóskúti, tárnoki és érdi méhészek hozták létre és további tagok csatlakozását várják a környékről.

A szellem napvilága - karácsonykor is
2017-12-06
Százhalombattán túlkínálat van képzőművészetből, miközben a képek már lakberendezési tárgyként sem divatosak. Sajnos.

Városi advent
2017-12-06
Karácsonyi vásárra és közös fadíszítésekre várja a városlakókat a százhalombattai önkormányzat a főtéren és a városi alközpontokban december folyamán.

Hagyományos ízek, családias környezet - Kipróbáltuk a Harcsa csárdát
2017-12-06
Házias ízek, családias légkör és kiszolgálás, mindez egy klasszikus piros abroszos étteremben. A Harcsa Csárda a minőségi ételek és a halas finomságok kedvelőinek is jó választás. Nemes Dóra írása.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.